2018-07-10 60 views
你們喜歡吃辣嗎? 我雖然吃不到太辣,但我卻很喜歡吃辣,喜歡那種刺激吧。而說到辣,當然是川辣最過癮吧;這天來到了十二味,嚐嚐這裡的辣。 餐廳的環境充滿古代的味道 涼拌土豆絲 HK$28 因為知道這樣都是點辣為主,所以來了一份土豆絲來解辣。土豆絲用麻油拌過,帶著輕輕的麻香。 川式口水雞 HK$68 我很喜歡吃口水雞的,而這裡的充滿麻辣香,雞肉亦算嫩滑。 宮保雞丁 HK$88 這份宮保雞丁不會太辣,雞肉很嫩,花生亦香脆;味道上很香口,十分的惹味呢。 唇齒留香水煮魚 HK$198 吃川菜,怎能不吃水煮魚呢? 魚肉很嫩,味道上不會太辣,但都算十分慈味;價格方面亦算合理,很大碟才HK$198呢。絕對吃得過呢。 蔥油拌麵 HK$38 愛澱粉質的我,還是會來份拌麵呢;蔥油拌都做我很香,油份適中,麵條帶煙韌。 紅糖糍粑 HK$48 最後,當然要來一份甜品吧。我很喜歡吃煙韌的食物,定要來一份紅糖糍粑,質感十分煙韌,本身只有米香和豆粉香,吃時沾上糖漿,味道不會太甜,十分美味呢。 十二味 西環堅尼地城山市街10-14號山市樓地下1-3號舖 60616514 最新的資訊在此,請給我一個like

餐廳的環境充滿古代的味道

涼拌土豆絲 HK$28

川式口水雞 HK$68
我很喜歡吃口水雞的,而這裡的充滿麻辣香,雞肉亦算嫩滑。

宮保雞丁 HK$88

唇齒留香水煮魚 HK$198

蔥油拌麵 HK$38

紅糖糍粑 HK$48

西環堅尼地城山市街10-14號山市樓地下1-3號舖

最新的資訊在此,請給我一個like
2018-07-10 38 views
十二味呢一個品牌,好辣既我自從三年前去過紅磡第一間舖頭 之後,一直都對呢個品牌夢縈魂牽,往後既不止是烤魚,巴蜀江湖菜,貴陽牛肉粉同埋麻辣小當家,我都有一一捧場,今晚嚟到西環山市街店,場內同其它品牌旗下既舖頭一樣,一如以往地充滿住講普通話既食客,就知道呢個品牌既正宗值得我對佢一直掛念;十二味系列有一個特色,就係大部分思鄉既食客都後生斯文,餐廳入面通常都不缺五官精緻既美女,一間好食既餐廳,連食客都可以為餐廳增值。今次山市街既呢一間十二味,係裝修得最骨子既一間,門口兩個大紅燈籠高高掛,有一塊紅底黑字嘅牌匾寫住無辣不歡,彷彿就係我人生嘅寫照;呢間分店 走既係中式亭台樓閣風,極富高檔中式食店既意味,一入門口就有店員安排我地坐喺一張十分舒適既卡位,卡位同卡位之間有屏風阻隔,提高私隱度,同啲FD子大聲啲傾計都唔怕。熗炒土豆絲,熗炒係川菜中對蔬菜類既一種好普遍既做法,所謂“熗炒”,就係用熱油將花椒、乾辣椒、蒜片既味道迫出嚟,等蔬菜入油之後再將呢股麻辣鮮香隨即迫入食材裏面,秘訣係鍋熱、油多、火猛,目的只有一個,就係令蔬菜保存住嗰份水潤清脆,令其既斷生,又吸足味;土豆絲口感新鮮脆嫩,雖然被熗炒過,但係入口

熗炒土豆絲,熗炒係川菜中對蔬菜類既一種好普遍既做法,所謂“熗炒”,就係用熱油將花椒、乾辣椒、蒜片既味道迫出嚟,等蔬菜入油之後再將呢股麻辣鮮香隨即迫入食材裏面,秘訣係鍋熱、油多、火猛,目的只有一個,就係令蔬菜保存住嗰份水潤清脆,令其既斷生,又吸足味;土豆絲口感新鮮脆嫩,雖然被熗炒過,但係入口一啲都唔多油,呢啲就係廚師既功架。

極品麻婆豆腐,呢個麻婆豆腐係正宗既濃油赤醬,油雖濃但絕對唔會太膩,辣得嚟帶少少甜,豆腐滑溜之餘仲好有豆味,肉碎脂肪唔多,醃得極其入味,餸飯一流,連減緊肥既胖侣都忍唔住嗌咗碗白飯嚟餸。

十二味上上簽,上上籤有牛栢葉,鵪鶉蛋,窩筍,蓮藕,午餐肉同埋海帶,味道辣中帶香,餘韻悠長,嗰種衝擊帶啲十二味經典香辣鍋既影子。

川式口水雞,口水雞上佈滿香蔥,芝麻以及花生碎,我覺得呢三樣野都係呢碟口水雞既靈魂,缺一不可;雞肉尚算嫩滑,夾埋墊底嘅青瓜絲一齊食,口感更佳,以68蚊一碟嚟講,份量絕對唔少,抵食。

經過一輪對味蕾既刺激,我倆帶住滿足既笑容離開,兩個人埋單都唔洗三舊水,就有咁正宗美味既川菜,係性價比好高既一間餐廳;我哋走嘅時候大約七點,門口已經開始有人等緊位,唔想等位嘅朋友記得早啲到啊。
2018-07-10 110 views
門面設計具有中國特色,室內裝潢古典雅緻。我地一行四人,可以大快朵頤。呢個環境要不停打卡影相蒜泥青瓜,開胃可口,食落仲十十聲。而且蒜泥味好濃郁,中意蒜泥既朋友可以試下嫁口水雞味道出人意表;味濃、略麻、微辣。我唔係好食得辣,食下食下都就黎食哂成碟咁濟酸梅湯份量係一揸嫁~!!!飲極都仲有而且味道唔係死甜,酸酸甜甜夠哂開胃酸菜魚超級大碟,魚片香滑,酸菜吸收了魚香,不可錯過。酸辣的湯底也是一大特色,連喝了好幾碗,大呼過癮。需要注意的是有少量魚刺,進食時需要小心。至於招牌菜乾鍋,我地叫左秘製醬香味。醬料具風味,非常推薦。我們選了大約七八款食材。當中魷魚和豆皮尤其出色,入味且爽口;豬頸肉有嚼頭,魚腐大大塊,cp值高。最後甜品是紅糖滋耙,糯米香極濃,外層香脆內裡煙韌。

呢個環境要不停打卡影相

蒜泥青瓜

慾望酸梅 - 酸梅湯

酸梅湯份量係一揸嫁~!!!飲極都仲有
而且味道唔係死甜,酸酸甜甜夠哂開胃

酸菜魚

酸菜魚超級大碟,魚片香滑,酸菜吸收了魚香,不可錯過。

紅糖滋耙

最後甜品是紅糖滋耙,糯米香極濃,外層香脆內裡煙韌。
Type of Meal
Dinner
蒜泥青瓜
慾望酸梅 - 酸梅湯
酸菜魚
紅糖滋耙
2018-07-07 91 views
十二同味 好自然會諗起謝霆鋒 chok到爆既煮食技巧 乾淨到爆既廚房setting 好似好好食既野食 不過好彩既係 呢間嘢都唔差 有chok到爆既waiter 真係好chok好cool 有啲太型 有裝修到好似好有feel既setting 棟門都霸氣過人 當然唔少得好好食既嘢食 最近我同好朋友為左重慶之旅訓練食辣既能力 呢度做training 真係好perfect 望一望個餐牌 勁似深圳啲探魚乜魚乜魚餐牌 陣味道即刻出曬黎 唔駛返深圳都可以食到 饒夢既味道 即刻嗌左個涼菜食食 為左令身體健康 擁有足夠既鐵質 我地選擇左嗌女人最需要既木耳黎食 木耳足夠清爽 汁方面夠酸夠辣 作為前菜黎講又唔會太過分 啱啱好夠開你個胃 十分好 之後就要嗌定嘢飲準備食魚 我地嗌左豆漿同酸梅湯 酸梅湯其實好解辣 好唔錯 但係我唔清楚酸梅湯做法 唔知點解 覺得呢個酸梅湯 濃郁得黎有點似食緊糖 唔知你明唔明白 相較之下 豆漿就好似比較好啦 不過prepackaged 唔開心囉~食埋個蔥油拌麵墊墊肚先 超級喜歡 超級推介 蔥係我好喜歡既味道 然後成個麵既味道都做得好好 十分滿意 不過個人鍾意食硬 如果麵質可以硬點點就好

口水木耳

酸梅湯

食埋個蔥油拌麵墊墊肚先 超級喜歡 超級推介 蔥係我好喜歡既味道 然後成個麵既味道都做得好好 十分滿意 不過個人鍾意食硬 如果麵質可以硬點點就好啦
蔥油拌麵

最後就係魚啦!唔會失望 十分好 入面仲舖左我好鍾意食既透明煙煙韌 唔知咩黎其實 但係好好食 好喜歡好高興
麻辣魚

想食辣魚但係又唔想山長水遠返大陸既你 可以過黎try try噢
口水木耳
蔥油拌麵
麻辣魚
2018-07-05 41 views
呢間位於堅尼地城嘅十二味裝修古色古香最啱就係無辣不歡迎朋友四川菜出名麻 辣 鮮 香 有齊麻辣 香辣 同酸辣第一道涼菜係酸酸辣辣嘅【川式口水雞】口水雞為香港人所熟悉但係何謂正宗嘅味道呢?個人覺得口水雞基本必定要有麻辣和醋香大廚將秘製嘅醬汁淋上嫩滑嘅雞件上面加上香口嘅花生同芝麻非常開胃呢道【十二味麻辣香鍋】簡直係必點之選香港人可能對香鍋唔係咁熟悉其實呢道菜式係發源於重慶 用十二種香料炒出嚟嘅火鍋香鍋一送上嚟嘅時候香氣撲鼻色澤繽紛 紅卜卜 令人垂涎欲滴呢個經典香辣鍋用上咗數款辣椒四川辣椒相當講究圓碌碌嘅雞心辣椒 為人所熟悉嘅指天椒 美人椒 麻度十足嘅青花椒 紅花椒等等除此之外亦加入咗 芫茜 豆豉 蒜蓉等去炒真係講呢啲香料都有成半鍋咁多講返香鍋嘅配菜都有成二三十種去選擇今次選擇咗無人不歡嘅午餐肉索味之選嘅金針菇 同鮮腐竹以及QQ彈牙呢寛粉午餐肉經過走油才炒香 外皮脆卜卜 加上麻辣味道 簡直令人不能抗拒 暫時將脂肪拋諸腦後另外嘅金菇亦非常入味 最能夠吸收香鍋嘅那份重慶風味兩個字「正宗」另外亦叫咗一個相對清淡菜式 【熗炒土豆絲】呢度係一度四川家常菜講求火喉嘅掌握 將土豆絲炒得爽口 由於味道真是超級
呢間位於堅尼地城嘅十二味裝修古色古香

最啱就係無辣不歡迎朋友

四川菜出名麻 辣 鮮 香

有齊麻辣 香辣 同酸辣

第一道涼菜係酸酸辣辣嘅【川式口水雞】

口水雞為香港人所熟悉

但係何謂正宗嘅味道呢?

個人覺得口水雞基本必定要有麻辣和醋香

呢間十二味吸引咗好多懷念家鄉味道嘅四川人

以及好辣嘅香港朋友

無辣不歡嘅朋友絕不能錯過

2018-06-24 145 views
A姐每次食麻辣嘢或者四川菜,都會邊食邊流鼻水,誓要用成包紙巾先得。不過佢久唔久就會辣癮發作,話要去食辣嘢,去刺激下味蕾。今日就決定去堅尼地城十二味,午餐四十至七十蚊,一個主菜包白飯同飲品,十分抵食!十二味上上簽一碟十二支,每款兩支,共六款,有蓮藕片、鵪鶉蛋、牛栢葉、薯仔、海帶同午餐肉,沾滿香麻辣汁,非常醒胃嘅前菜。乾煽四季豆四季豆新鮮爽口,炒得乾身之餘,咬落仲有水份,火候掌握得啱啱好;加埋乾辣椒同花椒,麻辣味十足,好過癮!如果肉碎多啲,會更惹味。川香回鍋肉當然要試下著名四川菜式回鍋肉,半肥瘦豬腩肉炒爽口,不覺肥膩,香口惹味,辣味到位,正!田雞麻辣香鍋麻辣香鍋十分足料,夠晒鑊氣;田雞吸晒花椒同乾辣椒嘅辣味,肉質香口,又麻又辣!加上爽口嘅蓮藕片同土豆片,口感豐富,香味十足。(記住Like同Share畀朋友)

田雞麻辣香鍋

(記住Like同Share畀朋友)
2018-06-24
$130 (Lunch)
2018-06-22 57 views
經朋友介紹,堅尼地城開了間主打四川重慶菜的餐廳,餐廳還有其他分店,不過每間主打不同菜式及款式。之前吃過另一間主打烤魚的,早前上深圳遊玩時亦吃了酸菜魚,真的十分掛念那味道。而這家十二味旗艦店則主打兩大菜式,分別是麻辣香鍋和酸菜魚。這兩樣皆是我想吃及一試!餐廳裝潢有心思,走中國風格,座位以沙發卡位為主,地方寬躺舒適,而大門那邊更展出中國風的特色衣服,應該是讓顧客選購的。蔥油拌麵:香口的蔥油伴上醬油麵條,簡單的搭配已經很惹味。川式口水雞:熱門川菜冷盤菜式之一,醬汁、麻辣辣油、蔥花混在一起,雞肉份量算多,肉質嫩滑,底下還有清新的青瓜絲。 主打的招牌菜當然是酸菜魚及麻辣香鍋,當然要點來一試。酸菜魚:看過網上介紹,這道菜的用料包含三種酸菜,有些較酸,有些則是較爽口,令湯底酸酸的,而且有辣有不辣的選擇。我選了辣的,湯底會越浸越辣,很過癮。而魚質亦很嫩滑,沒有骨頭。麻辣香鍋:麻辣香鍋的意思有如火鍋,不過沒有湯底的,大廚把辣椒芫茜及香料與自選配料一起炒香,以一鍋/大盆盛載,選擇眾多,有二十多款食材配搭,這次挑選了鮮蝦、豆皮、蓮藕片、田雞及娃娃菜,食材炒得很香,濃味,吃點酸菜魚再吃點麻辣更加開胃。桂花冰釀
蔥油拌麵:香口的蔥油伴上醬油麵條,簡單的搭配已經很惹味。
主打的招牌菜當然是酸菜魚及麻辣香鍋,當然要點來一試。
桂花冰釀:吃過麻辣的食物後,很想喝點冰涼甜甜的。特意點了這裡的特色推介飲料-桂花冰釀。桂花味香,吃過濃味食物後,清新一下口腔,飲到底還有很多桂花粒沉澱,所以飲的時候最好搖一搖它,更均勻。
2018-06-19 80 views
父親節去新開了有一段時間的川菜吃飯,七點到,人比較多,三人桌要等五張,等了大概20分鐘。裡面裝修很美,古色古香。我們點了秘制醬香鍋$38,至少點五個菜,我們要了寬粉$22,蓮藕片$22,豬頸肉$38,台灣魚腐$48和嫩牛肉$48蓮藕份量很少,豬頸肉和牛肉嫩度還可以,醬香足,但是比較油。大盆花菜 $88我覺得花菜是川菜必點之一,香香辣辣,而且爽脆清新,十分下飯。飲料我們點了兩種,桂花冰釀 $28,很濃郁的桂花味,幾乎沒有酒味。會有米粒沈底,喝之前可以先搖晃一下。另外一個是100%純椰青水 $20,是Meko罐裝的椰子水。吃完飯當然要吃甜品,這是幺妹兒冰粉$26,也是桂花味的,吃下去滑溜嫩口。總結三個人吃剛剛好,還不錯。

蓮藕份量很少,豬頸肉和牛肉嫩度還可以,醬香足,但是比較油。

大盆花菜 $88

總結三個人吃剛剛好,還不錯。
2018-06-17
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$114 (Dinner)
  • 大盆花菜
2018-06-19 56 views
今日同朋友喺西區行山 落返嚟之後喺堅尼地城見到有間重口味嘅餐廳 叫做十二味朋友話想試下挑戰辣嘢 所以就去食啦喺門口同入面都見到裝修好中國風 天花板有紅噹噹嘅燈 好似燈籠咁樣 而且有啲雀籠嘅嘢 非常之中國化 幾靚好啦朋友叫咗 川味口水雞套餐 而我就叫咗清湯牛肉麵 價錢都係58蚊同埋42蚊 咁我哋就叫咗 哈蜜牛奶同埋熱情果梳打 哈蜜牛奶好有哈密瓜嘅味道 反而牛奶味比較清淡 而熱情果 非常之有酸味 擺喺梳打水入面非常醒胃 主菜 川味口水雞個樣雖然都係紅噹噹好似好辣咁樣 但其實唔算好辣 反而麻味比較重 非常之好送飯 又開胃 而且雞肉非常之嫩滑 值得一讚而我本身唔係好食得辣 所以呢個清湯牛肉麵就係我不二之選 牛肉係牛展嚟嘅 入口煙韌 而面嘅質感亦都非常之好 跟住我哋再叫多一個糖醋排骨 呢個排骨甜甜地 酸味比較少 正好解一解剛才食完口水雞嘅麻辣味道 最後就叫多一個中國川菜傳統甜品 就係紅糖糍粑 呢個口感非常之煙韌 喺入面嘅米 非常之好口感 配上紅糖漿 非常之襯 正
朋友話想試下挑戰辣嘢 所以就去食啦

2018-06-18 2710 views
近來上得大陸多,非常熱愛在深圳吃到不同川菜,重慶麻辣經常在腦中翻騰不已,吃過祿鼎記就似上左癮咁,係香港都要吃一口辣才安樂。 在連續三百幾個鐘的酷熱警告前,看到那個十二味的介紹,其實看過名字很多次,但就是沒有機會的起心肝試。 之後有個朋友話,四個字,非常好吃,辣得過癮,於是幾個人就即去促成了這辣聚。 看到門口的古色古香就更想起祿鼎記的浮誇裝修,不過這裡始終不是深圳,以香港的標準,裝修有心思。 特別係西環又冇乜辣店,於是整晚人頭湧湧。 坐下太熱,先點飲品。 欲望酸梅的名字聽到都好誘人,酸酸的很適合連續三百四十小時酷熱天氣警告的高溫時間,試了一口,酸度甜度剛好。 我自己就要了豆漿,解辣都一流,而且不算太甜。 十二味上簽,令我成起成都名店付小姐在成都,一堆海帶丸類內臟餐肉,配合了辣度溫和的味覺,係非常好吃的前菜。 川式口水雞,雞肉不算太滑,辣味也不算重,如果吃不了那麼辣都不會怕。 先上的主菜人見人愛酸菜魚,不是血盤大口的驚人,不過魚很多,味度適中,魚又幾滑,酸菜吃不去又開胃,絕對是夏天開胃菜。 我點的熗炒土豆絲,炒得有氣派,加上點辣椒,更加有野性的感覺,而且喜歡切得勁粗的土豆絲

特別係西環又冇乜辣店,於是整晚人頭湧湧。

坐下太熱,先點飲品。

我自己就要了豆漿,解辣都一流,而且不算太甜。

我點的熗炒土豆絲,炒得有氣派,加上點辣椒,更加有野性的感覺,而且喜歡切得勁粗的土豆絲。

唇齒留香水煮魚,加上有很多粗粗的紹粉,辣辣的感覺慢慢延伸,不是那種勁刺激的,但好像細水長流的感覺。

黯然銷魂炒飯,呢個相對冇成都餐店的炒飯炒得咁好,不過,同香港嘅炒飯對比少左嘅係鑊氣。

蔥油拌麵,呢個相對完全唔辣,可惜感受不了重慶那種辣油拌麵的氣氛。

最後才到的辣到飛起跳水蛙,說真對比重慶的高老九牛蛙,真係有距離,但說真,無得投訴,吃田雞的地方不多,只怪係辣不夠,田雞也不夠肥美。

祿鼎記後遺症後,再加夏天,是吃辣最好時機,十二味,最多可以幫手止癢,至少,那辣味也是令人覺得算地道的。

西環堅尼地城山市街10-14號山市樓地下1-3號舖
2018-06-01
2018-06-17 1512 views
熱到㷫、悶到慌,得吃點重口味的食物吊起食慾,友人提議到這間新開的「辣館子」,那就一於來一試吧。大宅門般的外貎,未吃先攞印象分!一傍是上海的當紅品牌「意樹」,定位獨特,喜歡中國風的朋友,相信一定不會陌生。咁樣激一激,原本只有六成餓意也頓變八、九成吧!迎面而來的是雙籠 - 大紅燈籠和鳥籠,還有雙拳出海的「功夫熊貓」;充滿濃濃的中國風。四個人,剛剛好。「螞蟻金服」?皇帝都係粉絲喎火鍋還是小菜好?各有各好啦,不過火鍋都係等涼啲至食。先要點飲品散一散熱桂花冰釀($28)貌似清酒,桂花香混和了酒釀,清新解暑。豆漿($15)豆漿解辣,當然是我不二之選,豆味濃郁而甜度也不太高,至啱我心意。十二味上上簽($68)一客六款,計有蓮藕片、鵪鶉蛋、牛栢葉、薯仔、海帶和午餐肉,沾滿香麻辣汁,醒神夾惹味,成功將胃納打開。川式口水雞($68)沾上這麻辣鮮香,吃了一口便想來第二囗,這個雞就全頼此醬汁吊出神髓來了。熗炒土豆絲($68)清爽微辣,這種天時吃最適合不過。人見人愛酸菜魚($198)要開胃,除了吃辣;酸也是一個好選擇,這酸菜魚以新鮮鱸魚配上三種不同酸菜烹煮,肉質嫩滑;但好此味的友人則嫌酸度

大宅門般的外貎,未吃先攞印象分!

咁樣激一激,原本只有六成餓意也頓變八、九成吧!

四個人,剛剛好。

「螞蟻金服」?

皇帝都係粉絲喎

火鍋還是小菜好?各有各好啦,不過火鍋都係等涼啲至食。

先要點飲品散一散熱

桂花冰釀($28)
貌似清酒,桂花香混和了酒釀,清新解暑。
桂花冰釀

豆漿($15)
豆漿

十二味上上簽($68)
十二味上上簽

川式口水雞($68)
川式口水雞

熗炒土豆絲($68)
清爽微辣,這種天時吃最適合不過。
熗炒土豆絲

人見人愛酸菜魚($198)
要開胃,除了吃辣;酸也是一個好選擇,這酸菜魚以新鮮鱸魚配上三種不同酸菜烹煮,肉質嫩滑;但好此味的友人則嫌酸度未達標呢。
人見人愛酸菜魚

黯然銷魂炒飯($88)
洗腦之下,以為來的是叉燒煎蛋飯,怎料卻來了個「楊州炒飯」,無要緊啦,飯倒是炒得乾身香口,是好味又飽肚的選擇。
黯然銷魂炒飯

地址: 西環堅尼地城山市街10-14號山市樓地下1-3號舖
電話: 60616514
$200 (Dinner)
黯然銷魂炒飯
  • 豆漿
  • 川式口水雞
2018-06-16 759 views
小妹,自問不是「辣妹子」,不嗜辣,不吃辣,甚至乎不碰辣﹗然而,小豬,無辣不歡﹗ Happy Sunday,她,竟然要返公司「執手尾」。且,約小妹,中午去堅尼地城山市街新開的「十二味」,吃川菜去。抱著「當陪客」的心態,搭叮叮至山市街附近下車。轉角,已見到古香古色,且霸氣十足的店面。時間尚早,「十二味」仍未開門,小妹先去附近蹓躂。 餐廳內外裝修佈置,明顯走現代中國風路線,且融入了許多傳統的文化元素,如瓦片、燈籠、珠算、屏風、熊貓公仔等。 拉開這一道懷舊實木大門,就如穿越時間,由現實的山市街,走進了繞富味道的古代。 大門口左手邊,收銀機後方位置,更特意設了中國風服飾零售區,售賣上海當紅的品牌「意樹」的服飾。 餐廳設有沙發座位,座位之間且以雕花木框相間,坐得舒適之餘,也較有私癮度。 餐牌選擇多元化,除了主打的招牌自選香鍋和各式配菜外,更有數款涼菜、經典熱菜、主食、甜品、酒水和飲品等,定價大眾他。 先來一杯酸甜開胃且冰凍的慾望酸梅$28,稍嫌份量過少,未夠止渴也﹗ 小豬,要了一罐平平無奇的100%純椰青水$20。及後,看了店中不停播放的食物和飲品介妱片段後,我倆均後悔不已﹗下次,應該要點特別的飲

小豬,要了一罐平平無奇的100%純椰青水$20。及後,看了店中不停播放的食物和飲品介妱片段後,我倆均後悔不已﹗下次,應該要點特別的飲品,如哈密牛奶、熱情果梳打等。
幸而,我們沒有錯過另一款特色飲品 - 桂花冰釀$28。酒釀加入桂花,冷卻飲用,香甜非常,女士必定喜歡。
兩個人,苦煞思量,最後點來了兩道主菜。 據店員介紹,「十二味」菜單主打兩大菜式,分別是酸菜魚和麻辣香鍋。小豬體恤小妹,捨最愛麻辣香鍋而不要,退而求其次,要了秘製醬香鍋$38,配料揀了海帶$22、寬粉$22、土豆$22、雞軟骨$48和鮮蝦$48,再加上芝麻、花生和芫茜等配菜,甫上枱便香氣撲鼻而來,教人莫不垂涎三尺﹗
誠然,「十二味」的醬香鍋,除了醬油的鹹鮮香,且夾雜了芝麻、花生和芫茜等獨有的香氣,各種香氣均勻地夾在一起,渾然天成,味道香濃獨特不在話下,吃罷,舌尖味蕾也不會有被「掠奪」的感覺。晶瑩剔透且Q爽彈牙的寬粉,盡吸醬汁的精華,最為入味;土豆,也是香腍入味之佳作,一吃愛上。雞軟骨、海帶和鮮蝦,與味惹味醬汁混合,也各具特色,教人大快朵頤﹗
酸菜魚$198,一向不是小妹心頭好。坊間之作,要不是魚有泥味,要不就是酸菜過酸。「十二味」之作,的確是挺有驚喜的﹗大廚把帶着魚皮的鱸魚魚片、酸菜、萵笋、薑、芝麻、豬骨湯和來自四川的新鮮花椒同煮,讓這道菜的味道集鮮、甜、酸、辣和香放一口。選用新鮮游水鱸魚,取其魚質滑溜且魚刺較少。拆骨去刺後,入口啖啖幼嫩細滑且味道鮮甜的魚肉。另一主角 - 酸菜,大廚也用上來自雲南、廣東和四川三種不同品種的酸菜混搭而成,既有掛湯一流的菜葉,也有爽脆的莖部,味道鹹酸得宜之餘,口感又爽脆。「魚」與「酸菜」,均教人吃得津津有味。嫩滑富咬口的萵笋,更是亮點之一。
2018-06-03
$260 (Lunch)
2018-06-16 611 views
友人最近不知怎的迷上了吃酸菜魚,三日唔埋兩日就嚷著要去吃,有時甚至連供應酸菜魚麵的店子也不放過。最近見食友到訪了剛開業嘅十二味旗艦店,並且品嘗了店子兩大主打菜式:麻辣香鍋同酸菜魚,回家後撰文大讚前者麻香鮮辣,而後者亦風味獨特,滋味非常,令人一吃上癮。既然食友講到咁好味,就一於拉埋友人來一探究竟。新店位於西環堅尼地城山市街山市樓地下,門面設計非常搶眼,裝修得古色古香,流露出濃濃的中國風。推門內進,近門口右手邊設有一個服飾零售區,趁店員招呼其他食客,先在這個角落逛逛,原來這裡除了有售賣新派華服外,還有可愛的熊貓布偶發售,最啱遊客買嚟做手信。再往內走,嘩!睇得出餐廳喺設計同佈置方面下了不少功夫,融入了許多傳統的文化元素喺裝潢上,例如瓦片、燈籠、珠算、屏風、熊貓公仔等等,而且每張桌子都備有沙發軟墊,令人坐得舒服。餐牌一張過,A3 Size,分為底面兩頁,當中包括有 19 款經典熱菜、2 款招牌自選香鍋,7 款涼菜、另外仲有主食及甜品 & 酒水及飲品等。既然餐廳主打酸菜魚同招牌自選香鍋,就一於每樣點一客,再加飲品,並以甜品作結。飲品選了欲望酸梅 ($28)  同加多寶 ($20),前者喝起來酸甜
餐牌一張過,A3 Size,分為底面兩頁,當中包括有 19 款經典熱菜、2 款招牌自選香鍋,7 款涼菜、另外仲有主食及甜品 & 酒水及飲品等。既然餐廳主打酸菜魚同招牌自選香鍋,就一於每樣點一客,再加飲品,並以甜品作結。飲品選了欲望酸梅 ($28)  同加多寶 ($20),前者喝起來酸甜醒胃,生津解渴;而後者其實即係王老吉,用來配濃味的食物,清熱降火,健脾消滯。
接著是一客人見人愛酸菜魚 ($198),酸菜魚可以揀辣或者唔辣,由於我和友人兩個都不大吃得辣,所以選了後者。酸菜魚非常大碟,分量十足,入面除了有大量魚肉外,還放有酸菜、萵筍和菇片等。魚肉以新鮮游水鱸魚切片煮成,大件又厚身,細骨唔多,食落嫩滑有彈性,完全無腥味。另一主角酸菜亦非常講究,用上三種不同品種混搭而成,包括雲南老壇酸菜、廣東咸酸菜和四川酸菜。湯底以豬骨湯及四川新鮮花椒熬製,入口唔算油膩,酸味較重,辣味溫和,非常適合我和友人口味。
至於招牌自選香鍋,鍋底可選「經典香辣鍋」或「秘製醬香鍋」,揀了後者。鍋底均一定價為 $38,另外最少要選五款或以上配菜,配菜分為兩大類,有葷菜或素菜,客人可以像吃車仔麵般自選,揀咗美國肥牛 ($48)、豬頸肉 ($38)、蓮藕片 ($22)、寬粉 ($22)  和四季豆 ($22)。鍋底以十多種來自成都的香料乾炒而成,夠曬鑊氣,加上爽口的蓮藕片、柔韌有嚼勁的寬粉等一起吃,香味十足。
一場嚟到,無理由唔食埋甜品先走,點了幺妹兒冰粉 ($26),冰粉以豌豆粉製成,上桌時呈啫喱狀,外表晶瑩剔透,入口又彈又滑,加上桂花糖水的獨特芳香,為舌尖和味蕾帶來雙重享受。

其實除了上述兩大名菜,其他菜式,如十二味上上簽、糖醋排骨、大盆花菜等都十分吸引,下次一於搞個飯局,約班食友來這裡敍一敍。
2018-06-14
$254 (Dinner)
2018-06-14 332 views
I love 12 Flavours!There is always something different at each restaurant.At this restaurant, the decor gave you that Sichuan atmosphere with the red and grey theme.On the menu, there are dry pots and chili fish.Had the dry hot pot and I was so glad I chose the fresh beancurd skin, cauliflower and luncheon ham because these three items are the best.The beancurd skin fresh and soft, while the fried luncheon meat was so tasty.Also had the tofu but it was too spicy.Finished with the Sichuan jelly w
I love 12 Flavours!
Finished with the Sichuan jelly which was soothing with a delicate osthmantus taste.
先試「十二味貴陽牛肉粉」、再來「十二味麻辣小當家」,其後又試了「十二味巴蜀江湖菜」 (已結業),這幾年十二味的牌頭似乎已攻佔我的味蕾,令我愛上了! 這夜我與友人在「十二味」有個約會! 屬西環新店的「十二味」,裝潢跟前述的三家店截然不同,令我有眼前一亮的感覺! 摩登、潮氣的中國風,相信能吸引不少屋住於區內的外籍朋友!除作為一家食肆外,「十二味」亦增設了時裝鎖售點,一看廚窗的熊貓頭模特兒所穿的衣服便能知曉! 古色古鄉的大門口,還設有玩味的投射 「餓了嗎」,他怎知我真的餓了! 莫非真的太餓,連拉開木門的氣力也欠奉,一次又一次出動全身氣力才勉強拉開一小截木門,幸得餐廳內侍應幫忙! 踏進餐廳,全是濃濃的中國風,到處都是紅燈籠、雀籠裝飾,大量的中式屏風、餐檯和餐椅等。 最舒適的必然是卡位。 又再見熊貓,在打功夫的功夫熊貓?!! 川式口水雞 HK$68 我也被「十二味」時尚的中國風迷倒了,要不是川式口水雞率先端來, 幾乎忘卻肚餓的感覺!此川式口水雞令人流口的指數還可以,但尚可突出一點,令雞肉更加誘人,流出真口水來! 十二味上上簽 HK$68 十二味上上簽是麻辣燙的翻版。 十二味上上簽 蓮藕、薯仔、

這夜我與友人在「十二味」有個約會!

最舒適的必然是卡位。

又再見熊貓,在打功夫的功夫熊貓?!!

川式口水雞 HK$68

十二味上上簽 HK$68

十二味上上簽是麻辣燙的翻版。

十二味上上簽

蓮藕、薯仔、海帶、鵪𪂹蛋、午餐肉、牛柏葉等,一次過滿足不同口味的要求,趣味性與惹味度好像令人求得一支好簽般紓暢,不用辛苦人家年初三跑到車公廟吧!

涼伴土豆絲 HK$28

清爽的涼伴土豆絲,正合炎熱的夏天食用,與及不太啫辣的朋友!

欲望酸梅 HK$28

如果您愛酸的話,欲望酸梅是我個人的必然推介!酸味自然討好,尖酸得有如鮮檸的清爽,更是川菜的好配搭,加上大杯的份量,整晚解喝解辣的好幫手!

人見人愛酸菜魚 HK$198

具有食神推介的人見人愛酸菜魚,且看看你真的人見人愛麼?

人見人愛酸菜魚

濃厚的湯底、爽口的酸菜和滑溜的魚肉真的做到人見人愛的程度,若然酸度再稍微提昇會更精彩!

唇齒留香水煮魚 HK$198

由黃轉紅,我們再來一試魚的滋味,不啫的友人立即皺上眉頭,紅桐桐的正是名字鬼馬的唇齒留香水煮魚。魚塊依然嫩滑可口,略嫌水煮未夠香濃!

唇齒留香水煮魚

唇齒留香水煮魚鍋底附有大豆芽和薯粉,這些都是吸汁的能手,水煮魚又怎能沒有呢!

蒽油拌麵 HK$38

友人不太好辣,於是要來了兩款不辣的主食!

我較喜歡簡單但味道不錯的蔥油拌麵!

黯然銷魂炒飯 HK$88

究竟是文字不對,或是黯然銷魂飯的形象太深入民心,「十二味」變換成了切粒的炒飯,無論外觀或食味的吸引力都大大的減退,加上炒飯做得不夠乾身清爽,所以令人有所失望!

繼 「十二味貴陽牛肉粉」、 「十二味麻辣小當家」、 「十二味巴蜀江湖菜」後,莫非我對十二味的愛不能重來?
2018-05-31
$180 (Dinner)
  • 欲望酸梅
  • 十二味上上簽