2018-07-24 3442 浏览
小編最愛居酒屋 皆因可以跟朋友吃着小食把酒當歌經同事介紹下 小編與友人來到亞士厘道這間以爐端燒為主題的居酒屋北海道甲羅燒 $78自從在日本吃過甲羅燒之後 小編對這個菜式念念不忘燒烤技巧十分影響甲羅燒的美味程度幸好燒烤都是由侍應幫忙把食物煮熟 所以生熟程度剛剛好味道方面 蟹膏甘香 烹煮過程加入燒酒味道帶甜味海膽刺身 $98/ 吞拿魚刺身 $88餐廳選用的刺身新鮮海膽刺身鮮甜 味道回甘吞拿魚刺身新鮮肥美明太子雞蛋卷 $68這個是小編是日最愛!金黃色的蛋卷包著橙色的明太子賣相已經值一百分軟綿的蛋卷一口咬下去 會有湯汁流出 十分驚喜味道帶咸的明太子帶出雞蛋香味 非常出色明太子牛油燒烏賊鬚 $58明太子雞蛋卷刺激了味覺後 小編決定再叫明太子菜式 增加滿足感明太子加上牛油燒這個組合可以說是十分邪惡淡淡的牛油香為烏賊鬚調味明太子在這道菜式中擔當住畫龍點睛的角色運用燒的方式去烹調 比一般用油炸的方式去煮較為健康海鮮丼 $128被沙律菜包圍著的海鮮丼看似沙律 實質其實是海鮮丼海鮮丼有帆立貝 甜蝦 三文魚子 三文魚 八爪魚 蟹棒 油甘魚 螺等刺身讓食客可以大飽口福總括而言 小編認為餐廳十分適合三五知己聚首

小編最愛居酒屋 皆因可以跟朋友吃着小食把酒當歌

餐廳選用的刺身新鮮
海膽刺身鮮甜 味道回甘
吞拿魚刺身新鮮肥美
明太子雞蛋卷 $68

這個是小編是日最愛!
金黃色的蛋卷包著橙色的明太子

餐廳其實都有各式酒類供應
客人可以點選自己喜愛的飲品 吃著小食把酒當歌
2018-06-20
2018-07-23 96 浏览
今日收工去左期待已久既日本餐廳 因為一早訂左座,所以可以唔洗等,建議平日去都最好要訂位啊 餐廳款式唔算好,真係令人好難選擇呀~ 最好就簡左幾樣最吸引既試下叫左個浜燒蟹蓋 成晚最好味既一個菜 蟹味好濃厚 充滿鮮味 而且服務員會幫你面前燒埋 一路有香味出一路等食。一人一個都完全唔夠喉呀真心推介大家泥要試下明太子牛油烏賊穌 超級好味 原來明太子同烏賊穌咁夾 如果可以無咁‘un’就完美 浜燒鮑魚都好出色 大大隻新鮮鮑魚原隻燒 記得唔好燒過龍啊 最後食個海鮮飯作結尾 海鮮飯入面刺身既總類極多 有油甘魚,三文魚,蟹棒,帆立貝等等。叫一個已經可以試咁多種類,性價比超高呀餐廳裝修都不錯,而且當日座位之間餐廳都盡量放排一個空位相隔,等大家都坐得舒適。總括而言,餐廳食物新鮮味美,而且價錢都算公道,推薦大家可以一試啊
今日收工去左期待已久既日本餐廳

因為一早訂左座,所以可以唔洗等,建議平日去都最好要訂位啊

餐廳款式唔算好,真係令人好難選擇呀~
最好就簡左幾樣最吸引既試下

真心推介大家泥要試下

浜燒鮑魚都好出色 大大隻新鮮鮑魚原隻燒
記得唔好燒過龍啊

今天朋友為我慶生,挑了這間餐廳試一試,星期五晚訂了6:45入座,6:30左右餐廳就不斷來電話催促入坐,還強調說只有一小時晚飯時間。是趕客嗎?遲了15分鐘到達,坐下就立刻點食物了,餐牌痴笠笠的,豉油壺沒有豉油,詢問多句侍應小姐就一臉煩厭,點菜稍微慢一點侍應小姐又黑面,那時就只有5、6枱客已經這種態度,想像不到滿客時會怎樣!叫了北海道甲羅燒只用小碟盛著,朋友不提醒我也忘了那個像廚餘一樣的蟹蓋,直到8:01還在吃東西時侍應小姐已經第二次過來催離開,小姐,我枱上的食物有付錢的,你有收加一的,我是否有權吃完才走吧!說實在食物是不錯,蠻特別,但侍應小姐們的態度真是很趕客,居酒屋在尖沙咀很多,要生存就請改善一下員工的態度、枱號的安排和尊重客人的用餐情況吧!

2018-07-20
庆祝纪念
生日
今晚我認為唯一一個敗筆既地方,就係上落餐廳既升降機壞左,樓梯果度比較窄同熱,上落有D唔方便 ~ 呢個係唯一一個影響今餐飯既地方,咁當然,呢樣野又當然唔會影響到今晚對於食物既質素啦 !! 呢間絕對係一間高質日本爐端燒餐廳 !行完樓梯,坐一陣,好快都舒服返曬了 ; 餐廳既環境都幾舒服,好有日本居酒屋既感覺餐廳方面,有部份食物都有圖片供參考,文字都以 中,日,英對照架 !先黎既有飲品,我同友人就分別叫左杯紀州朝採梅酒 (左) 及Sangria白酒 (右) ; 兩杯既味道都好唔錯,梅酒既味道酸酸甜甜都幾開胃,Sangria白酒就比較清,適合一陣所食既菜式先黎有一個三文魚籽丼,賣相都幾吸引,大量三文魚籽放於御飯及甜蛋絲之上,加上隻碗係海水藍綠色既顏色,配合之下,令整個賣相既顏色都幾吸引三文魚籽味道鮮甜,每粒都有咬口,食落口果陣係個口度爆發,非常好味招牌酥脆雞塊,呢個雞塊堅有日本炸雞既味道同感覺,非常有驚喜 !每件都大大舊,外脆內軟,且有大量肉汁,非常香脆,係一款好高質既炸物 !明太子係又鍾唔鍾意呀 ? 呢個明太子雞蛋卷個問題就岩岩好啦,嫩滑夠香既雞蛋卷,包住大量明太子,口味一流之外,本身比較咸既

明太子係又鍾唔鍾意呀 ? 呢個明太子雞蛋卷個問題就岩岩好啦,嫩滑夠香既雞蛋卷,包住大量明太子,口味一流之外,本身比較咸既明太子都變得好易入口,做得唔錯

呢個係精選刺身拼盤 (3種),另外再加上2隻日本產生蠔,成個賣相都非常吸引 ! 睇得出每款刺身都好新鮮,同是厚切,兩個人SHARE食就真係岩岩好了

而生蠔就更加無得頂,味道極鮮甜,大大隻,蠔上配有一絲蔥花,成個口感真係難以形容

呢兩款都係爐端燒物,上面既係明太子牛油燒魷魚鬚,口感有咬口,新鮮熱辣食果陣真係唔錯 ; 另外下面既係於坊間比較少見既牛油醬燒烤鱈白子,味道當然係正,口感食落有D鬆軟,幾特別 ;

不過可能就唔係人人都鍾意食佢,因為白子,其實係魚類的精巢,所以可能覺得佢好核突 ! 不過,佢是日本人冬日補身良品,含豐富既蛋白質,甚至有滋陰養顏既功效,絕對唔係普通既食材

最後,就另外再叫多左2杯野飲去完結今晚呢餐咁正既日本晚餐,分別係左邊既黑加倫子梳打,及右邊既三得利頂級生啤 (中),黑加倫子梳打以囝汁為主,生啤就夠曬冰凍 ! 真係無得頂 !!
2018-07-19 81 浏览
一嚟到門口,就畀佢哋門口嘅餐牌吸引住,好多嘢食呀❤️餐廳設計都幾有特色㗎,一枝枝日本酒樽整齊排列喺牆到,而且空間夠曬闊落,如果多啲人嚟嘅,佢仲有一間間類似房仔嘅可以畀你哋book添👍好大碗呀🤤🤤三文魚籽舖滿係雞蛋絲上面,唔好以為啲三文魚籽好小呀。其實只係因為啲雞蛋司絲太漲卜卜。三文魚籽撈埋啲飯食,啖啖都食到㗎。而且側邊仲有個新鮮爽脆嘅青瓜同埋酸薑,所以都好好味㗎。撈埋小小wasabi仲正。而且過本身個碗都好深,所以其實份量真係非常之多❤️❤️雞蛋味非常之香濃,一啲都唔油膩,亦都唔鞋仲幾嫩滑🤤一層又一層嘅雞蛋最後包住啲明太子味道適中唔會好咸唔錯😋😋呢個鯖魚好特別呀,雖然佢係燒,但係嚟到嘅時候魚皮係未微暖,啲肉係有少少凍嘅。而且佢本身用醋醃過嚟,骨都冇條。所以味道酸酸甜甜加上魚既鮮味,我地都好中意食呀😍😍呢個拉湯底做得真係幾好㗎,湯底係香濃既豉油湯,但係一啲都唔會好咸❤️❤️拉麵煙韌度適中,唔會過淋或者過硬,仲好掛到啲湯汁💖💖而且豬軟骨都炆得好夠入味,一咬就溶溶哋,加上其他配料雞蛋,紫菜,粟米等等,令呢個拉麵嘅味道更加多元化💋💋

一嚟到門口,就畀佢哋門口嘅餐牌吸引住,好多嘢食呀❤️

三文魚子丼

明太子雞蛋捲

雞蛋味非常之香濃,一啲都唔油膩,亦都唔鞋仲幾嫩滑🤤

一層又一層嘅雞蛋最後包住啲明太子味道適中唔會好咸唔錯😋😋
醋青魚 炙燒

醬油拉麵煮雞蛋

拉麵煙韌度適中,唔會過淋或者過硬,仲好掛到啲湯汁💖💖

三文魚子丼
醋青魚 炙燒
2018-07-18 81 浏览
今晚約了契女在尖沙咀見面,見完面,便在附近找野食,搜尋到這間北海道爐端燒,見到正評很多,便趁未夠六點半和太太來到。當時未係好多人入座,不過侍應提示用餐時間一個半小時,我開始時有點不明,當七點後,客人陸續入場,我就明白,這間塲是非常旺的。海膽一板$98,我要了兩板,和太太一人一板,因為這個是我太太的至愛,她最喜歡加少許wasabi 來吃,而我就喜歡加紫菜,點少許醬油,醬油和紫菜可以帶起海膽的鮮味。雖然海膽$98,不過質素一點都不差,吃落鮮甜甘香,是新鮮貨式。以這個價錢是必叫的👍👍👍👍👍😋😋😋精選刺身拼盤(5種),有帶子、吞拿魚、劍魚、赤螺、八爪魚,這個精選刺身拼盤是廚師決定的。我們告知侍應,不想吃三文魚,所以廚師換了其他刺身。全部沒有半點雪味,解凍得非常好,我推介吞拿魚、帶子,兩種特別鮮味。豚肉蕃茄仔$52,廚師運用了小技巧,在豚肉內包著蕃茄仔,令到原本燒豚肉,吃落沒有肥膩感,反而令到我越吃越想吃。

2018-07-18 74 浏览
一去到 有個黑臉侍應問有冇book位 點知係佢拎簿之際 佢跌左個筆筒落地 發脾四 但其實好明顯佢自己衰左 ... 朋友黎問佢拎杯水 佢話 小姐 有鐘㩒架 睇黎下次要了解哂成間鋪先可以叫侍應朋友想點餐 咁咪跟餐牌號碼落單 小姐冇號碼架 (態度惡劣到)! 仲要加多句 我唔係玩你 係冇號碼 ... 大佬 人地又會知你落單冇號碼既, 有必要咁惡咩?好喇 佢話有鐘㩒架嘛 我地都冇㩒鐘 食餐飯入左黎廿幾次 其實你地想做咩?朋友ot 黎唔到 明明餐廳唔多人 張櫈又擺左野 個侍應問介唔介意收返張櫈 如果我地霸左張六日檯 我同意你拎返張櫈 但明明個位係硬加上去 你咁樣收返擺明玩啫 全程黑臉既侍應 其實咁既價錢 大把選擇 如果想俾人出氣既話 我建議大家去食

2018-07-17 70 浏览
同朋友傾開計,日本料理喺香港已經有好多唔同嘅店舖,我哋一路品評食肆有質素嘅日本料理,大家都認同支持這一間日本料理: 北海道雖然座位比較逼夾,但是10分有氣氛,未到七點已經坐滿晒人。喺尖沙咀亞士厘道都算係唔錯嘅地方。先來一個特上五點刺身,有榮螺、拖羅、八爪魚、吞拿魚、魚子鮮帶子,再加兩板海贍刺身。吃到停不了口,新鮮、爽甜、肉質豐富、所有嘅口感都一齊出現,食材新鮮、肥美、係一級嘅刺身質素,讚👍。🐥⭐⭐⭐⭐⭐再來鹽燒阿拉斯加長腳蟹,燒得好有火候,有少少窿窿地、但係可以帶出蟹嘅鮮甜味,又讚👍。🐥⭐⭐⭐⭐⭐鹽燒油金魚,燒得剛剛好,不太肥膩,入口香軟幼滑,不得不再讚👍🐥⭐⭐⭐⭐整體來說不得不比一百分💯。

整體來說不得不比一百分💯。

2018-07-15 64 浏览
Majimeya出名食爐端燒,串燒固然好食,餐廳其他食物質素都非常不錯串燒方面叫左唔太多款露筍豚肉的肉好juicy, 露筍新鮮爽甜,係一個好好的配搭帆立貝串都無燒到好乾,都有d肉地,少少調味幾好食煙肉蝦卷又一特式之作,煙肉煙到熱辣辣出晒油,捲住蝦肉加左份層次小茄子燒的茄子係細細粒個種,去左皮就咁就食得,軟軟滑滑的鵝肝帆立貝火炙壽司好有驚喜,鵝肝同帆立貝看似格格不入,整舊送入口(好大舊有d難度😂)時卻格外甘香可口,口感豐富,因為太好食,後尾又嗌多左一碟吞拿魚壽司的魚都幾大片,油脂豐富但不膩,厚厚的好有滿足感左口魚邊壽司好爽口,幾新鮮,鍾意食裙邊魚邊類的朋友應該會中意北海道麵沙律好特別,平凡的沙律加左彈牙的麵同幾款魚生,加上點點點醋,添加了一點不平凡豐富感朝採梅酒(右)配左梳打,有少少淡左梅酒的味道但又不失梅味,當梳打會㩒飲d黑糖梅酒(左)on rocks, 好重黑糖味,第一口重黑糖,第二口就有梅的清香,都係梅酒最好飲

串燒方面叫左唔太多款
露筍豚肉的肉好juicy, 露筍新鮮爽甜,係一個好好的配搭
帆立貝串都無燒到好乾,都有d肉地,少少調味幾好食

小茄子燒的茄子係細細粒個種,去左皮就咁就食得,軟軟滑滑的

吞拿魚壽司的魚都幾大片,油脂豐富但不膩,厚厚的好有滿足感

2018-07-14 73 浏览
一直想試居酒屋好耐,終於搵到呢間北海道爐端燒試,好似去咗日本咁,成個環境都好舒服。嗌咗幾款烤物,例如呢個烤花魚一夜干。一夜干係北海道漁夫保存魚既方式,將鮮魚剖開,同清除內臟之後,會浸泡鹽水,再經一夜風乾,咁就可以令魚肉更加鮮味,肉質更加緊實。食落味道唔會太咸,但保存咗魚肉既鮮味,而且魚肉好結實,好香口。加少少檸檬會更加清爽。亦都嗌左一個炒野菜,有椰菜蘿蔔洋蔥同豚肉等,再配上醬油同味醂,用鐵板上碟,令菜保留溫度之外,亦有陣鐵板香味,非常唔錯。主食方面叫咗個醬油豬軟骨拉麵,估唔到呢度既拉都同樣出色,唔輸比出面既拉麵店。湯底係醬油味噌,但有少少豬油香味,好濃厚既感覺。溏心蛋既蛋汁好香好滑,仲有木耳絲,筍絲同粟米,而豬軟骨就煮得好淋好香醬油味。其後,店員好細心送上甲羅燒同烤爐,幫我哋淋上燒酒,仲教我哋點燒,只要燒三四分鐘即可。食落好香蟹膏味,而且仲有啲蛋香,再加埋蟹肉食,非常吸引,味道仲好濃郁。而我亦好欣賞店家既烤物,係吧檯旁邊好清晰咁睇住師傅燒,不得不讚師傅,真係好細心咁燒,而且一個人燒咁多唔同既食物,都可以控制到火候同味道,抵讚。而我哋叫既稻草烤安格斯牛扒,有住好香既煙燻味同稻草香,配上脆

而我哋叫既稻草烤安格斯牛扒,有住好香既煙燻味同稻草香,配上脆脆既炸蒜片同醬汁,而醬汁方面就係胡椒同蒜味既燒汁,非常惹味。牛扒燒得外脆內嫩,仲保留到好多肉汁,而且好有牛味,值得推薦。

2018-07-12
喺尖沙咀有唔少高質嘅日本餐廳,喺呢頭覓食咁多次,大部分都係好高質素,無乜點試過中伏, 今次呢間簡直係可以bookmark定再返啅。 一入去已經見到充滿日本居酒屋風格嘅裝修與擺設,成個環境同格局真係好似去咗日本咁,吧檯附近有一系列嘅大燈籠真係幾別致。喺燈籠下面食嘢,柔和嘅燈光照住,真係別有一番風味。而且有各種嘅酒類擺設,組成一幅特色牆,非常特別。 仲可以睇住師父一邊燒各種唔同嘅串燒烤物, 即叫即整非常新鮮,講起都肚餓了。首先嗌嘅係兩板海膽,每板海膽都只係98蚊,咁大板海膽呢個價錢真係好抵,而且質素並唔會將貨就價,非常高質,入口creamy ,而且好有海膽嘅鮮味,甘甜得嚟仲好香。附上脆脆既紫菜,可以包住海膽食。跟住仲嗌咗一個海鮮丼,唔好睇佢好似細細碗咁,但查實入面都幾多飯同海鮮 ,除咗一般嘅三文魚、吞拿魚,仲有鯖魚 、八爪魚、帆立貝、甜蝦、 蟹棒等等, 材料非常豐富。 而且最特別嘅係,仲落咗少少嘅櫻花蝦,同埋山藥蓉,口感非常豐富,而且我好欣賞佢嘅海鮮, 真係非常之新鮮,尤其是帆立貝非常大粒同鮮甜,性價比超高。而呢一個海鮮冷麵沙律 ,都係唔錯嘅選擇 ,表面鋪左滿滿嘅海鮮粒, 例如 八爪魚 、

喺燈籠下面食嘢,柔和嘅燈光照住,真係別有一番風味。

而且有各種嘅酒類擺設,組成一幅特色牆,非常特別。

附上脆脆既紫菜,可以包住海膽食。

而呢一個海鮮冷麵沙律 ,都係唔錯嘅選擇 ,表面鋪左滿滿嘅海鮮粒, 例如 八爪魚 、三文魚 、螺肉、蟹子,再配上冷麵同生菜 、蕃茄 、翡翠苗等等。

不過就冇沙律醬 ,所以食落嘅口感就比較清爽同清淡 ,主要食海鮮嘅鮮味同菜嘅甜味。

另外仲嗌咗一杯芒果chu-hi , 有淡淡嘅酒香同芒果味,酒精濃度唔算高,但配上烤物,飲落好夾。

跟住當然係主角甲羅燒,我諗基本上唔少人嚟呢間餐廳,都為咗食佢嘅爐端燒, 尤其是呢個嘅甲羅燒 ,真係好似返返去日本旅行咁。

鵪鶉蛋淋上蟹肉同蟹膏表面 ,再加埋料理用酒, 一齊撈勻 ,再放上爐燒三至四分鐘, 咁就食得。

上面細火慢烤,睇住佢慢慢散發出陣陣嘅蟹膏香味 ,嗰種咁香真係不得了。 而且蟹膏食落非常creamy ,鹹鹹哋,再撈埋蟹肉一齊食:「 唔該來碗白飯呀!」

而最後呢一個嘅稻草燒安格斯牛,估唔到可以燒得咁正 ,呢度嘅烤物真係質素好高。

牛扒表面帶有陣陣嘅稻草煙燻香味,而且生熟程度剛剛好, 表面金黃色, 裏面保留著完美嘅粉紅色,仲有少少肉汁, 加上表面有薄薄嘅海鹽點綴, 其實唔使點個醬汁已經好好味 。

不過個醬汁又非常特別 ,有蒜香之外配上炸蒜片, 又係另一種唔錯嘅食法,真係好掙扎呀,好想再叫多兩碟嚟食。

呢間北海道爐端燒真係唔錯,性價比好高,食物質素同價錢成正比,下次會再嚟食。
2018-07-12
  • 稻草燒安格斯牛扒
  • 北海道甲羅燒
2018-07-11 99 浏览
海膽是我的最愛之一,在openrice 睇到好多人都讃好鮨一的海膽,咁就急急訂位去豪食啦。鮨一有點似居酒屋,坐位不到50個,有吧枱、大廳、VIP房兩個,適合人少少的聚會。裝修簡潔冇花巧、乾淨企理。我們坐在吧枱,看見有三個廚師為整間餐廳預備刺身美食。用心製作美食之餘,仲回答我哋關於刺身嘅問題,食材嘅名稱、看見他們10分專心預備刺身、感覺10分窩心。🐥⭐⭐⭐⭐⭐頭盤首先來一個蜜柑鯛魚刺身薄切,我問問師傅為什麼沒有醬汁,他說呢個刺身係不用點醬汁就可以食到佢嘅鮮味。一個不用點豉油Wasabi的刺身,果然吃到魚肉的鮮甜味道😜👍🐥⭐⭐⭐⭐⭐再來一個非一般的日本白色粟米,顏色亮麗,鮮甜多汁,粟米味不重,食落覺得十分爽甜清新,仲可以生食的🐥⭐⭐⭐⭐特上刺身拼盤,深海池魚、帶子、油金魚、黑鮭魚、牡丹蝦、油甘魚、海膽、吞拿魚。池魚多數是薄切點柚子醋嘅食法,而今次切了厚厚一片,入口係好軟滑嘅魚生口感、香甜到不能錯過的新體驗。🐥⭐⭐⭐⭐帶子和牡丹蝦大大隻,所有刺身都很新鮮,解凍得十分好,沒有雪味👍👍😊😊主角登場,不可不吃的特上海膽壽司,用紫菜包住壽司飯,海膽多過飯,一啖咬落去海膽豐富甘香滿口,一共食咗五啖,果

主角登場,不可不吃的特上海膽壽司,用紫菜包住壽司飯,海膽多過飯,一啖咬落去海膽豐富甘香滿口,一共食咗五啖,果然海膽大滿足。🐥⭐⭐⭐⭐⭐️
2018-07-10 102 浏览
今天是週三晚上,還未到八時,這家居酒屋已經人頭湧湧,全場爆滿。原來這家是來自日本難波的過江龍日本料理店!店子裝修雅致整理,牆上有大大小小的日本酒作裝飾,還懸著一排曰式紙燈籠,加上一眾食客把酒言歡,氣氛十足。這兒有多款餐點可以選擇,除了各款浜燒,還有前菜、刺身、炸品、燒物及麵飯等等,真是令人花多眼亂,樣樣都想試。蟹蓋蟹肉味噌燒$78這個味噌燒好吃!蟹蓋上滿滿都是蟹膏同蟹肉,拌以鵪春旦,真係啖啖蟹肉。蟹肉極為鮮美,有著濃香帶甜的味噌味道,口感滑溜,味道豐盈細膩,真的好吃!蟹迷必點!海胆$98嘩!這海胆有成板咁多!海胆顏色金黃,海膽味濃,味道甘甜,完全沒有苦澀味,正!最正的是用匙可以大口大口吃,不用被米飯淡化海膽的味道。除了淨食外,又可包上紫菜、芥末同吃,和風滋味十足。炸明太子雞翼2只$52這雞翼炸得脹卜卜,口感脆香又唔油膩。雞翼熱呼呼的,一咬雞翼就爆汁!雞翼內滿滿是明太子,味道咸香帶一點辣,十分惹味,佐酒一流。丸燒大帶子$48這隻帶子是珍寶大小,口感嫩滑,富濃濃的蒜香,鮮味十足!千萬不要錯過帶子的煮汁,味道極鮮!特大蟶子蒜味牛油燒$78這隻特大蟶子是自己燒的。按店員指示的燒到有點乾身,便加
還懸著一排曰式紙燈籠,
加上一眾食客把酒言歡,氣氛十足。

蟹蓋蟹肉味噌燒$78

海胆$98

炸明太子雞翼2只$52

味道咸香帶一點辣,十分惹味,佐酒一流。

丸燒大帶子$48

特大蟶子蒜味牛油燒$78

這隻特大蟶子是自己燒的。按店員指示的燒到有點乾身,便加點煮酒再燒,真是有得食又有得玩,令人更加期待。蟶子肉質爽嫩,一點也不韌,味道又鮮又有濃香的牛油味,爽中帶甜,真想多吃一隻!

煙肉芝士奶油意大利面(2人)$128

意大利面份量十足,足兩人份量。扁意粉口感軟滑濕潤,每條意粉都有醬汁包住,芝士味濃香,十分creamy,加上爽彈的蝦仁同香口的煙肉,芝味十足又可口。

平日午餐到訪,已經覺得水準唔錯。估唔到在晚上咁好氣氛,好似置身曰本居酒屋一樣,最愛那蟹肉味噌燒同蟶子,令人回味,下次一定要encore!

2018-07-10
2018-07-10 77 浏览
亞士厘道出名多嘢食😋 今日同朋友經開尖沙咀梗係要嚟搜羅下有啲咩美食!我地想食日本嘢~ 所以嚟咗呢間北海道爐端燒!環境唔算大但充滿咗日式嘅風情,日式字畫同燈籠令人有種置身於日本居酒屋嘅感覺。北海道甲羅燒 甲羅燒入面有蟹膏、蟹肉同鵪鶉蛋, 上枱嘅時候已經燒到熱辣辣,只要將佢撈勻就可以享用😍蟹膏超正,好鮮味! 加埋鵪鶉蛋食落更係滑滑的,加埋蟹肉非常滋味👍🏻明太子雞蛋捲咬開有滿滿嘅明太子,食落去有少少辣,兩個人KO晒都唔會好膩, 而且蛋煮到滑嫩嫩,口感滿分😋海膽忌廉蟹肉炸餅忌廉同蟹肉混和一齊炸, 外層脆卜卜, 食落口感好creamy, 但又唔會好膩!蟹餅上面再有一小塊海膽吊味,幾鮮幾香!☺招牌酥脆雞塊雞塊頗大塊,但食落唔係滿口嘅炸粉,而係啖啖鮮嫩滑溜嘅雞肉, 配搭嘅醬汁都好特別,酸酸甜甜咁~ 令人忍唔住一舊食完又一舊😆鹽燒噌漬鮭魚腩鮭魚腩魚皮燒得好香脆, 三文魚腩則 魚油豐富,肉質飽滿嫩滑🤤 最重要係無咩刺, 啱曬我呢啲唔識得lun骨嘅人🤭抹茶心太軟雖然切開唔算超流心, 但有非常香嘅抹茶味,但一啲苦澀嘅感覺都無,唔會太甜仲有少少回甘~ 配搭埋雲呢拿雪糕一齊食 prefect match 😍
亞士厘道出名多嘢食😋
今日同朋友經開尖沙咀梗係要嚟搜羅下有啲咩美食!
我地想食日本嘢~ 所以嚟咗呢間北海道爐端燒!

北海道甲羅燒

海膽忌廉蟹肉炸餅

招牌酥脆雞塊

鹽燒噌漬鮭魚腩

抹茶心太軟
2018-07-10 79 浏览
今日兩公婆拍下拖,去左一間一直想試既爐端燒居酒屋,無奈每次黎都因為太多人而放棄,難得太太今日早收工,終於有機會黎試下~店內放既燈籠真係好日日本FEEL, 加上餐廳內既裝飾完全係日本居酒屋既設計,感覺真係幾似去左日本~呢度放晒清酒樽黎做WALL~ 真係幾型!黎呢度既主要原因,有一半原因係為左食呢個而黎,呢個叫做北海道甲羅燒,非常足料,在蟹蓋上放置左蟹膏蟹肉同埋鵪鶉蛋! 望落都流晒口水~職員仲好細心咁幫我地放上網磯燒,佢話大約3-4分鐘就可以食得,磯燒後撈埋一齊食就更惹味!3分鐘過去,輕輕撈埋後,蟹膏味極香! 一大啖放入口簡直又邪惡又美味!一啲都無腥味!明太子牛油魷魚鬚,炒得好香,完全炒得剛剛好,最特別既地方係佢用明太子來點綴,魷魚有一種天然既咸香, 魷魚鬚爽口!煎魚鮫係我去食日本野必點之一,呢度既魚鮫味比較濃,表層煎得好香口,入面既白身魚肉鮮嫩!唐揚雞塊,係呢度既招牌菜之一, 初初見賣相唔算好特別,但食落暗藏玄機,表面既雞皮係非常脆口,入係熱辣辣既嫩雞肉,而且係有雞汁既JUICY~唔係乾既! 基本上不用任何醬料都已經夠晒好味!我們分別叫左3款壽司,分別係海膽軍艦,蟹棒蟹籽壽司及左口魚邊!
呢度放晒清酒樽黎做WALL~ 真係幾型!

我們分別叫左3款壽司,分別係海膽軍艦,蟹棒蟹籽壽司及左口魚邊! 海膽軍艦舖滿膽,淡淡的鹹味中有點鮮甜,非常清爽的味道,蟹棒蟹籽壽司既蟹籽超誇張,多到睇唔到蟹棒,而左口魚邊勁多魚油,食落超甘香!
最後食埋地獄拉面,唔算太咸,辣味剛剛好,估唔到呢到既拉面水準都唔差~

各方面既美食都好有水準,價錢都幾親民,下次有機會再黎~
2018-06-26