2024-04-18 13 views
✨長沙灣·泰醉✨🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹收工朋友帶我去長沙灣食隱世高質泰菜,我點左肉碎煎蛋飯、明爐烏頭(冬陰功湯)、泰式鐵板蠔仔蛋😋這道泰式肉碎煎蛋飯口味獨特,肉碎的味道搭配上泰式辣椒醬,微辣而帶有一點酸甜,非常開胃。煎蛋上的金黃酥脆的邊緣增添口感,搭配蓬鬆的米飯,一口咬下去,口感豐富又美味。整體來說,這道泰式肉碎煎蛋飯是一道令人回味的美食。明爐烏頭泰式冬陰功湯讓人驚艷。湯底醇厚,帶有微辣的味道,讓人嘴裡一暖。湯裡的食材新鮮豐富,有鮮嫩的蝦肉和魚塊,還有蔬菜的清脆口感。這碗湯的味道層次豐富,是一道令人回味無窮的泰式美食。泰式鐵板蠔仔蛋是一道美味又獨特的泰式小吃。蠔仔蛋經過特殊調味後放入燙熱的鐵板上煎炒,外酥內嫩。在口中咬下一口時,酥脆的外皮與鮮嫩的蠔仔蛋交織出完美的口感。而泰式特殊的調味料則讓這道小吃散發出令人難以抗拒的香氣,令人食指大動。對於喜歡辣味的人來說更是一道絕佳的選擇。🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸▪️美味指數:😋😋😋😋😋▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
✨長沙灣·泰醉✨

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

▪️美味指數:😋😋😋😋😋
▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨
▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
【長沙灣•泰醉】ππππππππππππππππππππππππππππππ長沙灣泰國特色餐廳 室內月球格調一流甲拋肉碎煎蛋飯明爐烏頭(冬陰功湯)泰式鐵板蠔仔蛋梳打水「甲拋肉碎煎蛋飯」將傳統的肉碎挑戰到新境界。肉碎在煎蛋之上香噴噴地跳舞,呈現出這道餐點的靈魂。米飯經過恰到好處的蒸煮,搭配煎蛋下的汁液,使全體味道更為突出。鹹香的肉碎,邊緣微焦,與鬆軟的蛋白和流心的蛋黃形成對比,讓人回味無窮。「明爐烏頭(冬陰功湯)」則是讓味蕾來一場泰國風味的旅行。清爽的湯頭,融合了檸檬草、蝦醬和辣椒的熱情香氣,為烏頭魚帶來了無與倫比的酸辣口味。湯里的香草和香料隨著湯匙的攪動散發出層層的清香,烏頭魚肉質細嫩,吸收了湯汁的精華,鮮美得讓人忍不住一口接一口。「泰式鐵板蠔仔蛋」,它將蠔仔的鮮美和綿滑的蛋液完美結合。蠔仔在高溫鐵板上迅速熟成,保留了最佳的口感和海洋味道的新鮮。蛋液裹住每一顆蠔仔,形成了酥邊的金黃色誘惑,是道色香味俱佳的料理。無論是熱辣的冬陰功湯或是香脆的鐵板蠔仔,最後一口梳打水的加入,則像是夏日微風般,為整頓餐飲畫上清新的句點。梳打的碳酸氣泡幫助清潔味蕾。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物
【長沙灣•泰醉】
長沙灣泰國特色餐廳 室內月球格調一流
甲拋肉碎煎蛋飯

明爐烏頭(冬陰功湯)

泰式鐵板蠔仔蛋

性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 400
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

泰醉
長沙灣昌華街41-51號昌暉大廈地下6號舖
今日食既一間係位於長沙灣的超好味泰國菜餐廳泰醉!呢度有一系列令人垂涎欲滴嘅菜式,特別係佢哋嘅招牌菜泰式炒金邊粉😍😍😍泰式豬手,真係讓人口水直流!佢嘅豬手入口即溶,肉質超級嫩滑,每一口都似欲罷不能!加埋佢哋獨特嘅泰式醬汁,味道更加濃郁,真係令人回味無窮!😋😋😋除咗泰式豬手,仲有一個名字叫做「飛天通菜」嘅菜式,真係辣辣夠勁!辣味刺激而不失香氣,係一道令人上癮嘅下酒菜!無論係辣嗰陣,定係嗌返杯香濃嘅泰式奶茶,都會令你感受到無限暢快!🌶️🌶️🌶️最特別嘅菜式非泰式炒金邊粉莫屬!佢嘅金邊粉炒得恰到好處,每條粉都係入味又唔太軟太硬。最令人驚喜嘅係上面嘅蝦仁,超級嫩滑同入味😍😍😍
今日食既一間係位於長沙灣的超好味泰國菜餐廳泰醉!

泰式豬手,真係讓人口水直流!

最特別嘅菜式非泰式炒金邊粉莫屬!
2024-02-08
Dinner
[✨長沙灣泰醉·特色泰國餐廳🍍]#泰醉 #長沙灣 🥢無骨海南雞(半隻)$128雞肉好嫩滑,無骨啖啖肉食落好方便🥰💗搭配酸酸甜甜嘅泰式醬料,真係別有一番風味,讚👍🏻🥢泰式炒金邊粉 $88金邊粉用一層簿簿嘅蛋包住,賣相吸引,金邊粉炒得均勻香口,食落有口感之餘仲伴隨著一絲絲泰式甜味,再加上大隻又爽口嘅蝦仁,份量同味道都好出色👍🏻💯🥢菠蘿炒飯 $88菠蘿有燒香過。炒飯有水準,乾身得黎粒粒分明,配料亦都好豐富,有大大粒大蝦、肉鬆、腰果同提子乾等等,唔錯😊🍹青檸梳打 $28青檸梳打酸酸甜甜都幾開胃😍🍹泰式凍檸茶 $24清新解膩😙————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳裝修行酒吧風,特別得黎有心思!食物分量重量級,味道亦都好正宗,最重要係價錢親民合理,好值得推薦🤩📍泰醉 (長沙灣)🏠長沙灣昌華街41-51號昌暉大廈地下6號舖#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #
[✨長沙灣泰醉·特色泰國餐廳🍍]

🍹泰式凍檸茶 $24
清新解膩😙

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍泰醉 (長沙灣)
🏠長沙灣昌華街41-51號昌暉大廈地下6號舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #長沙灣 #長沙灣美食 #長沙灣好去處 #長沙灣食好西 #長沙灣餐廳 #泰醉
早兩日史努比去咗長沙灣食泰國菜雖然唔系好多人評價佢 但評親都系好評😳於是乎史努比又走去試下🤪我哋嗌咗兩個main一個side dish一個甜品同一杯野飲好笑嘅系佢上完嘢飲之後 乜嘢食都未嚟就上甜品😂Anyway la見到個甜品咁靚 就食咗佢先🤣🤣👍🏿斑蘭千層糕 $35花花形狀嘅斑蘭千層糕史努比都系第一次見好鬼靚 即刻影多兩張相🤣掂到隻碟系熱嘅 啱啱整熱攞出嚟熱食特別軟熟特別好食🤤帶煙煙韌韌嘅咬口😆質感非常軟糯~斑蘭香氣撲鼻 食落斑蘭味滲透入口腔椰汁味唔會過重甜度適中 啱啱好唔會over咗👍🏿好睇又好食 值得一試🥰味道: 8/10性價比: 8/10👍🏿焗黃咖喱麵包軟殼蟹 $188原來佢咁大份😳咁$188都算抵食~咖喱汁流晒出嚟好澎湃🤣啱啱焗起非常之熱 不停keep住出煙😂軟殼蟹有成6件咁多放咗喺面頭所以冇比啲咖喱浸到淋晒👍🏿好香口 系脆卜卜架食落唔會話好淋油仲有少少蟹膏tim🤤當然配埋咖喱食更加惹味更加正美中不足嘅系佢嘅黃咖喱基本上冇辣味純粹帶少少咖喱嘅香系椰香味濃 偏甜啲嘅嗰種 如果crave for好香好辣嘅咖喱唔建議嗌呢個揀翻紅/青咖喱啦🤣🤣但唔系好食得辣嘅史努比就幾鍾意呢個🤪不過
早兩日史努比去咗長沙灣食泰國菜

甜度適中 啱啱好唔會over咗👍🏿
好睇又好食 值得一試🥰
性價比: 8/10

👍🏿焗黃咖喱麵包軟殼蟹 $188
原來佢咁大份😳咁$188都算抵食~
咖喱汁流晒出嚟好澎湃🤣

抵食: 7.5/10
回頭率: 7/10
  • 班蘭千層糕
2024-02-27 12 views
經過長沙灣,被呢間泰國菜門口嘅燈牌吸引住,再睇睇餐牌,價錢唔算貴,於是入去試吓。泰式串燒6串分別有雞,牛,豬肉,每串都燒得好香,表面燒得焦焦香香,但食落d肉質仲好juicy,燒得啱啱好,點埋佢地個沙嗲汁,勁惹味。黃咖哩炒蜆都幾大碟,份量都幾多,粒粒蜆肉脹卜卜,食落完全冇沙,佢地嘅黃咖哩都幾出色,味道好香,好正宗嘅泰國風味,我地仲叫埋油酥餅,個油酥餅烘得外面脆脆地,要黎點咖哩汁一流。青檸梳打唔單止有片青檸咁簡單,仲有青檸果汁加埋喺入面,所以飲落勁重青檸味,酸酸甜甜,加埋梳打,好fresh好爽。芒果糯米飯芒果非常甜,而d糯米飯整得啱啱好,煙煙韌韌咁,上面仲鋪滿勁香嘅椰漿,勁好食。店員仲送咗甜品比我地,係椰汁大菜糕,食落好清新嘅椰子香味,爽爽地,入面仲有好多椰子肉,非常足料,唔太甜,好好味。

黃咖哩炒蜆

青檸梳打

芒果糯米飯

2024-02-26 15 views
如果想食泰國菜又唔想去九龍城,原來朋友屋企附近近近地就有一間街坊泰菜餐廳。平時都好少行去昌華街果邊,今日經過餐廳門口,俾佢五光十色嘅霓虹燈吸引住,餐廳咁有格調,緊係要入去試下喇。估唔到閒日夜晚餐廳都幾多人,不過好好彩一入去就有位。餐廳入面幾乾淨,而且座位唔會好迫,幾闊落。泰式串燒6串(豬、牛、雞)($88)串燒有6串,豬、牛、雞各兩串。串燒即叫即燒,肉唔怕燒到乾晒又有炭香味,好味。泰式炒金邊粉($88)金邊粉先用豆乾、芽菜、蝦仁炒好,再用蛋皮包住,面頭仲一隻大蝦,成個攞盤都好靚。金邊粉甜甜酸酸,加埋豆乾、芽菜、蝦仁,口感好豊富。紅咖哩雞($88)紅咖喱本身微辣,椰香味好濃。雞肉好嫩滑好好味。蒜蓉條條包 ($42)叫得咖哩又點可以唔叫蒜蓉包!蒜蓉包兩面都有蒜蓉,而且烘到好脆好香。蒜蓉包點住咖哩食,真係好正。芒果糯米飯($58)芒果糯米飯。芒果夠新鮮,糯米飯暖暖地,配埋椰汁一齊食,真係一流。為呢餐畫上完美句號。街坊泰菜餐廳,抵食夾大件,值得再去。

泰式串燒6串(豬、牛、雞)($88)
泰式串燒6串

泰式炒金邊粉($88)
泰式炒金邊粉

紅咖哩雞($88)
紅咖喱本身微辣,椰香味好濃。雞肉好嫩滑好好味。
紅咖哩

蒜蓉條條包 ($42)
蒜蓉條條包

芒果糯米飯($58)

街坊泰菜餐廳,抵食夾大件,值得再去。
2024-02-22
$200 (Dinner)
紅咖哩
蒜蓉條條包
2024-02-25 189 views
朋友介紹長沙灣呢間抵食又高質嘅泰國餐廳,趁假期專登同屋企人嚟試下。餐廳由泰國廚師主理,主打正宗泰國菜,店內裝潢亮眼,油畫牆身,配以場內嘅霓虹燈裝飾,情調十足,氣氛一流!先嚟一客泰式串燒 ($88),豬牛雞各 2 串,份量啱啱好。豬肉入味、牛肉有咬口、雞肉嫩腍有肉汁,再配埋甜甜哋、充滿花生粒嘅香濃沙嗲醬,一試難忘👍蒜蓉條條包 ($42)  味道同造型都有別於一般蒜蓉包,長條型,每個切面都烘到金黃色,入口外脆內鬆軟,蒜蓉香味爆燈。甲拋肉碎煎蛋飯 ($78)  肉碎炒得啱啱好,肥瘦適中,帶油香又唔覺肥膩,加上切得細碎嘅小辣椒,入口香辣惹味,配埋隻燶邊流心煎蛋一齊食,真係無得輸。蒜蓉炒雜菜 ($68) 雜菜份量好足,有芥蘭、椰菜、紅蘿蔔、雲耳同雜菇,蒜蓉香味濃郁,用嚟炒菜,風味絕佳。食泰菜梗係要飲埋泰式飲品,點咗杯泰奶茶 ($28) 同 泰檸茶 ($24),泰奶茶茶味芳香;泰檸茶味道酸酸甜甜,醒胃又解渴。最後食埋甜品先走,揀咗客班蘭千層糕 ($35)  千層糕賣相好靚,造成花朵狀,入口煙韌軟糯,椰汁班蘭香氣突出,好睇又好食。
2024-02-25 13 views
禮拜六約左上朋友屋企打牌🀄️ 打完同其中一個一齊食晚飯🍚我地一如以往叫咗幾樣嘢share~⭐️鮮菠蘿炒飯色澤吸引👍 飯粒炒得均勻,食落有微微咖哩香味~新鮮菠蘿好Juicy帶微酸,配料都幾豐富,蝦肉如果煎得香啲就更加好😁❤️咖喱炒軟殼蟹賣相靚仔🤩 軟殼蟹份量都幾多,好飽滿,炸得香脆唔油膩🙌咖喱偏甜偏濃稠帶少少椰汁香味👍底下嘅洋蔥同青紅椒都保持住爽脆口感🫶🏻❤️馬拉盞炒芥蘭馬拉盞濃郁惹味,幾重蝦醬味👍味道唔會太鹹太辣,芥蘭爽脆,唔油膩,整體唔錯~❤️三色冰有口感,椰汁味超重!幾飽肚😂#長沙灣美食 #泰式酒吧 #泰醉 #咖喱軟殼蟹 #菠蘿炒飯 #馬拉盞芥蘭 #馬拉盞炒通菜 #泰菜推介 #正宗泰菜
禮拜六約左上朋友屋企打牌🀄️ 打完同其中一個一齊食晚飯🍚
我地一如以往叫咗幾樣嘢share~

⭐️鮮菠蘿炒飯

色澤吸引👍 飯粒炒得均勻,食落有微微咖哩香味~

❤️咖喱炒軟殼蟹

賣相靚仔🤩
軟殼蟹份量都幾多,好飽滿,炸得香脆唔油膩🙌
咖喱偏甜偏濃稠帶少少椰汁香味👍
底下嘅洋蔥同青紅椒都保持住爽脆口感🫶🏻

❤️馬拉盞炒芥蘭

馬拉盞濃郁惹味,幾重蝦醬味👍
味道唔會太鹹太辣,芥蘭爽脆,唔油膩,整體唔錯~

❤️三色冰

有口感,椰汁味超重!幾飽肚😂

2024-02-24
  • 菠蘿炒飯
  • 咖喱炒軟殼蟹
好耐冇食泰國菜,openrice搵到呢間新開好多好評,特登黎試~離長沙灣地鐵站唔算太遠,不過平時少行上去(明愛醫院腳底)Lunch有唔少飯同船麵選擇,亦可散叫其他share菜式▶️ 燒雞髀船麵 ABC ($68)可揀辣度同麵底,悉隨尊便好一碗船麵,精髓在湯底湯底味道濃郁,湯色因添加豬血而變得深色渾厚但冇腥味配有炸豬皮、金不換、羅勒葉,非常有泰式風味🇹🇭揀咗金邊粉,麵質滑捋捋,雖然比較易斷,但唔會一pat pat,反而索湯入味👍🏻雞髀好厚肉,成隻雞髀切四件上肉質厚實少油脂,雞皮焦香脆口同正宗船麵唯一分別只係size大好多倍😂▶️ 火山排骨 ($198)賣相澎湃,將一塊塊大肋骨堆起成火山形狀,打卡一流底部湯底又酸又鹹,加入大量芫茜🌿係冬陰功味道排骨骨肉分離🐷超級多肉,肥瘦肉混合一齊,唔乾唔柴,肉質軟腍入口即溶店員俾咗手套,食得好方便▶️ 甲拋肉碎煎蛋飯 ($78)肉碎份量好足,同白飯有得揮豬肉粒唔韌亦唔肥,炒入豆角、香葉同辣椒好餸飯辣椒辛味食到尾先散發出嚟🌶️唔會太辣煎荷包蛋流心🍳蛋白位煎到泡泡地帶香脆邊位簡單而美味▶️ 蒜蓉炒雜菜 ($68)雖然係一碟菜,但味道出色雜菜主要有椰菜、紅蘿蔔、木耳、芥
離長沙灣地鐵站唔算太遠,不過平時少行上去(明愛醫院腳底)
Lunch有唔少飯同船麵選擇,亦可散叫其他share菜式

▶️ 燒雞髀船麵 ABC ($68)
可揀辣度同麵底,悉隨尊便
好一碗船麵,精髓在湯底
湯底味道濃郁,湯色因添加豬血而變得深色渾厚但冇腥味
配有炸豬皮、金不換、羅勒葉,非常有泰式風味🇹🇭
燒雞髀船麵 ABC

雞髀好厚肉,成隻雞髀切四件上
肉質厚實少油脂,雞皮焦香脆口
同正宗船麵唯一分別只係size大好多倍😂

▶️ 火山排骨 ($198)
賣相澎湃,將一塊塊大肋骨堆起成火山形狀,打卡一流
火山排骨

底部湯底又酸又鹹,加入大量芫茜🌿係冬陰功味道
店員俾咗手套,食得好方便

▶️ 甲拋肉碎煎蛋飯 ($78)
肉碎份量好足,同白飯有得揮
豬肉粒唔韌亦唔肥,炒入豆角、香葉同辣椒好餸飯
辣椒辛味食到尾先散發出嚟🌶️唔會太辣
煎荷包蛋流心🍳蛋白位煎到泡泡地帶香脆邊位
簡單而美味
甲拋肉碎煎蛋飯

▶️ 蒜蓉炒雜菜 ($68)
雖然係一碟菜,但味道出色
雜菜主要有椰菜、紅蘿蔔、木耳、芥蘭
咬落清脆爽口🥬尤其芥蘭
蒜蓉超香濃惹味,面頭已經佈滿大量蒜蓉碎
特色在於醬汁似芡汁咁杰,令蒜蓉沾滿每條菜,而且有鑊氣
一咬落啲菜度就爆曬汁,美味可口 (平日唔食菜都應該會鍾意😂)
不過食到尾就偏鹹,畢竟椰菜非常吸汁,食完真係成口蒜味🧄
蒜蓉炒雜菜

▶️ 龍眼水 (+$6)
好少見龍眼水咁多龍眼肉,起碼有七至八粒
叫咗少甜啱啱好,飲得出龍眼鮮甜味道
食完啲濃味又辣嘅嘢,飲番杯凍龍眼水真係完美配搭😌好解渴
龍眼水

▶️ 泰奶茶 ($20)
茶味幾香,唔會完全俾煉奶味道蓋過,甜度亦可接受
泰奶茶

全部菜式味道好到位,樣樣都超惹味🤤重口味人士必定啱食!
欣賞佢用上唔同泰式香葉配料調味,味道上好有層次 (自己幾鍾意香茅、芫荽、金不換香葉味道)

環境唔錯,燈光昏暗少少,配上螢光燈裝飾,有酒吧feel
服務都好好,侍應好友善有禮貌,bartender係泰國人,面帶笑容😊
落完單好快上曬全部嘢食,啱啱炒起,上枱好香
性價比高,叫咗咁多嘢食大概$220/人,兩個人食到好飽
Lunch set超抵食,平均$70已經食到一個足料好味嘅主食再加特飲,另外又可以加錢叫小食👍🏻
鍾意泰國菜一定要嚟試,包唔失望且滿「載」而歸!
$230 (Lunch)
燒雞髀船麵 ABC
火山排骨
蒜蓉炒雜菜
泰奶茶
  • 燒雞髀船麵
2024-02-21 20 views
去完長沙灣買野,順便醫下肚,近期好鍾意食泰國菜,今次搵到一間正宗泰菜。地理位置上唔算顯眼,望完餐單先知係泰菜。入到去環境好舒服,服務好細心。點餐時,仲提醒正宗泰菜都有點辣,怕我哋不適應,餸菜仲可以揀不同程度的辣。由泰國廚師主理,質素保證❤️份量好多,但價錢非常親民🥹太抵食了吧!🌟#小食拼盤份量十足,真係超抵!泰式雞腳,足料爽口!蝦餅食落口超彈牙。魚餅口感QQ地,好香好味。炸春卷金黃鬆脆,正。真心講,真係大兜到要打包😂🌟#泰式生菜肉碎包肉碎好多,香料配上辣椒炒得好香,夠晒新鮮惹味,加上爽口生菜,滋味。🌟#菠蘿海鮮炒飯鮮香惹味嘅海鮮炒飯配上酸甜多汁嘅菠蘿,簡直係絕配!滿滿肉鬆及堅果,要配上鮮燒菠蘿,酸酸甜甜,好開胃,必試!🌟#清啤本來想叫泰啤,可惜朋友話想試下生力清啤,解渴解膩,fit晒我口味🍹

🌟#小食拼盤

🌟#泰式生菜肉碎包

🌟#菠蘿海鮮炒飯

🌟#清啤
  • 菠蘿炒飯
  • 泰式拼盤
  • 泰式生菜包
2024-02-19 16 views
估唔到長沙灣都有咁高質素嘅泰國餐廳,可以話係我食過數一數二好食嘅泰國餐廳❤️❤️餐牌款式好多,諗到嘅泰國菜都有,最重要係價錢一啲都唔貴,性價比超超超高!餐廳座位又坐得舒服,仲要唔限時,同朋友慢慢傾偈都得泰式明爐烏頭魚烏頭魚肉質好失戀,好有咬口,而且份量好大條,個湯底配埋啲肉碎同好多嘅香料,好好味!海南雞飯海南雞肉質好好, 一D雪味都冇,好香雞油味,配埋雞油飯,非常好味!馬拉盞通菜通菜炒得好香,而且份量好大,非常惹味

泰式明爐烏頭魚

海南雞飯

馬拉盞通菜
通菜炒得好香,而且份量好大,非常惹味
2024-02-14 41 views
今日揀咗去長沙灣食泰國🇹🇭菜 😎 朋友介紹話好好食 😋 🍴廚師都係泰國人 👍🏽 結果係⋯⋯ 真係正wo 😵$198 火山排骨 - 炆得好腍 勁入味 我覺得好食過泰國嘅 💯$78 泰式生菜包 - 肥瘦均勻生菜新鮮 👍🏽$118 泰式冬蔭功 - 暫時飲過咁多間最好飲 🤭$88 菠蘿炒飯 - 不過不失用料都係豐富 🈵$68 飛天炒雜菜 - 蔬菜新鮮 🤟🏻$40 椰青 - 鮮甜好味飲完一個又一個 😜$30 蝦片 - 朋友介紹所以我都買咗一包返屋企揀咗去長沙灣食泰國🇹🇭菜 😎 朋友介紹話好好食 😋 🍴廚師都係泰國人 👍🏽 結果係⋯⋯ 真係正wo 😵$198 火山排骨 - 炆得好腍 勁入味 我覺得好食過泰國嘅 💯$78 泰式生菜包 - 肥瘦均勻生菜新鮮 👍🏽$118 泰式冬蔭功 - 暫時飲過咁多間最好飲 🤭$88 菠蘿炒飯 - 不過不失用料都係豐富 🈵$68 飛天炒雜菜 - 蔬菜新鮮 🤟🏻$40 椰青 - 鮮甜好味飲完一個又一個 😜$30 蝦片 - 朋友介紹所以我都買咗一包返屋企
今日揀咗去長沙灣食泰國🇹🇭菜 😎 朋友介紹話好好食 😋 🍴

$68 飛天炒雜菜 - 蔬菜新鮮 🤟🏻
$40 椰青 - 鮮甜好味飲完一個又一個 😜
$30 蝦片 - 朋友介紹所以我都買咗一包返屋企
2024-02-14 23 views
長沙灣區真係幾多野食, 近來又見到間新開既泰菜餐廳酒吧, 驟眼望落去真係好有泰國酒吧街店鋪既模樣, 裝潢方面有落心機。仲有而家好興既火山排骨。整番條明爐烏頭, 湯另上一路食可以一路加落去, 咁就唔驚煲乾啦! 條魚同D配料都好似樣。落左好多芹菜, 芫茜, 肉碎增添湯底香味, 魚肉結實冇乜泥味, 雖然叫左清湯但因為D香料都好有泰國風味。泰式鐵板蠔仔蛋大大份好多蠔仔, 而且粒粒都肥嘟嘟, 點埋個辣醬仲好味。哩碟滷豬髀飯好大份, 汁味道好香, 豬髀肉已經又腍又入味, 最好食係連皮一齊食個種膠質豐富既口感。 唔飲酒就飲泰式飲品,哩杯泰檸茶都沖得唔錯。
仲有而家好興既火山排骨。
唔飲酒就飲泰式飲品,哩杯泰檸茶都沖得唔錯。
睇完戲發掘附近有咩好食,被呢間餐廳的裝修吸引到,開頭以為係酒吧,原來係泰國菜🤩大讚店員嘅貼心,我地叫水會詢問想要暖水定凍水。為咗貼合返香港人嘅口味,餸菜仲可以簡小、中或大辣。而且係泰國廚師🧑‍🍳負責,咁高質素✨份量好多,但價錢非常親民🥹太抵食了吧!💠🈵濕炒蝦泰國空運河粉 $98呢碟一定要比💯分! 見到「空運」就好奇試下幾特別。開頭無抱任何期望,點知一食驚為天人,食到停唔到。上菜已見到河粉色澤半透明,食落口超彈牙,口感QQ地,係香港泰國餐廳從來無食過🥹 成碟仲有好多蔬菜同蝦,大兜到要打包😂💠馬拉盞炒通菜 $68配上辣椒炒得好香,夠晒新鮮惹味,通菜掛汁好入味💠酸辣無骨鳳爪 $68醃得恰到好處,酸酸甜甜嘅醬汁調味好開胃🤤💠泰式生菜包 $78豬肉碎加上唔同香料炒 香辣鮮嫩唔油膩咁大碟只係$78 3-4人食都得 辣度師傅特登調整小辣~❤️💠斑蘭千層糕 $35飯後甜品4件糕都唔同嘅靚靚花紋,好有心機🍀 口感煙韌Q軟,一啲都唔甜💠泰檸茶 $24平時好怕泰式飲品太甜,於是叫少甜。少甜有時飲開會無咩味或太酸。但呢杯味道完全啱啱好~fit晒我口味🍹

💠🈵濕炒蝦泰國空運河粉 $98

💠馬拉盞炒通菜 $68
配上辣椒炒得好香,夠晒新鮮惹味,通菜掛汁好入味

💠酸辣無骨鳳爪 $68
醃得恰到好處,酸酸甜甜嘅醬汁調味好開胃🤤

💠泰式生菜包 $78
豬肉碎加上唔同香料炒 香辣鮮嫩唔油膩