2019-05-07 16 浏览
係尖沙咀行完街,又係時候搵餐好食啦,今日不如食個拉麵啦。係金巴利道呢間一盛極牛,試下先得。好,坐底睇下有咩好食先,枱面上有張咭介紹湯底係用牛骨湯熬廿個鐘,仲有獨特既南天製麵,係用真空雞卵麵,麵質彈力十足,而和牛就係黎自熊本縣既和王,等級上盛。和牛刺身,火炙和牛拉麵,和牛刺身口感嫩滑,火炙和牛新鮮爽口,麵身就彈牙有口感。牛肉丼, 滿滿既牛肉舖係飯面,配埋滑滑既生雞蛋,又熱又綿既飯粒,每一啖配合得好好。
係尖沙咀行完街,又係時候搵餐好食啦,今日不如食個拉麵啦。
係金巴利道呢間一盛極牛,試下先得。

好,坐底睇下有咩好食先,

2019-05-06 27 浏览
I am eating dinner alone tonight and having craving for ramen, I suddenly think of 一盛極牛. It was located at Kimberly Road, in between of Tsim Sha Tsui and Jordan MTR. Their menu was simple and straight-forward, offering just beef ramen and beef donburi. For their beef ramen, there is 2 types of soup base. Calpis - It is sweet, slightly milky and slight acidic flavour. It was refreshing too, taste quite similar to yakult. Beef ramen - I ordered two servings of beef - one with broil and one raw. Th

Beef ramen - I ordered two servings of beef - one with broil and one raw. The serving was huge, with generous servings of sprouts, black fungus, bamboo shoots and red pepper etc. Soft boiled egg was very soft and smooth, with the egg yolk very lava. Ramen was chewy too, not overly soft. Soup was tasty as well, not too thick either.
2019-05-06 19 浏览
一進店就看到很多懷舊電影海報,有種穿越時光隧道的感覺。這間餐廳主打牛肉拉麵和牛肉丼。拉麵可以自由選擇醬油的濃度、刺身或火炙的和牛、以及其他配料的份量等等。極牛拉麵這碗極牛拉麵選擇了火炙和牛,和牛經火炙後牛肉香味突出,醬油湯底味道剛剛好,不會太過濃味,拉麵口感彈牙,味道不錯。白牛拉麵白牛拉麵與極牛拉麵的分別是前者加入了白松露醬,所以吃起來有淡淡的白松露香味。這碗白牛拉麵選擇了和牛刺身,肉質入口即溶,好味!

2019-04-16
2019-05-04 155 浏览
朋友介紹必定要一試的拉麵店,所以,今晚專程到來捧場。雖然位處尖沙咀,但小店並非位於人流暢旺的加連威老道及金巴倫道,而是在金巴利道,還要是靠近尖東的街尾,已經越過了所有婚紗店、去到天文台那一邊的路段;如果不是有人指引,很難知道原來這裏有間拉麵店。小店入口位於旁邊的天文臺道,店名「一盛極牛」,所採用的字體充滿東瀛風味,再加上那個「一頭牛在拉麵湯碗內𣈱泳」的標誌;已經話俾客人知道小店主打「牛」拉麵。傳統日式拉麵以豬骨熬湯、配料是豚肉叉燒;即使近年多了雞白濃湯及魚介風味湯底,但通常都會加入適量豬骨熬煮湯底,以求提升味道及逼出膠質以增加湯底的濃稠度。到底「牛」拉麵有什麼過人之處?門口貼了一張告示:牛肉丼全日供應(除了中間兩個小時的店舖落場時段),牛骨拉麵則只在晚市供應。何解?大約晚上七時半去到拉麵店,客人並未太多。其中一角僻作弧形開放式拉麵吧枱,其餘空間就是普通餐枱。以香港的獨立經營個體戶拉麵店來說,店舖面積已算相當大;再講餐枱之間的空間,甚至可以用寛倘來形容,並非一般日式拉麵店的緊貼格局。小店沒有什麼特別裝修,主要利用日本電影海報作為裝飾品,電影作品的年代橫跨60年。只不過,所採用的又不似是原
小店沒有什麼特別裝修,主要利用日本電影海報作為裝飾品,電影作品的年代橫跨60年。只不過,所採用的又不似是原裝電影海報;並非採用光面紙張,而且每張海報都是顏色偏黃,似乎是刻意營造的效果。
趁着客人尚未太多,可以一窺開放式廚房內的佈局。有別於其他拉麵小店,廚房空間很大,但整體佈置並不似一個專業廚房,淥拉麵的熱水鍋、擺放生拉麵的木架等等,並非嵌入式或統一佈置,望落去有點凌亂。至於熬煮湯底的地方,原來在開放式拉麵廚房後面的另一個封閉式廚房,怪不得見不到大大鍋拉麵濃湯。
慶幸早來到了一點,坐低之後15分鐘左右,全間拉麵店已經滿座!其實一進入拉麵店,已經嗅到非常非常濃烈的牛脂羶味,籠罩了整間小店 ⋯⋯ 怪不得不能夠好似其他傳統豚骨湯底拉麵店,在開放式廚房熬湯;否則味道一定濃烈得遭人投訴、甚至可能嚇退客人!
再讀完貼在枱面上的介紹,更加明白為什麼每晚六時後才能供應牛骨拉麵;一來熬湯需時,加上慢火熬湯期間所散發出來的牛脂羶味一定更加濃烈,必須利用小店的「準備中」時間處理。
拉麵店只有三款料理,所以也有三張自選餐單,除了標準的配料多寡及麵條軟硬度之外,多了一個其他拉麵店沒有的選項:牛肉份量及刺身 / 火炙和牛。落單前也擔心湯底太過重口味,店員溫馨提醒,只因為用大鍋明火熬湯,牛脂羶味隨着熱力飄散才會顯得特別濃郁,拉麵端到客人面前時,味道會變得正常。
牛肉丼(150g)($40)超級抵食,甚至便宜過「吉野家」,牛肉還要舖滿飯面,完全見不到下面的白飯!本來可以添加蔥花及紫洋蔥,由於配合小公主口味,所以全部唔要;另外,又可以加錢要一個生雞蛋黃,原本就是最美味的牛肉丼添加品,同樣因為小公主口味,所以放棄了。
牛肉丼(150g)
牛肉雖然有點零零碎碎,也肯定不是日本產和牛,相信只是普通級數的美國或澳洲牛肉;但完全沒有任何筋膜或多餘肥脂,入口有牛味,遠勝「吉野家」的牛肉丼質素。
極牛拉麵(2 份牛)($148)揀了全火炙和牛,雖然已經揀了2份牛肉,原來也只有6小塊,絕不便宜;不過,小店所採用的是日本熊本縣產的頂級黑毛和牛,並且達到了 A4 或 A5等級,所以,牛肉份量雖然少,但貴得有道理!除了牛肉之外,這碗牛骨湯底拉麵叧一個引人注意的地方,當然就是湯底。
極牛拉麵(2 份牛)
剛剛端上來時,拉麵湯底熱辣辣,只是見到湯面較為肥膩,還不覺得怎麼樣;過了不到2分鐘,湯面溫度稍為低調一點,加上牛骨本身的膠質,表面竟然已經泛起一層半凝固的油脂,稍為從半側面的角度望過去更加明顯,其實都幾嚇人。啖一口牛骨濃湯,品嚐到非常濃厚的油脂,只不過,牛香及牛味並不明顯;可能醬油份量揀了偏淡,湯底真的非常淡口,比較其他過江龍日本拉麵店的湯底淡味很多。
麵條由本地麵廠供應,由於麵廠老闆是日本人,所供應的拉麵質素可以媲美日本當地的拉麵店,麵條無論彈性、韌度皆處理得宜,只是食用鹼水味太重。牛肉質素的確出類拔萃,不愧是A4 或 A5等級的日本產純種黑毛和牛,雖然只是大腿上肉,並非最頂級的肉眼或西冷,但肉味已經非常香濃、亦有分布平均的油花。經過火炙處理,香氣及口感就有如日式燒肉;師傅刻意不加入任何調味,可以品嚐到原汁原味的和牛肉香。
白牛拉麵極牛拉麵的分別在於前者的牛骨湯內加入了白松露醬,但表面看不出任何分別。白牛拉麵(2 份牛)($158)揀了和牛刺身及火炙和牛各 1份。先嚐一啖牛骨湯,同樣有非常濃厚的油脂,牛香及牛味同樣不明顯,不過,多了幾分淡淡松露香味;牛脂及松露油兩種重口味食材混合在一起,對於味蕾的刺激是一大考驗。至於 A4 或 A5等級和牛刺身的美味,已經不需的多作解釋了!
白牛拉麵(2 份牛)
作為香港唯一一間牛骨湯底拉麵店,還要採用頂級A4 或 A5等級日本和牛作為拉麵食材,無論如何總要試一試。
2019-05-01
牛肉丼(150g)
2019-05-04 15 浏览
眾所周知日本打工仔飲完酒,之後一定要去尋找安靜的地方醒酒回家,但是又想喝暖笠笠的東西中和一下酒精。所以今日我同朋友happy hour完,就好像日本打工仔在尖沙咀酒吧金巴利道的一條斜路,搵到間一盛極牛!食下熱嘢暖暖胃極牛拉麵我選擇了生牛肉來品嚐他們的牛骨湯底,當生牛肉遇熱的時候會慢慢變成五成熟的極品和牛!這個時候牛肉湯底會更加變得濃烈!加上我選擇了硬麵條🍝,麵條會因爲慢慢沾上生牛肉的味道浸成軟麵條!讓麵條更加有口感!白牛拉麵白牛拉麵朋友選擇了燒牛肉配上黑松露牛骨湯底拉麵!當燒牛肉配上黑松露湯底的時,牛肉變咗另一個層次體現!燒牛肉的油脂加上黑松露的香氣,使拉麵湯底更香氣四溢。牛肉丼我地嗌多左份牛肉丼share, 覺得好像有一點過分,食了兩碗拉麵還要加上溫泉蛋牛肉丼。但是醉了所以冇辦法繼續進攻!這個牛肉丼,可以說是一絕!一碗小小的白飯蓋上差不多三分之一的牛肉。如果可以食生雞蛋的話,可以嘗試一下配上生雞蛋🥚,可以讓牛肉更加滑!那一種滿足感好難形容!

牛肉丼

尖沙咀的拉麵店如雨後春筍,其中有一間是位於天文台道上,不太顯眼,更只是在晚上6時後才營業,原因是6時前店員需熬湯準備。極牛拉麵,以牛骨高溫熬製,湯頭香甜而不膩,配上燒烤和牛,入口即溶,牛味濃郁。麵條的軟硬程度可以根據口味喜好去選擇,我很喜歡這種較貼心的服務安排。白牛拉麵,湯頭加入了白松露,芬芳的白松露香味,令人一試難忘。和牛刺身,柔軟嫩滑,要快些吃,避免熱湯把和牛刺身煮熟了。拉麵店雖然不太顯眼,但我很喜歡他們有著一種對做好食物的堅持,才能長久留住客人的心呢!

2019-05-01 21 浏览
朋友想食拉麵又要未食過,我就帶左佢黎我上次食過這家拉麵,地點帶點隱秘,地方又大又舒適。店家用料有保證。這裡除了拉麵,還有牛肉丼,而且每一小項都可以揀。牛肉丼($80/350g) 生雞蛋1份 加$5牛肉汁適中想不到牛肉丼也很出色,大量牛肉真材實料,牛味濃郁,軟嫩又入味,洋蔥也很甜,日本白米飯有咬口,加了蛋漿令到牛肉丼更滋味。店家很貼心,客人喜歡多汁的,可以在order時要求多汁。朝日Asahi ($15)和牛刺身/火炙 二分 ($148)和牛可以做一分刺身,一分火炙,兩種都食到,啱晒貪心嘅我。和牛刺身要先吃,嫩紅色的,好有質素; 火炙和牛好香,時間控制剛好,肉超嫩的; 配菜豐富,有芽菜、黑木耳絲、筍、紫洋蔥、蔥、紅椒絲、溏心蛋、紫菜,牛骨湯底果然牛氣十足,雞卵麵很彈牙。可爾必思 ($18)

店家用料有保證。

這裡除了拉麵,還有牛肉丼,而且每一小項都可以揀。

牛肉丼($80/350g)
生雞蛋1份 加$5
牛肉汁適中

朝日Asahi ($15)

和牛刺身/火炙 二分 ($148)

可爾必思 ($18)
  • 牛肉丼
2K
2019-04-30 33 浏览
家中二女 , 是日本拉麵的強烈愛好者 , 她到這家 一盛極牛 用餐之後 , 回家極力推薦我來吃碗拉麵 ....於是 , 我和太座就專程來 一盛極牛 一嚐究竟 ~餐廳的裝修 , 很有日本 青森縣 的小店 feel, 座位闊落不迫 , 通風系統也很好 ~Menu & 點單紙 ~這家餐廳賣的食品共有三款 , 分別是 極牛拉麵、白牛拉麵、牛肉丼 , 簡單易明 ~ 太座點的是 白牛拉麵 : 白牛拉麵的湯底特別之處就是 牛肉湯底 加上了松露的味道 .... 筆者點的是 極牛拉麵 (二份) $118 , 分量全都以牛肉來作單位 , 而且牛肉 ( 和牛刺身、火炙牛肉 )也可以雙拼 ; 配料有 芽菜、黑木耳絲、筍、紫洋蔥、紅椒絲、蔥、溏心蛋、紫菜 ~拉麵湯全都是牛肉湯底 ; 牛肉湯底 , 牛味濃郁細膩 , 入口濃厚而不太油膩 , 調味適中 , 喝一口就難以停下來 ~ 溏心雞蛋 : 雞蛋非常入味 , 略顯溏心 ~和牛肉是使用來自熊本縣的和王牛肉 , 不論是和牛刺身或是火炙牛肉都各具特色 , 雙拼來吃就是好 ~麵條是用 享負盛名 , 南天製麵 的 真空雞卵麵 , 曲身的麵條 , 質感爽口彈牙Q韌 , 掛湯力
於是 , 我和太座就專程來 一盛極牛 一嚐究竟 ~
Menu & 點單紙 ~
溏心雞蛋 : 雞蛋非常入味 , 略顯溏心 ~

麵條是用 享負盛名 , 南天製麵 的 真空雞卵麵 , 曲身的麵條 , 質感爽口彈牙Q韌 , 掛湯力強 ~
筆者把所有牛肉麵湯都喝清光 , 一滴不留 ~
邊吃拉麵 , 邊飲汽水就是爽 ~

本篇完 ~

2019-04-28 113 浏览
黎到斜路俾呢間拉麵吸引着,決定黎試下佢咩料子先!一入到去好大陣牛牛的味道正餐牌有齊白牛同極牛拉麵店員解釋兩者分別就係白牛有白松露,而極牛就係原味啦~~同朋友決定一人試一款配料同埋面嘅軟硬度都有得揀仲有好多款追加,日本餐廳就係咁有心思其實仲有牛肉丼,不過我地就一心向住拉麵!下次再黎食過白牛拉麵 (兩份)158$友人就比個白松露吸引住叫咗呢個白牛拉麵,味道就比想中偏為淡松露味,唔會怕太重口味無哂鮮牛味道店員提醒牛肉要趁早食以保持鮮味,果然,一食落去真係新鮮到暈⋯⋯⋯好香牛味,突然覺得得兩塊話咁快就食哂快樂嘅時光特別快!極牛拉麵(兩份)148$牛肉比白牛更為原汁原味,一試難忘,推薦!配料有好多款可以自己揀,我地就加咗溏心蛋,入口即溶,OISHI 同朋友食飯食到好西,又坐得舒服,吹水吹得爽,真係人生一大快事飲品方便除咗波子汽水、芬達、可樂、可爾必思同烏龍茶,仲有啤酒揀添啊!!!價錢為+ 29$,幾時先係啤啤佢最爽!
黎到斜路俾呢間拉麵吸引着,決定黎試下佢咩料子先!

一入到去好大陣牛牛的味道

餐牌有齊白牛同極牛拉麵

配料同埋面嘅軟硬度都有得揀
仲有好多款追加,日本餐廳就係咁有心思

其實仲有牛肉丼,不過我地就一心向住拉麵!下次再黎食過

白牛拉麵 (兩份)158$

快樂嘅時光特別快!

極牛拉麵(兩份)148$
牛肉比白牛更為原汁原味,一試難忘,推薦!

朝日啤酒

2019-04-26
朝日啤酒
2019-04-28 14 浏览
10:00收工搵下尖沙咀附近有咩好野食,係諾士佛台一直行到酒店就見到對面呢間鋪頭,裝修幾清潔又唔迫,呢度只有牛拉麵或者飯,今晚食面,牛,配料份量都可自由配搭,我選了熟牛拉面,個面比附近拉面店大,有飽肚感,牛我選了一份,有四片,唔夠食,下次要叫double, 重點有蒜片,好正~
熟牛肉拉面
熟牛肉拉面
2019-04-27 26 浏览
雖然今日係落雨天,但係無阻想食美食嘅決心,呢間位於尖沙咀嘅拉麵店,菜單上嘅選擇主要係和牛拉麵,但係可以按個人選擇,挑戰唔同配料,以及麵條嘅軟硬呈度,咀就可以準備食好野喇!和牛方面可以分別選擇和牛刺身同火灸和牛,我地選擇左後者,因為經過火灸之後,香味更濃郁,亦都可以令脂肪融化,入口時口感較軟滑,肉質更嫩口,愛牛愛肉之人必定會中意!而拉麵湯底都有唔同選擇,中意香味濃郁嘅,呢個白牛拉麵加上白松露,絕對係上乘嘅配搭。拉麵掛湯能力不俗,麵條吸收左湯底精華,以及松露精華,必定係一流享受。最後仲有一枝好耐無飲過嘅波子汽水,玩味同味道兩者都兼顧到,當然唔可以錯過!
2019-04-20
2019-04-27 322 浏览
一向愛食拉麵,呢日就慕名來到主打牛骨湯拉麵嘅一盛極牛。小店位置較為刁鑽,不過平日晚市都唔少人。餐廳將成份一一列明,湯底以帶骨髓嘅牛骨湯熬二十小時而成,除咗牛味香濃之外,亦能補力氣和暖身。選用嘅和牛亦好講究,係來自熊本縣嘅『和王』,和王數量稀少,而且仲有要求一定要BMS油花標準等級達到6以上,啱晒我哋兩個對牛有要求嘅牛魔王!一如其他日本小店,一盛極牛貴精不貴多,只賣三樣食品--極牛拉麵、白牛拉麵及牛肉飯。而和牛部分只分為和牛刺身同火焰和牛。點咗一碗和牛刺身白牛拉麵(2分 $158)以及火焰和牛極牛拉麵。白牛拉麵嘅分別在於湯頭加咗白松露,一上枱已經聞到陣陣松露香,令人食慾大開。雖然略為蓋過牛骨湯嘅原味,但仍然值得推薦。和牛刺身我哋選咗2分,只有矜貴嘅兩片,和牛脂肪分佈平均,入口軟嫩充滿油香,正!火焰和牛極牛拉麵則可以更加食到牛骨湯嘅精髓,牛骨湯鮮甜清醇,我哋忍唔住飲到一啖接一啖!通常牛肉燒過後,肉味會更加突出,火焰和牛亦唔例外,比刺身更重牛味,我個人更加鍾意。溏心蛋流心度滿意。小店用嘅真空雞卵麵都好有水準,可以選唔同硬度,我選咗普通硬度,入口掛汁兼有彈性!整體都唔錯,會回頭!

整體都唔錯,會回頭!
2019-04-26 22 浏览
呢間主打和牛拉麵嘅日本餐廳幾個月前食過一次覺得唔錯,今次再戰呢度既和牛刺身拉麵!•🍜極牛拉麵 二份肉($148)餐牌有兩款牛湯拉麵,上次試左白松露味(白牛拉麵),今次食返原味先~可以選擇和牛刺身或者火炙和牛,今次都係揀和牛刺身,二份肉有四大塊🇯🇵熊本縣頂級嘅黑毛和牛大腿肉,食落好鮮甜嫩滑,質素依然係咁正!湯底係用咗熬製左20個鐘嘅牛骨湯🕗湯底揀咗濃味,飲落果然好重牛味😍我飲左成半碗咁多~麵底揀咗超軟,感覺比上次既硬身麵更掛湯,更入味😋👍🏻另外配菜份量有得揀一份/兩份,好多選擇😳有芽菜,黑木耳絲,荀,香蔥,紫洋蔥,紫菜等,同重點既半隻溏心蛋,個溏心蛋整到好好味啊🥚好滿足既一餐👅————————————(5⭐️滿分,💫為半分)整體環境:⭐️⭐️⭐️💫食物外觀:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️💫回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️————————————————————————📍一盛極牛 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道65-67B號太平洋大廈地下A號舖

🍜極牛拉麵 二份肉($148)

麵底揀咗超軟,感覺比上次既硬身麵更掛湯,更入味😋👍🏻

————————————
(5⭐️滿分,💫為半分)
整體環境:⭐️⭐️⭐️💫
食物外觀:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️💫
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
————————————
📍一盛極牛 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道65-67B號太平洋大廈地下A號舖

2019-04-26 14 浏览
I have always wanted to come to this place because my boyfriend and I are both beef lovers. The broth/ soup base was one of the best I have ever tried, very rich in flavor. As for the wagyu beef, this place offers the option of raw or slightly seared beef slices, I decided to go for the seared beef of which the texture was perfect with some nice marbling. Of course there are other expensive versions of (really nice) Wagyu beef noodles, but this one definitely lives up to our expectations given i

Of course there are other expensive versions of (really nice) Wagyu beef noodles, but this one definitely lives up to our expectations given its very reasonable price.
2019-04-18
2019-04-26 23 浏览
本身對拉麵唔算太好,因為覺得食來食去都差唔多。見呢間出名有和牛食,就想試下啦。試完都算唔錯架。門面內裝都做得唔錯,一切以傳統日式裝修為主,配合日本電影海報,別有風味。坐位都寛敞舒適,唔太迫,食個麵都感覺遊閑自在。主打食物款式唔多,和牛拉麵同牛肉丼飯,夠晒專精。叫了碗白牛拉麵,湯底由牛骨淆製而成,非常濃郁,牛香撲鼻。加埋白松露既香味,濃而不嗆,味道一流。和牛刺身為熊本懸頂級和牛,名為和王。食落口感軟熟幼滑,刺身食法完全沒有腥感,品質一流。另一碗極牛拉麵,分別只係沒有白松露,更能品嚐牛骨湯原味。牛肉為燒牛,同樣夠嫩,但多了一份油脂感,配搭一流。兩碗同樣加上溫泉蛋,增加飽肚滿足感。

坐位都寛敞舒適,唔太迫,食個麵都感覺遊閑自在。
主打食物款式唔多,和牛拉麵同牛肉丼飯,夠晒專精。

兩碗同樣加上溫泉蛋,增加飽肚滿足感。