2018-08-14 98 views
無辣不歡既我,當然周圍去搵辣野食啦終於又比我搵到呢間十二味。 裝修得好古色古香呀佢地既招牌菜-麻辣香鍋,我真係極力推薦呀首先,鍋底有兩種1)麻辣,2)秘制醬香。當然,我一定選擇麻辣香鍋,但由於男友食吾到太辣,唯有選擇小辣之後,選擇配料。有兩類,肉類同菜類。菜類首推: 寬粉呢種質感既寬粉係好難得先可以係香港食到口感煙韌彈牙,厚度恰到好處,加上約2cm 既闊度更容易吸收香鍋既汁料但又不會吸收得太多而覺得鹹呢種感覺真係超寬粉吾會好似市面上既QQ 薯粉,只係彈牙但難以咬斷。香港市面上大多都只係供應QQ 薯粉,即使有d 店鋪有供應寬粉但都吾係呢種,口感似蒟蒻,太厚,吾滑溜,吸收吾到汁料,所以個人吾中意二推: 蓮藕片 蓮藕片切得好薄,所以又可以吸收到香鍋汁料,加上又炒得香脆,既脆又香三推:萵筍片萵筍本身就口感一流,放入去香鍋一齊炒,味道更佳。 但可能萵筍本身較難吸收味道,所以冇蓮藕片香。肉類首推:鮮蝦大大條鮮蝦,開左邊更加入味,仲好貼心咁切走左蝦頭二推:午餐肉午餐肉事先煎到香脆再放入香鍋一齊炒,所以又香又脆仲要係厚切,口感更佳。三推:雞胸肉雞胸肉切成大大片,容易吸收香辣精華,雞肉嫩滑,但略略薄左些

無辣不歡既我,當然周圍去搵辣野食啦
終於又比我搵到呢間十二味。

裝修得好古色古香呀

佢地既招牌菜-麻辣香鍋,我真係極力推薦呀

首先,鍋底有兩種1)麻辣,2)秘制醬香。

之後,選擇配料。有兩類,肉類同菜類。

菜類首推: 寬粉

呢種質感既寬粉係好難得先可以係香港食到
呢種感覺真係超

二推: 蓮藕片

三推:萵筍片

肉類首推:鮮蝦

大大條鮮蝦,開左邊更加入味,仲好貼心咁切走左蝦頭

二推:午餐肉

午餐肉事先煎到香脆再放入香鍋一齊炒,所以又香又脆
仲要係厚切,口感更佳。

三推:雞胸肉

雞胸肉切成大大片,容易吸收香辣精華,雞肉嫩滑,但略略薄左些少,所以較鹹。

甜品類:幺妹兒冰粉

一開始覺得個名幾得意所以叫左一份。

原來係桂花冰粉。 冰粉係無味既,但同埋桂花汁一齊食,既冰涼又甜甜的,甜而不膩。

呢個桂花冰釀必叫

一口清香桂花味,又有米酒既感覺,但神奇之處係無酒的

p.s. 呢一餐係享受吾係醫肚咁簡單

2018-08-12
$163 (Tea)
2018-08-12 116 views
Happy Friday想為自己既味覺帶來衝擊, 川菜就係一個好好既選擇, 而西環既D間十二味出左名裝修好靚坐得舒服真係岩晒放鬆去食入到去, 裝修果然好靚, 我地被安排坐係卡位, 坐得好舒服菜單上都幾多選擇, 樣樣都想食呀!霸王辣子雞-$128入面都幾多雞粒, 雞滲晒D辣同麻入去, 但又不失肉汁, 外脆內嫩, 好好味麻婆豆腐-$58D豆腐幾嫩幾滑, D個對我黎講都算幾辣, 但送胃真係超級開胃!乾煸四季豆-$68D個炒得好好, 好有鑊氣, 可見師父既功力, 而且都係有D辣, 咁吊起左成個味, 四季豆走左油之後口感好討好, 好好味總結黎講, 三樣餸都好好味, 期待下次再試其他菜式!
而西環既D間十二味出左名裝修好靚坐得舒服
真係岩晒放鬆去食

入到去, 裝修果然好靚, 我地被安排坐係卡位, 坐得好舒服

菜單上都幾多選擇, 樣樣都想食呀!

霸王辣子雞-$128

麻婆豆腐-$58

乾煸四季豆-$68

總結黎講, 三樣餸都好好味, 期待下次再試其他菜式!
2018-08-10
$153 (Dinner)
TGIF! 星期五😍翻新工翻咗一星期 居高臨下 無敵海景又有好玩又啱傾嘅同事 感覺良好!但硬係差啲嘢就係以麻辣嚟作一星期嘅完結喇!!!!😆媽媽太知我心意 話有日經過見到裝修唔錯所以book咗呢度同一家人一齊食晚餐香鍋🍲我地叫咗香辣大辣 夠辣不過麻味可以更重手亦略嫌油膩配菜方面~推介豬大腸 炸得剛剛好再落鑊同其他配料一齊炒就算好辣都遮唔到大腸本身嘅味道🤤因為嫲嫲唔食得辣所以我哋都叫咗啲唔辣嘅嘢其中一樣係酸菜魚走辣🐟第一次食唔辣嘅酸菜魚覺得味道幾鮮甜 當湯咁飲另外仲叫咗辣子雞🐓同一般辣子雞唔同 呢度係濕炒 味道偏甜個人就唔鐘意喇不過嫲嫲就不斷夾話好好食😋
TGIF! 星期五😍
翻新工翻咗一星期 居高臨下 無敵海景
又有好玩又啱傾嘅同事 感覺良好!
但硬係差啲嘢

辣子雞
香辣香鍋
酸菜魚
2018-08-10
$170 (Dinner)
香辣香鍋
酸菜魚
2018-08-12 94 views
放工約了舊同事食飯, 為了方便她回家照顧小朋友, 都會盡量約在她家附近吃晚飯舊同事經常路過十二味, 覺得裝修很有風味, 一直想試, 我們去到原來如此古色古香的店舖是食川菜的高高掛著紅燈籠~2個人點了麻婆豆腐, 回鍋肉同糍巴~回鍋肉炒得很香, 肉片帶少許肥肉, 配飯食一流原來....麻婆豆腐有2個辣椒, 看漏了>< 真的像正式的川菜, 有麻辣的感覺, 如果嗜辣的人會喜歡不過我只能吃微辣的程度, 就要點多杯豆漿先OK 最後的紅糖糍巴真的很少地方可以食到! 糍巴是糯米吧? 煙煙韌韌的,上面鋪上黃豆粉,  襯熱沾著紅糖槳食~最欣賞是餐廳的裝修, 中國風中又帶點玩味~ 坐了一個晚上談天也很舒服~
高高掛著紅燈籠~
2個人點了麻婆豆腐, 回鍋肉同糍巴~
回鍋肉
回鍋肉炒得很香, 肉片帶少許肥肉, 配飯食一流
麻婆豆腐

豆漿

不過我只能吃微辣的程度, 就要點多杯豆漿先OK

紅糖糍巴

2018-08-06
$120 (Dinner)
回鍋肉
麻婆豆腐
豆漿
紅糖糍巴
2018-08-09 106 views
慶幸今日幾左朋友去泳棚影相所以早左入黎,到處搵野食期間發現一間中國風濃烈既川菜館見到佢既門口,唔講以為去左啲祖屋咁,完全係舊年代設計,左右對聯加上橫批。而店名叫十二味,不禁想起xx道風味店入邊都唔野少,都係磚木設計,仲有橫樑,真係好似用木石堆砌既屋咁,掛上紅紅大燈籠,設計有趣!午市套餐幾抵食,有一個餸,再有白飯飲品,而且見隔離枱既都好大份據觀察,麻辣香鍋最多人點,我都點左一份!套餐奉送一份涼菜,酸酸辣辣既醃菜非常開胃!而且唔會太酸,都仲食到蔬菜本身既味道另外點左份青瓜,都算得上大份,而且夠凍。味道爽甜,無加太多調味料,夏天食真係消暑一流牛肉香鍋上台! 陣陣香麻味撲面而來,引到唾液不停分泌,非常有驚喜除左正常青 紅 辣椒,材料仲有芽菜,薯仔片,蓮藕川,海帶結,馬蹄片。炒出黎真係色香味俱全牛肉大大塊,夠哂香辣惹味。另外愈食愈上癮既一定係馬蹄同芽菜,又香又爽口!!朋友要左個清湯牛肉麵,味道唔錯,但都係唔夠我香鍋既吸引,食食下都係搶我既黎食糖醋排骨都非常出色,醋味非常香,但入口唔會嗆喉,炸得岩岩好。入口邊酥脆,入邊仲好juicy啖啖肉飲品方便我十分推薦豆腐,味道唔係加工野,係即磨既味道朋友點既

而店名叫十二味,不禁想起xx道風味

據觀察,麻辣香鍋最多人點,我都點左一份!

飲品方便我十分推薦豆腐,味道唔係加工野,係即磨既味道

朋友點既熱情果梳打超大杯,都係加8蚊
朋友超鍾意入邊既熱情果籽,鍾意慢慢咬下食下,梳打味道有點偏甜
  • 糖醋排骨
  • 牛肉香鍋
2018-08-09 51 views
朋友介紹過呢間12味干鍋非常之好食,鍾意食辣野嘅我梗係一定要黎食下啦。首先佢會叫你揀有啲咩味既干鍋你想食,然之後再選擇下面嘅配菜,佢就會幫你炒落個干鍋度一齊食,都幾惹味架。另外除咗干鍋之外,佢仲有好多款小菜類俾你選擇,我就選擇咗水煮牛肉。個水煮汁好好食,辣味度數啱啱好,牛肉肉質亦唔會硬,同埋個牛肉嘅份量都唔會話好少。👍🏻👍🏻呢碟就係個主角,我叫咗經典香辣干鍋,當中我加咗鮮蝦,萵筍,雞軟骨,雞胸肉同四季豆,個蝦好入味,非常之好食,萵筍炒得好爽口,整體來講可以再encore。👍🏻👍🏻👍🏻

2018-07-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2018-08-08 64 views
裝修用了中國風,門外係庭園式嘅設計,其中亦有一些可愛嘅小熊貓,高雅得來又不失可愛。呢度嘅菜式份量都非常之,大我初頭以為你一碗水煮牛肉,只會有一碗嘅份量,但原來係一鍋嘅份量,份量非常之大。入邊除咗會有牛肉之外,仲會有紅薯粉,青瓜等等嘅配菜,如果得兩個人食個話其實只叫一個水煮牛肉加一個甜品已經非常之飽肚。酸菜魚亦都10分不錯,我最驚酸菜魚係冇得飲啖湯,因為酸菜魚整咗出嚟嗰啖湯非常之開胃,除咗會有酸菜嘅酸味之外,仲會有魚肉嘅甜味。但係有啲人會將它整到非常之油,令我完全飲唔到個湯,非常之失望。但呢一度就唔會有呢個問題,但係建議大家除咗要快啲食晒啲魚肉之外,個湯亦都要趁熱飲味好好多。另外食得辣野多不妨飲一飲去呢度嘅凍飲,我推介就係呢一個梳打,又解渴又好飲。

2018-08-08 58 views
十二味系列嘅餐廳愈來愈多,我就試過佢哋嘅貴陽粉,烤魚。今次就想試一試佢嘅川菜,我哋一行八個人嚟都嘅時候大概七點幾但係已經排隊排到出門口。除咗川菜常見嘅水煮牛肉酸菜魚之外,呢到還有招牌嘅自選香鍋,呢個香鍋我喺內地曾經試過,係我其中一個最喜歡食嘅川菜系列。因為佢可以揀選自己喜歡嘅配料嚟製作一個鍋,我今次嘅鍋雖以素為主,但係選擇都非常之多。萵筍,蓮藕片,海帶,豆皮,全部都係我喜歡嘅。味道以麻辣味為主,帶點孜然粉香,一顆辣椒嘅辣味剛好,太辣反而會破壞材料的味道。食完辣野之後記住要食返一個甜品,呢度就有我最鍾意食嘅紅糖糍粑,黏黏嘅口感加上同糖嘅香甜,非常滿足。不過大家要記得呢一度一張枱最多可以坐到七個人,如果想大伙人慶祝嘅話呢就首先要訂位,訂啲相鄰嘅位置就可以一齊慶祝。

早前閨蜜🐭跟我說,於西環📍找到了一家門面很有特色的一家川菜店🌶,剛好這天跟老公🍋來西環探望完朋友⚽️,決定去吃一個早來了的晚餐🌛。店內裝潢也是充滿了中國氣息🇨🇳,天花吊下了一個又一個的燈籠🏮及鳥籠🕊,加上紅色❤️和綠色💚的對比,蠻有特色的😲。除了香鍋🍲及涼菜🥗,店內亦有多種主食🥘及熱菜🔥供選擇。涼拌土豆絲🥔:老公🍋的至愛,土豆絲入口爽脆😋,加上了酸酸辣辣的味道🌶,非常醒胃👍🏼。秘製醬香鍋🥘:香料以炒的做法製成🔥,吃前可自行再將醬汁🌶及配料🥩拌勻。配料分面我們選了蓮藕片💐、萵筍🎋、肥牛🐮、午餐肉🐽及寬粉🍜,蓮藕片口感爽脆🤩;萵筍味道鮮味😋;肥牛肉質嫩滑🤤;午餐肉外層煎至香脆😍;寬粉口感煙靭,沾滿了醬汁入口更是滋味💖。總結:由餐廳的裝潢足以看出店主的用心💘,加上味道濃郁的菜式😋,令人一試難忘😌。
除了香鍋🍲及涼菜🥗,店內亦有多種主食🥘及熱菜🔥供選擇。
秘製醬香鍋 // 蓮藕片
秘製醬香鍋 // 萵筍
秘製醬香鍋 // 肥牛
秘製醬香鍋 // 午餐肉
秘製醬香鍋 // 寬粉
2018-08-05
$125 (Dinner)
秘製醬香鍋 // 蓮藕片
秘製醬香鍋 // 萵筍
秘製醬香鍋 // 肥牛
秘製醬香鍋 // 午餐肉
秘製醬香鍋 // 寬粉
2018-08-04 60 views
經開西環,見到呢間十二味門面咁有氣勢,決定去試下!食小菜或火鍋,有辣有唔辣都任君選擇!第一次食干煸四季豆係可以揀辣/唔辣,仲可以揀肉/素食,好貼心!我揀左肉炒及辣味,煮得好好食,四季豆不會偏咸,而且炒得條條都爽脆!好味道!試左呢碟餐廳超介的酸菜魚,今次揀要辣既,的確辣得過癮!魚好香滑又大片,應該係新鮮魚制,除了上次在上海食過咁新鮮的酸菜魚,香港其他地方好少食到,終於搵到間!味道偏濃,好岩加飯一齊食!大大碟甜品糍粑勝在不會太甜,可以自己揀點唔點糖水!好煙韌軟熟!

經開西環,見到呢間十二味門面咁有氣勢,決定去試下!

食小菜或火鍋,有辣有唔辣都任君選擇!

2018-08-03 513 views
係香港可以食傳統風味川菜既地方小之有小,突然間想食辣辣地既四川菜,經朋友介紹之下就去左西環食十二味。一去到門外裝修十分特別,門面很有古典味道,感覺夠哂古式古香,大門口是木門推入去,店內裝修也很配合古代時節,感覺回到古代一樣,幾有氣氛,值得一去。打開餐牌選擇都幾多,而且都有唔小特色小菜。糖醋排骨吃落醋味十分香口,夠味之餘酸酸甜甜,好開胃。排骨亦新鮮,肥瘦適中,而且鮮甜夠香脆。四川口水雞吃川味菜當然要試一試招牌口水雞,這味餸凍食更加開胃惹味,辣味會更加出。食落雞肉夠香辣,麻麻辣辣的感覺好過癮,而且雞肉嫩滑,雞皮和雞肉也十分入味,這味四川菜充滿地道風味。幺妹兒冰粉係香港好小食到冰粉,可以食到既每區都未必有一間,所以來到十二味一定要試一試呢到既冰粉,冰粉夠滑,有入口即溶的感覺,甜而不膩,飯後甜品吃,十分滿足。豆漿是店內自家製的,飲落夠香滑而且豆味夠濃。兩人賣單都係二百多,唔算係貴,價位都適中。

打開餐牌選擇都幾多,而且都有唔小特色小菜。

糖醋排骨

四川口水雞

幺妹兒冰粉

豆漿是店內自家製的,飲落夠香滑而且豆味夠濃。

兩人賣單都係二百多,
唔算係貴,價位都適中。
2018-08-03 43 views
炎炎夏日最岩就係去游水,就去左我屋企附近西環游水,游完水口啖啖想食濃味野,見到前面有間食川菜好多人,就走埋去睇睇一望覺得呢間餐廳好特別,裝飾古色古香,入面仲有個section 賣衫既tim,d衫仲幾令,我都差d忍唔到手想買件走 哈哈!坐低左之後,我就叫左招牌自選香辣鍋,可以選擇5個配菜,我就簡左田雞、美國肥牛、海帶、豆皮、娃娃菜!另外我仲叫左碗白飯配個鍋,配白飯都幾大碗呢!黎到果然無令我失望,果然係香鍋真係好香,味道麻辣鮮香,有種獨特既口感,田雞肉質juicy ,肥牛煮得剛好又無乜筋,而娃娃菜豆皮可以叫做吸收哂個鍋既精華,夠哂入味!食到我出哂汗好爽!呢間川菜令我好滿意,下次游水會再黎

一望覺得呢間餐廳好特別,裝飾古色古香,

另外我仲叫左碗白飯配個鍋,配白飯都幾大碗呢!

呢間川菜令我好滿意,下次游水會再黎
2018-08-03 44 views
去港島見到一間非常傳統中式既門面設計,紅色既牆身其實好吸睛。仔細一睇呢度係食川菜,menu都幾吸引,決定試下~叫咗杯酸梅湯 ($28) 先,都幾大杯。夏天冇咩胃口飲啲酸既野係特別正🤤涼拌土豆絲 ($28) 薯絲切得好幼好爽口!冷盤咁食好爽另外叫咗個香鍋,可以自己揀選配料,有經典香辣同秘製醬香鍋,每枱都有一碗,應該係餐廳招牌菜😂 今次試咗醬香鍋先,再加咗鮮牛,牛栢葉,水魷,寬粉同娃娃菜 (最少要揀5個餸)食材新鮮有嚼勁,加埋呢個醬香食落係十分之惹味,唔食辣既朋友大可以黎試呢個鍋👍🏻

涼拌土豆絲 ($28) 薯絲切得好幼好爽口!冷盤咁食好爽

2018-08-03 54 views
人生第一次食川菜平時唔敢食辣嘅我,好少會揀川菜嚟食!但為咗食匀唔同嘅菜式,今次一於就黎大家都話口味正宗嘅十二味試下!川式口水雞 $68份量都唔少喎!上面嘅辣醬見到都好怕。。。但原來辣度還好,反而覺得鹹咗少少!蒜泥青瓜 $28看似普通嘅手拍青瓜,但佢哋真係整得好好食!麻油調味適中,蒜泥係新鮮蒜頭去拍,唔係罐頭蒜蓉!青瓜都好新鮮但就覺得拍得碎咗啲。人見人愛酸菜魚 $198佢呢款有得揀唔辣或者辣,怕辣嘅我最後都係揀咗唔辣。。。但一嚐湯頭,味道都係有啲辣的,不過我接受到。係屬於麻香嗰種辣,魚係鱸魚,肉質鮮美滑,食得都幾滿足!呢度嘅環境設計唔錯,坐低食都幾有feel!
人生第一次食川菜

川式口水雞 $68

蒜泥青瓜 $28
但就覺得拍得碎咗啲。

人見人愛酸菜魚 $198
佢呢款有得揀唔辣或者辣,怕辣嘅我最後都係揀咗唔辣。。。

呢度嘅環境設計唔錯,坐低食都幾有feel!
2018-08-01 118 views
今天光臨十二味, 食物真係好美味! 可能今天特別餓, 跟朋友點了很多小菜! 先有川式口水雞, 辣味濃郁但不會蓋過雞味! 皮爽雞肉質地鬆, 但若然再軟身點更好味! 之後有我很欣賞既干扁四季豆, 豆質爽時, 味道是佳作, 其辣椒和豬肉炒得極有鑊氣, 吃是令人上癮, 有油但不會很膩, 送飯一流! 極品麻婆豆腐味道剛好, 豆腐香滑, 汁濃但絕不會過鹹! 最後是我很欣賞既紅熔糍粑, 它屬四川雲南民間小食。吃時熱熱的又軟棉棉, 外面香脆, 配上黃糖及糖醬, 很清甜可口! 必定要食!
川式口水雞
干扁四季豆