餐厅: 一幻拉麵
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-08-28 16 浏览
話說,荃新天地開左呢間一幻拉麵🍜每次經過都有人大排長龍。今日6點半,時間尚早,就同老公入去試試。服務態度非常好!員工超有禮貌。我哋叫左個二人套餐。套餐包左兩碗拉麵,一碗係黑蒜叉燒拉麵👆🏻,另一碗係辛味蝦拉麵👇🏻拉麵有得自己選擇粗幼,黑蒜味就正常發揮。但蝦湯底真心好正,好濃郁。🦐🦐🦐🦐🦐😋小食有三款,揀左煎餃子🥟,溏心蛋同木耳。之後老公仲追加左蝦味飯團🍙 ((´・_・`)唔記得咗影相) 但唔特別,所以唔洗叫😂

服務態度非常好!員工超有禮貌。我哋叫左個二人套餐。

小食有三款,揀左煎餃子🥟,溏心蛋同木耳。

2021-08-27
荃灣新開咗一幻,經過就入咗去食,因為真係好想食日本嘅拉麵呀。…喺門口等嘅時候已經聞到好大陣蝦醬,櫻花蝦嘅味。結果喺門口排咗大概五分鐘左右已經入得 ,但係最後嗌完食嘢食等就等咗十分鐘先有。…黑蒜叉燒拉麵 $78我嗌咗荃灣店限定嘅黑蒜叉燒拉麵,舊叉燒就得一片,黑蒜味都幾重,麵嘅份量多過餸好多。…招牌原味拉麵 $88男朋友就嗌咗招牌原味拉麵,揀左鹽味,夠咸,份量大啲,叉燒多幾塊。…蝦味飯團 $20最後嗌多左個蝦味飯團, 蝦味就有啦,但係啲涵就得兩三粒蝦乾。…overall嚟講係好食嘅,所以幾推介。…整體評分食物:🤍🤍🤍🤍服務:🤍🤍🤍🤍🤍環境:🤍🤍🤍🤍🤍價錢:🤍🤍🤍…🐝🐝

喺門口等嘅時候已經聞到好大陣蝦醬,櫻花蝦嘅味。

黑蒜叉燒拉麵 $78

招牌原味拉麵 $88

蝦味飯團 $20

overall嚟講係好食嘅,所以幾推介。

整體評分
食物:🤍🤍🤍🤍
服務:🤍🤍🤍🤍🤍
環境:🤍🤍🤍🤍🤍
價錢:🤍🤍🤍

🐝🐝

2021-08-24 63 浏览
📍 一幻拉麵 一幻拉麵近日係荃灣開左間分店😚 小編本身都幾仲意食拉麵 就同朋友一同去新分店打個靚卡😝-黑蒜叉燒蝦湯拉麵 $78呢款口味係荃灣分店限定嘅口味 所有麵麵條都可選粗或幻 仲可以揀半份或者全份拉麵🍜如果本身係細食嘅 可以揀半份嘅份量就啱啱好😝呢個湯食落去味道好濃郁 碗麵有半隻糖心蛋同埋一大塊叉燒 麵條食落去彈牙 口感唔錯👍🏻蒜味同埋蝦湯味融入得幾好 湯底偏重口味🤧蝦汁胡麻冷麵 $88食左一碗熱辣辣嘅拉麵 都想試吓佢哋嘅冷麵🤪佢哋嘅冷麵配料都好豐富!仲有三大隻蝦🥰蝦食落去彈牙 口感好好👍🏻 再加上其他配料 食落去口感都唔錯 今次嘅麵我哋就揀咗幼麵😚 望落去同粗麵嘅size分別唔算太大🤭 麻醬嘅份量都多 所以食落去都濕潤🥰叉燒飯 $45係中等份量嘅叉燒飯 嗰飯都有唔少叉燒🤭仲有一啲蔥同埋汁~ 飯食落去軟熟叉燒有肥有瘦 又唔會過咸 啱啱好😝蝦味飯團 $20飯食落去嘅口感就比較黏牙 紫菜咬落去脆間唔中會食到蝦肉~ 如果啖啖都有就更正🥰餃子 $35平時小編都幾仲意食煎餃 所以一見到餐牌有就立刻叫左🤣 一共有5隻餃子🥟食落去外皮少脆內裡肉汁都多❤️ 好味😋青瓜木耳 $15食落去味道都唔錯 鹹
📍 一幻拉麵

青瓜木耳 $15
食落去味道都唔錯 鹹鹹地咁 青瓜同埋木耳食落去都爽口🤩

波子汽水 $28
小編細細個嗰陣時都好鍾意波子汽水🥤
佢哋店有新款口味嘅波子汽水賣 於是就同朋友一人叫咗一支 包括有檸檬味、蘋果味等等
飲落去都唔錯
波子汽水

✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎
綜合食評📝
外觀:★ ★ ★ ★ ★
回頭率:★ ★ ★ ★ ☆
抵食指數:★ ★ ★ ★ ☆
蝦汁胡麻冷麵
叉燒飯
波子汽水
1K
讚1.撈麵既麵質幾好噃,爽口滑溜彈1.蝦味比起開張時淡左好多好多,連啲紅色既蝦脆都淡口左好多,整到成碗嘢都無乜蝦味,溏心蛋係凍得透左心,而且邊沿位係熟左,水準係呢區計係唔得噃

1.撈麵既麵質幾好噃,爽口滑溜

2021-08-21 102 浏览
蝦湯超濃,是好是壞,因人而異,以我口味,蝦湯係濃郁但也覺得太鹹,蓋過了蝦味,很可惜,冇辦法飲到多過兩啖湯。油,超油,超多油,可能係制作這款湯麵的原固,碗內很多油,我嘗試盡量享受這碗湯,但是......真係冇辦法再飲下去,我食過咁多間拉麵店的出品,很少會沒有飲曬碗湯,睇不到碗底的多謝字句😐流心蛋,蛋黃已經半熟透,流心效果不理想,蛋白的外圍比較白淨,應該係浸醬油的時間太短,所以無嘜味。叉燒超簿,無特別賣點,所以 no comment。

叉燒超簿,無特別賣點,所以 no comment。

2021-08-16
之前行過荃新天地一期, 見到一幻裝修中, 滿心期待! 直到七月初終於開始營業啦, 頭4 日有買1 送1, 但係真係好多人排, 而且夾唔岩時間, 所以冇試到呢個咁正嘅優惠。有日放工, 諗唔到食咩, 行過荃新天地, 我同老公不約而同咁話: 不如試下一幻啦! 當日未夠7 點, 可以直入。食店當時只有做緊2 人餐, 不過我哋覺得有D 貴, 所以選擇單點·每人都係用點餐紙嚟點餐。既然有荃灣店限定, 就試呢個啦! 仲加餃子。餃子味道一般, 唔算特別好食! 黑蒜叉燒蝦湯拉麵唔係好食到黑蒜味同蝦味, 感覺似兩種咁標誌性嘅味道俾互相蓋咗咁。有D 失望呀! 我同老公都覺得尖沙咀果間好D, 食物好食D, 而且又有海景睇! 下次會去返尖沙咀果間分店食!
之前行過荃新天地一期, 見到一幻裝修中, 滿心期待!

每人都係用點餐紙嚟點餐。

既然有荃灣店限定, 就試呢個啦! 仲加餃子。

餃子
味道一般, 唔算特別好食!
餃子 (5 個)

2021-07-21
餃子 (5 個)
2021-08-15 126 浏览
兒子考琴試表現出色行經一幻拉麵店他要求的獎勵便是晚餐要食這拉麵這拉麵店成日經過,都大排長龍我一向好怕排隊,但都答應了兒子即管一試其真實感恩都唔係排左好耐,20分鐘便可以入座了!入到舖內,聞到好香濃的蝦湯味!嘩!已令我覺得應該味道都不錯!我地3個人,和各叫了不同口味黑蒜:感覺令蝦湯味道減淡了原味招牌:好好味的蝦湯呀! 好正呀!拌麵:一樣都有濃蝦味每碗都有叉燒和流心蛋,都好好味呀!整體我都俾好高分,服務,餐廳整潔都很好!但食完碗麵,我飲左好多水
兒子考琴試表現出色
行經一幻拉麵店
他要求的獎勵便是晚餐要食這拉麵

這拉麵店成日經過,都大排長龍
我一向好怕排隊,但都答應了兒子
即管一試其真實
感恩都唔係排左好耐,20分鐘便可以入座了!

入到舖內,聞到好香濃的蝦湯味!
嘩!已令我覺得應該味道都不錯!

我地3個人,和各叫了不同口味
黑蒜:感覺令蝦湯味道減淡了
原味招牌:好好味的蝦湯呀! 好正呀!

拌麵:一樣都有濃蝦味
每碗都有叉燒和流心蛋,都好好味呀!
整體我都俾好高分,服務,餐廳整潔都很好!
但食完碗麵,我飲左好多水

黑蒜
原味
原味
2021-08-09 697 浏览
尖沙咀店的一幻拉麵光顧過,拉麵好吃。今次見荃灣開了分店,也去試試,看看味道如何。我知道集團式經營的麵店,大致上供應的餐款都是統一了的,味道也大同小異。不過荃灣店新開,要搞搞新意思,推出荃灣店限定的黑蒜叉燒蝦湯拉麵,所以我也要了一碗這款拉麵,然後就是每店都有的蝦湯拉麵,再加一份餃子。和其他分店一樣,點菜紙簡單易看,湯底、口味、麵條粗幼、加不加配料、小食,飲品,寫得清清楚楚,還有飯類供應,只要在自己喜歡的食品旁打個剔,交給待應就完成落單。先來的是餃子,一份五隻,每隻都煎得焦香好吃,滿滿實實的豚肉,咬一口肉汁到達口腔,啖啖肉入口很充實。再來就是荃灣店限定的黑蒜叉燒蝦湯拉麵,叉燒微微被火炙,肉質肥瘦平均,糖心蛋蛋心綿滑,麵條煙韌彈牙,蝦湯味道濃郁,木耳絲和麵酥都增加了不同口感,黑蒜油陣陣濃香,真的吃到雪雪聲,這碗拉麵令你味覺和嗅覺都在享受食的樂趣。接住來是招牌蝦湯拉麵,這碗蝦湯拉麵和之前在其他分店吃的味道一樣,麵身爽,叉燒嫩滑,蛋味香,湯底蝦味濃郁稠密,果然是招牌拉麵,水準統一。拉麵店主打就是吃拉麵,雖然價格不便宜,但吃到一大碗質量良好的拉麵也是值得的。這個月還有消費100元送100元的現金券

拉麵店主打就是吃拉麵,雖然價格不便宜,但吃到一大碗質量良好的拉麵也是值得的。這個月還有消費100元送100元的現金券優惠,我已計劃下次再去食過。
2021-08-05
2021-08-09 95 浏览
一幻之前喺日本食過,就打算喺香港試吓。Lunch time時間都好多人喺入邊食。一入到去,就有一張紙去剔想要咩麵,咩濃度等等。可以因應自己嘅口味去剔。最後叫咗個辛辣味噌蝦湯拉麵。個拉麵湯底我叫咗濃郁,食落真係有好濃郁嘅豬骨味。而且啲拉麵都好有彈性。唔會好難,而且因為湯底好濃,所以啲麵都會掛住啲湯底。食落就更加入味。糖心蛋煮得啱啱好,識落有好濃嘅蛋味。叉燒食落都好淋。同日本食嘅拉麵味道各方面都差唔多。整體黎講,如果大家都掛住日本食嘅拉麵,都可以去試吓。
2021-08-09 90 浏览
新店開張優惠,排隊排了一個小時。我一個人食,店員提議先叫一碗,叫了濃蝦汁撈粗面。蝦汁真的很杰,粗面太霖,配合起來口感不是太好,最好似沾面有碗湯。第二碗招牌蝦湯濃豬骨湯底面,蝦和豬骨味平衡,面份量一般,比較撈面可口美味。蝦面總是福建口味較好,日本麵還是傳統拉面比較合我口味。
新店開張優惠,排隊排了一個小時。
2021-07-12
北海道人氣No.1 「一幻拉麵」第五間分店進駐荃灣荃新天地‼️仲有期間限定黑蒜叉燒蝦湯拉麵,以超低價$78推出🤩 荃灣分店先有嫁!! 我已經率先食左啦😎黑蒜叉燒蝦湯拉麵 $78一幻招牌甜蝦湯底係用蝦油起鑊爆香蒜蓉同薑蓉,真係特別香😻 配上主角: 黑蒜,有種獨特既甜香味,同一幻招牌甜蝦湯湯頭真係好夾,夠曬濃郁😋 師傅最後仲會淋上日本黑蒜油,令黑蒜味更添層次😎 拉麵揀左粗麵,真係好煙韌好有咬口,完全係我最鍾意既口感😬 每碗拉麵都有半隻溏心蛋、經火炙既日本叉燒,配上麵酥同蔥,真係味覺上既享受🤗特濃蝦汁叉燒拌麵 $88一樣係香港限定既招牌菜,必食😍 特濃蝦汁真係唔係浪得虛名,每條麵都沾滿濃郁鮮味既蝦汁,超juicy🦐 拌麵既叉燒仲要係一粒粒厚切嫁,勁有咬口😍 撈埋蔥、紫菜、麵酥,啖啖都超級滿足💯仲嗌左餃子($35/5隻)、甜辣小蝦沙律 ($38) 小蝦脆卜卜,配上甜辣既沙律醬,送酒一流🍻

2021-07-06
  • 特濃蝦汁叉燒拌麵
  • 黑蒜叉燒蝦湯拉麵
2021-08-03 92 浏览
今日湊仔放學,同同學仔去呢度食晏,又係四人限聚要做bar枱上的保鑣⋯⋯一坐低睇⋯⋯蝦湯底試吓先,加多個沙律試吓餐牌寫有辣但唔覺囉⋯⋯但還可以之後主角麵上枱,一啖一啖湯底幾重蝦味,有少少豬骨湯味幾好但有啲濃咗啲但食到咁上下,又係一般通病,湯唔夠同好鹹,要隊水⋯⋯🤦一幻之前未試過試過無下次鹹🤦
一坐低睇⋯⋯蝦湯底試吓先,加多個沙律試吓
餐牌寫有辣但唔覺囉⋯⋯但還可以

但食到咁上下,又係一般通病,湯唔夠同好鹹,要隊水⋯⋯🤦
一幻
之前未試過
試過無下次

鹹🤦
2021-08-02 105 浏览
來自日本北海道的一幻拉麵🔸,又有新店開張啦! 最新一間店在荃灣的荃新天地,作為品牌的小粉絲,聽到這個消息真的很開心唷~一幻主打蝦湯拉麵🦐,湯頭每日新鮮熬製,不會留過夜😏。每次會使用60kg的北海道🇯🇵甜蝦頭熬煮,再加上蝦油、豬油、蒜蓉和薑蓉炮製而成,每一碗都是充滿蝦香的完美拉麵呀~❝ 濃厚豚骨味噌蝦湯拉麵 $88 ❞ 🔸5/5這個拉麵可以由客人自行配搭湯底、口味和麵條🥰,客製化的服務,深得我歡心。我選擇濃厚豚骨味噌蝦湯配粗麵,配搭起來非常完美🤣,真的要配服我自己的能力呀~傳來濃郁蝦香的鮮艷湯頭🥰,令人口水直流! 湯底非常稠密,蝦香和豚骨香同時沖擊口腔,鹹鮮惹味,美味到不行~彈牙煙靭的粗麵,掛湯力十足,即使放久也未有變腍的跡象,質素相當不錯呀! 叉燒肥美軟腍,入口甘香不已。整碗拉麵完全合我口味😍,值得大力推介~❝ 黑椒叉燒蝦湯拉麵 $78 + 叉燒$30❞ 🔸3.8/5這碗黑椒叉燒蝦湯拉麵🍜,是荃灣分店限定口味。湯底加入濃濃甜甜的黑蒜油,比原味更有層次感。期間限定的款式,大家也要試試呀~❝ 香辣甜蝦椰菜沙律 $38 ❞ 🔸5/5❝ 餃子 $35 ❞ 🔸4.5/5❝ 蝦味飯團 $20❞ 🔸

❝ 濃厚豚骨味噌蝦湯拉麵 $88 ❞ 🔸5/5

❝ 香辣甜蝦椰菜沙律 $38 ❞ 🔸5/5
❝ 餃子 $35 ❞ 🔸4.5/5
❝ 蝦味飯團 $20❞ 🔸3/5

▫▫▫▫▫
為慶祝新店開幕🥳,店家推出四大優惠!

第一彈🌟: 7月8日至12日,所有拉麵可享「得一賞二」買一送一優惠。

第二彈🌟: 7月13日至31日,拉麵二人套餐只需$238(自選兩款拉麵或拌麵、自選兩款小食、兩款指定飲品 和 贈送限量版摺疊式環保飯盒1個)。

第三彈🌟: 8月1日至31日,推出「食滿$100,送您$100」優惠。只要消費滿$100,即可獲贈$100現金劵,如此類推。

第四彈🌟: 9月1日至31日,店家與日本遊戲機中心NAMCO合作,推出「食玩祭」,優惠詳情稍後公布。
2021-07-08
2021-07-29 92 浏览
( ͡° ͜ʖ ͡°) 拉 麵一幻荃灣分店新開重要新張優惠拉麵買一送一身為荃灣友當然拉埋友人狗衝去試裝修好日式 吧枱擺設精緻有得斟水 好方便🔸荃灣限定🔸黑蒜叉燒蝦湯拉麵 $ 7 8湯底甜甜的蝦濃湯 好味道叉燒好腍都好味 加埋糖心蛋冇得輸 揀左幼麵 幾有口感🔸餃子 $ 3 5好普通 煎得唔夠香 哩個有點失望推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 5📍一幻拉麵 (荃灣) @ichigenhk 荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG樓UG02號舖#荃灣美食 #香港美食 #荃灣 #荃灣友 #一幻拉麵 #一幻 #tsuenwanfood #tsuenwanfoodies #hkfoodies #nomnom #yummy #hongkongfood #hongkongfoodies
( ͡° ͜ʖ ͡°) 拉 麵

推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 5

📍一幻拉麵 (荃灣) @ichigenhk
荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG樓UG02號舖

2021-07-28 171 浏览
荃灣新開張嘅一幻拉麵,本身喺香港已經有四間分店 (尖沙咀、灣仔、中環及屯門)。一幻來自北海道,去過北海道嘅我知道拉麵喺嗰度好出名,所以今日去回味北海道😌😙新店開張今日食佢嘅荃灣限定二人套餐 ($238, 未計加一)- 兩碗拉麵- 兩款小食- 兩款飲品黑蒜叉燒蝦湯拉麵 : 賣相吸引,顏色豐富,令人望到都食慾大增。但…可能我期望過高。首先,黑蒜味道唔算太出/好濃郁,只係有其香味,而湯底飲頭兩啖OK,但之後會嫌佢好多油 (可能係黑蒜本身又有油)叉燒得一塊,蝦係橙紅色嘅碎碎脆粒會俾湯汁浸淋左。最好食係半隻溏心蛋,少少凝固少少流心而不會硬或老。特濃蝦汁叉燒拌麵:同樣賣相吸引,但拌麵沒有汁稍為乾身。食慣有湯嘅拉麵可能麻麻哋。朋友認為中規中矩,試吓囉心態🤓小食青瓜木耳:好開胃好清新,爽口,適合夏日開胃小菜!餃子相對就冇乜特別。總括,食過一次就夠了,我喜歡試唔同舖頭嘅拉麵😆

- 兩碗拉麵
- 兩款小食
- 兩款飲品

特濃蝦汁叉燒拌麵

小食青瓜木耳:好開胃好清新,爽口,適合夏日開胃小菜!
青瓜木耳

餃子相對就冇乜特別。
餃子

總括,食過一次就夠了,我喜歡試唔同舖頭嘅拉麵😆
2021-07-27