2018-05-30
平時食開豚王/霸嗎,多數都會叫豬骨湯,覺得雞湯唔夠濃同香,今次黎到跑馬地試佢地好出名既雞沾麵..一入到去環境都算好乾淨,拉麵店黎講算高級,煮食既開放式廚房都好企理,坐係bar table可以睇住日本師博煮野食,成個感覺好正宗既日本拉麵店。我叫左個雞沾麵,朋友就點左個雞白湯拉麵,先試個沾麵,聽講個雞湯係好似打奶甘打泡打出黎,可以令到個湯底更加豐富更加綿,個湯確實真係好濃好綿,麵質既感覺都好好味,感覺好似食緊忌廉烏冬一樣不過少左陣忌廉味,放入口之後食到雞味濃到個湯底好似用左好多隻雞煮左好耐咁,再試埋個燻蛋,個燻味同個麵都幾夾,但係我自己本身中意醬油味重d既溏心蛋.. 朋友俾我試雞白湯拉麵,感覺差不多,只不過係將個湯底整淡左...總結:雞沾麵係幾令人回味但食完好頸渴要狂飲水,但可能我胃口唔係好大覺得個份量太d大,個我諗女仔食既話就未必食得哂..