Restaurant: Victoria Harbour Roasted Goose Seafood Restaurant
Info:

2024-06-06 254 views
今日母親節,同阿媽去慶祝!簡簡單單食一餐! 熄咗五樣嘢,埋單都係千$4 ,如果食佢哋四人餐,太多嘢食,就食唔晒!心諗:今日母親節,應該份量好少?結果有啲驚喜,四個人,食唔晒,碟碟餸都好大碟,小炒王,馬拉盞炒通菜好多。個冬瓜盅,或許對有些人,有些少失望,以前喺其他地方飲,真係原隻冬瓜(未去皮)咁樣上嘅,不過佢哋就用燉湯中嚟上,我個人都可以接受. 味道方面都幾清,我覺得OK!龍蝦上湯伊麵,差唔多$600 ,算係咁啦,不過龍蝦嘅份量有冇兩斤半呢? (其實我就真係唔係咁識睇,不過味道方面,幾好食,起碼啲龍蝦肉都彈啦)小炒王,有油炸鬼喺入邊?不過份量就真係好大碟. 馬拉盞炒通菜,我就覺得太濃味啦! 上菜速度都幾快,可能我哋係比較早入場!(0600pm)店員服務今日都尚算良好,謝謝自動幫我哋不通,我哋就好客氣咁同佢講唔使,你今日忙,我哋自己招呼自己可以啦!個姐姐都幾好,同我哋傾幾句,都話今日真係會好忙, 都怕一陣間太多人,到時驚怠慢我哋 (真心有啲驚喜,幾有禮貌,我記得2017年,嗰陣時我同屋企人過嚟飲茶,啲態度真係係嚇死人. 依家啲服務態度真係好過以前好多,真心)
今日母親節,同阿媽去慶祝!簡簡單單食一餐!

小炒王,有油炸鬼喺入邊?不過份量就真係好大碟.
馬拉盞炒通菜,我就覺得太濃味啦!

上菜速度都幾快,可能我哋係比較早入場!(0600pm)

冬瓜盅
2024-05-12
Celebration
Mother's Day
冬瓜盅
2024-02-02 582 views
哎呀,今日嘅飲食冒險帶我去咗一家餐廳,真係過癮得滯👍!一入到去,就即刻點咗幾樣我覺得頂級吸引嘅菜式。首先,我哋試咗個百花釀蟹鉗,外皮煎到金黃酥脆,啖啖蟹肉,咬落去鮮甜多汁,真係得意到爆炸💥!再嚟就係花膠煲螺頭湯,湯頭濃郁得嚟唔膩口,花膠跟螺頭煲得剛剛好,入口即溶,每一啖都充滿咗海鮮嘅鮮味同黃金比例嘅膠質,飲落暖笠笠,特別滿足嘅感覺。話說返嚟,西蘭花炒花枝片嘅爽口程度就真係一絕,花枝打得啱啱好,絲毫唔老,配埋嗰陣脆脆嘅西蘭花,真係一個字 - 醒胃🌟!最後講下我們嘅主角,長腳蟹!隻蟹肉質彈牙,鮮味十足,每一啖都食得到嘅天然海鮮甜,就算麻煩一啲都絕對值得嘅!整體嘅飲食體驗真係一流,今次黎到嘅食物質素非常高,環境服務嘢真心唔錯,只係希望下次服務可以再快啲,等待時間短啲就完美!要我講,絕對係一間值得推介嘅餐廳!🍽️

2024-01-30 343 views
呢間海港真係垃圾中既XO ,簡單一碟小炒王,無蝦乾沒所謂,但未見識過得2成九菜花,5成合掌瓜絲、其餘好似廚餘咁,有油炸鬼兩三舊、紅椒、芋頭絲、硬身五花腩三四塊、好腥既蜆肉,根本不是小炒王,而係炒廚餘。另外乳鴿乾憎憎,似翻炸完,其他都不須多講,呢間分店係我第一次來食,亦係最後一次!!! 服務態度超級差!!平時食開淘大分店海港,因為full晒,才試吓過來大圍海港食,點知一食食出真感情咁大個人食嘢,從來未試過亦冇諗過會劣評一間餐廳,亦都係第一次
2024-01-30
2024-01-28 232 views
食飯嘅時候真係好開心,呢家餐廳搞到我食指大動!椒鹽魷魚鬚香脆正點,啖啖薄脆嘅魷魚,椒鹽味剛剛好,真係揀唔到骨!啲燒鵝又香又滑,皮脆肉嫩,真係食到停唔到口!炒牛肉嘅汁好夠味,牛肉嫩滑得嚟唔腻,飯後仲回味無窮👍。我鍾意吃粟米斑塊,魚肉真係鮮美滑口,粟米嘅香甜都滲入咗魚肉裏面,香口得黎唔膩。通菜個啫啫感覺好過癮,每一啖都咬落去十足彈牙,真係爽口到爆炸💥。嚟到帶子貴妃蚌炒時蔬,新鮮帶子同貴妃蚌真係好夾,蔬菜又爽脆味美。而生蠔一向係我嘅最愛,薑蔥香煎得啱啱好,啖啖鮮肉真係食到心都暖哂😋。椒鹽爆大蝦呢個菜,嗚呼哇啦!無敵惹味!蝦肉彈牙彈牙嘅,椒鹽味又香辣得嚟唔覆蓋蝦肉本身嘅甜味。至於芝士焗龍蝦伊麵,咩話好呢?蝦肉澎湃,芝士濃郁,啲伊麵吸滿哂芝士精華,每一啖都係滿足感爆表!總之,食完今晚,我滿足到梗係笑口常開啦!下次同屋企人一起嚟食,一家大細一齊開心!🤤👨‍👩‍👧‍👦🎉

2024-01-18 223 views
話說上次我去咗間酒家試咗幾款海鮮,嚟同大家講下感受。首先係瑤柱金菇扒豆苗,賣相幾精緻,啲豆苗嫩滑得嚟,瑤柱味道鮮香,一邊剷,一邊感受到啲瑤柱滋味,倍感惹味!再講下個燒鵝,傳統風味一流,皮脆肉嫩,蔥香四溢,食落去啲脆皮係聽得到啪啪聲嗰種,真係貨真價實!飲茶既時候仲要食埋啲薑蔥香煎正宗台生蠔,每一粒生蠔大忽忽,入口即融,簡直鮮甜入心!至於芝士焗澳洲龍蝦伊麵呢,唔得閒啲龍蝦夠唔夠水準,但個芝士焗係得意到彈,麵條吸曬啲濃郁芝士汁,每啖都似嗲咗我一下,超級滿足!整體黎講,食物質素好過我預期,下次仲會再黎打卡嘅!🍽️🍤🦞
2024-01-03 253 views
今晚去咗間餐廳,實試咗佢哋嘅招牌海鮮,實告你,勁過瘋!一開始就點咗個皇帝蟹,新鮮到彈跳,一蟹兩味嚟嘅,蟹膏炒飯撈起嗰啲蟹膏,香滑得滯,一啖蟹肉,一啖飯,正!然後蒜蓉粉絲蒸大蟶子就真係咁滑好食,啲粉絲吸滿咗海鮮嘅鮮味,食落口感一流。叫咗份燒鵝,脆皮酥脆,肉質鬆軟,一啖嚟香口得嚟唔膩。嗰個螺頭燉湯,飲一啖湯,香甜得嚟湯底濃郁,令我喝到停不了口。最後啲壽包,蓮蓉包同黃包,哂款都送晒俾我地,香甜彈牙,瞓前一個正。整體嚟講,個餐廳嘅環境都算舒服,服務態度都算唔錯,一路笑容迎人。唯一要留意,如果係人多嘅話,記得提前去攞位,因為我哋去嘅時候,實係滿座。食咗呢餐,肚子滿足嗰陣,真係覺得物有所值。反正食得夠鮮夠滑,真係得令到彈舌頭💯👌🔥。下次想幫襯,真係希望佢哋可以有啲優惠添!

2023-09-10 520 views
🍑壽包小妹覺得呢間酒家食物中上外,最特別係呢款大壽包🤣 壽包有2款口味選擇,奶黃及蓮蓉味道,今次每款點一半數量😍兩款味道均好味,且真係好大個包,吃得令人好滿足😚當日亦令我諗起結婚當晚🙈🤤
🍑壽包
2023-09-06 357 views
唔知點解,次次去呢間酒樓,都會食佢哋嘅米線套餐。講真,佢哋嘅米線,完全冇花巧,净係上汤浸,再加入少少葱花。食落,米線软滑、入口清香。配套嘅红燒乳鸽,水準就好唔穩定。好嘅時候,皮脆肉嫩多汁;衰果時,似足老柴皮噉。
唔知點解,次次去呢間酒樓,都會食佢哋嘅米線套餐。
講真,佢哋嘅米線,完全冇花巧,净係上汤浸,再加入少少葱花。
食落,米線软滑、入口清香。

上汤米線

2023-09-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
上汤米線
  • 米線雙乳鴿套餐
2023-08-11 437 views
屋企人生日,住開附近,近近地落去食餐飯,睇吓啲餐牌,咁就選咗個12人套餐,覺得個價錢都算合理,好抵食咁,龍蝦伊麵,個面比較少, 12人餐來講,每位食得少少,乳豬都係卜卜脆,帶子桂花蚌,味道算正常,炸蟹鉗,蝦肉都彈牙,石斑蒸得啱啱好,魚翅羹味道可以,鮑魚鵝掌,味道不過不失,當紅炸子雞,雪味比較重,雞皮都算係脆卜卜最後壽包係鴛鴦味道,算係咁,喺個地方坐得比較迫,當晚生意唔算太旺,坐得一半人左右,服務尚算可以
2023-07-28
Celebration
Birthday
海港燒鵝海鮮酒家(美林)服務態度極差。一家人開開心心去食飯,本身都無乜特別,點菜時著黑衫嘅識員(可能系部長)極力推介我地點燒鵝,咁見燒鵝比較出面又有咁多人食就叫左個餐同燒鵝啦,我地由19:20左右開始上菜,食到20:10左右燒鵝都未上(其他菜已經上晒,基本上都食飽),咁我地就問下著黑衫嘅職員就,第一次問職員嘅態度已經系愛理不理當睇我地唔到咁啦,可能太忙啦。第二次問另一個職員,一句就話唔好催啦,幫我地催緊廚房,20:30到會出爐,好啦咁我地都照等啦,咁到左20:34分左右啦,咁我地就問個職員幾時上碟燒鵝?我地都準備走啦都未上,禮貌地同佢理論啦,但竟然無啦啦話我地好惡,好大聲(做出一個頭痛咁嘅動作),大佬我地開開心心黎食飯仲要比錢買難受?同埋大聲唔代表無禮貌,只系問下你幾時會上,口口聲聲話20:30我就當你地落左單先開始燒燒鵝,當你地好多單啦,問你地3次3次都敷衍,同你地理論又轉個頭好似變到我地問題咁樣😂今時今日唔系咁嘅服務態度下話?仲點樣吸引人地下次再黎你到食呀?都唔系話道唔道歉問題,服務業一句唔好意思都唔識講,一黎就說啲客加隻燒鵝,食晒準備走都未上得?仲好似變到啲客嘅問題咁樣。真系比錢
海港燒鵝海鮮酒家(美林)服務態度極差。

真系比錢買難受,最後賣單嘅時候仲離譜,想話問拎個投訴電話,個職員竟然話唔知,好啦咁算啦,咁嘅服務態度都好難好生意嫁啦,真系唔會再試。
2023-07-22
Other
2023-06-05 420 views
早排去咗海港酒樓食飯,為友人送行,叫咗啲小菜同埋蒸蟹。啲小菜好豐富,有涼拌海蜇、椒鹽魷魚、魚柳等等,個個都好正好好食。不過,我覺得啲小菜嘅份量有啲細,要叫多啲先飽肚。至於蒸蟹,啲肉好鮮甜,味道好香,蟹膏又夠濃郁,真係好正!價錢就一般啦,一隻蒸蟹千幾蚊,少貴。餐廳嘅環境好舒服,好有氣氛,啲服務員都好有禮貌,好細心。不過,服務有啲慢,要等好耐先有人幫你處理。整體上,我覺得海港酒樓嘅食物質素算係唔錯,不過價錢就唔平啦。總括黎講,我好鍾意今晚嘅用餐體驗,啲小菜同埋蒸蟹都好好食,環境同服務都好舒適。下次可能會再食嘅

2023-04-28 410 views
一家人聚餐家庭聚餐必去,新鮮 ,大碟又抵食紅燒乳鴿乳酪皮脆肉嫩,爆汁,啱啱上枱夠熱夠新鮮,秒清。椒鹽魷魚鬚炸粉唔會過多,好味,椒鹽比較重手,如果少啲會更好味。例牌燒鵝必食,啖啖肉,唔會乾真真,皮好脆,又唔會好咸,有有隻脾,相當高質。粟米斑塊斑塊好多,小朋友至愛,連埋粟米撈飯一流。啫啫通菜褒份量超多,而且好惹味,有XO醬同肥豬肉一齊炒,送飯一流。帶子貴妃蚌炒時蔬不過不實,味道適宜,唔會太咸唔會炒到過龍。薑蔥香煎生蠔褒今次生蠔縮水,不過味道都仲keep 到,薑蔥夠多,每次必食。椒鹽爆大蝦蝦好新鮮,又大隻,有小小辣,惹味。芝士焗龍蝦伊麵第一次食,一驚喜,啖啖大蝦肉,好多芝士,好滿足,又唔會好漏。鹹蛋黃魚皮鹹蛋黃醬好香,魚皮夠脆。
一家人聚餐

家庭聚餐必去,新鮮 ,大碟又抵食

紅燒乳鴿
乳酪皮脆肉嫩,爆汁,啱啱上枱夠熱夠新鮮,秒清。

椒鹽魷魚鬚
炸粉唔會過多,好味,椒鹽比較重手,如果少啲會更好味。

例牌燒鵝

粟米斑塊
斑塊好多,小朋友至愛,連埋粟米撈飯一流。

啫啫通菜褒
份量超多,而且好惹味,有XO醬同肥豬肉一齊炒,送飯一流。

帶子貴妃蚌炒時蔬
不過不實,味道適宜,唔會太咸唔會炒到過龍。

薑蔥香煎生蠔褒

椒鹽爆大蝦
蝦好新鮮,又大隻,有小小辣,惹味。

芝士焗龍蝦伊麵

鹹蛋黃魚皮
鹹蛋黃醬好香,魚皮夠脆。

2023-04-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Dinner
  • 燒鵝
2023-04-23 262 views
此店本人曾多次買外賣,質素平常,沒有特別。最近中午買了外賣自取,包括:澳洲龍蝦外賣一隻(約1斤)開邊上湯焗連伊麵沙爹金錢肚豬腳薑醬汁鳳爪打開時見龍蝦開邊左右大小不一,明顯是不同的龍蝦開邊併合一起。更大問題是龍蝦不新鮮(霉肉),明顯是雪藏過,不是新鮮。下單時餐廳沒有於菜單中標明龍蝦是雪藏或不新鮮。(龍蝦以外的)其他食物品質屬正常,分量偏少。俾佢D咁質素的龍蝦嚇親。列入黑名單,永無下一次。(另,是次是食用一段時後仍覺得感覺好差,才寫食評,所以沒有附食物相片,只上載單據)
此店本人曾多次買外賣,質素平常,沒有特別。

最近中午買了外賣自取,包括:
澳洲龍蝦外賣一隻(約1斤)開邊上湯焗連伊麵
沙爹金錢肚
豬腳薑
醬汁鳳爪

(龍蝦以外的)其他食物品質屬正常,分量偏少。

俾佢D咁質素的龍蝦嚇親。
列入黑名單,永無下一次。

2023-04-23
TakeAway
Lunch
2023-02-01 473 views
💥新年飲茶是必須的📍海港燒鵝海鮮酒家|大圍📍人均消費 $ 9 X#CL大圍 #CL四圍食 #CL中餐 ⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️新年流流個個都去飲茶食點心🫖坐埋一齊食嘢傾計都開心啲😀食左幾樣點心唔錯👍🏻講下有咩推介啦✨💟 鮮蝦菜苗餃🥈💟牛肉腸粉🥉💟蘿蔔絲酥餅 🥇💟叉燒包🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌘🌑🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌘🌑🌑(十粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥新年飲茶是必須的

回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌘🌑🌑
(十粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2022-11-10 638 views
前個星期日,我想吃龍蝦啦,家在附近,又見食評都不錯,之前沒去過的,去到門口,那個櫃檯拿位的大媽,我準備入座,去掃安心啦,咁就揾部機,點知佢就大聲兼無禮貌的大喝,喺𠴱度𠴱度,我都忍一下,隨後而來的另一檯客,人家有老人,反應慢唔出奇,佢又用罵人的語氣在呼喝,我登時火了,就罵她這麼沒禮貌的,不用給錢的嗎?她連道歉都無句,我就連要都掉回,不吃了,吃了也一肚氣,好似返大陸咁,以為自己係官一樣的,呢個集團點會請呢啲人把門㗎,趕客,以後都不會幫襯呢個集團