2014-02-08
新年快樂 !年初四搞飯聚, 朋友book左去天后既“上品火鍋料理”開年。“上品”位於天后既清風街, 店舖共分上下兩層, 我地一行人被安排到二樓坐。 大圓枱上已放好左Menu及一盤12款調味醬料任君混醬呢 ! 唔講你唔知, 呢度仲有刺身食架 !首先我地order左兩個湯底, 一個係蕃茄湯底, 有少許辣。 另一個係冬瓜湯底, 湯裡面仲有埋雞腳。 未打邊邊前, 再叫左d刺身醫肚先, 有北寄貝+帶子, 北寄貝好爽口甘甜 , 帶子又鮮甜又啖啖肉, 我地一再encore 。而三文魚就相當肥美嘞。 仲有叫左辣洒煮花螺小食, 麻麻辣辣, 加左粉絲好野味 !至於我地既火鍋配料則有肥牛, 油花分佈均勻, 肉質鮮嫩 。 特大生蠔, 甘甜無腥味, 彈性中帶有爽脆既咬感, very yummy ! 蕃茄灌湯包, 每只勁大隻, 有些少似小籠包, 但饀內除左有碎豬肉外, 亦有素菜, 好特別。 包心丸, 內有蟹子會爆出, 要小心咬。 其他丸丸都好彈牙。 細花膠仔, 好軟腍。 竹笙, 十分爽口。 桂花蚌, 爽口唔腥。 豬潤, 唔韌兼爽滑。豬頸肉, 肉質好爽滑。 鵝腸, 夠爽脆。 炸響鈴卷,好軟嫩。 花甲
年初四搞飯聚, 朋友book左去天后既“上品火鍋料理”開年。“上品”位於天后既清風街, 店舖共分上下兩層, 我地一行人被安排到二樓坐。 大圓枱上已放好左Menu及一盤12款調味醬料任君混醬呢 ! 唔講你唔知, 呢度仲有刺身食架 !首先我地order左兩個湯底, 一個係蕃茄湯底, 有少許辣。 另一個係冬瓜湯底, 湯裡面仲有埋雞腳。 未打邊邊前, 再叫左d刺身醫肚先, 有北寄貝+帶子, 北寄貝好爽口甘甜 , 帶子又鮮甜又啖啖肉, 我地一再encore 。而三文魚就相當肥美嘞。 仲有叫左辣洒煮花螺小食, 麻麻辣辣, 加左粉絲好野味 ! 至於我地既 火鍋配料則有肥牛, 油花分佈均勻, 肉質鮮嫩 。 特大生蠔, 甘甜無腥味, 彈性中帶有爽脆既咬感, very yummy ! 蕃茄灌湯包, 每只勁大隻, 有些少似小籠包, 但饀內除左有碎豬肉外, 亦有素菜, 好特別。 包心丸, 內有蟹子會爆出, 要小心咬。 其他丸丸都好彈牙。 細花膠仔, 好軟腍。 竹笙, 十分爽口。 桂花蚌, 爽口唔腥。 豬潤, 唔韌兼爽滑。豬頸肉, 肉質好爽滑。 鵝腸, 夠爽脆。 炸響鈴卷,好軟嫩。 花甲, 大隻無沙有咬口。 冬菇, 肥大肉厚。金菇, 好爽口。 雞脾菇, 鮮爽中帶腍。 粟米, 味道香甜。 稻庭烏冬, 入口幼滑。而飲品就order左啤酒、可樂、西瓜汁及竹庶水。
打完邊邊, 侍應叔叔仲奉上免費甜品〝綠茶紅豆布甸“, 每人一客, 加上花奶後, 淡淡既綠茶, 味道剛剛好, 簡直ichiban 喇!