(Non-member)
2012-05-27 51 views
上周日,點了一個「鹹牛肉炒蛋熱狗」下午茶餐,價值$33結果,端來的熱狗,只有一丁點鹹牛肉,正確來說,根本沒有鹹牛肉,比平時在家黏在鑊底的肉碎還要少。跟著與伙計阿姨理論,阿姨也認同鹹牛肉少了點,提議收回著廚房再做。本人拒絕,理由是以免「加料」。過了數分鐘,伙計阿姨再回覆,說廚房解釋因為點的是餐,故牛肉較少!本人更生氣,既然沒放鹹牛肉,何不乾脆叫「炒蛋熱狗」?簡直就是欺騙顧客!註︰撇開鹹牛肉,那個熱狗包造得很香脆
上周日,點了一個「鹹牛肉炒蛋熱狗」下午茶餐,價值$33
本人拒絕,理由是以免「加料」。

本人更生氣,既然沒放鹹牛肉,何不乾脆叫「炒蛋熱狗」?
簡直就是欺騙顧客!

註︰撇開鹹牛肉,那個熱狗包造得很香脆
2012-05-20
2012-04-10 39 views
運動後, 與友人食晚餐, 友人選擇去翠華, 說要吃奶油豬. 晚飯時候, 食客雖然多, 但仍然有空位, 座位卻很迫. 對於甚少到翠華吃東西的我, 自然沒有甚麼心水, 由友人發板. 魚蛋河的賣相不錯, 有魚蛋和片頭. 奶白的是魚湯湯底, 有些微的胡椒味, 魚湯帶著淡淡的魚味, 比起一般粉麵店用的無味滾水湯底優勝. 魚蛋及魚片的魚味都只是一般, 尚算彈牙, 但不是吃過之中最好的; 河粉比較幼身, 不會過腍, 也算滑溜. 本來吃魚蛋河配辣椒油乃是一絕, 不過吃得辣的友人加了一把入碗後, 辣得眼淚直流, 大呼受不了!!!奶油豬, 正是將豬仔包一分為二, 搽上牛油和及煉奶後烤焗香. 我們點了卻遲遲未見上枱, 一問之下原來是漏了單! 剛焗好的豬仔包送上來時香噴噴, 包邊帶點焦黑, 包身外脆內軟, 塗滿包面的牛油受熱溶化, 滲入包內, 加上煉奶, 每一口都吃到牛油香味和煉奶的甜味, 果然名不虛傳, 難怪差不多是每枱必點. 雖然這裡的環境和服務都不甚了了, 但居然發現了奶油豬這個美味之物, 實在不枉此行!
運動後, 與友人食晚餐, 友人選擇去翠華, 說要吃奶油豬.
普通的魚蛋河
令人回味的奶油豬

2012-02-27
$36 (Dinner)
令人回味的奶油豬
2012-03-15 38 views
下午茶時間, 來些三文治,熱狗, 看看翠華水準如何份量不少的熱狗, 絕不馬虎, 蛋很滑, 加上牛肉很美味, 熱狗包是脆暖的, 真是意外地美味!足料公司治, 整體令人滿意, 茶點之選!
下午茶時間, 來些三文治,熱狗, 看看翠華水準如何
咸牛肉蛋熱狗
公司三文治
足料公司治, 整體令人滿意, 茶點之選!
2012-03-01
$40 (Tea)
咸牛肉蛋熱狗
公司三文治
2012-02-20 32 views
該餐廳的(瑞士汁雞翼撈公仔麵)價值$47,但本人愚見將其比擬為雞肋。相信各位食家會明白我的用意。這個餐的食物評價如下(10為最高):雞翼:色 8 香 6 味 5 價錢1(一隻要$10)麵:色 2 香 1 味1 口感1(太爛,本人喜歡較Q)配湯:本人覺得只是將公仔麵的湯包加水,同在家中整的一樣味道。奶茶:可能是整個餐表現太差,所以連奶茶也感覺不好。
這個餐的食物評價如下(10為最高):
雞翼:色 8 香 6 味 5 價錢1(一隻要$10)
麵:色 2 香 1 味1 口感1(太爛,本人喜歡較Q)

奶茶:可能是整個餐表現太差,所以連奶茶也感覺不好。
2012-02-19
$46 (Tea)
2011-11-11 32 views
和D跑到翠華就為了翻尋味,再次品嘗一下“新加坡炒米”。用醬油炒,鹹得來好有味道,我的口味重,因而也較合我口味,如果吃淡一點的顧客那就慘了,實在是夠鹹的。D點了豬軟骨炒飯,也是一個字可以形容------鹹,豬軟骨好好味!這兒的廚師一定是個重口味的人,樣樣嘢都鹹。
和D跑到翠華就為了翻尋味,再次品嘗一下“新加坡炒米”。

這兒的廚師一定是個重口味的人,樣樣嘢都鹹。
2011-10-28
$50 (Dinner)
  • 新加坡炒米
2011-11-05 28 views
下午茶時間同朋友嚟到翠華,當然要點佢個招牌奶油豬仔包啦,個包鬆軟又香脆,加上牛油同煉奶嘅味道真係一流。 友人點的低脂吞拿魚潛,見到個買相唔錯,於是試了一口,長長的麵包配上芝麻,裡面蛋白加上吞拿魚夾住蕃茄和生菜烘到有點微熱同香脆,味道都好好,直得一試。咖啡很好香好濃,好好飲呀!
咖啡很好香好濃,好好飲呀!

2011-11-03
$30 (Tea)
2011-10-03 34 views
大概是產前最後一場講座了,開講前要先打一打底,地點在佐敦,一來就想起澳洲牛奶公司。然而老公怕那裡會太逼,改建議去對面街的翠華;也好,反正除了澳牛的蛋治,翠華的奶油豬也是我很想重溫的項目! 是晚二人分別點了自己的心水食物,結果全部都是與豬有關的項目,仿佛與豬有仇似的,很搞笑! 逐樣介紹一下,首先是每次來翠華,都必點的奶油豬($13),大大個的豬仔包一分為二,搽上適當的牛油及煉奶焗香,豬仔包本身又外清脆內鬆軟,每次都吃得很滿足!只吃奶油豬當然不夠,我又為自己點了豬扒包($28)。翠華的豬扒包是全天候供應,用的正是奶油豬的豬仔包,特別鬆化美味,配料的生菜、酸瓜及沙律醬也滋味,我只嫌中間的豬扒肉質有點乾,但整體水準還是不錯的。也要一讚豬扒包配的粗薯,也是鮮脆熱辣,頗有水準的!老公受不了密集式豬仔包攻擊,他點的是正常的晚餐($63)。但其實晚餐內容也是豚肉,而且又附有餐湯及牛油豬仔包;先講餐湯,當晚為魚茸忌廉湯,味道不差並有啖啖魚肉在內;至於牛油豬仔包則是迷你版來的(與早餐供應的一樣),而且少了煉奶的襯托,滋味當然不及奶油豬,當晚也吃剩了半個。也講講晚餐的主菜--櫻花汁豚肉,顧名思義這是一款帶
逐樣介紹一下,首先是每次來翠華,都必點的
只吃奶油豬當然不夠,我又為自己點了
老公受不了密集式豬仔包攻擊,他點的是正常的
也講講晚餐的主菜--
櫻花汁豚肉,顧名思義這是一款帶有和風的豬扒,數塊頗為厚身的豬扒,淋上帶甜的醬汁,老公頗為欣賞,我就認為只是一般,反而更有興趣搶奪配菜的西蘭花。

晚餐又附一杯飲品,老公要了
凍奶茶(+$3);本來翠華的奶茶算是不錯,但凍飲水準不如熱飲,還是喜歡樓下太興的出品。

這頓便餐埋單$107,並不算很便宜,也是因此食客也不太多吧。之後也是時間去聽講座了,想不到是講座後風雲色變,頓時橫風又大雨,翌日更掛起八號風球來!
2011-09-28
$54 (Dinner)
2011-09-29 30 views
八號風球懸掛下,走出街,睇吓有咩嘢食。好多茶餐廳都有開,諗緊去邊間好,見到翠華都有開,走去食個奶油豬。叫咗個奶油豬同一杯凍奶茶,仲叫多個淨片頭加墨魚丸。奶茶先到,一貫水準,有茶味但唔夠香,唔滑、唔澀。再來奶油豬,一見已經心動,飽邊少少焦,牛油及煉奶嘅份量都唔少;一啖咬落去,感覺到豬仔飽嘅脆皮,入口扑扑聲,脆而不硬,飽心又軟熟,呈微暖,一脆一軟,非常好食;加上牛油同煉奶嘅味道,簡直係人間美食,難得嘅係,翠華絕對唔會慳皮,牛油係塗滿成個豬仔飽,煉奶亦都落足份量,每一啖都可以食到牛油同煉奶嘅味道,正!食完嗰飽,就食嗰碗淨片頭加墨魚丸,先呷一啖湯,依然係魚湯湯底,帶有少少胡椒味,再加埋d蔥花,完全食唔到魚腥味;再食塊魚片頭,唔油膩,彈牙爽口,好食;再食粒墨魚丸,細細粒,唔韌,但唔夠爽,唔夠彈牙,及唔上一般潮州粉麵舖。埋單$60,以翠華嘅名氣,當然唔算貴,但食物嘅質素,應該有空間改善。
八號風球懸掛下,走出街,睇吓有咩嘢食

叫咗個奶油豬同一杯凍奶茶,仲叫多個淨片頭加墨魚丸。

奶茶先到,一貫水準,有茶味但唔夠香,唔滑、唔澀。
非常一般的凍奶茶
再來
全港最好食嘅奶油豬
食完嗰飽,就食嗰碗
;再食塊魚片頭,唔油膩,彈牙爽口,好食
淨片頭加墨魚丸
魚片頭ok, 墨魚丸唔掂
2011-09-29
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
全港最好食嘅奶油豬
2011-08-17 13 views
最近去翠華食過好幾次, 水準有每況愈下之勢餐牌又換了新的, 即係又加價了, 令原本已經係好貴的茶餐廳更覺高不可攀海南雞飯的專櫃已經沒有再運作, 剩下的就只有碟, 爐具在這個海南雞corner了, 我的海南雞飯, 就在廚房製做出來$55一客, 有餐湯 (青紅蘿蔔豬骨), 雞一碟跟油飯一碗, 不知怎的油飯沒有味, 就像白飯一樣, 是否俾錯了?雞肉鞋口, 煮得很熟, unun的雞肉很難咀嚼點雞的甜豉油保持水準, 不過如果連豉油都走樣就倒真有好大問題了酸醬就很淡, 點同無點都不大分別如果再係咁, 我都唔會再去食了
最近去翠華食過好幾次, 水準有每況愈下之勢

雞肉鞋口, 煮得很熟, unun的雞肉很難咀嚼
酸醬就很淡, 點同無點都不大分別
如果再係咁, 我都唔會再去食了
2011-08-15
2011-08-11 18 views
這日在翠華食下午茶。本來只想要個奶油豬,但看到侍應從廚房送出一盤又一盤的B餐,那麼好吧,看來不錯,反正又未吃過,就叫一份吧。下午茶餐B,$34,有satay肥牛撈麵,魚春卷in魚湯,和餐茶。麵是雲吞麵的麵,很彈牙,很微鹼水味。牛肉質素一般而已。satay sauce有點油,不過食落都幾香。魚春卷像腐皮卷加魚蛋多過像春卷,味道不錯。湯,據說是鯊魚骨湯,味精應該不太重手,不錯。但全餐最驚喜的是餐茶鴛鴦。咖啡,茶和奶的比例剛好。咖啡很濃香,茶香也出,很起來很滑,但不會奶味蓋過茶、啡味。好好飲呀!

very good
$34 (Tea)
very good
2011-08-09 6 views
又回到工作崗位啦.今個星期有個大PROJECT要FOLLOW.所以.....無得出街食LUNCH.同事攞起大大本既外賣紙.無咩心水之下.有同事叫咗海南雞飯.我今日就簡單D.叫咗沙爹牛河雖然都要15分鐘.LUNCH TIME都預咗.但好在仲熱辣辣,又唔太咸.幾好.簡單既炒河都做得幾好.可以有下次.
又回到工作崗位啦.
今個星期有個大PROJECT要FOLLOW.
所以.....
無得出街食LUNCH.
同事攞起大大本既外賣紙.
無咩心水之下.
有同事叫咗海南雞飯.
我今日就簡單D.叫咗沙爹牛河
雖然都要15分鐘.LUNCH TIME都預咗.
但好在仲熱辣辣,又唔太咸.幾好.
簡單既炒河都做得幾好.
可以有下次.
2011-08-08
Waiting Time
15 Minutes (Delivery)
2011-06-20 7 views
呢段時間去邊間餐廳都好,無論是餐牌,還是牆上的推價,幾乎所有的格錢都用白色貼紙蓋住之前嘅價錢,重新標上新價錢,每個餐都會貴上三幾蚊,且看翠華的餐牌,所有餐全改了價錢。是餐食素,嘆一嘆菌餐,雞俾菇、香菇和金針菇,廚師將各種菌混搭炒煮,調味清淡,保證菌嘅香味“充分施展”,仔細品嘗,就會感到有股清香。嗌咗豬仔包,金黃,香脆,齒頜留香,回味無窮。
嗌咗豬仔包,金黃,香脆,齒頜留香,回味無窮。
2011-06-10
$50 (Dinner)
  • 豬仔包
2011-06-10 14 views
適逄老朋友生日, 我便約了兩個朋友到這家翠華餐廳食鐵板餐, 這間同全線既翠華冇咩分別, 都係有特別既裝飾, 感覺良好, 之後就叫左三個鐵板餐, 大家都呢住食牛排,所以叩叫左3個牛排, 要7成熟, 等左大約15分鐘, 先黎餐飲,餐湯同包,都唔錯, 再黎鐵板之後就出事...個牛排冇事, 係果道d冷氣非常之差, 大佬呀, 出面成三十幾度, 食住鐵板餐竟然好似冇冷氣咁, 真係愈食愈杯熱, 非常唔掂, 唉, 對E間翠華好失望, 八十幾元一個餐比D咁既服務, 應該冇下一次。
2011-06-08
$85 (Dinner)
Celebration
Birthday
2011-04-23 19 views
set lunch 無選擇只有一款, 預啱set lunch 啱食就真係好抵食之如仲係好好味...好過食xx樂...xx活!!雞扒配意粉 ~ 雞其實係一隻好大既炸雞肶, 雞肶炸得一d都唔油仲好乾身, 雞肉好juicy, 幼滑意粉上面也加上茄蓉...份外精美!!餐湯 ~ 南瓜腿蓉湯, 雖然唔係好濃, 但都好滑好好味!!凍o茶 ~ 好大杯..........咁既份量都只係47大元.....抵!!

餐湯 ~ 南瓜腿蓉湯, 雖然唔係好濃, 但都好滑好好味!!

翠華餐廳
$47 (Lunch)
翠華餐廳
2011-03-26 5 views
今日同媽媽去佐敦買野, 中午時途經翠華入去食麵醫肚。亞媽係傳統人, 一坐下就叫了珍珠雲吞麵, 湯底係魚湯,麵身好幼好爽口, 雲吞入面有蝦都好爽。我叫了沙爹牛腩麵, 好多牛腩同牛根, 牛腩肉身好諗,麵身好幼及爽口, 因為係沙爹故湯較咸。
今日同媽媽去佐敦買野, 中午時途經翠華入去食麵醫肚。

, 因為係沙爹故湯較咸。
2011-03-20
$27 (Lunch)