Restaurant: Thai Palace Restaurant
Info:

今晚放工男朋友話想食泰國野我地就去咗平時去嘅泰皇閣佢必定會order呢個明爐清湯大蜆而今晚佢冇蜆就改咗花甲好好味r不過食食下太酸但佢一d都唔辣仲幾鮮味另外又order咗青咖哩牛不過呢個就一般般可能因為唔係牛腩而係牛肉片嘅係呢個係係有少少失望而味道未算出色不過呢個椰青焗飯就有d驚喜個味道好啱小朋友食椰味香濃渗透曬入個焗飯入面好香食完有種好warm嘅感覺雖然係有少少比面頭d三色豆嚇一嚇但食落真係唔錯仲送埋個椰青本身嘅椰青水讚💪🏻
今晚放工男朋友話想食泰國野

雖然係有少少比面頭d三色豆嚇一嚇
但食落真係唔錯仲送埋個椰青本身嘅椰青水
讚💪🏻

2023-07-24 248 views
🥢泰皇閣泰國菜館 (九龍城)🇭🇰九龍城衙前塱道15號地舖九龍城有好多間泰國菜今次再去食泰皇閣泰國菜館嘅九龍城分店泰皇閣響地鐵屯馬線宋皇臺站B出口上咗地面轉左過馬路再行一條街去衙前塱道泰皇閣有兩間地舖,望響左手邊就會見到✨冬陰功海鮮湯 $85非常之足料/細細煲啱晒可以止下口痕/又唔會飲唔晒有蝦同埋仲有好大隻青口✨燒安格斯牛肉(青檸) $115呢個算係每次必嗌/牛肉燒到半生熟/辣辣地非常之咁開胃✨炸蝦餅 $78感覺上越嚟越唔好食/之前都大大舊兼啲蝦膠都彈牙今次呢幾舊麻麻地好食/感覺上蝦膠亦都溝咗嘢定打得唔夠/唔夠實同彈牙✨蛋包鮮蝦金邊粉 $78都算大碟/有鑊氣/唯一只係有三隻細蝦/但整得非常精緻真係有蛋絲包住/賣相唔錯✨椰青 $35都算大個同多水/抵飲
🥢泰皇閣泰國菜館 (九龍城)
🇭🇰九龍城衙前塱道15號地舖

九龍城有好多間泰國菜
今次再去食泰皇閣泰國菜館嘅九龍城分店
泰皇閣響地鐵屯馬線宋皇臺站B出口
上咗地面轉左過馬路再行一條街去衙前塱道
泰皇閣有兩間地舖,望響左手邊就會見到

✨冬陰功海鮮湯 $85

Dinner
  • 燒安格斯牛肉
  • 椰青
2023-07-24 159 views
附近拜完神就揀呢間試下,個湯好開胃好正😋菠蘿炒飯炒得好乾身,粒粒分明,串燒係雞腎爭左少少有d腥,另外2串都係好食既係豬同雞,魚好新鮮好夠嫩,大大條,下次會再來食😉
2023-07-02 1654 views
食泰國菜,就會想到去九龍城,九龍城的泰國菜館不少,都不知如何選擇合心水的泰國菜館,來到發現泰皇閣泰國菜館,有2間店舖,在門外等位的人多,就和朋友一同集氣,確實沒讓我們失望。******************************現在到九龍城都很方便,坐地鐵前來,從地鐵站出口5分鐘内所到之處,都有不少美食選擇。泰皇閣泰國菜館就是其中一間。2間餐廳地方不算很大,但有2間店舖位置,都一樣坐滿食客。餐牌食物選擇一點都不少,包括小食、沙律、湯、粉麵飯,還有肉和海鮮、甜品、泰式飲品和沙冰等,絕對乎合不同食物選擇。下單不久,食物就已經送上。蝦餅拼春卷 HKD78,新鮮炸好,送上枱時還有熱煙,蝦餅非常彈牙,春卷又炸得很脆口,2者都很香口。炸皮蛋球 HKD86,炸皮蛋球都幾大隻,皮蛋外層都很彈口,配上皮蛋非常好味。菠蘿海鮮炒飯 HKD84,用上菠蘿再加入海鮮一拼炒起,最愛肉鬆和提子粒拼飯,味道又鮮又甜又美味。芒果沙冰 HKD34,有著清香芒果味,最合夏天點選清涼又解熱。椰汁珍多冰 HKD32,椰汁夠潤喉,加上珍多冰棵條,又飲得又食得,很滿足。

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
  • 炸皮蛋球
  • 菠蘿海鮮炒飯
  • 炸蝦餅拼春卷
2023-06-21 215 views
可能天氣又焗又熱時晴時雨,今個星期日既午飯時間去,完全唔洗等位即刻入去坐低叫嘢食,叫左燒牛肉,賣相唔錯,但碟頭果d飯就麻麻,好似冇以前咁好食,但係見佢價錢都尚可接受
2023-06-18 251 views
九龍城泰皇閣 朋友的午餐飯堂 抵食又靚又正 所以佢帶我去食晚餐 為何我lunch time無經過附近。。。有兩間舖 就係隔離 有時人多排隊要係總店外排隊 店員安排去隔離店坐friend 叫左個 馬拉盞椰菜苗 和平時的 brussels sprout 唔一樣。 不太辣。佢奇奇怪怪 叫一碗油飯。問佢做咩剩食飯 佢話 日本人都係串燒配飯。。。。個飯都好味的 不太油然後我都係食佢推介的醉貓炒河 都有唔同肉可以揀。我揀左雞肉。 炒河 好好味 好夠鑊氣一片一片好粗的河粉。片片都上色 我剩係食河粉都夠配料又足 有菇 有菜 青椒洋蔥 然後有friend 的串燒拼盤有雞腎 墨魚丸 和豬肉好似bbq的風味 每件都有蜜糖味豬肉 係免治肉 好似豬肉乾 甜甜地 好吸引你繼續食 墨魚丸有三粒 好開心下面有d炸米粉粒 我都點完沙爹 再點米粉 層次口感 即刻變得跟豐富雖然好飽但都係叫左個甜品 千層糕軟和韌 脫模又靚 椰汁西米 有芋頭 粟米 椰汁有d 鹽調味 美中不足係西米糕上無左粒粟米 哈哈
九龍城泰皇閣 朋友的午餐飯堂 抵食又靚又正
所以佢帶我去食晚餐
為何我lunch time無經過附近。。。

佢奇奇怪怪 叫一碗油飯。問佢做咩剩食飯
佢話 日本人都係串燒配飯。。。。
個飯都好味的 不太油
一片一片好粗的河粉。片片都上色
我剩係食河粉都夠

千層糕軟和韌 脫模又靚
椰汁西米 有芋頭 粟米 椰汁有d 鹽調味
美中不足係西米糕上無左粒粟米 哈哈

2023-06-12 177 views
早排去九龍城食牛肉餅行經泰皇閣,無意間見到佢地有我大愛嘅沙冰出售! 而且沙冰外相好鬼吸晴! 於是同埋女友小熊一齊嚟開餐會吓佢地嘅沙冰.點咗西瓜沙冰同提子沙冰,我地反傳統,沙冰先係主角,哈哈.....當然.... 我地都會點其他菜,沙爹牛肉同雞肉共半打,泰式燒羊架燒雞翼,白𤆥螄蚶,泰式煲仔翅,干炒牛肉金邊河,每款都點一客.感覺泰國人飲食偏甜,所以泰式煲仔翅味道都帶甜,魚翅份量都唔算少無偷工減料㗎.同樣燒羊架,燒雞翼同串燒,未點醬汁已經有甜味,當然點上沙爹醬更惹味啦! 沙爹醬都係味道偏甜唔辣,啱哂我哩D喜甜人士.米粉河粉我鍾意幼細口感,所以點干炒牛肉河都揀金邊粉,河粉幼滑又足料,滿𩜲!小食泰國菜,唔知道泰國菜原來都有螄蚶,唔點醬汁嘅螄蚶鮮甜又爽口,醬汁辣咗D所以無點醬汁.小熊話D汁一D都唔辣,所以俾哂佢慢慢點.沙冰第一時間上枱,沙冰夠味,熱辣辣嘅氣溫飲一啖,噢! 爽YY!其實好多菜都無點,軟殼蟹,生蝦刺身,無計啦! 肚腩得一個,唯有下次嚟再食過.

小熊話D汁一D都唔辣,所以俾哂佢慢慢點.

2041 views
2023-06-11 204 views
晏晝黎九龍城食泰國菜少人好多 唔洗排又冇乜人✨酸辣海鮮粉絲沙律 $80味道幾好 酸酸辣辣 😋 食食下都有啲辣 海鮮都幾多 有青口 蝦 魷魚 ✨燒安格斯牛肉(青檸)$115有牛味 唔會燒到好乾 都有肉汁不過有時有啲筋✨馬拉盞炒椰菜苗 $72炒得幾爽 調味適中 不過啲椰菜好似唔係好嫩✨串燒3拼 $85豬有啲似豬肉乾 雞同豬有啲肥膏夾雜咁雞腎幾爽 個沙嗲醬普通 冇乜特別🍹青檸梳打 $29🍹荔枝梳打 $32總括黎講味道都ok 嘅 晏晝去冇乜人都坐得好舒服👍 味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️💔服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️💔💰午餐人均~$225 (收+1)
晏晝黎九龍城食泰國菜少人好多 唔洗排又冇乜人

味道❤️❤️❤️❤️
抵食❤️❤️❤️💔
服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️💔

💰午餐人均~$225 (收+1)
2023-06-07 509 views
⌂ 九龍城泰皇閣泰國菜館@thai_palace_restaurant 九龍城衙前塱道15號地舖星期一至日 12:00 - 22:00· 清邁豬肉生菜包(鹹/辣) Minced Pork Meat Wrapped with Lettuces in Chiang Mai Style $80· 蛋包鮮蝦金邊粉 Pad Thai with Prawn $78· 馬拉盞炒通菜 Fried Water Spinach with Belacan $66· 泰式奶茶 Milk Tea in Thai Style $29· 青檸梳打 Lime Soda $29𖧷 設有加一︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm九龍城#ewm泰國菜︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜高質x性價比高x泰國菜゜・*想吃正宗泰國菜?必到小泰國 -九龍城近宋王臺港鐵站,交通十分方便!我和朋友一致認為泰國菜必點的菜是:生菜包 x Pad Thai x 馬拉盞炒通菜不服來辯!!值得一讚員工態度殷勤,會主動介紹菜式~而且餐廳的範圍也滿滿的泰國風情略嫌餐廳人氣高盛,晚上全滿座,但亦證明了餐廳高
⌂ 九龍城

#ewm九龍城
#ewm泰國菜
*・゜高質x性價比高x泰國菜゜・*
想吃正宗泰國菜?必到小泰國 -九龍城
近宋王臺港鐵站,交通十分方便!
不服來辯!!
值得一讚員工態度殷勤,會主動介紹菜式~
而且餐廳的範圍也滿滿的泰國風情
略嫌餐廳人氣高盛,晚上全滿座,但亦證明了餐廳高質素
人均$150下可以吃的這麼豐盛的晚餐,也是十分划算的
絕對會回頭再光顧~

𖧷 晚上比較滿座,請預先訂位
︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
๑ 清邁豬肉生菜包(鹹辣) Minced Pork Meat Wrapped with Lettuces in Chiang Mai Style $80
少少辣x惹味x濕潤的肉碎,配上新鮮的生菜一齊吃
十分滋味
就算不太吃到辣的你,這個小辣你絕對接受到!

๑ 蛋包鮮蝦金邊粉 Pad Thai with Prawn $78
賣相很美!蛋網包裹十分精心
而且味道也絕對不會敷愆你
最怕Pad Thai 味道太酸
這裡的調味剛剛好,會令你吃了一口接一口
而且份量也挺多的,和朋友差點兒就吃不完哈哈

๑ 馬拉盞炒通菜 Fried Water Spinach with Belacan $66
有鑊氣!!
馬拉盞必定要配炒通菜才是有在吃泰國菜的感覺
不會太辣,不太吃到辣的你,這道菜是你在嘗辣的初階嘗試

๑ 泰式奶茶 Milk Tea in Thai Style $29
有點甜,朋友就認為甜度剛好!

๑ 青檸梳打 Lime Soda $29
還是喜歡不太甜的飲品,酸酸的青檸很是解膩,夏日消暑一流

#九龍城美食 #hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #手機食先#foodpics#foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐廳推薦 #打卡餐廳 #餐廳推介 #九龍城好去處 #香港美食指南 #泰國菜 #生菜包 #金邊粉
2023-06-01
Type of Meal
Dinner
  • 蛋包鮮蝦金邊粉
  • 馬拉盞炒通菜
  • 泰式奶茶
2023-06-04 209 views
💁🏻‍♀️泰皇閣唔係第一次黎食!🥰今次再多次黎,估唔到味道依舊,keep住有水準!而且格黎仲開多左個新分店,裝修環境更加靚~🥰以下係詳細嘅食評.▫️明爐青檸蒸盲鰽 $150⭐️強烈推介⭐️驚喜既味道!醬汁調味好好,夠酸夠辣,清新又開胃!!估唔到咁好食,而且盲鰽肉質好滑嫩,魚骨唔太少多,岩晒我杯茶,而且湯汁都好濃郁,而且魚底下面墊好多椰菜,吸晒湯汁,正!▫️蒜蓉包 $26⭐️強烈推介⭐️脆口又惹味,牛油蒜蓉味好足,沾青咖喱醬一流!一兜有5大塊,都算抵食呀!▫️青咖喱雞肉 $80青咖喱味道唔算辣,味道都濃郁,雞肉比較偏多,都有泰國圓茄子,而且仲有脆豆角,不過``如果多d雜菜更加好!▫️脆肉炒通菜 $66⭐️強烈推介⭐️呢款脆肉炒通菜都幾好食,脆肉係燒肉黎既,燒肉好香好脆,配埋青通菜好夾,送飯一流!

▫️明爐青檸蒸盲鰽 $150

▫️蒜蓉包 $26

▫️青咖喱雞肉 $80

▫️脆肉炒通菜 $66
2023-06-01 182 views
九龍城一帶一向都都出名有好多泰國菜,前排我地去咗其中一間薄有名氣嘅泰國餐廳,泰皇閣~✅燒安格斯牛肉係其中一道招牌泰國菜,佢地嘅安格斯牛肉軟腍多汁,面頭放咗啲酸咪咪嘅醬汁感覺幾開胃😍另道招牌菜式係✅泰皇閣招牌炒飯,蛋網cover 咗成個飯,令到睇落好似蛋包飯咁🥰;佢地嘅炒飯用咗紅酒一齊煮,感覺好特別但其實紅酒味唔係好出~ 炒飯好乾身,食落味道唔錯~😋✅冬蔭功入面有青口、大蝦,令到成個湯都好鮮味🤓;冬蔭功嘅湯底味道濃郁,食飯之前飲一碗都幾開胃~😜我地見到隔離枱嗌✅鐵板蠔仔煎蛋,睇落好吸引所以我地都引唔住叫多份,蠔仔脹卜卜而且味道好香,好似好好食咁☺️;但試完發覺蠔仔煎蛋嘅味道有啲淡,整體感覺一般😇

2023-05-28 254 views
九龍城|突圍而出的高質良心泰菜{泰皇閣}    @thai_palace_restaurant.在九龍城寨中 泰菜林立~但其中一間會Encore的泰國餐廳是{泰皇閣}雖然長期排人龍,但是只要早一點去也不會等太久的𝘿𝙞𝙨𝙘𝙤𝙫𝙚𝙧 𝙢𝙤𝙧𝙚 𓄼 𝘐𝘯𝘴𝘵𝘢𝘨𝘳𝘢𝘮:  @𝘳𝘢𝘷𝘦𝘯.𝘥𝘪𝘢𝘳𝘺 𓄹—✎  泰東豬肉生菜包 $80突然好想吃生菜包~ 果然不會令我失望微微酸辣的肉碎 帶住肉汁和新鮮的生菜一齊吃~真的不錯!✽好味指數:★★★★/5.✎  蛋包鮮蝦金邊粉  $78   #推薦泰菜的必點菜 Pad-Thai~以格仔蛋皮包著酸酸甜甜的金邊粉入面也有好多大蝦🍤和豆乾混合旁邊的芽菜、花生碎和青檸汁很好味的說~✽好味指數:★★★★/5.✎  馬拉盞炒通菜  $66爆炒通菜配上惹味的馬拉盞 有鑊氣 辣辣的但不會太辣✽好味指數:★★★★/5.✎  熱洛神花蜜 $31✎  青檸茶  $29—| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |⚐  泰皇閣泰國菜館  @thai_palace_restaurant地址:   九龍城衙前塱道15號地舖人均消費:HK$150 (ppl)回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5環境舒適:🪑🪑🪑/5
九龍城|突圍而出的高質良心泰菜
蛋包鮮蝦金邊粉

在九龍城寨中 泰菜林立~
但其中一間會Encore的泰國餐廳是{泰皇閣}
雖然長期排人龍,但是只要早一點去也不會等太久的

泰東豬肉生菜包

✎  泰東豬肉生菜包 $80
突然好想吃生菜包~ 果然不會令我失望
微微酸辣的肉碎 帶住肉汁
和新鮮的生菜一齊吃~真的不錯!

✎  蛋包鮮蝦金邊粉  $78   #推薦
泰菜的必點菜 Pad-Thai~
以格仔蛋皮包著酸酸甜甜的金邊粉
入面也有好多大蝦🍤和豆乾
混合旁邊的芽菜、花生碎和青檸汁
很好味的說~

✎  熱洛神花蜜 $31
✎  青檸茶  $29

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |
地址:   九龍城衙前塱道15號地舖
人均消費:HK$150 (ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑/5
泰東豬肉生菜包
馬拉盞炒通菜
🇹🇭路過充滿泰國特色的九龍城,簡左泰皇閣泰國菜館和朋友用餐。泰皇閣泰國菜館絕對值得支持,需要懲罰多d #黃。 加上佢地好有善心,逢初一十五都會在泰國香港兩地派發飯盒和水果比有需要人士。正所謂「施比愛更為有福」,所以大家多多支持好鍾意香港的小店💛💛

是靚晚order點清邁豬肉生菜包、明爐青檸蒸盲鰽、黃咖喱雞配薄餅、脆肉炒通菜以及椰青和珍多冰作為飲品。😛😛😋🥬清邁豬肉生菜包
是最合適香港人吃的泰式前菜,清邁豬肉有有少少酸酸辣辣味。是開胃小吃。
以生菜包住肉食,內餡是豬肉和泰式香料, 九層塔洋蔥青蔥。入口有嚼勁。整體口感非常好,又有泰國的獨特風味。最緊要是,肉碎份量很多,2-3個人食都絕對無問題。🫢🐟明爐青檸蒸盲鰽
原條盲鰽以酒精爐上枱太棒了,連爐具都是魚形。魚肉鮮嫩,加上慢慢以酒精爐加熱。魚肉唔會太過鞋,搭配青檸的清香,好好吃。因為有青檸的清香,魚湯清清甜甜,食魚肉是也要欣賞魚湯的清新唷。員工好好,仲加多碗湯比我地慢慢添加。🥘🍕黃咖喱雞配薄餅

🥬清邁豬肉生菜包

🐟明爐青檸蒸盲鰽

🥘🍕黃咖喱雞配薄餅
相信呢種泰式菜式香港人都唔陌生呢,香口又濃郁咖喱配合足料的食材。廚房將雞肉煮得又清又嫩,亦有洋蔥薯仔辣椒等的配菜。令到更加豐富。薄餅脆脆的口感搭配咖喱一齊黎,非常好味。

🥬脆肉炒通菜
炒通菜都係泰式常見的菜式,即係泰式通菜,以豆瓣醬、辣椒和蒜頭等等黎煮。原來脆肉是豬油渣,炸到很脆口。好似港式燒肉咁樣食,不過太heavy了,唔敢食咁多哈哈。好中意泰式通菜其中一個原來就係通菜炒得岩岩好,通菜唔會太淋。食落好爽口。

🥥椰青、椰汁珍多冰
清涼解渴,原個椰青,係炎炎夏日,真係正啦。食完咁多好野食,飲杯清涼野飲,很滿足了。

👍整體黎講,泰皇閣泰國菜館係整個體驗很好。如果大家黎到九龍城食泰菜,都不坊黎試下。服務周到,員工態度有禮,餐廳的環境舒適。
這一晚突然想食泰國菜🇹🇭當然要去九龍城呀🔎好多餐廳揀!隨心選了這家泰皇閣泰國菜館📍-這家門面有傳統泰國風情,有唔同泰國菜式🤎我首先點左馬拉盞炒椰菜苗,🥬少辣惹味🌶不過椰菜苗相對比較難咬,淋d更好呢‼️-再回點了主食泰式濕炒牛肉河🥢呢個好大碗濕濕地好易入口,材料算多😋個人鍾意加埋辣椒粉更加惹味!🌶-怕唔夠飽,我地再點了酸甜醬炒鮮魷🦑開胃的酸甜味, 鮮魷好爽口✅可惜份量唔算多呢⚠️-飲品就點了咸檸七喜,泰式經典之選🍹經典泰菜, 價錢都算適中的✔️
這一晚突然想食泰國菜🇹🇭當然要去九龍城呀🔎
好多餐廳揀!隨心選了這家泰皇閣泰國菜館📍
這家門面有傳統泰國風情,有唔同泰國菜式🤎
我首先點左馬拉盞炒椰菜苗,🥬少辣惹味🌶
不過椰菜苗相對比較難咬,淋d更好呢‼️
再回點了主食泰式濕炒牛肉河🥢呢個好大碗
濕濕地好易入口,材料算多😋
個人鍾意加埋辣椒粉更加惹味!🌶
怕唔夠飽,我地再點了酸甜醬炒鮮魷🦑
開胃的酸甜味, 鮮魷好爽口✅
可惜份量唔算多呢⚠️
飲品就點了咸檸七喜,泰式經典之選🍹
經典泰菜, 價錢都算適中的✔️

1968 views
2023-05-15
$140 (Dinner)
2023-05-16 149 views
今日約咗朋友去九龍城食一間泰國菜,味道都算幾地道,有泰國風味柚子沙律,非常多柚子,而且柚子味道清甜唔會太酸,非常多汁,清新開胃呢條魷魚好鮮味,肉質彈牙,而且配上泰國酸酸甜甜嘅湯汁,食完魷魚仲可以飲啲湯,湯入邊仲包含咗魷魚嘅鮮味螄蚶唔算太鮮甜,配合特有嘅泰式醬汁,會好食啲呢個椰青飯,第一啖食嘅時候未到唔算太濃烈,但慢慢食多幾啖之後椰青水嘅味道就出晒嚟,每一粒米到沾上咗椰青水嘅清甜味,越食越滋味總體來講,呢間舖頭嘅泰國菜式,幾有泰國風味,價錢合理

明爐青檸蒸鮮魷

白灼螄蚶

螄蚶唔算太鮮甜,配合特有嘅泰式醬汁,會好食啲
椰青海鮮 炒飯

燒雞全翼

總體來講,呢間舖頭嘅泰國菜式,幾有泰國風味,價錢合理
2023-05-13
$200 (Dinner)
明爐青檸蒸鮮魷
椰青海鮮 炒飯