2018-09-10
住得系將軍澳,新都城點都一定去過,今日去開寶琳ge SF Express拎件,順便系新都城食埋先回家。行行下見到個易拉架,寫住有鎮店招牌湯底,無味精,仲要有姬松茸蟲草花,聽講好似好健康咁,于就走左入去Try 一Try。門口見到D九龍城原店同客人影ge合照,而入到去鋪入面都有!而且貼出黎ge相多數都系同明星ge合照,我諗呢間餐廳都小有名氣。平時食開GE車仔面檔D裝修都幾簡陋下,衛生環境都自然唔會點期待,有時仲會超過熱。可能因為系商場鋪,呢間餐廳裝修都幾唔錯,紅磚牆上面大大粒字寫住「榕記車仔面」,d字有d書法ge感覺,有D霸氣出左黎,哈哈!另外,鋪Ge裝修帶少少舊香港感覺,都幾乾淨、企理同寬落,座位都多,最緊要大熱天時,冷氣夠!唔會食到一身汗。坐低左之後,就拿拿聲睇下有咩岩食先~ 首先叫個時令油菜($16),事關唔多地方有菜食,有就梗系要食啦,望落D菜新6唔梅,而量份都充ge。我簡左姬松茸蟲草花養生湯湯底,配蠔油冬菇、蜂巢豆腐、陳皮魚蛋、酸齋、魚腐春捲同魯水蛋做配料,跟米線 ($68)。等左無耐,我個車仔面到左啦,見到個多餸,即刻心心眼。即刻入左啖湯先,碗湯系真系飲得出無味精,果湯都幾足夠
時令油菜
等左無耐,我個車仔面到左啦,見到個多餸,即刻心心眼。即刻入左啖湯先,碗湯系真系飲得出無味精,果湯都幾足夠料,用左粟米、姬松茸、蟲草花、冬瓜、佛掌瓜等材料去熬湯,飲完應該真系幾補同養顏,哈哈!個個餸我都鐘意食,d食材食得出系有細心簡過,質素都系水準之上。我最鐘意ge系蠔油冬菇同陳皮魚蛋!蠔油冬菇應該有特登簡過,粒粒冬菇大細都差唔多,而且炆得又淋又入味!陳皮魚蛋家下買少見少,而且食落去香口,有魚肉味,好正。d餸調味適中,配埋個湯同米線,味道剛剛好,有種家ge感覺,比起一般車仔面貴少少,但我覺得值呢個價。
四餸麵