Restaurant: Thai Palace Restaurant
Info:

2024-06-01 683 views
九龍城真係泰國菜嘅天堂!呢間lunch time都多人食大家評價都唔錯所以今次經過都試下~~-豬肉生菜包:鍾意食酸嘅話 一定要試!好夠酸 好夠味但食到尾會覺得有d鹹如果有多d生菜就好啦~泰式鳳爪:感覺似泰式mix白雲鳳爪😂酸酸辣辣 係幾開胃的味道都唔錯炒牛河:味道極好 鑊氣好夠!👍🏻👍🏻牛肉就正常 但份量真係好多可以大家share食海鮮冬陰功河:略為淡左少少冬陰功都係偏酸海鮮就普通 應該都係急凍海鮮🤔反而呢個冇咩驚喜整體係算幾抵食lunch不錯
九龍城真係泰國菜嘅天堂!
呢間lunch time都多人食
大家評價都唔錯
所以今次經過都試下~~
豬肉生菜包:
鍾意食酸嘅話 一定要試!
好夠酸 好夠味
但食到尾會覺得有d鹹
如果有多d生菜就好啦~

泰式鳳爪:

反而呢個冇咩驚喜

整體係算幾抵食
lunch不錯

2024-05-06 637 views
佢哋嘅生蝦刺身好出名。我哋叫咗一碟,份量好足,有十幾隻蝦。啲蝦好新鮮,蝦肉爽脆彈牙,鮮甜味十足。我哋仲叫咗其他泰國菜,例如泰式炒河粉、泰式咖喱雞、泰式生菜包等。啲菜式都好好味,份量都唔少。
2024-04-17
Type of Meal
Tea
  • 生蝦刺身
2024-04-10 770 views
九龍城有好多泰國嘢食要搵平靚正其實都OK易,依間午餐價錢都係5-60左右,最鍾意食泰式炒河佢係做到;我先生就食咗咖喱豬個咖喱汁都好好食,同埋個豬肉都好入味,服務態度尚可,飲品都唔錯,當你食嗰下就會覺得好似去咗泰國咁樣幾好味同埋坐得好舒服,同埋都幾易搵超近呢個宋王臺地鐵站行過一條街就係,附近泰國嘢食都好多下,但係都會揀返呢間因為依間價錢真係好平靚正下次都會再嚟試吓晚餐,因為見晚餐個餐牌都幾豐富下同埋見啲評語都幾好食

2024-04-09
$55 (Lunch)
Celebration
Anniversary
2024-03-31 846 views
趁復活節假屋企人一齊去食晚飯,揸車去到九龍城見到呢間都有一堆人喺度等緊,等咗大概10分鐘左右就可以入去食,不過就俾咗閣樓嘅位置我地,閣樓就比較寧靜!首先,生蝦的新鮮度無可挑剔,但份量真係比其他地方少,不過佢係夠大隻!螄蚶嘅size可以話係我食過咁多次最細🤣我屋企人仲話平時去買嘅話一定唔會揀呢個size😂生菜包豬肉只有一個辣字,並無其他味道馬拉盞炒通菜是一道香辣的菜餚,通菜的口感還可以,整體嚟講都夠濃味嘅!最後,咖喱炒花甲的味道濃郁,但整體而言,咖喱的風味較為濃厚,與花甲的鮮味相互融合!

生菜包豬肉只有一個辣字,並無其他味道

2024-03-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2024-03-22 890 views
今日一行七人黎食叫到成枱都係餸一人一杯飲品埋單都係$220 一個人每樣都超好食味道偏濃見枱枱都叫蒜蓉包軟殼蟹咖喱我地都唔執輸真係好好食個咖喱可以撈埋飯👍🏼上菜又快啲侍應都好有禮貌會再黎食
2024-03-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)
2024-03-02 904 views
1/3 和朋友食飯,結果朋友走時將利是放左係台唔記得左拎,只係7-10分鐘內佢就醒起冇拎,大家便回去餐廳到問職員有冇執起,結果職員係垃圾桶執番吉既利是🧧並同我朋友講入面冇錢嫁wor,就打發左我朋友走。當時因為唔想搞大件事,個女性朋友就咁行左出黎就算。本人一星期都幫襯左任兩次,但對於其餐廳員工不誠實和處理手法相當不滿意。 本人對此不誠實的態度感到失望,不會再幫襯。希望負責人管教下當時員工,當時有位男士似係經理,但面對當日情況,都冇打算拹助,以及了解相關事件。

2024-03-01 731 views
細佬生日想食泰菜,又唔想食平時食開嗰幾間,於是決定打開google map,篤落九龍城,睇google guide 搵間多好評嘅試吓。呢間泰皇閣食物款式幾多,我哋嗌咗生蝦、小食拼盤、兩款沙律、螄蛤、湯、明爐鮮魷、粉絲蝦煲同炒飯。食物味道唔錯,分量亦足,啲侍應都幾有禮貌。生蝦刺身:都幾新鮮,不過肉質唔夠彈。醃蟹仔沙律:偏辣🌶🌶🌶但配料清爽,酸味亦較重。炸鰂魚青木瓜沙律:一上枱勁大盤,差啲嚇親我,但好好味。啲魚炸得好香口又夠嫩,個青木瓜沙律好清爽,但冇蟹仔沙律咁酸辣,所以媽咪都食到,我成碟包底清晒。😋明爐鮮魷:平時明爐烏頭就食得多,呢度有另一個選擇係鮮魷,不過第一轉個火熄咗啲魷魚都未熟晒,要點多轉火,但就好易煮到老,最好食係啲魷魚鬚,不過個湯唔得,可以唔使飲。白灼螄蛤:好鮮甜,個蘸汁酸辣適中,但我自己玻璃肚,所以唔敢食太多。魚肚羹:平時通常都係飲冬蔭功或椰汁雞湯,呢間竟然有魚肚羹。飲落似平時喺泰國唐人街嗰啲沙煲翅,不過最搞笑係湯入面有隻烚蛋做配料。小食拼盤:正常嘢,不過個雞翼好鹹,但頂層個蝦餅炸得幾好。蟹膏炒飯:炒得啱啱好,粒粒分明,唔會好鹹,好味道。粉絲蝦煲:粉絲好入味,但略嫌鹹咗少少,

生蝦刺身:都幾新鮮,不過肉質唔夠彈。
生蝦刺身

醃蟹仔沙律:偏辣🌶🌶🌶但配料清爽,酸味亦較重。

醃蟹仔沙律

炸鰂魚沙律

明爐鮮魷

白灼螄蛤

魚肚羹

小食拼盤:正常嘢,不過個雞翼好鹹,但頂層個蝦餅炸得幾好。

小食拼盤

蟹膏炒飯:炒得啱啱好,粒粒分明,唔會好鹹,好味道。

蟹膏炒飯

粉絲蝦煲:粉絲好入味,但略嫌鹹咗少少,反而蝦冇乜味。
粉絲蝦煲

$380 (Dinner)
Celebration
Birthday
炸鰂魚沙律
白灼螄蛤
蟹膏炒飯
2024-02-27 544 views
今晚去咗九龍城泰皇閣食飯,試咗佢哋嘅幾款菜式。佢哋嘅冬陰海鮮湯好正,湯底鮮香濃郁,入口暖心。炸蝦餅拼春卷就一般啦,味道唔算特別出眾。再嚟係佢哋半打嘅沙嗲串燒,有豬肉、雞肉同埋墨魚丸,但係味道都無特別驚艷,豬肉仲係免治豬肉口感。至於蛋包鮮蝦金邊粉,就真係好好味啦!金邊粉煮得恰到好處,鮮蝦夠彈牙,蛋包亦煎得香脆,令人回味無窮。呢次食物嘅質素都算平均。不過,食物同價位都算相符,可以講係幾平,CP值唔錯。
今晚去咗九龍城泰皇閣食飯,試咗佢哋嘅幾款菜式。

佢哋嘅冬陰海鮮湯好正,湯底鮮香濃郁,入口暖心。

2024-02-25 474 views
-直食開金寶,但係覺得佢越嚟越一般,今日阿仔打完波,行過泰皇閣,6點未夠,已經有幾枱客,決定試吓😁叫左醃蟹青木瓜沙律、青咖喱牛肉、炭燒安格斯牛柳,整體食物質素幾好,價錢又唔貴,環境又坐得舒服,九龍城食泰國菜又有多一間選擇🥰醃蟹青木瓜沙律,醃蟹非常咸,整個沙律偏😵‍💫炸蝦餅爽脆甘香,炸得剛剛好青咖喱牛肉,我個仔的最愛,牛肉大大片,配搭香甜的咖喱,偷飯賊😛炸蝦餅非常爽脆,鮮味😍燒安格斯牛肉必叫,牛柳嫩滑多汁,配上微辣的泰式青檸醬汁,好吃到停不了口🤩

醃蟹青木瓜沙律,醃蟹非常咸,整個沙律偏😵‍💫
炸蝦餅爽脆甘香,炸得剛剛好
炸蝦餅非常爽脆,鮮味😍
2024-02-25
$140 (Dinner)
  • 燒安格斯牛肉(青檸)
  • 炸蝦餅
2024-02-19 312 views
住喺九龍城10幾年,邊間泰國菜好食,絕對係基本😎好多人為燒牛肉排泰金國,但有時唔想等,又想食好嘢,我就會揀泰皇閣。齊人先可以入座!基本上都好快安排到。所有食物都好符合預期既質素,今餐2個人,但叫咗好多野食,重要食晒😎(我哋唔浪費食物)叫左半打串燒、咖喱軟殼蟹配蒜蓉包、蒜蓉炒芥蘭、椰汁冰、芒果糯米飯、椰汁千層糕及西米糕,人均$270左右🫢🔥今晚精選:芒果糯米飯的芒果新鮮,椰汁的甜度剛好😋咖喱軟殼蟹啖啖肉,好香嘅咖喱,唔辣,配香脆蒜蓉包,啱啱好🙈Ps 上次食過泰式豬手,好軟腍腍又入味有興趣嘅朋友可以到九龍城試試🤩🤩🤩

齊人先可以入座!基本上都好快安排到。

🔥今晚精選:
芒果糯米飯的芒果新鮮,椰汁的甜度剛好😋
咖喱軟殼蟹啖啖肉,好香嘅咖喱,唔辣,配香脆蒜蓉包,啱啱好🙈

Ps 上次食過泰式豬手,好軟腍腍又入味

有興趣嘅朋友可以到九龍城試試🤩🤩🤩

2024-02-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$270 (Dinner)
  • 芒果糯米飯
  • 咖哩軟殼蟹
2024-01-09 398 views
一行7個人去九龍城食泰國嘢就岩曬啦~兩個朋友都一致表示想食泰皇閣,就拿拿林打電話去book! 食物點評就往下睇~泰肚餓既關係,我地叫左十樣野咁多仲一人一杯飲品🤣生蝦新鮮彈牙,同埋乾淨,配埋蒜片同辣椒粒,刺激味蕾😝叫左兩個菜,分別係馬拉盞炒通菜同蒜茸炒芥蘭,菜唔老,不過調味再濃味少少就更加好味啦蠔既話蠔味爭D,調味可以再濃D,我覺得麻麻地…因為咩味都食唔到,蠔都唔係特別肥美🙈冬陰功湯,入面有有菇、青口、蝦、魷魚 ,唔會好辣~個人認為帶有少少甜味,我都飲左兩碗😋擺盤有心思,牛扒小山丘🤣牛扒燒得岩岩好,淡淡粉紅色,再舖上滿滿既泰式辣醬,好惹味,椒味濃😚金邊粉每次食泰國菜都會叫個炒金邊粉,上碟靚靚冇走樣🤣熱辣辣👍🏻生菜包,肉碎炒得香口,辣度岩岩好,襯熱食啊😙一黎到好大條鰂魚😂,不過調味都係差啲…串燒,正常發揮,個沙嗲醬偏甜

泰肚餓既關係,我地叫左十樣野咁多仲一人一杯飲品🤣

生蝦新鮮彈牙,同埋乾淨,配埋蒜片同辣椒粒,刺激味蕾😝
生蝦刺身
金邊粉
每次食泰國菜都會叫個炒金邊粉,上碟靚靚冇走樣🤣熱辣辣👍🏻
生菜包,肉碎炒得香口,辣度岩岩好,襯熱食啊😙
一黎到好大條鰂魚😂,不過調味都係差啲…
串燒,正常發揮,個沙嗲醬偏甜
2023-12-09
$225 (Dinner)
今日和老婆逛九龍寨城公園,之後便去九龍城泰皇閣泰國菜館食晚餐,我們點了鮮蟹肉蛋卷,炸蝦餅拼炸魚餅,燒朱頸肉,燒雞全翼,脆肉炒椰菜苗,原隻菠蘿海鮮炒飯和泰式凍奶茶,鮮蟹肉蛋卷原來是每日只賣十客,蟹肉蛋卷蟹肉新鮮爽口,食落蟹肉一絲絲,蛋味香滑,配菜青瓜和蕃茄食落鮮甜,整份鮮蟹肉蛋餅口感滿足,炸蝦餅拼炸魚餅炸得金黄,炸蝦餅炸得香脆彈牙,炸魚餅味道香滑,佐酒一流,燒朱頸肉肉質爽口,食落有油花,燒雞全翼雞肉食落啖啖肉,惹味可口,脆肉炒椰菜苗脆肉食落香脆,椰菜苗新鮮爽口,口感滿足,原隻菠蘿海鮮炒飯賣相吸引,整個菠蘿原個上,腰果爽脆,菠蘿香甜,海鮮蝦和魷魚食落新鮮彈牙,飯粒炒得乾身分明,份量足料,口感滿足,最後泰式凍奶茶茶味香濃,奶味香滑,餐廳座位闊落,食物美味,我和老婆食了一餐美味泰菜
燒朱頸肉
蟹肉一絲絲
燒雞全翼
泰式凍奶茶
2024-01-07
$321 (Dinner)
2024-01-03 296 views
招牌古法咖喱炒膏蟹💰$時令老闆好好人見我哋多人 專登揀一隻大啲嘅蟹比我地😜蟹嘅本體好鮮甜 另外林喺上邊嘅咖喱醬好惹味😳順帶一提就係佢個醬好有口感~拎嚟送飯/餅底都好夾😍同埋分量都比想像中多 可以一試❤️菠蘿海鮮炒飯💰$84用埋個菠蘿裝住D飯,炒飯炒得好乾身,粒粒分明🥳好大個 勁多飯同海鮮配料~ 腰果,蝦,帶子等等 入面有細細粒切好左既菠蘿🍍😉同埋啲菠蘿都好甜好多汁😆 馬拉盞椰菜苗💰$70幾惹味,唔係太辣夾埋d洋蔥好入味🫡同埋椰菜苗比較硬身小小🙃如果再去呢間餐廳應該就未必再嗌啦🫢 燒安格斯牛肉(青檸) 💰$115呢個好好食😋😋半熟既牛加埋泰式香料同青檸更加帶出到牛肉香味☺️好嫩口 肉質軟腍😘 炸蝦餅💰$78D蝦膠有彈性 炸得岩岩好 唔會話食到落口成陣油益味🤩同埋份量都偏多 幾抵食😗有8舊 幾個人share都食到多過1舊😏 芒果沙冰💰$34正正常常沙冰 feel到係用真點生果肉打成😌唔係糖水加醬咁整成😎拎黎送d野食 辣辣地再飲番啖 真係好夾🥰
招牌古法咖喱炒膏蟹💰$時令
老闆好好人見我哋多人 專登揀一隻大啲嘅蟹比我地😜
蟹嘅本體好鮮甜 另外林喺上邊嘅咖喱醬好惹味😳
順帶一提就係佢個醬好有口感~拎嚟送飯/餅底都好夾😍
同埋分量都比想像中多 可以一試❤️

菠蘿海鮮炒飯💰$84
用埋個菠蘿裝住D飯,炒飯炒得好乾身,粒粒分明🥳
同埋啲菠蘿都好甜好多汁😆

馬拉盞椰菜苗💰$70
幾惹味,唔係太辣夾埋d洋蔥好入味🫡
同埋椰菜苗比較硬身小小🙃

芒果沙冰💰$34
正正常常沙冰 feel到係用真點生果肉打成😌
唔係糖水加醬咁整成😎
拎黎送d野食 辣辣地再飲番啖 真係好夾🥰
今日係平日中午時間過黎入面唔洗等位就入得一見到餐牌午市套餐先係$49仲要包埋野飲🤑🤑真係抵到爛🤠🍜豬頸肉湯河(金邊粉)$49🍶椰汁真多冰豬頸肉唔會太肥膩😙亦唔太硬 軟硬度適中😌上面有一啲炸蒜同香蔥做裝飾🍜金邊粉份量都好多 男仔都夠飽🤓滑得黎又唔會太淋 不錯😚評分:💛💛💛💛環境 🍃🍃🍃食物🍡🍡🍡🍡🍡性價比💰💰💰💰💰推薦🌈🌈🌈🌈🌈回頭🙋🏽‍♀️
今日係平日中午時間過黎

性價比💰💰💰💰💰
推薦🌈🌈🌈🌈🌈
回頭🙋🏽‍♀️
2024-01-02
$49 (Lunch)
  • 豬頸肉湯河
2023-12-27 293 views
簡單啲講:落單5分鐘唔夠大部份菜都上齊。好食極有限。炒通菜唔熱既,冬陰功湯正常既都係整定唔熱,海南雞千其千其唔好試極難食,似用湯烚完就算肉勁鞋。燒牛肉難食un加極咸面頭放左幾塊檸檬賣相好睇但係咸酸辣。炒金邊粉似整定。員工好服務,環境比其他泰國餐廳乾淨。但純粹食物唔掂。300好評估計有好大水份,加foodie加乘🤦🏻‍♂️同行友人話最好係個椰青。咁就死得啦。話人齊先比入。兩個鋪位一半都係吉既都仲要玩呢啲規矩,迫晒所有客去一間鋪。好想再支持但真係做戲都要做全套。唔好煮得快過茶記。🙏🏼

員工好服務,環境比其他泰國餐廳乾淨。但純粹食物唔掂。
300好評估計有好大水份,加foodie加乘🤦🏻‍♂️

同行友人話最好係個椰青。咁就死得啦。

好想再支持但真係做戲都要做全套。唔好煮得快過茶記。🙏🏼

2023-12-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)