2017-05-08 243 views
本人第一次用openrice寫食評、但呢間餐廳出名的招牌菜卜卜蜆出現成甘多泥、重點係換左2次都係甘!佢話唔知點解會甘樣、最後建議我轉食其他!甘都算啦、點解有一個侍應態度可以甘差、一開口想落單、侍應大聲講一個字(得)加反眼!真心態度差!
因為太嬲 連相都無影到上網見到海鮮半任食放題 抱住興奮心情去我同男友7點半左右去到企系門口時已感到有啲怪 因為平時啲地方好快就有人問下你幾位之餘此類 當日去直頭無人系門口。。。經過既員工都當我地透明。我地都知佢地好忙 所以都吾敢催佢地大約等左10分鐘 終於有員工彩下我地甘當然系慕名而來食海鮮同蜆煲(+$50)最後我地坐左5個字先知原來蜆煲賣晒。。甘算啦 試下個3杯雞煲坐左差吾多9個字 終於上牛肉同埋手打丸但奇怪就個海鮮菜籃未上。。飲品。小食同主食都系未上如是者 終於等到個海鮮菜籃發現無蜆同花枝 因為賣晒連想再添蠔同蝦都無。。。職員態度差勁 好似我地叫野食系錯甘最後我地食左一肚氣同埋一肚丸埋單$414 2個人我去買丸400$應該會食到嘔永不錄用
因為太嬲 連相都無影到
上網見到海鮮半任食放題 抱住興奮心情去
我同男友7點半左右去到
大約等左10分鐘 終於有員工彩下我地

甘當然系慕名而來食海鮮同蜆煲(+$50)
最後我地坐左5個字先知原來蜆煲賣晒。。
甘算啦 試下個3杯雞煲
坐左差吾多9個字 終於上牛肉同埋手打丸
但奇怪就個海鮮菜籃未上。。
飲品。小食同主食都系未上
如是者 終於等到個海鮮菜籃
發現無蜆同花枝 因為賣晒
連想再添蠔同蝦都無。。。
職員態度差勁 好似我地叫野食系錯甘
最後我地食左一肚氣同埋一肚丸埋單
$414 2個人

我去買丸400$應該會食到嘔

永不錄用
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
🍎係短時間之內又再黎饕鍋物啦,試下佢地嘅午市套餐!!·午市套餐🍽,價錢由$52-$78!簡單介紹下食法:主菜(8選1)▶️主食(4選1)▶️飲品(4選1,留意番,需加$6換購!)仲唔夠?你可以用$10-$25優惠價去享用小食(小食都有5款嫁)·🍎嘅選擇係:蒼蠅頭(主食)▶️魯肉飯▶️鳳梨梳打🍍❣️ 蒼蠅頭:🍎未食過,純屬貪個名得意叫黎試下!原來係豬肉碎炒韮菜粒,食落好有港式小炒嘅感覺!係好食嘅,台式食店有咁嘅水準,算唔錯☺️(不過始終要比都係道地鋪炒得好啲,鑊氣夠,同新朋友仔唔知點解邊食邊開始懷念廟街🤣)❣️ 魯肉飯,仍然同🍎之前黎食時嘅一樣咁好味!!醬汁香濃,而且肉質分佈肥瘦剛好,「魯」得好入味😌😊❣️ 鳳梨梳打:🍍好正,連杯梳打都開漸變😂 就係普通梳打囉🤷🏻‍♀️(唔好打我)但有一樣野🍎覺得正,杯野附送嘅個幾舊鳳梨肉唔係罐頭嫁!
🍎係短時間之內又再黎饕鍋物啦,試下佢地嘅午市套餐!!
午市套餐🍽,價錢由$52-$78!
🍎嘅選擇係:蒼蠅頭(主食)▶️魯肉飯▶️鳳梨梳打🍍
2017-04-28
Lunch
2017-05-06 303 views
想食台灣野 上OpenRice search 下見到新開就試下上到來裝修好舒服 有小清新感覺美美既餐具叫餐係半任食 好似x哥個啲甘每位有拼盤 牛肉 手打丸拼盤有桶蠔 成隻手掌甘大 仲可以任叫😆每人有魯肉飯或者烏冬一個 我揀左魯肉飯仲有甜品芋圓個套餐仲包每人一杯野飲 可以揀珍珠奶茶添 不過我就叫咗杯鳳梨梳打 好有台灣嘅味道啊真係好好食 推介😬😬 待應服務態度幾好成日都主動過嚟問我地有冇咩需要題外話:原來係那對夫妻代言嫁 枱面有佢地張相
想食台灣野 上OpenRice search 下

真係好好食 推介😬😬 待應服務態度幾好
成日都主動過嚟問我地有冇咩需要

題外話:原來係那對夫妻代言嫁 枱面有佢地張相

2017-05-03
$200 (Dinner)
2017-05-05 547 views
之前見到社交網絡紅人那對夫妻黎左開簽書會,我身為佢地忠實fans,當然要去捧場啦!打聽下先知,原來佢地幫呢間新開既台式餐廳做代言人,係簽書之前,就順便係呢道食午餐,試下新野。前菜小食前菜有一小碟拍青瓜,清脆爽口又有些少辣,挺惹味; 另外一碟係蒜香雞肉配雲耳三色椒,好少可見到前菜咁慷慨比雞肉,而且色香味俱全。鹽酥雞配肉燥飯 ($52)鹽酥雞既份量算多,炸粉唔算厚,咬落雞肉脂肪同肉比例岩岩好,肉質夠滑,唯獨是上碟時唔夠熱,否則既話味道不俗!肉燥飯好有台灣風味!肉粒肥瘦剛好,汁夠多,而且米飯用上類似珍珠米的種類,特別有口感,好快就食曬碗飯。老饕牛肉麵 ($78)呢碗麵...係我覺得係香港食到最似台灣既紅燒牛肉麵的味道!湯底用上多種香料製成 (花椒、辣椒、薑、蔥、蒜等等),味道十分香道。麵條唔係用一般上海麵幼麵,而係用左刀削麵,比較容易吸收湯既精華。再要一讚係牛腩炆得非常腍同入味,好食到滴曬口水,想叫多一碗!珍珠奶茶、鳳梨梳打 (+$6)呢道既珍珠奶茶,茶味算濃郁,唔係淡味或死甜。而且用上既珍珠用黑糖水燴過,食起黎都有甜甜的味道。而鳳梨梳打就酸酸甜甜,消滯解渴。總結黎講,饕鍋物的午餐套餐味道真

前菜小食
前菜
前菜

鹽酥雞配肉燥飯 ($52)

鹽酥雞
肉燥飯

老饕牛肉麵 ($78)
老饕牛肉麵

珍珠奶茶、鳳梨梳打 (+$6)
珍珠奶茶
鳳梨梳打
總結黎講,饕鍋物的午餐套餐味道真係好似係台灣食到既一樣,正宗又濃味!下次可以的話,會想試試佢地主打既鍋物呢。
Lunch
  • 老饕牛肉麵
2017-05-03 912 views
見到介紹,話哩度有部分海鮮任食(價錢未連加一$188)的台式火鍋;大胃王於是相約好友,準備食餐勁嘅。湯底點的是蜆仔湯(另加$50),上枱時湯比較少,客人可趁蜆剛熟時先吃一轉。湯有一絲微辣,由於有九層塔關係,蜆湯沒有腥味,是鮮甜的。食完一轉甜甜蜆之後,加湯就可以開始打邊爐了。個餐包咗湯底、主食(鹵肉飯或烏冬等)、海鮮蔬菜丸盤(聲稱可任意添食)、肉類、手工類食物(手打丸等)、小食、甜品及飲品。當中海鮮蔬菜、小食聲稱是任添的。海鮮選擇唔多,只得桶蠔、蝦、大蜆,跟餐每款有一隻。我及友人約在8時左右(7:30開始用餐)想添食每人兩隻(即共4隻)桶蠔,結果先上兩隻,話仲有兩隻嚟緊。最後只再上一隻,侍應話「最後果隻都俾埋你了。」有點令人失望。總括而言,食物質素可以,哩個價錢絕對ok,同埋個餐份量亦足以食飽你。其實再任食都唔喺可以加到太多嘢。我及友人不太喜歡個牛三角肉,因為肉太肥,脂肪唔均勻;可能喜歡有𡁻頭的朋友會like吧。甜品好甜。如果有心理準備海鮮唔喺真正任食,應該未必會太失望嘅。不過,如果下次要任食,都喺會去搵倫哥囉,講完。
2017-05-02
$250 (Dinner)
2017-04-28 1141 views
尋日見到網上有媒體介紹呢度既午市套餐,今日就即刻同朋友走左去試,點知...好失望...入到去坐低,午市menu都無人比我地,要去隔離檯自己拎,都算。睇番媒體介紹,呢度既午市套餐應該有前菜+主菜+主食,而睇番Openrice四日前既餐牌相片亦都係咁寫,但我地今日去到,張餐牌同一個價錢,但前菜就無左,咁係咪即是設計張餐牌比媒體介紹晒之後,就換另一張餐牌比食客?我地就搵個員工問,點知佢話餐牌3日前已經換左,仲黑口黑面咁。到我地想落單,問下員工咩係蒼蠅頭,佢答完就自己走左,連單都無幫我地落,真係未食就已經一肚氣!落單後,等左接近20分鐘先有食物,食物唔太夠熱,炸排骨比攤水浸住咁,個皮淋晒,鹽酥雞都淋淋地,而擔仔麵係淡到要係咁加辣醬(全餐個辣醬最好食),珍珠奶茶仲誇張,個飲筒同個杯一樣高,好似要成塊面塞入去個杯飲咁。期間都有位小姐問番我地意見,不過唔知係咪意見接受態度照舊。Anyway, 之後都唔會幫襯。

有水既炸排骨

淋既鹽酥雞

淡爆擔仔麵

飲筒同杯咁高既珍珠奶茶

$60 (Lunch)
1K
2017-04-24 4128 views
呢個位之前係炑八,估唔到已經換左另一食店,復活節最後一日假期就去左打個邊爐。饕鍋物係一間台灣手工火鍋,以一個價錢半任飲任食。餐廳座位闊落,以四人卡座為主,除左供應火鍋,仲有少量台式小炒,例如三杯雞、鹽酥雞、牛肉麵等,定價親民。半任食火鍋 $188/位/2hr新鮮現熬煮湯底:牛肉湯/三杯雞鍋/麻辣湯/黑糖薑母鴨湯/九層塔蜆湯 (+$50),五選一。蜆怪當然係揀蜆湯,蜆肉多,新鮮冇沙,食完之後加湯繼續火鍋但一路加水,湯底愈食愈淡,有別於坊間卜卜蜆鍋,鐘意濃味可選其他湯底。自選饕鍋肉類:牛三角/松板豬/土雞腿/豬爽肉/霜降牛三角配豬爽肉 (+$20),五選一。牛三角肉味重,肥脂分佈平均。主食:台灣良心米飯/魯肉飯/稻庭烏冬/手打麵,四選一,追加每位$10。老饕海鮮菜盤:生蠔、大蜆、大蝦、菜類、蜂巢豆腐、栗米、菇類、丸類等,任食。大蜆同蝦都幾新鮮,另有羽衣甘藍,配合埋清淡湯底,我覺得自己健康到爆小食:鹽水雞、青瓜木耳、皮蛋豆腐、滷豆腐,任食。鹽水雞似模似樣,雖然雞肉唔算好滑,但都夠止癮,青瓜爽口手工拼盤:豬爽肉花、手工花枝丸、牛丸、鯪魚丸、手工水餃,追加每位$25。質素會任食火鍋嘅配料比較好,

饕鍋物係一間台灣手工火鍋,以一個價錢半任飲任食。
半任食火鍋 $188/位/2hr
半任食火鍋
新鮮現熬煮湯底

蜆怪當然係揀蜆湯,蜆肉多,新鮮冇沙,食完之後加湯繼續火鍋
九層塔蜆湯
九層塔蜆湯
自選饕鍋肉類

牛三角肉味重,肥脂分佈平均。
牛三角
主食

生蠔
手工拼盤

質素會任食火鍋嘅配料比較好,牛丸有好重果皮味,花枝丸夠彈牙
手工拼盤
另外有比較貴價嘅單點台式肉類,例如牛肩肉、牛肉眼;象拔蚌、元貝供應。

飲品

啤酒、汽水、珍奶、梳打、檸茶等,每位一杯,追加每位$6。

鳳梨梳打、「不甘平凡」(芒果味)唔會太甜。
鳳梨梳打、「不甘平凡
甜品:芋圓,每位一份。

呢個都算有誠意,以台式火鍋為題,客人可以食埋芋圓作結。

芋圓凐韌,口感較實,加上落左煉奶、紅豆,稍甜
甜品:芋圓
整體黎講,饕鍋物食物不俗,定價合理,火鍋配料都唔係平時放題嘅劣食,鍋底、配料都有部分同台式有少少關係。

至於份量,我地兩個就冇特別再追加食物,都夠飽肚,二百蚊一位,不錯吃。
餐牌:
2017-04-17