2023-11-18
原來食素菜都可以好似分子料理咁精緻嘅擺盤🏵🍀早前約埋好姊妹去了中環一間高級素菜餐廳【圓】餐廳環境裝潢簡約舒適得來帶有高貴✨️至於每道菜真係一試難忘🥰創新嘅中西合璧烹調及刀功精巧,味道很有驚喜🤩🍽12道菜 $1,280位包括餐前小食茴香、核桃及山葵腰果🔸️Welcome drink 清新五素有青萍果、芹菜、開心果、合桃及羽衣甘藍🌱味道非常清新🔸️麻婆脆筒很迷你脆筒內裡有少少豆板醬,有少少微辣,香脆又香口😋🔸️欖菜 • 螺絲卷其中最愛一道菜,欖菜每日新鮮做,做成慕絲,口感輕柔,螺絲卷先吃蒸後吃炸,加上欖菜慕絲一起吃,味道很特别以下兩款清新開胃菜都很特别🔸️柚子,海苔西米脆片新鮮柚子肉配上三色藜麥,一口吃非常之脆🔸️藤椒 • 淺漬蔬菜有甘筍、䈑筍、白蘿白及心裡美蘿白欣賞廚師將普通蔬菜切式四色薄片,擺盤很精緻,由很清淡食材配上藤椒油後,味道竟然提升幾級層次😋🔸️豆醬 • 油炸鬼唔講真係唔知係油炸鬼😮用了黑白豆醬製作,豆味好濃很滑,口感似蒸水蛋🔸️冰梅 • 柚皮 • 芡實炸了柚皮不油膩,菠仔菜配埋冰梅醬汁很獨特🔸️湯品 西洋菜 • 桃膠冇諗過翠綠西洋菜湯裡面有桃膠,感到健康又養顏旁邊有鮮果及酸奶曲奇,可浸落湯裡吃
早前約埋好姊妹去了中環一間高級素菜餐廳【圓】
🍽12道菜 $1,280位
包括餐前小食
茴香、核桃及山葵腰果
🔸️Welcome drink 清新五素
有青萍果、芹菜、開心果、合桃及羽衣甘藍🌱味道非常清新
🔸️麻婆脆筒
很迷你脆筒內裡有少少豆板醬,有少少微辣,香脆又香口😋
🔸️欖菜 • 螺絲卷
以下兩款清新開胃菜都很特别
🔸️柚子,海苔西米脆片
新鮮柚子肉配上三色藜麥,一口吃非常之脆
🔸️藤椒 • 淺漬蔬菜
有甘筍、䈑筍、白蘿白及心裡美蘿白
🔸️豆醬 • 油炸鬼
🔸️冰梅 • 柚皮 • 芡實
炸了柚皮不油膩,菠仔菜
配埋冰梅醬汁很獨特
🔸️湯品 西洋菜 • 桃膠
冇諗過翠綠西洋菜湯裡面有桃膠,感到健康又養顏
旁邊有鮮果及酸奶曲奇,可浸落湯裡吃
🔸️柚子有氣茶
很香柚子,味道感覺飲緊氣泡酒
之後到主菜出場
🔸️苗族酸湯 • 西瓜 • 藏红花
經過慢煮西瓜口感獨特,中間係苗族酸湯,配上色彩繽紛三色菜一起吃很開胃
🔸️啡菇 • 口磨 • 百靈菇
用上芝士及腐乳配搭,每一口都很獨特
最有驚喜百靈菇配魚子醬
🔸️清新小點
鮮茴香、橘子、西紅柚、橙、叼草
吃完濃味菇再吃哩個清新小點解一解味道後;再帶到另一道主菜
🔸️乾燒 • 雪燕 • 豆腐
雪燕豆腐包住芹菜,旁邊大豆,紅蘿蔔,南瓜,配少少微辣乾燒醬很有風味😋
🔸️主食冬栗 • 五穀
有陳皮,红棗,東菇,加埋我最愛芫荽
米飯軟硬度適中,很香好入味
🔸️甜品
冬蜜 • 九宮格
味道由淡到濃吃,店員比了張九宮格纸;先知九宮格裡面九種味道😆
🔸️蘋果 • 百合 • 狀元茶
加埋有紅棗蘋果百合狀元茶☕️ 飲完感覺很完美的一個晚上,很滿足的素食晚餐