2022-01-12 680 views
/雪見🇭🇰/#sa銅鑼灣篇 #sa日式篇 ➖➖➖<lunch 黎講算唔錯🍣✨> ➖➖➖銅鑼灣呢邊都真係幾多壽司店今次去到zing! 呢邊 另外樓層都幾多高級少少嘅食店!呢間omakase 店大概開左一年左右初初覺得店舖環境頗昏暗🙈入到去壽司bar 枱較光猛 今次食左佢地lunch omakase 味道唔錯嘅 食食下都幾飽➖➖➖1️⃣lunch omakase $880/pp🔹沙律🔹先係沙律 正常嘅沙律 有麻油味 微辣 🔹刺身🔹▪️ 左口魚薄切 份量都幾多下 適合點柚子醋食 魚味較清淡幾鍾意中間嗰件卷住海膽🥰🥰▪️ 深海池魚 |鰤魚 |鯖魚|北寄貝🌟刺身厚切 分別有生熟版本 較喜歡炙燒過的😗迫晒魚油出嚟❤️❤️更肥美香口 第一次見白色北寄貝 幾鮮甜☺️☺️▪️拖羅偏向薄切 但都幾肥美 ▪️帶子 🌟有原粒帶子😍😍微微燒過 其實都熟左架啦!➖➖➖🔹湯物、茶碗蒸🔹▪️立魚湯🌟難得唔係麵豉湯 魚味好鮮 唔太腥👍🏻好飲▪️茶碗蒸 🌟入面好足料☺️☺️有蟹肉、蝦、菇等等➖➖➖🔹壽司x 5🔹飯較黏 酸度剛好 ▪️ 醬油漬赤身 幾厚切 醬油味道同赤身酸度平衡得幾好 無筋 ▪️池魚肉質緊實而爽口、幾鮮甜 幾鍾意芝麻粒
/雪見🇭🇰/
#sa銅鑼灣篇 #sa日式篇
<lunch 黎講算唔錯🍣✨>
銅鑼灣呢邊都真係幾多壽司
今次去到zing! 呢邊
另外樓層都幾多高級少少嘅食店!
呢間omakase 店大概開左一年左右

第一次見白色北寄貝 幾鮮甜☺️☺️

▪️拖羅
偏向薄切 但都幾肥美

▪️帶子 🌟
有原粒帶子😍😍微微燒過 其實都熟左架啦!

🔹湯物、茶碗蒸🔹
▪️立魚湯🌟
難得唔係麵豉湯 魚味好鮮 唔太腥👍🏻好飲

▪️茶碗蒸 🌟
入面好足料☺️☺️有蟹肉、蝦、菇等等

🔹壽司x 5🔹
飯較黏 酸度剛好
▪️ 醬油漬赤身
幾厚切 醬油味道同赤身酸度平衡得幾好 無筋
▪️池魚
肉質緊實而爽口、幾鮮甜 幾鍾意芝麻粒 好香口
▪️左口魚邊
▪️赤海膽🌟
最鍾意海膽😋😋真係好鮮甜 好滿足🌟

🔹烏冬、甜品🔹
▪️稻庭烏冬🌟
湯底都算幾清 烏冬唔易斷 質感軟滑、唔太腍

▪️白桃雪芭
桃味突出 食完感覺幾清新 清清味蕾幾好啊😆

📍雪見
$880 (Lunch)
2022-01-10 89 views
銅鑼灣呢間日本餐廳開左半年左右一入去有個小花園咁 好有係日本既感覺裏面座位都幾寬敞舒適Lunch set omakase (hkd880)前菜有Salad同蒸蛋蒸蛋有好多料係裏面 幾滑岩手縣米崎蠔生蠔好大隻 新鮮Sashimi:深海池魚白象拔蚌牡丹蝦刺身我就幾中意食白象拔蚌 爽口好食𩶘魚湯魚湯好好味 有好濃既魚鮮味!!!Sushi:間八壽司中拖羅壽司左口魚邊壽司Highlight 左口魚 佢既魚油好豐富 正!海膽醬魷魚壽司根室赤海膽海膽 my favorite 鮮甜又creamy熱稻庭烏冬食完之後食返個烏冬暖笠笠 烏冬滑身既 唔錯最後可以揀甜品或coffee我地就揀左白桃雪葩作為完滿既結束整體食物質素都唔錯 洗手間設計由於洗手盆喺外面 但廁格無垃圾桶就比較不方便 希望之後會加設!
銅鑼灣呢間日本餐廳開左半年左右
一入去有個小花園咁 好有係日本既感覺

裏面座位都幾寬敞舒適

Lunch set omakase (hkd880)
前菜有Salad同蒸蛋

白象拔蚌
牡丹蝦刺身
我就幾中意食白象拔蚌 爽口好食

𩶘魚湯
魚湯好好味 有好濃既魚鮮味!!!

Sushi:
間八壽司
中拖羅壽司
左口魚邊壽司
Highlight 左口魚 佢既魚油好豐富 正!

海膽醬魷魚壽司

整體食物質素都唔錯

2021-12-29
Type of Meal
Lunch
一到門口,就會感受到這裡的氣派⁰̷̴͈࿁⁰̷̴͈超巨大的自動門、門口小小的園藝。和超高的樓底,超享受這裡的環境✧食物也是很高質素🤎-ෆ時令菜式:蜜甘鯛,包住北海道鮮甜海膽。ෆ刺身:深海池魚·中拖·金目鯛·象拔蚌中拖超油潤,看色澤就知道。🐚象拔蚌口感好爽脆。ෆ立魚湯奶白色的證明真的熬了很久很濃郁𓆟ෆ岩手縣生蠔🦪體形超大,而且多肉肥厚,蠔味濃而甜☺️ෆ壽司四貫鰤魚青魚尤魚大拖為蛇腹位,真的入口快要融化了呢⁎˃ᴗ˂⁎-ෆ小川赤海膽非常重甜且鮮肉味,沒有苦澀味。-ෆ雲丹丼 $588超creamy和鮮甜的海膽,加上粒粒分明的米飯,用來拌飯一流,真的很滿足呢🥰
一到門口,就會感受到這裡的氣派⁰̷̴͈࿁⁰̷̴͈
食物也是很高質素🤎

ෆ時令菜式:蜜甘鯛,包住北海道鮮甜海膽。

刺身:深海池魚·中拖·金目鯛·象拔蚌
中拖超油潤,看色澤就知道。
🐚象拔蚌口感好爽脆。

ෆ立魚湯
奶白色的證明真的熬了很久很濃郁𓆟

ෆ岩手縣生蠔🦪
體形超大,而且多肉肥厚,蠔味濃而甜☺️

壽司四貫
鰤魚
青魚
尤魚
大拖為蛇腹位,真的入口快要融化了呢⁎˃ᴗ˂⁎

ෆ小川赤海膽
非常重甜且鮮肉味,沒有苦澀味。

ෆ雲丹丼 $588
呢間餐廳環境金碧輝煌,好有氣派✨,店員服務好貼心😳,食物方面:dinner有3款omakase,lunch就得一款,如果想食抵d可選擇sushi set😌:-1️⃣「櫻 Sakura Omakase🍣($1280)」(dinner)2️⃣「壽司膳12貫🍣($588)」(lunch)-Omakase壽司刺食係師傅決定👨🏻‍🍳,以基本簡單款為主🥢✨,款式有少量重複~-前菜:🔸 沙律🥗🔸鯛魚豆腐湯🥣:呈奶白色,魚味鮮甜濃郁👍🏻-5 貫刺身sashimi:🔸蜜柑鯛:幾鮮甜爽彈,配埋個汁好開胃👍🏻🔸深海池魚 + 鹿兒島中拖羅 + 池魚:都ok,當中拖羅幾香,池魚較重魚味🔸岩手蠔 (米崎)- 係長型嘅生蠔!偏爽口,有鹹鮮味,幾鮮甜👍🏻-10貫壽司sushi🍣:(飯大細適中,都夠黏性)壽司以經典款為主,當中印象最深刻係夠鮮甜creamy嘅馬糞海膽;重膠質彈牙嘅牡丹蝦、甜蝦;超重魚油香味嘅炙燒大拖羅;爽脆又有炙燒香味嘅魷魚配芝麻粒~🔸蜜柑鯛👍🏻🔸平目魚🔸牡丹蝦👍🏻🔸文甲魷魚👍🏻🔸炙燒大拖羅👍🏻🔸甜蝦👍🏻🔸獅魚🔸海膽紫菜👍🏻🔸赤身🔸池魚-另包:🔸茶碗蒸🥚 -蛋滑lulu,好鮮甜!👍🏻~ Chawanmushi🔸
2️⃣「壽司膳12貫🍣($588)」(lunch)
前菜:
🔸 沙律🥗
🔸鯛魚豆腐湯🥣:呈奶白色,魚味鮮甜濃郁👍🏻
5 貫刺身sashimi:
🔸蜜柑鯛:幾鮮甜爽彈,配埋個汁好開胃👍🏻
10貫壽司sushi🍣:
(飯大細適中,都夠黏性)
🔸蜜柑鯛👍🏻
🔸池魚
另包:
🔸綠茶任飲🍵 ~ Green tea
🔸稻庭烏冬🍜 ~Udon
🔸雪糕🍨-有白桃🍑、炭燒咖啡、yoghurt 味(任選其一,炭燒咖啡真心好香,大推!☕️) ~ Coffee Icecream 👍🏻
2022-01-04 28 views
新一年第一個post緊係奉獻俾我最愛嘅日本嘢啦!喺我上年食過嘅咁多間Omakase之中,位於銅鑼灣嘅雪見係我去過環境最有氣派嘅一間,從門面嘅日式庭園設計以至隱藏於自動門後嘅華麗裝潢都俾人一種好高級嘅感覺✨• 廚師發辦 $880數數下個set總共有成十六樣嘢食!先由簡單清新嘅沙律做前菜,之後到用料豐富嘅蟹肉茶碗蒸,裡面有蝦、菇等配料。入正題嘅刺身,起首有左口魚薄切,具白身魚獨有嘅煙韌口感,配上酸汁及昆布鹽。其後四款刺身,帆立貝、鯖魚、深海池魚及鰤魚擺盤精緻,當中鯖魚同鰤魚用咗兩種唔同做法,最鐘意係加咗三星漬嘅鯖魚,微微嘅辣度加上炙燒過更顯惹味!及後仲有紫蘇葉拖羅,口感都好軟滑!作為間場嘅係暖笠笠嘅立魚豆腐湯,魚味非常濃厚,感覺好滋潤!壽司方面,五貫壽司分別為甜蝦、紋甲魷魚配柚子胡椒、赤身醬油漬配岩海苔、赤睦同海膽。依五貫當中我自己就最鍾意赤身醬油漬,醬油漬嘅做法令赤身嘅魚味更加突出,on top嘅岩海苔提出鮮味,非常之好食啊🧡食完壽司仲有個湯烏冬,係幼扁身嘅稻庭烏冬嚟,暖下個肚仔好舒服!甜品揀咗咖啡雪糕,係好易入口嘅咖啡味嚟,甜甜哋有啲似咖啡味嘅拖肥糖😚• 雲丹丼 $588另外仲點咗依個

廚師發辦 $880
數數下個set總共有成十六樣嘢食!

作為間場嘅係暖笠笠嘅立魚豆腐湯,魚味非常濃厚,感覺好滋潤!

• 雲丹丼 $588
另外仲點咗依個海膽丼,海膽份量足夠撈均成碗飯,不過我自己就鐘意一片海膽配一啖飯咁食~Creamy又鮮甜嘅日本海膽加上米飯真係令人好滿足㗎啫🤤🥰
銅鑼灣絕對是Omakase百花齊放的集中地,今次要介紹分享下一間8月開業不久的新日本餐廳。位於銅鑼灣耀華街38號Zing!大廈5樓的「雪見」料理,秉承正宗日本料理傳統,結合現代潮流口味,由老闆程介南夫婦及朋友開展業務,邀請任廚數十年兼居港40載的日本長崎老師傅井上洋司坐鎮,並強調「食材優先」的原則,秉承日本割烹傳統,結合現代潮流口味,以提供物超所值的日本料理選擇。餐廳由門面裝修到內裡環境高雅舒適,空間感非常充足,設有大小壽司吧枱VIP貴賓房及卡位雅座。餐廳主打精緻豐足的三欵Omakase 廚師發辦,亦有多欵實惠精簡的午市套餐,以及從季節時令度身訂造的豐盛晚宴菜單。由外觀來講,論食物器皿、擺盤及顏色配搭等,對食材要求嚴謹,每個細節細心呈現,值得一讚。坐定定之後,店員招待服務親切,介紹當日製作師傅。🍽先來一客清新沙律菜調整味覺準備進入鮮味衝激,欣賞廚師準備頭一款刺身盛,右口魚刺身精緻,4片魚生1片卷片一片炙燒,其中炙燒油脂驚喜,5片魚生充份平衝味感。🍽隨著師傅用水雲等配料襯托,深海池魚(寶深魚)、中拖羅及帆立貝刺身出場,小編會建議先食加左調味的帆立貝,然後到深海池魚,最後食最肥美的中拖羅。

銅鑼灣絕對是Omakase百花齊放的集中地,
今次要介紹分享下一間8月開業不久的新日本餐廳。

位於銅鑼灣耀華街38號Zing!大廈5樓的「雪見」料理,
秉承正宗日本料理傳統,結合現代潮流口味,
由老闆程介南夫婦及朋友開展業務,
邀請任廚數十年兼居港40載的日本長崎老師傅井上洋司坐鎮,
並強調「食材優先」的原則,
秉承日本割烹傳統,結合現代潮流口味,
以提供物超所值的日本料理選擇。

餐廳由門面裝修到內裡環境高雅舒適,
空間感非常充足,設有大小壽司吧枱VIP貴賓房及卡位雅座。

以及從季節時令度身訂造的豐盛晚宴菜單。

由外觀來講,論食物器皿、擺盤及顏色配搭等,
對食材要求嚴謹,每個細節細心呈現,值得一讚。
坐定定之後,店員招待服務親切,介紹當日製作師傅。

🍽先來一客清新沙律菜調整味覺準備進入鮮味衝激,
欣賞廚師準備頭一款刺身盛,
右口魚刺身精緻,4片魚生1片卷片一片炙燒,
其中炙燒油脂驚喜,5片魚生充份平衝味感。

🍽隨著師傅用水雲等配料襯托,
深海池魚(寶深魚)、中拖羅及帆立貝刺身出場,
小編會建議先食加左調味的帆立貝,
然後到深海池魚,最後食最肥美的中拖羅。

🍽岩手縣米崎,蠔身肉質飽滿,
群邊位爽口,海水味適中,口感鮮甜肥美,
入口Creamy👍

🍽豆腐魚湯,中場暖胃好物,準備中和味蕾迎接壽司

🍽 壽司6客的序幕
隨著壽司手磨芝麻準備牛蒡配菜及手握飯糰後,
🍣頭一客是加了醬油柚子漬的厚切獅魚
味道鮮甜開胃,鮮味由喉嚨滲出,慢慢刺激味覺。

🍣紋甲魷魚,細心切紋火炙魷魚表面,
變得爽脆中又有內層軟熟滋味口感。

🍣吞拿魚醬油漬,加上兩款調味令魚身提鮮,
血紅吞拿魚本身唔係小編的菜,
但食落有別於平時的味道,油漬調味水準可記一功。

🍣燒拖羅,魚肉炙燒過的油香被迫哂出來,
同樣是加入現代感的獨家調味,
令新鮮直送的拖羅除左鮮味更變得味道鮮甜。

🍣北海道根室赤海膽
重頭壓軸的一款,分兩層海膽疊起,
上層是馬糞海膽,下層是赤海膽,
前者入口甜滑,後者味濃,發出鮮咸海水味,
兩啖咀嚼之下就各具特色。

終極重頭戲
🍣迷你海膽北海丼
咪睇佢細細碗,原來海膽三文魚籽下層還朝鮮甜甜蝦,
so fresh 滿口濃郁刺身加少少飯粒做底,
尤其滿足。

🍜最後少不了一客滿滿嘅扁條手打烏龍麵,
🥚加一客放滿豐富材料的日式蒸蛋,
食完兩款暖胃非常,飽肚感就更加滿足。

最後選擇抺茶雪糕作為一餐Omakase的完滿結尾,
整體用餐十分滿意,店長親切款待同小編談天說地,
熱茶及餐具安排都細心,值得會再去的一間用心新店。

👅美味: 🔟 😮驚喜: 9️⃣
✨環境: 9️⃣ 💆‍♂️服務: 9️⃣
💡性價: 9️⃣ 🐽飽肚: 🔟
💫回頭: 9️⃣ 👍推薦: 9️⃣
$880 (Dinner)
  • 廚師發辦
2021-12-30 316 views
𝙨𝙤𝙢𝙚𝙩𝙞𝙢𝙚𝙨 𝙖𝙡𝙡 𝙬𝙚 𝙣𝙚𝙚𝙙 𝙖𝙧𝙚 𝙨𝙤𝙢𝙚 𝙣𝙞𝙘𝙚 𝙨𝙪𝙨𝙝𝙞 𝙩𝙤 𝙝𝙚𝙡𝙥 𝙪𝙨 𝙛𝙚𝙚𝙡 𝙗𝙚𝙩𝙩𝙚𝙧..😋 𝙩𝙝𝙚 𝙥𝙧𝙞𝙘𝙚 𝙞𝙨 𝙖𝙫𝙚𝙧𝙖𝙜𝙚 𝙗𝙪𝙩 𝙩𝙝𝙚 𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙚𝙧𝙫𝙞𝙘𝙚 𝙖𝙧𝙚 𝙧𝙚𝙖𝙡𝙡𝙮 𝙖𝙢𝙖𝙯𝙞𝙣𝙜! 𝙙𝙚𝙛𝙞𝙣𝙞𝙩𝙚𝙡𝙮 𝙬𝙤𝙪𝙡𝙙 𝙙𝙞𝙣𝙚 𝙖𝙩 @yukimi.hk 𝙖𝙜𝙖𝙞𝙣!.年尾梗係要對自己食好啲,呢間新開嘅omakase好就腳,餐廳樓底過裝修好夠氣排,連大門都好有氣勢,午市omakase定價唔算貴,第一碟刺身鮫鰈魚卷海膽,配上酸汁食落清甜開胃,淡淡地作為第一道菜幾適合,之後嘅厚切深海池魚同中拖羅灑上淡雪鹽,更帶出魚肉鮮味,中拖羅仲好肥美同完全無筋,壽司分別有蜜柑鯛、左口魚、炙燒大拖羅、柚子鹽白蝦、海膽,全部都好新鮮,最鐘意白蝦鮮甜黏口,海膽好creamy仲多到就嚟滿瀉,之後仲有醬油燒帶子、蟹肉茶碗蒸、熱湯烏冬,食完飽到唔洗食晚餐😂 另外仲試咗蒲燒鰻魚飯,鰻魚本身好肥美,燒完後更多肉汁更柔軟,大推!
2021-12-29 27 views
1️⃣Lunch set~ Omakase $880/person刺身左口魚薄切: 晶瑩剔透加上略帶粉嫩的色澤迷人,味道清爽。深海池魚:爽彈有咬口鰤魚:魚油脂豐腴火炙鯖魚:入口細緻嫩滑鯖魚:清甜,營養價值高北寄貝:肉厚、爽脆、鮮甜拖羅:紫蘇葉味好香濃,拖羅肥美火炙帶子:帶子好大粒,厚身有咬口。魚湯:鮮甜蒸蛋:用咗好多材料:有菇,蟹肉,蝦等等壽司醬油漬拖羅:醬油漬令豐富的油分來平衡鹹味,拖羅鮮味而帶魚油香。池魚:肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜。火炙左口魚邊:爽彈,魚油十分豐富,帶點焦香味。吞拿魚茸配醃蘿蔔:口感層次豐富🌟🌟赤海膽:赤海膽本身味道較白海膽鮮甜,味道較濃郁。稻庭烏冬:麵條較幼身,質感彈牙甜品白桃雪葩:清爽而不膩🙆🏻‍♀️美味指數:7.22/10雪見 (銅鑼灣)地址🐾:銅鑼灣耀華街38號Zing!5樓A號舖
[銅鑼灣~ 雪見]

刺身
左口魚薄切: 晶瑩剔透加上略帶粉嫩的色澤迷人,味道清爽。
深海池魚:爽彈有咬口
鰤魚:魚油脂豐腴
火炙鯖魚:入口細緻嫩滑
鯖魚:清甜,營養價值高
北寄貝:肉厚、爽脆、鮮甜

拖羅:紫蘇葉味好香濃,拖羅肥美
火炙帶子:帶子好大粒,厚身有咬口。

魚湯:鮮甜
蒸蛋:用咗好多材料:有菇,蟹肉,蝦等等

壽司
池魚:肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜。
火炙左口魚邊:爽彈,魚油十分豐富,帶點焦香味。
吞拿魚茸配醃蘿蔔:口感層次豐富
🌟🌟赤海膽:赤海膽本身味道較白海膽鮮甜,味道較濃郁。

稻庭烏冬:麵條較幼身,質感彈牙

甜品
白桃雪葩:清爽而不膩

🙆🏻‍♀️美味指數:7.22/10

雪見 (銅鑼灣)
地址🐾:銅鑼灣耀華街38號Zing!5樓A號舖
2021-12-28 31 views
銅鑼灣Zing!樓上的雪見係今年8月新開的高級日本菜,裝修甚有格調,樓底又好高,盡顯氣派。今次來食Omakase 和壽司set 🥰刺身上的蜜柑鯛配以酸汁,這個清新的配搭從來都是絕配。蜜柑鯛在口中散發淡淡的甜香。另外鰤魚、北海道帶子、拖羅和金目鯛也無可挑剔,由好爽身的白身魚打開頭陣。壽司方面,深海池魚、加上鹽昆布的鮫鰈魚有淡淡鹽香也不搶鏡。燒拖羅腩油香十足,池魚都好鮮!赤海膽入口好鮮甜,海膽份量又好澎湃!最後仲有勁濃魚湯、烏東同可以揀甜品或咖啡作結,正呀。我想Omakase的吧枱就是師傅的舞台,能欣賞師傅的刀功。幾下手勢就處理好空運到港的時令食材,這個功架真的需要長時間的經驗累積。

池魚都好鮮!赤海膽入口好鮮甜,海膽份量又好澎湃!

最後仲有勁濃魚湯、烏東同可以揀甜品或咖啡作結,正呀。

※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。.第一次來到雪見,踏出電梯門後感覺似曾相識?! 原來正是已結業楽壽司舊址呢,餐廳沿用返他們堂皇的裝潢和擺設;餐廳的樓底很高,左右兩旁是闊落舒適的大卡位,最前方正是吃Omakase的位置,可以好好細看師傅的手藝。.在席間也感受到師傅細心的擺盤,把最好的呈現出來.午餐選擇除了有廚師發辦外,也有一些刺身丼飯、雲丹丼和數款日式定食等,不愛生吃的人也有其他選擇。(晚市廚師發辦價位分為 $1280 / $1680 / 2280).海膽杯 $488-$688 (時價)用上高腳杯呈現的海膽杯,裡頭用上兩種不同的日本海膽,享受不同的口感和味道,當中的北海道根室馬糞海膽,入口甘甜,吃下口中仍帶有餘甘,好食!.蒲燒鰻魚 $398棄用近來質素不穩的日本鰻魚來貨,沿用返本地買到既鰻魚即剖即燒,鰻魚燒得很香,入口軟嫩無骨,個人覺得質素很高,令人食唔停口,推薦呢。.午市 Omakase $880 包括了沙律、蒸蛋、5款刺身、4貫壽司、稻庭烏冬、味增湯、咖啡/雪糕.先來了四款刺身,蜜柑鯛、帶子、深海池魚及拖羅,擺盤精緻。用蜜柑飼養的蜜甘鯛,

在席間也感受到師傅細心的擺盤,把最好的呈現出來

海膽杯 $488-$688 (時價)

蒲燒鰻魚 $398
午市 Omakase $880

先來了四款刺身,蜜柑鯛、帶子、深海池魚及拖羅,擺盤精緻。
用蜜柑飼養的蜜甘鯛,味道清爽軟嫩,搭配酸汁相當開胃;

北海道帶子肉厚,灑上了竹炭鹽和加了檸檬汁,味道鮮甜;
深海池魚食落魚質細膩爽口,富油脂香;

拖羅更是用上活動量少的頸部位置,看到細緻的雪花紋,食落沒有筋,
入口油潤,脂香四溢,甘香細膩,好邪惡!

岩手縣米崎蠔
入口清爽鮮甜,質感細滑,富海水味,搭配酸汁同食更清爽不膩,如果月肥美一點更好
壽司,覺得佢地既壽司,無論調味同魚既新鮮度都好好食,舍利既溫度岩岩好

文甲魷魚
咬落有口感,灑上芝麻後咀嚼時好香
鯖魚

灸燒鮫鰈魚邊、灸燒大拖羅
肥美的鮫鰈魚邊,再用火槍灸燒迫出魚脂香,介乎入口即化,呢件真係超級好食,魚脂香久久不散
軟綿的大拖羅入口當然也是一種享受

最後有一碗稻庭烏冬,咖啡或雪糕作結。
$1000 (Lunch)
  • 海膽杯
  • 蒲燒鰻魚
  • Omakase
2021-10-28 223 views
聽聞有間新的Omakase在銅鑼灣,決定試一試。我們點了最高級別的「雪」廚師發辦- 順序上有蟹肉和螺,魚生、魚肝、生蠔、魚湯、燒牛肉、關東煮、長腳蟹、壽司,魚子/魚子醬/碎魚生飯,最後還有日本蜜瓜。雖然我們的期望已相當高,但每碟來到是仍有驚喜。材料新鮮,魚生、壽司、長腳蟹都很有鮮味,有質感。我們第一次吃季節性的鮫叠魚,口感爽滑又鮮甜。生蠔配青檸啫喱也很特別。唯一魚湯較鹹,否則魚味會更突出。每一道菜的視覺效果也很吸引,簡直色香味俱全,猶如置身在日本京都一樣。而且餐廳環境寬敞,服務殷勤又不失尊重客人的私人空間。值得一試!
2021-10-23 167 views
Elegant and homey with a zen touch, Yukimi offers a perfect venue to savor Japanese delicacies with friends and family. We came for dinner in a group of five adults and three children. Four of us opted for Omakase (where the chef decides what you eat), and the rest ordered from the menu. It turns out to be a joyful and satisfying experience for everyone the children are already asking about the next visit to Yukimi!
2021-10-22
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
  • 刺身 - 八爪魚,北海道蠓,中拖羅;A5和牛 ;壽司 - 大拖羅,秋刀魚,海膽軍艦
2021-10-04 259 views
再試一間新新哋嘅銅鑼灣omakase,樓底都算高裝修氣派舒適,訂座記得要求坐壽司吧,畢竟擺盤好重要😊😊師傅態度💯壽司膳12貫$5⃣️6⃣️8⃣️ 食材大部分都係omakase嘅基本款,由淡到濃味,其中炙燒嘅做得特別出色,金目鯛、鰤魚同魷魚燒過後油脂香而不膩🤤真鯛深海池魚鮫鰈金目鯛赤貝鰤魚魷魚牡丹蝦池魚大拖羅海膽整體中規中矩,覺得差左少少滿足感,呢個價錢其實加一道前菜/小食就會啱啱好啦💁‍♀️

壽司膳12貫$5⃣️6⃣️8⃣️

牡丹蝦

池魚

大拖羅

海膽

$600 (Lunch)
2021-09-26 379 views
之前去zing大廈,電梯行到5樓打開見到雪見招牌,和後面隱約透出的綠色,已經被吸引,決定一試。晚餐選定雪2280,要試就試最好。前菜的海膽豆腐賣相極佳,糖茄清甜可口,已經勾起食慾,刺身有七款,白子,金目鯛,深海池魚都夠水準,最好還是厚切拖羅,新鮮甘美,入口即化。跟住上來的魚湯非常醇厚鮮美,忍不住想試多碗,不過師傅話仲有好多嘢食哈哈·果然煮野菜更加驚喜,賣相和口感都是一流,蘿蔔軟鯰,小茄子像藝術品,加上Q彈的蝦圓,非常美味。之後還有燒 Kinki,季節上品,半條 Kinki去骨燒到香味四溢,是煮物之後另種享受。到壽司,已經差不多飽了,不過看到堆疊的兩種海膽,又忍不到口,一啖落肚,完全滿足。拖羅用火槍燒,香氣撲鼻而來,又不會太肥膩,就算好飽都可以享受美味。最後的A5和牛,對於同行男士來說這才是正菜,正好可以幫到我,我就真的食唔落啦,試小小一塊,真是超級靚的和牛,入口即溶嗰種,男士更是讚不絕口總之這一餐真的非常滿足,而且是物超所值,如果說有什麼缺點,對我來說就是食物太多,食太飽有罪惡感哈哈😄
Lunch 價錢比我貴,值絕對唔值! 食品質素及服務非常一般! 開店只有十幾天,但用的碗已經爛! 真令失望! 一入到店已經有魚腥味, 師傅又不會介紹食物! 跟同級壽司店差好遠! 不會回來幫親!
開店只有十幾天,但用的碗已經爛!
真令失望!
一入到店已經有魚腥味, 師傅又不會介紹食物!
跟同級壽司店差好遠!
不會回來幫親!
2021-09-16
$500 (Lunch)