2021-08-08 579 views
想食好耐 好彩訂咗位 唔係一定摸門釘所以係食到真係好興奮 中國風的裝修風格係 空間感大坐得舒服而店員好熱情 服務好好 愉快的用餐體驗=椒鹽雞軟骨=先黎個小食 香口又唔會好油膩 調味醬料裡面有XO醬 仲要係足料的XO醬 =椰子沙白蜆蟹鍋=有成隻蟹 大量沙白 仲有好多粟米椰子肉用料靚的火煱係一定要先飲湯 奶白色的湯濃濃椰香 因為有蟹有沙白 個湯真係好滑好鮮甜好滋潤蟹肉鮮甜仲要有蟹膏 沙白蜆又完全沒有沙粟米都好鮮甜 所有湯料都好好味 係一定會食晒 唔會浪費 =西班牙黑毛豬=肉質彈牙 豬味又重又香濃 好味 =花雕滑牛=哩個無得頂 一個字香滑牛一定有醃浸左一段時間花雕酒的香係入味到滾完都仲係好香好濃但又唔會有花雕太多的苦澀味牛肉口感又滑滑的 真係好難忘 =自家製手打竹笙雞肉丸=自家製手打肉丸黎講好彈牙雞肉丸不常有 所以味道好有新鮮感加入爽口的竹笙 口感豐富 =自家製芹菜帶子餃=皮薄 餡料菜同肉要比例均勻 仲有成粒帶子 豐富又鮮味 =棉花魚肚=完全無腥味 魚肚吸收了成個湯精華 =雜菜盆=份量好多 仲有四款唔同菜 啱樣樣都想食少少的我 =自家製竹蔗茅根水==自家製香茅檸檬薏米水=好貼心 最好係唔會好
想食好耐 好彩訂咗位 唔係一定摸門釘

=自家製竹蔗茅根水=
=自家製香茅檸檬薏米水=
好貼心 最好係唔會好甜
2021-07-28
$450 (Dinner)
椒鹽雞軟骨
西班牙黑毛豬
自家製芹菜帶子/手打竹笙雞肉丸
雜菜盆
自家製香茅檸檬薏米水 /竹蔗茅根水
工作後約了同事慶祝,朋友介紹了一間鄰近佐敦地鐵站的隱世餐廳吃火鍋,餐廳名字是「打邊爐」,門面很地道中式,店內環境佈置及裝修風格同樣是走中國風式典雅,環境闊落,餐桌很大很舒適,而且店家以平板電腦給客人自行點菜,方便易用,餐牌食材選擇很豐富,有小菜小炒,海鮮類,各式肉類等等。餐廳會在客人面前以熱水將所有碗碟餐具清洗,令客人感受得到清潔衛生。醬汁及配汁選擇很多,特別推介有一款,XO醬,它非常足料,每匙也是絲絲的瑤柱!必加的醬汁!我們選了招牌湯底之一的「椰子沙白蜆蟹鍋湯底」,椰香很夠濃,很多椰肉及粟米一起煮,加上新鮮原隻的奄仔蟹及其黃膏,以及大量沙白蜆,不會有沙,令到湯底美鮮甜無比,蟹肉口感爽滑,原來店員說湯底加了牛奶,所以多麼的香滑及鮮甜!馬上喝了一碗湯!吃火鍋前點了個小菜,「墨魚滑油炸鬼」,很有特色,炸得外皮脆口而墨魚彈牙,鋪上了蟹子後爆脆的口感,十分好吃,香脆不油膩!「紅酒霜降安格斯頸脊」,很大的一碟份量,賣相配有特色吸睛 ,店員先將紅酒跟牛頸脊混合後,將紅酒醃浸著牛肉,酒香連綿,令到牛肉更滑更香,牛味更濃,雪花紋理肥瘦均勻,肉厚而嫩滑,牛肉熟後保留了紅酒香,很有驚喜!「XO醬鮑魚蝦餃皇

「XO醬鮑魚蝦餃皇」有四大粒,自家即皮薄, 餡料內微辣,,鮑魚及蝦肉已啄碎,所以爽口彈牙,吃得出有鮮味!

「自家製手打竹笙雞肉丸」街外不常吃得到,口感很飽滿,但肉質彈牙滑溜,加入竹笙後更爽口,豬肉很鮮富有肉香,值得一讚是肉質不鬆散!

「廣島蠔」份量很多,每隻都很大隻,輕勺一下便可吃,蠔味夠濃厚,肉質厚而清甜有海水味道,愛吃蠔的朋友必點之選!

「雜菜盆」時令菜類豐富,有油麥菜、娃娃菜、生菜及大白菜,很新鮮翠綠,份量大碟。份量好多,吃了牛肉後吃多點菜更健康!

飲料是兩款自家制作飲料,竹蔗茅根及檸檬意米水,皆清熱解渴又潤喉,不會太甜,十分合適火煱的經典飲品,清爽冷涼!

整體來說,這晚十分滿意,食物質素高用料上乘,環境舒適,店員服務態度十分親切,很主動,大滿足的一晚!
$500 (Dinner)
  • 廣島蠔
  • 自家製手打竹笙雞肉丸
  • XO醬鮑魚蝦餃皇
  • 紅酒霜降安格斯頸脊
  • 墨魚滑油炸鬼
2021-07-27 64 views
好耐冇食雞煲喇! 約朋友食飯,本身諗住打邊爐,但又心郁郁想食雞煲,咁就一於先食雞煲,再打邊爐,二合一✌🏼天氣熱,火鍋店常備既自家清熱飲品,一定要嗌啦~ 呢間店嘅自家製飲品一支支膠樽裝,都幾方便,味道唔會太甜,夠晒清熱消暑😁😁我自己就比較鍾意檸檬薏米水,微微嘅檸檬酸味,加埋粒粒薏米,夠晒清涼👍🏼👍🏼坐低咗之後,店員就會拎一鍋滾水出嚟,用作洗碗同餐具,咁嘅安排都幾好,食起上嚟都放心啲。跟住就有調味料,自己拎想要嘅汁醬,重點就梗係佢哋嘅XO醬😎😎正呀,好多瑤柱😎😎夠晒惹味!朋友揀得依間餐廳,咁我都有上OpenRice做吓功課既😆😆 見到唔少人點:風沙椒鹽粟米賣相好吸引!依個粟米,非常值得一試,佢係好香甜,好惹味。本身以為一件件,係已經去咗粟米芯,但原來係有芯架,所以唔好咁盡情一野咬落去😆😆 一排排食,好正,配啤酒一流滋味辣雞鍋,要咗小辣,我覺得啱啱好,唔會太辣,可以好輕鬆咁享受其他食物。雞嘅份量有半隻,兩至三個人都OK,啲肉都幾入味同幾滑,仲有好多芫荽同埋蒜頭,雞肉同埋蒜頭一齊食,重口味,但口感好正架😁😁自家製紫菜響鈴係即炸架!非常脆,而且中間包左紫菜,如果浸湯食,仲有少少食緊小老闆紫菜嘅感

天氣熱,火鍋店常備既自家清熱飲品,一定要嗌啦~

賣相好吸引!

滋味辣雞鍋,

自家製紫菜響鈴
係即炸架!非常脆,而且中間包左紫菜,如果浸湯食,仲有少少食緊小老闆紫菜嘅感覺添~
響鈴size比平時嘅大,更加多層次,更加脆👍🏼👍🏼

新鮮鵝腸,係我最鍾意同最有驚喜嘅食材!真係好新鮮,而且非常乾淨。 配XO醬食,完全帶出到鵝腸嘅鮮甜、爽、美味👍🏼👍🏼

另一個好多人推介嘅日式櫻花牛肉我哋都有叫到✌🏼✌🏼賣相真係好靚,啲牛肉脂肪同肉分明,一片片整齊排列。 我終於有機會試吓生食靚牛,生食口感比較彈牙,而且要咬好耐,牛肉味會慢慢一浸浸滲出黎,都幾鮮甜,幾得意。牛肉咁靚,略略煮一煮,都好好食👍🏼👍🏼

仲試咗佢哋嘅新野,芹菜帶子餃。
自家製真係好有家的感覺,用料十足,粒粒都好飽滿,咬開仲有大大粒帶子☺️☺️yummy☺️☺️

成餐飯都食得幾盡興,連啤酒都飲埋,食左雞煲,又食到超爽甜鵝腸,夠晒麻甩😛😛 超級大卷嘅響鈴、靚靚餃子同高質靚牛又食埋,開心😋😋

2021-07-14 83 views
好耐冇打邊爐好想食啲有質素嘅,於是同老公一齊食間名為打邊爐嘅打邊爐啦檸檬薏米水-自家製,淡淡檸檬味清新竹蔗茅根-都係自家製,打邊爐熱氣,飲依個啱啱好清熱,一飲喉龍再無唔舒服感覺璋紅魚生-每片晶凝通透,白裏透紅,新鮮同鮮甜冬陰功湯海鮮湯底 -我哋揀咗冬陰功湯底可以揀辣度,小辣,可以食到尾都唔怕太辣,超多海鮮,好足料,有沙白,蝦,蟹,好新鮮,沙白食到最後都仲有肉食又甜,蝦大大隻又爽口廣島生蠔-大大隻,鮮甜椒鹽粟米-第一次食椒鹽粟米,好特別,好惹味,粟米粒粒飽滿,又甜,加上椒鹽味,好啱送酒食安格斯肥牛-油脂分布平均,很有牛味鮑魚鲛-爽口,隻隻都有鮑魚粒,豪食之選好想讚服務超好,不停換碟,幫手隔油,加湯等
檸檬薏米水-自家製,淡淡檸檬味清新

璋紅魚生-每片晶凝通透,白裏透紅,新鮮同鮮甜

廣島生蠔-大大隻,鮮甜

安格斯肥牛-油脂分布平均,很有牛味

鮑魚鲛-爽口,隻隻都有鮑魚粒,豪食之選

好想讚服務超好,不停換碟,幫手隔油,加湯等
2021-07-13 107 views
夏日炎炎也是打邊爐的好日子,對我而言已是四季的飲食活動了😂 佐敦這間火鍋店,裝修較中式食物很出色,朋友們果然好介紹呀。養生花膠翅裙冬瓜燉雞煲是每日限量供應的,店員一上枱,嘩😀很壯觀吖😃😃😃 半隻滑雞上全是翅,更有大量靚花膠,又肥厚鹹香味十足,而竹笙是大大卷的,爽身營養價值高。底層有一整圈冬瓜,十分消暑下火,湯底鮮甜感覺較健康,碌菜及魔芋絲等一流。手切霜降安格斯肥牛雪花紋靚,比想像中大碟,牛味濃郁碌一碌已可食用。自家製芹菜帶子餃餡料足,內有粒粒帶子,而芹菜的草香特別出,很喜歡這清新味道。自家製手打竹笙雞肉丸很少見,入口滑溜溜的加少少爽口竹笙,口感特別。餐廳更有熟食提供,自家制紫菜嚮玲是剛剛炸起的,加些甜酸醬即可入口,一咬便卜卜脆的,新鮮熱辣辣,自覺即食比碌一碌更佳。風沙椒鹽粟米做法估你唔到,這樣很方便進食,不太鹹很香口。自家製香茅檸檬薏米水消暑多渣,自家製水竹蔗茅根水清熱少甜。店員服務態度親切友善,很喜歡這地道感覺。
風沙椒鹽粟米做法估你唔到,這樣很方便進食,不太鹹很香口。
2021-07-12
$450 (Dinner)
  • 養生花膠翅裙冬瓜燉雞煲
  • 手切霜降安格斯肥牛
  • 自家制紫菜嚮玲
2021-07-10 72 views
打邊爐一定係香港人的最愛,圍在邊爐上,能夠放鬆一下平時的緊張心情.這食店十分之方便離地鐵大約2分鐘,食店環境佈置十分之有氣氛,也是利用iPad下單的,十分之方便,值得一提,所有碗碟杯在你面前用熱水清洗,令客人感受到清潔的信心.自家製的飲品十分之足料好味道.XO醬也十分之足料,看了有上了一絲絲的瑤柱.椰子加上了新鮮的蟹作為湯底,也是舌尖上的新體驗.自家製的餃子吃出了廚師的用心.廣島蠔十分之鮮味.這個和牛片,油脂分布十分之平均,入口即溶,若果大家喜歡吃刺身的,也能夠生食,鮮味十足.手唧松露魚麵也十分之好玩.這個菇拼盤也十分之好味道.

自家製的飲品十分之足料好味道.

XO醬也十分之足料,看了有上了一絲絲的瑤柱.

椰子加上了新鮮的蟹作為湯底,也是舌尖上的新體驗.

自家製的餃子吃出了廚師的用心.

廣島蠔十分之鮮味.

手唧松露魚麵也十分之好玩.

這個菇拼盤也十分之好味道.

2021-07-09 986 views
佐敦區寶靈街段火鍋店,保守估計不少於卅間,面對眾多強勁對手仍能訖立不倒,其實力之高可想而知!朋友推介這間名叫打邊爐的火鍋店,店面細細但經常座無虛席!店家採用平板電腦落單,非常方便易用兩款自家制作飲料,竹蔗茅根~清熱解渴,檸檬意米水~美白潤喉,配火煱最啱。我最欣賞店家的足料XO醬,真係不得了,淨食已經好好味,用來點火鍋食品,令人分不清誰主誰客!友人極力推介這款椰子沙白蜆蟹鍋湯底,喝一口,濃濃椰香、蟹香直接刺激味蕾,一級奄仔的黃膏鮮美無比,一梳梳的蟹肉實淨觧甜,味道鮮美!未試過用廣島蠔打邊爐,勺一勺便可食用,蠔味濃厚鮮甜,食不停口!花雕滑牛,未食先醉,花雕酒香醃浸住滑滑的牛肉片,香到不得了,一片接一片停不了口,極束清了一整碗。墨魚滑油炸鬼,好有特色,面頭鋪上蟹子,剛上枱時即食,除了脆口彈牙,仲有蟹子的爆脆口感,十分有趣,放久了,又可在湯底中淥一淥,口感完全不一樣,不可不嚐!黑松露蟹肉餃,包入大量的雜菌和蟹肉,味道濃郁鮮甜,喜歡黑松露人士必試。黃金飛魚子墨魚丸,包入流心鹹蛋黃,一層包一層,每層口感味道均有驚喜。總括結論~小店用心製作,食物新鮮亦高質。

朋友推介這間名叫打邊爐的火鍋店,店面細細但經常座無虛席!

店家採用平板電腦落單,非常方便易用
竹蔗茅根,檸檬薏米水

超好味xo醬

墨魚滑油炸鬼

墨魚滑油炸鬼,好有特色,面頭鋪上蟹子,
黑松露蟹肉餃

總括結論~小店用心製作,食物新鮮亦高質。
2021-07-06
$350 (Dinner)
竹蔗茅根,檸檬薏米水
超好味xo醬
墨魚滑油炸鬼
黑松露蟹肉餃
2021-06-27 654 views
走入店內裝修風格係中國風,地方闊落,坐得舒適,坐底店只就上了涼拌木耳,爽口開胃。呢度係用平板電腦點餐,食材選擇豐富。另外值得一提呢度既店員服務好周到。🍲鮮椰青雞鍋$268加入左海底椰、椰青、胡蘿蔔、杞子、三黃雞、酒一起去炒香,然後再放湯底。三黃雞肉味鮮甜,椰青水則解渴生津,清涼退火,正好抵銷火鍋的燥熱。🥢肥美番薯大蜆 $78好肥美鮮甜,而且又無沙。🌽風沙椒鹽粟米 $68香甜的粟米配上惹味的椒鹽,令到可以食唔停口。🥢日式櫻花牛肉$238有生熟兩種食法,生食可以沾上洋蔥汁,牛味濃郁,而且唔會有腥味,意外地味美。熟食則較嫩滑,而且多了一點彈既口感,兩種食法各有特色,都很可口。🥢自家制韭菜餃(4粒)$39用新鮮韭菜配豬肉自製的水餃,餡料夠多,調味剛好,很美味。🥢魔芋絲 $38魔芋含有豐富碳水化合物,熱量低,唔夠飽的話食多都唔怕。🥗雜菜盆 $58雜菜盆菜類豐富,有西洋菜、油麥菜、娃娃菜、生菜等等,而且新鮮等黎份量亦好多。自家製香茅檸檬薦米水$20自家製竹蔗茅根水 $20兩款自家製既涼茶都好好飲,唔會太甜,打邊爐飲就岩哂~

🍲鮮椰青雞鍋$268

🥢肥美番薯大蜆 $78
好肥美鮮甜,而且又無沙。

🌽風沙椒鹽粟米 $68
香甜的粟米配上惹味的椒鹽,令到可以食唔停口。

🥢日式櫻花牛肉$238

🥢自家制韭菜餃(4粒)$39
用新鮮韭菜配豬肉自製的水餃,餡料夠多,調味剛好,很美味。

🥢魔芋絲 $38
魔芋含有豐富碳水化合物,熱量低,唔夠飽的話食多都唔怕。

🥗雜菜盆 $58

自家製香茅檸檬薦米水$20
自家製竹蔗茅根水 $20
兩款自家製既涼茶都好好飲,唔會太甜,打邊爐飲就岩哂~

2021-06-07
Type of Meal
Dinner
邊爐愛好者真係不分四季都可以打邊爐😆朋友介紹嚟到呢間位於佐敦廟街嘅打邊爐~無錯!店名真係叫『打邊爐』佐敦地鐵一出行幾分鐘就到,成條街都係隱世美食入到餐廳,成間裝修係中國風,非常優雅✨ 藥膳醉雞鍋店員上鍋後,煮熱個湯底再放醉雞落去,醉雞真係好新鮮,個湯底香濃藥膳味帶甜,忍唔住飲咗幾碗真係~碎雞嫩滑而且有少少酒香再吸收湯底嘅藥膳,真係好正!✨ 墨魚滑油炸鬼打邊爐前食啲熟食先,墨魚滑油炸鬼應該係呢間餐廳嘅招牌之一!油炸鬼本身香脆而唔油膩,再釀入墨魚滑,外脆而內彈牙,一份2-4人食都夠😆✨ 手切霜降安格斯肥牛打邊爐必食當然係肥牛!外表粉紅色澤,油花分佈均勻,放鍋幾十秒食得,牛味香濃帶肉汁口感軟嫩😆份量2個人夠食✨ 肥美番薯大蜆相對花甲 ,沙蜆~番薯大蜆味道較淡,但配呢個藥膳湯底打邊爐食到大蜆肥美多汁,非常新鮮!✨ 鮮鵝腸 餐廳提供在一個小網漏,就唔怕鵝腸放窩後唔見~打邊爐差唔多次次都會叫鵝腸,鐘意佢夠鮮爽嬌嫩食落完全唔韌,但掛汁能力較弱,都係要沾調味✨ xo醬鮑魚蝦餃皇 蝦餃皇就食得多,但係用嚟打邊爐就比較少見而且仲要係 鮑魚蝦餃皇 😂 餡料非常飽滿,皮薄,食落爽口彈牙,但xo 醬就唔太食得
邊爐愛好者真係不分四季都可以打邊爐😆
朋友介紹嚟到呢間位於佐敦廟街嘅打邊爐~
無錯!店名真係叫『打邊爐』

佐敦地鐵一出行幾分鐘就到,成條街都係隱世美食
入到餐廳,成間裝修係中國風,非常優雅

✨ 藥膳醉雞鍋
店員上鍋後,煮熱個湯底再放醉雞落去,

✨ 墨魚滑油炸鬼

✨ 手切霜降安格斯肥牛

✨ 肥美番薯大蜆

✨ 鮮鵝腸
食落完全唔韌,但掛汁能力較弱,都係要沾調味

✨ xo醬鮑魚蝦餃皇
蝦餃皇就食得多,但係用嚟打邊爐就比較少見
而且仲要係 鮑魚蝦餃皇 😂 餡料非常飽滿,皮薄,食落爽口彈牙,但xo 醬就唔太食得出,整體都幾特別!

✨ 皇帝瑤柱墨魚丸
墨魚丸本身爽口彈牙, 加添瑤柱,更覺鮮甜味美
同普通墨魚丸係唔同😆

✨ 手唧黑松露蟹籽魚麵
平時打邊爐一定配麵類,一般都係食烏冬、公仔麵等但呢間係有魚麵,仲要係手唧!真落黑松露味非常濃, 蟹籽增加了咗口感,真係爽卜卜,由卡黑松露味太濃,反而少咗啲魚香

✨ 飲品
全係自家製,今次叫咗香茅檸檬薏米水、竹蔗茅根
味道完全唔甜,好足料,檸檬薏米畀咗粗筒,仲可以食埋啲渣, 而竹蔗茅根竹蔗味非常香甜

打邊爐🌟
佐敦廟街 286-298號華志大廈地下A號舖
2021-06-09 614 views
經常佐敦附近搵食嘅我,通常食魚蛋粉、米線、咖哩飯之類~竟然比我搵到呢間咁好食嘅火鍋店啦~呢間叫打邊爐得佐敦一間~好多食材都係用心自家製,用料新鮮~|黃金炸魚皮|打邊爐必點之一,可以即食又可以放湯~上面舖滿咸蛋黃,熱辣辣又鬆脆,超正~!|鮮椰青雞鍋|呢個鍋有驚喜,侍應會即場係你面前煮,炒下雞件再用酒、火爆一爆佢,視覺打卡一流,再落新鮮椰肉,雞件質感嫩滑,火鍋先都要飲啖肉滋補下先~簡單五個字形容就係「色香味俱全」!~|日式櫻花牛肉|可以有兩種食法,一係刺身二係放湯,我從未食過牛肉刺身,估唔到食落咁軟滑可口,蘸洋蔥汁辣味帶點刺激,好正!花紋好靚好平均,靚牛果然係靚牛~|釀流心蝦丸|蝦丸彈牙已經令我好驚喜,餡料仲爆流沙蛋黃,好味到不得了~|手打梅菜豬肉丸|手打肉丸比平時食到嘅肉餅更彈牙,咸香梅菜配豬肉,呢個配搭邊有得輸~|西洋菜帶子餃子|皮薄、餡料多到直程快爆餡啦,中間仲有帶子所以特別鮮~|廣島蠔|一盤有8大隻,每隻都肥嘟嘟漲卜卜~|雜菜盆|有娃娃菜、西洋菜同生菜~份量好多,好翠綠新鮮~|檸檬薏米|竹蔗矛根|飲品當然揀自家製作嘅清新飲品啦~檸檬薏米甜甜酸酸可以消滯又去濕~竹遮矛根就可以清熱消暑
經常佐敦附近搵食嘅我,
通常食魚蛋粉、米線、咖哩飯之類~
竟然比我搵到呢間咁好食嘅火鍋店啦~

呢間叫打邊爐得佐敦一間~
好多食材都係用心自家製,用料新鮮~

|黃金炸魚皮|
打邊爐必點之一,可以即食又可以放湯~
上面舖滿咸蛋黃,熱辣辣又鬆脆,超正~!

|鮮椰青雞鍋|
呢個鍋有驚喜,侍應會即場係你面前煮,
炒下雞件再用酒、火爆一爆佢,視覺打卡一流,
再落新鮮椰肉,雞件質感嫩滑,
火鍋先都要飲啖肉滋補下先~
簡單五個字形容就係「色香味俱全」!~

|日式櫻花牛肉|
可以有兩種食法,一係刺身二係放湯,
我從未食過牛肉刺身,估唔到食落咁軟滑可口,
蘸洋蔥汁辣味帶點刺激,好正!
花紋好靚好平均,靚牛果然係靚牛~

|釀流心蝦丸|
蝦丸彈牙已經令我好驚喜,
餡料仲爆流沙蛋黃,好味到不得了~

|手打梅菜豬肉丸|
手打肉丸比平時食到嘅肉餅更彈牙,
咸香梅菜配豬肉,呢個配搭邊有得輸~

|西洋菜帶子餃子|
皮薄、餡料多到直程快爆餡啦,
中間仲有帶子所以特別鮮~

|廣島蠔|
一盤有8大隻,每隻都肥嘟嘟漲卜卜~

|雜菜盆|
有娃娃菜、西洋菜同生菜~
份量好多,好翠綠新鮮~

|檸檬薏米|竹蔗矛根|
飲品當然揀自家製作嘅清新飲品啦~
檸檬薏米甜甜酸酸可以消滯又去濕~
竹遮矛根就可以清熱消暑,解渴~
2021-05-31
Type of Meal
Dinner
  • 日式櫻花牛肉
  • 自家製黃金炸魚皮
  • 鮮椰青雞鍋
2021-06-08 93 views
再次嚟佐敦嘅「打邊爐」開餐真心覺得佢哋啲食物好正湯底都好用心製作今次食椰子雞鍋店家先將雞件、海底椰等配料,贊酒炒香(堅香~香味飄哂出嚟)然後加入椰奶、原隻椰青水、椰肉做湯底全程睇住店員整視覺、味覺都被吸引到口水直流🤤未開始打邊爐時飲左一碗好香滑、好滋潤❤️.🔸竹蔗茅根🔸檸檬薏米飲落好足料、清甜又解渴.🔸蝦香雞中翼單骨雞中翼炸到脆卜卜、好香蝦醬味,超香口,而中間啲肉仲係滑身,好好食😋.🔸黑松露帶子餃👍🏻超好食!餡料好鮮,勁香黑松露同帶子味,好夾!餃皮好通透,口感煙韌。要食!.🔸蟹籽墨魚蓮藕夾👍🏻蓮藕爽脆、墨魚滑彈牙,蟹籽卜卜脆,三重口感,好食!.🔸廣島蠔👍🏻肥美嘅蠔,好夠鮮味、蠔味都好濃郁,咬落爆汁juicy。.🔸花雕滑牛👍🏻牛肉充滿酒香,烚完都仲係肉質好滑、好鬆軟,必點!.🔸鮮鵝腎口感好爽脆,而且已經去除哂白色好硬嘅筋位。味道唔腥,好新鮮。.🔸手打梅菜豬肉丸係彈牙版嘅梅菜蒸肉餅,豬肉好新鮮,咬落仲係粉紅色,味道唔錯。.🔸自家製紫菜響鈴👍🏻勁大條,比平時出面食到嘅更脆口,中間係厚身嘅炸紫菜,所以成個都好香口,值得試吓。.🔸油麥菜新鮮,甘甜
再次嚟佐敦嘅「打邊爐」開餐
真心覺得佢哋啲食物好正
湯底都好用心製作
今次食椰子雞鍋
店家先將雞件、海底椰等配料,贊酒炒香
(堅香~香味飄哂出嚟)
然後加入椰奶、原隻椰青水、椰肉做湯底
全程睇住店員整
視覺、味覺都被吸引到口水直流🤤
未開始打邊爐時飲左一碗
好香滑、好滋潤❤️
🔸竹蔗茅根
🔸檸檬薏米
飲落好足料、清甜又解渴
🔸蝦香雞中翼
🔸黑松露帶子餃👍🏻
🔸蟹籽墨魚蓮藕夾👍🏻
蓮藕爽脆、墨魚滑彈牙,蟹籽卜卜脆,三重口感,好食!
🔸廣島蠔👍🏻
肥美嘅蠔,好夠鮮味、蠔味都好濃郁,咬落爆汁juicy。
🔸花雕滑牛👍🏻
牛肉充滿酒香,烚完都仲係肉質好滑、好鬆軟,必點!
🔸鮮鵝腎
🔸手打梅菜豬肉丸
🔸自家製紫菜響鈴👍🏻
🔸油麥菜
新鮮,甘甜
2021-05-30 75 views
你到佐敦打邊爐 不得不去呢一間打邊爐。呢一間打邊爐 服務態度好好。 地方闊落 優雅 裝飾, 最啱就係夜晚同朋友吹水。首先我哋叫咗 花雕醉雞, 花雕酒 好 香。雞肉鮮嫩多汁 花雕酒 把雞肉 的質感 昇華到 非常嫩滑。之後就讚一讚佢 嗰一 碟 小食 鹽酥粟米。好香好咬口 慳番地配合粟米的甜 非常醒胃。我就要讚一讚佢哋啲生蠔 好鬼新鮮 惹味好食。 新鮮 蠔 味充足。手打黑松露 鮮魚麵。 個黑松露魚漿好豐富, 節節落去已經感覺到一陣香味, 滾熟之後 食落口條條煙韌彈牙 非常之 充滿豐富的魚味。最後就要讚下 佢哋個竹蔗茅根水 非常之解渴。
你到佐敦打邊爐 不得不去呢一間打邊爐。

首先我哋叫咗 花雕醉雞, 花雕酒 好 香。
雞肉鮮嫩多汁 花雕酒 把雞肉 的質感 昇華到 非常嫩滑。

之後就讚一讚佢 嗰一 碟 小食 鹽酥粟米。
好香好咬口 慳番地配合粟米的甜 非常醒胃。

最後就要讚下 佢哋個竹蔗茅根水 非常之解渴。
2021-05-28 511 views
除咗日本嘢有廚師發板之外, 打邊爐都有店員發板...哈哈!幾高級架~而且用Pad落單⋯⋯其實主要係問店員有乜好介紹啫!佢見我地兩個女仔, 立即介紹個椰子沙白蜆蟹鍋俾我地($268)。個椰子湯底已經好滋潤, 我仲見到有海底椰, 唔怪之得個湯咁香, 鍋中有唔少嘅白蜆而隻蟹係有膏添,個湯底咁鮮、甜、潤, 真心推介俾女仕們。店員又問我地鍾唔鍾意食牛, 我倆不斷點頭呢, 所以介紹了一客日本櫻花牛肉($238), 特別之處係D牛可以生食架!!!我真係喺香港未曾試過食生牛肉, 亦都唔敢~不過碟牛肉上枱之時, 真係靚到嘩嘩聲, 肥瘦紋理均勻, 已經好吸睛, 醮些秘制醬汁, 酸甜咸味道剛好, 牛肉滑溜冇筋, 另亦可放湯打邊爐, 牛味更突出。兩種食法都非常好食👍🏻不過,夠膽食生牛肉的,我極度推介!另一介紹他們的手打梅菜豬肉丸,味道同梅菜蒸肉餅一樣,只不過是肉丸形狀,真係第二度冇見過😋好好味!日本廣島蠔係大size的,食得出的新鮮😙😙小食:我地點咗墨魚滑油炸鬼,當我地放落煱內時,店員即刻話係即食架~但我又覺燙一燙湯味道都不錯👌,墨魚滑都爽口彈牙喎😉又嚟多份黑松露蟹肉餃,貪佢夠特別,原來黑松露配蟹肉,味濃帶鮮
日本廣島蠔係大size的,食得出的新鮮😙😙
又嚟多份黑松露蟹肉餃,貪佢夠特別,原來黑松露配蟹肉,味濃帶鮮,得👍🏻👍🏻
溫馨提示:不能烚太耐呀,會散晒架,因為最終我哋只食到三隻咋😅😅

2021-05-17
2021-05-23 492 views
係佐敦揾食見到呢間餐廳叫打邊爐咁特別就同左屋企人一齊去打個邊爐🥰🥰🥰 🤗椰子沙白蜆蟹鍋🤗 湯底揀左呢個海鮮鍋,佢有成隻蟹同大量沙白蜆,冇沙,加左海鮮份外鮮甜🥰🥰內裏仲有好多粟米丫,椰子肉丫,真係淨係食個海鮮加飲湯都抵翻😌😌  😝風沙椒鹽粟米😝 勁令丫呢個賣相,佢有大量炸蒜蔥花係面頭啱哂重口味人士,而且粟米有切開一份份方便食😌😌  😋黑松露墨魚丸😋 呢個黑松露味道好出,墨魚丸食落都好彈牙😝😝😝  😍竹笙蟹肉百花卷😍 呢個賣相勁高級,冰鎮咁上,竹笙好爽口,入面加上蟹肉口感好飽滿🤗🤗🤗  😌廣島蠔😌 呢個蠔勁大隻,食落都幾新鮮肥美 😍自家製西洋菜帶子餃子😍 呢個幾有驚喜,佢係包得好飽滿,食落好鮮味,真係唔同出面既普通餃子,值得一試🥳🥳🥳 😚花雕滑牛😚 呢個望落十分養生牛肉吸哂d酒既精華,別有一番風味😌😌😌  🙂新鮮黑柏葉🙂 黑柏葉十分爽口,但記得唔好煮過頭,否則就會變鞋身🤣🤣  😗皇帝菜😗 平時冇乜點見過呢隻菜,叫皇帝菜咁高尚點可以唔試,又幾好食,食完油膩野食呢個清喉嚨都唔錯😋😋  最後埋單食左人均$471.5,係貴少少,但呢度用料上乘,服務週到,都可以慰勞下自己既😝😝😝

🤗椰子沙白蜆蟹鍋🤗

😝風沙椒鹽粟米😝

勁令丫呢個賣相,佢有大量炸蒜蔥花係面頭
風沙椒鹽粟米
啱哂重口味人士,而且粟米有切開一份份方便食😌😌
風沙椒鹽粟米😝

😋黑松露墨魚丸😋

呢個黑松露味道好出,墨魚丸食落都好彈牙😝😝😝
黑松露墨魚丸

😍竹笙蟹肉百花卷😍

竹笙蟹肉百花卷

😌廣島蠔😌

呢個蠔勁大隻,食落都幾新鮮肥美

😍自家製西洋菜帶子餃子😍

自家製西洋菜帶子餃子

😚花雕滑牛😚

呢個望落十分養生
花雕滑牛
牛肉吸哂d酒既精華,別有一番風味😌😌😌

🙂新鮮黑柏葉🙂

黑柏葉十分爽口,但記得唔好煮過頭,否則就會變鞋身🤣🤣
新鮮黑柏葉

😗皇帝菜😗

2021-05-14 263 views
雖然宜家日日都大汗搭細汗,但打邊爐的心仍會不斷作祟~ 尤其食D高質邊爐,更加老是在腦海中出現是日去左佐敦嘅「打邊爐」打邊爐~主要係因為隊員W之前食過話值得推介,甘就試下啦! 一坐低老闆娘好好客,埋黎介紹左幾樣是日精選,原來呢度係有刺身食架,而且不是日式三文魚刺身果D小兒科!而係海細磷!!!    上台果下超宏偉超有驚喜!因為師傅刀工實在非常了得,魚肉片到薄薄的,老闆娘除左比左醬油仲特別比左特調酸汁我地,拎起一片魚肉,點一點汁,放入口,果種鮮味係迅間散發出黎!!!而且質感很爽很彈牙,簡直人間滋味呀!連唔食魚既隊員W都食到停唔到口,一D都唔腥!隊長B就非常喜歡個酸汁,很MATCH而且更加提鮮!食完刺身,老闆娘仲介紹可以即刻整椒鹽魚骨,話黎送酒一流!椒鹽完的魚骨脆到連骨都食到,好香口,而且唔咸,就甘食都可以~同樣椒鹽的還有風沙椒鹽粟米,避風塘式食法加左好多炸蒜同少量辣椒,超惹味~然後就係自家制紫菜響鈴,老闆娘話係即整即炸的,好有HEART!食落似腐皮卷,現炸的溫度同味道令我地發現響鈴即使再肥都一定要食!食完咁多熱氣野,當然要飲番2杯清涼野~老闆娘推介自家制香茅檸檬薏米水同自家制竹蔗茅根水,好

食完咁多熱氣野,當然要飲番2杯清涼野~老闆娘推介自家制香茅檸檬薏米水同自家制竹蔗茅根水,好足料,飲落完全係清涼爽快感~打邊爐岩晒!

好啦,終於到個煲啦,我地揀左意大利蕃茄牛坑腩鍋,未放野入去之前先試下個湯底先,好濃郁的茄味,而且D牛腩非常淋直頭可以就甘食,好有牛味,完全唔痴牙!

牛煲就緊係要有肥牛啦,試左手切霜降安格斯肥牛,牛味夠而好滑,一食就知係靚牛!

廣島蠔好大粒,大粒過個匙更,煮完都唔會縮太細,正~

自家手釀流沙蝦丸又係要試,咬落去D咸蛋黃真係識流出黎,而且用左好多蝦肉去整,食落去啖啖都係爽彈蝦肉~

最後就係食埋D冰荳腐,吸晒湯底精華的荳腐完美了整餐的終結~~

2021-05-04
  • 刺身