2022-10-23 154 views
香港人習慣了急促的生活,但是銅鑼灣旁的大坑,卻享受了一份休閒的感覺,充滿了各式各樣的美食令人可以慢活人生,經朋友介紹之下來到了這間西餐廳享受一下美味的脆皮乳豬.餐廳環境佈置十分之有氣氛、加上枱與枱之間的距離也十分之足夠,好讓大班朋友傾吓計飲下酒.新鮮的無花果配上自家製的醬汁令這個沙律十分之開胃,也是最好的開頭了.蜆肉十分之肥美,並沒有沙,加上廚師火候控制得宜每一粒蜆肉也是開口的值得加分.到了主打的乳豬外皮十分之香脆,但是內裏卻充滿了肉汁,水準之作.最後這個意粉也是即叫即手的,因此鑊氣十足,加上廚師自家製的醬汁,零這個意粉提升了不少的分數.

2022-10-10 146 views
今日放假,去了大坑食晚飯。餐廳燈光昏黃,很有情調和氣氛,而服務亦佳。麵包配黑醋和牛油,是很好的配搭。無花果沙律有清新的無花果,亦有芝士片和沙律菜,配的是黑醋汁,又開胃,又健康。紐西蘭刀背蜆很大隻,很新鮮,亦很多汁,配有洋蔥、蒜片、蕃茄仔和腸仔,味道香甜。西班牙乳豬分兩款,可以選擇半隻或四份之一,我們選擇的是四份之一,夠二至三人食。乳豬賣相很吸引,而味道亦出色。色澤均勻,皮薄而香脆,肉多而脂肪少。點一點個醬,味道會更突出一點。大坑是較為隱藏一點的美食天地,下次再試試其他特色餐廳。

大坑是較為隱藏一點的美食天地,下次再試試其他特色餐廳。

2022-10-06 134 views
5/5Best suckling pig in town! The homemade Sauce added points too!Lamb rack simple but elegant, with crushed potatoes and beans, mushroom on side, perfect. End with chocolate mousse and a scoop of ice cream topped with some nuts, goodnight.
5/5

2022-10-02 102 views
大坑好多特式餐廳,星期日當然要搵間舒服的餐廳,先可對得起自己,門面裝修已吸引著我,所以一早訂了台🤭「蜜瓜巴馬火腿」好新鮮!蜜瓜甜度剛好,配上火腿一流😋「新鮮無花果沙律」好少地方可食到無花果這款沙律,好甜!而且有新鮮沙律菜同合桃🥰「自家制麵包」 特別想講口感唔錯,而且好香,有粒蕃茄點綴👍🏻「西班牙式燒乳猪」😍好大隻,大慨是4分1份量,外皮香脆,肉質鮮嫩,不會有太多肥肉,再配上自家制醬汁👍🏻👍🏻「烤鸭胸闊麵」好creamy! 鴨胸好野味😊話明要relax,當然要叫2杯酒,聊聊天🤭「APEROL SPRITZ」好fresh既感覺,帶有果味😌「DARK N STORMY」酒味比較重,但我也喜歡💕「蘋果拿破崙」😋正呀! 拿破崙鬆脆配上吉士蘋果榕💕簡直是照牌菜🤭備註:🔺用OpenRice 訂台可享9折🤭🔺店員好nice ,好多回來客,因為見店員跟客人好好傾👍🏻

「蜜瓜巴馬火腿」好新鮮!蜜瓜甜度剛好,配上火腿一流😋
「烤鸭胸闊麵」好creamy! 鴨胸好野味😊

「DARK N STORMY」酒味比較重,但我也喜歡💕

備註:
🔺用OpenRice 訂台可享9折🤭
🔺店員好nice ,好多回來客,因為見店員跟客人好好傾👍🏻
2022-10-02 68 views
今次就去咗Bookmark咗好耐嘅The Social House首先想試下Fresh啲嘅,就叫佢推介下,佢就介紹我order Aperol Spritz,入口甜甜的好清新,好適合女仔飲🥂😚個自製意大利風乾蕃茄麵包,好濕潤一開頭Appetizer 就order咗Parma Ham配蜜瓜,蜜瓜超甜,配埋above average嘅Parma Ham,超好食!!😋😋😋😋之後有無花果Salad,個汁配返個黑醋,勁fresh啲菜好幾新鮮,都係減脂人士必備😹😹跟住到西班牙乳豬,啲肉超級嫩,個皮都做得超級脆,配上佢個燒汁,一齊食,佢仲叫我哋食埋底下啲沙律菜,因為吸哂啲肉汁超級好味同好正!!😋😋😋個煙鴨胸闊麵,有埋芝士碎,咸咸香香,完全唔覺得膩,yum yum😜😜😜最後個甜品,個拿破侖幾好食,唔係太甜,做為終結剛剛好。😍🥰🥰🥰🥰同埋記得用openrice訂位有10%discount,好抵!!

個自製意大利風乾蕃茄麵包,好濕潤

2022-09-04 175 views
約了朋友一起到大坑晚餐小聚談談天,照舊在"TheSocialhouse"book定了枱,上次與他見面也是在這大家都喜歡,食物有質素餐廳環境好,是個很適合傾偈飲酒的理想埸地。很喜歡餐廳自製的麵包~帕爾瑪火腿咸香與密瓜相當匹配,一份六件,賣相吸引!加入酸甜蜜味意大利黑醋口味更豐富。烤北海道扇貝北海道扇貝配有芽菜苗和很新鮮的沙律什菜和蕃茄醋醬汁口味清新。暖暖扇貝嫩滑柔軟,好鮮甜!意大利烏魚籽扁意粉這種塩漬風乾烏魚籽味道比起台灣那種更甘香,更濃郁!咸香的烏魚籽跟所有材料撈勻,真的香氣樸鼻!1/4 烤西班牙乳豬這份主菜上次吃過真是吃了忘不了的呀!今次一定會再點!皮層烤得恰到好處,顔色漂亮。皮脆肉質嫩滑,肉汁豐富味道鮮香相當有水準!非常滋味!

很喜歡餐廳自製的麵包~

帕爾瑪火腿
咸香與密瓜相當匹配,
一份六件,賣相吸引!

加入酸甜蜜味意大利黑醋口味更豐富。

烤北海道扇貝

暖暖扇貝嫩滑柔軟,好鮮甜!

意大利烏魚籽扁意粉
這種塩漬風乾烏魚籽味道比起台灣那種更甘香,更濃郁!

咸香的烏魚籽跟所有材料撈勻,真的香氣樸鼻!

1/4 烤西班牙乳豬
這份主菜上次吃過真是吃了忘不了的呀!
今次一定會再點!
皮層烤得恰到好處,顔色漂亮。

皮脆肉質嫩滑,肉汁豐富味道鮮香相當有水準!非常滋味!

2022-08-31
TakeAway
  • 意大利烏魚籽撈扁意粉
  • 炭燒北海道帶子 Grilled Hokkaido Scallops
  • 西班牙乳豬
2022-09-01 1231 views
今天休假與太太在 銅鑼灣一帶逛逛 晚餐時分再到大坑尋找美食去。 朋友介紹了這間在大坑的「The Socialhouse」西餐廳給我,由中央圖書館徒步過去十分方便。 由於未有訂位試碰碰運氣!到達時已有多枱食客在用餐了,幸好還有少量座位職員招呼我們坐在窗邊。 打量一下餐廳環境相當整潔微微燈光很有氣氛適合飲酒閒聊。 朋友告知這裡的烤西班牙乳豬相當好味!一定要嚐!這裡自家製的蕃茄麵包也 很好味超鬆軟沾上油醋特別有風味!點了一客~Parma Ham巴馬火腿 配 蜜瓜賣相吸引!火腿色澤鮮潤,口感滑滑鹹鹹甘香配合蜜的果香和甜味……真的妙不可言!Special Paster意大利烏魚籽扁意粉意粉上的烏魚籽味道飄香,有蒜片,芝士片等。混合一起撈勻那鹹鹹甘香的味道非常惹味~麵條爽囗,沾上了烏魚籽。期待的主菜!1/4 Roasted Spanish Sucking西班牙乳豬熱烘烘的乳豬下脾眼見巳感到脆嫩!相當吸引!層皮有如玻璃般薄,相當酥脆!啖啖肉質嫩滑味道鮮美,流出的肉汁精華被配菜吸收了,連配菜一起吃了,十分滋味!朋友果然沒介紹錯!

由於未有訂位試碰碰運氣!

打量一下餐廳環境相當整潔微微燈光很有氣氛適合飲酒閒聊。
朋友告知這裡的烤西班牙乳豬相當好味!一定要嚐!
這裡自家製的蕃茄麵包也 很好味超鬆軟沾上油醋特別有風味!

點了一客~
巴馬火腿 配 蜜瓜
賣相吸引!

Special Paster
意大利烏魚籽扁意粉
意粉上的烏魚籽味道飄香,有蒜片,芝士片等。
混合一起撈勻那鹹鹹甘香的味道非常惹味~

麵條爽囗,沾上了烏魚籽。

期待的主菜!
1/4 Roasted Spanish Sucking
西班牙乳豬
熱烘烘的乳豬下脾眼見巳感到脆嫩!
相當吸引!

層皮有如玻璃般薄,相當酥脆!

朋友果然沒介紹錯!
2022-08-29
$400 (Dinner)
  • 意大利烏魚子扁意粉
  • 餐包
  • 西班牙式燒乳豬
2022-08-24 217 views
今晚同幾個朋友黎食飯,因為可能閒日夜晚餐廳唔full坐得好舒服。 我地開左支酒, 佢啲野食既portion偏細,但都好好食。有幾樣野食想講下, 我覺得佢個麵包好好食,佢中間好軟熟但係咬落去又唔係真係好腍又有啲口感~個蜆都好好食,佢係用馬刀貝,好有蜆味,連帶個湯都好有蜆味,我食左粒蕃茄,粒蕃茄吸哂啲湯汁好甜好好食~至於個seabass, 個味真係好好,個魚肉勁滑,但個魚皮煎到好脆~但係最正都係個乳豬! 個乳豬皮脆卜卜,而且一啲都唔肥,佢整到個肉好嫰好入味, 一路食個肉汁一路流出黎,佢有跟埋個source,但係就算唔點個source本身個乳豬已經好夠味,而且唔似平時啲乳豬食2件已經唔想食, 呢個係食完會想再食
Char-Grilled Squid
Fresh Fig Salad
New Zealand Tua Tua Clams
Sauteed "Gambas" Tiger Prawns
Roasted Chilean Seabass
Half Roasted Spanish Suckling Pig
2022-08-22
$450 (Dinner)
Char-Grilled Squid
Fresh Fig Salad
New Zealand Tua Tua Clams
Sauteed "Gambas" Tiger Prawns
Roasted Chilean Seabass
2022-08-09 235 views
再一次泥大坑Social House慶祝生日!實不相瞞今次專登為咗佢頭盤以泥,呢一間餐廳自家製嘅意大利風乾蕃茄麵包真係可以話係全香港最好食!每一次我都要食返佢幾盆先夠皮!另外頭盤再叫多個Parma Ham,咸咸香香配紅酒一流跟住試左個刀貝湯,係Chef Special! 個湯有洋蔥蒜頭辣肉腸 去煮,令到刀貝都好鮮甜。食完貝飲埋湯好滿足Main course 再泥多份燒乳豬,雖然得¼隻好似好細,但係唔好睇小佢哋油香同埋脆皮!調味亦都非常之充足,燒乳豬嘅油滴晒落去下邊沙律菜度,令到我成個盤都爭啲食埋!甜品chocolate moose苦甜適中,絕對可以encore。鍾意飲酒嘅朋友不妨叫老闆幫你做paring,每一杯酒同埋菜都更有特色
再一次泥大坑Social House慶祝生日!

另外頭盤再叫多個Parma Ham,咸咸香香配紅酒一流

$600 (Dinner)
  • 餐包
  • 西班牙式燒乳豬
2022-08-07 152 views
同朋友慶祝生日,當然要揾翻間體面啲有氛圍嘅餐廳啦🕯大坑出名多高質餐廳,所以揀咗呢間試一試~因為太多野想食,所以食物我地交咗俾老闆推薦🤭,總括黎講全部都無令我地失望,仲非常出色添💯Parma ham 用木盤上菜,擺碟有心思📸Parma ham有6份,下面配有哈蜜瓜,最穩陣同好食嘅配撘~無花果沙律無花果好甜,沙律菜好fresh好爽口,再配埋芝士、黑醋、橄欖油食好match👍🏻刀貝湯新鮮又大隻,每隻刀貝都好肥美飽滿🤩,咬落好彈牙有質感~湯用咗辣肉腸同洋蔥等材料煮成,除了海鮮鮮甜仲多咗份肉嘅香味😋乳豬即叫即燒,所以需要等侯一段時間都合理~乳豬皮烤得好香脆,肉質好嫩口 一啲都唔鞋👍🏻,內裏仲有啲好香口同甜甜地嘅肉汁同埋油份咇出嚟,份量都唔少,食完好飽好滿足🥰Chocolate mousse慶祝生日嘅話打卡甜品當然唔少得啦🤭Mousse 好順滑香濃,配有杏仁片同雪榚,口感好豐富~
同朋友慶祝生日,當然要揾翻間體面啲有氛圍嘅餐廳啦🕯
大坑出名多高質餐廳,所以揀咗呢間試一試~

Parma ham
用木盤上菜,擺碟有心思📸

無花果沙律

刀貝湯
新鮮又大隻,每隻刀貝都好肥美飽滿🤩,咬落好彈牙有質感~

乳豬
即叫即燒,所以需要等侯一段時間都合理~

Chocolate mousse
慶祝生日嘅話打卡甜品當然唔少得啦🤭
Mousse 好順滑香濃,配有杏仁片同雪榚,口感好豐富~
2022-08-07
Type of Meal
Dinner
2022-08-06 155 views
太耐無去旅行,今日忽然好想食西班牙菜入面既燒乳豬,之前又聽朋友介紹話大坑有一間不錯的西班牙菜餐廳,所以就相約朋友仔一齊來試下。餐廳的裝修以黑色為主調,好有情調,同適合情侶來食飯。我來既目的係食燒乳豬,當然要叫燒乳豬。另外的都是經店員細心介紹完,再點的,有些是菜單没有的菜式。點完菜之後,店員先送上暖暖的香草麵包,蕃茄乾酸酸的,再配上黑醋和橄欖油一齊食好好味。再來的是前菜 Heirloom Tomatoes Salad($188) - 水牛芝士配上不同顏色的小蕃茄,它們有著不同甜度,煙韌的水牛芝士配上黑醋和橄欖油,味道真的很清新,十分開胃‧炭燒北海道帶子 Grilled Hokkaido Scallops($168) -厨師把北海道刺身帶子煎香了兩邊,完全可以食到帶子本身的清甜軟滑,入口即溶,十分美味。白酒忌廉汁煮紐西蘭青口 Fresh Steamed Mussels($268) - 這道菜係是日精選,店員介紹,青口入口極之嫩滑,有在食藍青口的感覺,超級清甜,在白酒忌廉汁的襯托下提升了青口的甜味,汁都好好飲。西班牙式燒乳豬 1/4 1/4 Roasted Spanish Suckling

餐廳的裝修以黑色為主調,好有情調,同適合情侶來食飯。

Heirloom Tomatoes Salad

西班牙式燒乳豬 1/4 1/4 Roasted Spanish Suckling Pig($308) - 我是為了這度菜而來,真的無令我失望,乳豬豬皮烤得香脆,肉質好Juicy好軟滑,我超級推介。

另外,當然要叫返杯酒配美食先叫完美。

Aramis Cabernet Sauvignon ($78)

Sherwood Stoney Range Sauvignon Blanc ($78)

2022-08-01 134 views
朋友說大坑有一間西餐廳「The Socialhouse」 嘅招牌乳豬好好食,今晚一於約朋友一齊去食我們太約7:30去到餐廳,餐廳格調高雅,環境不錯;我們問咗服務員除咗乳豬之外,有什麼好介紹,最終我們叫了以下食物:服務員先送上餐包,估唔到餐包鬆軟綿密,配以牛油及油醋一起食用,已經相當好食1️⃣ 有機蕃茄芝士沙律 $188Heirloom Tomatoes Salad🥗 有機蕃茄非常鮮甜,配以芝士一齊食,口感相當不錯2️⃣ 炭燒北海道帶子 $168Grilled Hokkaido Scallops🇯🇵 北海道帶子 大大粒,肉厚味甜,好食3️⃣ 白酒忌廉汁煮紐西蘭青口 $268Fresh Steamed Mussels 青口 帶有陣陣酒香,食落口十分鮮甜又美味4️⃣ 西班牙式燒乳豬 (1/4) $3081/4 Roasted Spanish Suckling Pig🐷 燒乳豬 皮薄又非常脆口,肉嫩又好味😋;唔怪之得成為招牌主菜,值得推介另外,我們還叫了一杯紅酒🍷及一杯白酒5️⃣ 🍷Aramis Cabernet Sauvignon, $78 6️⃣ Sherwood Stoney Range Sauvignon B

餐包

1️⃣ 有機蕃茄芝士沙律 $188
Heirloom Tomatoes Salad
🥗 有機蕃茄非常鮮甜,配以芝士一齊食,口感相當不錯
有機蕃茄芝士沙律

2️⃣ 炭燒北海道帶子 $168
Grilled Hokkaido Scallops
🇯🇵 北海道帶子 大大粒,肉厚味甜,好食
炭燒北海道帶子

3️⃣ 白酒忌廉汁煮紐西蘭青口 $268
Fresh Steamed Mussels
青口 帶有陣陣酒香,食落口十分鮮甜又美味
白酒忌廉汁煮紐西蘭青口

4️⃣ 西班牙式燒乳豬 (1/4) $308
西班牙式燒乳豬 (1/4)

另外,我們還叫了一杯紅酒🍷及一杯白酒
6️⃣ Sherwood Stoney Range Sauvignon Blanc 2020, $78
Aramis Cabernet Sauvignon $78 、Sherwood Stoney Range Sauvignon Blanc $78

2022-07-26 137 views
諗住同個朋友慶祝生日,就打算喺佢屋企附近搵間餐廳,見到啲食評又話佢乜嘢「隱世高積西班牙菜」,呸!!!最先上咗呢個「有機蕃茄芝士沙律」,好一般般,之後等咗45分鐘先至上下一碟菜,我肚餓到扁!個青口啲肉好細嚿,佢好味,但食完好似冇食咁。😑跟住上呢個ribs,應該算係全晚最好味。D肉幾嫩,但最好食係啲醬🙄最後叫咗呢個燒乳豬,應該係個人扮聽唔到我哋講乜,我哋明明話想要少少試吓,佢就幫我哋落咗大半隻,隻乳豬肥到根本食唔到,每個嚿差唔多有70-80%都係肥膏,點食?全晚最好味應該係杯酒—highball (當唔記得影相)三個人食,買單二千幾蚊。
諗住同個朋友慶祝生日,
就打算喺佢屋企附近搵間餐廳,
見到啲食評又話佢乜嘢「隱世高積西班牙菜」,
呸!!!

最先上咗呢個「有機蕃茄芝士沙律」,好一般般,
之後等咗45分鐘先至上下一碟菜,
我肚餓到扁!

個青口啲肉好細嚿,
佢好味,
但食完好似冇食咁。😑

跟住上呢個ribs,
應該算係全晚最好味。
D肉幾嫩,
但最好食係啲醬🙄

最後叫咗呢個燒乳豬,
應該係個人扮聽唔到我哋講乜,
我哋明明話想要少少試吓,
佢就幫我哋落咗大半隻,
隻乳豬肥到根本食唔到,
每個嚿差唔多有70-80%都係肥膏,
點食?

全晚最好味應該係杯酒—highball (當唔記得影相)

三個人食,買單二千幾蚊。

$700 (Dinner)
2022-07-09 151 views
適逢朋友生日,揀左呢間位於大坑既The Socialhouse食生日飯,餐廳環境好有情調,而家係openrice 訂枱仲有9折優惠,都幾抵食 🥗Fresh Fig Salad ($148)前菜揀左無花果沙律,鮮甜既無花果配上新鮮爽脆既沙律菜,淋上意大利陳醋做沙律汁,仲有烘到脆卜卜既合桃,口感層次非常豐富,夠哂開胃 🥗Char-Grilled Squid ($168)我同朋友都好鐘意食海鮮,頭盤揀左炭燒魷魚,即叫即燒既魷魚真係好香,肉質爽口彈牙,份量都唔少,灑上少少辣椒粉同檸檬汁,口感都好清新 🐖1/4 Roasted Spanish Suckling Pig ($308)主菜方面當然叫左佢地既招牌菜烤乳豬啦,乳豬皮烤到脆卜卜,肉質好juicy又夠嫩滑唔會overcook,配埋佢地既乳豬醬,食多幾件都唔怕,果然係招牌菜! 🦐Tiger Prawns Angel Hair ($198)主菜仲有呢個虎蝦天使麵,份量都大碟,上面加左芝士碎好香,天使麵煮到Al dente既狀態,配埋鮮嫩彈牙既虎蝦真係好好食 🍸Trentham River Reteat Chardonnay ($78)朋友叫左杯

🥗Fresh Fig Salad ($148)

🥗Char-Grilled Squid ($168)

朋友叫左杯白酒,店員推介食海鮮最好配白酒,就揀左Chardonnay,口感都幾fruity,配海鮮都幾夾

🍹 Cranberry Breeze ($58)
呢杯Cranberry Breeze係用上紅莓、橙汁加埋Sparkling Water調製既無酒精飲品,酸酸甜甜,飲落好清新,消暑解膩一流

🍰 Apple Napoleon
訂枱個陣講定係同朋友慶祝生日,想訂個甜品同用朱古力寫上壽星個名,點上蠟燭加上全場店員會唱生日歌,特別有氣氛,拿破崙既酥皮非常鬆脆,而且好香牛油味,上面加左肉桂蘋果,上碟個陣好香肉桂味,配埋香滑既吉士忌廉,口感好豐富

2022-07-08 119 views
最近忙於工作非常疲累,難得友人相約,一於放下工作為自己帶來一晚聚會的好時光。友人對大坑一帶熟識,當然有好介紹。今晚是西班牙菜之夜。先來一杯Pinot Grigio白酒,以果味為主體,入口順滑。餐前香草麵包不錯,軟熟,蕃茄乾酸酸咪咪,充滿異國風味。芒果柚子沙律開胃前菜,火腿乾脆卜卜,滋味。橄欖蒜片虎蝦西班牙小食。蒜香滲入橄欖油中,極之惹味。蝦隻爽彈。少少辣度增添味蕾感。從法國入口嘅白雪魚果然不同,質感鮮嫩,尤其魚皮烤得脆口。伴碟嘅薯茸做法並不簡單,混入薯皮,另口感更加豐富。混入雞湯烹調,更顯心思。燒乳豬是西班牙菜餚中表表者。乳豬皮烤得脆口焦香,脂肪位不多,肉汁滿溢,最重要不油不膩,必食之選。
友人對大坑一帶熟識,當然有好介紹。
今晚是西班牙菜之夜。

餐前香草麵包不錯,軟熟,蕃茄乾酸酸咪咪,充滿異國風味。

芒果柚子沙律
開胃前菜,火腿乾脆卜卜,滋味。

橄欖蒜片虎蝦
西班牙小食。蒜香滲入橄欖油中,極之惹味。
蝦隻爽彈。少少辣度增添味蕾感。

從法國入口嘅白雪魚果然不同,質感鮮嫩,尤其魚皮烤得脆口。

燒乳豬是西班牙菜餚中表表者。

2022-07-07
$600 (Dinner)