2017-07-23
第一次食九重鮮,見過廣告好多多地方都有類似依d,今晚放工就擇左依到。飲左杯熱玄米茶同另外朋友叫錫蘭檸檬茶。先有前菜,黑豆甜而硬實,紅豆特別係韓國菜出現。點少得韓國泡菜,辣嫁呢!但食落幾正,同開胃。怕辣既我,會食酸紅蘿蔔同白蘿蔔帶酸,中和返。微酸唔會太過。蒜子椰菜紅蘿蔔好中菜咁,易入口。食完仲可以添少少,無哂豆豆,要左中華沙律。另外比左兩隻醬我地,係黑白兩道嘅黑蒜醬同埋阿豬媽嘅韓國辣醬。枱上有沙瓶5分鐘食頭一層兩層!食唔切可以放係保溫碗,好貼心,咁可以慢慢食。第一層係蟶子上有蕃茄韮菜,湯汁甜甜地熱口,哈哈。蕃茄配蟶子幾得意,無阻鮮味。彈牙易咬,無醬汁都ok。點左黑蒜汁反而比佢搶左味。象拔蚌大隻得嚟,花紋好出,肉食落似厚牛肉。北寄貝好脹身大隻,食落軟中帶肉感。白菇落辣醬去草味。第二層係元貝,勁多湯汁,內左一絲絲大大隻,煮得岩岩好不老身。大蝦去殼後都大隻既,彈牙肉,甜就夠我嫁啦,想再野味d就加汁啦。大花蛤,點黑蒜醬一流!一口入口,全無沙,肉好就真感。同有一個菜類,絲瓜多汁無黃,百頁豆腐嫩似枝竹咁,又似似地扁魚蛋。第三層係木耳及菇類就清甜。新鮮花尾龍躉有蛙蛙菜係底,所以我地魚肉一夾都輕鬆不爛。
飲左杯熱玄米茶同另外朋友叫錫蘭檸檬茶。
第三層係木耳及菇類就清甜。新鮮花尾龍躉有蛙蛙菜係底,所以我地魚肉一夾都輕鬆不爛。肉咸咸地又厚似1.5倍龍利,皮多膠! 得兩條小骨!芝士丸皺皮,芝士味都重,汁好結食完有d飽呀。刀蚌硬身好多,比較乾身沙巴肉蟹多膏,係勁多又黃。size唔細,2個人岩岩好花心機!殼懶d都可以咬開既,易起肉,肉清甜同蟹腳都多肉。木瓜皮軟哂是甜。
最後一層菜有南瓜粉粉的甘甜。粟米好大件,微甜。黃色蕃薯有蕃薯味但淡點,蒸氣好大好處係每件都蒸到軟而不爛!依個蕃薯雖不是很甜,但都沒有生水。墨汁豚肉丸,豚肉味好重,墨魚白色一小粒粒係丸中。鮑魚中size,勝在夠林夠嫩,鮮就普通啦。厚切黑椒牛舌牛味好重,係今餐海鮮中一點紅肉!
素魚湯底,有峴,韓國年糕及娃娃菜,好清新配。先去左層油,食落淡淡地,好健康,今餐一餐基本都是海鮮喔。