2021-04-25 31 浏览
今日突然好想食豆腐花, 咁啱行過紅磡見 "一豆花" 💲8️⃣ 碗, 唔係唔食丫嘛🤭豆腐花仲有8️⃣款口味 - 紅豆沙 / 薏米白果 / 冰糖 / 桂花冰糖 / 黑芝麻 / 綠豆沙 / 花奶 / 薑汁😋 有選擇困難症既我, 二話不說, 買齊8️⃣個味返屋企同趙生趙bb 趙婆婆一齊慢慢嘆🤭豆腐花好滑嘟嘟, 趙c9 最愛花奶豆腐花, 從來無諗過呢個配撘, 原來好好味, 花奶香, 豆腐花滑, 超級夾😋😋其實趙c9 仲買左4️⃣大支唔同味道既豆漿 🥛 - 無糖 / 少糖 / 薏米 / 燕麥, 大大支都係 💲🔟支, 每個味都好香豆味, 薏米味同燕麥味仲好飽肚添🤪仲有仲有, 我買左樽細個成日食, 好惹味既🌶️辣腐乳嚟撈飯煮餸, 下次分享食譜俾你丫🤭 (腐乳都有唔辣架)

2021-04-25
等候时间
2 分钟 (外卖自取)
用餐时段
其他
2021-04-24 341 浏览
話說下個月有大𝐩𝐫𝗼𝐣𝐞𝐜𝐭外,仲要迎接夏天來臨🏄🏽‍♀️係時候動起來減脂增肌,最重要就係攝取動植物嘅蛋白質,每日除咗飲𝐚𝐥𝗺𝗼𝐧𝐝 𝗺𝐢𝐥𝐤,蛋外,𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗我都好中意飲豆腐花+豆漿..除咗九龍城之外,另一間係必定推介(如果大家中意濃豆香+入口滑就要留意啦)🙇🏽‍♀️🍼#豆漿 $𝟭𝟬 🍼入口好滑又濃濃嘅豆香,健康d無糖或者少糖都咁好味,做完運動+行山 𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗都必備一支,即時補充返蛋白而增加肌肉💪🏼 平時早餐就中意用無糖豆漿另外 #豆腐花 $𝟴🍮𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗平時就中意 #薑汁豆花,因為中意辣嘅人一定好中意食,熱辣辣+薑汁 𝐩𝐞𝐫𝐟𝐞𝐜𝐭 𝗺𝐚𝐭𝐜𝐡💕 另一推介就係 #花奶豆花 ,呢個搭搭令到豆花更加滑,仲一啖𝐬𝐢𝐫落喉嚨😍 小朋友實好中意食呢個,健康得嚟又唔太甜,好過食布甸咁高糖份🤫最緊要係 #香港製造 ,另外仲有自家腐乳賣(有辣/唔辣)📍 一豆花 (紅磡)🔖紅磡船澳街99號地舖

🍼#豆漿 $𝟭𝟬 🍼

另外 #豆腐花 $𝟴🍮

最緊要係 #香港製造 ,另外仲有自家腐乳賣(有辣/唔辣)

📍 一豆花 (紅磡)
🔖紅磡船澳街99號地舖
  • 花奶豆花
  • 無糖豆漿
  • 少糖豆漿
2021-04-22 21 浏览
豆腐花喺香港特色美食價錢又平又平民一豆花價錢就真心平款款豆花都系八蚊買嚟比一家人當下午茶一次叫左6碗豆腐花冰糖豆腐花、紅豆沙豆腐花、薑汁豆腐花、芝麻糊豆腐花、桂花冰糖豆腐花、綠豆沙豆腐花仲叫咗芝麻糊都系$9、陳皮白蓮子紅豆沙 $134枝豆漿,十蚊一枝,超大枝豆花夠滑、而且唔會碎曬口感好好價錢咁平仲要用加拿大唔基因改造黃豆我自己最鍾意芝麻糊豆腐花芝麻糊又唔會好甜無糖豆漿就最好飲仲買咗佢嘅辣腐乳不過就未開嚟食價錢咁平絕對可以keep住幫襯
豆腐花喺香港特色美食
價錢又平又平民
一豆花價錢就真心平
款款豆花都系八蚊
買嚟比一家人當下午茶
一次叫左6碗豆腐花
仲叫咗芝麻糊都系$9、陳皮白蓮子紅豆沙 $13
4枝豆漿,十蚊一枝,超大枝
豆花夠滑、而且唔會碎曬
口感好好
仲買咗佢嘅辣腐乳
不過就未開嚟食
價錢咁平絕對可以keep住幫襯

2021-04-22 139 浏览
豆腐花一定要滑,食完個口唔鍾意有澀味。仲有碗豆腐花唔鍾意賣果個人不到碎濕濕同散收收。呢間好滑豆腐花只係8蚊碗,仲有唔同口味嘅豆漿。市區都可以買到好味腐乳,忍唔住第晚已經腐乳撈飯,仲撈咗兩晚,如果你唔鍾意腐乳就唔會明點解咁開心🤣 腐乳唔係只有咸味,係一種特別嘅香味加咸味。呢樽腐乳沒有苦味,軟硬度適中。揀咗辣腐乳,辣度亦溫和。豆腐花除咗滑口,介紹幾樣啦…唔hard sell喇冰糖豆腐花微甜嘅冰糖,味道更能吃出豆香。甜味唔會殺喉薑汁豆腐花聽說有風唔覺得薑辣,究竟係咪我有風呢🤣薏米白果豆腐花呢個配搭第一次食,重點薏米煲得夠軟身,咬口不錯。 朋友就喜歡,我覺得口感複雜左小小。紅豆沙豆腐花長輩搶手系列,紅豆沙起沙㗎,好足料,有連子,豆又林,無乜牙老人家表示good。黑芝麻豆腐花芝麻糊仲有分明夥粒,但係滑脫脫的,仲好香芝麻味道添花奶豆腐花桂花冰糖豆腐花 我好鍾意飲豆漿,呢度豆漿唔太甜,味道有得揀,貪新鮮試新口味,薏米豆漿、燕麥豆漿淨飲豆漿唔夠飽,試試呢兩款,都幾創新,不過唔可以飲太急材料會卡住樽口,證明幾足料。無糖豆漿少糖豆漿
呢間好滑豆腐花只係8蚊碗,仲有唔同口味嘅豆漿。

豆腐花除咗滑口,介紹幾樣啦…唔hard sell喇

冰糖豆腐花
微甜嘅冰糖,味道更能吃出豆香。甜味唔會殺喉

薑汁豆腐花
聽說有風唔覺得薑辣,究竟係咪我有風呢🤣

薏米白果豆腐花

紅豆沙豆腐花

黑芝麻豆腐花
芝麻糊仲有分明夥粒,但係滑脫脫的,仲好香芝麻味道添

花奶豆腐花

桂花冰糖豆腐花

薏米豆漿、燕麥豆漿

無糖豆漿
少糖豆漿

2021-04-21 28 浏览
細細個媽咪同我講食多啲豆腐花人都靚啲 皮膚都滑啲去到紅磡同朋友食完飯買咗幾個豆腐花外賣返屋企 分別有紅豆沙豆腐花、薏米白果豆腐花、冰糖豆腐花同薑汁豆腐花等等全部都係$8乍 加埋黃糖就Perfect❤️呢度除咗唔同味嘅豆腐花之外亦都有其他中式糖水同不同口味的豆漿中式糖水我比較欣賞綠豆沙 清清甜甜解到熱氣又有益 然後將就大大枝$10 總共四款味道全部都非常新鮮 香港製造另外仲有腐乳買 有辣有唔辣買返屋企用嚟炒通菜都幾好喎!
細細個媽咪同我講

清清甜甜解到熱氣又有益
然後將就大大枝$10 總共四款味道

全部都非常新鮮 香港製造
另外仲有腐乳買 有辣有唔辣
買返屋企用嚟炒通菜都幾好喎!

2021-04-09
$60 (宵夜)
2021-04-18 18 浏览
香港街頭小食 豆腐花 相信一定無人唔鐘意黃埔嘅朋友就有口福 係船澳街開咗「一豆花」😋八款不同口味嘅豆腐花都只係$8抵過去糖水舖食甜品 CP值超高✨除咗普通嘅紅豆沙/綠豆沙拼豆腐花仲有桂花冰糖或者薏米白果味道 八款緊有一款岩你口味!四款豆漿每支$10 我最鍾意薏米豆漿黃豆同薏米都有美白功效 仲可以祛濕熱岩哂依個天氣飲 真係想一日飲一支🤍除咗豆漿同豆腐花之外 仲有腐乳可以買有辣有唔辣 翻到屋企即刻試整腐乳通菜試吓!📍一豆花 (紅磡)➡️紅磡船澳街99號地舖
香港街頭小食 豆腐花 相信一定無人唔鐘意
黃埔嘅朋友就有口福 係船澳街開咗「一豆花」😋

八款不同口味嘅豆腐花都只係$8
抵過去糖水舖食甜品 CP值超高✨
除咗普通嘅紅豆沙/綠豆沙拼豆腐花
仲有桂花冰糖或者薏米白果味道 八款緊有一款岩你口味!

四款豆漿每支$10 我最鍾意薏米豆漿
黃豆同薏米都有美白功效 仲可以祛濕熱
岩哂依個天氣飲 真係想一日飲一支🤍

除咗豆漿同豆腐花之外 仲有腐乳可以買
有辣有唔辣 翻到屋企即刻試整腐乳通菜試吓!

📍一豆花 (紅磡)
➡️紅磡船澳街99號地舖

食完晚飯最啱就係食番碗甜品咁就最perfect😘黃埔既一豆花日日都經過見到咩時段都咁多人幫襯,係有道理,因為都真係又平又好味😋8蚊就有一碗香滑豆腐花,仲有8隻味俾你揀,宜家仲做緊香滑淨芝麻糊特價$9,我緊係買番2碗芝麻糊俾屋企人😋再加8碗唔同味既豆腐花😆小明為食餐單: 紅豆沙豆腐花🥣 $8紅豆沙好香甜煲得好沙😋黑芝麻豆腐花🥣 $8黑芝麻香濃兼滑😆花奶豆腐花🥣 $8花奶好香濃郁奶味😛薑汁豆腐花🥣 $8薑汁配豆腐花一向係我經典至愛🤩冰糖豆腐花🥣 $8清甜得黎又可帶出豆腐花味道😋綠豆沙豆腐花🥣 $8食落好清涼,配豆腐花清清地都几好味😗桂花冰糖豆腐花🥣 $8桂花味清雅,加微甜冰糖正🥰薏米白果豆腐花🥣 $8薏米白果既配搭上豆腐花第一次見,感覺新鮮但原來又几夾😝香滑淨芝麻糊🥣 $9喜歡芝麻糊既朋友一定仲意,好濃郁芝麻,又大碗🤣少糖豆漿🥛 $10少少甜好有豆香味😋無糖豆漿🥛 $10健康之選,純天然,啱曬喜歡健康既人🥰燕麥豆漿🥛 $10燕麥味好香濃加埋豆漿味,唔錯,仲有燕麥係瓶底可以食埋😍薏米豆漿🥛 $10薏米感覺好清熱,飲落好清新,啱夏天飲,一流🥰本地靚腐乳🥓 $23(8安士)有大、中、小size

小明為食餐單:

薑汁配豆腐花一向係我經典至愛🤩

冰糖豆腐花🥣 $8

清甜得黎又可帶出豆腐花味道😋

綠豆沙豆腐花🥣 $8

食落好清涼,配豆腐花清清地都几好味😗

桂花冰糖豆腐花🥣 $8

桂花味清雅,加微甜冰糖正🥰

薏米白果豆腐花🥣 $8

薏米白果既配搭上豆腐花第一次見,感覺新鮮但原來又几夾😝

香滑淨芝麻糊🥣 $9

喜歡芝麻糊既朋友一定仲意,好濃郁芝麻,又大碗🤣

少糖豆漿🥛 $10
少少甜好有豆香味😋

無糖豆漿🥛 $10
健康之選,純天然,啱曬喜歡健康既人🥰

燕麥豆漿🥛 $10
燕麥味好香濃加埋豆漿味,唔錯,仲有燕麥係瓶底可以食埋😍

薏米豆漿🥛 $10
薏米感覺好清熱,飲落好清新,啱夏天飲,一流🥰

本地靚腐乳🥓 $23(8安士)

有大、中、小size,係純本地製造,腐乳味好正,用黎炒菜炆野都咁好食😍
2021-04-12
用餐时段
  • 香滑淨芝麻糊
2021-04-13 29 浏览
👧🏻👦🏻一口氣買十碗糖水💕 👦🏻:媽咪 表哥佢地今晚係咪黎玩呀?👧🏻:媽咪 咁我地要買定豆腐花做今晚甜品啦🙏🏻👦🏻:仲可以買埋豆漿飲🤩👧🏻:嗯😍豆漿好有益 👩🏻:你地真安排週到😏原來👦🏻👧🏻見到 #一豆花 有多款口味既豆腐花同豆漿🥣$8 #紅豆沙豆腐花 #冰糖豆腐花 #薑汁豆腐花 #桂花冰糖豆腐花 #黑芝麻豆腐花 #綠豆沙豆腐花 #薏米白果豆腐花 #花奶豆腐花🥛$10 #無糖豆漿 #少糖豆漿 #薏米豆漿 #燕麥豆漿價錢好平民 👍🏻豆花款款好似好味咁 🤪 有選擇困難症既我哋一於每款口味都order👦🏻 見到EE整紅豆沙豆腐花嗰陣 見到啲紅豆起哂沙就話要order一碗 #陳皮白蓮子紅豆沙 $13👧🏻 梗係唔執輸 話要order多一碗 #香滑芝麻糊 $9仲買咗細腐乳$23 比爸爸👨🏻今晚齊齊 Happy Share 💕👩🏻 支持 薑汁豆腐花- 夠薑 豆腐花夠滑 加埋黃糖 好食!👧🏻 揀咗 黑芝麻豆腐花- 👧🏻話黑芝麻味好香濃👦🏻 話 綠豆沙豆腐花 最好味- 👦🏻話夾埋綠豆沙食好清爽👨🏻 最愛 紅豆沙豆腐花、紅豆沙- 👨🏻話紅豆起哂沙 仲有粒粒紅豆食下 配埋豆腐花 唔駛加糖都好好味 👍🏻👨🏼
👧🏻👦🏻一口氣買十碗糖水💕
👦🏻:媽咪 表哥佢地今晚係咪黎玩呀?
👧🏻:媽咪 咁我地要買定豆腐花做今晚甜品啦🙏🏻

👧🏻 梗係唔執輸 話要order多一碗 #香滑芝麻糊 $9
仲買咗細腐乳$23 比爸爸👨🏻
今晚齊齊 Happy Share 💕

👩🏻 支持 薑汁豆腐花
- 夠薑 豆腐花夠滑 加埋黃糖 好食!
👧🏻 揀咗 黑芝麻豆腐花
- 👧🏻話黑芝麻味好香濃
👦🏻 話 綠豆沙豆腐花 最好味
- 👦🏻話夾埋綠豆沙食好清爽
👨🏻 最愛 紅豆沙豆腐花、紅豆沙
- 👨🏻話紅豆起哂沙 仲有粒粒紅豆食下
配埋豆腐花 唔駛加糖都好好味 👍🏻
👨🏼‍🦳👵🏼話 薏米白果豆腐花 夠特別
- 有好多薏米、白果 味道清甜

豆漿都好香濃豆味 甜度少

腐乳
豆腐花
腐乳
2021-04-12 28 浏览
經開黃埔做野,見到港鐵站出口有間 #一豆花 有不少人幫襯,原來 #豆腐花 只係$8,仲有8款不同口味,非常抵食。豆腐花可以選擇配不同款式 #糖水,例如紅豆沙、薏米白果、冰糖、桂花冰糖、黑芝麻、綠豆沙,或者加花奶和薑汁。我即時試咗 #冰糖豆腐花 同 #薏米白果豆腐花。豆腐花很滑,我喜歡薏米白果豆腐花很足料,食落清甜得來又有口感。所以我仲外賣其他味道返屋企俾家人,原來豆腐花配 #紅豆沙 同 #黑芝麻 都唔錯👍店內仲有 #豆漿 🥛,大大支都係$10,有4款味道( 無糖、少糖、薏米、燕麥)。豆漿 #豆味濃郁,我喜歡 #燕麥豆漿 和 #薏米豆漿,感覺健康而且比較特別,飲咗有點飽的感覺,減肥時飲啱晒😆。最後見到有 #腐乳,有辣🌶同唔辣,用來炒菜都唔錯。

最後見到有 #腐乳,有辣🌶同唔辣,用來炒菜都唔錯。

• 燕麥豆漿
  • 薏米豆漿
  • 薏米白果豆腐花
  • 紅豆沙豆腐花
2021-04-11 22 浏览
前日做完運動,決定補充下蛋白質。諗起好耐冇飲過豆漿同食豆腐花,去咗黃埔一豆花,買外賣返屋企食。🥤豆漿有4個口味:無糖,少糖,燕麥同薏米。少糖:冇咁甜,健康啲。燕麥:食到燕麥粒粒,幾有口感,夠飽肚可以代一餐。薏米:呢款幾好飲,有啲似薏米腐竹糖水。豆腐花我就試咗桂花,薑汁,芝麻糊同薏米白果口味。幾鍾意芝麻糊豆腐花,芝麻糊吾會太甜,豆腐花幾滑。最鍾意呢度嘅腐乳,揀咗唔辣✖️🌶️,用嚟送粥真係一流😍😍

🥤豆漿有4個口味:無糖,少糖,燕麥同薏米。

少糖:冇咁甜,健康啲。

燕麥:食到燕麥粒粒,幾有口感,夠飽肚可以代一餐。

薏米:呢款幾好飲,有啲似薏米腐竹糖水

豆腐花我就試咗桂花,薑汁,芝麻糊同薏米白果口味。

幾鍾意芝麻糊豆腐花,芝麻糊吾會太甜,豆腐花幾滑。

最鍾意呢度嘅腐乳,揀咗唔辣✖️🌶️,用嚟送粥真係一流😍😍

2021-04-10
  • 腐乳
2021-03-26 55 浏览
之前豆花一塊塊硬塊,好難食,d師傅同姐姐買嘢又懶散,舖又污糟;裝修完後再開,去左免費試食,唔知是否轉左老闆,豆花水準提高了很多,真真似豆花,試食完之後再去比錢買時候水準下降,可能唔同師傳問題,但有好大進步,直得再食
2021-03-01
2020-05-08 442 浏览
在黄埔站B出口轉右不難發現這家豆花店其實再走遠點還有一家叫:「阿玉...」也是賣豆腐花的留意了回,為什麼這家豆花比別家客戶多許多一來是地點性、近地鐵站邊有時間賣豆花的也愛停下來買,沒注意別家,二來那句「堅持現場新鮮製作✊🏻」三來是這家豆花比那家設計更親民,另家設計倒像是鏈鎖店的設計,雖然賣價較平,但對於那麼情懷感的豆腐花,大家偏愛到這家「幫襯」,包括我十蚊一碗的豆腐花有很多不同配搭口味鮮芒果、銀杏、醬油、芝麻、紅豆、薑汁...多不聲數~~~可站著堂食/外賣其實我才剛吃飽,也忍不著來一碗我點最傳統的味道:紅糖豆花堂食有個好處是你愛加薑汁/紅糖/冰糖醬是任選的,而且份量好像更大碗,吃熱騰騰的豆花,入口即化的感覺太享受,每啖也帶有豆製味道,絕對有素質可一試
在黄埔站B出口轉右不難發現這家豆花店
其實再走遠點還有一家叫:
「阿玉...」也是賣豆腐花的
留意了回,為什麼這家豆花比別家客戶多許多
一來是地點性、近地鐵站邊

十蚊一碗的豆腐花有很多不同配搭口味
鮮芒果、銀杏、醬油、芝麻、紅豆、薑汁...
多不聲數~~~可站著堂食/外賣
其實我才剛吃飽,也忍不著來一碗
我點最傳統的味道:紅糖豆花
2020-03-29 226 浏览
有一日我同一個波蘭妹妹到屋企附近打羽毛球, 打完波之後佢有少少肚餓,我哋就經過咗一豆花。 我同佢講呢度啲豆腐花幾好食㗎而且豆味都幾濃郁, 之後先發現原來佢從來未食過豆腐花所以令她更好奇。佢問我有咩推介,我就話如果你第一次食都係試下原味呀薑汁咁囉。 佢再望下見到有個芒果豆腐花好得意, 問我試過未。 我作為東道主就有啲尷尬了, 因為我其實係一個幾保守嘅男人,芒果加豆腐花對我嚟講太前衛了,而且在我腦海入面幻想的效果都唔係太睇好, 所以我從來沒有試過。 但係對於波蘭妹妹來說, 隻隻味都前衛㗎啦, 於是佢就叫咗個凍嘅芒果豆腐花試下。波蘭妹妹請我食一啖, 我突然像發現新大陸般驚訝, 沒想到芒果與豆腐花的相處能這麼融合。 就像超越了種族的隔膜, 向世界揚佈和平與愛。 波蘭妹妹亦吃得十分開心,並多謝我的推介。

芒果豆腐花
芒果豆腐花
2019-06-02 472 浏览
話說我是真的一個中式甜品控,尤其是芝麻糊和湯圓,簡直是我的至愛!記得小時候曾經食過一檔街邊檔,是一個婆婆自家鮮磨的芝麻糊,甜度適中,香滑之餘更有濃濃的芝麻香,一試難忘,長大後已經吃得不到這個味道了。偶爾一次到黃埔探朋友,經過這間店便好奇試試他們的芝麻糊(雖然這店的主打應該是豆腐花,哈哈! )結果十分驚喜!味道相當接近我小時候食的那碗芝麻糊!因為我是堂食,和店員吹水期間,才知他們的芝麻糊都不會加入花生摻和,希望保持100%芝麻味。除此之外他們的豆腐花也有相當多的配搭,而且在立食區配有黃糖、薑汁、糖水任意配搭。價錢平民,值得一試!

2019-04-10 249 浏览
今日行經呢頭見到豆腐花咁就一於試一試啦 呢度啲豆腐花都幾抵食同埋有好多唔同嘅味不過要試嘅話我就會揀原味豆腐花 本人好鍾意加多啲黃糖落去都係鍾意食甜啲 豆腐花都幾滑值得一試