2023-12-09
中環壽司鮨店林立,今次搵到呢一間位於Stanley 11嘅廚師發辦,呢幢大廈都進駐咗唔少日本菜,不過呢一間位於頂樓,所以景觀最好😛今次享用嘅係午市壽司定食 ($298) 前菜係沙律、蕎頭牛蒡漬物同海膽豆腐,特別想讚海膽豆腐食落真係有海膽嘅鮮味,而且好滑溜,呢個有驚喜!佢哋呢度店家嘅漬都係自家製,自己覺得食落去比起坊間嘅更加容易入口,今次試咗佢哋嘅苦瓜,食落去一啲都唔苦🤣跟住師傅就會順序上10件壽司,整體嚟講件件都用料新鮮,好滿意師傅嘅刀工,而且佢個醋飯同啲魚好夾,而且唔會扼得太死實,仍然感受到嗰種微微嘅空氣感✨當日先以真鯛開始,呢道用上岩鹽、柚子、橄欖油調味,食落開胃,唔會太heavy,幾清新~第二道嘅帶子用咗檸檬汁調味,更加突顯帶子嘅鮮甜~第三道嘅赤蝦上面加咗櫻花蝦蓉,先食到櫻花蝦蓉帶嚟蝦味嘅重擊,再食到新鮮蝦嘅鮮味🦐第四件係魷魚壽司,呢個望住師傅將魷魚片到好薄好薄,真心好欣賞佢嘅刀工🫡食落去口感係一梳一梳,唔會漿住口腔,呢種口感嘅魷魚幾得意!第五件嘅鯖魚加咗蔥同埋薑蓉作調味,呢一件就正正常常~之後五件壽司都非常出色,自己最鍾意就係時令嘅鰤魚,上面放咗炸京蔥,更加突顯鰤魚嘅肥美香口✨
之後五件壽司都非常出色,自己最鍾意就係時令嘅鰤魚,上面放咗炸京蔥,更加突顯鰤魚嘅肥美香口✨ 蠔 壽司表面灼過10-15秒,所以食落去會好似有層膜咁樣包住鮮甜嘅生蠔🦪 第八件 壽司用上地金目鯛,師傅介紹原來呢個係最頂級金目鯛,油脂含量特別高,加上火炙將魚油迫晒出嚟🥹 第九件嘅拖羅都深得我心,最純粹嘅豉油調味已經好足夠,完全體現瑕不掩瑜✨ 最後就以海膽軍艦作結,用梅粉吊出海膽嘅鮮味,原來師傅更加曾經跟隨過軍艦 壽司嘅創始團隊久兵衞學習,所以食嘅更加係最正宗嘅軍艦壽司製法🫡
同師傅吹水吹得幾開心,佢再送咗件近江和牛肩膊肉,經過師傅處理,再火炙至三成熟,食落去特別軟稔,完全冇筋,淨係口入面感受到黃牛嘅油脂香同埋肉味嘅餘韻~ 最後享用埋套餐包括嘅茶碗蒸同麵豉湯,自己特別鍾意佢哋嘅茶碗蒸有好多飽滿嘅三文魚籽,而且菇菌味好出,亦都好滑溜🤍
總括嚟講,呢一間廚師發辦的確幾有水準,自己覺得以呢個價錢可以享用到成個壽司定食幾抵食,而且師傅知識淵博,喺同佢交流嘅過程都了解到更多壽司嘅歷史同埋配搭,推介大家可以過嚟一試!