三原 TEPPANYAKI位於將軍澳屋苑PARKSIDE嘅後街地舖,雖然地點隱世,但其實內有乾坤,餐廳由曾任日本領事家廚嘅日籍主廚三原光史先生主理,不但提供精緻嘅鐵板燒料理體驗,最近仲推出左期間限定嘅宮崎和牛壽喜燒菜單,只需$680就可以體驗到A4 宮崎和牛席前壽喜燒,價錢非常親民😍,仲唔快啲去試吓!宮崎和牛壽喜燒菜單 $680季節三點剌身作為前菜嘅刺身包括牡丹蝦、帶子及燒鰹魚,擺盤十分精緻,每款刺身都厚切新鮮!茶碗蒸蒸蛋口感嫩滑,用料豐富,並加入三文魚子,味道鮮美😋A4宮崎和牛(160g)依餐嘅重頭戲當然係席前壽喜燒,每席有三片A4宮崎和牛呈現喺眼前,見到有如雪花般嘅脂肪紋理,真係未開始燒已經流晒口水🤤 最重要嘅係可以望住師傅即場製作,嗰種期待嘅心情真係難以言喻。燒好嘅牛肉會伴大蔥上碟,熟度控制恰好,牛肉入口即溶,口感柔軟多汁,沾埋蛋汁真係好perfect (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)季節野菜食完靚牛梗係要食啲蔬菜解吓膩啦,季節野菜盤有日本皇帝菜、日本豆腐、洋蔥、冬菇同芋絲粉,用壽喜燒汁烹飪,甘甜入味!壽喜燒和牛飯滑蛋和牛飯吸收晒壽喜燒嘅精華,同和牛粒一齊炒,充滿油香!本身仲擔心唔夠食,食左一半嗰

宮崎和牛壽喜燒菜單 $680

季節三點剌身

茶碗蒸
蒸蛋口感嫩滑,用料豐富,並加入三文魚子,味道鮮美😋

A4宮崎和牛(160g)

壽喜燒和牛飯
滑蛋和牛飯吸收晒壽喜燒嘅精華,同和牛粒一齊炒,充滿油香!本身仲擔心唔夠食,食左一半嗰飯已經好飽🤣

甜品
由於嗰日去係萬聖節,連甜品都設計成萬聖節主題🎃,好有心思🤣 純芝麻奶凍口感細滑,黃豆粉蕨餅煙煙韌韌充滿豆香,為一餐畫上完美嘅句號。
2022-11-02 189 浏览
🔖「詳情可參閱Instagram - Toasty_vivian」「三原鐵板燒」以日籍主廚三原光史命名 , 曾任日本駐美國芝加哥領事館總領事的首席家廚。這光環的確引人注目,可惜這次用餐體驗並非預期中好,這個價錢絕對有更多更好的選擇!分別點了一人前及二人前午市套餐,兩者均包含沙律、日式蒸蛋、北海道帶子、龍蝦、炒飯、麵豉湯、醬菜和甜品,亦提供三款和牛選擇。分別在於二人前會多了南非鮑魚,龍蝦亦會由波士頓升級至澳龍。▫️A5熊本和牛厚燒(一人前) $780▫️ A5熊本和牛薄燒 (二人前) $2,280食材質素尚可,南非鮑魚更是非常新鮮,可惜整體火喉沒有控制得很好,北海道帶子和厚切和牛都煮得過熟。當日最期待的便是南非鮑魚,心想食材新鮮,應該不會出錯。先要讚揚火喉控制剛好,肉質柔嫩,惟鮑魚本身味淡,適當的調味和醬汁是有提鮮作用。餐廳加入西式元素,以牛油汁上和柚子醋作醬料,兩者的風味不但沒有交匯點,味道更霸道得把鮑魚的鮮味完全蓋過。A5熊本和牛提供厚切和薄切兩種食法,前者煮得過熟,後者則把牛蒡絲和甘筍絲等配料包入燒過的薄切和牛,和牛本身含有大量油脂,加入濃味配料一起吃,不但油上加油,滿口油淋沐,更蓋過

▫️A5熊本和牛厚燒(一人前) $780
▫️ A5熊本和牛薄燒 (二人前) $2,280

A5熊本和牛提供厚切和薄切兩種食法,前者煮得過熟,後者則把牛蒡絲和甘筍絲等配料包入燒過的薄切和牛,和牛本身含有大量油脂,加入濃味配料一起吃,不但油上加油,滿口油淋沐,更蓋過牛味。有時候,傳統保守的做法絕非壞事,現在反而有點弄巧拙。
🍪【#將軍澳】三原Teppanyaki Mihara 💥席前壽喜燒初體驗—A4宮崎和牛套餐💥.🍪 將軍澳呢間鐡板燒專門店,以前🇯🇵日本註🇺🇸美國領事主廚— 👨🏼‍🍳三原光史先生命名,三原先生主理餐廳美食,主打和牛壽喜火燒😍。餐廳分成幾個鐵板專區,等客人可以寧靜慢用美食,非常寫意!☺️~~~~~~~~~~~~~🍽 季節三點刺身 Seasonal Sashimi (3 types) (4/5)🦐牡丹蝦新鮮甜美,清爽脆嫩;帶子大隻滑嫩,有🍋檸檬提味;🐟燒鰹魚帶輕微煙燻,味道濃厚唔腥。.🍽 茶碗蒸 Japanese Steamed Egg Custard (3.5/5)加了蝦仁、香菇、蓮子,特有三文魚子增添甜度😋。.🍽 A4宮崎和牛 A4 Miyazaki Wagyu Beef (160g) (5/5)套餐包三片宮崎和牛,牛肉色澤粉潤😍,脂肪如❄️霜降平均分佈。廚師首先將和牛配大蔥上碟,牛肉口感好柔軟🥹,輕輕一咬即可撕開,沾滿甜蜜壽喜燒汁,點埋蛋黃漿食好幸福🥰!後來廚師將牛肉煮生少少,肉質更滑溜❤️,更有入口易溶嘅感覺💯。.🍽 季節野菜 Seasonal Vegetables (4/5)豆腐、黃帝菜
🍪【#將軍澳】三原Teppanyaki Mihara
💥席前壽喜燒初體驗—A4宮崎和牛套餐💥

~~~~~~~~~~~~~

加了蝦仁、香菇、蓮子,特有三文魚子增添甜度😋。

豆腐、黃帝菜、洋蔥、娃娃菜、香菇、蒟蒻絲……每樣新鮮,尤其鍾意兩款綠葉菜索晒啲壽喜燒汁,好惹味😋!洋蔥可以煮得軟熟啲,大家可自行同廚師溝通啊😆~
🍽 鳥冬或米飯 Udon or Rice;麵豉湯、漬物 Miso Soup, Pickles (3.5/5)

滑蛋和牛炒飯用牛脂炒香,濕潤芳香,和牛一樣好軟滑☺️。不過原來係白飯底🥺,換成炒飯更吸引!麵豉湯調味適中。
🍽 甜品 Dessert (3.5/5)

🎃萬聖節限定甜品好精緻!有紅豆、黃豆粉蕨餅、純芝麻奶凍、綿花糖、朱古力百力滋同迷你紙杯蛋糕。當中蕨餅有彈性,唔黏口🫡。芝麻味奶凍幼滑濃郁。
~~~~~~~~~~~~~
🍪首次體驗席前壽喜燒,和牛好味,廚師專業有禮,愉快難忘😚!

味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$748 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4/5
📍 三原Teppanyaki Mihara
@teppanyaki.mihara
2022-10-31
📍 三原 Teppanyaki Mihara📍 將軍澳 𝗧𝘀𝗲𝘂𝗻𝗴 𝗞𝘄𝗮𝗻 𝗢 • 唐俊街18號The Parkside第一座地下G06號舖〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-Visited < Teppanyaki Mihara > in TKO with the DiningCity Restaurant Week event. Selected menus are offered at a discount if you book via DiningCity - not to be missed!-Food and service were equally nice. Definitely enjoyed the culinary show presented right in front of us. Especially liked the seafood (the lobster and the cod), the fragrant foie gras as well as the A5 Kumam
📍 三原 Teppanyaki Mihara
Food and service were equally nice. Definitely enjoyed the culinary show presented right in front of us. Especially liked the seafood (the lobster and the cod), the fragrant foie gras as well as the A5 Kumamoto Wagyu beef thick cut!
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
在DiningCity總是可以發掘到之前未知的好餐廳~
在最近的Restaurant Week Fall Edition中,看到了這家位於將軍澳的鐵板燒餐廳《三原
原來將軍澳也有鐵板燒吃啊,真是美食天堂呢😋
《三原》由日籍主廚三原光史主理,也用上了他的名字為餐廳命名
主廚擁有豐富的烹飪經驗~在這裡,他就把鐵板燒的傳統風味,融合時尚和食的烹飪手法,呈現在客人眼前
餐廳空間很大,除了目測的三組鐵板燒座位外,還有一些一般餐桌
店員跟師傅服務都很不錯,其中有一位女店員更是會蹲下來,跟坐著的客人同一水平的對話,令人印象深刻
至於師傅,因為一位師傅準備數組客人的餐點,所以一對一的交流則較少
DiningCity的菜單比單點菜單便宜不少,但店員也有提供餐廳的恆常菜單讓我們參考
最後我們點了一個DiningCity午餐〔M9澳洲和牛薄燒 ($640 → $348)〕還有餐廳的午餐A〔A5 熊本和牛厚燒 ($548)〕
這樣就可以享受兩個套餐不同的前菜~A5和牛級數也是比DiningCity套餐裡提供的高呢~
季節沙律 Salad
日式蒸蛋 Japanese steamed egg custard
首先是兩個套餐都包含的前菜 - 沙律及茶碗蒸
沙律的胡麻醬下的很夠,十分惹味又開胃
茶碗蒸正常發揮~
季節沙律
日式蒸蛋

波士頓龍蝦 Boston lobster
M9和牛套餐的龍蝦前菜~
半隻波士頓龍蝦🦞份量十足,肉質彈牙,味道鮮美
在表面加上一層半溶芝士,太滿足!
另外還配上特製龍蝦汁,更能凸顯龍蝦的鮮味

鵝肝多士 Foie gras with toast
時令海鮮 銀鱈魚 Seasonal seafood - Cod
A5 和牛套餐的前菜有兩道,分別是鵝肝多士跟時令海鮮
〔鵝肝〕煎至外脆內柔嫩,放在香脆吐司上
在口中飄出油潤香氣,也可以沾上黑醋汁,平衡一下油膩感
是日時令海鮮為〔銀鱈魚〕,肉質相當柔嫩多汁✨
魚皮分開煎香脆,插在魚中,賣相一流
配上了瓜類蔬菜及帶松露香味的醬汁
鵝肝多士

M9 Australian Wagyu beef roll
M9澳洲和牛薄薄的一片,油花比例剛剛好
裡面包裹著的不是常見的蔥蒜,而是餐廳自家準備的配料,滿惹味的

A5熊本和牛厚燒
根據資料,A1-A5是日本食肉格付協会所訂定出來的標準,A、B、C的英文字母是指一頭牛身上可取得的食用肉比例多寡。「A」代表最多,而英文字母後的數字則是油花和肉質的評分,「5」是最高分
A5和牛當然就是頂級牛肉啦~🥩
美美的油花比例,又厚切,看著都叫人心動🥺
煎至半熟,裡面的肉色粉嫩
肉質依然細緻軟嫩、油潤萬分
伴以香脆蒜片同吃,十分滿足🥰
A5熊本和牛厚燒

鹽巴、黑胡椒、黑椒汁放了在碟上,讓客人按個人口味沾取
另外也配上了野菜,種類滿多~

炒飯 Classic fried rice
接下來就進入尾聲啦
加入了煙肉同炒的蛋炒飯,米粒粒粒分明,吃起來很香

麵豉湯 Miso soup
醬菜 Pickles
麵豉湯跟漬物不過不失
麵豉湯

甜品 Dessert
最後就是甜品啦~
是日甜品為〔白桃雪糕🍨〕,香味清新
剛好完美了整頓午餐🥰

Menu:
鵝肝多士
A5熊本和牛厚燒
季節今天再走訪位於ᴛʜᴇ ᴘᴀʀᴋꜱɪᴅᴇ食街內的一家高級鐵板燒餐廳 - 三原 ᴛᴇᴘᴘᴀɴʏᴀᴋɪ。看到介紹說餐廳最新推出了宮崎和牛壽喜燒套餐,還是期間限定套餐,作為牛魔王當然不能錯過。最愛關西版本的壽喜燒食法,即壽喜燒的肉是用煎烤再放入其他材料,這比起傳統關東火鍋式的吃飯,牛肉更香更惹味。.餐廳由擁有豐富日式料理經驗的日籍主廚三原先生主理,裝修高級豪華,有不同間隔私隱度很高。今天晚上全程一對一貼心服務,師傅會不時留意著我們的用餐進度,再安排下一道菜。.➿宮崎和牛壽喜燒套餐 💲680/位.✿ 季節三點刺身前菜有三款季節時令的刺身,包括燒鰹魚、帶子和蝦刺身。擺盤相當精美,刺身新鮮,厚切鮮甜。.✿ 茶碗蒸正宗日常料理必備的茶碗蒸。用完冷盤來一碗熱呼呼的蒸蛋,加了高湯鮮甜味美,口感軟滑就像芙蓉豆腐。.✿ A4宮崎和牛(160g)用過了前菜,來到重頭戲的和牛壽喜燒部份。壽喜燒由師傅席前處理,大家可以看到整個過情增加期待值。套餐用上了A4級別的宮崎和牛,每人有三片。和牛的色質紅潤,雪花般的油脂紋理,未開動已令人食指大動。師傅會分次準備牛肉,務求每片入口時也是熱辣辣。日本和牛的油脂感平衡入口即
➿宮崎和牛壽喜燒套餐 💲680/位
✿ 季節三點刺身
✿ 茶碗蒸
茶碗蒸
✿ A4宮崎和牛(160g)
用過了前菜,來到重頭戲的和牛壽喜燒部份。壽喜燒由師傅席前處理,大家可以看到整個過情增加期待值。套餐用上了A4級別的宮崎和牛,每人有三片。和牛的色質紅潤,雪花般的油脂紋理,未開動已令人食指大動。師傅會分次準備牛肉,務求每片入口時也是熱辣辣。日本和牛的油脂感平衡入口即溶,但還是會帶著牛肉的香氣。關西的處理方法會在煮的過程撒上比較多的糖,所以比較上會香甜一點。細火慢煮,肉質嫩滑,配上京蔥一起,很惹味。
✿ 季節野菜
有靚牛之外,再配搭蔬菜解膩。野菜盤有很多款不同的素菜,本期時令的季節野菜有皇帝菜、洋蔥、日本豆腐、冬菇、芋絲粉和野菜。以壽喜燒汁煮好,味道不會太甜也不過火,特別喜歡煮得很入味的冬菇和芋絲。
✿ 壽喜燒和牛飯
最後師傅再將餘下,充滿著和牛和清甜素菜精華的壽喜燒醬汁,添上蛋漿,為我們準備一份壽喜燒和牛飯。師傅很貼心地問我們喜歡蛋滑蛋的生熟度,加上粒粒和牛,很惹味、口感一流。
✿ 麵豉湯和漬物
跟飯一起,會附上用來佐飯的麵豉湯和漬物,完成很豐盛的一餐。
甜品
完整的一餐豈能沒有甜品,套餐最後的甜品部份絕不欺場,有芝麻奶凍、日式蕨餅再加上一點紅豆。為這一餐完美作結。
甜品
將軍澳高質晚市壽喜燒 — 三原今次同男友紀念日👫就去咗呢間將軍澳嘅日本壽喜燒專門店都試吓😆🫶宫崎A4和牛壽喜燒$680店員會先會講解個menu,而且服務態度都不錯,前菜包括以下呢三款刺身,食完刺身之後師傅會席前主理壽喜燒🥢 🐟季節三點刺身包括有帶子、鰹魚、牧丹蝦,刺身都好新鮮A4宮崎和牛(160g)師傅烹調嘅時候真係味道好香,未食已經覺得好吸引😍壽喜燒汁醬香甜,A4和牛肥瘦均勻,食曬三塊都不會好濟,牛肉熟度亦岩岩好~🥚茶碗蒸面頭放上三文魚籽,食落有好濃嘅海鮮鮮味,質感好滑溜,重食到粒粒冬菇🥬季節野菜 有芋絲、洋蔥、椰菜、皇帝菜、師傅使用壽喜燒汁烹煮野菜,椰菜全部索啲醬汁,洋蔥食落好甜好爽口,而豆腐亦煎得好金黃🍚碎牛肉炒蛋飯炒得粒粒分明🍮甜品牛奶布甸配紅豆蕨餅🫘地址:三原 將軍澳唐俊街18號The Parkside第一座地下G06號舖。#goeat日本#日本餐廳#日本料理#將軍澳美食#將軍澳好去處#壽喜燒餐廳#日本壽喜燒#將軍澳日本餐廳#將軍澳日本菜#三原#sukiyaki
將軍澳高質晚市壽喜燒 — 三原

宫崎A4和牛壽喜燒$680

🐟季節三點刺身
包括有帶子、鰹魚、牧丹蝦,刺身都好新鮮

A4宮崎和牛(160g)

🥚茶碗蒸

🥬季節野菜
有芋絲、洋蔥、椰菜、皇帝菜、

🍚碎牛肉炒蛋飯
炒得粒粒分明

🍮甜品
牛奶布甸配紅豆蕨餅🫘

地址:三原

2022-10-28 84 浏览
平時做嘢咁辛苦,當然要對自己好啲啦,所以就同朋友去咗依間食壽喜燒,前排見到佢新出左壽喜燒set, 都係$680一位,再加10%嘅服務費,就可以體驗依個壽喜燒嘅晚餐,CP值超高,廚師仲會喺你面前煮😍前菜:燒鰹魚,帶子刺身同蝦帶子好厚身,仲有少少檸檬味加啲Wasabi落去好Fresh , 燒鰹魚加洋蔥再加蒜片同蔥花,唔使點Wasabi同豉油已經好好味茶碗蒸好滑,上面仲有啲三文魚子點綴下,裏面呢都有好多餡料之後主角就嚟啦, A4宮崎和牛,師傅會喺你面前煮熟佢,再加壽喜燒汁,一路煮就已經聞到香味,和牛口感好豐富,油脂分布好平均,其實都幾大篇,再同日本雞蛋撈埋一齊食,真係好正!師傅燒咗兩片之後都會煮下菜,到最後呢就會煮埋最後一片,真係有啲唔捨得!🥲最後仲有個和牛粒炒蛋飯,唔好以為係炒飯底,其實係白飯底,不過呢,白飯就好軟熟同埋晶瑩,再配上和牛炒蛋,都已經好飽!當然都會有個甜品去作為依個晚餐嘅總結,白芝麻布甸同埋日式蕨餅整體來講,小編就覺得一餐飯CP值都好高,而且仲可以同廚師交流吓,好多同客人嘅互動,所以成餐飯嘅氣氛都唔錯,當然嘢食嘅質素都好好啦🥰

前菜:燒鰹魚,帶子刺身同蝦

茶碗蒸好滑,上面仲有啲三文魚子點綴下,裏面呢都有好多餡料

2022-10-27 83 浏览
想近近地喺將軍澳食日本嘢,記得之前經過呢間餐廳門面幾有日本feel,今次就去試吓啦!餐廳主打鐵板燒,但見到新menu有moonba鍾意嘅壽喜燒,而且一樣有師傅席前主理,所以就揀咗呢個套餐(๑˃̵ᴗ˂̵).🇯🇵 宮崎和牛壽喜燒套餐 $680/位.🐟 季節三點刺身三款刺身都好新鮮,鰹魚微微火炙逼出魚油,令魚肉更香滑。帶子肉質鮮甜,配上檸檬片多一份清新味道。甜蝦肥美飽滿,肉質爽彈。.🥚 茶碗蒸茶碗蒸入口鮮濃高湯味道,蛋蒸得幾嫩滑,裏面加咗冬菇鮮蝦等,再鋪上三文魚子更添鮮味。.🥩 A4宮崎和牛(160g)和牛色澤鮮嫩,油花分佈均勻,師傅先用牛油脂開爐,和牛落少少海鹽每邊煎一煎,再落壽喜燒汁煎到微微焦香。和牛吸收香濃壽喜燒汁,唔會太甜亦唔會蓋過牛味,蘸上蛋汁食,肉質柔軟口感細膩,滋味滿足(´∀`).🥬 季節野菜季節野菜一樣用壽喜燒汁煎煮,皇帝菜、洋蔥、旺菜爽口又keep到水份,豆腐表面微脆裡面綿密,冬菇、芋絲吸收晒壽喜燒汁好入味。.🍚 壽喜燒和牛飯白飯鋪上炒蛋同和牛粒,加上壽喜燒汁甜甜地,開胃又飽足。.🥣 麵豉湯、漬物麵豉湯正常發揮,醃蘿蔔、牛蒡甘甜爽脆。.🍮 甜品甜品有牛乳奶凍配士多啤梨醬 + 黃
🇯🇵 宮崎和牛壽喜燒套餐 $680/位

🐟 季節三點刺身

🥚 茶碗蒸

🥩 A4宮崎和牛(160g)

🥬 季節野菜

🍚 壽喜燒和牛飯
白飯鋪上炒蛋同和牛粒,加上壽喜燒汁甜甜地,開胃又飽足。

🥣 麵豉湯、漬物
麵豉湯正常發揮,醃蘿蔔、牛蒡甘甜爽脆。
🍮 甜品
甜品有牛乳奶凍配士多啤梨醬 + 黃豆粉蕨餅配紅豆。奶凍奶香幼滑,配上士多啤梨醬多份香甜。蕨餅煙靭Q軟沾滿黃豆粉,搭配紅豆或黑糖蜜一齊食,甜度啱啱好。

總括而言:餐廳以深木色日系設計為主調,簡約低調,環境舒適寧靜,服務都好好。席前師傅係比較少見嘅女師傅,親切細心,會同你傾下計,又會配合你食嘢嘅速度,用餐體驗同食物質素都相當不錯(^ω^)
2022-10-20 899 浏览
Restaurant Week 介紹位於將軍澳區優質鐵板燒,終於去試吓😄鐵板燒都試過幾間,不過呢度帶比我感覺有啲似食法國菜😂擺得靚、Chef又與我哋交流,長知識了😍Chef會將每項煮嘅食物放喺客人面前讓客人睇清楚自己嘅食物,之後再烹調😄我哋選擇:1. M6澳洲和牛薄燒$3482. A4宮崎和牛厚燒$548📌留意要每人落訂$100留位確認出席餐廳🍴季節沙律🥗 冇乜特別,一般正常啦波士頓龍蝦🦞M9澳洲和牛薄燒A4宮崎和牛厚燒日式蒸蛋Chef蝦身用芝士焗龍蝦🦞、蟹鉗用鐵板燒,各有特色,Chef建議8成熟,個人覺得其實咁靚嘅龍蝦,點樣都好食😋兩種牛及季節野菜😄我哋兩位開心Share,Chef幫我哋分兩份👍🏻宮崎牛肉質鮮嫩多汁,雪花均勻,好食😋不過唔知係咪放喺網架上,而只係4成熟,所以上枱有啲凍,未能將油脂香味完全帶出😅澳洲牛可能係薄切嘅關係,所以Chef以牛肉包住比較重味嘅菜物,個人覺得有啲浪費,食唔出牛味,比入面漬物搶咗味,嘥左😅角落頭放咗季節野菜、蒜片、山葵、岩鹽😍炒飯、麵豉湯、醬菜炒飯真係超正、超好食👍🏻👍🏻👍🏻甜品-芝麻味雪糕雪糕都好食嘅,不過硬到好似舊石頭咁,要放在室溫一段時間先食

我哋選擇:
1. M6澳洲和牛薄燒$348
2. A4宮崎和牛厚燒$548
📌留意要每人落訂$100留位確認出席

餐廳🍴

季節沙律🥗 冇乜特別,一般正常啦

波士頓龍蝦🦞

A4宮崎和牛厚燒

日式蒸蛋

兩種牛及季節野菜😄
我哋兩位開心Share,Chef幫我哋分兩份👍🏻
角落頭放咗季節野菜、蒜片、山葵、岩鹽😍

炒飯、麵豉湯、醬菜
炒飯真係超正、超好食👍🏻👍🏻👍🏻
甜品-芝麻味雪糕
雪糕都好食嘅,不過硬到好似舊石頭咁,要放在室溫一段時間先食到😂
2022-10-08
2022-10-17 124 浏览
🍲千里迢迢都要嚟食🥩一直都好想試席前壽喜燒,奈何城中最出名嘅店都好難卜😟而呢間位於將軍澳、做開鐵板燒嘅三原最近推出咗啱秋冬食嘅壽喜燒set!主理嘅小雲師傅更加係餐廳第一位女師傅坐陣~成飯都有講有笑食得好開心🥳特別要讚好細心,會留意你食嘅速度再煮,絕對唔驚未食完A就嚟B結果凍晒嘅情況🫰🏻($680).1️⃣季節三點刺身打頭陣嘅係燒鰹魚、帶子、蝦刺身。鰹魚皮火炙嘅程度剛剛好,有少少焦香而魚肉仍保持新鮮有肉感🐟兩片帶子薄切夾住檸檬片,鮮味提起咗🐚蝦就肥美飽滿~3款唔使點豉油都好夠味.2️⃣茶碗蒸好重鰹魚湯味,夾雜冬菇、魚子、白果同蝦,一咬爆魚子就更加幫茶碗蒸提鮮~good.3️⃣A4宮崎和牛主角🐮得3片所以好珍惜食,小雲首先用牛油脂開爐,離遠已經聞到好香嘅烤油味,之後每個塊和牛都會前後煎10秒左右再加少少壽喜燒汁,兩邊好脆好爆油脂香!配埋壽喜燒嘅靈魂蛋汁又香濃又滿足😍好唔捨得食.4️⃣季節野菜今期係皇帝菜+煎豆腐+洋蔥+野菜,估唔到皇帝菜用壽喜燒燒完之後唔會太甜,食落仲索索聲,佢有少少青但係清甜爽脆,超好食💕煎豆腐亦無諗過可以咁樣鎖個汁喺豆腐皮度,好特別。洋蔥同野菜都係一如既往地新鮮🫶🏻.5️⃣米飯(壽喜燒和牛
🍲千里迢迢都要嚟食🥩
1️⃣季節三點刺身
2️⃣茶碗蒸
3️⃣A4宮崎和牛
4️⃣季節野菜
5️⃣米飯(壽喜燒和牛飯)
基本上係將所有剛才剩下嘅精華大雜燴成為你眼前嘅飯,唔怕唔飽~麵豉湯同漬物正常發揮😋
6️⃣甜品
由十勝紅豆、黃豆粉蕨餅同埋士多啤梨醬白芝麻奶凍組成!紅豆同蕨餅都新鮮適度甜,要重點講白芝麻奶凍!首先無諗過芝麻都可以做奶凍,另外佢芝麻嘅香同奶凍呢種甜品真係好夾😘加埋士多啤梨醬酸酸味味咁真係為呢餐畫上完美句號
性價比:🌕🌕🌕🌕🌑
美味度:🌕🌕🌕🌕🌕🌕
獨特性:🌕🌕🌕🌑🌑
📍三原 (將軍澳)
🥩將軍澳唐俊街18號The Parkside第一座地下G06號舖
@teppanyaki.mihara #將軍澳 #將軍澳美食 #日本菜 #三原 #壽喜燒 #sukiyaki #鐵板燒 #teppanyaki #japan #香港餐廳推介 #hkfoodie #wagyu #和牛 #香港好去處 #九龍好去處 #新界好去處 #性價比高 #香港美食指南 #food #foodie #foodporn #foodiehk #hongkong #hkfood #食評 #食好西 #人氣美食 #香港美食
2022-10-04 128 浏览
這次已經是本人第四次光顧,不過好肯定是最後一次,服務差了許多!去年初次光顧,服務員殷切招待,廚師與顧客有說有笑。之後,我們偶然也會前往光顧。今日中午再次前往,覺得服務差了,食物質素一般。我們一家人,點了不同的午餐,可能是太過複雜吧!上菜有點亂,點了A餐的卻端上了B餐。我女兒還未食完,服務員就匆忙把食物收走,還有燒帶子過熟🤦‍♂️!還有我覺得餐廳的抽風系統是時候維修了,以前不會成間房間都會充滿煮食的氣味,可是今次有點像去了大排檔一樣,夠晒鑊氣!真的很可惜,以前覺得這間餐廳很不錯,可能現在疫情過後生意好了,服務員的態度差了,他們認為只是前來吃午飯的人都是消費不起的,那麼好吧留待高消費的人幫襯吧!
2022-10-04
庆祝纪念
生日
2022-09-27 882 浏览
訂左食1330。去到既時候已經坐滿晒,凈低我地訂既兩個位。由於我地係最尾到。所以基本上其他人都食到一大半。見到其他客人想分享美食,廚師又會細心分件。唯一擔心衛生,我地既野食,擺盆擺在其他客人面前。前菜係無特別的日本沙律加茶碗蒸。我既套餐有煎帶子,啱啱好仲有小小生,好味,但下面既煙肉太濃味了。老公有鵝肝多士,多士夠脆,鵝肝剛好熟晒,真係靠師傅既經驗喇。第二道菜係煎魚,皮煎到脆卜卜。第三道我可以㨂龍蝦或鮑魚。一直都係鍾意鮑魚多。當然叫鮑魚啦。忌廉汁底加小小酸味既汁。個人覺得凈食鮑魚已經好正。主菜我同老公交換,(我地睇餐牌既時候就決定交換,佢地唔知點解聽到,上菜時候就上到我地想食果碟)因為我想食牛舌,而佢鍾意牛肉多d. 佢叫左澳洲和牛,見到真係好薄啊。結果師傅有問佢要幾熟?老公要三成,但塊和牛薄到咁樣要控制響三成都真有難度。最終老公覺得入面卷住既菜/菇類太有味,其實佢食唔到和牛既味道。上面既京蔥其實仲好生,反而有一陣特別既甜味。而我既千舌就非常好煮到入面一絲絲咁樣。濃濃既味,令我覺得自己食緊西餐。最尾既炒飯已經唔係好食得落,因為西式煮法落得太多牛油。已經好飽了!最尾上埋一杯荔枝味雪糕。俾75
訂左食1330。去到既時候已經坐滿晒,凈低我地訂既兩個位。
由於我地係最尾到。所以基本上其他人都食到一大半。

前菜係無特別的日本沙律加茶碗蒸。

第二道菜係煎魚,皮煎到脆卜卜

而我既千舌就非常好
煮到入面一絲絲咁樣。濃濃既味,令我覺得自己食緊西餐。

最尾上埋一杯荔枝味雪糕。俾75分啦!

成餐午餐,只係問過我老公一個野食如何?同埋同佢換過刀叉啫,咁我呢?
講明慶祝生日,但對我既服務都無我老公咁好
2022-09-23
庆祝纪念
生日
2022-09-24 154 浏览
月頭喺外地返嚟, 所以好多飯局, 網上睇到好多留言話ok, d相又幾靚, 心諗都應該唔會太差, 咪同朋友試下, 環境都幾舒服, 但有d迫, 唔太多位。鐵板燒野食都幾新鮮👍。第一次食鐵板燒係食鵝肝先, 以為會有🧐, 點知真係有😨! 成餐飯變到冇晒味覺😩, 龍蝦, 鮑魚, 魚, 完全冇味😭, 因為已經成口油!!!食野唔係應該由淡食到濃, 點解會變成咁🙄? 唔知點解睇人哋d相, d野食好似有d唔同, 我哋食就變晒樣, 龍蝦冇頭冇尾, 有d失望!!! 煮鮑魚個廚師問我哋要唔要個內臟, 到食牛至俾我哋, 又分開搵隻碟仔上, 好怪! 冇樣野食可以影得😅!另外唔知點解全餐飯我哋都認為好唔衛生😒! 鐵板師喺我面前用手拎食物, 一d衛生常識都冇, 都仲叫係疫情, 冇工具都有手套, 咩嘢都用手拎, 好污糟!其實可以再嚟食, 希望下次再嚟會有改進, 但首先真係要培訓下d鐵板師嘅衛生常識😏
! 冇樣野食可以影得😅!
2022-09-05 182 浏览
環境: 嗰日有啲嘈 有個小朋友走嚟走去無人控制服務: 嗰日冇落雨 強迫我擺把傘喺佢門口 但係每個客人都係擺係座位側邊 我完全冇開過把傘係乾嘅 都唔緊要 刀叉全餐飯都冇換過 佢收咁嘅價錢完全唔make sense 之前嗰度菜的醬汁完全影響下一道菜味道食物: Totally overpriced 話係日本師傅 啲鐵板燒完全唔正宗 嗰日唔係日本師傅煮前菜沙律: ok不過不失煎帶子: ok 算係新鮮 但係調味就重咗啲魚: 唔記得咗咩魚 但係算係不過不失 配咗啲西式醬汁但係唔係好夾 呢啲煮法煎脆魚皮嘅話 鐵板燒唔應該配啲咁酸嘅味道 鮑魚: 牛油醬汁完全覆蓋咗鮑魚嘅味道龍蝦: ok 算係幾好食鵝肝: ok 煎得熟咗少少薄燒牛肉: 傳統嘅都會加蒜頭蒜片 唔配蒜頭嘅話完全帶唔出牛肉嘅香味 鐵板燒薄燒牛肉冇咗蒜頭或者蒜片完全冇咗精髓炒飯: Normal 應該用牛脂炒但係冇 冇香味甜品: 芝麻布丁全餐飯最好食Conclusion: 以佢收咁嘅價錢同埋食物嘅質素 我會揀返港島嗰啲鐵板燒 而將軍澳呢個區域嚟講佢算係差唔多最貴 除咗一間食omakase外 但係我寧願出返去食 叫做好似有少少fusion 但係做得
環境: 嗰日有啲嘈 有個小朋友走嚟走去無人控制

前菜沙律: ok不過不失
煎帶子: ok 算係新鮮 但係調味就重咗啲
鮑魚: 牛油醬汁完全覆蓋咗鮑魚嘅味道
龍蝦: ok 算係幾好食
鵝肝: ok 煎得熟咗少少
炒飯: Normal 應該用牛脂炒但係冇 冇香味
甜品: 芝麻布丁全餐飯最好食

Conclusion: 以佢收咁嘅價錢同埋食物嘅質素 我會揀返港島嗰啲鐵板燒 而將軍澳呢個區域嚟講佢算係差唔多最貴 除咗一間食omakase外 但係我寧願出返去食 叫做好似有少少fusion 但係做得唔出色

2022-08-23 217 浏览
(ノ*>∀<)ノ久違的鐵板燒料理Part 1🫶🏻8月頭入左將軍澳同朋友一齊食午餐🥣午市既價錢相對平過晚市,人均$600-$800,但食物方面都會少過晚市🤣今次揀個set 對我黎講都幾夠飽,食材新鮮,不錯👍🏻┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜ lunch set B $780 Lunch 選擇頗多,有鮑魚,龍蝦,鵝肝,三心兩意之下揀左龍蝦🦞同A5和牛厚燒🤪比較印象深刻係A5熊本和牛,和牛色澤粉嫩,雪花分佈平均😻,師父建議7成熟最香口,牛肉粒入口充滿油脂感,肉味濃厚仲會配上蔬菜,減低油膩感!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈當日既時令海鮮係銀鱈魚,魚肉厚實彈牙,沒有仼何腥味🤤配上黑松露海膽汁昇華左魚鮮味!味道層次感突出另外,魚皮都非常薄脆,師傅用非常俐落既烹調技巧將魚肉同魚皮分開👏🏻經過不斷在鐵板的按壓,令到魚皮變得非常脆香~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈另外波士頓龍蝦絕對係亮點之一🤪師傅直接係肉上面淋左醬汁,龍蝦肉同殼好容易起~可以直接享用!好岩我呢啲手殘人士🙈龍蝦肉質有彈性,味道鮮甜,調味後仍能保留龍蝦原有的鮮甜🌟┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈食鐵板燒除咗享受美食之外,仲可以睇到
(ノ*>∀<)ノ
久違的鐵板燒料理Part 1🫶🏻
𐂐 ⠜ lunch set B $780
仲會配上蔬菜,減低油膩感!

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
龍蝦肉質有彈性,味道鮮甜,調味後仍能保留龍蝦原有的鮮甜🌟

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
食鐵板燒除咗享受美食之外,仲可以睇到師父處理食材既技巧😳每一下都手起刀落,真係好似一場表演!第一次黎覺得門面至內在環境都好有格調!而且空間感足夠,座位舒服,值得回訪🌟

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
Ig @cheri_foodiary