餐厅: 八一漁八
资讯:

餐厅: 八一漁八
资讯:

新春開年飯,約了三五老友來到海港城新開不久的八一漁八食晚飯。餐廳開業約個多月,可外望維港景,加上裝修寬敞典雅簡約,所以都吸引了不少想坐得舒服食中菜的座上客。餐牌選擇不少,但這裏主打海鮮,我們當然要試下。先來的金絲麥香龍蝦 ,上枱似一座小山,賣相真的很吸睛!炸得金黃的麥皮驟眼望落似肉鬆,應加入了鹹蛋黃來炸,所以食落惹味香口,將龍蝦完全掩没。要撥開金香麥皮才見到入面橙紅色的龍蝦。龍蝦件件厚切,蝦肉雪白厚身鮮甜彈牙,令人欲罷不能。再來的酒香生炸炒齡鴿開邊,乳鴿肥美大隻,拎上手亦好有重量,乳鴿外皮炸得閃亮亮,鴿皮香脆而肥膏不多,食落脆口。鴿肉結實多汁,仲有淡淡酒香,做得好出色!接著的桂花蜜漬車厘茄酸酸甜甜,用來清味蕾去油膩感剛好。再來一人一份宮廷蜜汁烤排骨 ,這個排骨不得了,已經煮到好腍好入味,甜甜地好開胃,骨肉一拆即分離。欖豉醬爆象拔蚌顏色繽紛,賣相好靚。象拔蚌鮮甜彈牙,用欖角炒的做法,出面比較少食到,意想不到兩者異常合襯,欖角大大地將象拔蚌的鮮味提升,好味!晚飯不能不炒個菜,二鬆炒芥蘭 青翠碧綠,條條幼嫩,灑上了白飯魚仔乾和肉鬆,增加口感,賣相加分之餘,食落又更有口感。最後桂花鵝肝牛鬆炒飯
餐牌選擇不少,但這裏主打海鮮,我們當然要試下。
2067 浏览
接著的桂花蜜漬車厘茄酸酸甜甜,用來清味蕾去油膩感剛好。
最後桂花鵝肝牛鬆炒飯超級邪惡!飯炒得乾身而且粒粒分明,加入粒粒菜遠和蛋絲,還有主角鵝肝,令鵝香蛋香飯香滿瀉,雖然已經見飽,但這個飯仍令人食唔停口!
甜品點了玫瑰棗皇糕,取其意頭加賣相。玫瑰花形狀點上了金箔,望起來更嬌美。新鮮熱辣辣蒸起,軟糯煙韌有咬口,加上甜度剛好,只能手快有手慢無!
初頭以為是普通的中式餐廳,但經過這餐飯,發覺食物出品質素很高,環境亦好,想和朋友或親人食一餐正式少少的中餐,來這裏最適合不過。
2023-02-07
2023-02-11 199 浏览
哩間新開既中菜廳,位置優越,環境優雅,望住個海景食中菜好Chill💕 特別適合一家大細、三五知己一齊黎食🥢🐠黃金炸魚皮用鹹蛋黃粒沾上魚皮,脆卜卜非常香脆🫙醉酒法式鵝肝鵝肝細緻絲滑,食落有清淡嘅酒香,口感好Fresh🦀瓦罉薑葱蘿蔔糕焗蟹成隻蟹都好多肉,足両又大隻,蘿蔔糕好入味🫗薑汁米酒貴妃蚌佢哋既海鮮都好出名,貴妃蚌新鮮又肥美,個湯有少少胡椒味,個配搭好特別🦆48小時熟成煙燻片皮鴨 一定要黎食佢哋中西合壁既片皮鴨,片皮鴨經過48小時既煙燻秘製,加入香片茶葉低溫燒烤處理,燒出黎既鴨皮酥脆鬆化,鴨胸肉嫩多汁。再配埋秘製片皮鴨醬、青椒醬、哈密瓜同蔥一齊食,口感非常豐富👍🏻🦐滑蛋生蝦香煎兩麵黃兩麵黃做法複雜,但係香脆可口,食完會好想再食😋🥬九年百合珍菌炒蘆筍菜式顏色悅目,蘆筍好新鮮入味🍮香茅蘆薈果凍香茅味好重,加上蘆薈成個果凍好清新,好適合食完油膩食物之後食

🐠黃金炸魚皮
用鹹蛋黃粒沾上魚皮,脆卜卜非常香脆

🫙醉酒法式鵝肝
鵝肝細緻絲滑,食落有清淡嘅酒香,口感好Fresh

🦀瓦罉薑葱蘿蔔糕焗蟹
成隻蟹都好多肉,足両又大隻,蘿蔔糕好入味

🫗薑汁米酒貴妃蚌

🦆48小時熟成煙燻片皮鴨

🦐滑蛋生蝦香煎兩麵黃
兩麵黃做法複雜,但係香脆可口,食完會好想再食😋

🥬九年百合珍菌炒蘆筍
菜式顏色悅目,蘆筍好新鮮入味

🍮香茅蘆薈果凍
  • 48小時熟成煙燻片皮鴨
2023-02-10 1009 浏览
真係好耐無一班朋友去食中菜了,呢間喺海港城新開無耐,環境舒適又寬躺,最正近窗邊位可望到海港夜景呢個酒香生炸炒齡鴿必點菜式,炸到外層皮脆卜卜,而入面肉質夠嫩又保持到肉汁,加上脂肪夠薄,唔會食到感覺好油膩金絲麥香龍蝦一見到上檯就覺好吸晴,新鮮龍蝦勁大隻,面頭鋪滿金絲燕麥,食落口感好似肉鬆,但係充滿麥香,而龍蝦真係好新鮮夠爽口彈牙又鮮甜,呢個餸太邪惡了欖豉醬爆象拔蚌好夠鑊氣,清甜爽口象拔蚌配上咸鮮橄欖菜及豆豉,係惹味菜式,啱晒重口味人士中間來多個小食桂花蜜漬車厘茄,食落酸咪咪好開胃烤排骨已經煮到肉質好嫩腍,除咗肉香外,仲配埋個香甜宮廷蜜汁,如果配埋紅酒就一流二鬆炒芥蘭夠清爽翠綠,味道清甜又夠新鮮食中菜點炒飯就見識到大廚功夫,呢個桂花鵝肝牛鬆炒飯炒到粒粒分明,食落滿滿鵝肝甘香,入面有菜粒唔會感覺太油膩最後甜品玫瑰棗皇糕即叫即蒸,食落唔太甜紅棗味好出,仲有淡淡玫瑰清香

中間來多個小食桂花蜜漬車厘茄,食落酸咪咪好開胃

二鬆炒芥蘭夠清爽翠綠,味道清甜又夠新鮮

最近又多咗同朋友聚會嘅時間,而好多時首選嘅地區都係尖沙咀,最近就發現喺海港城新開左呢間海鮮餐廳,據了解係由新加坡總廚張偉忠師傅主理既🧑🏻‍🍳環境優雅舒適,可以飽覽醉人嘅美景😍,同時又適合三五知己聚會前菜係醉酒「法式鵝肝」、「黃金炸魚皮」⚜️,前者質感粉嫩,後者香脆而滿有鹹蛋🥚嘅香氣,令人吃到欲罷不能~ 主菜前來暖胃的湯品🍲— 「薑汁米酒貴妃蚌」,湯頭偏creamy,挺有暖胃之效🌤️🥰必點係「48小時熟成煙燻片皮鴨」🦆,鴨肉香氣滿溢,皮香肉嫰,當中嘅青醬更加有畫龍點睛之效~ 既然係海鮮餐廳🐟🦐🐙🦞,當然要試試海鮮菜式, 點既係「瓦罉薑葱蘿蔔糕焗蟹」,效果都令人唔失望對於我嚟講,「滑蛋生蝦香煎兩麵黃」既麵🍜,反而係重點,麵餅盡收精華~食過蔬菜「九年百合珍菌炒蘆筍」後,作結嘅係香茅蘆薈果凍,勝在唔會過分甜膩,確係非常refresh🌱

環境優雅舒適,可以飽覽醉人嘅美景😍,同時又適合三五知己聚會

2023-02-07 236 浏览
趁爸爸生日就試下海港城新開嘅中式餐廳。環境寬敞,裝修高雅大體。如果book到房仲有落地大玻璃,睇到維港景觀。餐廳以粵菜為主,亦同隔離間新加坡菜係共通嘅,可以叫埋個邊嘅menu!48小時熟成煙燻片皮鴨其實我係為咗佢而嚟,片皮鴨即叫即做,所以上菜需時,不過係值得等待。同平時食開既片皮鴨好唔同,煙燻味好香。另外用熟成咗嘅鴨嚟整片皮鴨,令肉質好嫩滑,配埋薄皮同特製青醬汁,刷新左我對片皮鴨嘅認識。化皮梅菜扣肉扣肉入口即融,但完全唔覺得肥膩,梅菜嘅甜味恰到好處,配白飯一流。海鮮炒貴刁炒出嚟係有鑊氣嘅,炒得乾身,啲粉先會夾起上嚟先條條分明,唔會癡埋一舊,同時又唔會食到成口油。亞參咖哩海班球咖哩有小小辣但味道跟新鮮海班球非常配搭,佢仲配埋鬆脆嘅薄餅一齊食,好滿意。老隆藥膳肉骨茶濃郁嘅肉骨茶味道係拍得住真係新加坡食嘅味道,足料!甜品叫左雪燕香芒椰子盅,有好多新鮮椰肉,芒果,椰子雪糕,口感非常豐富,想encore 多一個

48小時熟成煙燻片皮鴨

化皮梅菜扣肉

海鮮炒貴刁

亞參咖哩海班球

老隆藥膳肉骨茶
濃郁嘅肉骨茶味道係拍得住真係新加坡食嘅味道,足料!

一行3人lunch hour食開年飯,呢度座位安排得幾好,環境舒適,枱同枱之間距離寬敞。我地約12:38落單,大約半小時之後,發現左右隔離同埋我地枱都係一樣野食都未黎,就問下個侍應,第一次佢冇問冇check 就即話"黎緊ga 啦", 再過大約5分鐘後隔離枱再問,今次有人幫手睇,點知就發現我地咁多張枱嘅單,因為技術問題,冇送到過入廚房😱😱😱,最後見到有兩張枱嘅客等到1:20左右忍唔住走左。。。而我地第一樣點心就喺1:25左右到佢地上菜算快,10分鐘左右我地點嘅野食都到齊。講番d 野食先, 點心質素高,而且都有特色。 個牛油果蝦春卷同埋鮑粒黑松露球超級好食另外我地叫左個龍蝦湯脆米泡飯真係好足料,不過呢到呢個泡飯有芹菜,唔喜歡芹菜嘅朋友仔記住要走左佢!總括而言,相信今次係單一個別事件,都會想再幫襯嘅。

佢地上菜算快,10分鐘左右我地點嘅野食都到齊。

總括而言,相信今次係單一個別事件,都會想再幫襯嘅。
  • 龍蝦湯脆米泡飯
  • 牛油果鮮蝦春卷
2023-01-28 428 浏览
服務態度真係好差,環境不錯 食物都不錯。唯服務態度好差。食點心又唔問飲咩茶,坐左係度成幾分鐘無人理..咩事!?唔講依為去左茶餐廳,食過幾次,晚餐都有試,但每次去都失望多一次.
2023-01-28
2023-01-27 480 浏览
本身樓上番工星期五諗住對自己好啲搵間好啲既餐廳,叫左三個點心一個甜品地方舒服,乾淨,但應該有人包左半個廳,因為斷斷續續都聽到後面有人歡呼,等左足足9個字 吹單,話入廚房跟,之後無人update過我,淨係話催左隔咗一陣拎個甜品過黎,楊枝甘露,普通野食完又係等。。。最後等唔到要走,埋單同事先話今日部電腦壞壞地飲左啖茶 埋單盛惠$99,真係食到成肚氣!明白有時故障大家都唔想,但希望你哋都會有機制點安撫等成個鐘又食唔到午飯嘅客人
本身樓上番工
星期五諗住對自己好啲
搵間好啲既餐廳,叫左三個點心一個甜品

隔咗一陣拎個甜品過黎,

楊枝甘露,普通野
食完又係等。。。
最後等唔到要走,埋單同事先話今日部電腦壞壞地

飲左啖茶 埋單盛惠$99,真係食到成肚氣!
2023-01-27 430 浏览
新年行大運,想食好少少但又唔想去咁遠🤣係海港城見到依間幾正,仲有得望海景,試下啦招牌化皮梅菜扣肉呢個又係好有代表性嘅招牌菜。扣肉炆到好冧。同梅菜味道融為一體。鍾意佢嘅扣肉,肥瘦適中,成啖食雖然好邪惡,但係都係值得嘅。😍😍😍雙蔬手工魚腐煲每粒魚腐都脹卜卜,魚味十足。一啲都唔馬虎,配埋蔬菜吃,味道好夾。👏👏👏酥炸花蜆鴛鴦脆皮河粉真係一個超級IG-able嘅餸菜。上面係炸到好趣嘅河粉,下面係炒河粉。兩種口感一次過係一碟餸入邊呈現晒出嚟。花蜆肉味道好新鮮,河粉又可吸晒啲鮮味。配搭一流。👍👍👍蘋果拿破崙超級有驚喜嘅甜品。完全冇諗過一間中餐廳竟然可以整到個甜品咁出色。首先個拿破崙好鬆脆,甜度適中。第二就係個蘋果金寶嘅蘋果味道勁足夠,加埋個拿破崙食愛味道好夾。配埋個雲呢拿雪糕中和晒全碟嘅甜味,好正。😋😋😋
2023 浏览

招牌化皮梅菜扣肉

雙蔬手工魚腐煲

酥炸花蜆鴛鴦脆皮河粉

蘋果拿破崙
2023-01-27 2793 浏览
海港城八一漁八,位置優越,又有靚海景,食物高質又唔貴‼️食團年飯一流👍🏻環境寬敞,裝修時尚雅致,用的餐具更加精巧得一絲不苟,望住維港靚景🙌🏻同長輩食飯,一定唔失禮啦!八一漁八主打星加坡手工菜,做法同傳統中菜有少少唔同,味道好有驚喜!不過始終係星加坡菜,怕辣嘅朋友,記得要叫唔辣啊😆🔸川辣口水雞精巧如藝術品的口水雞!面上色澤亮麗的紅油,食落惹味不算太辣!配嫩滑雞肉及爽彈雞皮好正啊!🔸黑胡椒焗生猛大肉蟹一定要試的星馬名菜胡椒蟹,胡椒味勁濃郁勁搶!唔識得辣嘅人士,真係要記得叫小辣!對我這個好辣之人,就覺得好爽😆黑胡椒濃烈刺激,白胡椒芳香, 味道層次豐富!蟹肉彈牙肥美🔸米椒菜脯蒸北海道元貝蒜蓉蒸扇貝一聽已經知道好食!扇貝夠晒大隻,蒜蓉粉絲加上潮州菜脯的咸香,風味再加乘‼️🔸酥炸五香蝦棗是傳統的潮汕節日小食,香港比較少見,酥酥嫩嫩 的外皮,加上內里鮮美而有彈性的口感!🔸48 小時熟成煙燻片皮鴨超喜歡吃片皮鴨,呢隻片皮鴨都叫數一數二好吃!用油封方式,鴨肉保持鮮鮮嫩嫩,真係好Juicy!經48小時煙燻的烤鴨芳香撲鼻,鴨皮烤得亮麗,咬落更加香酥清脆,油脂綻開‼️呢碟菜真的大推🔸櫻花蝦欖菜炒蒜芯苗烹煮蒜芯苗工序

🔸川辣口水雞

🔸黑胡椒焗生猛大肉蟹
黑胡椒濃烈刺激,白胡椒芳香, 味道層次豐富!蟹肉彈牙肥美

🔸米椒菜脯蒸北海道元貝

🔸酥炸五香蝦棗

🔸48 小時熟成煙燻片皮鴨

🔸櫻花蝦欖菜炒蒜芯苗
烹煮蒜芯苗工序繁複,亦是香港相當少見的一道菜。相當有誠意,用日本櫻花蝦鮮香酥脆加上潮州欖菜的鹹香甘醇,更能提升蒜芯苗的清新感,食落更fresh !

🔸龍蝦湯脆米泡飯
龍蝦湯極致香濃,龍蝦肉更粒粒彈牙,白飯浸透湯汁後更加香軟惹味!配搭脆卜卜的黃金脆米,軟脆相間帶來雙重層次的口感‼️

🔸原個雪燕香芒椰子盅
這裏完全是被主在擔誤的甜品店[笑哭]這個甜品超高質! 小山丘般的燕窩清新香甜,芒果西米露潤喉香滑,再加埋底層的椰子布甸!口感彈牙清潤!整個組合口感豐富!最後不要忘記,擺椰子肉都刮出來吃😆
2023-01-25 255 浏览
新年大家有冇諗過要去邊度食飯呢?今次就揀咗尖沙咀海港城嘅中菜廳,大大嘅落地玻璃可以睇到維港嘅海景,望住海景食中菜又有另一番風味。⚜️白玉奶皇龍蝦龍蝦真係好大隻,廚師一早已經切好晒,用筷子輕輕一拉啲肉就出晒嚟,好新鮮,肉質彈牙⚜️黑金蒜粉絲蒸蟶子皇蟶子皇真係好大隻,仲大過隻碟呀。就咁清蒸加咗蒜蓉味同豉油,鮮味十足。⚜️48小時熟成煙燻片皮鴨今次要力推嘅就係呢一個煙燻嘅片皮鴨,外脆內軟,廚師係用咗48個小時去煙燻煮成既,師傅會即場將隻鴨拆肉同片皮,旁邊有蘿蔔絲,青瓜絲,哈密瓜等可以夾住片皮鴨食,而我就比較鍾意特製既青椒汁,帶少少辣,味道好特別。⚜️招牌化皮梅菜扣肉梅菜扣肉都係我比較鍾意嘅菜式,用嚟送飯真係一流。佢既梅菜係甜甜地,就咁食都好好味,同埋啲扣肉炆得好軟腍。⚜️聖雙蔬手工魚腐煲一粒粒白色嘅魚腐波波,一粒粒圓轆轆咁好得意,下面配上豆苗一齊整,好清甜。⚜️酥炸花蜆鴛鴦脆皮河粉呢個河粉非常特別,佢一邊係濕炒一邊係乾身。脆皮河粉,脆卜卜好似食緊零食咁,下面仲有濕炒河粉同花蜆。⚜️蘋果拿破崙甜品係花花形狀嘅拿破崙,拿破崙好鬆脆,中間夾住啲吉士醬,加上旁邊有雲呢拿雪糕,配埋一齊食口感更佳。

⚜️白玉奶皇龍蝦

⚜️黑金蒜粉絲蒸蟶子皇

⚜️48小時熟成煙燻片皮鴨

⚜️招牌化皮梅菜扣肉

⚜️聖雙蔬手工魚腐煲

⚜️酥炸花蜆鴛鴦脆皮河粉

⚜️蘋果拿破崙
2023-01-25 331 浏览
海港城新開的新加坡餐廳,由總廚張偉忠主理,以海鮮為主,每款海鮮都有多款不同烹調方法,不能盡錄!1. 黑胡椒焗生猛大肉蟹黑胡椒蟹是新加坡特色菜,胡椒辣度可以因個人口味要求不同程度,非常細心👍🏻這個胡椒粒是新加坡專登訂返黎架,別有一番風味2. 米椒菜脯蒸北海道元貝北海道元貝大大隻,口感彈牙,配菜圃辣又爽脆,再加埋粉絲,又特色又好味。3. 酥炸五香蝦棗潮州菜蝦棗我好鐘意食,這是我食過最喜歡的,脆而不貳,又彈牙又香口。必食!4. 川辣口水雞雞嫩帶有微辣,微辣中帶有麻香。5. 48 小時熟成煙燻片皮鴨片皮鴨一放到台上,陣陣香味,引發食慾🤪烹調方法中西兼備,48小時熟成再用茶葉木碎煙燻,低溫燒再搶皮逼油,鴨皮鬆化鴨肉嫩多汁。這個又是必點菜色。6. 櫻花蝦欖菜炒蒜芯苗炒蒜芯苗,又一心機特色菜。去蒜芯苗皮非常講究功夫,有幸可以食到。7. 龍蝦湯脆米泡飯龍蝦湯底加上脆米,五款材料非常豐富,龍蝦肉彈牙,泡飯濃郁鮮甜。8. 原個雪燕香芒椰子盅這個甜品是近期食過最喜愛之一,椰子奶凍配上香芒雪糕雪燕,一次過滿足晒咁多個願望!

1. 黑胡椒焗生猛大肉蟹
這個胡椒粒是新加坡專登訂返黎架,別有一番風味

2. 米椒菜脯蒸北海道元貝

3. 酥炸五香蝦棗

4. 川辣口水雞
雞嫩帶有微辣,微辣中帶有麻香。

5. 48 小時熟成煙燻片皮鴨

龍蝦湯脆米泡飯
酥炸五香蝦棗
原個雪燕香芒椰子盅
2023-01-23 1833 浏览
新年除咗要應酬親戚朋友之外,當然自己朋友都要一齊圍埋食餐飯💕❤️今次就同三五知己一齊去咗呢一間中菜餐廳食團年飯,估唔到當日去平日都已經咁爆場😁😏🔻白玉奶皇龍蝦🦞龍蝦大大隻,非常新鮮,個汁都好夠味,肉質爽口彈牙🔻黑金蒜粉絲蒸蟶子皇原條大大隻蟶子皇,用料新鮮,上面鋪滿咗粉絲,蒜蓉,蔥,撈埋豉油一齊食好入味,啖啖肉食落冇沙🔻亞參蜜汁美人魚沙律呢個幾有新鮮感,脆卜卜嘅炸魚乾,非常香口,食到停唔到口嘅感覺🔻48 小時熟成煙燻片皮鴨🦆煙燻到48小時既鴨,師傅會即場將隻鴨拆肉同片皮,基本上同北京填鴨食法差唔多,都係用塊餅皮,包住啲肉就可以加唔同嘅醬汁一齊食,呢到幾特別嘅係,有餐廳特製的青椒汁,不過食唔到辣嘅人就唔好揀佢啦,揀返甜醬🔻招牌化皮梅菜扣肉🐽自己係客家人,家鄉都好鍾意食呢一度菜😁😏梅菜唔太鹹,扣肉炆得好軟腍🔻雙蔬手工魚腐煲大大粒白雪雪嘅好似魚蛋咁嘅物體,即刻令我諗起去咗長洲食大魚蛋,其實佢係魚腐波波⚪仲有豆苗,食落口好清甜🔻酥炸花蜆鴛鴦脆皮河粉佢個做法有少少似肉絲炒麵,面頭會鋪滿咗炸到脆卜卜嘅河粉,下面仲有濕炒河粉同花蜆,呢個食法好新穎❤️💕🔻蘋果拿破崙去到最尾當然少不了食返個甜品做結尾,花朵形

🔻白玉奶皇龍蝦🦞
龍蝦大大隻,非常新鮮,個汁都好夠味,
肉質爽口彈牙

🔻黑金蒜粉絲蒸蟶子皇

🔻亞參蜜汁美人魚沙律

🔻48 小時熟成煙燻片皮鴨🦆

🔻招牌化皮梅菜扣肉🐽
自己係客家人,家鄉都好鍾意食呢一度菜
😁😏梅菜唔太鹹,扣肉炆得好軟腍

🔻雙蔬手工魚腐煲

🔻酥炸花蜆鴛鴦脆皮河粉

🔻蘋果拿破崙
去到最尾當然少不了食返個甜品做結尾,
花朵形狀嘅拿破崙,睇賣相都已經一百分💯蘋果蓉好香口,伴碟仲有雪糕同脆餅👍😊

2023-01-21 355 浏览
.[🇭🇰香港- 尖沙咀].🔻初訪 - 位於海港城新開嘅中餐廳樣樣菜式都幾高水準, 新派點心仲要有驚喜🤩推介”原隻鮑魚煎米雞” “潮式煎韭菜稞” 同 “梅菜黑毛豬叉燒腸”加上望住大海一路食飯, 啱晒嚟緊新年同屋企人去食飯.🔻🍽 八一漁八📌 地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場4樓4101號舖.#tummysreadyattsimshatsui #tummysreadyforchinese #tummysreadyfordimsum

[🇭🇰香港- 尖沙咀]
🔻
初訪 - 位於海港城新開嘅中餐廳
樣樣菜式都幾高水準, 新派點心仲要有驚喜🤩
加上望住大海一路食飯, 啱晒嚟緊新年同屋企人去食飯
🔻
🍽 八一漁八
朋友今次就揀左呢間中菜餐廳食團年飯,未到年三十已經好多人🙈·🦞白玉奶皇龍蝦龍蝦好新鮮,肉質爽口彈牙·🐚黑金蒜粉絲蒸蟶子皇粉絲索晒啲蒜蓉味同豉油,好入味😚蟶子皇都好大隻,啖啖肉無沙~·🐟亞參蜜汁美人魚沙律脆卜卜嘅炸魚乾,飯前食少少鹹香小食幾開胃·🦆48 小時熟成煙燻片皮鴨一入門口就見到一隻隻煙燻緊嘅鴨,師傅會即場將隻鴨拆肉同片皮,上枱後就可以自己加其他配料😆我就加左餐廳特製的青椒汁,帶少少辣,鴨肉都好嫩滑·🐷招牌化皮梅菜扣肉最邪惡嘅一道菜😈梅菜不算好鹹,扣肉炆得好軟腍·🥬雙蔬手工魚腐煲一粒粒白色嘅魚腐波波,望落以為係魚蛋😂😂加埋豆苗一齊整,好清甜·🐚酥炸花蜆鴛鴦脆皮河粉第一次食脆皮河粉,脆卜卜都唔錯,下面仲有濕炒河粉同花蜆· 🍎蘋果拿破崙呢個甜品係必食😍花朵形狀嘅拿破崙,趁熱食嘅口感好酥脆,加上蘋果蓉好香口,伴碟仲有雪糕同脆餅,睇得又食得🤤
朋友今次就揀左呢間中菜餐廳食團年飯,未到年三十已經好多人🙈
🦞白玉奶皇龍蝦
龍蝦好新鮮,肉質爽口彈牙
🐚黑金蒜粉絲蒸蟶子皇
🐟亞參蜜汁美人魚沙律
脆卜卜嘅炸魚乾,飯前食少少鹹香小食幾開胃
🦆48 小時熟成煙燻片皮鴨
🐷招牌化皮梅菜扣肉
最邪惡嘅一道菜😈梅菜不算好鹹,扣肉炆得好軟腍
🥬雙蔬手工魚腐煲
🐚酥炸花蜆鴛鴦脆皮河粉
第一次食脆皮河粉,脆卜卜都唔錯,下面仲有濕炒河粉同花蜆
🍎蘋果拿破崙