2018-03-22 73 浏览
(對不起,上次提交時沒有看清楚,因儲存檔案名字相似而誤將之前的一篇剪到過來,這次才是剪對的。)這次吃過飯後意猶未盡,想要找個地方喝喝酒談談心。在尖沙咀又不想走回諾士佛臺那麼遠,友人們提議這家日式居酒屋,既然友人們想試我也沒有刻意說來過,多試一次也無妨。有了上次的經驗,這次都衝著浜燒而來,還encore了覺得好的食物。畢竟這次主要來是少吃多談(多喝),不用點太多食物。日式清酒、燒酒等種類十分多,多人來分享比較化算。浜燒海鮮用來佐酒很不錯,蟹界燒是不能不點的,我們點了每人一隻。這次有經驗,早早準備好手機,便可拍下整個浜燒過程。看著店員一步一步純熟地下油、加入鵪春蛋,再將鵪春蛋伴勻。然後加入紫皮蘿蔔片,接著將蟹肉絲和蟹膏順次序地來個乾坤大挪移。如果沒有看到製作過程的話,可能會對這堆啡綠色的醬感到有點兒那個;但當看著整個過程有條不紊,便發覺看是種享受、吃也會是種享受,這絕對是邪惡的美食啊。 雖然是第二次吃,也沒有令我失望,味道依舊鮮味非常,還有蟹甜味,一點也不腥。還有橙黃色的蟹膏,浜燒的熱力剛剛好,不會將蟹膏燒得過熟至硬化。三文魚實在是香港人至愛,這個我沒有說,友人已經搶著要點。火炙燒過四邊的

日式清酒、燒酒等種類十分多,多人來分享比較化算。

三文魚實在是香港人至愛,這個我沒有說,友人已經搶著要點。火炙燒過四邊的三文魚刺身果真是有點不同,帶點焦香得來又不會過熟,內心仍然鮮嫩不嚡口。也帶點醬酒的鹹味,不用再多點醬油。厚切得來很有咬口,友人們都讚不絕口。

Encore的一款是刺身飯,皆因仍念念不忙那個黏稠軟綿的山藥糊,有點像糯米茲。
 是日的雜錦海鮮有三文魚、吞拿魚、魚子、三文魚子、帶子、蟹棒、八爪魚,都是新鮮甜味。友人們一人一口分擔著,很快便吃光光了。
另一款encore的是鵪春蛋,這次多人分享便不會怕膽固醇過高。
 燒鵪春蛋聽上去很不可思議,不過烤得外脆內軟,還有點焦香味道,加上香口的海苔碎,送酒一流。

我想點對了食物的話,絕對為這二次到訪加分。幸好沒有限時,我們邊吃邊喝邊談,不知不覺都坐了很久呢。
宵夜
2018-03-21 128 浏览
尖沙咀行完街搵地方食晚飯,不試都想試下啲樓上舖,好似比較抵食,呢間之前己經係openrice收藏咗,就呢晚試下。都係本住會冇乜人嘅心態上嚟望下先,諗住冇咩人就走,點知差不多九點嚟到都仲坐滿人,好熱鬧咁,好彩都仲有位。先叫飲品,我又係揀啲特別啲嘅,呢個似frozen咗啲泡嘅蜜瓜飲品都唔錯,可惜唔記得咗個名,有啲酒精但唔算好勁,易入口。差不多每次去日本餐廳我都會叫燒玉子,如果有明太子或者芝士我就更加會揀,呢度就有明太子喇,雖然好常見嘅菜式,我鐘意食之餘,亦可以睇得出該餐廳水準如何,呢度嘅都唔錯,唯一係如果啲明太子似番那有少許辣嗰種就更好味。北海道菜中當然唔少得蟹,呢度又咁出名蟹蓋,揭開餐牌第二版就有,我又係super fans,就揀咗個最basic嘅,唔要什麼味噌味,主要係生鵪鶉蛋加上蟹肉蟹膏,撈埋一齊食,用旁邊嘅小匙羮慢慢品嚐。明太子沙律,全因為我超鐘意食明太子,一般餐廳都只供應明太子玉子燒,燒明太子等,呢款沙律就第一次見,仲有好多粒明太子,超好味!芥末魷魚就純粹因為鐘意食,食落好鮮但就唔可以話特別喇。點都要叫啲壽司試下,正常啦,新鮮嘅。仲有兩個小食,日式炸豆腐係好常見嘅菜式,呢度勝在炸

明太子雞蛋卷

北海道蟹蓋蟹肉蟹膏燒

芥末魷魚就純粹因為鐘意食,食落好鮮但就唔可以話特別喇。
明太子沙律 & 芥末魷魚

點都要叫啲壽司試下,正常啦,新鮮嘅。
帶子壽司

仲有兩個小食,日式炸豆腐係好常見嘅菜式,呢度勝在炸豆腐上淋上生雞蛋,食落滑咗,唔錯。另一個小食都係明太子,好飽滿嘅明太子雞翼食落好滿足,雞翼又夠香口,讚!
日式炸豆腐 & 明太子釀雞翼

最後就係燒魚,平時好少會揀,因為通常一係比較貴,一係就只係常見嘅鯖魚/鱈魚/三文魚/喜之次。呢種又名花魚就比較少見。有少許日式醬油燒成,唔會太鹹又夠惹味,魚身亦都唔會好多骨,有啲什至已燒成軟骨。
鹽燒 atka mackerel
题外话/补充资料: 好日本居酒屋feel,整體服務都唔錯,即使好多都有留意要收走食完嘅碟子,當然如果係想嚟傾計就可能會覺得太嘈。
2018-03-13
明太子沙律 & 芥末魷魚
鹽燒 atka mackerel
今個月係我好姐妹MayLing生日🎂佢好鐘意食海鮮和日本嘢🇯🇵有同事剛剛去完尖沙咀呢間北海道爐端燒嘅日本餐廳食飯👍🏻大讚食物和環境都好正😻我當然要帶我好姐妹去有保證又好食嘅餐廳慶祝生日啦🎂🎂🎂🎉🎉🎉地點都算易搵😊樓下有個好大嘅招牌指示我已經到達目的地😆行兩步樓梯坐𨋢上3樓就到達餐廳啦😻食日本嘢🇯🇵點少得拉麵啊,我們叫咗個豬軟骨拉麵🍜湯底濃郁厚身👍🏻充滿香濃豬骨味😻豬軟骨入口即溶🤤拉麵爽口彈牙👍🏻真係好好食😋鹽燒花魚鮮甜美味🐟肉質有口感🐟魚皮咸香可口😋連魚骨都燒到脆脆哋😻我都食咗少少😆🦀蟹肉味噌燒一嚟到真係心心眼😻勁多蟹肉🦀好想快啲燒好可以食🤤本來我哋係想叫一隻甲羅燒😆見到蟹肉味噌燒咁正🤤我哋好想獨食一個🤣所以最後叫多個浜燒蟹蓋🦀一人一個唔使爭👍🏻浜燒蟹蓋賣想仲靚過蟹肉味噌燒😻😻最正就係有職員幫我哋燒埋👩🏻‍🍳咁就唔使驚啲甲羅燒over cook唔好食,同埋可以專心同好姐妹吹水啦✌🏻😏✌🏻食落口啖啖香濃蟹膏味,每一啖蟹膏都充滿蟹肉,鮮甜美味,口感滑身,我真係好想撈落啲白飯到食,最後好味到連個蟹蓋我都要舔埋🤣🤣炸明太子雞翼香脆嘅雞皮包住滿滿嘅明太子,外脆肉彈牙,而且冇雞骨啖啖肉,大人細路都

炸明太子雞翼香脆嘅雞皮包住滿滿嘅明太子,外脆肉彈牙,而且冇雞骨啖啖肉,大人細路都鐘意😋

柚子味噌芝士燒蠔蘑菇好有新鮮感😻啲蠔和蘑菇已重重被芝士包圍住🧀🧀仲要焗得金黃香口🤤生蠔焗完都好大隻👍🏻仲好重蠔味🤤🍄蘑菇吸收曬蠔和芝士嘅精華🍄超級juice😋每啖放入口都充滿又開胃又清新嘅柚子🍊好特別👍🏻堅好食😋

餐廳環境以和式裝修為主🇯🇵坐位寬敞舒適又唔迫😻👍🏻有幾間房可以拉埋門😆唔使被人騷擾😌可以同三五知己傾過痛快🥂亦都好適合情侶拍拖談談情💑說說愛💏

好姐妹好滿意今次嘅生日飯😌我也好滿足👍🏻每樣食物都有特色又有水準👍🏻職員都好有禮貌和友善👍🏻今次真係嚟啱地方🤩同事冇介紹錯✌🏻✌🏻✌🏻比個Like佢👍🏻👍🏻👍🏻
2018-03-18
庆祝纪念
生日
  • 浜燒蟹蓋
本來打算今年3月回鄉去下日本,但因為旺季機票太貴,所以忍痛放棄這次日本之行,雖然短時間內返唔到鄉下,都要去居酒屋感受一下日本的風味~經同事介紹之下,來到這間樓上鋪的居酒屋,平日晚上都人頭湧湧,香港人真係識食,如果連樓上鋪都座虛席!我們就被安排到日式TATAME的座位,唔講以為真係去左日本呀,日本風味十足!這裡都是以日本菜為主,以爐端燒為主,還有其他小食、刺身、燒物等等!明石燒風雞蛋卷(HK$58)這個玉子燒真係不得了,簡單的雞蛋煮得剛好,蛋味濃郁,層次分明,有口感,再沾上特製的醬汁特別惹味~蟹蓋蟹肉味噌燒(HK$78)因為呢間食店以爐端燒海鮮最為出名,又點可以唔試試它們的海鮮呢~呢個蟹蓋蟹肉味噌燒以原個蟹蓋,盛載著蟹肉及蟹膏,上面加入蛋及蔥花,拌混一拼食用蟹味十分濃郁,十分邪惡的,跟男友爭著吃!海膽忌廉蟹炸肉薯餅(HK$68)特別新穎的炸薯餅,上面都加了一小口新鮮海膽~薯餅炸得剛好,均勻香脆,而入面就有滿滿香濃的忌廉蟹肉,味道十分Creamy,帶淡淡的蟹肉鮮味,配上新鮮海膽味道特別配搭!海鮮丼(HK$128)一人一碗刺身丼飯,我就點了這碗海鮮丼,刺身的款式十分多,有三文魚、蟹籽、八爪魚

明石燒風雞蛋卷(HK$58)

蟹蓋蟹肉味噌燒(HK$78)

海膽忌廉蟹炸肉薯餅(HK$68)

特別新穎的炸薯餅,上面都加了一小口新鮮海膽~

海鮮丼(HK$128)

一人一碗刺身丼飯,我就點了這碗海鮮丼,刺身的款式十分多,有三文魚、蟹籽、八爪魚、吞拿魚、油甘魚、帆立貝等~所有刺身都十分新鮮沒有雪藏味,份量適中,加入適量醬油不錯!
题外话/补充资料: 後記: 整體食物水準十分高,款式也有很多,也有很多創新出面食唔到的菜式,也設有酒牌,真係好似係日本的居酒屋一樣,好夕人都放左工就食飲酒食飯吹水!值得再試!
2018-02-07
尖沙咀行完街,朋友推介去呢間日本餐廳食晚飯,地點超方便,所以黎試下。平日星期三晚都幾滿座。隔離枱有一大班日本人男人放工嘆酒,日本人都幫襯,證明有質素。除左枱位置,佢地都「他他咪」位,好有日本氣氛。望下餐牌種類好豐富,樣樣都想試。見到雞泡魚乾,正呀!! 我至愛!! 整得好香口,燒得有少少焦香,香脆香韌有咬口,好好味!! 雞泡魚乾個價錢仲要ok抵!!三文魚三文魚籽飯,竟然刺身多過飯,好足料!!三文魚片都多同幾大塊下,好新鮮軟嫩,油亮嘅三文魚刺身加上晶瑩大大粒嘅三文魚籽,好味好滿足,推介!!明太子蛋卷,蛋好滑嫩可口,入面嘅明太子粒粒口感,有少少汁有咸香,同滑溜嘅甜蛋好夾雙重滋味,正!!鷄翼好香口,皮脆又有肉汁,好味!!炒麵,用鐵板熱辣辣送上,麵彈牙,豬肉大塊,椰菜爽口。朋友果然無介紹錯,有誠意,有質素,好味,服務亦好好!!

平日星期三晚都幾滿座。
除左枱位置,佢地都「他他咪」位,好有日本氣氛。

望下餐牌種類好豐富,樣樣都想試。

炒麵,用鐵板熱辣辣送上,麵彈牙,豬肉大塊,椰菜爽口。

朋友果然無介紹錯,有誠意,有質素,好味,服務亦好好!!
雞泡魚乾,正呀!!整得好香口,燒得有少少焦香,香脆香韌有咬口,好好味!! 雞泡魚乾個價錢仲要ok抵!!
2018-02-21
  • 明太子雞蛋卷
  • 雞泡魚乾
  • 三文魚三文魚籽飯
2018-03-19 115 浏览
在尖沙咀逛街後想吃日本料理,便到食肆臨立的亞士厘道看看,發現這間位於樓上的日本料理價錢合理便試試。可能我們到達還未夠六時半,所以我們是第一枱客人,但到了七時半,已多了很多客人。餐廳裝潢就像一般日本料理,除了普通座位,還可選擇坐榻榻米。黑芝麻汁煙肉沙律 沙律菜很新鮮,煙肉脆卜卜,配上黑芝麻汁很好味。海膽壽司 78 油甘魚壽司 42海膽很新鲜,味道鮮甜又甘香,油甘魚肉質肥美,壽司飯醋味剛剛好而且有少少微温,吃起來很美味。北海道蟹蓋蟹肉蟹膏燒 蟹蓋內放滿蟹膏,上面再有蟹肉和鵪鶉蛋,把鵪鶉蛋和蟹膏蟹肉攪拌勻一起吃,蟹膏不會太鹹而且入口軟滑,蟹肉也很鮮甜。招牌酥脆雞塊 雞塊炸得外脆內鬆,而且有五大片,但因為我不大喜歡吃炸物,所以我只吃了一片,其餘全由hubby消滅了。稻草烤安格斯牛扒 安格斯牛扒用稻草一齊燒很特別,我們要求medium rare, 廚師弄得剛剛好,肉質很嫩滑,但可能因為我們要求比較生,所以牛扒不是很熱,但價錢不貴,值得一試。
黑芝麻汁煙肉沙律
黑芝麻汁煙肉沙律
沙律菜很新鮮,煙肉脆卜卜,配上黑芝麻汁很好味。
海膽壽司和油甘魚壽司
海膽壽司 78 油甘魚壽司 42
招牌酥脆雞塊
招牌酥脆雞塊
稻草烤安格斯牛扒
稻草烤安格斯牛扒
海膽壽司和油甘魚壽司
2018-03-19 42 浏览
之前聽過朋友推介呢間日式餐廳,野食唔錯之餘,仲有塌塌米可以坐添,可惜當日去到已經俾人坐咗,所以唯有坐其他位置啦,但係四人座位都幾逼夾,郁後少少張櫈,後面嘅人就會無位坐,所以為己為人,唔好諗住坐闊落啲餐牌第一頁係期間限定嘅食物喇,竟然俾我見到有蟹蓋蟹肉味噌燒,毫不猶豫就要咗四客,一人一件,唔洗爭~ 我地揀咗係自己枱上燒,職員就拎咗一個小爐過黎,放係枱面俾我地燒,如果太懶唔想郁,都可以餐廳燒完先上。蟹蓋上面載住蟹膏醬、蟹肉、蔥同一隻鵪鶉蛋,燒時要將材料攪勻,職員都有提點我地唔洗燒太耐,所以一陣就食得喇~~ 如果呢個時候有碗珍珠米就至啱喇,因為蟹味噌(姐係蟹膏醬)味道濃郁,亦都偏咸,送飯一家好好食,而且蟹味香濃,真係不錯~之後就叫咗個海膽刺身,因為價錢都幾平,一百蚊都唔洗,有諗過會唔會好伏,上枱嘅時候,見到竟然係一板上嫁,真係喜出望外!! 橙黃細小嘅海膽,一睇就知係馬糞海膽,獨有嘅腥味較濃,用紫草包住,再加一小撮芥辣,味道更加鮮呢度有得食呢個白子,雖然唔係平時嘅刺身,而係牛油醬油烤鱈白子,但係有得食就緊係要嗌番個黎食下,口感同食刺身係完全唔同,刺身係好Creamy嘅口感,而呢個係微微彈牙,朋

呢度有得食呢個白子,雖然唔係平時嘅刺身,而係牛油醬油烤鱈白子,但係有得食就緊係要嗌番個黎食下,口感同食刺身係完全唔同,刺身係好Creamy嘅口感,而呢個係微微彈牙,朋友食完話似食雞胸肉,少少食完上癮嘅口感,醬油同牛油加埋就微微咸

前面都係啲偏重口味嘅食物黎,呢個日式雞蛋粥就黎得合時,可以清一清味蕾,相比起中式嘅粥,呢個比較稠身,但係有淡淡蛋香,而且仲有蝦仁係入面添,幾足料

另外仲嗌咗個三文魚及三文魚籽飯,不過就唔係推介喇,成個飯都好乾,飯就係乾又無咩味,加咗豉油都補救唔到太多,三文魚都係乾身,口感唔係滑溜,都係食番粥好啲~
2018-03-18 54 浏览
1. 明明有位但要訂咗位嘅客人坐吧枱,有counter request 就西客人面。2. book 咗 八點,我早咗15 分鐘到,俾人話我早到,所以要坐吧枱。講唔掂就話兩個人要坐吧枱,咩道理。有咁嘅潛規則,唔該訂位時講明,唔好屈d 客唔知。3. 我哋碟海膽縮咗水,waiter 話唔一定係一板上,然後,我見到左右隔離都係一板咁上。雖然我唔想咁諗,但係,我揀唔坐吧枱係咪錯到要扣海膽呀? 專業d 好冇?睇吓個menu 就衝埋嚟,冇尾音咁問有咩事,我哋話冇,又俾人西面。其實menu 係咪只可以睇一次?係忙就去做嘢,唔夠忙就唔好扮啦。呢間嘢嘅service,as if 我係嚟乞佢俾枱我咁。真係辛苦晒(d 客)呀!

其實menu 係咪只可以睇一次?
係忙就去做嘢,唔夠忙就唔好扮啦。
呢間嘢嘅service,as if 我係嚟乞佢俾枱我咁。
真係辛苦晒(d 客)呀!
2018-03-18
2018-03-17 2201 浏览
又到了Friday night!是晚相約朋友吃完飯去睇戲,時間緊迫,朋友一早就訂左枱😆今晚我地吃爐端燒,我地差不多8點進去時已經滿坐了,幸好朋友有預先訂位👍🏻餐廳富有日本🇯🇵風,以木造座位為主,仲有一間獨立房間,可以坐坐塌塌米飲下酒,同朋友談天說地!獺祭 (300ml) Happy Friday 當然要飲下酒開心下啦!呢支獺祭好甜,好易入口,唔覺唔覺飲多左都唔覺🤭打頭陣係北海道甲羅燒 首先要將鵪𪂹蛋同蟹內既料混合,之後再放上爐度燒,一路燒已經聞到蟹果陣鮮味。等燒到有少許煙霧出,就應該差唔多喇!因為店員話其實內裏啲料已經係熟,主要係煮熟隻鵪𪂹蛋🙈 終於食得啦!蟹膏鮮味濃郁,味噌味濃,連埋啲蟹柳絲一齊食啖啖肉👍🏻廣島生蠔燒都幾大隻,肉質creamy,燒完後食更香更好味😋特選刺身併盤有五款刺身,分別有三文魚🍣、吞拿魚、帶子配三文魚子、蟹肉配飛魚子!厚切三文魚,非常肥美又新鮮😆帶子配三文魚子帶子很爽口,鮮味十足!三文魚子粒粒都豐有口感!蟹肉配飛魚子蟹肉帶有海水味道,鹹鹹地,用黎送酒真係唔錯!MAJIMEYA 特製!神奇炒麵 (第二代)麵身比較乾爽,味道適中,豚肉味道也不算鹹,整體黎講都ok🙃

獺祭 (300ml)
獺祭

打頭陣係北海道甲羅燒

廣島生蠔燒
廣島生蠔燒

都幾大隻,肉質creamy,燒完後食更香更好味😋

特選刺身併盤
精選刺身併盤

厚切三文魚,非常肥美又新鮮😆

帶子配三文魚子

帶子很爽口,鮮味十足!三文魚子粒粒都豐有口感!

蟹肉配飛魚子

蟹肉帶有海水味道,鹹鹹地,用黎送酒真係唔錯!

MAJIMEYA 特製!神奇炒麵 (第二代)

麵身比較乾爽,味道適中,豚肉味道也不算鹹,整體黎講都ok🙃 我最欣賞廚師加左少少芝麻,令整個麵既整體味道也提升了👍🏻不過心裏有個疑問,呢個叫第二代,咁唔知第一代係點架呢?🤭

日本番薯🍠
日本番薯

口感爽而且很甜,仲配有牛油,點少少可以令味道更提升👍🏻
獺祭
精選刺身併盤
日本番薯
2018-03-16 158 浏览
白色情人節雖然在香港不算受重視的節日,不過既然記得,當然要食餐好啦﹗所以今晚我們倆口子就出了尖沙咀行街食晚飯,今晚選了北海道爐端燒,吃正宗日本菜慶祝白色情人節﹗北海道爐端燒裝橫非常日式,彷如置身日本居酒居,我們8時到達已經座滿客人了﹗除了爐端燒外,當然還有刺身、壽司、拉麵及各種日式小食⋯燒牛舌一直是我們最愛的燒物,牛舌油脂回甘,濃濃的牛味及豐富咬口,令人回味﹗炸年糕外層香脆,色澤金黃,內裡軟糯而且有流心芝士,色香味俱全⋯日式酒蒸大蜆說不上是「大蜆」,但都充滿驚喜,用上2款蜆類,鮮味十足,像迷你扇貝那款蜆味道較濃,而有海水的咸味,值得推介﹗醬油燒青海苔鵪鶉蛋外層有點燒焦,但醬油味完全滲滿整隻蛋白,蛋黃蛋味濃郁而且是溶化的口感,非常美味啊﹗豬軟骨醬油拉麵個人覺得味道偏咸,但拉麵彈牙煙軔⋯ 木竹帶子魷魚燒非常柔軟,配上醬油、柴魚、海苔及沙律醬,味道偏濃⋯燒多春魚焦香,些少乾身⋯薑汁豬肉野菜豚肉份量竟然比野菜多,咸中帶甜,在鐵板上熱辣辣⋯黑加倫子橙汁充滿橙汁果肉,黑加倫子味不重,被橙汁完全蓋過了,不過依然美味XD整體味道偏濃,大部分食物以惹味作主道,所以食物一定夠味入味,場內充滿熱鬧氣氛,很適

除了爐端燒外,當然還有刺身壽司、拉麵及各種日式小食⋯

牛舌

炸年糕

日式酒蒸大蜆

醬油燒青海苔鵪鶉蛋

豬軟骨醬油拉麵
豬軟骨醬油拉麵個人覺得味道偏咸,但拉麵彈牙煙軔⋯

帶子魷魚燒

燒多春魚

燒多春魚焦香,些少乾身⋯

薑汁豬肉野菜

黑加倫子橙汁

整體味道偏濃,大部分食物以惹味作主道,所以食物一定夠味入味,場內充滿熱鬧氣氛,很適合三五知己聚餐呢﹗
2018-03-14
牛舌
炸年糕
日式酒蒸大蜆
醬油燒青海苔鵪鶉蛋
薑汁豬肉野菜
黑加倫子橙汁
2018-03-16 2871 浏览
同幾個Buddies 去附近行完街, 突然大家都好想去食日本野所以我地就去到Ashley Road 度食呢間日本野,店舖細細大家都坐得比較親密. 見到menu的選擇都好特別我地又點會放過呢個機會呢.首先第一樣就係近排好大熱好多人食的白子. 我地4個都想左一想先敢放入口, 話晒都唔知咩感覺又驚驚地... hahaha! 最後我地都一齊食左, 首先有一陣火灸的炭香食落口感有d似豬腦的質感,唔會有令人抗拒的感覺,都算唔錯好特別.跟住我地就叫左我地自己燒一人一個的蟹蓋!! 蟹蓋上有蟹膏醬,蟹肉,蔥同埋一隻鵪鶉蛋. 燒完後我地就一人一個放響碟上攪拌勻就食. 😱😱真係好味到打個冷震呀! 啖啖都充滿左蟹膏的香味, 有蛋有蟹肉每一啖都超滿足!! 一人一隻係有點唔夠喉之後就係一底的馬冀海膽, 味道正常! 唔會話有怪味,包紫菜加小小醬油食又係味道充上腦既感覺. 正! 呢個明太子釀雞翼真係好正! 起晒骨啖啖肉的雞翼包住滿滿的明太子. 味道調配得好好唔會淡! 皮脆內嫩真係好perfect!! 最後連尖尖的骨都可以食埋, 完全係食人唔吐骨呀! 食左咁多重口味都係時候食番d lite d既野. 呢個田樂茄子,食落

食左咁多重口味都係時候食番d lite d既野. 呢個田樂茄子,食落陣好濃但唔咸的豆香. 上面有一個我到而家都研究唔到既醬, 甜甜地配埋冇咩味的茄子真係絕配.

最後就係燒北海道長腳蟹, 細心位係全部都已經開左半殻令到我地食得方便又輕鬆.用支蟹叉輕輕一挑就已經成舊肉出左黎. 蟹的鮮味冇俾燒乾係略為份量小左d d...
行街買夠, 買完又食飽真係一生一大樂事呀!
2018-03-13
  • 燒蟹蓋
2018-03-15 48 浏览
自從上次到了日本嚐過爐端燒後,就一直念念不忘。 碰巧在尖沙咀亞士厘道看到這家的店名打著北海道爐端燒牌頭,一於入內回味一番。從店內裝修可感受到類似居酒屋的感覺,就坐後店員先送上兩杯熱茶,陣陣的玄米香增加了食慾。首先點了一板海膽,海膽充滿著濃郁的味道,配上紫菜和芥末,是不錯的前菜。再來點了近期大熱的甲羅燒,值得一提的是這甲羅燒是由廚房先煮好才送到枱上,而非在桌上燒成,怕被食物味道沾上衣服的會比較喜歡。甲羅燒燒成後再放上生鵪鶉蛋,以賣相而言實屬不錯,但個人比較喜歡將所以材料和蛋一併混合來燒才能把蛋的溜滑口感和蟹膏互相輝映。再來選了稻草燒鹽鰹刺身,造法似是煙燻再有微微烤過魚邊,由於製作方法比一般煙燻特別,也是值得一試的菜式。主食則點了芝士意大利麵,廚師先煮好意粉再趁熱放上一大輪圓形芝士上,再加以一勺芝士粉以加強芝士的鹹香味道。 遺憾是製作過程只能在餐廳內的角落完成而不能在席上表演。芝士味道不算太過强烈,而麵條的質感卻相當討好。最後點了甜瓜冰淇淋小丸子作結,但可惜當日餐廳未能提供蜜瓜雪糕,以雲呢拿味作代替。除了旁邊的糯米糍被雪至過硬之外,雪糕本身味道相當出色,濃郁的牛奶味夾帶著雲呢拿的回香,十分

最後點了甜瓜冰淇淋小丸子作結,但可惜當日餐廳未能提供蜜瓜雪糕,以雲呢拿味作代替。除了旁邊的糯米糍被雪至過硬之外,雪糕本身味道相當出色,濃郁的牛奶味夾帶著雲呢拿的回香,十分滿足。
2018-03-12 83 浏览
唔講唔知有呢間樓上舖,朋友帶我黎到一個窄小的門口,行幾級樓梯後撘上去,一開門不得了,十分旺場,飲酒吹水氣氛熱鬧。等左一陣有枱,在店舖酒櫃旁邊的二人枱,位置挺迫的,店家貼心地在地上放籃子,隨身物品就不用亂放了。在門外等位其間已看了餐牌決定好食物,快快下單先。海鮮丼($128)自己點了一碗海鮮丼,大雜燴咩都有啲,好豐富呀,鮮生幾鮮味,仲有山芋蓉,正。三文魚及三文魚籽丼($118)朋友的三文魚丼,佢話好味。北海道蟹蓋蟹肉蟹膏燒($78/ea)上次食過後就愛上了,見到有蟹蓋燒就即刻點一份,賣相好靚靚。攪拌後食後,蟹膏蟹肉勁鮮味,加埋鵪鶉蛋更滑更黏口,好好味,再燒乾少少就更正了。鹽燒味噌漬鮭魚腩($52)最後到的三文魚腩,夠哂肥,滿口魚油好正,同樣地可以再燒香少少更好。仲有係魚皮上有魚鱗,個人不喜,淨係食左魚肉,魚皮留朋友ko,哈哈~餐廳無限時用餐,我地食完野都傾左好耐偈先走,完全無壓力。好多枱都係點啤酒吹水,好有居酒屋嘅感覺呢。
海鮮丼($128)
三文魚及三文魚籽丼($118)
朋友的三文魚丼,佢話好味。
北海道蟹蓋蟹肉蟹膏燒($78/ea)
上次食過後就愛上了,見到有蟹蓋燒就即刻點一份,賣相好靚靚。
鹽燒味噌漬鮭魚腩($52)

2018-03-06
2018-03-10 89 浏览
其實啲嘢食同價錢嘅比例,我都覺得ok。但係這個價錢這種服務就認真麻麻👎🏻,當晚都算幾滿座,場內容納大概80位,但只有兩位侍應及一位收銀。我們被安排到角落頭位置,通風非常不好,沒有冷氣🔥仲要個個爐端燒全場悶熱,見到隔離枱的顧客都拿起餐牌撥扇。叫侍應就舉手都舉到攰,佢都唔嚟🤬嘢食出得非常之慢,每一台都在吹,但侍應就一直叫等等等等等等,飲品和水亦上得很慢。吃完後叫埋單,給了他們信用卡後等了20分鐘都不回來,場內又熱又大煙,所以我們親自走出收銀枱簽名希望可以早點離開。在收銀枱問收銀員我的單埋好了嗎,他便用一些很沒禮貌的語氣叫我等:「人手不夠,我不是老闆,不能決定快慢」我說:「我們等了很久了」她說:「我做緊其他嘢,你看不到嗎?」🤬這些員工上班時間老闆倒米的吧!🤷🏻‍♂️
我說:「我們等了很久了」
她說:「我做緊其他嘢,你看不到嗎?」🤬
這些員工上班時間老闆倒米的吧!🤷🏻‍♂️
2018-03-07
2018-03-10 69 浏览
喺尖沙咀睇戲後,已經差不多9 時,又唔喺太餓,大家又想咬下野,終於搵到位於亞士厘道-北海道爐端燒餐廳食物多元化,沙律、小食、串燒、壽司及燒物等,重有埋芝士奶油意大利麵,滿足不同客人需要克芝麻煙肉沙律沙律有青瓜、番茄、煙肉及沙律菜,紅紅綠綠,顏色鮮豔,賣相唔錯沙律菜新鮮爽脆,煙肉食落有咬口,配克芝麻醬汁,十分惹味豆紙左口魚邊壽司,外形似朵花,賣相吸引輕輕燒過左口魚邊,魚油出哂來,入口即溶Majimeya 蟹棒蟹子壽司表面舖左滿滿蟹子,見到好開心,而蟹棒厚身,有口感海胆忌廉蟹炸肉薯餅外表炸得乾身,唔油膩,咬落香脆,𥚃面十分幼滑,好味道
克芝麻煙肉沙律
沙律菜新鮮爽脆,煙肉食落有咬口,配克芝麻醬汁,十分惹味
豆紙左囗魚邊壽司
豆紙左口魚邊壽司,外形似朵花,賣相吸引
輕輕燒過左口魚邊,魚油出哂來,入口即溶
壽司
Majimeya 蟹棒蟹子壽司
表面舖左滿滿蟹子,見到好開心,而蟹棒厚身,有口感

海胆忌廉蟹炸肉薯餅
外表炸得乾身,唔油膩,咬落香脆,𥚃面十分幼滑,好味道

豆紙左囗魚邊壽司
壽司