2023-02-04 32 views
🍱蒲燒鰻魚定食.👍🏼👍🏼👍🏼- 鰻魚好軟,幾大條,淋落魚嘅燒汁調味啱啱好,撈飯一流- 撈沙律嘅汁好味,蔬菜種類都多- 麵豉湯入面有豆腐同豆卜,唔會過鹹,飲完唔會頸渴- 醃黃瓜(?)唔會過酸,同飯或鰻魚一齊食都好味.👍🏼👍🏼- 飯係幾香嘅珍珠米,份量好足,食完好飽好滿足,如果再多啲燒汁撈飯更正·午市埋單$108冇收加一以呢個份量同味道嚟講係合理嘅價錢如果有得單點玉子燒就好😝(雖然應該唔會塞得落個胃)啲枱否可以闊落啲會更好,塊板+個黑板仔成日撞到
🍱蒲燒鰻魚定食
👍🏼👍🏼👍🏼
- 鰻魚好軟,幾大條,淋落魚嘅燒汁調味啱啱好,撈飯一流
- 撈沙律嘅汁好味,蔬菜種類都多
- 麵豉湯入面有豆腐同豆卜,唔會過鹹,飲完唔會頸渴
- 醃黃瓜(?)唔會過酸,同飯或鰻魚一齊食都好味
👍🏼👍🏼
午市埋單$108冇收加一
以呢個份量同味道嚟講係合理嘅價錢
如果有得單點玉子燒就好😝(雖然應該唔會塞得落個胃)
啲枱否可以闊落啲會更好,塊板+個黑板仔成日撞到
蒲燒鰻魚定食
蒲燒鰻魚定食
2023-02-01 223 views
餐廳名簡單又直接,就叫 “海膽仔”, 一睇就是主打食海膽。而且價錢不貴,令原本不是海膽愛好者的我, 都決定要品嚐一下。 餐廳地方雖然不大, 但菜式種類頗多, 有壽司、拉麵、串燒、手卷、刺身、炸物、燒物和沙律, 實在是眼花瞭亂。 🍱海膽丼  (配麵豉湯及沙律)海膽份量多, 有2款不同的海膽, 一款是直接鋪在白飯上面,另一款則用木板盛載住。以往只食過海膽炒飯, 未曾試過淨食海膽, 於是來一個不同層次的食法。首先, 第一啖先空口用紫菜加紫蘇葉再配上木板上盛載的那款海膽, 海膽入口順滑, 沒有腥味;第二啖試用海膽搭配上一口白飯, 可以多咀嚼一點,令海膽既鮮味停留在口腔多一會兒; 第三啖把芥末醬油直接倒在海膽上面再配上白飯一起食,發覺別有一番風味,整體口感更加豐富, 可以一口接一口。 👅秘制牛舌拉麵有2大塊牛舌及標配的紫菜、粟米、筍、木耳絲和溏心蛋等配料, 牛舌相當厚身, 有口感得來又不會韌。 仲有2塊醬油色的白蘿蔔扮到成舊牛舌咁既樣, 差點被佢呃到, 但相當入味。 🦑原隻日本魷魚筒大大條, 無太多的調味, 可以食到魷魚本身的鮮味,新鮮, 肉質Q彈。 🥗蟹籽沙律每次食日本嘢都必叫的沙律, 實在是

🍱海膽丼  (配麵豉湯及沙律)

👅秘制牛舌拉麵

🦑原隻日本魷魚筒

🥗蟹籽沙律
每次食日本嘢都必叫的沙律, 實在是至愛, 亦唔怕會中伏, 清爽的青瓜絲加上蟹籽, 雖然有配上沙律醬, 但毫無罪惡感。 每當食完一道菜, 再食一口清爽的蟹籽沙律, 一瞬間便可清空口腔的味道再去試其他菜式。

🍡章魚燒
一共有6粒, 章魚小丸子上面鋪上了滿滿的海苔和木魚絲, 食落外脆內軟。

🧆熔岩海膽魚餅
外表不揚, 內有乾坤, 黑漆漆的外表, 里面包滿了金黃黃的海膽, 一口咬下去, 海膽像奶黃包里面的奶黃洶湧澎湃, 表皮仲十分Q彈。

🍑木村水蜜桃汁
梳打水蜜桃汽水, 好清甜的水蜜桃味, 飲落好GUR, 雖然今晚沒有叫到酒, 但飲落有點醉的感覺。
2023-01-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$260.5 (Dinner)
  • 海膽丼
  • 沙律
2023-01-31 38 views
新蒲崗有間好出名嘅日本餐廳叫海膽仔,聽過身邊啲朋友講過好多次,今次終於可以自己嚟試一試啦!以前嚟呢頭多數都係打邊爐,喺地區小店中間,原來有一間咁正嘅日本餐!成餐我覺得最好食就係個鮪魚壽司拼盤,包大拖羅兩件,中拖羅兩件,赤身兩件同埋香蔥拖羅魚蓉兩件都只係 $298,每一件壽司都好新鮮,超級肥美!第二樣鍾意嘅就係個海膽don,首先覺得擺盤好靚,有兩種海膽,加埋幾塊紫菜喺側邊,成碗都只係$168! 海膽冇腥味!秘製牛舌don $58同串燒牛舌 $28我都覺得幾出色,下次一定要帶埋屋企人嚟食!

2023-01-28 40 views
同朋友去開新蒲崗,見到有間壽司店,有外賣又有堂食,出面又有好大個生蠔櫃,所以就去試下啦。前菜叫咗芒果蟹肉沙律,蟹肉碎、芒果、蟹子、青瓜絲及沙律醬份量充足,食材都很新鮮,蟹肉唔只係得碎,真係見到一條條,食落去好有蟹味,蟹子蟹味香濃,芒果鮮甜不酸,份量足足有4大塊,非常開胃。青瓜絲亦很清爽。主菜叫咗三個set,每個set有沙律及麵豉湯。前菜沙律嘅菜都好爽口,沙律醋唔會好酸,麵豉湯配料都好多。剌身定食有牡丹蝦、三文魚、吞拿魚、油甘魚、希靈魚、北寄背和帶子刺身,每份皆有兩件,同朋友一人一塊啱啱好,牡丹蝦非常大隻同長,非常爽口。海鮮刺身鮮甜十足,沒有一絲腥味。三文魚、吞拿魚肉質亦非常鮮嫩,而且沒有筋,全部都係厚切,食落去好滿足,魚的鮮甜味突出。希靈魚就很爽脆,鮮甜味比其他刺身更突出,而碗飯都有壽司醋嘅味道,飯嘅質感都唔錯,唔會太淋。海膽三色丼有半板海膽,同時亦有拖羅魚蓉和三文魚籽。與刺身一樣,鮮甜味入足。三文魚籽每粒亦非常之大粒,且通透,咬落有咸香。拖羅魚蓉油脂肥美,入口即溶。海膽味道更濃厚甘甜,肉質飽滿,而且唔會一夾就散,食落唔會有好大陣明礬嘅味道,好新鮮。推薦用紫菜將所有配料夾住,並配以少量
海膽三色丼有半板海膽,同時亦有拖羅魚蓉和三文魚籽。與刺身一樣,鮮甜味入足。三文魚籽每粒亦非常之大粒,且通透,咬落有咸香。拖羅魚蓉油脂肥美,入口即溶。海膽味道更濃厚甘甜,肉質飽滿,而且唔會一夾就散,食落唔會有好大陣明礬嘅味道,好新鮮。推薦用紫菜將所有配料夾住,並配以少量醬油食用,當拖羅魚蓉的油脂、海膽的甘甜、三文魚籽的咸香一次過在口腔中爆發,就更能感受到此丼飯的美味。
三文魚鵝肝丼
三文魚同鵝肝嘅份量都好夠,三文魚都係勁大塊,鵝肝煮嘅程度啱啱好,帶子都係大粒,好清甜,冇雪味。鵝肝燒到外嘅份量係足以撈到全個飯都有滿滿嘅鵝肝味,搭上刺身係雙倍享受,
三文魚大卷很大碟,足足有八件之多。每件亦差不多有大半個手掌大小,好抵食。每件內有三文魚、玉子、蟹柳和青瓜各一以作配料。不得不提餐廳的珍珠米非常好食,米香濃郁,非常易入口。配料亦很鮮甜美味。玉子蛋香濃郁。

2023-01-26
$300 (Dinner)
2023-01-27 33 views
🥢西京燒銀鱈魚定食 $128· 個定食有沙律、麵豉湯膽飯, 銀鱈魚厚身香滑, 將外層煎香, 沾埋沙律醬食好惹味, 完全值得一食😍🥢秘製牛舌拉麵 $68· 除左牛舌仲有部分牛肉, 有紫菜, 筍, 木耳絲, 溏心蛋等配料, 整碗都好大碗好似食極都仲有😂 牛舌比較厚身, 但唔難咬好易入口🥢芒果蟹肉沙律 $68· 好少有咁多芒果肉既沙律, 加試有啲生果無咁飽肚感, 留肚可以食下其他野🙊🥢海膽軍艦 $58· 黎到海膽仔點會唔食海膽呢, 本身想叫倍化帶子海膽但賣哂😢 不過個海膽壽司都好滿足, 完全唔腥👍🏻🥢松葉蟹膏軍艦 $38 + 香蔥拖羅蓉軍艦$28· 軍艦通常都細細件, 但佢木足料, 一啖放入口大滿足阿!!!! 🥢熟蝦壽司 $16 + 北寄貝壽司 $16· 朋友比較偏向熟食, 所以都叫左熟蝦同北寄貝, 反應都唔錯🥢火炙鵝肝壽司 $58· 呢啲天氣好想食鵝肝, 佢又唔會太油膩有少少油脂咁甘香, 呢個幾值得食👏🏼

🥢西京燒銀鱈魚定食 $128

🥢熟蝦壽司 $16 + 北寄貝壽司 $16

🥢火炙鵝肝壽司 $58
2023-01-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
臨近新年媽咪最忙碌 當然要慰勞一下一齊辦完年貨 便找了這間日本菜試試餐廳名「海膽仔」 一看便知主打海膽太適合喜歡海膽的媽媽 食物款式極多叫了點壽司刺身串燒 啤一啤太舒壓了 -⧫⧫ 芒果蟹肉沙律 ⧫⧫ $68媽媽愛健康養生 這盆大沙律頗得她心以青瓜絲拌著芒果及蟹肉蟹籽 很清爽-⧫⧫ 帶子刺身 ⧫⧫ $48三隻帶子相當肥厚 入口軟嫩淡淡鮮味-◆ 燒物 / 串燒 ◆-⧫⧫ 牛舌串 ⧫⧫ $28相當厚切 鹽燒後爽口彈牙牛味亦算濃-⧫⧫ 厚燒鰻魚串 ⧫⧫ $28兩件不算細件 大啖鰻魚肉味道不錯的-⧫⧫ 魷魚鬚串 ⧫⧫ $18這價錢也太抵食了吧 嚼著煙韌帶咸香-⧫⧫ 紐西蘭羊架 ⧫⧫ $48羊架很有羊羶脂香 肥瘦適中十分惹味-◆ 壽司 /卷物 ◆⧫⧫ 海膽軍艦 ⧫⧫ $58海膽店又怎能不吃 叫了兩份更加滿足滿滿的厚厚的海膽 入口綿密有幸福感-⧫⧫ 火灸三文魚腩壽司 ⧫⧫ $22魚腩油份多 火灸後脂香四溢入口即化-⧫⧫ 火灸醬燒蟹棒壽司 ⧫⧫ $18加了蛋黃醬的燒蟹棒 不可能不好吃呀-⧫⧫ 牛油果軟殻蟹卷 ⧫⧫ $18牛油果與軟殻蟹好夾 媽媽喜歡這配搭 -⧫⧫ Orion 沖繩生啤 ⧫⧫ $28細細
臨近新年媽咪最忙碌 當然要慰勞一下

2023-01-09
Type of Meal
Dinner
2023-01-20 63 views
開係新蒲崗嘅海膽仔主打日本料理,尤其係刺身、壽司,新鮮又好食,價錢亦親民,難怪有咁多捧長客!✨海膽軍艦 $58 叫得海膽仔,佢地嘅海膽係必試,海膽非常鮮甜,完全無腥味😚✨帶子壽司 $28帶子圓大飽滿,肉質柔軟,鮮甜好味!✨三文魚腩壽司 $16 三文魚壽司 $12 火炙三文魚 $16好鐘意食三文魚,所以叫左三款三文魚壽司,三文魚好肥美,肉嫩油豐🤤✨珍味丼$128丼飯跟沙律同麵豉湯,呢款丼飯有帶子、三文魚、甜蝦、吞拿魚蓉、鮑魚、希靈魚,非常豐富,咁多款刺身都好新鮮,鮑魚好軟腍😍✨日本黑豚肉眼定食 $98採用來自日本嘅黑豚肉,炸到外層酥脆,咬落有聲🤩,仲有三款醬汁配搭,分別係蛋黃醬、梅子醬、芝麻醬,黑豚肉配梅子醬反而最夾,好鐘意酸酸嘅味道😋✨雞軟骨 $38爽脆嘅雞軟骨作為小食都幾唔錯,食完一粒又一粒😚✨雞肉大蔥卷 $28/串雞肉夠嫰滑,大蔥甜甜地,但又有少許辛辣味,幾蔥味😋
開係新蒲崗嘅海膽仔主打日本料理,尤其係刺身壽司,新鮮又好食,價錢亦親民,難怪有咁多捧長客!

✨海膽軍艦 $58
叫得海膽仔,佢地嘅海膽係必試,海膽非常鮮甜,完全無腥味😚
✨帶子壽司 $28
帶子圓大飽滿,肉質柔軟,鮮甜好味!
✨三文魚腩壽司 $16
三文魚壽司 $12
火炙三文魚 $16

✨珍味丼$128

✨日本黑豚肉眼定食 $98

✨雞軟骨 $38
爽脆嘅雞軟骨作為小食都幾唔錯,食完一粒又一粒😚

✨雞肉大蔥卷 $28/串
雞肉夠嫰滑,大蔥甜甜地,但又有少許辛辣味,幾蔥味😋

2023-01-18 99 views
上兩年食過一次,之後一直念念不忘,今次終於有機會再嚟食喇🤩 平日夜晚8點嚟到都勁多人,等左一陣先有位,都證明左佢幾高質😜✨海膽三色丼 - 嚟得海膽仔就緊係要食海膽啦,三色丼就有晒海膽,三文魚籽同拖羅魚蓉,每樣都好新鮮,海膽好鮮甜,用紫菜夾住食口感一流!跟餐仲配有沙律菜同麵豉湯,好豐富😍✨鮪魚壽司拼盤 - 有晒大拖,中拖,赤身同拖羅魚蓉,我地由拖羅魚蓉開始食起,之後到赤身,都已經好正,到中拖開始feel到佢嘅油脂,食埋大拖,簡直係肥美到極點,入口即溶🤤✨鵝肝多士 - 呢個要趁熱食,多士夠脆,鵝肝煎完夠晒香口,兩人share一舊幾好,唔會太膩~✨油甘魚鮫 - size都幾大,上枱仲熱辣辣,魚油勁香,肉質嫩滑,落d檸檬汁解膩之餘又提昇鮮味👍

鵝肝多士

鵝肝多士
2023-01-18 45 views
去左新蒲崗呢間日本餐廳,餐廳裝修超日式,一入餐廳就係open kitchen,可以睇住師傅整野食,行入啲就係dining area。平日夜晚餐廳坐滿人,好彩book左位,餐牌超多選擇,樣樣都好吸引。唸左一輪,終於落到單😝牛肉野菜鍋超多牛肉,牛肉好大塊,肥瘦勻稱,好有牛味!個湯底好鮮甜,+$10可以追加稻庭烏冬,食完暖笠笠串燒叫左幾款串燒:牛舌、魷魚鬚、金菇牛肉、雞翼、多春魚全部都燒得好好,火喉剛剛好,個味道都調得好好!最鐘意係牛舌,好爽口,而且好淋,一啲都唔靭燒茄子🍆茄子原條上,燒得好好食,好淋,連皮都可以食埋,不過如果少啲油就完美見身邊每枱人都叫刺身船/海膽刺身,個賣相一流,可惜我地唔食生野,不過鐘意的朋友一定要黎😝

牛肉野菜鍋

串燒

燒茄子🍆

2023-01-17 39 views
倍化帶子吞海膽$98一打開menu 見到海膽仔 必食推介,一定要試吓!一睇賣相就知係超豪華組合,一碟有兩隻帶子,兩隻厚厚既帶子中間仲夾左一大舊海膽。帶子表面有火炙過,好香魚油味,外面仲包左一層紫菜,食落有幾個層次,帶子肉質白嫩細緻帶爽脆,海膽味道清甜。三文魚大蝦帶子丼飯$88跟沙律及麵豉湯沙律和麵豉湯正常發揮。三文魚3大片,每片都好厚身,帶子大大粒,鮮甜爽脆,大蝦肉身軟糯,壽司飯份量頗多。芝士年糕$38即叫即炸,外層香脆。
倍化帶子吞海膽$98
一打開menu 見到海膽仔 必食推介,一定要試吓!

三文魚大蝦帶子丼飯$88
跟沙律及麵豉湯
沙律和麵豉湯正常發揮。

芝士年糕$38
即叫即炸,外層香脆。
2023-01-16 33 views
平時好少黎新蒲崗,但係特登過嚟因為朋友介紹話呢間啲魚生又新鮮又好味,仲要好抵食,今次自己試過,都真係覺得一定要推介!刺身定食$128 ,啲蝦好大隻,但係只夠線條,每個定食都包埋飯,沙律同麵豉湯。海膽don$168,上枱嗰一刻我哋已經wow咗一聲,足足有一版海膽咁多啊!完全冇腥味,加埋少少三文魚子,真係好快食晒成碗!三文魚大蝦帶子don $88 ,朋友都話好少食到大蝦d膏都咁鮮甜!熟食我哋就叫咗個油甘魚鮫$68一齊分,超大舊,好多肉,燒得有油香又唔乾身。
2023-01-16 1050 views
👦🏻👧🏻身為海膽愛好者,梗係四圍搵邊度有正既海膽食啦!今次揾到間性價比高既食海膽餐廳介紹俾大家~倍化帶子吞海膽 $98將超厚肉帶子切開一半,包住加拿大海膽,好似三文治既做法😆 帶子超肥美,海膽味道濃厚而甘味鮮甜,呢個組合好幸福阿!海膽丼 $168上枱哇咗聲😍!海膽份量超多,仲配左兩款海膽!海膽山加埋三文魚子,賣相吸引到不得了!三文魚子同海膽都非常新鮮鮮甜,配飯或者紫菜都係咁好食!😋 海膽完全無臭味,超級鮮甜!食完成個口腔都有海膽既甘甜,滿足到爆!👦🏻👧🏻會為咗海膽丼再黎😍紐西蘭乳龍蝦 $38比起牡丹蝦,佢既size細啲,但肉身更鮮甜,蝦頭仲有膏同汁,甘甘甜甜好鮮味,值得一試~三文魚腩壽司 $16 兩件三文魚腩非常厚身!新鮮肥美!入口即化松葉蟹膏軍艦 $38 兩件蟹膏濃郁鮮甜,蟹膏份量比一般出面食嘅多,食得好滿足火炙左口魚邊壽司 $32 兩件師傅燒到左口魚邊既魚油味出晒嚟,入口即溶,好正~海膽蟹肉炒飯 $128成個飯炒到粒粒金黃色,上面擺咗海膽!😍每啖飯都食到海膽味同蟹肉絲,同個炒到熱辣辣同乾身,好食到秒清。📍 海膽仔 (新蒲崗)新蒲崗衍慶街2-32號新蒲崗大廈地下Q號舖

倍化帶子吞海膽 $98

海膽丼 $168

紐西蘭乳龍蝦 $38

三文魚腩壽司 $16 兩件
三文魚腩非常厚身!新鮮肥美!入口即化

松葉蟹膏軍艦 $38 兩件
蟹膏濃郁鮮甜,蟹膏份量比一般出面食嘅多,食得好滿足

火炙左口魚邊壽司 $32 兩件
師傅燒到左口魚邊既魚油味出晒嚟,入口即溶,好正~

海膽蟹肉炒飯 $128

📍 海膽仔 (新蒲崗)
新蒲崗衍慶街2-32號新蒲崗大廈地下Q號舖
倍化帶子吞海膽
海膽蟹肉炒飯
海膽丼
紐西蘭乳龍蝦
三文魚腩壽司,松葉蟹膏軍艦,火炙左口魚邊壽司
2023-01-11
$250 (Dinner)
倍化帶子吞海膽
海膽蟹肉炒飯
海膽丼
紐西蘭乳龍蝦
三文魚腩壽司,松葉蟹膏軍艦,火炙左口魚邊壽司
  • 三文魚腩壽司、松葉蟹膏軍艦、火炙左口魚邊壽司
  • 沙律
  • 火炙左口魚邊壽司
2023-01-13 42 views
去到新蒲崗呢個舊區, 本身只係打算買一打生蠔返屋企做前菜。 入到裏面先知間舖頭內有乾坤, 原來唔止係賣日式冰鮮食物,仲係餐廳😲最後確定坐低食😂 海膽丼:呢個價錢我哋都覺得好抵食,海膽量起碼有半板🥹質素都覺得係中上貨色🤤鮮甜,而且唔腥🫶🏻三文魚帶子鵝肝丼既分量簡直誇張🤪三文魚、帶子都係厚切!啖啖肉既口感🤣燒鵝肝既脂肪配合醋飯,幾天衣無縫。 個人認為用日式飯配鵝肝比用法包配鵝肝更加出色🤓見到餐牌上面有好多唔同嘅日式食物,例如拉麵、串燒、天婦羅,我哋都唔執輸點返個蕃薯天婦羅,雞腎、雞皮~蕃薯天婦羅啱啱炸起,件件都分量十足👍 串燒相對失色,有啲鹹。但若果點枝冰凍清酒,又可能剛剛好😎三款壽司分別係帶子、火炙三文魚同埋蔥吞拿魚軍艦。對比兩個丼失去吸引力😂但食得出係新鮮食材👍最後不得不提,食咗咁多,埋單連加一都只係530元😲性價比極高!

2023-01-11 53 views
前菜及麵豉湯是送的但前菜新鮮,又夠凍,一點都不馬虎海膽豆腐,有兩片加拿大海膽,海膽夠甜,68蚊,好抵食。兩款生蠔🦪令和之怪物、雪解先食雪解,淡淡海水味,肉厚而挺身,帶鮮甜味再食令和之怪物,海水味較濃,爽口肉滑$68一隻,食兩隻就夠,有半隻手掌大海膽三色飯飯有微溫,糯口,好果酸少少就完美。刺身新鮮好食,吞拿魚蓉一大堆,海膽兩片,仲有好夠味… 又飽滿的三文魚子。火炙左口魚裙邊飯左口魚魚油豐富,配上甜豉油醬汁,仲加了少量黑松露在魚上,味道很和諧、滋味。
前菜及麵豉湯是送的
但前菜新鮮,又夠凍,一點都不馬虎

海膽豆腐,有兩片加拿大海膽,海膽夠甜,68蚊,好抵食。

兩款生蠔🦪
令和之怪物、雪解
先食雪解,淡淡海水味,肉厚而挺身,帶鮮甜味
再食令和之怪物,海水味較濃,爽口肉滑
$68一隻,食兩隻就夠,有半隻手掌大

海膽三色飯
飯有微溫,糯口,好果酸少少就完美。

火炙左口魚裙邊飯
2023-01-10 43 views
我好鍾意食海膽,所以有一日行過新蒲崗,見到這間叫自己做“海膽仔”嘅鋪頭,就中入去睇下係乜野葫蘆賣乜野藥,發現除了日本刺身和生蠔外,仲有堂食。坐低叫個海膽丼試一試, 海膽丼的分量比預期多,而且用日本壽司米,即用醋處理過的米而整成。 配合海膽味道挺好, 當然你不能期望用紫菜包住海膽,一啖紫菜,一啖海膽的感覺做對比。 但賣這個街坊的價錢,我覺得十分公道。另外點了一個蕃薯天婦羅, 就天婦羅而言,我只會吃蕃薯和大蝦天婦羅。 這裏的番薯天婦羅炸得不錯,粉亦都夠薄,而且大大件, 一碟仲有成六件,分量非常充足。唯一美中不足是蕃薯的質素不是最頂級, 但以這個街坊價錢來說,已無可挑剔。