人均$100起|北角|台灣菜|鐵花村這家鐵花村應該是北角人私心收藏的店吧,這麼好吃都不告訴我!💢今天認識了好久的朋友約我到這一家鐵花村,本來還不知道這裡的!他介紹我一定要點鐵花滷肉飯、綜合麵線。我自己在額外點了鹽酥雞、特濃起司蛋餅、蚵仔煎還有九份芋圓~這個鐵花滷肉飯也太佛心了吧,這麼多的肉也只是$48,上面還有魯雞蛋,真香:》綜合麵線的量是滿滿的,感覺老闆可能會虧本😭,太好吃的關係就不知不覺間就把它吃光了~那個特濃起司蛋餅一定要點!一定要點!一定要點!起司量很多,每口都可以有拉絲的感覺!我自己對這裡的甜品很滿意啦,九份芋圓的芋圓很Q彈,冰的感覺減少了甜膩感我更喜歡這裡的人情味,老闆娘經常會找我們談天,說著當年在台灣的點點滴滴,你也快來感受這裡的正港台灣味吧!——————為食分界線——————📍鐵花村北角丹拿道18號地下六號舖人均消費: $100#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #
人均$100起|北角|台灣菜|鐵花村
他介紹我一定要點鐵花滷肉飯、綜合麵線。
我自己在額外點了鹽酥雞、特濃起司蛋餅、蚵仔煎還有九份芋圓~
那個特濃起司蛋餅一定要點!一定要點!一定要點!
起司量很多,每口都可以有拉絲的感覺!

——————為食分界線——————
📍鐵花村
北角丹拿道18號地下六號舖

人均消費: $100
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2024-01-23 251 views
走進這間散發著台灣風味的餐廳,一門入手就係撲鼻的美味香氣,令我唔禁興奮咗起來😍。一於,撲頭盤點咗蚵仔麵線,嗰扎鮮嫩蚵仔真係入口即化,麵線緊緻得嚟又夠滑,加埋醋同胡椒粉,即刻轉化做啱啱好既酸香好滋味!跟住,我就挑戰咗鹽酥雞飯,啲鹽酥雞香脆過癮,啖啖肉質感好Juicy,夾埋嗰滷肉飯,香醇得嚟又不膩口,真係perfect match!貢丸湯既貢丸彈牙得黎湯底清甜,配上清脆芹菜,簡直係潤喉佳品。肉鬆起司蛋餅真係層次分明,啲肉鬆鹹香好味,搭配綿滑蛋香同融化嘅起司,每一口都係幸福滿點🤤。而嗰關山臭豆腐,出奇地正!外層香脆,內裏嘅豆腐似雲般輕盈,同台式泡菜一齊嚟嗰酸辣配搭,簡直好過癮!甜品我就揀咗芒果冰,真係果香四溢,啲芒果甜而不膩,同冰涼嘅刨冰一齊食,絕對係消暑聖品!至於芝士奶蓋冬瓜,啲奶蓋smooth到不得了,飲落去喺夏日裡最正!總括來講,呢間餐廳給咗我一個台味十足嘅美食之旅,正宗嘅台灣小食,服務又親切,絕對令人滿意回味無窮。👍🌟🍽️

2024-01-19 151 views
尋晚約左個靚姐姐食飯,接佢收工後去左呢間鐵花村食台式野#鐵花滷肉飯-呢個算係招牌菜,有半隻滷蛋、滷肉、肉鬆、椰菜同酸菜,簡簡單單撈個飯已經好好味,而且配菜種類多,口感同味道豐富,不愧為招牌#大腸麵線-上個月去台北無食到大腸麵線,一直都想食,今次見到有就當然要點啦,佢呢個麵線同阿宗麵線唔太一樣,呢個係比較有咬口,大腸亦比較大塊,而且係滷得比較入味,整體算唔錯#關山炸臭豆腐-臭豆腐外脆內軟,好多汁,不過識食既一定食臭豆腐上面既酸菜,夾住臭豆腐好正#蚵仔煎-店員介紹話呢個係比較特別,用粟米粉做,的確係比較煙軔,蚵仔煎面就比較酥脆,底有蚵仔同生菜,鍾意食蚵仔既朋友幾值得一試
尋晚約左個靚姐姐食飯,接佢收工後去左呢間鐵花村食台式野

來自台灣的店家非常有善好客,會主動與客人溝通及推薦菜式,所以我地都點咗所有推薦的菜式,確實有驚喜!而且食到在台灣地道的味道(因為食材來源都是台灣的)重點價錢相宜,CP值頗高!文末附上餐牌參考!非常推薦小食的台東鹹豬肉($40)店家説在台灣的話會用地道的山豬,當然在香港亦會把關豬肉的質量,而且在烹調方法上也嘗試過好幾次才製作出乾爽不油膩且非常入味的台東鹹豬肉!大腸麵線(套餐連飲品$53)也是我嘅最愛!是原汁原味嘅台灣口味,配烏梅醋真心Perfect!而且鹵大腸清理得乾淨,唔怕有任何味道~蕃茄牛肉麵(套餐連飲品$79)湯底唔錯!牛肉夠軟腍入味,刀削麵非常煙韌!南瓜起司蛋餅($36)爆多南瓜肉,南瓜新鮮清甜,唔需要其他醬汁已經好好味!草莓棉花冰($59)大推棉花冰系列,非常足料又好味!而且佢嘅刨冰唔係就咁淋醬汁上去,而係用已經雪好有味嘅冰去製作,所以淡淡都有味,對比坊間嘅刨冰店呢個價錢真係良心價!泡沫紅茶 & 鳳梨紅茶,跟餐送嘅飲品,凍飲的話可以選擇加奶蓋👍🏻而且凍飲也不用加錢哦~📝餐牌參考:⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 8.5/10服務: 9/10環境: 8/10CP值: 9/1

📝餐牌參考:

味道: 8.5/10
服務: 9/10
環境: 8/10
CP值: 9/10
推介值:9/10

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

⊃✎⁾⁾喜歡呢個Post可給予”心心”以作鼓勵( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

$133.5 (Dinner)
  • 台東鹹豬肉
  • 大腸麵線
  • 蕃茄紅燒牛肉麵
  • 雪花冰
2024-01-15 114 views
很多年前去過台東看熱氣球,亦對台東綿綿不絕的太平洋海岸線念念不忘😌但確實,香港人對台東的認識還不算很深,也對當地獨有的美食了解不多。真沒想到在北角找到這一間名為「鐵花村」的台東美食小店,食物以至裝潢還很有台東特色,讓這次到訪有種小旅行的感覺。我們試的第一款小食是台東米苔目。米苔目其實就是香港的銀針粉,他們家的吃法是放湯,湯頭是用柴魚、豬瘦肉去熬煮,煮好後淋上肉醬、蘿蔔、滷蛋與一點醬汁,應該就是當地的古早味了👍🏻另一推介的古早味美食就是滷排骨便當。超大塊的排骨豬排,經過了醃、炸、滷重重步驟,變得香腍入味,配上淡淡油香的肉燥飯,真的是台味十足😍店員說飯內加入了禮物,減少油膩感。必點的肉鬆蛋餅沒有讓我們失望,即叫即製餡料很多。珍珠奶茶也很絲滑,不比專門店的有差。吃到一半的時候,和店員聊天聊到自己曾經去過台東看熱氣球。店員立即很興奮,還介紹來自台灣的老闆認識😆他們開業兩年,除了提供美食外,最近還和台灣旅遊局合作,為客人提供旅遊資訊。他們說現在很多客人,會特意走來小店和他們討論行程,他們亦有機會提供租車、酒店等的相關協助。最後我們已猶未盡,再加點了一個五寶冰,大大一碗鋪滿了芋頭、芋圓、紅豆、仙草

吃到一半的時候,和店員聊天聊到自己曾經去過台東看熱氣球。店員立即很興奮,還介紹來自台灣的老闆認識😆他們開業兩年,除了提供美食外,最近還和台灣旅遊局合作,為客人提供旅遊資訊。他們說現在很多客人,會特意走來小店和他們討論行程,他們亦有機會提供租車、酒店等的相關協助。最後我們已猶未盡,再加點了一個五寶冰,大大一碗鋪滿了芋頭、芋圓、紅豆、仙草、珍珠和桂花,很正宗也很好打卡📸為這趟小旅行畫上了圓滿的句號。

2024-01-10 147 views
係北角站行幾分鐘就到 丹拿花園附近 食物用左好多健康元素 關山臭豆腐未上枱已經聞到 同 #台灣 #夜市基本上一樣味炸得好脆勁多酸菜同醬汁 好好味#蚵仔煎有小小似 #蛋餅 如果唔鍾意太煙韌一pat pat個種 會好鍾意呢個佢加左好多芽菜 令個蚵仔煎清爽啲同爽口D#牛肉麵牛肉嘅份量多到我估唔到出面D牛肉麵多數得面頭幾件 呢度連個底都放埋我諗有7-8嚿 仲要幾大嚿老闆話佢地唔係用乾麵條 而係高成本D用左空運冷凍麵條 去確保口感小滷肉飯#台灣米 係真係唔錯 佢D滷肉半肥半瘦 唔算重味 但幾香口仲用左藜麥加落飯度#芒果紅茶幾清甜#芝士奶蓋奶味重 但唔係咸香個種 #奶蓋五寳冰幾大份 D冰好綿 淺啡色應該係加左 #黑糖 配料好多 煙煙韌韌咁
係北角站行幾分鐘就到 丹拿花園附近 食物用左好多健康元素

幾清甜
#芝士奶蓋
奶味重 但唔係咸香個種 #奶蓋

五寳冰

.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 𝔸𝕦𝕥𝕙𝕖𝕟𝕥𝕚𝕔 𝕒𝕟𝕕 𝕍𝕚𝕓𝕣𝕒𝕟𝕥 𝔼𝕒𝕥𝕖𝕣𝕪 𝕠𝕗 𝕋𝕒𝕚𝕨𝕒𝕟 @ 🌟 鐵花村《👽食神大媽食台灣嘢》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Dried Meat Floss & Cheese HKD 36Guanshan Fried Stinky Tofu HKD 40Fried Cuttlefish Ball HKD 39Taiwan Tomato Beef Noodles HKD 69Mix Omelet HKD 48Pearl Milk Tea with Wheat Gorm and Pudding HKD 34.👽 大媽最近發掘左一間寶藏餐廳,由一位來自台東嘅老闆開設,店內三份二嘅食材都係來自台東,所以味道好正宗。.🫔 呢個「肉鬆起司蛋餅」分分鐘可能係全香港最好味嘅蛋餅,真係好好食架!蛋餅煎得有質感但同時保持鬆軟,入面有好多嘅肉鬆同芝士。相互融合,真係一絕!好難用筆墨形容,一定要自己試。.🤪 另外呢個「關山臭豆腐」喺臭豆腐入邊嚟講唔算臭,但係呢個味道就好獨特。豆腐炸得酥脆,配上特製醬汁,同酸菜,好特色。.🍡 而「炸花枝丸
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Fried Cuttlefish Ball HKD 39
Mix Omelet HKD 48

Dried Meat Floss & Cheese

Guanshan Fried Stinky Tofu

🍡 而「炸花枝丸」就絕對係抵食夾大件!因為佢比一般市面上嘅花枝丸大粒,仲要好彈牙,炸得外脆內嫩,好香口!

Fried Cuttlefish Ball

🍜 呢碗「蕃茄紅燒牛肉麵」就真係一定要叫!佢個刀削麵係好味到不得了,係超級彈牙,非常掛湯!蕃茄湯底更加係非常濃郁又鮮甜。牛肉燉好嫩又大塊,份量好足夠,必試!

Taiwan Tomato Beef Noodles

🦪 食台灣嘢又點可以唔叫「蚵仔煎」?!但係呢度最正係有呢個「綜合煎」,裡面有蚵仔同蝦仁,一次過食晒兩款!同埋佢超級多蛋,煎得滿滿嘅蛋香,口感好豐富。

Mix Omelet

🧋 就連飲品都非常讚!「胚芽珍珠奶茶」茶底非常之香濃順滑,配上Q彈嘅珍珠,同超級多胚芽!額外加焦糖布丁,好有層次同口感。

😍 自從發現呢個新大陸,大媽就成日約朋友仔嚟呢度食野。一來真係好好味,二來價錢好實惠,最重要係因為呢度服務態度好好,你真係以為自己去咗台灣咁。大家如果有機會,一定要嚟呢度試吓!
📍 北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖
☎️ +(852)2861-2468
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
$147 (Dinner)
Dried Meat Floss & Cheese
Guanshan Fried Stinky Tofu
Fried Cuttlefish Ball
Taiwan Tomato Beef Noodles
Mix Omelet
在北角內街隱藏了一間外貌平凡的街坊小店,店名以台東的地方「鐵花村」命名,由正宗台灣人打理。小店務求還原台灣地道的風味,牆上滿佈台東特色圖片,天花掛滿了人手製作的天燈,令人彷如在台灣渡假一般,十分悠閒寫意。店員亦十分熱情細心地介紹餐廳的招牌菜,每樣食物都吃出地道台灣的味道。ꗯ̤̮番茄紅燒牛肉麵🍜 ($79)牛肉麵是台灣直送的刀削麵,麵質煙韌彈牙。牛肉肉質軟嫩多汁,煮得入味。蕃茄湯底用上新鮮蔬菜熬成,味道鮮甜濃郁。ꪔ̤̮南瓜起司蛋餅🎃 ($36)店員特別推介餐廳的新作,採用新鮮南瓜和芝士作為蛋餅內餡,配搭更健康。蛋餅外皮微微脆口,帶點煙韌,蛋味香濃。南瓜的甘甜滋味意外地與芝士的鹹香十分契合,味道既濃郁又鮮甜,輕盈不膩。ꗯ̤̮綜合煎🦪 ($48)綜合了蚵仔加蝦仁,蠔仔和蝦仁每顆都鮮甜飽滿,蛋漿混入了木薯粉令口感更煙韌,另外加入大量蔬菜絲及芽菜,配上秘製醬汁,充滿地道台東的風味。ꪔ̤̮關山炸臭豆腐◻️ ($40)豆腐由台灣入口,炸得香脆可口,上桌離遠就已經嗅到臭豆腐的臭味。配上酸酸的醬汁及自家製醃菜,味道層次立即提升。ꗯ̤̮台東鹹豬肉🐷 ($40)鹹豬肉用上五層肉去處理,肥瘦比例分布均勻,此製法還可保留豬肉的肉汁,

ꗯ̤̮番茄紅燒牛肉麵🍜 ($79)

ꪔ̤̮南瓜起司蛋餅🎃 ($36)

ꗯ̤̮綜合煎🦪 ($48)

ꪔ̤̮關山炸臭豆腐◻️ ($40)

ꗯ̤̮台東鹹豬肉🐷 ($40)
鹹豬肉用上五層肉去處理,肥瘦比例分布均勻,此製法還可保留豬肉的肉汁,令肉質更軟嫰。附上以鮮蒜蓉和白醋調製的醬汁,味道更豐富同時減低膩感。

ꪔ̤̮芋香珍珠奶茶 ($29)、焦糖奶蓋奶茶🥤 ($29)
吃台灣菜又怎少得了手搖飲品呢?芋香珍珠奶茶茶味濃郁,帶有香甜芋頭味,珍珠煙韌有口感。另一杯用上焦糖奶蓋比較特別,奶茶亦香濃細滑。

ꗯ̤̮九份芋圓 (溫)🥣 ($38)
三色芋圓色彩鮮豔奪目,圓潤有光澤,而三種顏色的芋圓質感亦各有分別。白色的芋圓較易咬開,相對沒那麼軟糯,帶有淡淡的芋頭香氣;而黃色和紫色都較為煙韌,帶有蕃薯和紫薯味。除了三色芋圓,溫熱的甜湯裡還有有珍珠、紅豆、仙草等配料,令整體味道口感更豐盈,甜蜜滿分。

小店食物用心製作,價格親民,難怪得到不少街坊的支持。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿鐵花村 @tiehuacun
𖤣𖤥北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡

#鐵花村 #北角美食 #北角 #台灣菜 #台式料理 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #食好西 #吃貨 #foodie #foodstagram #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkgirl #hkig #ighk #hkkol #hongkongfood #hongkongfoodie #hongkonginsta
2024-01-06 81 views
今晚與家人去一間位於北角的台式餐廳食晚飯。這間餐廳我很喜歡,是一家掛滿小天燈的地方。它的店內裝潢非常特別,牆上的壁畫,全店排着天燈,營造出舒適溫馨的氛圍。而且,店裡的店員非常友善,服務亦周到,總是笑容滿面地迎接客人。無論是點菜還是結帳,店員總是非常有禮貌且快速地處理。如果有客人有任何問題或需求,他們都會非常耐心地解答,確保客人的需求得到滿足。 今晚我們在這裡選擇了多種美食。首先,我們點了一碗蕃茄紅燒牛肉麵。麵條彈牙有嚼勁,牛肉入口即化,配上濃郁的蕃茄紅燒湯頭,讓味蕾瞬間爆發。這碗紅燒牛肉麵絕對就是極好味的代表! 接著,我嘗試了店裡的招牌菜──辣味鹽酥雞。雞肉外酥內嫩,咬下去有脆脆的口感和辣味的香氣,絕對讓你欲罷不能。每一塊雞肉都沾滿了香氣十足的鹽酥粉,給人一種無法抵擋的美味感。 跟着,我們試著品嚐了由店家獨家供應的關山炸臭豆腐。初聞之下,豆腐一陣臭味撲鼻而來,然而,當我一嚼入口,這種獨特的味道瞬間消失,取而代之的是超脆的外皮和軟嫩的內心。這種對比讓我驚喜不已,這絕對是一個充滿驚喜的美食體驗。 除了充滿驚喜的小吃外,我們還選擇了他們的特色肉鬆起司蛋餅。蛋餅多層次、鬆軟可口,裡面搭配著香噴

除了充滿驚喜的小吃外,我們還選擇了他們的特色肉鬆起司蛋餅。蛋餅多層次、鬆軟可口,裡面搭配著香噴噴的肉鬆和熔化的起司,簡直是一個絕佳的搭配。每一口都讓我感受到了食物的細膩和濃郁。

當然,不能忘記店內提供的甜品及飲品。我選擇了奶茶芋圓和芝士奶蓋台東藍(乳酸)。奶茶芋圓口感綿密,芋頭的香氣和奶茶的甘甜交織在一起,驚喜不斷。而藍色的芝士奶蓋乳酸賣相搶眼,且給人一種奇特的酸甜滋味,奶蓋的層次感和乳酸的清新在口腔中交相輝映,令人難以忘懷。 如果你追求極好味的美食,這家小吃店絕對是你的不二之選!

蕃茄紅燒牛肉麵 $69
辣味鹽酥雞 $39
關山炸臭豆腐 $40
肉鬆起司蛋餅 $36
奶茶芋圓 $45
芝士奶蓋台東藍(乳酸) $30
我哋夜晚去左北角嘅一間台灣餐廳「鐵花村」,餐廳嘅環境佈置好精美,天花板上掛滿咗天燈,牆上都貼滿好多明信片,連員工都係台灣人,真係有種身在台灣嘅感覺。服務態度非常好,餐廳嘅員工友善有禮,笑容滿面。上菜速度亦都好快,食物剛上枱嘅時候都熱辣辣嘅,真係令人開心。我哋首先叫咗蕃茄紅燒牛肉麵($69),蕃茄湯好甜唔會用味精,麵條又有彈性,用左入口既急凍麵而唔係乾麵,牛肉亦都好嫩好冧,真係大推薦,一定要試。鹽水雞($40)味道好正,雞肉嫩滑,仲有好多款配菜,唔會覺得膩。綜合煎($48)係台灣嘅傳統蚵仔煎嘅升級版,入面唔單止有新鮮嘅蚵仔,仲有大隻鮮蝦,口感豐富,汁水多多,表面又脆又好食。不過最令我期待嘅係肉鬆起司蛋餅($36),蛋餅皮彈牙,芝士同肉鬆餡料多多,絕對係必點之選!飲品方面,我哋叫咗芝士奶蓋鳳梨紅茶($30)同蜜鮮檸烏龍茶($26)。兩杯飲品都好清新,而且好大杯,仲可以自己選甜度同冰塊,真係貼心。上面仲有蝶豆花做點綴,打卡都一流。如果你想食正宗嘅台灣菜,呢度絕對係一個好選擇!

如果你想食正宗嘅台灣菜,呢度絕對係一個好選擇!
2023-12-24 112 views
趕時間關係,去咗附近一間食台灣菜嘅餐廳。大阪燒蛋餅有木魚碎,内裡包住椰菜絲,但係唔算好熱,食落有啲減分。除咗個醬同木魚碎,其實唔係好明同大阪燒邊方面仲有關連😅蕃茄紅燒牛肉麵一上枱,熱辣辣加香味逼人,未食都先加分😜個湯底似羅宋湯,忍唔住邊食邊飲咗啲湯。牛肉煮得幾冧,仲有切返細件,唔似有啲餐廳會原舊大牛肉上,食得有啲狼狽😂哩間嘅細心度值得俾個like。另外仲有叫杯熱百香果紅茶,唔記咗叫走甜,不過佢原廠設定都唔係甜,所以幾啱唔嗜甜嘅人飲。
大阪燒蛋餅

蕃茄紅燒牛肉麵

蕃茄紅燒牛肉麵
2023-12-22 1069 views
今日北角地頭朋友帶了我去一家吃台灣菜的小店餐廳名以台東的地方「鐵花村」命名,主打原味健康的台式料理;店面不大,木系裝修充滿台灣味,牆上滿佈台東特色圖片,天花掛滿了天燈,恍如到了台灣般;店員十分熱情和細心,詳細介紹餐廳的拿手小菜番茄紅燒牛肉麵 $79牛肉麵是台灣直送的刀削麵,麵質煙韌彈牙牛肉有六大塊,肉質軟腍多汁,煮得入味蕃茄湯底非常濃郁,用新鮮蔬菜熬成,十分鮮甜 配上微微辣的配菜,十分惹味綜合麵線 $56份量十足,麵線質感幼軟且有彈性,有台灣味道大腸相當嫩滑軟綿,蚵仔又十分新鮮配上芫茜,每一口都香濃美味,層次感豐富關山炸臭豆腐 $40豆腐由台灣入口,炸得香脆可口又夠入味點上酸酸的醃製菜及醬汁,味道特別,提升層次感肉鬆起司蛋餅 $36 餅外皮微微脆口,帶點煙韌,蛋味香濃餡料很多,份量很夠,肉鬆及芝士非常夾配,酸酸甜甜,十分香口胚芽珍珠奶茶 $29(跟餐價)份量超多,可調冰度和甜度奶茶味濃郁,除咗煙韌的珍珠外,還充滿胚芽顆粒,穀麥香味十足,非常好喝泡沫紅茶 $0(跟餐價)同上,且茶底香淳可解食物的油膩感-總體評分-環境:7/10 食物:8/10 服務:8/10 抵食:8.5/10-鐵花村(
今日北角地頭朋友帶了我去一家吃台灣菜的小店

店員十分熱情和細心,詳細介紹餐廳的拿手小菜

番茄紅燒牛肉麵 $79
牛肉麵是台灣直送的刀削麵,麵質煙韌彈牙
牛肉有六大塊,肉質軟腍多汁,煮得入味
蕃茄湯底非常濃郁,用新鮮蔬菜熬成,十分鮮甜
配上微微辣的配菜,十分惹味

綜合麵線 $56
份量十足,麵線質感幼軟且有彈性,有台灣味道
大腸相當嫩滑軟綿,蚵仔又十分新鮮
配上芫茜,每一口都香濃美味,層次感豐富

關山炸臭豆腐 $40
豆腐由台灣入口,炸得香脆可口又夠入味
點上酸酸的醃製菜及醬汁,味道特別,提升層次感

肉鬆起司蛋餅 $36
餅外皮微微脆口,帶點煙韌,蛋味香濃
餡料很多,份量很夠,肉鬆及芝士非常夾配,酸酸甜甜,十分香口

胚芽珍珠奶茶 $29(跟餐價)
份量超多,可調冰度和甜度

泡沫紅茶 $0(跟餐價)
同上,且茶底香淳可解食物的油膩感

-總體評分-
環境:7/10
食物:8/10
服務:8/10
抵食:8.5/10
鐵花村(愛群商業中心)
📍北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舗
📍 鐵花村 北角係北角一間外貌平凡既小店原來係正宗台灣人打理既台灣料理老闆娘係台東獨立過黎開店每樣食物都係老闆娘親手用心煮岀台灣味道唔洗飛台灣都可以有台灣風味🛫超有人情味既小店💕✨鐵花滷肉飯加了獨家的魯肉醬汁滷至深色的切塊肉丁,肉香味十足微甜、微鹹的口味,均衡而不死鹹五花肉油脂天然高端瘦肉軟嫩不卡牙.不愧為招牌滷肉飯~✨蕃茄紅燒牛肉麵湯頭本身帶著舒服番茄醇厚感可以品嚐到湯底清韻甘甜的細緻質感而且裡頭的牛肉都給的是厚實又大塊的燉煮軟嫩細緻又夠味麵條口感Q彈嚼勁與湯頭夠搭~麵條也是台灣直接,超有誠意😍✨綜合丸湯綜合左貢丸,魚丸,花枝丸湯頭好清甜,三款丸都好好食😋冬天嘅天氣飲一碗暖暖嘅湯令整個人都溫暖起嚟~✨肉鬆起司蛋餅粉漿超厚入口超Q彈~起司超滿,拉絲效果無論是視覺上定口感上,都好滿足😌入面仲有豐富滿滿既肉鬆,係爆發岀黎~餡料十分充足,並不馬虎~✨雞蛋煎豐富嘅雞蛋加入青菜大豆芽做成煎餅🫓超級厚實食完也不膩~當然唔少得台式手搖飲品~✨芝士奶蓋鳳梨紅茶甜鹹奶蓋好香濃紅茶底喝起來比較清爽,口感更厚實帶點鳳梨嘅鮮甜~✨焦糖布丁奶茶冬天飲杯熱辣辣既奶茶,係一種幸福😍
📍 鐵花村 北角
唔洗飛台灣都可以有台灣風味🛫
超有人情味既小店💕

✨鐵花滷肉飯
加了獨家的魯肉醬汁
滷至深色的切塊肉丁,肉香味十足
微甜、微鹹的口味,均衡而不死鹹
五花肉油脂天然高端瘦肉軟嫩不卡牙.
不愧為招牌滷肉飯~

✨蕃茄紅燒牛肉麵
湯頭本身帶著舒服番茄醇厚感
可以品嚐到湯底清韻甘甜的細緻質感
而且裡頭的牛肉都給的是厚實又大塊的
燉煮軟嫩細緻又夠味
麵條口感Q彈嚼勁與湯頭夠搭~
麵條也是台灣直接,超有誠意😍

✨綜合丸湯
綜合左貢丸,魚丸,花枝丸
湯頭好清甜,三款丸都好好食😋
冬天嘅天氣飲一碗暖暖嘅湯
令整個人都溫暖起嚟~

✨肉鬆起司蛋餅
粉漿超厚入口超Q彈~
起司超滿,拉絲效果無論是視覺上定口感上,都好滿足😌
入面仲有豐富滿滿既肉鬆,係爆發岀黎~
餡料十分充足,並不馬虎~

✨雞蛋煎
豐富嘅雞蛋加入青菜大豆芽
做成煎餅🫓超級厚實
食完也不膩~
當然唔少得台式手搖飲品~
✨芝士奶蓋鳳梨紅茶
甜鹹奶蓋好香濃
紅茶底喝起來比較清爽,口感更厚實
帶點鳳梨嘅鮮甜~
✨焦糖布丁奶茶
冬天飲杯熱辣辣既奶茶,係一種幸福😍
Lunch 1點到要等15分鐘左右,都真係幾有人氣!🍴蕃茄紅燒牛肉麵 $69 (8.5/10)呢個有驚喜!個湯同平時食開唔同,蕃茄好清甜微酸,落咗蔬菜紅蘿蔔去煲好清香,牛肉算多,口感軟爛入味,個麵好煙銀有口感,比想像中好食😋🍴 肉鬆起司蛋餅 $36 (8/10)個餅皮勁煙銀好食,肉鬆起司係perfect match,略厭料比較少,但都大份飽肚嘅!🍴 蚵仔煎 $45 (8/10)冇諗過咁大份,入邊有生菜同埋蠔仔,食落去真係好有台式風味,口感煙靭,蠔仔大粒唔腥,生菜增加口感,個甜甜鹹鹹。🍴 芝士奶蓋烏龍茶 $25 (2/10)烏龍茶正常有少少茶味,芝士奶蓋濃稠度剛好,但得一陣甜奶味,一啲芝士味都冇,大扣分😂不要叫😂推薦指數: 8/10冇諗過咁好食!牛肉麵蛋餅同蚵仔煎都推薦!
Lunch 1點到要等15分鐘左右,都真係幾有人氣!

🍴蕃茄紅燒牛肉麵 $69 (8.5/10)

🍴 肉鬆起司蛋餅 $36 (8/10)

🍴 蚵仔煎 $45 (8/10)

🍴 芝士奶蓋烏龍茶 $25 (2/10)
不要叫😂

推薦指數: 8/10
冇諗過咁好食!牛肉麵蛋餅同蚵仔煎都推薦!
2023-12-11 73 views
好像去完一台灣旅行😍餐廳每個角落都充滿台灣特色,天花板也掛滿了熱氣球當裝飾🎈老闆娘是台東人,十分熱情和細心,向我哋介紹本店嘅拿手小菜👍🏻綜合麵線 $48麵線有嫩滑大腸和新鮮的蚵仔,再加上芫茜,每一口都好濃郁美味,香味十足,多層次感😚關山炸臭豆腐 $45豆腐係台灣入口,十分有台灣味🤗😍炸得香脆又可口,如果可以再臭啲就好😋點上酸酸醬汁,令豆腐更加入味👍🏻面頭鋪了一浸醃製菜做配菜蚵仔煎 $45最受歡迎的台灣小食✅蠔仔脹卜卜又很大隻🦪外層粉漿口感煙靭又有拉絲效果😌沾上海山醬,十分惹味💙濃郁蛋黃和小白菜一齊食好有咀嚼感台東鹹豬肉 $40鹹豬肉肥瘦比例均勻分布,醃製後,肉質不太韌,配搭蒜蓉醋汁,口感極佳,好正🐖南瓜起司蛋餅 $36蛋餅外皮口感煙煙韌韌,原來老闆娘主張食得健康,所以內餡加入新鮮南瓜蓉和起司🧀好特別嘅配搭😆南瓜的甘甜滋味食落不膩而鮮甜😝珍珠奶茶雪花冰 $59雪花冰即綿綿冰,口感細緻綿密,味道係我最愛的奶茶口味🤤 入口食到濃郁奶茶香,不太甜,黑糖珍珠好有煙靭程度不錯😍值得一試喔❤️芝士奶蓋台東藍 $30比起小食,比較普通🙈藍藍的海乳酸飲料正常發揮,芝士奶蓋再多芝士味會更好😚📍鐵花村(愛群商

綜合麵線 $48

關山炸臭豆腐 $45

蚵仔煎 $45

台東鹹豬肉 $40

南瓜起司蛋餅 $36

珍珠奶茶雪花冰 $59

芝士奶蓋台東藍 $30

📍鐵花村(愛群商業中心)
北角丹拿道18號愛群商業中心地下6
號舗