中環壽司鮨店林立,今次搵到呢一間位於Stanley 11嘅廚師發辦,呢幢大廈都進駐咗唔少日本菜,不過呢一間位於頂樓,所以景觀最好😛今次享用嘅係午市壽司定食 ($298) 前菜係沙律、蕎頭牛蒡漬物同海膽豆腐,特別想讚海膽豆腐食落真係有海膽嘅鮮味,而且好滑溜,呢個有驚喜!佢哋呢度店家嘅漬都係自家製,自己覺得食落去比起坊間嘅更加容易入口,今次試咗佢哋嘅苦瓜,食落去一啲都唔苦🤣跟住師傅就會順序上10件壽司,整體嚟講件件都用料新鮮,好滿意師傅嘅刀工,而且佢個醋飯同啲魚好夾,而且唔會扼得太死實,仍然感受到嗰種微微嘅空氣感✨當日先以真鯛開始,呢道用上岩鹽、柚子、橄欖油調味,食落開胃,唔會太heavy,幾清新~第二道嘅帶子用咗檸檬汁調味,更加突顯帶子嘅鮮甜~第三道嘅赤蝦上面加咗櫻花蝦蓉,先食到櫻花蝦蓉帶嚟蝦味嘅重擊,再食到新鮮蝦嘅鮮味🦐第四件係魷魚壽司,呢個望住師傅將魷魚片到好薄好薄,真心好欣賞佢嘅刀工🫡食落去口感係一梳一梳,唔會漿住口腔,呢種口感嘅魷魚幾得意!第五件嘅鯖魚加咗蔥同埋薑蓉作調味,呢一件就正正常常~之後五件壽司都非常出色,自己最鍾意就係時令嘅鰤魚,上面放咗炸京蔥,更加突顯鰤魚嘅肥美香口✨

壽司表面灼過10-15秒,所以食落去會好似有層膜咁樣包住鮮甜嘅生蠔🦪
第八件壽司用上地金目鯛,師傅介紹原來呢個係最頂級金目鯛,油脂含量特別高,加上火炙將魚油迫晒出嚟🥹
第九件嘅拖羅都深得我心,最純粹嘅豉油調味已經好足夠,完全體現瑕不掩瑜✨
最後就以海膽軍艦作結,用梅粉吊出海膽嘅鮮味,原來師傅更加曾經跟隨過軍艦壽司嘅創始團隊久兵衞學習,所以食嘅更加係最正宗嘅軍艦壽司製法🫡

同師傅吹水吹得幾開心,佢再送咗件近江和牛肩膊肉,經過師傅處理,再火炙至三成熟,食落去特別軟稔,完全冇筋,淨係口入面感受到黃牛嘅油脂香同埋肉味嘅餘韻~
最後享用埋套餐包括嘅茶碗蒸同麵豉湯,自己特別鍾意佢哋嘅茶碗蒸有好多飽滿嘅三文魚籽,而且菇菌味好出,亦都好滑溜🤍

總括嚟講,呢一間廚師發辦的確幾有水準,自己覺得以呢個價錢可以享用到成個壽司定食幾抵食,而且師傅知識淵博,喺同佢交流嘅過程都了解到更多壽司嘅歷史同埋配搭,推介大家可以過嚟一試!
  • 壽司定食
🍶🍶🍶一緒一番酒場🍶🍶🍶平日工作太忙,放假會好想搵個空間對自己好d,自己唔多識搵好地方食嘢,朋友介紹咗呢度❤️一緒一番❤️餐廳日式裝潢,位於大廈頂樓,加上大大個玻璃窗,天氣好好,成個感覺好開揚,一上到去就已經感覺冇去錯餐廳👍🍀特選刺身定食六品~$398(刺身非常新鮮,擺盤有心思💕中拖羅、甜蝦、帶子、油甘魚、真鯛⋯⋯中拖羅嘅水準係入口即溶)😍最喜歡前菜個海膽豆腐好特別😍😍同埋豪華版茶碗蒸有海膽同埋三文魚子😍最可惜係自己一個飲唔到咁多清酒,因為今個月有promotion,午市或晚市凡叫一壺清酒送30 mL小瓶。食嘢之際,見到餐廳返咗一條原條吞拿魚😱😍原來係晚上有人包場,會開一整條吞拿魚😍我都好想參加晚上呢個派對🤭
🍶🍶🍶一緒一番酒場🍶🍶🍶

🍀特選刺身定食六品~$398
😍同埋豪華版茶碗蒸有海膽同埋三文魚子😍

2023-12-02 37 浏览
中環位於士丹利街11號26樓的這間日本料理,地理位置十分方便,放工便能直接約朋友同事來一個晚餐,地方不是很大,主要是中間吧枱圍着師父製作壽司、魚生、燒物與及煮物,與師父談天說地感覺親切。而且有落地大玻璃,看到中環夜景燈火璀璨,氣氛良好!魚生刺身有吞拿魚、鮮帶子、鯖魚與及深海池魚薄切,一如我所料食材十分新鮮,件件厚切非常好食!絕對沒有令我失望特色卷物拖羅魚蓉加上三文魚子,上面還有馬糞海膽!見師父將拖羅魚用人手剁碎,已是十分考功夫,而且份量非常之多,咬落去成口拖羅與甘香味道,非常突出,加上脆卜卜的三文魚子,粒粒脆爆甘香。另外馬糞海膽十分鮮甜,這個配搭特色好食。汁煮金木鯛魚頭見師傅用咗好多心機去煮呢個金木鯛魚頭,非常之有耐性,加上有冬菇、秋葵半碟,配搭得很好。這個魚頭用秘製醬汁煮成,醬汁甜甜的十分惹味,喜歡吃魚頭的絕對不能錯過!最後就是日式芝麻雪糕作個完結,芝麻味濃郁,雪糕軟滑,是真正的日式雪糕!簡單的幾道菜見到師父的心機,以及對食材的認真,想同朋友一路食一路傾偈是一個不錯的選擇!

魚生刺身

特色卷物

汁煮金木鯛魚頭

餐廳:一緒一番酒場地點:中環士丹利街11號Stanley 11 (呢座大廈好多野食,係馬會對面,地點好方便)菜式:日本菜餐牌:星期六午市都有午市定食,一共八款。都有廚師發辦午市套餐。特選刺身定食六品 $398 另加一前菜先黎前菜三款,包括日本沙律雜菜加車厘茄同粟米粒,配上自家製醬汁,清爽之餘味道酸酸咪咪。另外有兩磚黃色海膽豆腐加黑松露醬,配一片漬蓮藕。豆腐好滑溜,帶香濃黑松露同微微海膽味,正。仲有滿滿白芝麻粒爽口牛蒡三條同酸甜紅色翹頭片,好開胃。茶碗蒸茶碗蒸好名貴,滑溜蒸蛋上面鋪滿兩片creamy海膽同好多鹹香脆口三文魚籽,仲有冬菇粒兩粒,香鮮芫荽同帶子一片,口感味道豐富唔簡單。麵湯味道唔錯,有紅蘿蔔一片,好多昆布同豆腐粒。特選刺身擺盤精緻,有鯛魚三片,牡丹蝦一大隻,拖羅兩件,大池魚兩片,鯖魚兩片,同帶子兩片,伴有海藻同蘿蔔絲。生磨日式芥末另上。魚生好新鮮。鯛魚同帶子帶濃濃檸檬味,好清新。大池魚好脆口。鯖魚口感淋身,配姜蓉同蔥花去腥。牡丹蝦質感黏口,蝦頭有膏。拖羅肥美無筋,魚油豐富。配熱白飯一碗,較軟身,係我杯茶。一出lift就見到張大吧枱,座位大概二十張以內。面前見到大大盒刺身,可以
餐廳:一緒一番酒場
菜式:日本菜

特選刺身定食六品 $398 另加一

前菜

仲有滿滿白芝麻粒爽口牛蒡三條同酸甜紅色翹頭片,好開胃。

茶碗蒸

麵湯味道唔錯,有紅蘿蔔一片,好多昆布同豆腐粒。
麵湯

特選刺身定食六品

拖羅肥美無筋,魚油豐富。
拖羅

配熱白飯一碗,較軟身,係我杯茶。
熱白飯

一出lift就見到張大吧枱,座位大概二十張以內。面前見到大大盒刺身,可以望住師傅整野食。

今餐刺身質素非常好,上菜快捷,果然係中環效率。
2023-12-02
拖羅
2023-12-02 18 浏览
喺中環士丹利街11號Stanley 11 26/F嘅「一緒一番酒場」,環境幾舒服啊,坐低望出去仲可以從高空賞美景,相信夜景應也幾正。午市套餐嘅前菜有沙律、牛蒡同味噌湯。茶碗蒸熱辣辣咁送上,蒸蛋幾滑嫩,仲有秋葵粒同冬菇餡料。叫了佢地嘅壽司十貫。據說每日都有唔同款式,全部由厨師搵嚟。佢地嘅壽司飯用咗赤醋飯,酸度溫和。另外叫了個豚肉生薑燒,味道不錯。總括嚟講,「一緒一番酒場」喺中環嘅呢間餐廳環境幾舒服,要找個地方同朋友好好飲酒談天的話可考慮。

另外叫了個豚肉生薑燒,味道不錯。

2023-11-29 108 浏览
2023年11月9日 星期四今日早左收工但老婆要加班,所以今晚要一個人食飯,漫無目的係中環行左一陣之後,決定今晚要食日本野,仲要食好啲等自己開心下最後係網上面搵到呢間位於Stanley 11既餐廳,網上評價唔錯,而且位置樓層極高,可以睇到中環嘅景色,裡面都裝修得好雅致,感覺似係日本嘅居酒屋咁,全部位置坐吧枱,可以清楚地見到師傅整嘢食餐牌可以單點或者要Omakase,價錢中環嚟講都算合理,最後我點咗刺身、卷物同一啲小食,店員都話一個人應該夠食首先黎到既係刺身拼盤,分別有三文魚、帆立貝、中拖羅同蝦,蝦上面放左蝦膏,食落去蝦味好濃郁,而且肉質彈牙有口感,中拖羅就入口即溶,完全無筋,十分新鮮之後有燒鱈魚乾,師傅燒得好乾身,所以一咬落去就脆卜卜,用黎送酒一流,加埋沙律醬一齊食更加滋味呢個係餐廳特色卷物,上面有海膽、吞拿魚蓉同三文魚籽,口感十分豐富,海膽同吞拿魚蓉互相配合,兩款味道都食得出,而且完全唔需要點醬油都已經好夠味,三文魚籽咬落既鹹味更帶出整舊卷物既鮮然後有芝士焗大蝦,師傅燒得好香,裏面有好多蝦膏,撈埋蝦肉同芝士一齊食更加夾,而且隻蝦都幾大隻,一個人食就啱啱好最後甜品有抹茶果子,十分煙靭,
2023年11月9日 星期四

最後甜品有抹茶果子,十分煙靭,唔會太甜,抹茶味濃郁,食埋真係勁滿足
2023-11-09
2023-11-29 18 浏览
參加完緍禮,走去食個好西先👅一出lift見到熱情的員工打招呼,中間係一個開放式廚房,為omakase 打開序幕,今次特意叫師傅準備幾樣就可以了🤤刺身拼盤(四款)吞拿魚、帶子、油甘魚、深海池魚每款刺身都超級新鮮,厚切,廚師係自己面前即場為你準備,真係感覺好特別好正黑松露燒蝦另一廚師即場炮製,黑松露鋪滿整隻蝦,蝦肉鮮甜,味道出眾櫻花草餅外型出眾,打卡一流,味道有啖啖花香味下次再同老公來先,呢到飽覽中環美景,環境優美,座位舒適,環境令我心曠神怡✨

刺身拼盤(四款)
吞拿魚、帶子、油甘魚、深海池魚
黑松露燒蝦
另一廚師即場炮製,黑松露鋪滿整隻蝦,蝦肉鮮甜,味道出眾
櫻花草餅
外型出眾,打卡一流,味道有啖啖花香味
1K
2023-11-27 21 浏览
一緒一番酒場 千里迢迢來到中環,當然要飽餐一頓啦!來到看見名不見經傳的士丹利街11號大廈, 原來上面有嘢食?連甜品,吃罷三個菜式便飽,驚世駭俗刺身拼盤鰤魚 帆立貝 金目鯛 赤身鰤魚的薄 薄的透光,顯出師傅功架!沉穩的白色 帆立貝令人驚訝金目鯛跟赤身保持平穩,不俗牛肉厚多士加入牛油🧈炙燒又厚又多牛油的多士竟然加入牛肉炙燒,難以置信地飽足櫻花草餅好久未吃過草餅 還有櫻花在上面!哇, 甜甜甜,又大又甜!好飽, 吃到扶著牆走!拜服一緒一番酒場 (中環)中環士丹利街11號Stanley 11 26樓

一緒一番酒場

千里迢迢來到中環,當然要飽餐一頓啦!

來到看見名不見經傳的士丹利街11號大廈, 原來上面有嘢食?

甜品,吃罷三個菜式便飽,驚世駭俗

刺身拼盤
鰤魚 帆立貝 金目鯛 赤身

鰤魚的薄 薄的透光,顯出師傅功架!
沉穩的白色 帆立貝令人驚訝

金目鯛跟赤身保持平穩,不俗

牛肉厚多士

加入牛油🧈炙燒
又厚又多牛油的多士竟然加入牛肉炙燒,難以置信地飽足

櫻花草餅
好久未吃過草餅 還有櫻花在上面!哇, 甜甜甜,又大又甜!

好飽, 吃到扶著牆走!拜服

一緒一番酒場 (中環)
中環士丹利街11號Stanley 11 26樓

2023-11-23 8 浏览
一緒一番酒場位於中環Stanley 11的一緒一番酒場,鄰近中環地鐵站,位置相當方便。餐廳位於大廈的頂樓,落地玻璃設計,環境舒適!今日小編一個人的浪漫!餐廳有多款食物選擇,有小食、一品料理和串燒!而omakase set則夾雜了一品料理或串燒,與傳統廚師發辦有點不同!🔥刺身五點⭐️8.5/10⭐️有赤身、中拖羅、真鯛、魷魚和赤貝。每樣刺身都非常新鮮!真鯛和赤貝味道鮮甜,而中拖羅雖然未到入口即溶,但吞拿魚味道和油脂感平衡得好好!魷魚上面加點柚子胡椒,突顯了味道的層次感!🔥特色卷物⭐️8.5/10⭐️三文魚卷物配上吞拿魚蓉和醬油漬三文魚籽,吞拿魚蓉的甘香和三文魚籽的咸香味,好食!🔥自家製日本汁煮豬軟骨⭐️9.5/10⭐️豬軟骨非常入味,口感軟腍!旁邊有日本豆苗,大蔥和菠菜作伴菜,配合微辣惹味的自家製醬汁,送酒一流!🔥抹茶紅豆草餅/櫻花草餅⭐️9/10⭐️草餅軟腍而有彈性,味道不錯!

🔥刺身五點⭐️8.5/10⭐️

🔥特色卷物⭐️8.5/10⭐️

🔥自家製日本汁煮豬軟骨⭐️9.5/10⭐️

🔥抹茶紅豆草餅/櫻花草餅⭐️9/10⭐️
草餅軟腍而有彈性,味道不錯!
蘭桂坊後身居然有這樣一間超高級的高空日料🍣·坐落於Stanley 11頂層26樓,90度落地窗可以同時欣賞半山風光和中環城景🏙️,view無敵!!在中環上班的朋友說這裡是他的飯堂🤣·中午試了定食套餐,💰均價200+,就連omakase set也只要580,真的無敵划算🌟🍱特上刺身丼一共6⃣️種刺身,吞拿魚、鯖魚、深海池魚、右口魚、帶子和牡丹蝦,食材各個新鮮飽滿🤩。還配有前菜、湯、茶碗蒸和煮物👍🏻 絕對是豐富又高質的性價比午餐🥣
蘭桂坊後身居然有這樣一間超高級的高空日料🍣

🍱特上刺身
2023-11-21 16 浏览
今日一個人係中環搵食,想食日本野,見到呢間餐廳位置好方便,係Stanley 11嘅頂樓26樓,地鐵站五分鐘就到,一出lift 已經服務態度好好咁招呼,唔錯👍我叫左個午市套餐,壽司🍣定食10件💰298套餐包括左前菜日式沙律🥗,新鮮開胃麵鼓湯食完生冷嘢,加一碗熱湯飲好正😊茶碗蒸蛋蒸得好滑,又有蛋香味,裡面仲有好多料,有菇、海鮮等,同鮮甜海膽一齊食,好味🤤壽司🍣10件有好多種類,包括海膽、帶子、赤身、鮮甜生蝦、魷魚、左口魚、油甘魚等,全部都好新鮮,好鮮甜,廚師好細心問左有咩唔食得或者敏感先整👍消費價錢:1人💰327.8結論:(10分為滿分)味道:8/10性價比:8/10回頭指數:8/10餐廳名稱:一緒一番酒場餐廳地址:中環士丹利街11號Stanley 11 26樓

我叫左個午市套餐,壽司🍣定食10件💰298

套餐包括左
前菜
日式沙律🥗,新鮮開胃

麵鼓湯
食完生冷嘢,加一碗熱湯飲好正😊

壽司🍣10件

消費價錢:1人💰327.8

結論:
(10分為滿分)

味道:8/10
性價比:8/10
回頭指數:8/10

餐廳名稱:一緒一番酒場
餐廳地址:中環士丹利街11號Stanley 11 26樓
2023-11-19 18 浏览
餐廳個名好特別,之前都有留意過,午市定食由百幾蚊起,中環日本餐廳來講算幾抵😊有前菜、麵豉湯、茶碗蒸、主食,咩都有齊一定夠飽。餐廳裝修好靚,樓底好高,又有大大個玻璃窗,環境舒服! 特上刺身丼•特盛雜錦魚生飯刺身款式有帶子、吞拿魚、鯖魚、三文魚、深海池魚、魷魚同三文魚子🦑款款新鮮色澤靚,吞拿魚最香最好食🤓深海池魚油份充足,口感正好香魚味。另外帶子都好鮮甜👍🏻 佢地用醋飯做飯底,唔使再額外調味已經好好食

特上刺身丼•特盛雜錦魚生飯

2023-11-19 9 浏览
一緒一番酒場🌟刺身四點:中拖羅、帆立貝丶鰤魚丶左口魚🌟海膽吞拿魚蓉魚籽壽司🌟海膽厚燒牛肉多士🌟自家製芝麻雪糕想食日本嘢,但係又冇乜特別嘅Preference,所以去咗食Omakase等師傅發辦。首先有四點刺身,鰤魚魚味濃郁,中拖羅油脂香十足,而帆立貝同左口魚好新鮮。成道刺身starter 用嚟開胃啱啱好。海膽吞拿魚蓉魚子壽司超級大份,想一啖食一件真係完全做唔到。見到師傅大大羹大大羹畢d 吞拿魚蓉去整壽司,所以成個壽司食落都勁有滿足感。跟住係海膽厚燒牛肉多士,成件多士個presentation都好靚,而且海膽份量好多,配埋烤到三成熟嘅燒牛肉,真係好好食呀。最後係自家製芝麻雪糕,芝麻味好濃郁,雪糕口感食耐有少少似gelato咁,幾得意。
一緒一番酒場
🌟刺身四點:中拖羅、帆立貝丶鰤魚丶左口魚
🌟海膽吞拿魚蓉魚籽壽司
🌟海膽厚燒牛肉多士
🌟自家製芝麻雪糕

2023-11-17 12 浏览
一直想同朋友慶祝生日 搵緊好地方🥳🥳🥳呢個餐廳不大 但十分舒適 同朋友吹下水👍👍👍先來刺身四點盛 有中拖羅 赤背 深海池魚同交疊魚刺身十分新鮮 師傅頌會逐一講解同我地傾下計 好nice👍👍👍再來 燒飯團 開頭一望以為無咩特別 原來暗藏驚喜😍飯團熱熱的 頌有一種香香既燒味海膽魚子紫蘇花 平時係出面都會試唔同既海膽杯 配上紫蘇花都係第一次😮甜品係我最鐘意既日式小甜點 櫻花草餅 唔太甜 作結尾一流!🫶🏻之後我同朋友再坐多咗一陣 另外再order咗燒雞泡魚乾同枝豆🫛🫛🫛餐廳雖然唔大 但正因為咁可以同廚師近近距離傾吓偈 10分推薦😀😀👍👍地址:中環士丹利街11號Stanley 26樓

一直想同朋友慶祝生日 搵緊好地方🥳🥳🥳

海膽魚子紫蘇花
平時係出面都會試唔同既海膽杯 配上紫蘇花都係第一次😮

地址:中環士丹利街11號Stanley 26樓
2023-11-17 7 浏览
〰️中環鬧市地段,方便打工仔放飯☺️開放式廚房加埋落地玻璃,感覺好開揚。廚師即席示範刀功,用餐體驗加分🤭晚市氣氛應該仲好,不時有季節性套餐同優惠價〰️🌟雜錦角切魚生飯 評分: 4/5主要有三文魚、油甘魚同三文魚籽,配上玉子同粒粒青瓜,呢個經典配搭富有魚油香😊一啖接一啖好快就完食~午市套餐前菜有茶碗蒸、沙律同鱈魚乾,好有日式feel🏮〰️環境: 3/5服務: 3/5地點: 4/5〰️

🌟雜錦角切魚生飯
評分: 4/5
午市套餐前菜有茶碗蒸、沙律同鱈魚乾,好有日式feel🏮

環境: 3/5
服務: 3/5