曾經在日本吃過一直念念不忘,直到知道三田製麵所開設到香港十分高興。銅鑼灣分店開業時曾經有吃過一次,覺得水準也不賴。今天和朋友一起來到尖沙咀分店。個人認為🔸特濃豚骨魚介沾麵$78最好食。麵條份量有得揀大中小,同一價格。今天比較餓,點選了中份量210g(溫/冷麵條)。沾湯非常濃郁,魚介味好香。豚肉為薄切,夠嫩滑,另配半隻溏心蛋和荀。吃完整碗面後,可要求店員加清湯到沾汁入面,好飲!另外仲叫左黑胡麻雞翼,一樣燒得好juicy好好食!😋😋

2019-12-18
  • 濃厚豚骨魚介沾麵
2019-11-07 493 浏览
K11食乜好成日見到呢間三田拉麵店 都想試下!今晚終於幫襯下!環境都幾舒服!睇下個限定餐牌 鹽味沾麵😬😬通常都係好濃既魚介沾麵,見呢個清啲就試下!味道都ok咼 麵質地岩岩好👍🏼👍🏼不過大食就吾夠食價錢都係甘上下☺️☺️
K11食乜好
成日見到呢間三田拉麵店 都想試下!
今晚終於幫襯下!
環境都幾舒服!
睇下個限定餐牌 鹽味沾麵😬😬
通常都係好濃既魚介沾麵,見呢個清啲就試下!
味道都ok咼 麵質地岩岩好👍🏼👍🏼
不過大食就吾夠食
價錢都係甘上下☺️☺️
2019-11-03 419 浏览
依家拉麵店嘅價錢好合理,好似我嗌嘅三田拉麵咁,$78咋,出邊閑閑哋都過百啦。佢嘅份量都OK幾大碗,夠飽,味道唔算太鹹,但係可能我哋食開嘅拉麵都係豬骨湯嘅拉麵多啲啦,咁呢個魚湯可能大家會覺得好似味道唔係太突出。依個沾麵都係幾大碗,味道不錯,鹹度適中,同拉麵一樣都好彈牙幾唔錯㗎,不過依隻面就會粗身少少。即場炸嘅小豬扒就真係令我有驚喜啦,真正做到外脆內軟,熱辣辣!正!呢個炸雞翼都係令到我依個平時唔食雞皮嘅人都食埋啲雞皮呀!佢寫住黑椒味我諗住仲會好重口味添,點知原來係甜甜地㗎我係鍾意食甜野既人黎架嘛,所以真係抗拒唔到。間餐廳嘅裝修就普普通通啦都係日式嘅風格,但係都幾寬敞囉,尤其是門口位兩張枱有位擺BB車真係一流!總括來講呢個價錢呢個質素,不錯。

三田拉麵

沾面

小豬扒

炸雞翼

總括來講呢個價錢呢個質素,不錯。
三田拉麵
小豬扒
炸雞翼
2019-10-30 285 浏览
沾面是該店招牌,所以點了,但味道不覺得有太大驚喜,湯太濃。而面質都一般面的份量有三個選擇,大的份量好足,足夠飽。另外都點了其他小食,泡菜和蟹餅,泡菜十分小碟,不划算,餅反而好食!
2019-10-23 351 浏览
依家逢星期四都約咗朋友係老地方酒吧敘舊,所以逢星期四都會去尖沙咀。原來我同女朋友咁耐都未食過三田製麵所,所以今次就試吓啦!-濃厚豚骨魚介沾麵其實所謂魚介,就是各式的乾魚。我本身好鐘意食日本麵,特別係烏冬同沾麵。沾麵其實係熱湯底加冷麵,所以整碗麵夠唔夠熱好睇熱湯底有多熱,而今次碗麵我覺得係「唔夠熱」的,尤其食到後期傾多陣計發現我湯底已經凍哂,我喺出面食過沾麵佢哋會特登有一塊熱石整返熱啲湯底,但係今次就冇,所以有啲失望。另外我覺得湯底太鹹,可能嗰啲係魚介嘅鹹味,不過我自己鍾意偏淡嘅食物~-半熟蛋拉麵女朋友真係好鐘意食流心蛋,佢一到食,一到「嘩嘩聲」。今次食嘅糖心蛋係用滷嘅方法整,雖然未算係好流心,但味道足夠。-蟹肉忌廉薯餅完完全全新鮮整出嚟,超級熱。其實我發現食完成舊薯餅係冇蟹肉味嘅,更加遑論搵到一舊蟹肉。但係純粹以薯餅嚟㗎我覺得都OK嘅,再加上忌廉,所以舊薯餅好滑。
半熟蛋拉麵
2019-10-17
2019-10-16 283 浏览
久違的沾麵😘記得朋友推介過這間日本過江龍,碰巧在尖沙咀吃飯便走來嚐嚐,據說在日本是頗有名氣的連鎖品牌,自家製粗麵條是其賣點。濃厚豚骨魚介つけ麺 $78小(140g) • 中(210g) • 大(280g)麵條可選「熱麵」和「冷麵」,然而吃沾麵,王道必然選冷麵——冷縮熱脹下,麵條才會更煙韌有口感、小麥芳香更明顯、更能綻放麵條甘甜。而這裡的自家製作麵條確實滑順潤喉,緊實彈牙,只是嚼不出小麥芳香。朋友選了熱麵,其實冷熱分別不大,只是稍微沒那麼冰涼,但同樣保持了嚼勁。然而沾湯味道明顯是過鹹了。魚介味濃,豚骨香不太明顯,裡頭藏了一粒豚肉粒🤣欣賞沾汁變凍後亦不會變得過油而難以入口,溫度的變化意外帶出不同味道,冰涼的食法也很不錯。而配料的溏心蛋、瘦叉燒、荀絲,也有一定水準。然而只能說是一碗合格/還滿好吃的,但各處都沒有驚喜、沒有任何過人之處的沾麵😂😂自家製唐揚げ $38而這間沾麵店,最好吃的竟然是它的自家製炸雞!雞肉新鮮炸起,帶有肉汁、外酥內嫩,真的很有質素。炸雞比沾麵還好吃是怎麼回事…?
濃厚豚骨魚介つけ麺

濃厚豚骨魚介つけ麺 $78
小(140g) • 中(210g) • 大(280g)

而配料的溏心蛋、瘦叉燒、荀絲,也有一定水準。

自家製唐揚げ

自家製唐揚げ $38
濃厚豚骨魚介つけ麺
自家製唐揚げ
2019-10-06 282 浏览
早前去到尖沙咀好想食沾麵,所以就黎到"三田製麵所", 次次經過都見到好多人排隊,好彩今次2個人好易搵位🤣🤣排左一陣就入得😃今次叫左 🐽😋濃厚豚骨魚介沾麵👍🏻😍大滿足😃麵質好有口感👍🏻沾麵既湯又吾會太濃,味道岩岩好,每條麵都可以沾上湯😍正😋食完吾會有口乾🤣🤣唐心蛋都好味👍🏻**🍜麵可以選擇份量: 小,中,大,特大 (前三個同一個價錢)

2019-10-01 320 浏览
同三個朋友喺尖沙咀行完街,諗緊食乜,突然想食拉麵,朋友話想試吓K11呢間拉麵,去到等左15分鐘就有位,都算好彩最搞笑係其中一位朋友第一次食沾麵,而沾麵係呢間鋪頭最出名,仲可以選擇加大個面底不用價錢適合晒大胃王嘅朋友,就算加特大麵底,只係需要加多$10!我偷吃了朋友一口沾麵,沾麵味道比較濃厚我也喜歡吃!中左3個小食,覺得雞翼好出色胡椒雞翼餃子,蟹肉忌廉薯餅都好好味性價比高,侍應服務都好好,坐得叫做舒服

中左3個小食,覺得雞翼好出色胡椒雞翼

餃子,蟹肉忌廉薯餅都好好味

性價比高,侍應服務都好好,坐得叫做舒服
胡椒雞翼
2019-09-30
胡椒雞翼
  • 濃香豚骨魚介沾麵
  • 三田流煎餃子
2019-10-01 216 浏览
今日三個女仔shopping完!🛍到尖沙咀搵間野醫下肚!💋之前經過河內道對面成日見到有間大大間拉麵店舖好想去試!🙈每次都只係經過,所以同朋友提議不如食拉麵!🍜去到排隊冇幾耐就可以入去!🥰呢度有沾麵同拉麵揀!🍜我朋友就揀咗沾麵!🍜而我就揀咗拉麵!🍜因為係香港食沾面🍜次次食親都感覺麻麻!😫叫拉麵最穩陣!🍜試咗朋友一兩啖沾麵的確咸左小小!🙈反而拉麵好食!🍜👍🏼仲要係我最鍾意食嘅中華麵!🍜我成碗清晒!😋而我哋都叫咗幾款小食!胡椒雞翼好食!🐔忌廉蟹肉薯餅也不錯!🦀🥔餃子方面我就冇食!🥟因為原來入邊有韭菜的!🙈因為小妹唔食韭菜!整體來講都唔錯!👍🏼價錢方面每人都係除開百零蚊!💵又坐得幾舒服!所以鍾意食中華面嘅朋友都可以過嚟試一試!🍜#三田製麵所
今日三個女仔shopping完!🛍到尖沙咀搵間野醫下肚!💋
#三田製麵所
2019-09-29 183 浏览
妹成日都話cwb 既山田製面好食,今日一齊路過k11 呢間,決心試一試佢。我要左"濃厚豚骨魚介沾面"($78),妹就要左"濃厚豚骨魚介辛沾面"($80)面既質地黎講就好似硬d 既烏冬,無我之前係日本食過既沾面咁彈牙。湯底黎講佢碗湯唔夠熱,需知道沾面山湯就係要夠熱同埋夠濃味,咁先可以將佢既湯汁好好地掛係面上,湯夠熱應該係基本要求。其實仲有個小插曲,本身我地仲嗌左個小食"三田流手羽先,唐辛子風味". 但係雞翼黎到時一睇就覺得個皮係林既,一d 都唔脆,同menu 張相差好遠wor咩事。好在表達完意見個staff 肯比我地cancel 個小食,唔使硬食。不過呢個小食既樣已經令我地對呢間野廚房既能力產生懷疑。

2019-09-25 236 浏览
仲記得有一輪我係好迷沾麵,依家睇返原來都隔左一排無再食😳假日前夕尖沙咀四圍係人山人海,無訂位之下本身想食既餐廳滿座唔接受Walk In😭朋友們就決定去間有得排隊既餐廳,最後都排左成半個鐘,入到去之後要拿拿臨落單,跟住一夠鐘店員就會提醒要埋單,都咪話節奏唔急速👉🏻👈🏻▪️ 濃厚豚骨魚介沾麵💲78 (中)沾麵有三四款,我呢款係小中大同價,女仔通常都係要中既210g,正常係熱湯底加冷麵,不過個人唔特別鍾意凍麵條,平時都好少食冷麵、凍烏冬、凍蕎麥麵等等,所以有得揀凍熱之下多數我都係要熱麵🙈但熱麵出到黎唔係好熱,仲要個湯底本身都唔夠熱,成兜野越食越凍😭湯底尚算濃郁,麵條粗身掛湯度不過不失,另外我一向鍾意食偏硬麵條,但呢個既芯未免太過硬身,呢點我自己都覺得有啲意外,如果凍麵既話咪再硬啲🤔至於叉燒比較乾身鞋口,溏心蛋有滷過既,未算係好流心,但都尚可接受🥚整體少失望,回頭率唔高🔎 整體評分(6/10)🥜:個人暫時都係最鍾意麵屋一燈湯底味道,但記得之前食同樣有唔夠熱既問題,而鍾情於重口味湯底既建議試黑龍,漁場台風或者麵屋一燈既麵質就較為合我心意,西環既彩環境惡劣全餐廳係臭廁所味永世難忘已經比我列入黑名單🤪

▪️ 濃厚豚骨魚介沾麵💲78 (中)
濃厚豚骨魚介沾麵

🔎 整體評分(6/10)

2019-09-25 168 浏览
早排係網上見到有另一間店推出新口味沾麵嘅片,勾起咗我想試沾麵嘅念頭。本身係打算幫襯個間,但後尾發現價錢唔算平,而且睇食評話個間現時嘅收費愈嚟愈怪。安全起見,都係搵過另一間正常啲嘅沾麵店過下口癮就算。-濃香豚骨魚介沾麵(210g)第一次食沾麵嘅我仲以為湯底同普通拉麵差唔多,但原來係濃稠好多。湯底鹹香濃烈,基本上將麵蘸少少湯已經好夠味。仲可以選擇要咩份量嘅麵,一共分為4個大小,我揀咗中size,但份量都幾多。對女仔而言,可能揀細份已經夠飽。亦可以揀冷麵或者熱麵,冷麵口感幾煙韌有彈性。-章魚丸子一共有5粒章魚小丸子,比起街邊個啲同日本食到個種係細粒啲,但味道又出乎意料唔錯。入口熱辣辣,但外皮煎得好焦香脆口,好似食緊大阪燒外皮嘅感覺。餡料軟糯,粉漿味唔算太重,章魚粒彈牙。
安全起見,都係搵過另一間正常啲嘅沾麵店過下口癮就算。

-濃香豚骨魚介沾麵(210g)
湯底鹹香濃烈,基本上將麵蘸少少湯已經好夠味。
對女仔而言,可能揀細份已經夠飽。
亦可以揀冷麵或者熱麵,冷麵口感幾煙韌有彈性。

-章魚丸子
餡料軟糯,粉漿味唔算太重,章魚粒彈牙。
章魚丸子
2019-09-05
章魚丸子
2019-09-23 144 浏览
這間店開張到現在一直想試,終於有時間晚上來一試,我們很好彩不用排隊就可以入座,聽聞這家店麵的沾麵好好吃😋所以我一定是選濃香豚骨魚介沾麵🍜味道濃,另一碗就叫了湯麵🍜麵質不錯👍🏻是我杯茶,另外叫了一客唐辛子風味雞翼,味道還可以啦!不算太特別😬
2019-09-08 254 浏览
經過好多次,因為weekend唔想排隊,所以嚟咗呢度下午茶。日本餐廳過江龍一半水準會大跌,但鋪頭裝潢、餐牌同店員睇落都有板有眼。店面幾闊落。喺K11隔離,地點十分方便。點咗辛辣沾麵,等咗大概五分鐘。一食落去感覺驚喜!湯底好香,麵韌度啱啱好,有日本既質素。小食既蟹肉忌廉薯餅就比較普通。店員有日本人,加重日本風味:P餐飲亦有幾多選擇。除咗汽水,有蜂蜜綠茶、calpis、烏龍茶等。會再嚟:)下次會試下佢既飯。

店員有日本人,加重日本風味:P

會再嚟:)下次會試下佢既飯。
2019-09-06 211 浏览
平日的晚上人在尖沙咀,9點多時段,不少食肆都就收舖,即去收得比較夜的茶記或拉麵店,行過成日經但從未幫襯過的三田製麵所,主打沾麵,進駐香港好幾年,今次一於試下,呢個時段都係好多人,幸好有3個位唔洗等。 店子環境頗大,樓底高,裝潢以木有系為主,和風設計,光線明亮,我們坐的是吧枱。 Menu,雖然主打沾麵,但仍然都係想食拉麵。 半熟蛋拉麵(中),$90。 湯底味道濃郁,質感稠身,都幾重口味,半熟蛋嫩滑,大片薄切的叉燒口感軟嫩,麵條口感彈牙。 三田特製拉麵(辛辣),$80,鯨的。 濃香豚骨魚介沾麵,$70,田會長的。味道正常水準。
Menu,雖然主打沾麵,但仍然都係想食拉麵。
半熟蛋拉麵(中)
半熟蛋拉麵(中),$90。
三田特製拉麵(辛辣)
三田特製拉麵(辛辣),$80,鯨的。
濃香豚骨魚介沾麵
濃香豚骨魚介沾麵,$70,田會長的。

味道正常水準。