2017-08-17 1216 views
從前的掃街貨色,現在都上了舖,臭豆腐如是,魚蛋燒賣如是,碗仔翅如是。小人由荔園門口的碗仔翅食起,多魚肉多生菜多醋實屬至愛。得悉十八座狗仔粉有碗仔翅,豈容有失。這裡的碗仔翅更矜貴,是用火鴨絲來做的,不似小人般粗糙幾乎甚麼都放得入口。火鴨絲很香有味,連帶翅湯都更加好喝,較之街邊碗仔翅確實是更勝一籌。仿翅滑嘟嘟的,效果不俗。湯裏還有木耳絲、荀絲之類,總之是爽口的物體,而湯不會有過多的生粉,杰度剛剛好,絕不漿口。小人深深喜幸還有風味的碗仔翅。

火鴨碗仔翅
小人深深喜幸還有風味的碗仔翅。
Tea
火鴨碗仔翅
2017-07-30 1650 views
成日聽朋友話狗仔粉狗仔粉,完全imagine唔到係咩,仲要話好好食必食咁,所以決定搵晚放工同同事去會會佢。聽講佐敦呢間係本店,個位置都唔算難搵,係永安側邊條街,不過就好少位,到達既時候已經滿座,要麻煩老闆娘開多張枱俾我地。本身menu都唔係好多款食物選擇,所以我地一人一碗狗仔粉,另外再叫左D小食一齊share, 小食叫左燒賣,講真燒賣冇特別 ,唔叫都得。再講下專登黎食既狗仔粉,個湯底好濃,配上酸菜好好野味。狗仔粉原來係好粗既麵,好煙UN好似厚版烏冬。呢碗狗仔粉係幾好味,宵夜一流,冬天食仲好暖身。
狗仔粉

所以決定搵晚放工同同事去會會佢。
到達既時候已經滿座,要麻煩老闆娘開多張枱俾我地。
本身menu都唔係好多款食物選擇,所以我地一人一碗狗仔粉,
再講下專登黎食既狗仔粉,個湯底好濃,配上酸菜好好野味。
狗仔粉原來係好粗既麵,好煙UN好似厚版烏冬。
呢碗狗仔粉係幾好味,宵夜一流,冬天食仲好暖身。
2017-07-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$21 (Dinner)
狗仔粉
2017-07-21 793 views
夜鬼想吃香港小食,選擇並不多,今晚特地去了佐敦老店,心裏只想起鴨脾翅,前次去個深水埗店,吃到翅有燶底,之後就沒興趣再去這分店,但今晚去完應該在夏天不會再去,因為實在太熱。大汗踏細汗食住碗鴨脾翅,一路吃一路抹汗,實在揀錯分店。下次我會外賣或者出旺角分店😓。今次翅沒有燶底,材料十足,鴨味濃郁,又多木耳,。魚旦夠辣,我不喜歡吃會發大魚旦,因為咬落去淋哂,所以這個細細彈牙啱我口味。大雜錦,入面有豬腸、豬肚、蘿蔔、豬皮,好入味,加埋秘製辣醬,好味,一路吃一路點番個辣汁。生菜魚肉,正常魚肉及多生菜,對比前三個食物這個就沒什麼特別,係多咗幾條假魚翅。最後緊系我嘅上脾,我鍾意食上脾因為冇咁肥,而且平幾蚊,夠大隻又香口,加埋d翅一齊吃,實在太好味了。不過唔太like全部用發泡膠及紙柸,感覺好唔環保,我食咗五樣嘢總共用咗五樣外賣盒,咁同食外賣冇分別。

2017-07-20
$60 (Last Night Supper)
  • 火鴨絲碗仔翅
  • 火鴨脾
2017-07-15 489 views
前日同朋友食咗十八座狗仔粉 又平又好食 除左侍應態度麻麻地之外 都已經冇乜缺點入到嚟就一定係食返最多人推薦嘅招牌狗仔粉同火鴨翅狗仔粉作為當年香港基層嘅食品 今日就做福下我依啲基層 兩樣餸都有大細碗揀 我哋揀咗兩碗細碗 周圍見到隔離食細碗已經分量好多(細$22 大$27)所以我哋每人埋單都係22蚊就搞掂 仲要係食到好飽 而且落咗單之後好快就有得食先試下個火鴨翅 睇起上嚟同碗仔翅差唔多 但比較傑身容易飽肚 鴨肉香撲鼻 亦好多鴨肉 而且啲粉絲仍然係彈牙嘅 唔會因為煮得太耐而淋曬 我最鍾意就係喪落辣菜脯 不能不加 增加咗辣味之餘 咬到菜脯口感好爽脆 辣菜脯加落碗仔翅或者火鴨翅絕對係真愛 難怪米芝蓮都放佢入紅簿仔 輪到狗仔粉 狗仔粉有手指咁粗而且好滑身唔太容易潷 湯底濃郁 食落口充滿蒜味 好正 表面配料有蝦米冬菇蔥花等等 整體非常惹味 不過就非常多油 健康人士慎選佐敦道寧波街27a地下
入到嚟就一定係食返最多人推薦嘅招牌狗仔粉同火鴨翅
狗仔粉作為當年香港基層嘅食品 今日就做福下我依啲基層
佐敦道寧波街27a地下
2017-07-03
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
Dinner
  • 狗仔粉
  • 火鴨翅
2017-06-08 620 views
星期六一清早同老婆去到佐敦就係為左食呢間2017米芝蓮推介嘅街頭小食, 佐敦分店係開24小時, 冇諗過我地咁早去到都係要等位可能因為有米芝蓮推介, 幾枱客人都唔係香港人, 而枱枱食嘅都係同我地一樣, 係食狗仔粉, 火鴨翅同埋鴨脾可惜落單時鴨下脾已經沽清, 不過鴨上脾都一樣好腍好入味火鴨翅同鴨脾係分開點嘅, 用料都好豐富一場黎到十八座狗仔粉又點可以唔試下佢嘅狗仔粉呢, 不過其實味道普通2017米芝蓮推介街頭小食

可惜落單時鴨下脾已經沽清, 不過鴨上脾都一樣好腍好入味

火鴨翅同鴨脾係分開點嘅, 用料都好豐富

2017米芝蓮推介街頭小食
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Breakfast)
  • 火鴨翅
  • 鴨脾
2017-05-21 512 views
見呢間開左咁多分店,從來都未試過,走入去試下,叫左3樣野,有火鴨翅、大雜會,仲有生菜魚肉,我覺得鴨翅麻麻,我寧願食番碗仔翅,鴨肉很碎,大雜會有豬皮豬肚蘿白大腸,全部都無味,白水煮加甜辣汁,only汁係ok,但加埋就吾好囉,d汁入吾倒落食材,生菜魚肉,魚肉好淋菜普,好辣,鍾意食辣應該岩,用來配生菜魚肉會野味d
菜普,好辣,鍾意食辣應該岩,用來配生菜魚肉會野味d
2017-03-21
$50 (Dinner)
2017-05-02 540 views
向諾士佛台飲完🍺,興之所至想食鴨翅,當然係佐敦「十八座狗仔粉」個間啦幾年前未被「米之蓮指南推介街頭小吃」時,已層經嘗試過他的狗仔粉、鴨翅,今晚興致勃勃想食下脾+翅,點知去到無晒,唯有點左碗鴨翅食住先招牌火鴨翅 $22,烹調時已調好了味道,連胡椒粉亦有少許我先試試他的味道,事隔多年味道依然,夠香鴨味,鴨絲、木耳配料十分豐富今次帶朋友仔品嚐,他們也很喜歡,並希望能在港島區開分店,等佢將來可以更方便食到

,唯有點左碗鴨翅食住先

招牌火鴨翅 $22,烹調時已調好了味道,連胡椒粉亦有少許

我先試試他的味道,事隔多年味道依然
,夠香鴨味,鴨絲、木耳配料十分豐富

招牌火鴨翅
2017-04-28
$22 (Last Night Supper)
招牌火鴨翅
2017-05-02 444 views
同朋友去完happy hours,覺得想食少少野,其中一人推薦不如去食狗仔粉,我覺得可以一試,就行去試下。朋友介紹就係鴨俾火鴨翅同狗仔粉係推介。咁我同伴侶就各一碗啦。鴨俾火鴨翅好(傑),啲料好足,碗翅差不多啖啖都有肉。而狗仔粉就無咩特別。
2017-04-27
2017-04-30 286 views
同幾個朋友系尖沙咀樓上bar 食飯吹吓水,之後朋友推介我地去佐敦食十八座狗仔粉,呢度冇台只有幾張椅子。招牌火鴨翅味道好濃郁好足料好濃稠,細碗只是$22好抵食,只是咸左少少。狗仔粉,招牌火鴨翅,雞上脾
狗仔粉,招牌火鴨翅,雞上脾
2017-04-27
2017-03-22 860 views
狗仔粉有大同細兩個size, 如果無特別要求會有䓤同菜莆, 用料十足,有冬菇,蝦米等等,湯底見到係米白色,應該烹調左一定時間, 細碗雖然份量唔多, 但狗仔粉都好易飽,細碗都足夠一個人食再加其他小食。食到一半可以落店舖最出名自家炒辣菜莆, 同狗仔粉搞拌,用少少時間,整碗狗仔粉就俾辣香填滿,食完會想叫多碗。
2017-03-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2017-03-03 1119 views
講真, 火鴨翅就係一般的火鴨翅, 我會覺得棉登徑車仔檔個火鴨翅好食d, 但係呢到個辣菜脯就真係唔錯!魚皮餃仍然係普通的魚皮餃, 但係個千味醬我就好鬼中意食... 🤔🤔🤔🤔
TakeAway
Last Night Supper
2017-02-04 1111 views
很多明星都来过的一家店。这次点了狗仔粉,香辣鱼蛋,炸丸子。桌上还配有两种萝卜小食,一种辣的,一种不辣。味道都很特别,满有特色。香辣鱼蛋好辣,吃了一个后狂吃狗仔粉解辣
2017-01-31 1085 views
之前同男朋友仔行年宵見到,好多人排隊所以無試過。有睇過openrice d 食評既,d 人過總店好味bor.見今日同同事去老闆度拜年,又係係佐敦所以就試下啦。坐埋去仲諗緊食咩,就有人問你。答佢睇緊,咁走左啦個侍應3秒後跟住又走多人埋黎問......叫左一人一碗細狗仔粉($22)同細雜($25)狗仔粉ok 既,湯好香蒜味又好甜,菜脯都好好食,有d 冬菇就有d 咬口咁。但成碗野d 味都好濃😶😩食到一半好口渴叫左好耐終於到既細雜我仲以為佢隻千味醬係辣,點知係甜好似甜醬蘿蔔我覺得比較硬身,軟身d 好味d佢個豬肚明明寫五香,食落口係乜味都無好似咬橡筋咁原味大腸好正好肥,但真係太肥......仲有d 豬皮塊塊有毛...見到都唔想食...真係無下次
坐埋去仲諗緊食咩,就有人問你。
答佢睇緊,咁走左啦個侍應
3秒後
跟住又走多人埋黎問......
叫左一人一碗細狗仔粉($22)同細雜($25)
但成碗野d 味都好濃😶😩食到一半好口渴
叫左好耐終於到既細雜
我仲以為佢隻千味醬係辣,點知係甜
好似甜醬
蘿蔔我覺得比較硬身,軟身d 好味d
佢個豬肚明明寫五香,食落口係乜味都無
好似咬橡筋咁
原味大腸好正好肥,但真係太肥......
仲有d 豬皮塊塊有毛...見到都唔想食...
真係無下次
2017-01-31
2017-01-22 924 views
同老公起附近買嘢,咁啱經過,由於未食過,所以就去試吓,叫咗2碗細,味道唔錯,但食細碗都ok,大碗就大多。反而最like佢大雜燴,個汁好好味!會再幫襯😋😋😋
2017-01-05 783 views
話說同朋友黎開佐敦,見有狗仔粉,又係兒時回憶,所以中午黎試下!12點45分左右到,唔算多人,唔洗等位,我地5個人即刻有得坐!但到1點開始,人多到不得了!環境係後行,開左幾張枱咁,坐位唔算多!叫左碗 狗仔粉(大)$27鹹到不得了,d鹽唔洗錢咁,粉又淋到一pat野咁!完全唔掂!太失望!另外叫左碗鴨上脾 $22反而呢個好少少,都叫食得下!但好多肥膏!總括,呢間狗仔粉實在太難食!但員工態度良好有耐性,呢點幾鐘意!

環境係後行,開左幾張枱咁,坐位唔算多!

叫左碗 狗仔粉(大)$27

另外叫左碗鴨上脾 $22

反而呢個好少少,都叫食得下!但好多肥膏!

狗仔粉(大)
鴨上脾
2017-01-05
$50 (Lunch)