2017-09-22
喺香港,一年365日都係火鍋日。今日放工之後,就同屋企人去咗灣仔打邊爐,因為得知開咗間新嘅火鍋店,一於去試試。入到餐廳,簡直眼前一亮,裝修非常別緻,具有中國特色,古色古香,上面掛咗啲燈籠,好有feel。坐低之後即刻叫個湯底先,今次我哋揀咗甜、酸、苦、辣湯底,即係甜蕃茄海鮮湯底、酸菜豬骨湯底、苦瓜青汁湯底同埋麻辣湯底。我最鍾意就係酸菜豬骨湯底,大大嚿豬骨係入邊,真材實料,酸酸鹹鹹嘅味道好適合打邊爐。鍋物上級海鮮拼盤賣相勁精緻,有冰粒做底,感覺高貴左勁多,而且材料非常新鮮,有海中蝦、帆立貝、花甲王、象拔蚌同埋花蟹,樣樣都好新鮮,象拔蚌非常爽脆,帆立貝超大隻,味道鮮甜。精選牛肉拼盤包括有手切本地牛頸脊、頂級本地頸脊、本地牛𦟌同埋澳洲和牛粒,最正係手切本地牛頸脊,脂肪分布平均,牛味香濃。呢度嘅手打丸超級彈牙,大家一定要食鵝肝墨魚丸,真材實料,入邊真係有一小粒鵝肝。之後仲叫咗啲蔬菜拼盤同埋其他火鍋配料等等,呢間餐廳嘅食物質素非常之高,所有野都好新鮮,而且服務態度好貼心,而且環境好高貴,好正。
鍋物上級海鮮拼盤