2018-07-29 73 浏览
甚少在這麼一個幽黑的環境和朋友吃火鍋,人客不算多,環境寬敞而清淨。點好食物後,侍應便為我們倒醬油和端上各種醬油配料;驟眼看得出連醬油配料瓶也有配過顏色!湯底招牌亞古鍋有花膠、螺頭、碎瑤柱、紅棗、藍棗、杞子和藥材等。不得不讚的是湯底滾了之後,店員為我們盛湯。但我略嫌湯底重味精,雖然明明湯底在靜止的時候會有媽媽煲天然靚湯時那層薄膜在表面🤔我們的食物來了!四合丸、廣島蠔、炸響鈴、生菜。四合丸整粒是肉,吃起來不會很「粉」;廣島蠔新鮮又肥美;炸響鈴蛋味香濃;生菜也新鮮潔淨😌😌😌肉類方面,我們點了蒙古涮羊片和騸牯牛三寶;光看顏色就得知是高質又新鮮的肉類吧!特別喜歡涮羊片,不膻不臭;薄切得來又有肥肉,吃起來比牛三寶更香滑👍🏻👍🏻👍🏻另外值得一讚的是,店員主動為我們撇油多達四次👍🏻👍🏻👍🏻

另外值得一讚的是,店員主動為我們撇油多達四次👍🏻👍🏻👍🏻

2018-07-25
2018-07-27 1185 浏览
 這天又來到銅鑼灣登龍街Midtown, 今晚想試27樓嘅"亞古鍋", 同事話食材非常優質, 帶咗屋企人試。 店內 睇落幾高檔, 今晚就豪一次啦。店內燈光柔和 優雅舒適, 座位闊落足夠空間感。 近窗邊也有遠海景, 更設有露台位置。"亞古鍋"意思是搜羅世界優質食材。 非常期待究竟如何優質。 先來的是調味架,讓客人自家調製醬料。 從衆多鍋底中我們選了 "招牌亞古鍋"。招牌亞古鍋$388材料有花膠,螺頭,瑤柱碎和精選藥材。 淺米色的湯底, 熬煮得很濃郁,味道很清甜滋潤 ,膠質很重,嘴唇都黏黏的。 花膠都有 5,6片。 我們每人都飲了兩碗才開始打邊爐。騙牯牛系列騸牯三寶 (半份) 牛頸脊,邊抓,腩包香港人真係食得招積,騸牯牛系列 真係好專業, 頂級牛肉仲要分唔同部位。顏色很靚 ,手切得很立體。 尤其表面那朵牛肩脊玫瑰花。 味道真係冇得輸, 各有特色。 "牛頸脊"可以用爽嫩形容, 雖則切到很薄 入口即溶但又有少少油花少少咬口, 好食到難以形容。 "邊抓"部位亦牛味出衆, 冇牛頸脊那麼多脂肪紋但肉質軟嫩, 有咬口有肉味唔會嚡。 "腩包" 比邊抓更有肉味更少脂肪, 肉質鮮嫩。對於騸牯三寶印像

從衆多鍋底中我們選了 "招牌亞古鍋"。

招牌亞古鍋$388

騸牯三寶 (半份)

騙牯牛系列
騸牯三寶 (半份) 牛頸脊,邊抓,腩包

對於騸牯三寶印像很深, 果然是優質食材。

瑤柱冬筍丸(豬肉,瑤柱,墨魚,冬筍粒)$88
手打肉丸滾完之後仍然非常鬆軟, 有海鮮嘅味道, 因為加入了乾瑤柱墨魚, 冬筍粒味道亦非常獨特。

豚肉韭菜餃$58
韭菜和豚肉覺得非常幼細, 品嚐到餃子都可有細緻的肉質。 餡料調味適中, 非常美味。

日本廣島蠔

日本廣島蠔$68
鮮甜肉滑, 淥完唔會過份縮水。

蔬菜籃
有冬菇,粟米,本菇,白菜,仔油麥菜,生菜, 旺菜。。 每款都精心挑選, 選用最清脆嫩綠的部分, 索滿花膠湯底, 旺菜及油麥菜尤其清甜脆嫩。

蒙古涮羊片
羊肉片薄切得來算有咬口, 很嫩滑, 冇咩羊肥膏, 真係啖啖肉又唔 羶。

食物質素非常滿意, 手工精細, 鍋底尤其滋潤。
招牌亞古鍋
騸牯三寶 (半份)
日本廣島蠔
2018-07-25 59 浏览
朋友話想打邊爐, 咁就上openrice搵到呢間亞古鍋,試下新野ma~因為時間仲早, 所以唔係好多人, 但樓底好高好舒服, 真係岩哂傾計~一坐低就梗係揀左醬料先啦~今次叫左呢個招牌亞古鍋, 呢個湯底好足料, 有花膠, 螺頭, 瑤柱仲有d藥材~個湯底一黎到唔係落食物先, 係要滾左個湯俾我地飲先, d侍應仲會幫我地分落個碗到先~真係有花膠架我地仲飲左2碗湯tim~飲完湯侍應就會幫我地個鍋加番湯, 就可以淥d食物啦~加拿大桶蠔~呢個同平時出面食既急凍蠔好勁多, 食落口勁鮮好好味~騸牯三寶~呢個牛肉放得好靚, 中間仲整左個花tim...呢個拼盤有牛頸脊, 挽手同邊抓, 雖然唔知係咩部位但係d肉好嫩好好味呢個係蒙古羊肉, 平時真係好少打邊爐食羊, 不過好彩食個時唔會好大陣so味~打邊爐梗係食炸魚皮啦叫左個油麥菜, 食得健康d呢個丸叫四合丸, 其實係墨魚, 蝦, 豬肉同火腿打埋一齊, 真係第一次食, 好彈牙~值得一讚係侍應會主動幫我地”不”走鍋面既油, 環境太舒服, 剩係掛住傾計, 反而叫得唔多野食但下次都會再黎食

一坐低就梗係揀左醬料先啦~

真係有花膠架
我地仲飲左2碗湯tim~

飲完湯侍應就會幫我地個鍋加番湯, 就可以淥d食物啦~

加拿大桶蠔~
呢個同平時出面食既急凍蠔好勁多, 食落口勁鮮好好味~

騸牯三寶~
但係d肉好嫩好好味

打邊爐梗係食炸魚皮啦

叫左個油麥菜, 食得健康d

但下次都會再黎食
2018-07-25 734 浏览
這夜相約了閨蜜到此吃火鍋店內空間感大,更有落地玻璃,可以在到窗外美景,坐得舒適鍋底跟材料的選擇不少呢,花了些少時間才選好吃什麼才好喔點選之後就混混醬吧當中的XO醬好香啊鍋底選上了店家的“ 招牌亞古鍋”HKd$388+10%鍋中有著花膠、響螺及不同的藥材啊,很滋補的感覺嘛那就先來一口膠質滿滿的濃湯吧其後再慢慢再嚐所選的火鍋料,是不是好吸引呢?吃火鍋少不免吃牛吧,理所當然的點上了半份的“騸牯三寶”牛肉質素不錯嘛,當中以牛頸脊最為腍嫩,邊抓肉味最重,而挽手就在兩者的中間,既有肉香也有嚼勁呢“濟洲豬”有驚喜啊,薄切的肉片爽爽嫩嫩的,絕不膩口喔自己最愛口感爽彈的“白鱔片”,味道鮮鮮的,下鍋之後十秒多就可以吃嚕“日本廣島蠔”弄熟之後仍舊是大大的一顆喔“四合丸”是混合了墨魚、豬肉、蝦跟金腿茸的肉子,雖然味道不差但就不是自己偏好的彈牙質感在舒適的環境之下,閑靜地跟吃火鍋,與一群好友在酒家大口大口的吃,是兩種截然不同的快樂啊
這夜相約了閨蜜到此吃火鍋

店內空間感大,更有落地玻璃,可以在到窗外美景,坐得舒適

鍋底跟材料的選擇不少呢,花了些少時間才選好吃什麼才好喔

點選之後就混混醬吧

當中的XO醬好香啊

鍋底選上了店家的“ 招牌亞古鍋”HKd$388+10%

鍋中有著花膠、響螺及不同的藥材啊,很滋補的感覺嘛

那就先來一口膠質滿滿的濃湯吧

其後再慢慢再嚐所選的火鍋料,是不是好吸引呢?

火鍋少不免吃牛吧,理所當然的點上了半份的“騸牯三寶”

“濟洲豬”有驚喜啊,薄切的肉片爽爽嫩嫩的,絕不膩口喔

“日本廣島蠔”弄熟之後仍舊是大大的一顆喔

呢間火鍋店環境幾靚,坐得比較舒服,又有大玻璃睇出面嘅景😙#招牌亞古鍋 ($388)😋好味指數:(8.5/10)呢個湯底有花膠、瑤柱、螺頭同一啲藥材煲成🤤一開頭店員會舀碗湯比我地飲咗先,飲落去好有老火雞湯嘅感覺😋然後再加豬骨湯打邊爐😍平時打邊爐會加豉油、蒜同辣椒,不過今次就覺得唔洗點仲好😆#騸牯牛三寶 ($688)😋好味指數:(8/10)有牛頸脊、邊抓同挽手🐮三款牛嘅肉味都好香濃😍·牛頸脊食落去比較有咬口·邊抓肉質比較軟淋·挽手油脂分佈平均#走地雞 ($188)😋好味指數:(7/10)雞肉份量都幾多😍食落去肉質比較實,但又唔會韌😝#濟洲豬 ($288)😋好味指數:(7.5/10)薄薄一片,碌一碌就熟🤤食落去幾嫩,又香豬味😆#四合丸 ($88)😋好味指數:(7.5/10)好中意呢款丸😍入面有墨魚、蝦、豬肉同金腿茸😙食落去唔算好實,不過就夠晒香🤤#白鱔片 ($78)😋好味指數:(7.5/10)白鱔片份量都有好多,食落都好鮮甜😆湯底又唔會好遮住鮮甜味😋#廣島蠔 ($68)😋好味指數:(7.5/10)廣島蠔雖然得兩隻,不過就夠哂大食😍食落去好有口感,而且都好鮮😆

呢間火鍋店環境幾靚,坐得比較舒服,又有大玻璃睇出面嘅景😙

#招牌亞古鍋 ($388)
😋好味指數:(8.5/10)
呢個湯底有花膠、瑤柱、螺頭同一啲藥材煲成🤤
一開頭店員會舀碗湯比我地飲咗先,飲落去好有老火雞湯嘅感覺😋

#騸牯牛三寶 ($688)
😋好味指數:(8/10)
有牛頸脊、邊抓同挽手🐮
三款牛嘅肉味都好香濃😍
·牛頸脊食落去比較有咬口
·邊抓肉質比較軟淋
·挽手油脂分佈平均

#走地雞 ($188)
😋好味指數:(7/10)
雞肉份量都幾多😍食落去肉質比較實,但又唔會韌😝

#濟洲豬 ($288)
😋好味指數:(7.5/10)
薄薄一片,碌一碌就熟🤤
食落去幾嫩,又香豬味😆

#四合丸 ($88)
😋好味指數:(7.5/10)

#白鱔片 ($78)
😋好味指數:(7.5/10)
白鱔片份量都有好多,食落都好鮮甜😆湯底又唔會好遮住鮮甜味😋

#廣島蠔 ($68)
2018-07-23 181 浏览
會食呢間係因為有朋友介紹話又有靚景,啲野又好食,果然!27樓加高樓底,一排落地玻璃,望出銅鑼灣既五光十色,剩係個景都好正!________________________🔹滋養花膠碧綠豆腐鍋(豆腐自制) $288未飲已經聞到好香好香既老火雞湯味。熄火幾秒影無滾已經有一層膜係面,個湯膠質應該幾重下。.個湯一定先試幾啖,如果唔係,一開始打邊爐,店員就會加啲豬骨湯落去,之後個味就唔同晒㗎啦。.另外佢地自制既碧綠豆腐相當有特色,有少少似蒸水蛋既口感同味道.🔹頂級蒙古涮羊片 $78唔會有羶味,肉身幾嫩,望上去有少少脂肪位,但一啲都唔肥,反而幾爽口。.鋪底既萵筍絲都記得唔好放過,淥完都幾爽口,好好味.🔹四合丸 $88四合丸並唔係四粒唔同既丸,而係每粒丸都由四種肉混合而成,分別係:墨魚, 蝦, 豬肉, 金腿茸.質地比墨魚丸軟一點,但咬落去之後啲肉香味久而不散。.🔹騸牯三寶 $688🐮牛頭脊呢個部位比較珍貴,整盤只有兩件,比較有咬感,一食唔覺好重牛味,以為伏左,食完啲牛味先慢慢走出黎。.🐮邊爪三種之中肉質最淋身,但又無肥牛咁淋,都幾有咬感,牛味亦比較出。.🐮挽手肉兩邊都連住1條肥膏,但食落去一啲都唔肥

________________________
🔹滋養花膠碧綠豆腐鍋(豆腐自制) $288

🔹頂級蒙古涮羊片 $78
鋪底既萵筍絲都記得唔好放過,淥完都幾爽口,好好味

🔹四合丸 $88
質地比墨魚丸軟一點,但咬落去之後啲肉香味久而不散。
騸牯三寶

🔹騸牯三寶 $688
🐮牛頭脊
🐮邊爪
🐮挽手
肉兩邊都連住1條肥膏,但食落去一啲都唔肥膩,油脂味只會淡淡連住啲肉味出黎,相當輕怡。

🔹日本廣島蠔 $68
都幾大隻下,又幾鮮味,店員會另外畀一個網筒,唔怕淥淥下唔知去左邊

🔹白鱔片
雖然已經切得好薄,但都幾多細骨,魚味唔係特別出,個人覺得普通
2018-07-16
2018-07-18 52 浏览
朋友生日想打邊爐於是就揀左呢間環境一流好grand好舒服嘅火鍋店。。。。。。。。。。。。招牌亞古鍋(花膠、螺頭、碎瑤柱同藥材)▸一上枱就聞到好香嘅雞湯味,湯底金黃色好吸引,未開始打邊爐之前飲了一碗,湯底好香好濃厚,加埋花膠,感覺上好多膠質好養顏😍。。。。。。。。。。。。騸牯三寶(牛頸脊、邊抓、挽手)▸三款牛嘅牛味都算幾濃,特別係牛頸脊,論口感方面亦都係牛頸脊更勝一籌,比較有咬口😋。。。。。。。。。。。。四合丸(墨魚、蝦、豬肉、金腿茸)▸一粒丸就有齊四款餡料,蝦味好像比較突出,味道還不錯,如果彈牙啲會更好😊。。。。。。。。。。。。炸響鈴▸同平時食開個啲好唔同,因為呢個完全係迷你版,真係好得意,不過時間就要拿捏得好好啦,唔係眨下眼就淋晒😂
朋友生日想打邊爐
於是就揀左呢間環境一流
好grand好舒服嘅火鍋
招牌亞古鍋
(花膠、螺頭、碎瑤柱同藥材)
騸牯三寶
(牛頸脊、邊抓、挽手)
四合丸
(墨魚、蝦、豬肉、金腿茸)
炸響鈴
2018-07-16 41 浏览
今日又黎到金朝陽中心,黎過就知成棟大廈的餐廳都偏高級高質,近窗有得睇靚景是基本。未開始食先有醬油配料提供,款式都算多,連炸洋蔥都有。火鍋湯底當然要選招牌亞古鍋,貴就係貴,但湯底係用花膠,螺頭,瑤柱同其他藥材包括霸王花來煲,真材實料到一個點,不停起膠。未開始打邊爐的時候店員會幫忙舀湯飲,飲完再打邊爐,一條條花膠,爽口螺頭,令湯底香濃香甜。牛三寶係必叫之選,頂的牛肉花係牛頸脊,質地最軟滑,入口即溶。邊抓肉味濃,肉質比較爽甜;牛挽手就介乎兩者之間,油脂平衡啱啱好。黑毛豬腩肉肉香味濃,薄切更能吸收湯底精華,煮到剛剛好熟就可以食,沾上少少調味更能帶出豬肉鮮味。豚肉韭菜餃係手包的,一口咬落去肉汁就出來,皮薄多汁,肉質新鮮韭菜鮮甜,煲耐左都唔會爛或者散開。四合丸係用墨魚,蝦,豬肉,火腿手打成,各種肉味混合令肉丸味道香濃爽口彈牙瑤柱冬荀丸都係手打的,材料有豬肉,瑤柱,墨魚,冬荀粒,質地比四合院更爽口,肉味就比較少一點,多了點荀香味。時蔬係生菜,4分1棵地切好左,用花膠湯底來煲,味道非常鮮甜,好想一路用湯送住黎食。趁八點前仲有happy hour當然要叫2杯cocktail輕鬆下,左邊熱情果果味濃,酸酸

未開始食先有醬油配料提供,款式都算多,連炸洋蔥都有。

趁八點前仲有happy hour當然要叫2杯cocktail輕鬆下,左邊熱情果果味濃,酸酸甜甜好好飲。右邊綠茶真係用咗綠茶粉沖調,rum加綠茶又係另一種口感。

2018-07-14 59 浏览
#亞古鍋呢期喺銅鑼灣返工,所以都會周圍搵好嘢食!今次!我就去咗金朝陽中心二期28/F ,入到去比我感覺係好靚、裝修環境都好靚,同埋佢係落地玻璃、睇得出有花心思係設計上!講返我今次試呢一個鍋先!亞古是RAGOUT法語的譯詞,我今次試咗個最重料嘅花膠鍋!啲湯好好味!真係好膠!雖然啲花膠唔係好大塊,不過我覺得都算係咁!另外我仲叫咗個日本走地雞,其實我又唔覺得有啲咩特別,食落好似中國雞仲有雞味d~ 試埋啲牛肉,其實係幾靚!呢度食飯來講我覺得價錢剛剛好,最緊要佢呢度個環境真係好靚!出邊仲有個飲嘢位置,可以俾人食下煙咁。
#亞古鍋

另外我仲叫咗個日本走地雞,
日本走地雞
2018-07-10
2018-07-13 56 浏览
小妹最愛打邊爐,今次去到登龍街附近覓食。除左V point之外對面的Mid Town都係走貴價餐廳為主。今晚決定到「亞古鍋」晚膳,踏進後有別於一般打邊爐店,貴麗堂皇,有卡位、圓枱、亦有調酒地域包羅萬有。餐牌上的種類繁多,由牛肉、雞肉、豬肉、海鮮、蔬菜、甚至湯底都相當多元化,令人眼花繚亂。招牌亞古鍋 $388以湯底來說,的確非常名貴。內含花膠、螺頭、碎瑤柱、精選藥材,當鐵鍋呈上時店員會叫食客品嚐湯的精華及花膠等才打邊爐。騸牯三寶 $688平常打邊爐都會吃肥牛或者牛肉粒,今次卻選擇了牛頸脊、邊抓、挽手;我比較喜歡挽手相當而且肉質豐盈,邊抓帶有口感鮮嫩,牛頸脊的油脂分佈平均不錯。濟洲豬 $288打邊爐又點少得豬,來自韓國濟洲豬的確與眾不同;切得薄片並在「恰下恰下」後肉味濃郁而且鮮嫩。四合丸 $88首次接觸四合丸,內含墨魚、蝦、豬肉、金腿茸,墨魚連蝦相當彈牙,加大金腿茸並有提鮮的作用。瑤柱冬荀丸 $88另一款是瑤柱冬荀丸,內有豬肉、瑤柱、墨魚、冬筍粒,冬荀的爽口連同豬肉等配料吸收精華後,分外美味。白膳片 $78需要介紹此店的白膳片,首先每片的厚度相當平均,毎塊都精瑩通透,只需要湯底中稍微煮下就

招牌亞古鍋 $388

騸牯三寶 $688

濟洲豬 $288

四合丸 $88

瑤柱冬荀丸 $88

白膳片 $78
需要介紹此店的白膳片,首先每片的厚度相當平均,毎塊都精瑩通透,只需要湯底中稍微煮下就可以。魚肉沒有半點腥味及超少魚骨,並帶出鮮味不錯。

日本廣島蠔 $68
一客四隻廣島蠔相當新鮮,餐廳利用一個小隔盤盛載蠔身,大約數分鐘後吃得鮮味無比。
2018-07-11
2018-07-13 763 浏览
最近的朋友聚會選了在這裡吃火鍋。位於銅鑼灣金潮陽的餐廳名稱”亞古鍋”,但”亞古鍋”是什麼?而我只認識數碼暴龍的”亞古獸”。原來亞古是法語,鍋物的意思,所以餐廳”亞古鍋”的名字絕對不是亂改。餐廳的環境一流,一進餐廳已有舒適的感覺。落地玻璃,加上座位寬敞,一般的火鍋店都沒有這個組合。在這個環境下吃火鍋是一種享受。點食物前一樣是先混醬料。餐牌上的選擇都好豐富,除了超過10種湯底選擇,也有大量火鍋配料。招牌亞古鍋 $388火鍋最重要的莫過於湯底,這個招牌亞古鍋就用上花膠、螺頭、碎瑤柱和精選藥材,由湯的色澤已經可以感受到湯底的濃厚。建議在吃火鍋前先嚐一下湯,味道鮮甜香濃,非常吸引,當然也別浪費湯中的花膠和螺頭。騸牯三寶 $688紅紅的牛肉色澤鮮豔,賣相吸引,中間已包括牛頸脊、邊抓和挽手。三寶都非常鮮嫩,入口散發陣陣牛香。濟洲豬 $288有驚喜,初時以為跟一般豬肉沒太大分別,但濟洲豬的口感討好,又夠大塊,涮熟後仍是嫩口,沒有韌的感覺。即炸手工響鈴卷 $48比一般的響鈴幼細,更方便進食,放入鍋中的時間更短。白膳片 $78白膳片夠新鮮,口感香腍,有鮮味,涮的時間不用太長,以免影響口感。日本廣島蠔 $6
最近的朋友聚會選了在這裡吃火鍋

位於銅鑼灣金潮陽的餐廳名稱”亞古鍋”,但”亞古鍋”是什麼?

而我只認識數碼暴龍的”亞古獸”。

點食物前一樣是先混醬料。

招牌亞古鍋 $388

騸牯三寶 $688

濟洲豬 $288

即炸手工響鈴卷 $48
比一般的響鈴幼細,更方便進食,放入鍋中的時間更短。

白膳片 $78

日本廣島蠔 $68
非常肥美,沒腥味,而且餐廳有提供專用的器具,免除要在鍋中大海撈針的情況出現,非常貼心。

四合丸 $88
內有墨魚、蝦、豬肉、金腿茸。

瑤柱冬荀丸 $88
內有豬肉、瑤柱、墨魚、冬筍粒。

此外,也要讚一下店員的服務,主動加湯,又會主動將湯中的起渣隔走

在這個舒適的環境之下,今晚吃火鍋的時間比平時還要長,因為實在想多留一會。
2018-07-11
2018-07-13 177 浏览
雖然天氣愈黎愈熱, 但同朋友聚會, 邊慢食慢慢傾計, 打邊爐就最好不過。朋友要求要坐得舒服, 食物質素要有返咁上下水準, 最後係網上搵左間位於銅鑼灣既樓上舖火鍋店, 之前未食過, 於是今晚就相約一試!餐廳內環境氣氛偏向高檔氣派, 呢度有唔少既湯底選擇, 大部分偏向滋補養生湯底, 我地兩位女士一致選擇了呢度既招牌兼養顏既【招牌花膠湯底】HK$388湯底呈奶白色, 湯底中既配料亦唔算多, 包括有花膠、螺頭、瑤柱、蟲草花、紅棗等...入口帶些少膠質, 味道濃郁, 不過花膠只有4,5件, size亦很小, 雖然味道唔錯, 但價錢實在太貴~ 要飲多幾碗先抵! (再加湯為一稀釋既花膠湯底, 不擔心加湯後, 會轉為淡而冇味)【騸牯牛三寶半份】包括有牛頸脊、邊抓同埋吊龍。除左牛頸脊外, 另外兩款既名都係第一次聽, 似乎其他地方很少有。牛頸脊 雪花紋理分佈平均, 入口鮮嫩, 牛脂很豐富!邊抓 較為有咬口吊龍 肉質林, 近開邊位有少少根相連, 爽而有些少咬口三款牛都很新鮮, 喜歡食牛的不防一試!【濟州豬】意外驚喜地覺得最好食! 平時唔太好豬肉既我, 食得一塊已經不停encorn, 肉質嫩滑, 而且夠林,

招牌花膠湯底

【騸牯牛三寶半份】
包括有牛頸脊、邊抓同埋吊龍。
牛頸脊 雪花紋理分佈平均, 入口鮮嫩, 牛脂很豐富!
邊抓 較為有咬口
吊龍 肉質林, 近開邊位有少少根相連, 爽而有些少咬口
三款牛都很新鮮, 喜歡食牛的不防一試!
騸牯牛三寶半份

【濟州豬】
意外驚喜地覺得最好食! 平時唔太好豬肉既我, 食得一塊已經不停encorn, 肉質嫩滑, 而且夠林, 唔會有渣滓。
濟州豬

【四合丸】
侍應介紹呢款為三款豬肉混合蝦肉而成, 味道鮮甜, 但沒有彈牙口感

【瑤柱冬筍丸】
同樣不是彈牙質素, 內裡有瑤柱+冬筍碎粒, 清甜, 味道勝於口感

【白鱔片】
肉質偏林, 而且有唔少幼骨連帶, 食既時候要小心
白鱔片

最後加左碟【生菜】嫩綠爽脆, 配合呢個咁正既湯底一流
生菜

呢度既環境同服務質素唔錯, 雖然食物質素未至於頂級, 湯底價錢可以調低少少會理想得多!
招牌花膠湯底
騸牯牛三寶半份
濟州豬
生菜
2018-07-12 49 浏览
今日食lunch ,去咗銅鑼灣金朝陽中心食亞古鍋!一去到餐廳門口,已經覺得餐廳裝修得好靚。我同同事坐低,睇咗餐牌之後,決定要試下個招牌阿古鍋湯底。然後,又order左四合丸,走地雞,鱔片,牛三味,炸魚皮,油麥菜等……湯底嚟到,果然足料,有花膠有杞子藥材等,個湯底濃到一個點。而且,有好多花膠係湯底入邊。我飲咗兩碗湯底先開始加水打邊爐,將塊牛肉放入湯底5秒,撈起嚟食,果然係好好食。牛肉好新鮮而且好淋。有入口即溶的感覺。我再試試四合丸,由四種肉合併成一粒肉丸,很有特色又好味。值得一讚的是白鱔片,非常新鮮。還有走地雞,肉質非常彈牙。食過咁多間打邊爐,呢間真係一流。無論點我都會再次光顧!
2018-07-12 32 浏览
平時打邊爐多數係揀可以任食嘅 ☺️今次就同朋友試咗一間係銅鑼灣可以一邊打邊爐一邊欣賞美景既火鍋店打邊爐🤤黎之前已經比佢地既招牌花膠湯底吸引🤡招牌亞古鍋 ☺️呢個湯底真係真材實料架👍🏻有花膠、螺頭、碎瑤柱、蟲草花等,店員介紹我地飲左湯先再加湯打邊爐,個湯底幾甜 飲唔到有味精既味道🙈⭐️白膳片/廣島蠔😎白膳片好新鮮同爽口👍🏻個人黎講平時唔鍾意食有骨嘅魚 但白線片原來係冇骨 同埋都幾滑下⭐️四合丸 四合丸係四款唔同材料混合而成嘅丸 ☄️有墨魚、蝦、豬肉、金腿茸 初頭第一下食落口覺得會有可能有啲奇怪 但食完之後會覺得原來四款材料都幾夾下 出邊都好少會食到 幾特別🤗 ⭐️騸牯三寶/濟州豬打邊爐最重要嘅就梗係食肉啦🤤騸牯三寶係指牛頸脊,邊抓同腩包🙈三個部位我比較中意食牛頸脊,牛味會比較濃郁😎腩包脂肪會較為多食落佢都幾滑👍🏻至於濟州豬每一片都好薄下 所以煮完都唔會話好硬🤔 最後食埋啲生菜清清腸胃就啱啱好值得一提係呢度嘅環境真係幾靚 除咗可以影吓相之餘 店員嘅服務亦都唔錯 食食吓會不斷加飲用水同幫你隔油 另外仲有一個專係俾我哋煮蠔嘅器皿 🙈雖然價錢較為貴 但係可以係咁嘅環境同朋友打邊爐 又真係五錯架😆

招牌亞古鍋 ☺️
白膳片/廣島蠔😎
騸牯三寶/濟州豬

2018-07-02 47 浏览
平日忙到一個點難得早收工終於可以同屋企人食餐好的!餐廳先準備左豉油同埋9款配料提供調味之選擇鴛鴦鍋底 (香茜皮蛋+沙嗲)香茜皮蛋有清熱下火的作用同時淡淡芫茜氣味亦可增加食慾而湯底不會像味精湯般鹹濃沙嗲湯有很香濃的花生味而底部亦配有很多花生粒給人一種很足料的感覺牛三寶 (牛頸脊、邊抓、牛挽手)牛頸脊 (中間)肉質爽滑濃郁既牛香味油脂分佈均勻邊抓 (左邊)即是肋骨位包圍牛腩的肌肉油脂份量不多加上有肉鮮味口感軟嫩滑!牛挽手 (右邊)即是牛前腿連心口的位置據說一隻牛只有2-3斤!入口吃到非常濃厚牛香味雖然啖啖油甘香但不會很油膩感頂級蒙古涮羊片半肥半瘦使入口時既能吃到油脂甘香又能吃到濃濃的羊及小小羶味肉質鬆軟多汁值得一吃白鱔片除左紅肉都要食下白肉鱔片沒什麼骨啖啖肉且入口又爽又鮮甜豚肉韭菜餃真正既皮薄餡靚豚肉瘦得來不會韌或‘鞋’配上香氣逼人的韭菜原本想encore但太飽了XD!四合丸(墨魚,蝦,豬肉,金腿茸)瑤柱冬荀丸(豬肉,瑤柱,墨魚,冬荀粒)即炸手工響鈴卷打邊爐點可以少得響鈴炸得夠鬆脆可口娃娃菜變了一輪肉食獸是時候要吃點菜吧!湯底帶有不同食物殘餘味此時焯菜吸盡精華就最適合不過為此晚餐畫上完美的

平日忙到一個點
難得早收工終於可以同屋企人食餐好的!
餐廳先準備左豉油同埋9款配料
提供調味之選擇
各款醬料

鴛鴦鍋底 (香茜皮蛋+沙嗲)
香茜皮蛋有清熱下火的作用
同時淡淡芫茜氣味亦可增加食慾
而湯底不會像味精湯般鹹濃
沙嗲湯有很香濃的花生味
而底部亦配有很多花生粒
給人一種很足料的感覺
鴛鴦鍋底

牛三寶 (牛頸脊、邊抓、牛挽手)
牛頸脊 (中間)
肉質爽滑濃郁既牛香味
油脂分佈均勻

邊抓 (左邊)
即是肋骨位包圍牛腩的肌肉
油脂份量不多加上有肉鮮味
口感軟嫩滑!

牛挽手 (右邊)
即是牛前腿連心口的位置
據說一隻牛只有2-3斤!
入口吃到非常濃厚牛香味

且入口又爽又鮮甜

真正既皮薄餡靚
豚肉瘦得來不會韌或‘鞋’
配上香氣逼人的韭菜
原本想encore但太飽了XD!

四合丸(墨魚,蝦,豬肉,金腿茸)

瑤柱冬荀丸(豬肉,瑤柱,墨魚,冬荀粒)

即炸手工響鈴卷
打邊爐點可以少得響鈴
炸得夠鬆脆可口

娃娃菜
變了一輪肉食獸
是時候要吃點菜吧!
湯底帶有不同食物殘餘味
此時焯菜吸盡精華就最適合不過
為此晚餐畫上完美的句點。💯

2018-06-25
鴛鴦鍋底