2017-07-12 112 views
上星期4晚黎o左呢間手工台式半放題食晚餐,我個人認為呢間餐廳好特色,味道水準唔差喎。雙拼湯底-紅燒牛肉vs台式三杯雞- 牛肉味濃郁,好軟身,但三杯雞味一般,淡。精選火鍋海鮮肉品- 樣樣都有d,幾精緻新鮮,特別係海蝦好爽吃到飽台式配料(3款必叫既)- 蜂巢豆腐超正!質感滑口但又唔太軟身- 濃厚芝士丸,裡面係車打芝士,冇得輸- 阿文師蝦餃,個味係出面食唔到既,要試- 羽衣甘蘭,貴價菜,綠悠悠,好味手工台式飲品- 珍珠奶茶,烏龍茶味清純,珍珠彈牙,可以一試

雙拼湯底-紅燒牛肉vs台式三杯雞
- 牛肉味濃郁,好軟身,但三杯雞味一般,淡。
精選火鍋海鮮肉品
- 樣樣都有d,幾精緻新鮮,特別係海蝦好爽
吃到飽台式配料(3款必叫既)
- 蜂巢豆腐超正!質感滑口但又唔太軟身
- 濃厚芝士丸,裡面係車打芝士,冇得輸
- 阿文師蝦餃,個味係出面食唔到既,要試
- 羽衣甘蘭,貴價菜,綠悠悠,好味
手工台式飲品
- 珍珠奶茶,烏龍茶味清純,珍珠彈牙,可以一試
2017-07-06
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2017-07-12 81 views
上星期與老伴去完台北愛上台式放題,呀仔生日於是帶他到樓下間饕鍋物,這間分店開了大概2-3個月,裝潢以綠色植物和木製食具令人覺得好舒服!環境衛生非常好。(如果跟台北的比)點了鴨血麻辣煲,甜不辣條非常好食,有咬口,煲耐一點都不會太軟身或者呈粉糊狀。好食!和牛都好底食,加$45有8片,入口不算即溶但牛味十足!年糕片會比年糕條好,因為年糕條好快變糊狀,口感認真麻麻⋯但墨汁墨魚丸就非常有驚喜,墨味濃郁,中心更有一粒墨魚肉。特飲潘朵拉盒子的雙色珍珠好好𡁻,色彩繽紛!Häagen-Dazs™ 配呀仔芋丸裡頭的紅豆醬別具風味,可以值得一試!

特飲潘朵拉盒子的雙色珍珠好好𡁻,色彩繽紛!

2017-07-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 墨汁墨魚丸
2017-07-11 68 views
老公今晚唔駛OT, 倆口子響Time Square買完西裝再OR下嗰頭有咩新店試試。呢間台式放題算幾特式又底食。個煲又既牛肉都幾足料但3杯雞味道一般,淡口,唔太岩我呢d重口味的😂⋯我最欣賞係超級彈牙既手打丸!隻隻都堅彈,size唔太大可以食左幾粒都唔怕食唔到其他野。豬手一條毛都無,有可能嗎?除非係我媽媽整既。呢度都有service既,佢地keep住幫手refill 湯底,無gas又即時幫手換,下次再黎試下鴨湯底!

滷水豬手
2017-07-11
滷水豬手
2017-07-11 58 views
今晚和朋友到了銅鑼灣吃晚飯。挑選了一間朋友推薦的台式火鍋店。 聽聞這間火鍋店很抵食, 又唔貴,就嚟試下。這是半開放式自助餐台式火鍋。 我們點的是台式火鍋套餐,某些食物是任點的。醬料十分齊全, 有我最喜歡的蒜蓉,蔥和芫茜。以下是有限量供应的的手打肉丸,手工丸子,海鮮及生蠔。手工肉丸十分爽口彈牙, 和用機器打的明显不同,十分有口感以下便是任點的丸子和粉葛麵條。不是手打的, 無限量供應。這是特色的手工甜品。 內裏有鮮果,椰果,涼粉,味到不太甜,十分清爽好吃。整體來說價錢便宜,手工火鍋很有特色,而且地點方便店舖寬敞,值得一試。

醬料十分齊全, 有我最喜歡的蒜蓉,蔥和芫茜。

以下是有限量供应的的手打肉丸,手工丸子,海鮮及生蠔。

手工肉丸十分爽口彈牙, 和用機器打的明显不同,十分有口感

以下便是任點的丸子和粉葛麵條。不是手打的, 無限量供應。

2017-07-11 48 views
I had a great 3rd year anniversary with Kris today at 饕鍋物. This restaurant locates near Time Square could not easily be found but once inside, you will appreciate the very personal service by the waitresses and main door although there are 2 restaurants in same floor. You couldn't feel like this restaurant which is some warm atmosphere. I highly recommend the Wagyu beef and Geoduck. Thick slide cut of Wagyu beef, succulent and juicy pink center cooked by myself which is prefect. The geoduck tast

I highly recommend the Wagyu beef and Geoduck. Thick slide cut of Wagyu beef, succulent and juicy pink center cooked by myself which is prefect. The geoduck tastes fresh and a bit sea water tasted and yum.

Price is worth than expected, various of seafood can be selected. I specially ordered the oyster for paying extra $40. Size is good portion but it's not as fresh as the geoduck. I personally mix some garlic, chili and herb to bring another specific taste.

A great meal and a wonderful dinning!
Wagyu  Beef
Osyter
Geoduck
2017-07-11
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
Celebration
Anniversary
Wagyu  Beef
Geoduck
2017-07-11 45 views
I bring my parents to a Taiwanese sabu sabu buffet by last Sunday! It was quite worth and happy meal there. We all enjoyed the food and the classic wooden dining tools, especially the spoon and plate as well. We ordered assorted soups, chicken and braise beef. Beef is preferable, large portion, tender and taste great. The group slides are quite fresh, no fish bone which is good for my daughter. I specially like the fish dumpling, it's much bigger and not as salt as the one I have never tried.

Chicken  in  tree-cup  caused
Braise  beef
2017-07-09
$200 (Dinner)
Braise  beef
2017-07-11 39 views
讀書時有個「邊爐好同學」 我地超喜歡一齊出街打邊爐 港式嘅食唔少 今次第一次幫襯台式火鍋不過 今次想講火鍋以外嘅正嘢 主角雖好 也要綠葉扶持!!首先係環境通常啲港式火鍋店都係差唔多 一係似酒樓 一係似茶記 一係似放題店面「饕鍋物」嘅佈置就相對有心思 好似啲台式café咁 有田園風設計 有貓貓圖案 卡位都用綠色梳化 令人心曠神怡~每位客人都包一杯台式飲品 加$10仲可無限添飲我地每人揀一杯 share一齊飲 兩杯都好正!第一杯係餐廳推介嘅「潘朵拉盒子」 放心 飲完唔會有災禍發生 XD 係藍莓味乳酸梳打 入面有藍莓味珍珠 味道幾天然和清新 唔太甜另一杯係「華麗的冒險」 係烏龍茶、珍珠加鮮奶 珍珠係我最愛嘅黑糖味!鮮奶大概佔三分一 整體來講入口清甜爽口兩杯都唔係常見口味 第一次飲 幾特別 而且印象甚佳 重點係珍珠超煙韌!!

不過 今次想講火鍋以外嘅正嘢 主角雖好 也要綠葉扶持!!

首先係環境

每位客人都包一杯台式飲品 加$10仲可無限添飲
我地每人揀一杯 share一齊飲 兩杯都好正!

潘朵拉盒子

華麗的冒險

2017-07-10
Type of Meal
Dinner
潘朵拉盒子
華麗的冒險
2017-07-11 3250 views
有個朋友介紹我去試台式手工鍋,我訂了位之後上Openrice 見到食評好似麻麻,不過既然朋友介紹又訂了枱,試下無妨,結果係朋友無介紹錯👍👍👍可能平日,來到唔算好多人,我和太太看了餐牌後,要了台式火鍋套餐,每位$188。包括有1.自選湯底2.吃到飽台式配料(無限潻加)3.精選火鍋海鮮配料4.海鮮手工配料5.鍋物主食6.台式小食7.自家製甜品8.手工台式飲品每人有一杯手工飲品,加$10有無限任飮。我要了一杯潘多拉盒子,太太叫了杯巨峰紅茶。我杯潘多拉盒子,原來係茘枝溝巨峰紅茶,兩種味道又夾喎,甜度適中好好味😋😋😋太太的巨峰紅茶,提子味好濃,唔甜又茶味濃。我們要了雙拼,紅燒牛肉及台式三杯雞,我推薦紅燒牛肉湯,因為湯底濃郁有牛肉味,湯內仲牛𦟌,越煮個湯越濃,而台式三杯雞味道就偏淡,我個人覺得尚可。之後上了手切肥牛6片、豚肉6片、蜆2只、蝦2只、手打牛丸、手打魚丸、手打墨魚丸,仲一盤蠔仔,所有都好新鮮,味道鮮甜。雖然這些不是任食,不過已經夠了,因為仲有其他食物。另外會先送上一盤吃到飽台式配料,𥚃面有好多菜、菇類、丸類、腸類,覺得邊種好吃就可以追加,我覺得這個安排好好,所以我追加了濃厚芝士丸、香肠、

包括有
1.自選湯底
2.吃到飽台式配料(無限潻加)
3.精選火鍋海鮮配料
4.海鮮手工配料
5.鍋物主食
6.台式小食
7.自家製甜品
8.手工台式飲品
每人有一杯手工飲品,加$10有無限任飮。

我要了一杯潘多拉盒子,太太叫了杯巨峰紅茶。
太太的巨峰紅茶,提子味好濃,唔甜又茶味濃。
潘多拉盒子(左)巨峰紅茶(右)

紅燒牛肉煱底的牛𦟌
紅燒牛肉(左)三杯雞(右)

手工煱配料

另外會先送上一盤吃到飽台式配料,𥚃面有好多菜、菇類、丸類、腸類,覺得邊種好吃就可以追加,我覺得這個安排好好,所以我追加了濃厚芝士丸、香肠、墨汁墨魚丸、鴨肉丸,這些都特別好味

主食方面有七種,我們要擔擔麵及鹵肉飯,擔擔麵麵質偏軟,有一隻鮮蝦及一些肉燥在麵上,鹵肉飯內的鹵肉都幾入味,我覺得呢兩個味道都幾正宗。
鹵肉飯
擔擔面

台式小吃有滷水豬手、滷水蛋、滷水豆腐、滷水雞翼,我比較喜歡滷水蛋及滷水雞翼。
鹵水拼盤

甜品每人一種,我揀了芋圓甜品,老婆要了Haagen dazs雪糕,芋圓係好大碗,內有芋圓、紅豆蓉、士多啤梨、薏米、奇異果、椰果、燒仙草,仲加了些黑糖糖水,令成個甜品口感非常豐富,我覺得呢個甜品好好味😋😋😋,可惜之前火鍋已經有八、九飽,如果不是我會叫多碗😂😂,因為追加一碗都係$6,😍😍😍
芋圓

我覺得以這個價錢,差不多享受部分台灣美食,是非常值得👍👍👍

潘多拉盒子(左)巨峰紅茶(右)
紅燒牛肉煱底的牛𦟌
紅燒牛肉(左)三杯雞(右)
手工煱配料
鹵肉飯
擔擔面
鹵水拼盤
  • 擔擔麵
近來除咗手工啤外,手工火鍋都非常盛行!趴B身為火鍋達人,又點可以唔去試一試呢XD今次趴B一行2人,在假期晚上8時 WALK IN 到饕鍋物,碰碰運氣,好彩有位,不過入面都已經好FULL~坐坐下,侍應重叫我地轉去卡位到坐,非常好服務!因為大家都太餓啦,所以馬上叫野食先!這餐廳係半自助火鍋的形式!即刻介紹下餐牌先:1. 新鮮現熬煮湯底(五選一):紅燒牛肉湯台式三杯雞鍋台灣麻辣湯黑糖薑母鴨湯九層塔蜆湯 (+$50)雖然要加 50 蚊,但趴B太愛蜆了!所以照加!2. 自選饕鍋肉類(五選一):(2-3位一碟)(4-5位兩碟)(6-7位三碟)極品牛三角特級松板豬南投土雞腿霜降牛三角配豬爽肉 (+$20)胭脂豬爽肉趴B被「霜降」吸引了!重有豬爽肉~>v<!!!所以選擇了這個。3.主食(四選一):追加每位 $10台灣良心米飯魯肉飯稻庭烏冬手打麵台灣菜,所以就點選了魯肉飯!!!4.老饕海鮮菜盤(十八款無限任食):台式花枝生蠔特長蟹棒大蜆大蝦冬菇秀珍菇蕃薯雞脾菇金針菇椰菜生菜血米糕蜂巢豆腐栗米是日丸類(豬肉丸、Wasabi包心丸)腸(似臘腸)羽衣甘藍木耳5.小食(任食):鹽水雞青瓜木耳皮蛋

坐坐下,侍應重叫我地轉去卡位到坐,非常好服務!

即刻介紹下餐牌先:
1. 新鮮現熬煮湯底(五選一):
紅燒牛肉湯
台式三杯雞鍋
台灣麻辣湯
黑糖薑母鴨湯
九層塔蜆湯 (+$50)
雖然要加 50 蚊,但趴B太愛蜆了!所以照加!

2. 自選饕鍋肉類(五選一):
(2-3位一碟)(4-5位兩碟)(6-7位三碟)
極品牛三角
特級松板豬
南投土雞腿
霜降牛三角配豬爽肉 (+$20)
胭脂豬爽肉

3.主食(四選一):
追加每位 $10
台灣良心米飯
魯肉飯
稻庭烏冬
手打麵
台灣菜,所以就點選了魯肉飯!!!

4.老饕海鮮菜盤(十八款無限任食):
生菜
血米糕
蜂巢豆腐
栗米
是日丸類(豬肉丸、Wasabi包心丸)
腸(似臘腸)

凍檸茶

8.甜品(每位一份)(追加每位 $6):

餐廳環境:🍼🍼🍼🍼
(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
餐廳環境幾闊落,坐落幾舒服。
四人卡位坐兩個人係好正!而餐廳都好多大枱!唔怕多人去食!

不過要提提大家,洗手間度門都好實,要好大力推!所以好易誤會入面有人。

員工態度:🍼🍼🍼
(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
不過亦都正正因為闊落,D侍應要滿場飛,你好難先叫得停佢,叫停了,佢又好易忘記你叫佢做D咩。。。
因為呢度有個特色就係,打邊爐的水永遠都唔會比太多你,而水亦經常好快抽乾
所以要成日叫佢加水。。。
小小意見:如果每枱都有個暖水壺就會好好多了

食物品質:🍼🍼🍼🍼
(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)

1. 新鮮現熬煮湯底(五選一):九層塔蜆湯 (+$50)
正!九層塔好香,加上蜆肉都好有彈性同肉感,吸晒D湯的精華!不過都好多死蜆。。。

2. 自選饕鍋肉類(五選一):霜降牛三角配豬爽肉 (+$20)
霜降牛三角入口溶化,好好食!食到想追加~!
豬爽肉,有D似五花腩,怕肥人士就可能未必OK!
但味道不錯!

3.主食(四選一):魯肉飯
味道正常。
小小意見:多D魯肉會開心D~XD

4.老饕海鮮菜盤(十八款無限任食)
一定要講的,就是生蠔!!!!好大隻!!!有鮮味,亦無左 UN 果個位,所以成隻食好正!!

*請留意,想再食的話要馬上追加,因為趴B想再叫都已經無晒.....

蝦都係新鮮,好食,不過都係果句,記得一坐低叫完野食就要再追加,唔係都會無!

血米糕同羽衣甘藍,趴B都接受唔到....大家都可一試台灣特色菜!

蜂巢豆腐:無緣,一去到已無晒

是日丸類(豬肉丸、Wasabi包心丸):
豬肉丸有口感,有油脂,好食!
Wasabi包心丸,好特別,真係食緊 WASABI 咁....

5.小食:最推介皮蛋豆腐,好清新!

6.手工拼盤:
豬爽肉花,即豬頸肉,好好食!多厚!

7.飲品:
相信大家都會關注「不甘平凡」同「不願上班」,
其實即係「提子汁」同「荔枝汁」,不過味道都有少少相似。

8.甜品
芋圓,除左煙 UN 的芋圓外,重有大大粒紅豆、涼粉、蒟蒻、士多啤梨、薏米。

好食!~甜甜地又有咬口,係正的!同埋有甜品作結真心會令人感到幸福!

小小意見:餐牌有些資料有尚侍修正的空間。

價錢評分:🍼🍼🍼

半任食火鍋@2小時
$188/位

價錢合理,但好多野都追加唔到,就會令人懷疑個任食,是否真的任食了。

趴B總評分:🍼🍼🍼🍼
(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
順帶一提!呢間餐廳的餐具係好特別㗎!今次係「津津有味」同埋「細嚼慢嚥」!全部都好有意思!

今次開始會加「翻撻度」一項,令人知道究竟這餐廳有幾得趴B歡心!
翻撻度:🍼🍼🍼
(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)

如果佢有新野加,會考慮再來!

饕鍋物
地址:銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓(港鐵銅鑼灣站 A 出口,步行約5分鐘)
電話:2499 7577
營業時間:
星期一至日: 11:30-16:30; 18:00-23:30
付款方式:
Visa Master 現金 銀聯

*而家在將軍澳都有新分店了!如果大家都有去食,不妨同趴B分享下!
地址:將軍澳貿業路8號新都城中心二期UG089-94舖

#為食趴B遊 #趴趴 #趴B #食火鍋
#台灣 #海鮮 #蜆 #九層塔 #銅鑼灣
#饕鍋物 #hotpot #pabzone
#cwb #seafood #papa #pab
#TAOers TAOers
2017-05-08
$188 (Dinner)
  • 九層塔蜆湯
  • 霜降牛三角
  • 豬爽肉花
喜愛吃放題的我, 常常和老公出外拍拖的晚餐節目就是放題。 不過日式放題吃得多有少少厭, 雞煲放題食得多又有啲燥, 咁啱俾我發現到有間台式半自助放題店,正好出去試下! 這裡人頭收費,每位只須$188加一,確實好鬼抵食!每人可以有一個饕鍋物台式火鍋套餐~ 饕鍋物台式火鍋套餐總共有八項選擇項目。 包括新鮮現熬湯底:六款選擇包括: 紅燒牛肉湯,台式鴨血麻辣湯,台式三杯雞鍋,九層塔蜆湯,蜂巢豆腐美人鍋,黑糖薑母鴨湯~ 但是看湯底的陣容已經和我們平常吃到的好唔同。不再是平凡的清湯或芫荽湯,而且六款湯底都各有特色之餘亦很台風,一時間很難决擇嘛! 最後我選擇了台式鴨血麻辣鍋和紅燒牛肉湯, 湯底還非常足料呢! 看着已經很吸引! 套餐2:吃到飽台式配料(無限追加), 可以無限最加的款式也很多大概有成40款: 例如正宗鴨血、鴨肉丸、墨汁墨魚丸、羽衣甘藍、芥辣魚蛋、年糕條、 抹茶麻吉燒、蟹棒、鮮蝦丸…… 上圖這張琳瑯滿目的點菜紙就是吃到飽系列, 種類選擇繁多, 就算係大食積也不驚不夠飽呢?! 不過我個人認為吃完這個套餐,大食如我也基本上已經不能再吃下更多了! 只能夠再encore 我非常鍾意的鴨血咋! 一開始

饕鍋物台式火鍋套餐總共有八項選擇項目。

包括新鮮現熬湯底:

一開始每人會有一個小籃子,當中有豬肉丸、豬肉腸、冬菇、粟米、羽衣甘藍、 墨汁墨魚丸和魚腐 等等…… 每款有一粒,可以淺嚐一下,覺得好食在點~

套餐3:精選火鍋海鮮肉品包括: 極品牛三角、特級松阪豬、土雞腿、胭脂豬爽肉……
或者加錢升級肉類或海鮮: 可以加錢轉星斑魚片、象拔蚌片、日本和牛、美國桶蠔或者長腳蟹腳
酷愛食牛的我倆選擇了極品牛三角和加錢的日本和牛, 一於看看兩種牛有何區別先!
極品牛三角

一人份量有6塊牛肉,份量不算多,勝在夠大塊亦夠曬肥美!

食起來滿滿的油花香!

日本和牛

加了錢的日本和牛又看起來又真是高級好多下!單睇那火焰般的雪花紋理已經令人忍俊不禁吧!同時有八塊呈傘形排開,煞是誘人!

和牛口感軟滑彷如棉花糖在口中融化般,輕柔如羽毛般在空中飄盪的感覺!真真好味!

還會有每人一份海鮮手工火鍋配料, 包括大蝦、手工花技丸、手打鯪魚丸、手打牛肉、水餃、蛤蜊、豬肉花、東石鮮蚵仔、淡菜。

這盤已經是二人份量,如果一個人就會各一,我很喜歡這種每款試小小的概念,fit曬我呢啲樣樣都想試下,但又眼濶肚窄,想試多兩款都飽到食唔落!但是這裡每粒丸丸俾一粒,但試到更多味道,好像今晚,我大大話話食左二十款食物,但感覺ok,不會飽到頂上心口囉!

蛤蜊夠大隻又夠鮮,難得無沙掃慶~手打丸彈力夠,食得出打到起曬膠,帶少少咬口,而且鮮甜喎!仲有好特別的灼蠔仔,都幾好味!

饕鍋物主食: 可以7選一包括自製擔仔麵,迷你滷肉飯,新竹米粉,稻庭烏冬,手打麵鹽酥雞,綜合甜不辣~超多款式梗有一款啱食!

呢個係迷你滷肉飯,我老公食嘅!見佢食鬼曬應該都啱食!不過由於我已經食到飽飽地,驚食埋主食就食唔到甜品都似,所以在甜品和主食之間就當然揀左甜品啦!哈!

還有四款台式小食無限任添, 有鹵水蛋,鹵水豆腐,滷水豬手和鹵水雞翼,同樣每款有一件,老公已經急不及待不等相機已經食左先!鹵水都鹵得好入味,尤其豆腐,簡直是一咬開塊豆腐,鹵水汁由豆腐中間爆番出來。

套餐最後連甜品都照顧埋,可以在四款中任選一項, 哈根大師雪糕也有得揀, 還可以嚐嚐自家製甜品, 例如黑糖芋圓或黑糖雜錦芋圓~

大師常常有得食,所以當然要試有特色的黑糖芋圓啦!

而我咁多心,雜錦的就最啱我了!有齊芋圓、紅豆泥、薏米、涼粉、 蒟蒻和大大粒士多啤梨咁豐富的組合就真是啱曬我啦!而且份量夠曬大碗架!黑糖味又唔會太甜,底下鋪滿冰粒,食落透心涼夠曬消暑架!

套餐還包括每人一杯手工台式飲品, 款款多彩色繽紛設計獨特花心思, 我就選擇咗以烏龍,藍珍珠和鮮奶來泡製的華麗的冒險, 香濃的烏龍配順滑的鮮奶,原來好夾!加上甜甜的藍珍珠成件事立刻girlish左!老公仔就揀咗佢最鍾意嘅奶茶,不過呢杯是特別的紅豆奶茶配黑糖珍珠!
最正嗰part係加十蚊可以無限添飲! 一口氣試曬超過十款台式飲品,正到無朋友! 呀!唔係!係正到一定要帶曬啲朋友嚟食呀!
午餐一個人,又係試新野嘅機會。12:20分,餐廳冇咩人,卡位任坐,所以環境唔錯。食物來得快,份量好足,味道就一般,炸雞油左少少,不過杯飲品唔太甜,珍珠食到黑糖味,唔錯。60蚊,冇加一,性價比都ok不過好似以前個lunch menu,食物種類吸引啲,本來係想試柯仔湯的……見晚餐好似都幾吸引,有機會再去試一個先
午餐一個人,又係試新野嘅機會。
12:20分,餐廳冇咩人,卡位任坐,所以環境唔錯。
食物來得快,份量好足

60蚊,冇加一,性價比都ok
……
見晚餐好似都幾吸引,有機會再去試一個先
炸雞排肉燥麵
黑糖珍珠紅豆奶茶
前菜
2017-06-28
$60 (Lunch)
黑糖珍珠紅豆奶茶
前菜
1K
2017-06-27 77 views
朋友介紹我們吃台式火鍋, 饕鍋物, 此店位於銅鑼灣地標鵝頸橋, 交通極方便. 朋友又教我認識了那個 {饕} 字, 讀音淊.   {饕} 意即喜歡美食的人。我對台灣飲食文化比較膚淺,   只知最愛是台式餃子, 珍珠奶茶, 今次要体會一下 台式饕鍋物.餐廳在一樓, 門外已有 台灣手工火鍋套餐, 食品及價錢推介,「任食火鍋」每位$188,  (十歲以下小童半價).  餐廳內面積闊落, 有卡座位適合知己聚餐, 也有提供長檯給大伙兒.傢俬以天然木質為主, 配以綠色梳化, 及用綠化植物裝飾, 令人有置身園林感覺.  格局清新黑板上有今日推介:我們細看餐牌.   此店除了供應火鍋外, 也提供台式小炒,  如三杯雞、鹽酥雞、牛肉麵等.........我們決定點那超值火鍋套餐, 首先是每檯一鍋, 新鮮現熬湯底,  (六 款) 慢火細熬湯底,  包括:  牛肉湯/台式鴨血麻辣湯/三杯雞鍋/黑糖薑母鴨湯/九層塔蜆湯 (+$38)/ 蜂巢豆腐美人鍋. 六選二,  可以選其中兩款做雙拼 (即各半鍋).我們選了:  台式三杯雞鍋  + 红燒牛肉湯底.台式三杯雞, 好好肉.

傢俬以天然木質為主, 配以綠色梳化,
及用綠化植物裝飾, 令人有置身園林感覺.  格局清新
黑板上有今日推介:
我們決定點那超值火鍋套餐,
我們選了:  台式三杯雞鍋  + 红燒牛肉湯底.
台式三杯雞, 好好肉.  醃味好.
飲品, 款式樣樣齊
有啤酒、汽水、珍奶、梳打、檸茶等, 每位一杯, 追加每位$6。 我們點了鮮人掌珍珠奶茶 (有手工紅珍珠), 叧一杯 華麗的冒險 (有手工烏龍, 藍珍珠).  顏色好美, 入口涼甜, 各有特式.
店員送來台式小食 (無限添加) :  有滷水蛋,  滷水豆腐, 滷水豬手, 鹽水雞翼.  先來一碟, 各款兩件, 滷水好入味, 豬手夠稔滑.
接著又送來, 每位一籃 吃到飽菜盤,  共18款, 什菜什類 (無限任添加).  大大籃, 包括:  椰菜, 羽衣甘藍, 栗米, 冬菇, 金菇, 木耳, 南瓜, 蘿蔔類.....丸類等,
更有台灣香腸, 及日本蘿蔔苗.  菜盤各式各樣很新鮮, 顏色清新. 感覺好健康.
海鮮手工火鍋配料 來了:  每位一件,  有大蝦, 大蜆, 生蠔, 手打鮮牛丸, 鯪魚丸, 花枝丸, 手工水餃, 豬肉花, 紅芯蘿蔔, 賣相新鮮, 好吸睛.
大蜆、大蝦好新鮮, 花枝丸夠彈牙, 牛丸重牛味, 只是蠔肉略瘦(追加各款, 每人加$25)好合理.
精選火鍋肉品 (四選一)  有極品牛三角, 特級松板豬, 南投土雞脾, 豬爽肉.  我們點了極品牛三角.  肉色鮮明 , 每人三片.

可加 錢升級至其他貴價的單點肉類, 日本和牛,  星斑片, 長腳蟹, 象拔蚌, 美國桶蠔等.
滾滾熟, 越食越美味, 肚己食飽, 不可再添加了.
看看餐牌, 另可以加追.
另一頁, 再無限添加, 我們要下次再來.
甜品有 11 款,   我們點了黑糖芋圓, 每位一份,   芋圓口感凐韌, 配有火龍果, 薏米, 士多啤厘,  健康樸實, 有新意.
今次体驗真不錯, 我們對台灣鍋物湯底開始有認識, 也愛上了手工火鍋配料.  無限添點, 份量至好, 可以吃得放心又健康. 真是一啖一回憶.
此店代言人「那對夫妻」是台灣網上紅人,  手工火鍋將成新熱潮了.
$188 (Dinner)
  • 手工火鍋套餐
2017-06-22 43 views
早前見到卜卜蜆鍋賣到街知巷聞,唔知係咪呢間呢,亦都未食過,有個好喉蜆既好朋友,由新界走岀來探小妹,問我邊度有?其實先前無食過👻知咩,上google map見最近呢度有就去左食lu一入去,店員就台語歡迎光臨,感覺好地道。去到先知原來去188半放題既仼食火鍋黎,簡鍋再選個主食後,其他就劃紙仔仼食咁。蜆小姐要左佢想吃既蜆煲,煲完快食得,耐左肉就un,加入店員係面前即剪的蘿蔔苗,再飲啖湯頭,有d九層塔清香鮮味。叫了一半紅燒牛肉湯,啖啖牛肉,加入大量豆品,完全唔肥膩,肉嫩湯頭濃,很好吃。d菜索左牛肉汁好好食。特級松板豬切片,肥瘦適中,入口即溶。牛魔皇我識食一定簡牛三角,牛肉唔同肥牛,雖然望落個樣刺。半肥瘦,嫩一嫩都無咁嫩,就咁烚完食又得,再點多少少豉油食亦得,得左。稻庭烏冬很好索湯底。魯肉飯其實一點都不迷你,加入酸菜,好惹味。滷水旦滷豆腐滷水雞翼同豬腳,入味軟糯美味潘多拉盒子實是藍莓味珍珠,不太甜。魚皮餃好鮮味,只家包製,唔係現成貨。牛丸夠嫩且有肉味,兼具陳皮香。大大對墨魚丸幾欣賞,咬口粒粒。芝心豆腐好好食呀,咬完一口嘩左岀黎,芝味勁濃郁。芋香珍珠色水靚,芋香不俗,珠夠煙un食到一輪已經飽撐,其

一入去,店員就台語歡迎光臨,感覺好地道。

特級松板豬切片,肥瘦適中,入口即溶。

稻庭烏冬很好索湯底。

魯肉飯其實一點都不迷你,加入酸菜,好惹味。

滷水旦滷豆腐滷水雞翼同豬腳,入味軟糯美味

潘多拉盒子實是藍莓味珍珠,不太甜。

魚皮餃好鮮味,只家包製,唔係現成貨。

牛丸夠嫩且有肉味,兼具陳皮香。

大大對墨魚丸幾欣賞,咬口粒粒。

芝心豆腐好好食呀,咬完一口嘩左岀黎,芝味勁濃郁。

芋香珍珠色水靚,芋香不俗,珠夠煙un

食到一輪已經飽撐,其實無胃力再叫其他了。

黑糖什錦芋圓比就咁黑糖芋圓大碗好多,賣相佳但較甜。什錦有紅豆涼粉椰果薏米士多啤梨火龍果同主角芋圓,好QQ蕃薯味。

食後感:幾好既台式新嚐試,唔會刺麻辣類咁重口味,食完只會飽,完全唔會濟。

P.S.卡位坐得舒服,光線足,好像日頭打邊邊咁🤤正呀!
Type of Meal
Dinner
都有一段時間冇去台灣玩了~ 很想念台灣的人和事.. 當然還有美食!!! 所以這天心血來潮, 打比朋友說想吃台灣東東 由於平時都吃牛肉面小吃那種 沒多大新意 朋友就二話不說帶我試台灣手工火鍋 好期待! 來到這間店, 位處銅鑼灣, 位置相當易找 地方又闊落簡潔, 很多細節位可以看到台灣人開店的用心 很有心思~ 而且是樓上鋪, 沒有太多人潮可以舒服打個手工火鍋~ 店子名字叫" 饕鍋物 台灣手工火鍋", 主打台式特式火鍋, 只需HKD 188 就可自選湯底, 另外是每人都有一個蔬菜籃和丸子盤(內有不同的肉丸), 可選一款肉類, 還可選小吃一款(如担仔面, 魯肉飯, 烏冬等), 亦可以無限任添加火鍋配料和小吃(滷味等等) 看來很抵吃! 又是混醬時候, 九款醬汁任混, 我都是選了最愛的辣椒豉油蒜泥炸蒜等~ 朋友未到, 我先選了任添食的滷味拼盤~ 滷味很入味, 尤其是滷疍和豆腐, 雖然味道偏重了少少, 但用來混担仔面都好好吃~ 朋友來了, 我和她因為太肚餓闗係, 點了魯肉飯和担仔面各一 個人覺得味道不錯, 很有台式風味, 而且味道不咸 好吃喔! (不過注意飯和

都有一段時間冇去台灣玩了~
很想念台灣的人和事..
當然還有美食!!!

所以這天心血來潮, 打比朋友說想吃台灣東東
由於平時都吃牛肉面小吃那種
沒多大新意
朋友就二話不說帶我試台灣手工火鍋
好期待!

來到這間店, 位處銅鑼灣, 位置相當易找

地方又闊落簡潔, 很多細節位可以看到台灣人開店的用心
很有心思~ 而且是樓上鋪,
沒有太多人潮可以舒服打個手工火鍋~

看來很抵吃!

朋友未到, 我先選了任添食的滷味拼盤~
滷味很入味, 尤其是滷疍和豆腐, 雖然味道偏重了少少,
但用來混担仔面都好好吃~

朋友來了, 我和她因為太肚餓闗係, 點了魯肉飯和担仔面各一
個人覺得味道不錯, 很有台式風味, 而且味道不咸
好吃喔! (不過注意飯和面很飽肚, 吃完它就肚子都填飽一半了, 建議可Share來吃)

套餐還包飲品一包, 我點的這個 華麗的冒險(烏龍、藍珍珠、鮮奶)

比我們平時喝的珍奶更富口感, 入口更滑溜
烏龍茶做胆不會苦, 但茶味香濃, 值得一試!

湯底方面可選二款, 我們點了黑糖薑母鴨窩和蜂巢豆腐 美人鍋
黑糖薑母鴨窩主要有薑母, 日本黑糖,鴨血,鴨腿件,海鮮菇,黃金蟹子福袋等~

索滿湯汁的 黃金蟹子福袋好好味!! 腐皮不會太厚, 內裡的年糕qq的, 很惹味!

而 蜂巢人參美人鍋主要有人蔘, 南投鮮雞件, 娃娃菜,
蜂巢豆腐, 鴨血和薯粉

二款味道都頂瓜瓜, 黑糖薑母鴨窩味道甜甜的, 入口有少少葯材味,
湯底可口, 再加上鴨血鴨件吸了滿滿湯汁, 全部湯料都好好味~

而蜂巢人參美人鍋 的味道會濃少少, 朋友說這窩湯底更加好味道,
蜂巢豆腐, 鴨血和薯粉全都好好吃, 單是吃湯料就又飽了幾成了~

喝飽了湯料後, 可以打邊爐了!!

每人一籃的蔬菜盤絕不欺場!! 份量很大, 內裡有黑木耳, 大冬菇, 南瓜湯, 娃娃菜, 蟹柳, 臘肉, 冬瓜,.和牛丸貢丸, 很大堆頭, 還有日本蘿蔔苖, 一個人怎把它吃下呢~

蔬菜全都非常新鮮, 我把大部份的配料都試試, 覺得台灣的真的比較脆嫩, 而且它的丸丸好好吃!
而籃內的蚵仔粒粒肥大,但大家注意灼熟后很易變細了(消失了!)所以要即燙即吃, 以吃沉在底變細不能吃呢~

接着又來了個丸丸盤,內有大蝦, 手工花枝丸, 手打鯪魚丸, 手打牛丸, 水餃, 蜆, 豬肉花, 東石鮮蚵仔(蠔仔)和淡菜~

份量方面店子會据人頭來計, 二人份就會排好一碟來上菜~

味道方面,每粒丸丸都各具特式, 很多外頭吃不到的都可在此找到!

特別喜歡它的蕃薯丸, 外面qq 彈入面的蕃薯甜到不得了!!
真的很美味,吃完很有幸福感覺但又不會滯口
很推介這個!

和朋友點了二款肉類, 分別是特級松板豬和南投土雞腿!
單看賣相已是滿分!
雞腿質感又滑又幼細, 焯熟了肉質一樣幼滑, 沒有鞋掉呢~

松板豬都好好吃, 油和肉分佈平均完美, 放入口不用多細嚼就溶化, 美味呢~

肚子已很飽了? 還未完呢, 有甜品吃!

二款都是芋圓來的, 口感甜蜜清新, 下面的雜錦芋圓混雜不同的配料如涼粉生菓
口感會酸一些, 不過都很清新可口, 可以一試 !

饕鍋物 Tou Hotpot
銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓
T: 2499 7577
2017-06-07
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2017-06-20 81 views
饕鍋物這家要上樓的店地方挺大的環境不錯空間感夠跟朋友一起喝杯飲料聊天倒是不錯下午時分食物我點了鹽酥雞配魯肉飯店家先是送來一碗涼菜有雞肉木耳黃椒紅椒青椒還有蘋果感覺怪怪的不是我的菜鹽酥雞在套餐來說份量夠魯肉飯味道不錯還配上了半隻滷蛋飲料我選了珍珠奶茶因為很普通所以也沒拍照吃完飯後我點了是日芋圓這個甜點來當這一頓飯完美的總結但隨著時間慢慢地流逝10分鐘20分鐘奇怪的怎麼還沒來的呢那我就問一下外場人員她說好之後就走開了再過了大概10分鐘芋圓還是沒來也沒有人來跟我說明就這樣來來回回的最後問了三次總共等了大概40分鐘左右終於來了這盆東西搞什麼鬼丫這盆東西要48元也太過份了吧份量少得可憐好吃就算了還要不好吃芋圓的口感是硬的不是Q軟的還有重點是沒味道的真的有夠讓人生氣的
饕鍋物
這家要上樓的店