呢日妟就諗吾到食咩,就去左呢間開左冇耐的十二味,一入到去,裝修得好有格調,冷氣又夠涼,果然落足本,叫左兩個午市套餐,口水雞同酸菜魚,口水雞正宗之餘,而且份量吾少,好抵食👍🏿酸菜魚都好掂,魚入口嫩滑,湯底夠酸,全部食物都在水準之上,呢個價錢超值拉。
聽到十二味這個品牌, 或許大家也覺得, 不能夠帶小朋友來吃. 這天的博文, 就為大家一反傳統, 看看在十二味, 除了吃辣, 還可以吃甚麼適合小朋友的菜式.店子位處山市街, 從港鐵站走來, 很便利. 店子有不少傳統中國文化的裝飾, 特別之處, 是還有中國風服飾零售區, 在這裡, 是飲食, 跟時裝結合在一起的地方.哈密牛奶 $28: 8.5分, 吃辣, 當然要為解辣作好準備. 哈密牛奶, 就是哈密瓜加上牛奶, 香甜之餘, 更是解辣的好幫手.桂花冰釀 $28: 8.5分, 文迪的, 是桂花冰釀, 我也試了少許. 是酒釀加上桂花後冷卻, 冰凍的感覺, 帶桂花香, 一小杯一小杯的喝, 挺合心.十二味上上簽 $68: 8分, 涼菜, 是吃川菜必備的項目. 十二味上上簽, 就是六款串燒, 用竹簽串起, 當中包括蓮藕, 午餐肉, 海帶, 牛栢葉, 鵪鶉蛋, 以及薯仔等等, 是辣中帶麻, 麻辣程度未算太強, 我就最喜歡午餐肉, 吸收了辣汁之後, 是精華所在.夫妻肺片 $68: 8.5分, 相比之下, 夫妻肺片的麻辣程度是強到一個點, 我只吃了一片牛肉, 舌頭馬上變得麻痺了, 但就委實挺惹味的. 另外的牛
夫妻肺片 $68: 8.5分, 相比之下, 夫妻肺片的麻辣程度是強到一個點, 我只吃了一片牛肉, 舌頭馬上變得麻痺了, 但就委實挺惹味的. 另外的牛舌, 就留給文迪吧. 當然, 今時今日的夫妻肺片, 大都已經找不到牛肺了, 不用奇怪.
人見人愛酸菜魚 $198: 8.5分, 想了又想, 最近這客招牌菜人見人愛酸菜魚, 還是選來不辣的款式, 起碼小晴晴能夠一起吃吧. 魚肉用上鱸魚, 肉質很滑溜, 很鮮甜, 當然, 重點還是酸菜, 爽脆而味道香濃, 加上豬骨湯, 感覺挺複雜的, 只是沒有了辣勁, 但一樣美味.
糖醋排骨 $98: 8.5分, 另外一客小朋友必吃的是糖醋排骨. 排骨用上西班牙黑毛豬, 外層香脆, 肉質也幾嫩滑, 那陣糖醋味道很突出, 酸酸甜甜的, 開胃之選.
川香回鍋肉 $88: 8分, 回鍋肉, 由小吃到大. 這裡的川香回鍋肉, 是幾惹味的, 半肥瘦的豬腩肉, 加上尖椒去炒, 很香口.
大盆花菜 $88: 8分, 小晴晴當然要吃菜, 這客大盆花菜就很合適. 跟酸菜魚一樣有兩個版本, 這個當然是走辣的版本. 花菜即是椰菜花, 份量不少, 吃菜, 我從來不會反對.
乾煸四季豆 $68: 8分, 乾煸四季豆, 也是選來不辣的版本. 還記得昔日在美國, 常常吃乾煸四季豆, 這道菜式, 就代表那個時光. 不辣的版本, 其實很好送飯.
魚香茄子 $78: 8.5分, 至於魚香茄子, 又另外一道下飯的好幫手, 一碗白飯, 配一碟魚香茄子, 就已足夠. 這裡的, 茄子是幾靚的, 加上足料, 令人忍不住吃完又吃.
紅糖糍粑 $48: 8.5分, 已經很飽了, 不過, 甜品還是要吃的. 紅糖糍粑, 質感煙韌黏糯, 外層鋪滿黃豆粉, 再加上黑糖同吃, 連吃三件, 超級飽足.
帶著小朋友來到十二味, 一樣可以吃不辣的人見人愛酸菜魚, 糖醋排骨, 大盆花菜, 以及乾煸四季豆, 加上紅糖糍粑作甜品, 剩下的空間, 大人就可以吃夫妻肺片麻辣一番.
2018-06-07 75 views
辣友們都是大忙人,每月辣局無限期暫緩,想食川辣,唯有自行組個小小局。 十二味系列的分店愈開愈多,但本人只嚐過佐敦的分店(已結業),味道很正宗的,因此對『十二味』,有點信心。 今次小局,有人提議前來,我沒有反對。 極富中國風的門面,不單鬼佬喜歡,筆者也中意,希望食物不比佐敦店差,甚至更出色吧! 我哋吃川菜,每次總在水煮魚與酸菜魚之間掙扎,今云索性瘋狂一點,兩樣要晒。兩大碟魚,氣勢迫人,而且魚片同樣滑。紅噹噹的水煮魚,勝在底下有粗身薯粉,有分加,可以香一點更好。其實個人從來更喜歡酸菜魚,酸酸的更醒胃。 辣到飛起跳水蛙,是這兒的招牌菜,辣度是有,不過質感與預期有所出入,肉質唔得結實。 大家應該睇得食神多,以為黯然銷魂飯一定是叉燒煎蛋飯,仲有混入洋蔥,會令人流淚嗰隻。其實,呢度既黯然銷魂飯,大概是欖菜肉鬆炒飯既friend。 最後來個客開洋蔥油拌麵,與我想像中,又是不盡相同。也許,我要好好接受新事物,免得被社會淘汰。 大概係呢區沒太多川菜選擇,加上十二味的牌頭好似幾響咁,餐廳客似雲來。

今次小局,有人提議前來,我沒有反對。

2018-06-05 103 views
在西區, 有不少吃辣的地方. 十二味就是新加入戰團的. 今天的起題, 是辣與不辣間的選擇. 辣, 當然要吃, 但帶著小晴晴, 沒有理由不停的辣下去. 想不到十二味就有這個空間, 有小部份不辣的菜式.桂花冰釀 $28 / 哈密牛奶 $28 由喝的開始, 桂花冰釀, 酒釀加桂花再冷卻, 天熱喝, 透心涼, 一流. CEO要解辣, 哈密牛奶是不二之選.夫妻肺片 $68 夫妻肺片是四川街頭很地道的小吃. 傳統上是有牛肺, 但來到今天的版本, 只有牛肉及牛舌. 吃夫妻肺片, 就是為了那陣麻辣感, 特別是牛舌, 盡然吸收了醬汁的味道. 我已經吩咐CEO下次要再買給我吃.十二味上上簽 $68 繼續是涼菜, 十二味上上簽, 看上去, 也像求簽的格局. 當然, 信徒是不會求簽, 但吃上上簽就沒有問題. 六款串燒, 陣容有蓮藕, 午餐肉, 海帶, 牛栢葉, 鵪鶉蛋, 跟薯仔, 想不到麻辣程度是比較輕宜. 懂吃的, 還是搶吃午餐肉, 是效果最佳的.人見人愛酸菜魚 $198 說完兩款麻辣涼菜, 接下來, 是主題, 不辣的菜式. 名物人見人愛酸菜魚, 本身當然是辣的, 但也有一個不辣的版本, 欠了辣, 是否有點
桂花冰釀 $28 / 哈密牛奶 $28
夫妻肺片 $68
十二味上上簽 $68
人見人愛酸菜魚 $198
說完兩款麻辣涼菜, 接下來, 是主題, 不辣的菜式. 名物人見人愛酸菜魚, 本身當然是辣的, 但也有一個不辣的版本, 欠了辣, 是否有點欠缺? 也不盡是的, 因為這個版本, 是更能吃到鱸魚那鮮味, 跟酸菜的香濃味道. 鮮甜的鱸魚當然要吃, 但酸菜更帶來驚喜呢.
糖醋排骨 $98
糖醋排骨, 贏在排骨外脆肉嫩, 畢竟是西班牙黑毛豬. 糖醋味道較得很好, 甜與酸之間, 令人回味.
乾煸四季豆 $68
乾煸四季豆, 一樣有兩個版本, 那就來個不辣的版本吧. 四季豆挺香口的, 教人一口接一口的吃下去.
大盆花菜 $88
甚麼是大盆花菜? 就是炒椰菜花, 相信本身的版本是很惹味的, 但要給小晴晴吃, 就繼續不辣吧, 大大碟菜, 其實, 也是必須的.
川香回鍋肉 $88
這晚我們是吃白飯, 要找甚麼菜式下飯, 那川香回鍋肉是錯不了的, 豬腩肉很肥美, 用尖椒去炒, 微辣, 送飯一流.
紅糖糍粑 $48
這裡的甜品只有一款, 就是紅糖糍粑. 本身是沒有甚麼味道的, 但跟上黃豆粉及黑糖後, 煙煙韌韌的, 挺甜美.
這夜在十二味, 游走辣與不辣間的選擇, 無論辣的夫妻肺片, 或是不辣的人見人愛酸菜魚, 一樣有水準.
2018-06-05 82 views
Book左枱啲員工完全冇溝通,去到先同我講話係兩張卡位黐埋一齊,果張所謂嘅六人枱同茶餐廳嘅四人卡位一樣大,完全坐唔到,跟住求其同我講叫我去西營盤分店遞張卡片俾我叫我過主,我哋分左三架的士飛的過去,終於到步,叫咗兩個鍋,一個酸菜魚鍋,一個熊仔麻辣加椰子雞鍋,兩個都相當普通,但酸菜魚鍋裏面得10塊魚片係乜嘢玩法,問餐廳侍應,佢叫我劏多條魚$338,叫碟菜又有菜蟲,成個環境唔係好衛生咁,D員工個個講嘢都唔正,應該真正四川落嚟,而且食物選擇亦不多,我去汀汀烤活魚好過!如果意圖專誠去嘅話,勸你唔好試
2018-06-04 82 views
看到網上的介紹,特意找了四川好友一起來試試。點了三道招牌川菜 - 酸菜魚,大盆花菜,香辣煱 (服務員說要點五種配菜:四季豆,豆皮,蓮藕,午餐肉,肥牛)。整體來說,味道挺正宗⋯⋯好友個人很喜歡 香辣煱和大盆花菜(椰菜花),酸菜魚也是可以的(不過越吃越酸)。香辣煱的收費有點高(最少要點五種配菜),因為按每個配菜收取,加起來就超過兩佰元。位置靠近地鐵站。餐廳環境,裝飾也蠻不錯的。三道菜加兩杯酸梅湯,兩人消費達六佰元!
看到網上的介紹,特意找了四川好友一起來試試。

位置靠近地鐵站。餐廳環境,裝飾也蠻不錯的。

三道菜加兩杯酸梅湯,兩人消費達六佰元!
2018-06-01 717 views
連續十多天的高溫認真令人吃不消!連胃口也失蒸發了不少,所以近來多了吃什雜糧更加嗜辣不已!得知道西環開了間十二味川菜旗艦店便約齊好友來一場辣聚,十二味旗艦店主打兩主打兩大菜式,分別是麻辣香鍋和酸菜魚又酸又辣必定開胃啦! 餐廳裝修走現代中國風路線,融入了許多傳統的文化元素,而且每桌都備有梳化座位, 食客人坐得份外舒適!不過眼見沒有大圓桌如果人多就未必好傾計了!最特別的是門口位置更特意設了中國風服飾零售區,售賣上海當紅的品牌意樹的服飾,吃飯也可Shopping又幾盞喎! 問得好確實肚餓了!!快快入座大擦一餐! 先來一杯慾望酸梅$28大大杯的很抵飲啊!味道在酸梅中加點檸檬的清香好解渴,解辣亦很出色,特別的是內有一整個未切斷的檸檬好足料,可知現時檸檬賣到$4隻呢! 另外好友喝豆漿$15,好衛生的包裝黑白造型好有格調! 先來冷盤菜式川式口水雞$68,口水汁以香油和多種香料調配味道也算不俗,雞件不嚡口但可再鮮嫩些! 十二味上上簽$68一客共有六款串串,包括蓮藕、午餐肉、海帶、牛栢葉、鵪鶉蛋及薯仔,辣汁挺醒神冷吃又是另一番滋味! 唇齒留香水煮魚$198,紅噹噹的賣相今人垂涎,內有份量不少的滑溜魚片很足

問得好確實肚餓了!!快快入座大擦一餐!

另外好友喝豆漿$15,好衛生的包裝黑白造型好有格調!

唇齒留香水煮魚$198,紅噹噹的賣相今人垂涎,內有份量不少的滑溜魚片很足秤,還有我喜歡的粗身薯粉吃下很富口感!

選了名字勁吸引的辣到飛起跳水蛙$158,選用新鮮田雞以泡椒同炒辣度不弱,不過在香港想吃甜美田雞真的很有難度!

熗炒土豆絲$68切合菜牌的一隻辣椒,吃下清爽不太辣很合不吃得辣的朋友。

單尾來一客蔥油拌麵$38,賣相是我們想像不到的認真特別!菜式由來自四川的張財源大廚親自主理,張師傅入廚多年曾經我喜歡的是中環米芝蓮一星餐廳麻辣燙的大廚,來到十二味又創出了獨特的個人風格,怪不得平日的晚市也門庭若市翻上檯不斷啦!
2018-05-31
Dinner
2018-05-31 1390 views
第一次幫襯「十二味」餐飲集團應該就是銅鑼灣謝斐道的「十二味貴陽牛肉粉」,印象味道相當不錯(先決條件要嗜辣)、又充滿特色。才不過兩年多光景,「貴陽牛肉粉」已經由一間又窄又小的舖位,擴展成面積相當大的粉麵店。更加估唔到嘅,就係「十二味」已經發展成為一個小型飲食集團,而且以四川麻辣菜式為主。雖然近年川菜熱潮在香港也相當受歡迎,但始終屬於少數口味,「十二味」竟然夠膽以川菜為主角,實在相當有膽識。最新一間分店就開在屋企附近,一於帶埋媽打試試。集團定位偏向大眾化、價錢親民,但又不是國內那種平民版鄉村農家風味餐廳的風格,所以室內環境算相當舒適。印象中,「十二味貴陽牛肉粉」的裝修沒有明顯四川風味(擴充後的新店尚未有機會光顧,所以不知道有沒有變化),但西環這間新店就有相當明顯的中式風格:紅燈籠、藍綠色木屏風、模仿農村茅屋木橫樑的天花裝飾;既然係四川菜,當然少不了中國國寶熊貓。埋單找數櫃檯的設計更特別,橫匾用了「通寶銀莊」四個大字,表明錢銀交易在此解決,很有意思!只可惜裝修較簡陋,「通寶銀莊」的後方竟然兼賣充滿中國特色的紀念品及衣飾,有點格格不入。自選餐牌就是一張前後兩面印刷的 A3 紙。招牌自選香鍋鍋底
自選餐牌就是一張前後兩面印刷的 A3 紙。招牌自選香鍋鍋底價錢竟然只需要 $38 ⋯⋯ 只不過配料需要逐樣計錢,加加埋埋一個香鍋最少要200多元才似模似樣,只有兩個人,實在無「腹」消受,只好放棄,揀選一兩道小菜算了。

霸王辣子雞($128)到底源自四川菜抑或湖南菜沒有肯定的說法,只知道兩個菜系都有這一味菜式,但烹調手法有所差別而已;川菜麻辣、湘菜乾辣。望見辣子雞鋪滿了乾辣椒,辣椒及雞肉的比例肯定超過九比一;單憑這個賣相已經有信心口味正宗。
霸王辣子雞
除了乾辣椒之外,其他材料包括連骨斬得零碎的雞、粒粒爆開的花椒、炸得金黃鬆化的腰果;比起絕大部份港式川菜館,為遷就港人口味採用了大大塊起骨雞肉、又減少花椒份量、甚至為了減省工序捨棄腰果,這味霸王辣子雞更顯得非常四川地道口味。食正宗辣子雞的其中一個樂趣(最低限度筆者是這樣認為),就是從辣椒堆中尋找炸至顏色同樣啡紅的碎雞。每件碎雞吸收了與花椒及乾辣椒一齊泡煮的辣油之後,雞皮香脆、雞肉香口,味道又麻又辣,一邊食、一邊標汗,但又無法停口。
乾煸四季豆($68)是少數可以選擇辣或者不辣的菜色,由於媽打唔想兩味小菜都辣,刻意選擇唔辣版本。看見賣相之後,就肯定侍應或者廚房搞錯了。只不過,原裝正版的乾煸四季豆也是辣的,將錯就錯吧。
乾煸四季豆
貫徹四川菜重油重口味的烹調手法,四季豆表面油潤,但同時又炒得夠乾身,碟底並沒有鋪上一層油,技巧掌握得很好。四季豆顏色墨綠,選料新鮮;雖然表面乾爽,但咬落依然充滿豆香及水份,加上恰到好處的麻辣掩蓋了四季豆的草腥,非常滋味。美中不足之處就是肉碎份量太少,完全被辣椒、蒜蓉等等味濃香料所覆蓋,缺少了一份肉香。
蔥油拌麵($38)麵條粗身、質感軟腍綿糯;但過度軟糯,口感太過黏身。至於蔥油拌麵的精髓也未能達標,蔥油香氣唔夠濃郁、甚至很淡,炸香葱絲份量也太過少。比起另外兩道川式口味小炒,質素差了些。
蔥油拌麵
四川口味相當正宗,味道又麻又辣,而且價錢貼近街坊價。唯一要改善的地方就是菜式款式太少,而且差不多90%都是麻辣口味的川菜。其實,川菜也有不少完全唔辣的馳名菜式,如果可以在餐牌內加入這些唔辣嘅菜式,肯定可以增加客源。
2018-05-10
$140 (Dinner)
霸王辣子雞
乾煸四季豆
聽朋友介紹西環有一間川菜嘅餐廳令人回味無窮,最近就特登黎試吓,睇下係唔係真係咁巴閉。一睇門面就知佢哋好有心機去營造一個古色古香嘅環境,而除左外表,餐廳入面嘅裝修都一絲不苟。除左好搶眼既大大隻紅色燈籠同鳥籠之外,其實餐廳嘅天花板做到好似屋頂咁樣,而窗邊既卡位亦用咗類似屏風嘅間隔。而呢度食既係川菜,所以唔同地方都有熊貓嘅圖案,讓大家感受一下四川嘅風味。除咗裝修特別之外,一入到餐廳就發現不少操純正普通話嘅食客,心諗當地人都黎食就即係味道夠正宗啦,加分。先叫咗呢個人人都食既十二味上上簽,其實就係六種起孖麻辣燙,包括餐肉、海帶、蓮藕、萵筍、魷魚同蘿蔔。呢個菜辣而不嗆、油而不膩,啱晒香港人嘅口味,每種食物都入到味,亦好惹味,好想叫碗白碗黎撈汁。之後叫咗個經典鍋,可以喺二三十種配料裏面揀五種或以上,然後再揀辣度,我哋就叫左一隻辣椒🌶️既,配料包括肥腸、萵筍、台灣魚腐、肥牛同寬粉。我想講呢個真係好好食,辣味好有層次,應該用左好多唔同既香料,而食完又唔會感覺到味精嘅。另外不得不讚就係個肥腸,佢係先走油再放入鍋爆炒,所以食落唔會好肥膩,反而係爽口有𡁻頭,絕對係配白飯嘅完美首選。不過到最後我哋都係冇叫白飯,因

經典香辣鍋

不過到最後我哋都係冇叫白飯,因為要試吓呢個蔥油拌麵。相比之前兩個咁精彩嘅菜式,呢個就平凡少少。佢嘅拌麵係粗身既,份量都唔少,不過反而我食到既係豉油皇既味道,蔥油就唔算好係,不過都唔錯既。

蔥油拌麵

最後當然要食返個冰粉清新一下,好有桂花味,唔會太甜,平衡返之前較刺激既菜式,為呢一餐畫上完美句號。

幺妹兒冰粉

真心推介呢度,俾個menu大家參考一下。
經典香辣鍋
2018-05-28 69 views
話說星期日心癢癢想去食辣野,順便去行吓西環嗰邊探下親戚。見到呢間餐廳門外嘅設計。令我想起以前打機嘅其中一隻遊戲,所以我就走左入去食啦。香鍋加配菜:今次我地叫鮮蝦、雞軟骨、萵筍、豆皮同寬粉。雞軟骨食落好爽水口,一個有食軟骨嘅啪啪聲。廚師已經幫D蝦去左蝦殻:食落去好有蝦味。萵荀好爽口,顏色又夠翠綠。豆皮係我第一次食,食落去個陣好辣:完全索哂花辣嘅辣味。呢個香鍋最好有碗白飯就好啦...雲耳酸辣木耳:食落去好爽口、味道有醋嘅酸味,辣度對我而言,辣得唔搶個個酸味。餐具餐具都幾乾淨,最特別就係隻碗,不規則嘅設計。門口門口裝飾掛咗大紅燈籠,仲有屋簷嘅設計:好有中國嘅色彩。裝修餐廳入邊嘅設計頗為極度中式。有中國嘅功夫熊貓做屏風:亦有馬賽克設計嘅六角形屏風:屏風用綠色做主色,感覺極為創新。餐牌餐牌有兩面,有一張A3 size咁大。有清楚寫明面款菜式有辣有唔辣:有清楚寫明價錢。亦都有清楚分類小食、香鍋等等嘅食物。
香鍋加配菜:今次我地叫鮮蝦、雞軟骨、萵筍、豆皮同寬粉。

雲耳
酸辣木耳:

餐具
餐具都幾乾淨,最特別就係隻碗,不規則嘅設計。

門口
門口裝飾掛咗大紅燈籠,仲有屋簷嘅設計:好有中國嘅色彩。

裝修

餐牌
Dinner
1个小时前我在fxxdpanda上点了十二味的麻辣香锅.价格还可以啊.178港币现在我还没有吃完.然而决定先写这篇评价.呵呵呵.香锅到的很快.有点儿开心.打开盖儿.味道也不错啊.迫不及待开动!有莴笋片!金菇!土豆片!藕片!咦.再翻翻有没有肉菜!肥肉片!肥肉片!还是肥肉片!有没有其他肉菜?没有!只有肥肉片!!!吃到这里我能说什么?我也想问问大家.你有吃过肉菜只有肥肉片的香锅么?要是这样恶心人可以给我全素的么?我从来没有在openrice上写过点评.但是现在我还没吃完就来写了第一篇好遗憾评价里不能有生气脸哦.只好这里多放几个吧

有莴笋片!金菇!土豆片!藕片!
咦.再翻翻有没有肉菜!
肥肉片!
肥肉片!
还是肥肉片!
有没有其他肉菜?没有!

只有肥肉片!!!

好遗憾评价里不能有生气脸哦.只好这里多放几个吧

2018-05-25
TakeAway
$178 (Dinner)
  • 肉菜只有肥肉片的麻辣香锅
2018-05-22 1004 views
今晚同2個姊妹黎食晚餐。之前試過一次午餐,覺得好好食,所以推薦比我這班姊妹外面的設計如入中國的特色餐廳!這裡地方好舒適、好大又寬敞,設計好正好中式!好多客人呀⋯⋯坐無虛席今次叫咗好多未試過的1. 蒜泥青瓜好清爽好脆口,爽脆香味,好適合夏天食,涼爽的選擇2. 夫妻肺片牛展好有口感又唔會硬;牛舌好香好野味,醬汁不錯3. 十二味上上簽用竹簽串起不同食材,如:海帶結、午餐肉、蓮藕片、魷魚等,可以360度地醮上醬汁,好火辣又有芝麻蔥段的香味4. 人見人愛酸菜魚這個酸菜魚一直好想試,好吸引!簡直是超好食,有得選擇辣同唔辣!酸菜味同咸菜味道好夾好中和;魚片好薄又滑滑,啖啖肉!有湯濕濕地,好美味!一流的水準5. 蔥油拌麵麵是軟軟的,醬汁好平均地上在每條麵條上,不會太油或太咸,配上香蔥味6. 甜品這個上次已經好想試,但未有貨;今次終於有啦!功夫餸之一,熱熱的糍粑內好煙韌口感十足;外面是香脆可口的,加上少少甜甜的粉末醮上香甜糖醬,不會太甜的選擇涼涼爽爽的,食完好清爽!啫喱滑滑又軟熟,湯汁香甜滋潤飲品桂花冰釀好香又清新的桂花味,甜甜易入口!食完濃味飲返杯,沖淡濃郁的味道及辣味感好受歡迎的餐廳,外國人入地人本

好多客人呀⋯⋯坐無虛席

今次叫咗好多未試過的
1. 蒜泥青瓜
蒜泥青瓜

好清爽好脆口,爽脆香味,好適合夏天食,涼爽的選擇

2. 夫妻肺片
夫妻肺片

牛展好有口感又唔會硬;牛舌好香好野味,醬汁不錯

3. 十二味上上簽

十二味上上瓜

4. 人見人愛酸菜魚
人見人愛酸菜魚

5. 蔥油拌麵

6. 甜品
紅糖糍粑

幺妹兒冰粉

涼涼爽爽的,食完好清爽!啫喱滑滑又軟熟,湯汁香甜滋潤

飲品
桂花樹冰釀

桂花冰釀

好受歡迎的餐廳,外國人入地人本地人皆喜愛的

2018-05-21
$170 (Dinner)
蒜泥青瓜
十二味上上瓜
人見人愛酸菜魚
紅糖糍粑
桂花樹冰釀
住左咁多年,堅尼地城不嬲選擇唔多。嘩!最近神威執咗笠,開咗間新野,食四川菜,當然要黎試吓啦!裝修非常有趣,西環來講,非常咁本。將成間餐館打扮到古色古香,樽裝左個牌面喺餐廳上面。餐廳仲特別用熊貓做主題,周圍都見到熊貓,而且有啲的骰嘅擺設午餐12點鐘嚟到爆曬棚,仲要搭位先坐到。叫咗兩個午市套餐,一個麻婆豆腐,一個牛肉湯麵。麻婆豆腐四川菜,當然少不了麻婆豆腐,另外跟了白飯配吃!豆腐與肉的绝妙味觉,來自辣椒的辣、小山椒是發麻、豆腐的「白」、肉的酥香,混合用來拌飯就是一流!豆腐一磚、一個方塊,沒有炒散,保持着漂亮的感覺。大口大口伴白飯吃,然後來自辣椒、山椒的麻辣感覺,很快就令你流出很多汗,感覺就是爽。牛肉湯麵🍜牛展很香😋

午餐12點鐘嚟到爆曬棚,仲要搭位先坐到。

叫咗兩個午市套餐,一個麻婆豆腐,一個牛肉湯麵。

土豆絲

牛肉湯麵🍜
牛肉湯麵

牛展很香😋
熱情果梳打
2018-05-20 153 views
早幾日搭巴士經過望到呢間餐廳,望落幾特別,主打四川菜式,而且有兩隻熊貓頭嘅model display幾吸睛,於是同母親相約搵日來試。行入店門,當時係非繁忙時段,店內亦有唔少位,且有兩人的顧客坐在四人卡位食飯,於是我問店員可否坐四人卡位,但店員堅持帶我遊花園咁要求我坐他指定嘅台,仲特登講咗句兩個人就坐兩個人嘅位,我心諗你唔係自己打自己嘴巴乜我只係想講,如果間鋪真係生意極度繁忙,咁2個人坐4個人嘅位係唔合理且自私,但你招呼d客就雙重標準,anyway,呢part我唔多講。落完order店員的服務亦都非常唔專業,或者咁講,店員係完全唔熟悉店內嘅運作😑我地order咗麻婆豆腐、乾煸四季豆、宮保雞丁,加2碗白飯。所有餸都來齊,淨係差白飯,於是同店員講我地有叫白飯依家起得啦,佢竟然答我唔好意思呢個唔係套餐唔跟白飯😱九唔搭八嘅服務真係令我大開眼界啊!另外,見到有其他客反映個位冷氣滴水,竟然全程冇人理會,呢種服務精神真係「冇得頂」!!食物質素一般,俾我個感覺唔係熱辣辣即炒,所有餸係暖嘅😑味道OK,但乾煸四季豆令我失望,雖然我唔係廚神,但至少我知道「煸」同「炒」嘅分別,menu寫係「煸」,但出到來係「炒

行入店門,當時係非繁忙時段,店內亦有唔少位,且有兩人的顧客坐在四人卡位食飯,於是我問店員可否坐四人卡位,但店員堅持帶我遊花園咁要求我坐他指定嘅台,仲特登講咗句兩個人就坐兩個人嘅位,我心諗你唔係自己打自己嘴巴乜[因為之後我同媽媽食緊飯個陣我望到四人卡位幾乎係得兩個客坐]

食物質素一般,俾我個感覺唔係熱辣辣即炒,所有餸係暖嘅😑味道OK,但乾煸四季豆令我失望,雖然我唔係廚神,但至少我知道「煸」同「炒」嘅分別,menu寫係「煸」,但出到來係「炒」,唔多加解釋,完。

除咗環境好d,其他冇一個範疇係做得好。性價比低
總之中完伏,唔會再食第二次
2018-05-18
$130 (Dinner)
2018-05-17 1036 views
首先要多謝港鐵先唔係佢開左堅尼地城站,我都唔會踏足到堅尼地城在附近行吓睇吓見到呢間門面和名字都幾特別另我想起某藝人既煮食節目,就俾佢吸引到入去尋食吓呢間係食四川重慶嘢,所以裝飾都好中國味道,而且以熊貓為主除左食還有一個地方係放左d衣服,可俾大家選購坐低睇吓有乜食先,有招牌自選香鍋、涼菜、經典熱菜、主食、甜品,還有午市套餐,但我選左散叫可試多d嘢,我點左:蒽油拌麵、夫妻肺片、十二味上上簽,甜品:幺妹兒冰粉,飲品:桂花冰釀首先講吓:蒽油拌麵,需然賣相唔係吸精一類,但單靠小小蒽花粒、每一條麵都均勻沾上醬油加上熱辣辣還有煙冒出,睇見就想食,麵入囗煙韌彈牙,味道適中,唔覺油膩夫妻肺片,麻辣味嘢味,麻和辣配合得好好,牛肚切薄片,容易索汁,好腍易入囗,牛展味甘濃而脆十二味上上簽,足足有十二串,呢個餸既嘢味度比夫妻肺片更正更好味,入面食物有牛栢葉、蓮藕、萵筍、午餐肉、海帶。牛栢葉彈牙,蓮藕爽脆,萵荀鮮嫩香甜,午餐肉索左汁嘢味,海帶味甘甜好彩點左桂花冰釀,因為佢凍凍地甜甜地,可以幫我解左d辣,等我一路食落去,一覺得辣就飲一啖,需然唔可以解晒全部辣,但都有d幫助,而且入囗好滑好香桂花味最後就係:幺妹兒冰粉
首先要多謝港鐵先
唔係佢開左堅尼地城站,我都唔會踏足到堅尼地城
在附近行吓睇吓見到呢間門面和名字都幾特別

另我想起某藝人既煮食節目,就俾佢吸引到入去尋食吓
呢間係食四川重慶嘢,所以裝飾都好中國味道,而且以熊貓為主

除左食還有一個地方係放左d衣服,可俾大家選購

坐低睇吓有乜食先,有招牌自選香鍋、涼菜、經典熱菜、主食、甜品,還有午市套餐,但我選左散叫可試多d嘢,我點左:蒽油拌麵夫妻肺片十二味上上簽甜品幺妹兒冰粉,飲品:桂花冰釀

桂花冰釀

最後就係:幺妹兒冰粉,提提大家呢個最好要叫,好好食,滑嘟嘟唔太甜,點解食完晒要食呢個甜品,因為佢真係可以完全解晒你口腔裏面既辣
幺妹兒冰粉

我有同侍應講叫佢哋呢個甜品可以再雪凍d,但侍應同我講佢哋試過再凍d,不過甜品會結冰影響口感

下次如有機會可以試吓香鍋,睇餐單好似好吸引

2018-05-14
Tea