餐厅: 八一漁八
资讯:

餐厅: 八一漁八
资讯:

上星期同一班foodie朋友去左海港城試新開既一間中式海鮮餐廳。由新加坡總廚張偉忠師傅主理,餐廳主要食海鮮,每款都可以有高達十幾種既煮法,包岩你口味。另外仲有片皮鴨同其他小菜食。當晚試左8道菜,每道菜都係功夫菜,俾勁多心機落去整。仲要望住維港景,野食好食得黎景色又靚既餐廳真係唔多,黎緊農曆新年同屋企人食飯或者平時聚餐,呢到都絕對係一個好選擇👍🏻〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️✨川辣口水雞 雞肉嫩滑,味道層次豐富,辣中帶香,香中帶麻。✨48小時熟成煙燻片皮鴨 呢個片皮鴨可以話係中西合壁!片皮鴨先熟成48小時,再以香片茶葉及木碎煙燻,低溫燒再搶皮逼油,燒出黎鴨皮酥脆鬆化,而鴨胸則肉嫩多汁。配埋秘製片皮鴨醬、青椒醬、哈蜜瓜同蔥食更滋味😋✨米椒菜脯蒸北海道元貝北海道元貝大隻厚肉到不得了,配菜脯蒸我真係第一次食。辣辣地又多一層爽脆口感,連埋索曬汁既粉絲一齊食真係無得輸🤤✨黑胡椒焗生猛大肉蟹凈係呢個蟹都有成十幾款煮法,根據你既口味為你度身訂造,都好多煮法我係連諗都冇諗過😂由於我唔係好識拆蟹,所以食左個蟹鉗。啖啖肉,黑胡椒味香得黎都幾辣下。黑胡椒粒係張師傅專登係新加坡運返黎架,係香港食唔到既味道。正宗

✨川辣口水雞
雞肉嫩滑,味道層次豐富,辣中帶香,香中帶麻。

✨48小時熟成煙燻片皮鴨

✨米椒菜脯蒸北海道元貝

✨黑胡椒焗生猛大肉蟹
黑胡椒粒係張師傅專登係新加坡運返黎架,係香港食唔到既味道。正宗新加坡整法食落都會較辣,唔食得辣既可以要求小辣。

✨櫻花蝦欖菜炒蒜芯苗
蒜芯苗我咁大個女食過一次咁大把,記憶中覺得無乜特別又多渣。但食完呢到既蒜芯苗我完全改觀!食落又鮮甜又爽口😋因為餐廳用左好多心機遂條遂條將蒜芯苗批皮,處理手法極繁複!好多餐廳都唔願做呢道菜。可以係呢到食到真係好難得👍🏻
再加入欖菜同櫻花蝦炒,欖菜通常都幾咸下,但呢到既欖菜係唔咸架,完全唔會搶走其他材料既味道 。而櫻花蝦亦都落左海量,極香。真係未試過食曬啲菜仲有凈勁多櫻花蝦係到,真係好抌本!

✨酥炸五香蝦棗
呢道係潮洲菜黎,即係粿肉。我細細個食到大😂蝦肉彈牙,外皮酥香,馬蹄爽脆。

✨龍蝦湯脆米泡飯
龍蝦先煎完再煮成龍蝦湯,再加埋5款材料同炸脆米係瓦煲到一齊煮成泡飯。食落濃郁鮮甜,粒粒龍蝦肉好彈牙。

✨原個雪燕香芒椰子盅
呢個甜品個個都讚不絕口😘
底層係滑捊捊既椰子奶凍,上面係香甜芒果、雪糕 同雪燕。成個椰子味香到不得了,食落甜度岩岩好。真係滿分無得彈👍🏻
食完仲可以刮埋椰子肉食。當日有張師傅親自教路,我地學識左點樣輕易咁起到成個椰子肉,食完呢餐野真係學到唔少野😎
2023-01-19 217 浏览
八一漁八📍農曆新年就快到,未諗到同屋企人去邊團年/開年的話,小編誠意推薦呢間位於港威商場的新開中菜!大廚係新加坡人,菜式柔合傳統及新派,有特色得黎味道非常高質!48 小時熟成煙燻片皮鴨🦆必叫!小編暫時無試過鴨肉係咁juicy咁軟淋🤤 全靠呢個特別的烹調方式!其中一款的醬汁好好特別,係青椒醬,提升整道菜的味道!櫻花蝦欖菜炒蒜芯苗🥬係咪以為炒碟菜好普通呢?大廚要求好高,每條蒜芯苗均需刨皮,極費心思👍🏽 欖菜唔會太鹹容易入口,而且份量大💯黑胡椒焗生猛大肉蟹🦀採用傳統新加坡製法,黑椒味會偏濃味道較辣,如果食唔到辣記得事前講!龍蝦湯脆米泡飯🦞用得龍蝦湯作底,都想像到個飯有幾鮮甜。入面好足料,加上脆米口感豐富,食完暖粒粒好滿足🫣原個雪燕香芒椰子盅🥥完美的一餐一定要以甜品作結❤️ 呢款層次豐富!以椰肉布丁墊底,上面有毫不吝嗇的雪燕加上一球Vanlina雪糕,所有嘢好夾味道有驚喜🤩.Please check it out: @818theseafood.Taste: 🥰🥰🥰🥰Igable: 📸📸📸Environment: 🥂🥂🥂🥂🥂.Find more📌📌📌#MafiFoodTST.#MafiFood
八一漁八📍

Igable: 📸📸📸
Environment: 🥂🥂🥂🥂🥂
Find more📌📌📌
#MafiFoodTST
#MafiFood #MafiFood香港 #MafiFoodHK #MafiFood尖沙咀#food #hkfoodie #foodie #foodlover #hkig #香港美食 #尖沙咀美食 #美食 #吃貨 #相機食先 #打卡熱點#818theseafood#八一漁八#新年飯推薦#團年飯推薦
2023-01-12
  • 48 小時熟成煙燻片皮鴨
  • 龍蝦湯脆米泡飯
  • 原個雪燕香芒椰子盅
2023-01-18 836 浏览
海港城剛新開了「八一漁八」主打海鮮及手工菜,有別於一般海鮮餐廳,我哋可以根據自己喜歡嘅口味,大廚依照食材特性而度身設計煮法,彈性極高,仲可以欣賞埋維港夜景呀🤩✦ 川辣口水雞前菜選擇極多,口水雞辣度適中,雞肉好嫩滑,川辣醬汁極多,可以沾滿整件雞塊,好惹味😆✦ 酥炸五香蝦棗呢款一口蝦棗,炸我外脆內軟,配酸酸甜甜醬汁,餐前輕食也不錯的✦ 48 小時熟成煙燻片皮鴨‼️重點推介‼️片皮鴨先自家掛吊熟成兩天,然後用香片茶葉及木碎煙燻,令鴨胸部分仍能做到肉嫩多汁的效果,入口非常軟腍,配秘製鴨醬及青椒醬吃,好出色👍🏻特別大大推薦青椒醬,味道好清新,又不會蓋過片皮鴨油香的味道。✦ 黑胡椒焗生猛大肉蟹呢款係新加坡名菜,一上枱已經聞到超級香噴噴嘅黑胡椒嘅味道,肉蟹好鮮甜,每啖蟹肉都沾滿黑胡椒味道,用嚟送飯一流😋✦ 米椒菜脯蒸北海道元貝賣相好吸引嘅北海道元貝,上層鋪滿惹味嘅米椒菜脯,夾雜嫩滑粉絲,下層就有一粒白雪雪又嫩口嘅北海道元貝🤩✦ 櫻花蝦欖菜炒蒜芯苗炒蒜心係中菜較為罕見的,由於每一條蒜心都要刨皮,係一道極花功夫嘅菜式,用櫻花蝦提升欖菜鹹香味👍🏻✦ 龍蝦湯脆米泡飯好鮮甜嘅龍蝦湯,店員即場煮呢款泡飯,泡飯入面有

✦ 川辣口水雞

✦ 酥炸五香蝦棗

✦ 48 小時熟成煙燻片皮鴨
‼️重點推介‼️

✦ 黑胡椒焗生猛大肉蟹

✦ 米椒菜脯蒸北海道元貝

✦ 櫻花蝦欖菜炒蒜芯苗

✦ 龍蝦湯脆米泡飯
好鮮甜嘅龍蝦湯,店員即場煮呢款泡飯,泡飯入面有好多粒粒脆米,好香口!同埋配料亦好豐富,係推介之一

✦ 原個雪燕香芒椰子盅
‼️重點推介‼️
賣相非常精緻,主廚透露有三種食材係新加坡訂出嚟,先做到椰子布甸效果,重點推介大家必試😋上層鋪滿份量極多的雪燕,下層就係香滑椰子布甸配搭楊枝甘露,甜而不膩😆👍🏻
2023-01-18 166 浏览
就新年同屋企人食餐飯!海港城新開餐席,點會唔試!🤩白玉奶皇龍蝦龍蝦肉超嫩滑,最緊要係龍蝦勁新鮮 。超級彈牙。仲要有少少驚喜係個汁度,用咗泰國風情嘅香料,有少少酸味,超級開胃。同個奶黃汁好夾。😋😋😋🤩黑金蒜粉絲蒸蟶子皇超大隻嘅蟶子王,配埋秘製嘅黑金蒜蓉,好惹味。蟶子王新鮮又爽口。真係有夠香港嘅味道。一邊望住海景,一邊嘆住美食。真係人生一大樂事。😛😛😛🤩亞參蜜汁美人魚沙律前菜嘅沙律好開胃,亞參汁酸酸甜甜,夾埋啲炸到好香脆嘅魚乾,口感又多咗一個層次。🤣🤣🤣🤩48 小時熟成煙燻片皮鴨一入到餐廳就比佢個煙燻爐吸引住,佢係用咗熟成嘅方法。來烹煮片皮鴨。呢個方法真係高手。首先係片皮鴨吸收晒煙燻嘅味道,第二就係肉質可以保持鮮嫩。第三就係佢連個皮都可以整到好香脆。真係嘆為觀止。🥰🥰🥰🥰
就新年同屋企人食餐飯!海港城新開餐席,點會唔試!

🤩白玉奶皇龍蝦

🤩黑金蒜粉絲蒸蟶子皇

🤩亞參蜜汁美人魚沙律

🤩48 小時熟成煙燻片皮鴨

2023-01-16 601 浏览
𝕋𝕊𝕋 • 𝟠𝟙𝟠 𝕋ℍ𝔼 𝕊𝔼𝔸𝔽𝕆𝕆𝔻 八一漁八 🐟📍尖沙咀廣東道𝟛-𝟚𝟟號海港城港威商場𝟜樓𝟜𝟙𝟘𝟙號舖:::::::::::::::::::::::::::::: 於尖沙咀海港城新開的海鮮餐廳 @818theseafood ,由來自新加坡的總廚張偉忠師傅主理,每款海鮮皆為客人度身訂造自選煮法,淨是蟹也有超過13種烹調手法,道道都是功夫菜且合口味,更可飽覽維景,是新年團年飯的一個好選擇!🦆 48小時熟成煙燻片皮鴨片皮鴨先熟成48小時,再以香片茶葉及木碎煙燻,外皮酥脆鬆化而鴨胸肉嫩多汁,餅皮厚薄適中,配秘製鴨醬及青椒醬吃。🦀 黑胡椒焗蟹將頂級馬來西亞砂勞越胡椒粒磨粉後,燜焗蟹隻令蟹肉胡椒香氣滿滿。🦞 龍蝦湯脆米泡飯龍蝦湯濃郁鮮甜,與豐富的湯料在瓦煲中同煮,最後加入炸脆米伴嘗,口感豐富。🦪 米椒菜脯蒸北海道元貝北海道元貝大隻鮮甜,伴以微辣爽脆的菜脯及粉絲,推介!🌱 櫻花蝦欖菜炒蒜芯苗甚少會吃蒜芯苗,因為處理手法繁複,而餐廳下足功夫,蒜芯苗新鮮柔嫩,加入欖菜及櫻花蝦同炒,香口惹味。🥥 原個雪燕香芒椰子盅一致好評的甜品!軟滑的椰子奶凍,以新鮮香甜的芒果、雪燕及雪糕,張師傅更親自教授刮椰子
𝕋𝕊𝕋 • 𝟠𝟙𝟠 𝕋ℍ𝔼 𝕊𝔼𝔸𝔽𝕆𝕆𝔻 八一漁八 🐟
📍尖沙咀廣東道𝟛-𝟚𝟟號海港城港威商場𝟜樓𝟜𝟙𝟘𝟙號舖

🦆 48小時熟成煙燻片皮鴨

🦀 黑胡椒焗蟹

🦞 龍蝦湯脆米泡飯

🦪 米椒菜脯蒸北海道元貝
北海道元貝大隻鮮甜,伴以微辣爽脆的菜脯及粉絲,推介!

🌱 櫻花蝦欖菜炒蒜芯苗

🥥 原個雪燕香芒椰子盅
一致好評的甜品!軟滑的椰子奶凍,以新鮮香甜的芒果、雪燕及雪糕,張師傅更親自教授刮椰子肉的技巧,為人親和~
2023-01-09 820 浏览
今天是這餐廳開張後第二次光顧,上次晚飯有驚喜,食過即燒乳豬,過河象拔蚌,熟成填鴨,留下深刻印象,見佢魚缸仲有大筍殼,臨走時又霎眼見佢好似有日本池魚及喜之次,當晚已即時訂了團年飯座位,準備與家人來品嘗美食。今日踫巧老婆陪外母來逛商場,順便便試試這裡的點心,朋友果然冇介紹錯,這裡的點心不但美味,而且賣相精緻,比起同等級數格調的食肆,一點也不失禮。我們比較大食又貪心,想試多幾樣,3位埋單約$1200。不過 openrice 話人均消費$100-$200,搞到差點要去洗碗。但在這裡叫了2杯飲品比較失望,紅豆冰紅豆比例太少,龍眼冰居然冇龍眼,非常是旦,與食物質素有好大落差,值得改善。下次再試下午茶,聽聞2位約共$400,值得一試!

下次再試下午茶,聽聞2位約共$400,值得一試!
2023-01-09
2023-01-08 778 浏览
海港城一連開咗兩間餐廳!分別係食中菜海鮮嘅「八一漁八818 THE SEAFOOD」 同新派新加坡菜嘅「CaN LaH」,雖然兩間餐廳主要嘅菜式唔同,但特別之處係兩間餐廳嘅中間位可以點哂兩邊嘅餸菜,一次過滿足你😍新會陳皮蒸六頭南非鮮鮑 $98鮑魚肉質爽口彈牙,配埋甘香嘅陳皮絲,口感絕一流櫻花蝦欖菜炒蒜芯苗 $148好少地方會有咁多蒜芯苗架!有好多又大隻既櫻花蝦乾!而且唔油膩!老隆藥膳肉骨茶 $198食完即刻暖身嘅肉骨茶係必食推薦!入口即溶嘅肉配上熱辣辣嘅湯白胡椒焗蟹 $538超重胡椒味嘅蟹!啖啖肉!好新鮮!原個雪燕香芒椰子盅 $88另一個必食之選!材料非常豐富!有雪糕、奶凍、芒果汁、椰皇絲、面頭仲有爆珠!玫瑰棗皇糕 $42/3件香濃嘅棗皇味,口感煙韌!

新會陳皮蒸六頭南非鮮鮑 $98
鮑魚肉質爽口彈牙,配埋甘香嘅陳皮絲,口感絕一流

櫻花蝦欖菜炒蒜芯苗 $148

老隆藥膳肉骨茶 $198
食完即刻暖身嘅肉骨茶係必食推薦!入口即溶嘅肉配上熱辣辣嘅湯

白胡椒焗蟹 $538
超重胡椒味嘅蟹!啖啖肉!好新鮮!

原個雪燕香芒椰子盅 $88

玫瑰棗皇糕 $42/3件
香濃嘅棗皇味,口感煙韌!
2023-01-07
  • 原個雪燕香芒椰子盅
  • 老隆藥膳肉骨茶
2022-12-31 1036 浏览
跟同事們享用一個豐富的farewell 午餐。點心很特别,豆苗很嫰,芝士焗龍蝦伊麵超好食。伊麵做到剛好,龍蝦很新鲜,芝士焗至金黃,非常美味!新開店環境開揚,有海境,服務也到位,希望保持水準!
2022-12-30
  • 芝士龍蝦伊麵