2018-08-14
無辣不歡既我,當然周圍去搵辣野食啦終於又比我搵到呢間十二味。 裝修得好古色古香呀佢地既招牌菜-麻辣香鍋,我真係極力推薦呀首先,鍋底有兩種1)麻辣,2)秘制醬香。當然,我一定選擇麻辣香鍋,但由於男友食吾到太辣,唯有選擇小辣之後,選擇配料。有兩類,肉類同菜類。菜類首推: 寬粉呢種質感既寬粉係好難得先可以係香港食到口感煙韌彈牙,厚度恰到好處,加上約2cm 既闊度更容易吸收香鍋既汁料但又不會吸收得太多而覺得鹹呢種感覺真係超寬粉吾會好似市面上既QQ 薯粉,只係彈牙但難以咬斷。香港市面上大多都只係供應QQ 薯粉,即使有d 店鋪有供應寬粉但都吾係呢種,口感似蒟蒻,太厚,吾滑溜,吸收吾到汁料,所以個人吾中意二推: 蓮藕片 蓮藕片切得好薄,所以又可以吸收到香鍋汁料,加上又炒得香脆,既脆又香三推:萵筍片萵筍本身就口感一流,放入去香鍋一齊炒,味道更佳。 但可能萵筍本身較難吸收味道,所以冇蓮藕片香。肉類首推:鮮蝦大大條鮮蝦,開左邊更加入味,仲好貼心咁切走左蝦頭二推:午餐肉午餐肉事先煎到香脆再放入香鍋一齊炒,所以又香又脆仲要係厚切,口感更佳。三推:雞胸肉雞胸肉切成大大片,容易吸收香辣精華,雞肉嫩滑,但略略薄左些
裝修得好古色古香呀
佢地既招牌菜-麻辣香鍋,我真係極力推薦呀
首先,鍋底有兩種1)麻辣,2)秘制醬香。
之後,選擇配料。有兩類,肉類同菜類。
菜類首推: 寬粉
二推: 蓮藕片
三推:萵筍片
肉類首推:鮮蝦
大大條鮮蝦,開左邊更加入味,仲好貼心咁切走左蝦頭
二推:午餐肉
三推:雞胸肉
雞胸肉切成大大片,容易吸收香辣精華,雞肉嫩滑,但略略薄左些少,所以較鹹。
甜品類:幺妹兒冰粉
一開始覺得個名幾得意所以叫左一份。
原來係桂花冰粉。 冰粉係無味既,但同埋桂花汁一齊食,既冰涼又甜甜的,甜而不膩。
呢個桂花冰釀必叫
一口清香桂花味,又有米酒既感覺,但神奇之處係無酒的
p.s. 呢一餐係享受吾係醫肚咁簡單