2017-12-22
座銀自從駐進香港以黎,一直系Facebook見到唔少有關距既宣傳,而且賣的是香港比較小見的白雞湯,所以放工特登座半個鐘車入跑馬地試下。進店得時候大概系7點幾幸運地沒有什麼人,可以座bar臺近距離觀賞拉麵師傅煮麵。比較特別既系,呢間拉麵店會問客人想要暖水還是冰水,而一般傳統的日本拉麵店只會提供冰水,呢種“反傳統”系冬天十幾度既時候反而幾窩心。椅子下面仲有籃可以擺放客人既隨身物品。 今次同女朋友分別叫了雞白湯拉麵($138) 同 雞 沾面($148),另外加了一隻溏心蛋($15) 和 牛蒡雞肉飯($38)。呢間店十分講究上菜既樣,無論系餐具和餐盤既設計,拉麵既擺放方式,以至配菜既擺法都很講心思,稍微留意既話不難發現。拉麵的排版十分特別,上面既牛蒡疊到好似藝術品一樣。拉麵湯上面有一層特別既泡泡,系店家將打泡沫咖啡既方法打落拉麵度,令堂面更滑,現場仲見到師父用疑似打咖啡既器具黎打拉麵,十分特別。至於沾面,麺質同傳統拉麵的口感有少少唔同,食落有少少烏冬既質感,咬落比較彈牙,放入口既時候散發住淡淡麥香,掛湯程度亦非常滿意,濃郁既雞湯掛上微粗既拉麵,一淡吸嗮入口,真係好有幸福既感覺。有去過日本既話,
有去過日本既話,唔難發現又d日本人食拉麵之後會叫炒飯食,估唔到座銀都有賣牛蒡雞肉飯,分量雖小,但係又幾好食
值得一提既系,呢間拉麵店既廁所都非常乾淨,而且據女朋友所講女廁仲有女性用品提供@@",睇得出店家無論服務,擺盤,味道同環境都好用心,價錢雖然比較貴(仲要加一),兩個人食左370蚊,但的確系一次難得既飲食體驗,並無後悔。