2024-03-15
馬拉菜香港都有不少,不過稱得上高級馬拉菜,能夠登得上大堂,呢間位於香港灣仔皇悅酒店入面嘅「鐵飯碗」,相信算是數一數二。餐廳以藍配白色作主調,深藍色雕花圖案既優雅又帶古典味,地方寬闊,有梳化座又有大圓枱,更有私人空間的半間隔房和廂房,好適合一家人/朋友/公司傾生意聚餐。餐廳用上的餐具精緻,細心一看,原來以枱上的打卡鐵飯碗擺設,跟品牌logo是一樣ga😍用餐前有酥脆可口小食 炸蝦片🦐,即刻喚醒味蕾,好想快D 有得食😋 🩵巴醬鮮魷青瓜🥒 $118首先點咗個 中式涼拌菜 作為開胃菜,有新鮮魷魚🦑配搭清爽嘅青瓜,跟調味恰到好處嘅巴醬,鹹中帶甜,少少微辣,真係好醒胃。🩵南洋傳統肉骨茶🐷 $128「鐵飯碗十大名菜」梗係要一試,用豬大骨和豬肋骨慢火熬制嘅湯底,入面融合咗骨髓精華,有好濃郁肉香和骨香,配合藥材香料等,岩晒我哋呢D少湯水飲嘅人,聽講可以健脾活血,散寒祛濕,呢D 天氣good fit👍🏻🩵馬來黑豚肉🐷叉燒 $198油花少許重,叉燒帶點焦香,入口好惹味,個人覺得呢個必點。🩵沙爹海蜇手撕雞🐔 半隻 $238海蜇質感鮮嫩彈牙,而且入口即化,小妹好愛呢個口感🤭 啖啖肉嘅手撕雞肉好鮮嫩,搭配沙爹醬汁烹
🩵巴醬鮮魷青瓜🥒 $118
🩵南洋傳統肉骨茶🐷 $128
🩵馬來黑豚肉🐷叉燒 $198
油花少許重,叉燒帶點焦香,入口好惹味,個人覺得呢個必點。
🩵沙爹海蜇手撕雞🐔 半隻 $238
海蜇質感鮮嫩彈牙,而且入口即化,小妹好愛呢個口感🤭 啖啖肉嘅手撕雞肉好鮮嫩,搭配沙爹醬汁烹煮,每一口都可以品嚐到濃郁嘅少香辣味,整道菜嘅口感豐富,仲要大大碟添,
🩵月光蟹肉扒菠菜🥬 $188
上碟時擺盤好精美,中間有靚生蛋黃,被厚厚嘅蟹肉🦀包圍住,啖啖菠菜都可以同時食到蟹肉嘅鮮味。
🩵碧螺春🫖 $48 x2
碧螺春是著名中國綠茶,茶嘅葉產係福建省武夷山地區;碧螺春散發出花香和果香的氣息,口感好清爽順滑,配搭今日食馬拉菜好舒服好寫意咁🥰
🌟總結:環境優雅,服務一流,食材高質,茶葉頂級,真係值得推介比所有朋友🫶🏻真♥️係一間好得體既食肆,宴客好適合👍🏻
📍鐵飯碗 (灣仔)
📞 26213168
灣仔軒尼詩道33號灣仔皇悅酒店LG2樓