2021-08-21 75 浏览
春風得意腸腸粉外皮好滑,裏面包住鮮蝦春卷,外脆內軟好香口,加上蟹籽點綴,賣相吸引。糯米雞+淮杞螺頭燉竹絲雞糯米雞飯粒煙韌分明,內裏餡料不算太多,唔會太油膩,都不失美味,燉湯用料十足,螺頭味十分特出,飲起來好鮮甜,有住家的味道,無味精,飲完唔會口渴。鵪鶉蛋燒賣已經好少點心店有得食,內有原隻鵪鶉蛋、蝦肉、豬肉,味道豐富,絕對是經典點心。懷舊燒賣皇餡料紮實,豬肉爽口,肥瘦均勻。瑤柱菜苗餃外皮晶瑩通透,菜苗嫩嫩綠綠,加上瑤柱xo醬好惹味。

糯米雞+淮杞螺頭燉竹絲雞

懷舊燒賣皇
餡料紮實,豬肉爽口,肥瘦均勻。

瑤柱菜苗餃
外皮晶瑩通透,菜苗嫩嫩綠綠,加上瑤柱xo醬好惹味。
【一盅點心】 #長沙灣 #點心今日同咗個好耐冇見嘅打工仔朋友出嚟食飯,難得可以見面,梗係想搵個可以坐耐啲嘅地方,於是興致勃勃咁去咗呢間一盅點心飲茶食點心。六拼燒賣組合($68)賣相味道都一流。六款口味,總有一款啱你心水——爆汁墨魚(龍蝦汁)、家鄉糯米、乾蒸牛肉、白雪帶子、鮑魚、懷舊燒賣——總共六款,每舊都爽口彈牙,飽滿多汁,連個竹籠都係用特大號,可見每粒燒賣都具備一定份量。估唔到連鮑魚帶子都係真材實料,六粒各有特色而且味道令人驚艷嘅特色燒賣居然只係買呢個價錢,真係極之抵食。黑松露山珍腐皮卷($35)腐皮卷炸得相當香脆,每啖咬落口感脆卜卜,而且餡料亦十分豐富,加咗好多山珍野菌,令到呢碟腐皮卷嘅口感充滿柔軟以及香脆相互交錯嘅層次感。原籠馬拉糕($23)馬拉糕相當大份,脹卜卜,而且相當鬆軟。撳落去半秒內就識得自己彈返去原狀,彈性完勝唔少市面上抗壓能力堪憂嘅港孩級淋到爆糕點。呢籠馬拉糕我比十個讚。香茜馬蹄牛肉腸($28)粉腸皮口感帶點嚼勁,牛肉滑夠碎夠稔,甚至令人諗起食吞拿魚蓉嗰種要斷唔斷、藕斷絲連嘅連綿。係一碟食得出一份溫柔嘅腸粉。鳳爪排骨飯($40)不容小覷嘅一籠飯。佢雖則只係一籠飯,但佢
【一盅點心】 #長沙灣 #點心

六拼燒賣組合($68)

黑松露山珍腐皮卷($35)

原籠馬拉糕($23)

香茜馬蹄牛肉腸($28)

鳳爪排骨飯($40)
不容小覷嘅一籠飯。佢雖則只係一籠飯,但佢準確啲嚟講係可以令你滿足到上心口嘅一籠鳳爪排骨飯。有時想食下鳳爪但係又唔想叫一大籠,驚食到厭,呢籠鳳爪排骨飯都有幾塊大大條嘅鳳爪,可以一圓你嘅口癮,同時間又有更多更飽肚嘅排骨,嫩滑而且軟韌,好嚼又好食。想講呢籠飯嘅味道真係幾唔錯,尤其大食鬼必點!

茶芥($4/人)
香片茶香濃郁。值得一讚嘅仲有服務態度,完勝唔少所謂高級嘅「西」餐廳。侍應哥哥觀察入微,見到我哋飲曬茶就主動過嚟添水,順手幫我哋斟埋茶,咁嘅服務質素直頭五星級啦。

真心呢間餐廳好好,不論食物不論服務都上得檯面。要講缺點,只可以話係店面裝潢唔夠「高級」同時又唔夠「傳統」,不然佢如果份量減一半,價錢提高兩三倍,吊高嚟賣,應該就會多好多人排隊幫襯(真心戥佢覺得可惜😢)

———————————————

#一盅點心

一盅點心 (長沙灣)
長沙灣青山道152號地舖
  • 一盅燒賣拼盤
2021-08-16 324 浏览
🌸長沙灣抵食點心🌸一盅點心🍽今日想嘆返一盅2件的點心,途經長沙灣發現一間很抵食的手工點心小店-「一盅點心」,而且小店人流不絕,因為今天下午決定光顧此小店作是日午餐❗️小店裝修簡約企理,客人都能在寬敞的環境用餐❗️而且服務員的工作態度也十分健談有禮,他們都非常之清楚了解餐廳提供的食物❗️能夠向客人詳盡地介紹各款點心菜式❗️點心小店向客人提供各款的中式茶飲,水滾茶靚😏🫖茶位 $4/位而我們一行二人,共光顧了以下餐點:1️⃣🌟皇牌點心二人套餐 $128這是一款集小店皇牌點心於一籠的點心,點心種類非常豐富,有懷舊燒賣皇2隻、乾蒸牛肉燒賣2隻、帶子燒賣2隻、糯米燒賣2隻、筍尖蝦餃皇2隻、XO醬菜苗餃2隻、黑金流沙包一個及爆饀叉燒包一個❗️每款點心也是小店的招牌菜,光然名不虛傳❗️各款燒賣點心饀料豐富新鮮,菜苖餃配時令翠綠菜苗,味道清新,黑金流包賣相精緻而且具濃郁流心奶皇饀,而叉燒包饀料豐富,配有份量十足叉燒饀料❗️此套餐能次過品嘗小店的招牌手作點心,絕對不能錯過❗️而且非常之惹味味抵食👍🏻👍🏻美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️2️⃣🌟鳳爪排骨飯 $40鳳爪排骨飯份量十足,以荷葉盛載粒粒香飯、軟
🌸長沙灣抵食點心🌸一盅點心🍽

點心小店向客人提供各款的中式茶飲,水滾茶靚😏
🫖茶位 $4/位

而我們一行二人,共光顧了以下餐點:

1️⃣🌟皇牌點心二人套餐 $128

美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
皇牌點心二人套餐

2️⃣🌟鳳爪排骨飯 $40
鳳爪排骨飯份量十足,以荷葉盛載粒粒香飯、軟淋淋的鳳爪及豐盛多肉的排骨配以傳統手作蒸籠烹調而成,充滿著淡淡荷葉香味,味道配搭恰到好處❗️
美味指數:⭕⭕⭕⭕️❌
賣相指數:⭕⭕⭕❌❌

3️⃣🌟甜蜜蜜叉燒腸 $28
叉燒腸外皮香滑,滋味叉燒饀豐富,是傳統手工腸份的味道👍🏻
美味指數:⭕⭕⭕⭕️❌
賣相指數:⭕⭕⭕❌❌
甜蜜蜜叉燒腸

🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此點心小店性價比極高,價錢親民,而且味道不俗❗️小店地點鄰近長沙灣站,交通方便、四通八達❗️值得推介給大家✅
2021-08-14
午餐
皇牌點心二人套餐
甜蜜蜜叉燒腸
  • 一盅燒賣拼盤
2021-08-16 109 浏览
唔好睇少呢間點心專門店,雖然裝修簡簡單單似一般小店,但出品既點心有大酒樓既質素,價錢算相宜,但又唔駛等好耐先有位,得閒黎嘆番一盅倆件都唔錯。鵪鶉蛋燒賣 $35 : 出面好少有得食既傳統懷舊點心,先咬一口鵪鶉蛋,蛋味好香,燒賣蝦肉比例多,爽口彈牙。XO醬菜苗餃 $28 : 菜苗好嫩,原本餡料菜苗同蝦肉會比較清淡,但餃上有一層XO醬,即時將味道提升,變得更惹味。春風得意腸 $35 : 腸粉包住油炸鬼,油炸鬼裡面再有蝦肉饀料,外面滑啫啫,中間脆卜卜,裡面就好彈牙,每一啖都有3種唔同口感。爆餡义燒飽 $23 : 义燒飽餡料多,而且义燒唔肥。黑松露山珍腐皮卷 $35 :,腐皮煎到香脆,加入黑松露特別美味。拔絲蛋散皇 $19 : 好鬆化、入口即溶。

春風得意腸

爆餡义燒飽 $23 : 义燒飽餡料多,而且义燒唔肥。
爆餡义燒飽

黑松露山珍腐皮卷

拔絲蛋散皇 $19 : 好鬆化、入口即溶。
拔絲蛋散皇
2021-08-14
爆餡义燒飽
黑松露山珍腐皮卷
拔絲蛋散皇
2021-08-16 346 浏览
間唔中都會想食下中式點心,但平日要返工冇咁多時間,就要係晚餐先食到,今日黎到一盅點心,見到呢度主打燒賣,有多款唔同燒賣同都算多款點心✅荀尖蝦餃蝦餃皮厚度適中亦夠煙韌,蝦肉結實冇雪味,食得出都算新鮮🤩✅春風得意腸軟軟腸粉皮包住脆卜卜既米紙卷皮,有唔同既蔬菜同切碎既蝦肉做餡料,仲有蟹籽做點綴,有多重口感,其中比較特別係春卷餡料入面有紫椰菜,食落爽脆幾特別✅鵪鶉蛋燒賣呢度主打燒賣一定就要叫返一個試下,燒賣咬落彈牙結實,唔會散哂而且冇筋👍🏾做得唔錯✅蒜蓉鮮蝦春卷呢個春卷既餡料同春風得意腸既好似,但蝦肉相對比較完整同大粒,咬落更有口感,加埋鐘意佢揀左一啲爽脆既食材做餡料,加埋脆卜卜既外皮就好夾✅花膠鮮竹卷呢款鮮竹卷比平時食蠔皇個種比較清新,用上湯浸住,塊腐皮吸哂啲汁,而且真係有細塊花膠係湯入面,調味吾會太濃👍🏾✅古法陳皮牛肉球牛肉球既份量都算幾大粒,賣相好吸引,雖然陳皮味吾算好出,但牛肉既質感都算唔錯,大大粒都夠飽肚🌟整體黎講欣賞呢間點心小店都係即叫即蒸,上碟全部都保持到熱度,炸物亦仲係脆卜卜既狀態,比較欣賞係佢用係春卷既餡料同有好多款唔同既燒賣,覺得都值

✅荀尖蝦餃
蝦餃皮厚度適中亦夠煙韌,蝦肉結實冇雪味,食得出都算新鮮🤩

✅春風得意腸

✅鵪鶉蛋燒賣

✅蒜蓉鮮蝦春卷

✅花膠鮮竹卷

✅古法陳皮牛肉球

🌟整體黎講欣賞呢間點心小店都係即叫即蒸,上碟全部都保持到熱度,炸物亦仲係脆卜卜既狀態,比較欣賞係佢用係春卷既餡料同有好多款唔同既燒賣,覺得都值得一試,而且價錢合理

2021-08-12
  • 春風得意腸
2021-08-10 58 浏览
晚餐食點心弟弟放假,決定出去撐台腳,早上起不到床,就晚上食點心。位於長沙灣青山道,店內有著酒樓蒸籠,這晚不食飯全叫一盅一籠,爽。人均:$99.春風得意腸好有趣的腸粉,裡面有蝦、紫椰子、面上點點蟹子,口感軟化爽脆,加點醬油,辣椒油,就美味!.筍尖蝦餃皇皮薄餡靚,一隻大蝦,內裡有蝦汁,咬兩口才食完,這款點心不錯。.爆汁墨魚燒賣一見就想叫,爆汁是龍蝦汁,咬開好香龍蝦汁味,肉實彈牙,一籠三粒食了兩粒😂.XO醬菜苗餃都是一籠三粒食了兩粒,點心中菜苗餃次次必叫,今次無失望,好食。.蒜蓉鮮蝦春卷春卷都是必叫炸物之一,香脆可口,餡內都有紫椰菜,兩款都有紫椰子,幾特別呢!.千島醬脆炸蘿蔔糕份量好足,四大舊,蘿蔔糕面上好有動感的木魚絲,有點像食章魚燒。.
晚餐食點心
弟弟放假,決定出去撐台腳,早上起不到床,就晚上食點心。
人均:$99
筍尖蝦餃皇
爆汁墨魚燒賣
蒜蓉鮮蝦春卷
2021-08-10
  • 爆汁墨魚燒賣
  • 菜苗餃
2021-08-09 121 浏览
香港人一向熱愛點心,由蝦餃、燒賣,以至叉燒包都係大家的心頭好。就好似我身邊的為食鬼,幾乎每星期都要歎過一盅兩件至滿足。最近又畀佢喺長沙灣搵到間「一盅點心」,餐廳門面非常養眼,以天藍色為主調。至於店內環境亦不俗, 牆身位置放有花卉擺設,裝潢簡約清雅。餐牌上嘅點心,花款都幾多,有港式蒸點、香脆煎炸、風味腸粉、荷葉蒸飯、老火粥品、滋補靚湯、田園時蔬、心動甜品,另外亦有多款全日套餐等供應,而於茶錢就每位 $4。王牌點心二人套餐 ($128):套餐非常豐富,包咗 8 款點心,分別為懷舊燒賣皇、帶子燒賣、乾蒸牛肉燒賣、糯米燒賣、筍尖蝦餃皇、XO 醬菜苗餃各 2 件,黑金流沙包、爆餡叉燒包各 1 個。燒賣皇新鮮熱辣,用料十足,肉餡結實有彈性,面頭加了蟹子,口感鮮美爽脆。帶子燒賣味道亦唔錯,帶子爽彈,甜味亦非常明顯,帶子嘅鮮味完全融入燒賣內。乾蒸燒賣水準亦不俗,牛肉新鮮沒有雪味,燒賣皮薄,餡料爽口。糯米燒賣晶瑩剔透,餡料有糯米、香菇和肉末等,入口煙煙韌韌,吃時可蘸少許辣椒油。蝦餃皇皮薄餡靚,蝦肉彈牙味鮮,食完真係覺得有啲唔夠喉,好想食多幾粒。菜苗餃同樣出色,蝦肉鮮彈,菜苗幼細嫩綠,XO 醬增添鹹香。流
流沙包表面圓滑,放涼了 5 分鐘才撕開,入面的奶黃餡依然流心,味道香甜。叉燒包亦做得好靚仔,包皮雪白,包身鬆軟有咬口,入面的叉燒餡調味亦剛好,鹹甜適中。
章魚肉餅飯 ($40) 塊肉餅睇頭十足,望落去好厚身,入口有彈性,帶豬肉嘅香味。面頭的章魚粒好有咬口,肉餅的香氣完全滲透晒入飯粒中,一口肉餅一口飯,真係又飽肚又滿足!
香芒凍布甸 ($23) 布甸做得好滑,而且非常足料,內有不少粒粒芒果肉,配花奶吃,消暑又怡神。
2021-08-06 66 浏览
人大了 好似愈黎愈鍾意飲茶😂1. 六拼燒賣組合 $68樣樣都係好新式嘅燒賣 有鮑魚燒賣 帶子燒賣 墨魚燒賣 糯米包 牛肉燒賣 同埋正常燒賣 食落都幾有驚喜 唔會伏 個人幾鍾意個糯米包 出面有層好似小籠包嘅薄皮 入面係啲炒香左嘅糯米 幾特別 其他燒賣都幾足料 口感實在又彈牙2. 筍尖蝦餃皇 $33個皮晶瑩剔透 入面隻蝦大大隻 又幾有鮮味 3. 黑金流沙包 $33賣相幾靚 不過可能攤凍咗啲 所以流沙效果冇咁出 但係奶黃味幾香 4. 千島醬脆炸蘿蔔糕 $33呢個都係新式做法 但係一啲都唔伏而且好好食 出面脆皮再加層千島醬 有啲pizza風味 但入面係蘿蔔糕 口感都濕潤 唔會太粉 有啲蘿蔔絲咁 足料製作 所以成個搭配意外地夾 下次會再encore 5. 甜蜜蜜叉燒腸 $28腸粉皮米香足 厚度正常 叉燒都多 分佈到成條腸都有6. 拔絲蛋散皇 $19好耐冇食 見到就忍唔住嗌 咬落香口 蛋香足 不過要趁熱食 唔係凍左會變硬Overall推介指數:4-4.5/5點心質素唔錯 坐都幾舒服 燈光好光猛 如果住附近嘅話 可能會再幫襯
人大了 好似愈黎愈鍾意飲茶😂

腸粉皮米香足 厚度正常 叉燒都多 分佈到成條腸都有

6. 拔絲蛋散皇 $19

Overall推介指數:4-4.5/5
2021-08-06 46 浏览
雖然係一間小店,但係佢嘅座位位置並唔會好窄,可以坐得舒舒服服。好多好套餐可以擇,不過我地今次想食單點多D。燒賣拼盤:有六粒,不過分開左2籠上。鮑魚燒賣同帶子肉燒賣食落口感幾好,懷舊燒賣皇嘅比例唔錯,好多蝦。另外,佢有一粒牛肉燒賣,正正常常啦。而糯米燒賣,其實根本就係糯米飯,同燒賣無咩關係。仲有一粒墨魚燒賣,好鮮味好正。皮蛋瘦肉粥:感覺上有點太"傑",比例上多番啲水會好啲。醬皇蒸鳳爪:唔錯好夠熱味道唔錯。韭黃鮮蝦腸:佢貼心地分開左豉油同蝦腸。但如果豉油直接淋上去可能會好D方便D,因為咁樣會冇咁易夾散。腸粉皮幾薄,蝦肉亦都結實,好味。家鄉鹹水角:炸得幾香脆,皮同餡嘅比例ok。

好多好套餐可以擇,不過我地今次想食單點多D。
皮蛋瘦肉粥:感覺上有點太"傑",比例上多番啲水會好啲。
醬皇蒸鳳爪:唔錯好夠熱味道唔錯。
家鄉鹹水角:炸得幾香脆,皮同餡嘅比例ok。
2021-08-04 44 浏览
喺深水埗練習後周圍搵野食,發現 呢個區其實都好多嘢食, 成條青山道兩邊未夠7點都泊滿曬車, 好彩嚟到呢間轉角嘅點心舖附近有位, 順便喺度食又睇住架車。 自己都好耐無食點心, 佢哋嘅價錢十分平民化, 選擇亦算多, 亦有一部分係特色嘅點心,所以都點了6碟點心。 拔絲蛋散皇, 份量夠大, 亦炸得薄身, 拔絲糖漿落得分量平均。 龍蝦汁墨魚燒賣, 新鮮彈牙, 肉質鮮甜。 筍尖蝦餃皇, 佢哋都用咗啲比較大嘅 鮮蝦, 食落感覺新鮮,蝦味濃郁。 Xo醬菜苗餃 做得幾有特色, 餃子皮已經包咗xo醬在內, 蒸嘅時候都冇更能突出影菜苗嘅味道。 古早黑糖糕, 咬開好明顯見到 蜂巢形狀, 鬆軟。 古法陳皮牛肉球, 係我最欣賞嘅點心之一, 牛肉味濃厚, 粉落得唔會太多, 但食落 有咬口。

龍蝦汁墨魚燒賣, 新鮮彈牙, 肉質鮮甜。

古早黑糖糕, 咬開好明顯見到 蜂巢形狀, 鬆軟。

2021-07-29
2021-07-28 58 浏览
朋友心思思話想食點心,於是放工就帶左佢來呢間街坊點心店「飲夜茶」。🍵🫖.呢到除左有平時常見既點心外,估唔到仲有創意十足既款式,我地都特別點左幾款試試。🥟🥟✨黑松露鮮蝦餃蝦餃每隻都好飽滿,入口帶陣陣黑松露香,但又唔會掩蓋左本身蝦肉既鮮味,蝦肉亦都夠爽口彈牙👍👍✨春風得意腸見到個名好得意所以就點左,原來喺嫩滑既腸粉包住脆卜卜的油條,仲有紫椰菜同蟹子等餡料,唔單止賣相創新有趣,味道都唔錯!✨黑金流沙包黑色包入口鬆軟,咬開便有金黃色的蛋黃流沙漿流出,味道咸香好吃。✨爆汁墨魚燒賣本身無諗過燒賣都可以做到爆汁效果,點知一啖咬開入面既龍蝦汁已經四濺,口感彈牙好有咬口。✨養顏千層糕薑汁味比較重,食落有煙韌既口感,不過不失。呢到既茶錢只喺4蚊一位,比一般茶樓平,亦都無加一服務收費,所以都幾抵食!

✨黑松露鮮蝦餃

✨春風得意腸

✨黑金流沙包

✨爆汁墨魚燒賣

✨養顏千層糕
薑汁味比較重,食落有煙韌既口感,不過不失。

同朋友第一次嚟呢間餐廳食點心,雖然裝修看似普普通通,但試過之後覺得點心質素真係超乎想像,非常好食!而且侍應auntie 都非常熱情同友善!餐廳主打一啲新式嘅點心,完全同平時傳統酒樓食開千篇一律嘅好唔同!🦑爆汁墨魚燒賣(龍蝦湯)($33)平時喺酒樓食燒賣食得多啦,我係個墨魚嘅忠實粉絲,今次叫咗呢個墨魚燒賣。上菜嗰陣我哋都嚇親,因為超大粒,好似食緊墨魚丸咁,裏面仲要有流心嘅湯汁非常彈牙!🐟🐓魚肚滑雞扎($38)因為朋友好鍾意食雞扎佢都話非常足料,超飽肚!🐄秘製牛柏葉($33)牛柏葉個樣超大份而且配埋啲辣辣地嘅鹹菜(?)少少微辣但非常開胃!🥕千島醬脆炸蘿蔔糕($33)冇諗過蘿蔔糕係呢個樣上菜,外面係超脆口,食落有啲似日本嘅章魚小丸子!呢道菜都係令我對蘿蔔糕完全改觀,我哋真係食唔停口,但係真係有啲飽肚!🍠紫薯流心煎堆($33)呢個一聽個名就知道超飽,但係想像唔到嘅係佢出邊炸得超脆之餘,裏邊仲有流心嘅奶黃餡!薄薄一層紫薯餡唔會好甜而同時你都會食得出紫薯味,超級推介!🥓🍚鳳爪排骨飯($40)個飯手呀炎有啲太濕但係朋友都話排骨問得好入味好食,分量超大,我哋完全唔晒,結果要打包夜晚再食!食物真係超乎想

爆汁墨魚燒賣(龍蝦湯)

🦑爆汁墨魚燒賣(龍蝦湯)($33)

魚肚滑雞扎

🐟🐓魚肚滑雞扎($38)

因為朋友好鍾意食雞扎佢都話非常足料,超飽肚!
秘製牛柏葉

🐄秘製牛柏葉($33)

千島醬脆炸蘿蔔糕

🥕千島醬脆炸蘿蔔糕($33)

紫薯流心煎堆

🍠紫薯流心煎堆($33)

鳳爪排骨飯

🥓🍚鳳爪排骨飯($40)

食物真係超乎想像地高質,冇諗過喺長沙灣食到一間咁好食嘅點心舖!份量超大,計返來講價錢都唔算貴,而且位置都幾闊落!另外侍應姨姨係非常熱情,會問食客啱唔啱味道,亦會推薦一啲必叫嘅菜色俾大家!大家有機會一定要嚟光顧下!!
2021-07-24
魚肚滑雞扎
秘製牛柏葉
2021-07-26 44 浏览
與長輩出街食飯,一盅兩件梗係佢地既最愛。但係未必時時都有閒情日置去酒樓飲茶慢慢嘆, 呢個時候我就會帶佢哋去啲專賣點心的餐廳,貪夠 方便快捷,又可以滿足長輩食點心的願望。青山道一盅兩件就係我幾日前帶左長輩們去的餐廳,長沙灣學基浸信會宇宙廣場附近,轉角位非常易認。有大玻璃窗,夠光猛又光鮮。傳統點心當然有,但餐廳最特別之處 是餐廳有又唔同特色的燒賣, 有傳統,有百花,有墨汁,有原蝦,有鮑魚,單叫或拼盤食晒都得。除此之外, 又有各款套餐,有燉湯蒸飯點心,仲送埋杏仁茶,無論一人或二人,總有款式啱心水。燉湯蒸飯套餐是飽肚又補身之選吧。章魚肉餅飯一大籠,送上來肉香撲鼻,入口章魚味突出,有豬肉的甘香, 肉汁都滲進飯裡。淮山杞子螺頭燉竹絲雞材料滿滿,隔油功夫做得足,而且燉湯更能保留 竹絲雞同螺頭 的真味,益精補氣。套餐仲送埋杏仁茶爆餡叉燒包即叫即蒸超大個, 包包鬆軟 熱辣辣, 叉燒香甜,無得彈。筍尖蝦餃皇蝦餃大隻,外皮煙韌唔會削,蝦肉新鮮彈牙,抵食。爆汁墨魚燒賣龍蝦汁超得意,呢款墨魚燒賣成隻都係墨魚滑搓成,彈牙爽口又大隻,咬開入面仲有爆晒漿的龍蝦汁,比傳統豬肉燒賣仲要好食。金菇銀芽脆皮腸感覺就像是越南春

燉湯蒸飯套餐是飽肚又補身之選吧。

淮山杞子螺頭燉竹絲雞

套餐仲送埋杏仁茶

爆餡叉燒包

即叫即蒸超大個, 包包鬆軟 熱辣辣, 叉燒香甜,無得彈。

筍尖蝦餃皇

蝦餃大隻,外皮煙韌唔會削,蝦肉新鮮彈牙,抵食。

爆汁墨魚燒賣龍蝦汁

金菇銀芽脆皮腸

感覺就像是越南春卷放進腸粉裡,鬆化得黎又有d軟,又有 金菇銀芽的爽,口感豐富。
2021-07-25 32 浏览
老人家生活!愛吃點心多過西餐的我,近乎天天都吃燒賣。唔係講笑,依家食點心真係唔係老一輩專利,因為而家多咗好多新式嘅點心餐廳。6拼燒賣組合 $68岩曬我呀真係,每個味一粒,有得試多啲。春風得意腸 $35每次去到茶樓見到有脆脆腸粉都一定叫,因為平時叮叮腸粉係食唔到千島醬脆炸蘿蔔糕 $33蘿蔔糕蒸嘅就食得多,拎去咋真係第一次食,佢唔會話好油,仲要配左我最鍾意嘅千島醬,又有木魚絲👏👏紫薯流心煎堆 $33食落去脆卜卜,真係流心架😍😍拔絲蛋散王 $19超級耐冇食過蛋散,已經冇咩地方可以食到,上次朋友食完我已經超級想食,竟然可以喺呢度有得食,唔叫對唔住自己原來滿$98仲會送兩粒鮑魚燒賣,真係有粒鮑魚喺粒燒賣上面㗎,成件事好高級。飲茶我係可以絕對坐兩個鐘唔走🤣最少要飲晒人哋壺茶。入到去佢會問你飲咩茶,咁當然循例上佢都會收返茶芥,每位$4
老人家生活!
愛吃點心多過西餐的我,近乎天天都吃燒賣。

6拼燒賣組合 $68
岩曬我呀真係,每個味一粒,有得試多啲。

春風得意腸 $35

千島醬脆炸蘿蔔糕 $33

紫薯流心煎堆 $33
食落去脆卜卜,真係流心架😍😍

拔絲蛋散王 $19

飲茶我係可以絕對坐兩個鐘唔走🤣

2021-07-23 59 浏览
親戚住呢區話呢間啲點心有質素,話呢度好多點心出面都食唔到😊千島醬脆炸蘿蔔糕平時煎蘿蔔糕就食得多,估唔到蘿蔔糕都可以炸!而且除咗香口之外仲一啲都唔油膩,入邊啲蘿蔔糕真材實料!食到有一絲絲嘅蘿蔔,唔係得粉!皇牌點二人套餐呢間啲燒賣都幾出名,身為燒賣控又想食多啲唔同款嘅燒賣,又唔想用腦諗就梗係要二人套餐!懷舊燒賣王同埋帶子燒賣真係超正!燒賣啖啖肉,唔會入面食到一粒粒肥膏!而且仲有肉香!啲帶子都幾新鮮!蝦餃皇都幾皮薄,而且入邊啲蝦肉唔會有胡椒味,覺得超級新鮮!XO醬菜苗餃真係超級可愛,好似日本啲腐皮壽司咁,佢係中間無封住,可以等啲餡料露出嚟🤩🤩同樣都係啲皮好薄,而且啲餡料超多!好鮮味🥰🥰黑金流沙包,超熱辣辣,而且唔算超級甜😝飽肚靚湯套餐叫咗個金針雲耳雞飯,啲雞夠晒滑而且成個套餐份量都好大螺頭燉竹絲雞湯超真材實料,而且要飲得出冇落味精!食完成餐飯返到屋企都唔口渴😜😜
親戚住呢區話呢間啲點心有質素,話呢度好多點心出面都食唔到😊

千島醬脆炸蘿蔔糕
食到有一絲絲嘅蘿蔔,唔係得粉!
皇牌點二人套餐
懷舊燒賣王同埋帶子燒賣真係超正!
蝦餃皇都幾皮薄,而且入邊啲蝦肉唔會有胡椒味,覺得超級新鮮!

黑金流沙包,超熱辣辣,而且唔算超級甜😝
飽肚靚湯套餐
叫咗個金針雲耳雞飯,啲雞夠晒滑而且成個套餐份量都好大