Restaurant: Uncle Fong Hotpot Restaurant (The L. Place)
Terms & Details:
2023-02-15 44 views
我都算係方叔叔嘅迷妹因為幾乎每間分店都食過🤣🤣🤣今次係食中環店🥰每間分店裝修都各有特色中環店就多咗乾花擺設🌼今次個鍋底係花膠雞同麻辣鍋花膠雞鍋底有驚喜~~湯底好濃郁~仲有好多花膠仔食😍啱曬貪靓嘅女士😍晨州生蠔(半份)必食❗️❗️❗️❗️❗️超級鮮甜!唔食走寶!美國Prime牛小排(一份)每次來親方叔叔都必食❗️桂花蚌(半份)今次第一次食桂花蚌👍🏻驚喜!爽口清甜❗️手打四寶丸(半份)千絲柏葉(半份)黑松露手打墨魚滑(半份)方叔叔啲魚滑蝦滑都做得好好👍🏻牛蛙(兩隻)鮮竹笙(半份)葛筍條(半份)土豆片(半份)皇帝菜(半份)總之~~想食重慶麻辣火鍋來方叔叔實冇錯👍🏻👍🏻👍🏻
我都算係方叔叔嘅迷妹
因為幾乎每間分店都食過🤣🤣🤣
今次係食中環店🥰
每間分店裝修都各有特色
中環店就多咗乾花擺設🌼
今次個鍋底係花膠雞同麻辣鍋
花膠雞鍋底有驚喜~~
湯底好濃郁~仲有好多花膠仔食😍
啱曬貪靓嘅女士😍

晨州生蠔(半份)
必食❗️❗️❗️❗️❗️
超級鮮甜!唔食走寶!

美國Prime牛小排(一份)
每次來親方叔叔都必食❗️

桂花蚌(半份)
今次第一次食桂花蚌👍🏻
驚喜!爽口清甜❗️

手打四寶丸(半份)
千絲柏葉(半份)
黑松露手打墨魚滑(半份)
方叔叔啲魚滑蝦滑都做得好好👍🏻

牛蛙(兩隻)
鮮竹笙(半份)
葛筍條(半份)
土豆片(半份)
皇帝菜(半份)

總之~~想食重慶麻辣火鍋
來方叔叔實冇錯👍🏻👍🏻👍🏻
天氣無啦啦轉涼,當然要繼續去發掘火鍋店!方叔叔呢個名得意得來,仲要越開越多分店,相信一定有返咁上下水準👍🏻鴛鴦麻辣鍋 無辣不歡嘅小編當然揀左重慶辣湯,湯底麻得來好香,而且適逢情人節,餐廳仲整咗一個心型牛油應下節,入口並不會太嗆喉,越煲越刺激味蕾,嘴唇亦都會越嚟越麻,辣得過癮。另一邊揀咗花膠雞湯,湯底真材實料,花膠爽彈得來帶點膠質,雞件份量都幾多,雖然要額外加多$20一位,但係絕對超值!👍🏻美國Prime牛小排一片一片油脂分布平均,入口牛味都幾重,半份而言有八片,價錢尚可。👍🏻嫩牛肉比起肥牛片,小編更鍾情於滑牛!精選牛裹脊部位,脂肪及瘦肉比例適中,牛肉食落鮮嫩香濃,放入麻辣湯底之中,無疑係最完美嘅配搭。👍🏻晨州生蠔🦪呢個價錢有四隻,真係物超所值。用上冰鎮方式上枱,眼見蠔肉飽滿,食落蠔味鮮甜!👍🏻鮮竹笙手打蝦滑 呢個配料屬中環店限定,竹笙之內包入蝦滑,入口豐富,爽爽脆脆之中帶有蝦肉嘅彈口,最值得一讚嘅係,竹笙包得實淨,落咗鍋底都唔易鬆散!👍🏻潮汕手打牛筋丸牛味不算香濃但勝在爽彈多汁!👍🏻鮮龍躉片一片一片晶瑩透白,魚質帶點爽口得來又好實淨,魚味好清,入口無骨無鱗。👍🏻蔬菜功夫萵筍片薄得透徹,

👍🏻鴛鴦麻辣鍋

👍🏻美國Prime牛小排
一片一片油脂分布平均,入口牛味都幾重,
半份而言有八片,價錢尚可。

👍🏻嫩牛肉

👍🏻晨州生蠔🦪

👍🏻鮮竹笙手打蝦滑

👍🏻潮汕手打牛筋丸
牛味不算香濃但勝在爽彈多汁!

👍🏻鮮龍躉片

👍🏻蔬菜
功夫萵筍片薄得透徹,放落白湯,食落清甜;油麥菜油綠,同樣係打邊爐嘅必備蔬菜之一。

👍🏻紅糖糍粑
紅糖蘊藏喺糍粑裏面,所以咬落去嘅時候要特別小心,再可以沾上黃豆粉同芝麻,煙韌韌勁好食!

👍🏻水仙烏龍檸檬茶
超巨型嘅size,絕對可以兩個人分享,入口清清甜甜,而且有好多片檸檬,適合解油膩!

👍🏻👍🏻每張枱都有獨立嘅豉油、蒜蓉、麻油、蔥花,感覺更為衛生,另外配備左計時器,咁就唔怕會錯過每樣食材嘅最佳口感。

💡茶位及醬料費$20一位,一坐低更加會送上滋潤糖水
  • 紅糖糍粑
2023-02-12 71 views
最近天氣時凍時熱又開始有雨,證明冬天就快完結啦🥹🥹 好彩打邊爐一年四季都有得食😆 今晚都係去咗我最愛嘅方叔叔重慶老火鍋度打邊爐, 我真係好鍾意呢間位於中環, 交通方便又環境舒適既分店,仲有佢個麻辣好鬼正,諗起都流口水🤤首先梗係揀咗個湯底先啦,鴛鴦鍋就緊㗎啦,一邊麻辣,另一邊就揀佢嘅冬日特色羊肉湯。 麻辣夠香夠辣,羊肉湯裏面有六七嚿羊肉,湯底真係好得,尤其淥菜,特別香👍🌟水仙烏龍檸檬茶呢杯大大杯嘅飲品係我嘅至愛,打邊爐必備,非常足料又少甜😆🌟龍躉片好好味,有四塊好大塊嘅龍躉,用羊肉湯煮特別好味,可能因為<魚>加<羊>等於<鮮>🤣🌟手切牛肉估唔到半份都咁大碟,油脂分佈均勻,其實佢都幾厚切,我覺得好抵食喎,推介👍🌟嫩牛肉牛肉好嫩滑又爽彈,襯麻辣湯我覺得最夾😎🌟手打四寶丸出色,分別有黑松露墨魚丸,豬肉貢菜肉,牛肉丸同蝦丸。新鮮手打,通常丸好味,嗰間餐廳實掂🤭🌟潮汕牛丸我本人好鍾意食牛丸,餐廳入呢隻貨真係唔錯,值得一讚係咬落去仲好多汁同有牛脂香👍🌟鮮鴨血食麻辣冇可能唔叫鴨血,鮮鴨血真係唔同啲,好好食,大家要試下🤤🌟萵筍呢個一定要用羊肉湯淥,有種好特別又美味效果, 好難形容,總之就正啦👍🌟

🌟水仙烏龍檸檬茶
呢杯大大杯嘅飲品係我嘅至愛,打邊爐必備,非常足料又少甜😆

🌟龍躉片

🌟手切牛肉

🌟嫩牛肉
牛肉好嫩滑又爽彈,襯麻辣湯我覺得最夾😎

🌟手打四寶丸

🌟潮汕牛丸

🌟鮮鴨血

🌟萵筍

🌟炸芋頭
芋頭只要靚,自然就好味,佢做得到呀😀

🌟武隆苕粉
上次都有點,主食我一定揀呢個,煙韌好味,五分鐘啱啱好👍

🌟油麥菜
啲菜好乾淨,完全唔使掹走啲唔靚嘅地方,因為全部都好靚👍

唔講唔知原來方叔叔係蒲田個老細,用自己名命名開火鍋店,食過蒲田都知道佢啲嘢食係好唔錯,所以呢間真係信心保證👍👍 鍾意食辣嘅朋友一定要試下佢有個好出名特辣,叫加0辣, 原來係用劉嘉玲命名,聽聞真係好刺激,下次一定要挑戰下😎
2023-02-07
$400 (Dinner)
2023-02-11 45 views
在中環收工想吃個麻辣火鍋選擇真的不多這家前身是渝味曉宇店家裝修蠻乾淨漂亮的晚上都多是附近上班人士去光顧❤️九宮格麻辣大紅鍋當時是新開張麻辣鍋是免費的油感比較重咸鮮香辣為主❤️麻辣嫩牛肉肉質是真的很嫩滑軟腍但麻辣香料略嫌太多吃下去有些微苦❤️淮山條超級推介香糯爽口都有平時火鍋料比較少見❤️珊瑚蚌新解爽脆❤️手打四寶丸肉質新鮮好吃❤️炸豆皮下湯很吸油及湯汁很肥但又忍不住會吃邪惡食物❤️牛肉,午餐肉,香腸,牛柏葉正常發揮沒什麼特別走時見到有午市套餐價位幾抵食下次可以試試🥰
在中環收工想吃個麻辣火鍋

❤️炸豆皮
下湯很吸油及湯汁
很肥但又忍不住會吃
邪惡食物

❤️牛肉,午餐肉,香腸,牛柏葉
正常發揮沒什麼特別

走時見到有午市套餐
價位幾抵食
下次可以試試🥰
2022-10-18
$400 (Dinner)
2023-02-09 51 views
冬天就是要打邊爐😋今晚跟家姐去了方叔叔重慶老火鍋 @unclefonghotpothk食材選擇十分豐富,也非常新鮮🤤環境寬敞服務又好吃得好開心滿足❤️🍲雙拼鴛鴦鍋 $38/位🌶️麻辣鍋味道正宗,麻辣惹味❤️‍🔥養生花膠雞鍋 +$20/位花膠份量頗多,口感Q彈,湯底鮮甜超好喝🤤🐄嫩牛肉 (一份) $108肉質嫩滑味濃,淥多久也不韌不鞋,依然嫩滑,超推薦👍🏻🐮大刀牛肝 (半份) $48味道濃郁滋味,入口香滑,下次要點一份才夠🤤🐮牛骨髓 (半份) $58好creamy,與麻辣好夾😋🐮千絲柏葉 (半份) $48🐮稻田毛肚 (半份) $98好爽口,推薦😋🦢鮮鵝腸(半份) $78🐥鮮鴨血 $88🦐鮮竹苼手打蝦滑 (半份) $68💚大刀筍片 (一份) $28💚功夫萵筍片 (一份) $48💛現炸豆皮 (半份) $38香脆好味,超好吃的🤤🐷長城小白豬午餐肉 (一份) $48
冬天就是要打邊爐😋
食材選擇十分豐富,也非常新鮮🤤
環境寬敞服務又好
吃得好開心滿足❤️

🍲雙拼鴛鴦鍋 $38/位
🌶️麻辣鍋
味道正宗,麻辣惹味❤️‍🔥
養生花膠雞鍋 +$20/位
花膠份量頗多,口感Q彈,湯底鮮甜超好喝🤤

🐄嫩牛肉 (一份) $108
肉質嫩滑味濃,淥多久也不韌不鞋,依然嫩滑,超推薦👍🏻

🐮大刀牛肝 (半份) $48

味道濃郁滋味,入口香滑,下次要點一份才夠🤤

🐮牛骨髓 (半份) $58
好creamy,與麻辣好夾😋

🐮千絲柏葉 (半份) $48

🦐鮮竹苼手打蝦滑 (半份) $68

💚大刀筍片 (一份) $28

💚功夫萵筍片 (一份) $48

💛現炸豆皮 (半份) $38
香脆好味,超好吃的🤤

🐷長城小白豬午餐肉 (一份) $48

2023-01-30
$550 (Dinner)
  • 養生花膠雞鍋
2023-02-07 53 views
自從渝味曉宇改為方叔叔重老火鍋之後,我今次係第一次幫襯,春天開始春困,食啲好嘢醒神下先。呢度好抵呀!叫鴛鴦鍋湯底唔洗額外加錢 ,人頭計$38位咋。梗係嗌個鴛鴦麻辣➕大骨滋補鍋啦!🫰 麻辣火鍋湯底講究嘅係牛油香味同 麻辣度,雖然我麻麻哋食得辣但係呢度有唔同嘅辣度畀你揀,啱曬嗜辣同埋怕辣嘅你, 另一邊嘅鍋我揀咗滋補鍋 , 原條大骨、粟米、蘿蔔、紅棗好補呀!女人梗係要滋補一下啦。 呢度啲火鍋配料係手機落單,而且每份配料有半分咁樣order,啱曬我哋兩個女仔可以食多啲唔種類食物 😋坐低職員送上一碗銀耳紅棗露,清甜滋補。而且仲提醒係蕎麥茶,不怕夜晚訓唔著。👍👍每款食物都有煮食時間標記,俾埋個計時器你計時,唔怕煮過頭。好貼心稻田毛肚$98黑色嘅毛肚未經漂染包保天然, 毛肚爽口彈牙黃喉$68黃喉大大塊, 一啲都唔孤寒,顏色天然微黃,有咬口。桂花蚌$98每一條都好大隻,淥30秒,入口爽脆。白鱔$68 厚切鱔片,淥一淥就拎上嚟食入口爽脆彈牙。手切牛肉$258牛肉油脂分佈均勻,入口滿滿甘香。藤椒牛舌$68 藤椒味好濃,入口有麻痺感,正!牛舌爽脆。嫩牛肉$58牛肉大件又夠厚,肉質鮮嫩😋黑松露手打墨魚滑$6

稻田毛肚$98
黑色嘅毛肚未經漂染包保天然, 毛肚爽口彈牙
黃喉$68
黃喉大大塊, 一啲都唔孤寒,顏色天然微黃,有咬口。
桂花蚌$98
每一條都好大隻,淥30秒,入口爽脆。
白鱔$68
厚切鱔片,淥一淥就拎上嚟食入口爽脆彈牙。
手切牛肉$258
牛肉油脂分佈均勻,入口滿滿甘香。
藤椒牛舌$68
藤椒味好濃,入口有麻痺感,正!牛舌爽脆。
嫩牛肉$58
牛肉大件又夠厚,肉質鮮嫩😋
黑松露手打墨魚滑$68
黑松露混合新鮮墨魚製嘅墨魚滑又香又鮮🤞
洛神花鮮橙特飲 $58
洛神花獨有嘅酸加埋甘草嘅甜仲有鮮橙嘅香,一杯特飲令人清爽解膩💯

2023-02-06 41 views
之前同朋友食過一次方叔叔打邊爐覺得幾好食,所以前排又同屋企人去食!😝😍座位舒服仲有落地大玻璃添,員工服務態度都好好~仲好貼心有圍裙,防止件衫整污糟❤️湯底:我哋揀咗麻辣鴛鴦鍋,一半系麻辣, 一半系蕃茄湯,佢哋嘅麻辣湯做得好好,好香❤️阿爸都贊不絕口!番茄湯,就正正常常都唔錯我哋嗌咗:-美國Prime牛小排(半份)-手切牛肉 ( 半 份 )-千絲柏葉(一份)- 紐西蘭精品羊肉卷(一份)-鮮竹笙手打蝦滑(一份)-珊瑚蚌 ( 一 份 )-鮮黃喉(一份)今次最有意外驚喜嘅就珊瑚蚌!珊瑚蚌脆卜卜口感好特別😍另外黃喉夠新鮮又大塊❤️ 牛小排同之前一樣都系咁好食!油脂分布啱啱好,好滑

我哋嗌咗:

-美國Prime牛小排(半份)
-手切牛肉 ( 半 份 )
-千絲柏葉(一份)
- 紐西蘭精品羊肉卷(一份)
-鮮竹笙手打蝦滑(一份)
-珊瑚蚌 ( 一 份 )
-鮮黃喉(一份)

2023-02-03 34 views
呢幾日無啦啦凍返🥶唔使諗一定係打邊爐啦!食單點打邊爐嘅話啲材料一定要夠新鮮!所以今次就去咗方叔叔打邊爐🍲咁鬼凍嘅天氣就梗係叫羊肉鴛鴦鍋!冬天食羊肉另一邊就係重慶辣,完全岩曬我🤣依間餐廳周不時我都會去,所以入邊好多菜式我都試過。今次同個朋友嚟佢竟然話想試吓啲奇怪嘢😂我就捨命陪君子😂但係首先就緊係食左啲正常嘅先啦😉😂今次試咗鮮竹笙手打蝦滑同5頭南日鮮鮑,係中環店期間限定嘅🍤第一次見竹笙入邊係包住啲嘢,感覺好特別,食到蝦嘅鮮味之餘都食到竹笙嘅爽口。後者就鮮鮑魚切片,好短時間就食得勁新鮮!另外唔使講嘅係,珊瑚蚌,桂花蚌,淮山條,功夫萵筍片同霞浦海帶苗一定係必點!!!要記住!!!最後就到咗捨命陪君子嘅環節😂朋友叫左腦花,鮮魚膘同鮮豬心🥹佢話佢中咗之後成日都腦霧,要以形補形😂腦花我就見過,其餘嗰兩樣我冇諗過原來可以打邊爐…有少少過唔到心理果關,但係食落去又比我想像中接受到同埋因為佢好新鮮所以都幾好食!講真如果間舖頭嘢食唔夠新鮮嘅話,一定唔會敢叫同食而啲。嘢飲就叫咗杯日本七寶札幌生啤同埋衝上雲霄百香果雞尾酒🍹杯雞尾酒勁大杯!$58有酒精勁抵!另外打完邊爐仲可以去返門口,佢有部消除衣服味道嘅機,噴完之
呢幾日無啦啦凍返🥶唔使諗一定係打邊爐啦!

嘢飲就叫咗杯日本七寶札幌生啤同埋衝上雲霄百香果雞尾酒🍹杯雞尾酒勁大杯!$58有酒精勁抵!另外打完邊爐仲可以去返門口,佢有部消除衣服味道嘅機,噴完之後成身都勁香好似噴咗香水咁🌸完全唔使驚食完一身味去唔到玩既大家!

邊個話打邊爐一定要係咁食牛🐮?如果材料夠新鮮嘅話煮咩都好食😋
-二訪 方叔叔重慶老火鍋🍲今次唔同既就系去左中環店👍🏻環境比尖沙咀更寛敞同上次一樣 坐低後店員就會即刻遞上雪耳糖水俾各位客人先暖胃 今次亦都叫左鴛鴦麻辣火鍋🍲一邊係鴛鴦湯底另一邊係12-2月限定 冬日特色羊肉湯好香濃藥材味 好滋補😍 我同朋友每人都飲左3-4碗🥣羊肉都大約有6-8舊㗎⋯呢度好多嘢都有半份👍🏻啱晒我哋呢啲每樣都想試吓既人🤪可以叫半份係最佳嘅選擇🤣亦都係因為咁 叫下叫下叫左勁多!整體上都好好食 (⭐️必點食物).🥢乾貢菜⭐️🥢熟鵪鶉蛋🥢手打四寶丸🥢鮮竹笙⭐️🥢美國Prime牛小排⭐️🥢長城小白豬午餐肉🥢黑松露手打墨魚滑🥢珊瑚蚌⭐️🥢牛骨髓🥢潮汕手打牛筋丸🥢重慶炸酥肉🥢鮮龍躉片⭐️🥢鮮滑魚麵⭐️🥢鮮竹笙打打蝦滑⭐️🥢嫩牛肉🍹衝上雲霄百香果雞尾酒🍹水仙烏龍檸檬茶.

二訪 方叔叔重慶老火鍋🍲
今次唔同既就系去左中環店👍🏻環境比尖沙咀更寛敞
同上次一樣 坐低後店員就會即刻遞上雪耳糖水俾各位客人先暖胃
今次亦都叫左鴛鴦麻辣火鍋🍲
一邊係鴛鴦湯底另一邊係12-2月限定 冬日特色羊肉湯
好香濃藥材味 好滋補😍 我同朋友每人都飲左3-4碗🥣
羊肉都大約有6-8舊㗎⋯

呢度好多嘢都有半份👍🏻啱晒我哋呢啲每樣都想試吓既人🤪
可以叫半份係最佳嘅選擇🤣亦都係因為咁 叫下叫下叫左勁多!
整體上都好好食 (⭐️必點食物)
🥢乾貢菜⭐️

• 鮮竹笙打打蝦滑
  • 鮮龍躉片
  • 乾貢菜
2023-01-30 67 views
農曆年假🌸🌸🌸行大運,就近中環街市嘅銀座式大廈The L.Place,喜見「方叔叔」,-於就食番個紅噹噹🌶️🌶️🌶️嘅重慶火鍋♨揀咗個雙拼鴛鴦鍋,重慶鍋揀普通辣🌶️,另一半就揀左養生花膠雞,辣🌶️嗰邊火火的🔥-層-層滲出來,蟲草花膠雞就暖暖滋潤,濃滑順喉👅呢個組合真正做到剛柔並重食火鍋必選嘅肥牛,除咗常規嘅牛小排,呢度嘅嫩牛肉都-定要試,滑牛淋滑,肉汁鮮甜,軟糯嘅口感零舍唔同👍堅正呀基本嘅四寶丸亦非一般,真材實料爽彈新鮮,朋友識食,揀咗好多獨特嘅火鍋料,腦花軟綿綿、鮮黃喉脆卜卜,口感兩極,非常過癮大刀牛肝處理得非常細緻,冇筋厚切,沙沙外層軟軟夾心,辣同唔辣,兩種風味都好好食除左牛肝,鮮豬心、牛蛙又係火煱小見嘅食材,豬心薄切冰鎮,真係睇得到嘅新鮮,牛蛙快熟,嫰滑肉地好似食魚咁,呢啲咁特別嘅食材,唯有先食到除左嚴選食材,呢度對不同嘅配料,都會貼心地提示烹調時間,好似珊瑚蚌,桂花蚌,只要30秒嘅時間就食得,唔過火♨️果然更鮮更甜👍火鍋♨️食唔少,食材獨特又精緻,服務週到又舒適,「方叔叔」的確靠得住
除左牛肝,鮮豬心、牛蛙又係火煱小見嘅食材,豬心薄切冰鎮,真係睇得到嘅新鮮,牛蛙快熟,嫰滑肉地好似食魚咁,呢啲咁特別嘅食材,唯有[方叔叔]先食到
  • 鮮豬心
  • 大刀牛肝
呢間重慶火鍋由舊名食到新名,愈來愈多分店,加埋地鐵站嘅洗版式廣告,呢排咁凍想打邊爐第一時間都係諗起佢😂 於是同朋友到訪呢間精品火鍋🍲呢度有四個辣度嘅麻辣火鍋選擇,亦有五款滋補湯底,今次揀咗鴛鴦鍋,普通辣大紅鍋搭山珍菌湯鍋 ,湯底就以人頭計每位$38,茶芥每位$20,最正係每張枱都有調味料唔洗行出去加🤣一坐低,店員就會送一碗雪耳紅棗糖水暖胃,等食材上嘅同時都飲咗一碗火鍋湯,真菌湯飲落去菇菌味好出,麻辣湯底都好足料,見到有大量嘅花椒同辣椒🌶️同埋值得一讚嘅係佢哋食到最後湯底仲好有味,唔會淡☺️呢到嘅食材選擇好多元化,而且都好新鮮,基本上冇中過伏🤑嫩牛肉($108一份)口感軟腍,牛味出,淥一淥就食得🐮 鮮鵝腸 ($78/半份) 肥瘦適中,加落麻辣湯底就最正🤩之前到訪其他分店,唔為意原來中環店有好多限定食物,自己都叫咗幾款嚟試試~黑松露手打墨魚滑 ($68/半份)會話係必食推介,墨魚滑墨魚味重,同黑松露香好夾,口感爽彈🤤 另一個中環店限定係鮮竹笙手打蝦滑 ($68/半份) ,用鮮竹笙包裹著原條蝦滑都幾特別,外層嘅竹笙爽,入面蝦滑夠彈牙,兩者出奇地夾🥳海鮮方面,叫咗帶子($98/半份)同晨洲生蠔($

鮮鵝腸 ($78/半份) 肥瘦適中,加落麻辣湯底就最正🤩

海鮮方面,叫咗帶子($98/半份)同晨洲生蠔($88/半份),生蠔仲係11月至2 月當造既季節限定食材,兩者煮完一樣脹卜卜,唔會縮水,食落好新鮮,而且夠厚肉🤪

手打四寶丸 ($128/全份) 分別有鮮蝦丸、牛肉丸、墨魚丸同豬肉貢菜丸,四款丸都爽滑彈牙,味道十足,最鍾意就係豬肉丸,冇出面嘅貢丸咁肥膩又會食到豬肉香🐷
武隆苕粉 ($48/份) 食落有啲似煙韌version薯粉,都幾有咬口😛大刀萵筍 ($28/全份) 幾爽脆👍🏻

呢到啲嘢飲夠晒大杯,同朋友一人一杯,自己嗌嘅水仙烏龍檸檬茶 ($58) 甜度唔算高,飲落去好解膩🥰洛神花鮮橙特飲($58)就比較甜,洛神花嘅味道比較出,飲到最後就會飲到橙甜嘅後勁🍊

總括嚟講,呢到邊爐食材湯底真心幾高質素,加埋座位寬闊,環境舒服,私隱度好高,基本上唔會聽到隔籬枱講嘢🫶🏻侍應上菜時會細心介紹每項菜目,又幫手落墨魚滑,亦都幾主動加湯🍲 絕對對得住佢個價錢,推介大家想打邊爐都可以嚟一戰🥳
2023-01-29 46 views
最近溫度又下降,又係要去打邊爐嘅時候啦😍 我最鍾意去中環分店嘅方叔叔重慶老火鍋,環境優美透光度高,服務仲好好👍🏻今次試花膠雞湯x 麻辣湯嘅鴛鴦麻辣鍋花膠湯好足料,雞髀肉好入味而且嫩滑,湯底濃郁,膠質豐富😄 另一邊麻辣湯就辛口惹味😍 以下幾個配料都好推介:鮮竹笙手打蝦滑竹笙吸唒湯汁包住彈牙蝦滑,口感豐富😍鮮鮑魚淥30秒就食得😃 鮑魚彈牙爽口幾新鮮~鮮鴨血大大舊好厚切👍🏻 點蒜蓉麻油好夾好好味😋無骨鴨掌放係麻辣湯底個邊煮15分鐘入唒味,唔洗「lun」骨食得好爽😍呢幾款係次次都嗌~神洲生蠔 魚膘珊瑚磅美國Prime牛小排

今次試花膠雞湯x 麻辣湯嘅鴛鴦麻辣鍋

以下幾個配料都好推介:
鮮竹笙手打蝦滑
竹笙吸唒湯汁包住彈牙蝦滑,口感豐富😍

鮮鮑魚
淥30秒就食得😃 鮑魚彈牙爽口幾新鮮~

鮮鴨血
大大舊好厚切👍🏻 點蒜蓉麻油好夾好好味😋

無骨鴨掌

呢幾款係次次都嗌~
神洲生蠔

魚膘

珊瑚磅

美國Prime牛小排
2023-01-29 44 views
今日中午嚟到方叔叔重慶老火鍋嘅中環分店,餐廳嘅座位夠晒闊落,我都係中午時間第一次你,你比起夜晚,餐廳明顯闊落好多。我就要咗芫荽皮蛋湯同麻辣燙上平,芫荽皮蛋嘅芫荽味突出,仲有唔少皮蛋添。冬菇夠晒彈牙,有好香嘅菇味,夠晒特別。芽菜生菜嘅份量都好多,入口清甜爽口,仲好翠綠添。晨洲生蠔生蠔入口好嫩滑,仲有香濃嘅蠔香味,蠔夠大隻同厚身,好正呀。嫩牛肉呢個嘅份量雖然唔多,但牛肉入口非常之滑,牛肉味亦都夠晒突出,所以真係好有特色。手打香菜牛肉滑依個牛肉滑嘅賣相好精美,份量又夠多,牛肉同香菜嘅比例啱啱好,每一啖都食到好香嘅香菜味。整體來講,呢間火鍋店真係好有特色,鍾意食辣嘅可以食辣味湯底,唔啱食辣嘅嘢都可以叫返普通湯底。#中環美食 #中環好去處 #hkfoodie#beautifulcuisines#kolhk#foodstagram#nomnom#lifestyle#finedining#香港好去處#打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoodblogger#hongkongrestaurant#hkfoodshare#hkfood#hkig#igfood#hkkol#fotd#

冬菇
夠晒彈牙,有好香嘅菇味,夠晒特別。

芽菜
生菜嘅份量都好多,入口清甜爽口,仲好翠綠添。

晨洲生蠔
生蠔入口好嫩滑,仲有香濃嘅蠔香味,蠔夠大隻同厚身,好正呀。

嫩牛肉

手打香菜牛肉滑

#中環美食 #中環好去處 #hkfoodie#beautifulcuisines#kolhk#foodstagram#nomnom#lifestyle#finedining#香港好去處#打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoodblogger#hongkongrestaurant#hkfoodshare#hkfood#hkig#igfood#hkkol#fotd#hkfoodporn#amazing#相機食先#香港#吃貨#photooftheday
2023-01-26 41 views
其實方叔叔就係以前既渝味曉宇重慶老火鍋。今次就嚟試吓改名之後有咩新玩法先~就喺中環L place 夠曬方便!一嚟到覺得環境夠寬敞坐得舒服,店員全部都好有禮會細心講解落單方法,時令推介等。大加分~湯底選擇左麻辣鴛鴦鍋,一邊係麻辣,另一邊係養生花膠雞湯鍋。個花膠雞湯底夠鮮甜,打之前飲返碗感覺好大補多數食物都有標示適合煮幾耐,唔使估估吓,又係加分位生蠔夠肥大肉厚,但記住係唔可以生食㗎!(店員貼心溫馨提示)黃喉,鵝腸都係水準之作另外要讚既係佢哋有啲特別蔬菜選項,貢菜鮮綠爽口,碌完又吸湯又脆,好欣賞!功夫萵筍片夠薄同無渣;仲有大刀筍片啲筍食落夠嫩又清🙌🏻整體體驗唔錯,服務貼心令人開心

多數食物都有標示適合煮幾耐,唔使估估吓,又係加分位

整體體驗唔錯,服務貼心令人開心
2022-12-31
$500 (Dinner)
Celebration
New Year's Eve
2023-01-25 46 views
方叔叔重慶老火鍋 (The L. Place) (中環).成日食嘅方叔叔貪佢多分店而且又好食😋早兩日要過上環拎蘿蔔糕,就食左中環嘅方叔叔。呢到有大骨滋補湯係出面無,另外再要個麻辣鍋.蔬菜類我地有叫娃娃菜,冬瓜,土豆,特別啲嘅呢到有個叫乾貢菜,淥三分鐘就食得,咬落非常爽脆好似豆咁。未試過嘅建議大家要試!.鍾意食索味野嘅,推薦食土豆,冬瓜,腐皮等,食得辣嘅一定覺得非常好食.中環店有啲分店限定,鮑魚片得呢到先有,另外鴨血呢到係比較實正嘅鮮鴨血,同之前我係其他地方食嘅鮮鴨血比較液體又唔同.呢到值得一讚係飲品好大杯,每次都會叫四大天王!.📌 方叔叔重慶老火鍋 (The L. Place) (中環)中環皇后大道中139號The L. Place 14樓
方叔叔重慶老火鍋 (The L. Place) (中環)

成日食嘅方叔叔貪佢多分店而且又好食😋

呢到值得一讚係飲品好大杯,每次都會叫四大天王!
中環皇后大道中139號The L. Place 14樓