2015-05-05 2349 浏览
有日同2個同事喺Hysan Place 附近site visit完搵地方食晏,想食上海嘢又唔想等位就諗起好耐無食過的南小館, 咁就上去睇下多唔多人啦, 可能有點晏, 完全唔洗等就入咗去前菜有四小拼只係$68, 價格相宜當然份量都係好迷你啦哈哈, 不過如果少人食又想試多幾樣真無唔錯的選擇; 我哋揀咗四喜烤麩/ 冰宮肴肉/ 糖醋排骨/ 花雕白雞 (另外的選擇仲有馬蘭豆腐/涼拌木耳/ 口水川雞/涼拌彩絲)味道OK, 份量除咗個肴肉薄到有點誇張其他都唔錯另外叫咗排骨擔擔麵個麵嘅湯底好味, 微辣有D麻醬香味, 豬排炸得香同好乾身唔會油, 份量最大算係呢個麵包點類我哋就叫左小籠包、腌篤鮮燒賣、蝦肉麻醬抄手小籠包皮薄有彈性, 包入面多汁夠熱, 好食腌篤鮮燒賣就有點強差人意, 個皮還好, 入面其實基本上只係過煮得過腍的糯米, 另外加了極微量的筍同肉粒, 而且係無味的, 實在找不到任何腌篤鮮的踪影, 要知道腌篤鮮好食在個湯的鮮味, 用糯米代替筍和肉也至少應撈點腌篤鮮的湯吧我哋想試新嘢所以無叫紅油抄手叫咗蝦肉麻醬抄手, 抄手其實無問題, 只係餡應該同紅油抄手share用所以就返紅油抄手濃味所以偏淡, 而同

南小館四小拼- 四喜烤麩/ 冰宮肴肉/ 糖醋排骨/ 花雕白雞
味道OK, 份量除咗個肴肉薄到有點誇張其他都唔錯

另外叫咗排骨擔擔麵
排骨擔擔麵

包點類我哋就叫左小籠包、腌篤鮮燒賣、蝦肉麻醬抄手
鮮肉小籠包
小籠包皮薄有彈性, 包入面多汁夠熱, 好食
腌篤鮮燒賣
蝦肉麻醬抄手
我哋想試新嘢所以無叫紅油抄手叫咗蝦肉麻醬抄手, 抄手其實無問題, 只係餡應該同紅油抄手share用所以就返紅油抄手濃味所以偏淡, 而同時個麻醬味道亦偏淡, 所以加埋有點格格不入無乜味, 如果叫返紅油應該開胃好多

甜品叫咗甜甜拼(貪吃嘅我基本上有拼盤都會叫 =P), 可以選2款奶凍及2款榚點; 下面的是茉莉花茶涷及杏仁白玉凍; 桂花蜜拉糕及椰香紅棗糕
南小館甜甜拼: 茉莉花茶涷及杏仁白玉凍; 桂花蜜拉糕及椰香紅棗糕
甜品一貫水準, 2個奶凍都好香好滑, 推介茉莉花茶涷*v*, 2款糕點不太甜, 口感煙煙韌韌

總括嚟講南小館以前食過很多次, 喜歡的是佢嘅食物都是細細碟價錢唔貴真係好吸引, 而且店面裝修乾淨光猛, 地方大坐得舒服, 今次食覺得水準好似跌咗D, 希望係咁啱啦, 因為人少少想食中菜的選擇真係唔多, 希望下次再食回復水準啦!
2015-04-29
  • 南小館四小拼
  • 茉莉花茶涷
2015-03-21 3480 浏览
星期日,一家三口去南小館食晚飯,好彩6點左右已嚟到,因為咁早已經FULL FULL地。之前响九龍灣分店食過,鍾意佢都有幾款素食選擇,又可滿足食肉獸老公。環境:裝修雅緻、非常寬敞、燈光柔和,三個字:好舒服﹗服務:見我哋有BB都即時主動提供BB椅,但條綁帶就真係太污糟啦,BB一拿起手就放入口,我幾驚佢肚痛。個侍應可能無咩整BB椅經驗,條綁帶整咗十分鐘都搞唔掂,我本來有啲燥燥地,後來另一侍應幫我哋換過另一張,BB坐得舒服哂﹗ 都算佢地服務OK啦,前台仲幾有禮貌。食物:拼盤:自選四款,老公揀一款雞肉,我揀其餘三款素,有黑木耳、馬蘭豆同烤麩。三款都好味,但分量略嫌細,我一個人都掃得哂。薺菜年糕:以為無肉,點知有豬肉絲,唯有揀開哂畀老公食。年糕幾彈牙,調味適中,但餐牌加埋「肉絲」兩隻字就更加清晰。奶皇小籠包:個樣唔靚,偏TAK TAK,但好好味喎,皮唔會太厚,奶皇夠多但唔覺滯。老公食正宗小籠包,我就KO哂成籠奶皇小籠包。總結:坐得舒服,服務唔錯,食物好味,係會ENCORE嘅地方。但建議啲BB椅真係要清潔吓,實在太太太太污糟﹗
環境:裝修雅緻、非常寬敞、燈光柔和,三個字:好舒服﹗

食物:
拼盤
薺菜年糕
奶皇小籠包
2015-03-07 3768 浏览
  同朋友由午餐、下午茶到晚餐不停歇地大吃大喝,只不過最麻煩係我地成日都諗唔到去食咩野。雖然每當見到有心水餐廳就話下次先,擺入清單,但到真係搵餐廳既時候又腦閉塞。今次仲撞正星期五晚,Happy Friday,到到都等位等十世,仲越夜越旺場。要搵間少啲人等緊,又啱我地胃口既餐廳不是易事。最後,我地去到Hysan Place。  「嗯……中菜好嗎?」「是但啦,懶得諗啦!」「都得既。」  拎埋籌等左半個鐘……可能唔使,就可以入座了!  友人嚷著肚仔餓,我地都係加快手腳點菜。落單冇耐,上完一道接一道。真係話口未完就已經成枱都放得滿滿!準備起筷。:^P南小館四小拼冰宮肴肉  沒什麼肥脂肥膏,只是一層瘦肉及皮凍。肉瘦不韌,沒有難嚼筋位,肉香頗清。皮凍晶透帶亮,彈牙的,爽口的,完全不黏不漿口,凍食幾清新。花雕白雞  花雕香氣十分濃醇,但沒有嗆味不會煙著眼窩鼻腔。雞肉稔身香口,唔算勁滑,不過都叫夠濕潤易入口。雞皮滑溜,唔會太肥膩,有點像薄版的皮凍。表面點一粒紅紅的杞子,賣相頓時變得矜貴點。糖醋排骨  份量不多,畢竟是拼盤小碟,作前菜過過口癮而已。味道未有想像中酸,也算酸甜有致,醋香清新,開胃又解膩。排

「嗯……中菜好嗎?」「是但啦,懶得諗啦!」「都得既。」

拎埋籌等左半個鐘……可能唔使,就可以入座了!

冰宮肴肉

花雕白雞

糖醋排骨

份量不多,畢竟是拼盤小碟,作前菜過過口癮而已。味道未有想像中酸,也算酸甜有致,醋香清新,開胃又解膩。排骨肉頗緊實,不太乾柴,係幾好咬既。

口水川雞

總覺得雞肉比起花雕白雞的較豐腴一點,帶有雞油香氣。雞肉香稔不肥,易撕咬便咀嚼,亦比花雕的更厚身紥實。醬汁香辣,鹹得夠惹味,不是一味死鹹不香。稠度剛好,可以沾上雞件又不過杰。灑上及拌入白芝麻,其香味不失是個亮點吧!
蔥油開洋拌麵
蔥油開洋拌麵

從遠遠的就已能聞到濃烈悠韻的蔥油香氣。份量不多,我們三人分剛好各有一碗。雖然油亮亮,但香氣滿溢得讓我不禁要拋開顧慮。

大口一吃,麵條夠細,但煮得不爛不淋,滑順香口。嚼下確是有咬口,彈爽,微韌,吃多多也不厭。論及香氣,蔥香一馬當先,味道突出得沒話說。清香不嗆不青,吞罷,還留下點點餘韻。也許是蔥香滲入至醬油,稠濃少許的醬油附在味蕾上,蔥味亦然。醬油鹹中帶少許甜味,不得不說是油膩的,但夠哂惹味!

反而開洋鹹香不重,未有想像中的色香味美。照理沒有用上豬油,欠了一份豬油豐香,但也叫帶油香,且好像健康點。
芝士奶皇小籠包
芝士奶皇小籠包

一籠唔係四件,而係五件,排成正五角形,感覺整齊不紊。小籠包比起平日既更為飽滿,看似用料十足又紥實。但即管賣相淡黃夠吸引,都要食過先知係咪真材實料既!

小籠包褶數不多數,外皮稔軟帶少許彈性。因此縱使餡料多多,都不至乎破爛滲漏。水牛芝士奶黃的比例,是一比三,事關店方希望芝香只是輔助,奶黃還是重點。一鹹一甜,味道互相交織,配搭還是可以的。整體味道係溫和帶膩感,而奶黃既香甜稍稍搶先芝士鹹香,店方無疑是成功了。
  只係芝士淪為牽絲拍照既用途,有點可惜。而且牽絲時同奶黃餡開始分離,各顧各的,也沒有想像之中的誘人。雖然份量不多,但難以令人有意慾自己吃完一整盤,老實說,我地各食一個之後已經把它擱置一旁。而家睇番張相,口舌之前還有那種過分甜膩既味道……
八寶醬菜飯

聽過一位上海的朋友提及,八寶醬感覺有如炸醬、沙拉醬及拌飯醬,總之就是很家常很有鄉土風情的一種醬料。但其真身,我還真沒有嚐過,食菜飯我都只會配排骨、燻魚等。這次看到八寶醬一名,馬上想起腦海中的一段對話,不如藉此一嚐吧?

端上桌來,大堆頭得讓我稍稍驚訝!我還以為八寶醬就真係得醬汁,冇咁多配料。又或者係有配料,但全部整碎哂,融入醬汁之中,豈知是如此多的醬汁跟配料。

醬鹹中帶微微香辣,夠哂惹味。多種配料的原味鮮香也偷偷混入其中,比起一般豆瓣味,更多了絲鹹香。我最中意都係彈牙有嚼感,中心有少許老身鞋感既豆干。不嫩不滑,但有豆香,好好咬,仲要幾吸汁幾入味。

菜飯不會太過濕水,亦未會過份油膩飯粒是粒粒分明,有點飯香,很好入口。菜味清新,沒有過青或是置放過久的噏味。纖維質感令人罪惡感大降,食咩都好似冇咁肥膩不健康咁!xdd
百步香蔥大餅

職員傳菜上桌的時候,只見一個小鍋,想著也沒有點小菜什麼的。原來裏面的是大大份,鑲滿脆香白芝麻的蔥餅。已預先分切六份,脹鼓鼓的,感覺好足料好吸引
  夾起一件,大餅中間夾有滿滿蔥油肉餡。未曾入口,只係放近少少都聞到清清蔥香,真係要快啲試下先。大餅外層金黃,白芝麻密佈,下得毫不手軟。咬落去第一下係覺得佢夠香脆,麵香濃芳。跟手就係內層尤如麵包的鬆軟感,氣泡緊密夠綿香。因為餡料比較濕潤,餅心吸收蔥味肉香及附帶的油份水份。香口惹味,不至於太淋爛,只是很潤口易嚼。

餡料香氣厚重,蔥香加上肉香,清鮮不嗆,沒有青味腥味。肉稔不油膩,冇咩脂肪粒,加上蔥的少許嚼勁纖維感,不會教人感覺油膩倒胃。大餅的淡淡香甜,配上算是濃味的餡料,大概係最簡單最家常的美味。
南小館甜甜拼
南小館甜甜拼
椰香紅棗糕

店方把糕點製成花狀,只有椰汁一層塑了花形,賣相精緻淡雅。椰汁層單是薄薄一層,乳白微透,稍稍看出底下紅棗糕的深紅色調。椰香清新自然,沒有多餘膩感,也不會像平日嚐到的椰漿般甜膩。紅棗甜得帶香又不做作,天然甜味沁人心脾。糕點煙韌,黏身糯感蠻有嚼勁,吃一個是不會心足的!
桂花蜜拉糕

外形也是一朵朵小花,以桂花蜜點缀中心,而非色素,自然健康。拉糕清爽不膩口,咀嚼之下更有薄薄一層酒香,溫和而低調。糕身帶有糯感卻不硬韌,幼滑細緻。但可能糯米粉佔量比例的關係,稔糯又未至於綿柔得要牽絲,偏向彈牙。

桂花蜜甜度算高,不過只下了一點點,唔係好重手。桂花的清新幽香滲入蜜糖的潤滑香甜,留有餘韻。糕身甜度夠低,兩者同食並沒有過份濃甜,反而感到清爽無負擔。
瓶凍
茉莉花茶凍

茶凍以一個小瓶盛上,沒有誇張華麗的裝飾,但不失吸引力。色澤偏清淡,正如其香味。用湯匙微微刺破,質感是滑嫩細密,不是太過水爛的。舀起後置於唇邊,內傾,茶凍從湯匙滑入,溜滑得如液體。花茶的花香不濃,極清極薄,茶香也是輕輕帶過。甜度適中,清爽不膩,再來是微冷的溫度,是不錯的飯後甜點。

杏仁白玉凍

杏仁味甜品真心好易中伏,中過招好多次。但我本身好唔好食都可以擺入口,唔係好似人地咁高尚,唔貴唔好食就灑手擰頭。今次就一於試下佢地出品既杏仁味能否突圍而出。

老實講賣相都係咁既樣啦,唔花巧,簡約就好。質感帶點彈性,未到布甸的程度,至少也不像想像中的溶爛。杏仁味是十分的濃郁,味道同一般既杏仁茶及杏仁糊相約,幸好沒有甜至很人工很假的嗆口感,尚算易入口的。
酒釀丸子

酒釀丸子是街知巷聞的上海著名甜點,咁當然風行既地方不只一處。將糯米酒麴齊齊發酵,出到黎就係綿密香稔既酒釀。只是溫度要控制得宜,而要吸收到酒香,要做好不是易事。
  輕舀一口嚐嚐,什麼?竟然沒有讓人倒胃口的酸味來著?

不時食到酸味頗嗆的酒釀,不單是因為過度發酵,還有可能是烹煮時過熱過久。呢到食到既酒釀就只係輕糯的軟密質感,附帶淡淡酒香,清新不過激。加上桂花的獨特清郁芳香,入口和順至極。丸子圓圓的,一口也可以大啖三數個,精緻可人不參差。不用多說也知道是尤如平日食既糯米皮般,煙韌稔身。不會煮至過水過糯,咀嚼間糯香微滲,甚是可口。食落一定冇食湯圓咁膩滯,是不錯的飯後甜點:^)!
蕎麥茶

入座就已經置於桌上,色澤清透滲黃。飲落頗像玄米茶,有種煙煙的麥香,不苦澀。食中菜不時會食到油膩點的食物,覺得膩滯時呷一口,解膩良伴。
  環境充滿現代感,中西合璧,並非單有中菜的懷舊古色古香。座位闊落舒適,樓底高,富有空間感。仲有我最愛既大玻璃,可以遠眺窗外景色。若是日間,陽光透進,是何等寫意?

服務效率一般般吧,但態度還好。在我看來,今時今日,你對我可以我咪對你可以囉,要求不高。至少回想起來每個細節也沒有大差錯,心中不覺不舒服就合格了。

2015-03-07 2629 浏览
情人節我們沒有準備晚餐吃什麼, 也當然不會吃西餐了, 不想被當作水魚, 西餐日日吃也可, 就是不在情人節吃。本來突然想去吃咖啡弄, 但晚上7時多去到, 竟然說派光飛了, 牛先生提議去希慎的南小館, 也好吧。去到等十張枱, 但好快就到了。 餐廳環境蠻不錯的, 坐得舒適。 小籠包$38皮乾了較硬, 和整個呈扁扁的狀態, 但裡面有湯汁的, 肉質也很鬆軟, 皮不厚, 味道方面是不錯。 生煎包$38生煎包好吃, 底部煎到微脆, 內容有少許湯汁, 皮薄而軟, 肉香。 豆漿勝瓜$48勝瓜的皮刨得很乾淨, 這理想當然的是很軟滑了, 豆漿很濃豆味, 只是它的豆漿份量偏少, 如果多點就好了。這樣煮似乎蠻夾的, 也想回家自己試試看。 涼拌彩絲、冰宮肴肉、花雕白雞、糖醋排骨$68涼拌彩絲- 酸酸甜甜的帶麻油香味, 不錯吃。冰宮肴肉- 頗咸的說。花雕白雞- 是我們最討厭的雞胸, 唉, 浪費了, 不過味道是對版的。糖醋排骨- 酸甜好吃, 少少肥, 肉質軟稔。 薏米水$12好多的薏米, 真材實料, 還有一塊大薑, 不愛薑的我們快快拿出來。連茶錢每位$6, 連加一共$235, 蠻經濟的, 份量也適合兩個人吃

餐廳環境蠻不錯的, 坐得舒適。

小籠包$38

生煎包$38

豆漿勝瓜$48

涼拌彩絲、冰宮肴肉、花雕白雞、糖醋排骨$68

涼拌彩絲- 酸酸甜甜的帶麻油香味, 不錯吃。

冰宮肴肉- 頗咸的說。

糖醋排骨- 酸甜好吃, 少少肥, 肉質軟稔。

薏米水$12

連茶錢每位$6, 連加一共$235, 蠻經濟的, 份量也適合兩個人吃, 不過食物除生煎包外, 其他並沒很出色, 不太能吸引到我回頭。

2015-02-14
情人节
  • 生煎包
在香港待了挺久的時間,卻很少去滬菜館覓食,前幾天在網上看到”南小館“的新菜推薦,心動的感覺油然而生,於是,週末便與朋友相約來到了這間排隊幾乎不間斷的滬菜館~我們去的“南小館”位於銅鑼灣希慎廣場的12樓,一出電梯,看到排隊最多的店鋪,就是“南小館”啦!餐館從外到裡的佈局都挺田園風的,店家將菜品所用的食材和醬料擺放在餐廳的不同角落,給人耳目一新感覺的同時,又散發著淡淡的生態環保氣息。在開放式廚房的上面還有廚師推薦、員工推薦,“員工推薦”在別的餐廳幾乎很少見,咱們姑且可以將其理解成制度的相對人性化吧~點餐的時候,新品菜單放置在最上面,芝士奶黃小籠包和暖心綿綿特飲系列最吸引人,不管啦,新品一樣來一份嘗嘗鮮~巧克力綿綿一端上來,發現食物與照片不符(好想給個差評呀),不過嘗了幾口,無論是朱古力浸泡過的棉花糖,還是浮在上面的一層奶香泡沫,還是朱古力飲品本身,都是相當美味的~棉花糖和熱朱古力真的是前世的伴侶,今生的愛人呀~小夥伴們自己在家也可以買一些原料做來試試看。我還注意到,新品菜單的下方說到,買暖心綿綿系列加32港幣,可以換購玩趣杯子一個,是不是有些小心動呢!芝士奶黃包也是一道亮點,以Mozzar
芝士奶黃包也是一道亮點,以Mozzarella水牛芝士和香甜的奶皇代替鮮肉,創作出首款甜點小籠包。每籠小籠包即叫即蒸,確保出爐溫度能讓賓客品嘗到芝士及奶皇融為一體的豐富口感。
食客們于小籠包上桌時立即享用,更可將軟綿綿的芝士拉出長絲,出奇搭配的鹹甜滋味,吃進嘴裡每口都是滿足的享受,是一道惹人喜愛的甜點。(有圖有真相喲~)
酒香水煮石斑魚:大廚把傳統的水煮方法加以改良,先以辣椒及香料烹調出特有的麻辣川味,再加入花雕酒令菜色散發淡淡酒香,襯托著石斑魚的鮮味,讓賓客體驗多層次的味道,淡淡的香辣滋味讓人欲罷不能。
孜香豬棒腿:精挑的豬小腿先蒸 1 小時後才炸香,令肉質保持嫰滑可口。孜然粉及炸蒜的配搭更讓豬棒腿散發陣陣獨特香氣,惹味程度彷如新疆孜然烤羊肉。恰到好處的鹹辣度讓更多賓客能享用此道濃香滋味。
除了新品之外,我們還點了店內的招牌生煎包,雖說和上海的小楊生煎比起來口感差的挺多,在香港的眾多生煎包之中,實屬上乘,鬆軟的外皮搭配飽滿的內陷和湯汁,Perfect~
南小館4小拼超級贊,8樣物品可以選4樣,我們點了四喜烤麩、糖醋小排(點這個是因為最近超愛看的何以笙簫默)、涼拌木耳(第一次吃到用芥末醬拌的木耳,口感清新,味道獨特,根本停不下來呀)、口水川雞(鹹度和辣度都剛好,非常開胃)。
額,這個素餃我們吃了之後才想起拍照,但餃子的味道相當一般,內陷過於乾燥和粗糙,需要蘸醋或者水煮魚的湯料才能勉強吃下,就不推薦大家點啦~
南小館三家門店分別位於銅鑼灣希慎廣場,旺角朗豪坊及九龍灣德福廣場。這一次的覓食體驗總體來說是相當愉快的,性價比也比較高,推薦小夥伴們都來嘗嘗這家極具上海特色的素菜館喲!
2015-01-31
纪念日
  • 芝士奶黄小笼包,招牌生煎包,暖心绵绵系列
2015-01-25 3041 浏览
裝潢很時尚的小館  結果好似俾佢外表呃了  內裏只是普通不過的上海點心  並沒有特色更不要說驚喜  也許只係我其望太高  或是原來如此  但我認為係希慎開的餐廳  水平應該挺高  話曬位於銅鑼灣兼貴價商場  但這小館真的小得很(食物質素)  和其他點心小館比下去呢大約1點幾黎這食午餐  共叫了12樣點心連一款甜品  5人吃  買單6百多 每人130左右  但其實不夠飽  價錢相對有啲貴雞絲粉皮~ 普通 不會差亦不是好  粉皮還是挺有口感花彫醉雞~雞肉都算嫩口  都幾入味糖醋排骨~各人口味不同  我覺得甜味重了  亦不夠酸老重慶擔擔麵~覺得頗喊  個醬有點怪  不像其他上海餐廳  比上海婆婆的還要差  但煮麵條時間控制不錯酸辣湯~ 可是一點也不酸呢..唉  而且很小 一碗兩人份量干扁四季豆~唔多乾身  食完滿口油蟹粉小寵包~湯還算熱  皮厚度還可以  但不見特別好吃 普通~素菜年糕~不夠香欠了點鑊氣  油相對夠多  年糕口感還是有雞汁鍋貼~煎得不夠平均  一邊較脆口  一邊較淋  而且皮厚了點手抓餅~唯一一樣不錯  香蔥味挻重  夠香又夠鬆化 亦熱辣辣!!另外<'(忘了拍照

雞絲粉皮~ 普通 不會差亦不是好  粉皮還是挺有口感
花彫醉雞~雞肉都算嫩口  都幾入味
糖醋排骨~各人口味不同  我覺得甜味重了  亦不夠酸
酸辣湯~ 可是一點也不酸呢..唉  而且很小 一碗兩人份量
干扁四季豆~唔多乾身  食完滿口油
素菜年糕~不夠香欠了點鑊氣  油相對夠多  年糕口感還是有
另外<'(忘了拍照><)~還有個蒸銀絲卷  這亦挻不錯  絲紋分別  入口鬆軟  亦是夠熱  即叫即蒸
最後叫了個甜品  茉莉花茶凍  其實只是普通  沒有特別好食  但賣相不錯!  每人一小品就把它吃光  仲覺得有啲唔抵呢^^"
店裏都幾忙  人又多  等位的人不斷  但不算等太夠  服務員很忙  態度還是不錯  有求必應  還不是加了分~但食物質素要有點提升  要加點驚喜  客人才會多一點或者不會流失太多 如果有機會再來  希望不會失望
2015-01-19 2914 浏览
从小就在上海吃上海菜长大,来到香港后无比怀念沪菜,南小馆在上海亦有分店,第一次吃南小馆是在朗豪坊,后来无意发现希慎也有一家。相比朗豪坊,这家就显得位置宽阔许多。说到南小馆,总会想起另一家沪菜馆上海婆婆,前者是新潮的沪菜,后者则是传统沪菜。来到南小馆,必尝沪菜经典小食生煎包与小笼包。上海的小笼包生煎包汁偏甜,香港的就不会那么甜,以咸咸的汤汁为主,南小馆的小笼包生煎包亦根据香港人的口味改变,但整体水平都算不错,已属中上。小笼包汁水足,生煎包有嚼劲,不过要注意趁热吃。四小拼可以任意选择四款小食组合,给顾客更多选择,每样小食的味道都让人吃了还想再吃。这次点了炒年糕,上次来时点的是老干妈年糕,个人感觉老干妈年糕更胜一筹,虽然偏辣,但味道浓郁,爱辣的不可错过。冬季主打棉花糖杏仁饮品,口味偏甜,料十足,杯子也可爱,但容易饱肚子,建议如果不是因为它漂亮的杯子非点不可或者特别爱甜品的顾客还是喝茶吧,不会太油腻。八宝辣酱拌面的味道一如既往,没有特别惊喜没有特别失望。四人总共吃了六百多一点,吃得很饱,一般正常食量的来南小馆应该都比较抵食,性价比也高,新潮的沪菜。但若想吃传统沪菜多一点的则可以考虑去上海婆婆,
八宝辣酱拌面的味道一如既往,没有特别惊喜没有特别失望。
四人总共吃了六百多一点,吃得很饱,一般正常食量的来南小馆应该都比较抵食,性价比也高,新潮的沪菜。但若想吃传统沪菜多一点的则可以考虑去上海婆婆,菜式相对小食多。
  • 南小館四小拼
  • 小籠包
  • 招牌生煎包
2015-01-05 2383 浏览
京滬菜又唔太肥,好岩我口味 所以一直都搵好味既京滬菜~但都係第一次食南小館既甜品拼盤 兩個人份量岩岩好!~ 好有驚喜!而且賣相都好靚仔~估唔到南小館既甜品都好高質!兩個甜品唔太甜,比較淡口個糕就比較易散開,所以食個陣要小心DD不過OVERALL黎講係幾好味,因為我鍾意淡口小小,同埋勁好服務!下次再食過
京滬菜又唔太肥,好岩我口味

所以一直都搵好味既京滬菜~
但都係第一次食南小館既甜品拼盤 兩個人份量岩岩好!~

好有驚喜!而且賣相都好靚仔~
估唔到南小館既甜品都好高質!
兩個甜品唔太甜,比較淡口
個糕就比較易散開,所以食個陣要小心DD
不過OVERALL黎講係幾好味,因為我鍾意淡口小小,
同埋勁好服務!下次再食過
2014-12-31 2320 浏览
上菜很慢、吃到一半才想到要拍照!兩人吃了600多很不值、份量少招牌煎包底部應該是最正最好吃卻都焦掉⋯黃瓜海哲很酸⋯湯包很鹹⋯時蔬很鹹⋯豆漿還不錯喝最好吃的是八寶麵其他真的很失望啊⋯整體太鹹
上菜很慢、吃到一半才想到要拍照!
兩人吃了600多很不值、份量少
最好吃的是八寶麵
其他真的很失望啊⋯整體太鹹
  • 八寶麵
2014-12-13 2702 浏览
朋友生日,上周六要和朋友係銅鑼灣吃飯其實係一件幾困難的事,除左周圍到處都是人之外,要排餐死之外,而且仲要遷就他們的口味,但今次我地成班朋友就比哂一位朋友話事,佢就去拉我地去左希慎,我地看到樓下的南小館都已經排了一條長長的長龍,我地選擇左排,大約等了差不多30分鐘,終於可以安排我地入座,對星期六的銅鑼灣來說,我地都認為是可以接受的。朋友話,黎呢度,食小籠包都是指定的動作黎,我都頗鍾意食小籠包,佢個鮮肉小籠包,個皮唔算太厚, 肉汁多而肉鮮,味道相當之不錯,我地總共叫左2籠。而另外,我地仲當然仲另外叫左呢度既香蔥大餅,一開始睇落去好似好厚,誰不知呢度既師傅做好鬆軟,夾埋肉同蔥一齊食,一定要趁熱吃啊,味道超好,整個飯局十分滿足。
2014-12-01 2950 浏览
餐廳環境開揚,感覺亦都整潔企理,比起其它上海餐廳新派得多。先來一杯熱薏米水 $12蒜香單骨雞翼,秋冬限定,最喜歡食單骨,因為夠方便不過炸得不夠乾身,多左少少油。酸辣湯,不會太酸剛剛好。小籠包睇下個皮幾薄,見到有湯汁架食落真係好juicy呀,真係好好食。排骨擔擔麵生煎包,個底煎得好脆不過皮太厚。蒜蓉炒白菜,食完所有野先黎,而且催左2次,等左起碼1個鐘的炒菜今次用餐十分滿意,食物質數好,價錢亦都十分合理,環境舒服乾淨,員工服務態度都幾好夠快手,而且會不斷幫你加茶,不用下下都要舉手叫到先幫你。一定會再去。

餐廳環境開揚,感覺亦都整潔企理,比起其它上海餐廳新派得多。

先來一杯熱薏米水 $12

蒜香單骨雞翼,秋冬限定,最喜歡食單骨
,因為夠方便不過炸得不夠乾身,多左少少油。

酸辣湯,不會太酸剛剛好。

小籠包睇下個皮幾薄,見到有湯汁架
食落真係好juicy呀,真係好好食。

排骨擔擔麵

生煎包,個底煎得好脆不過皮太厚。

2014-11-26
用餐优惠
優惠券
  • 小籠包
2014-11-30 2374 浏览
傳統的京滬菜總比人感覺肥膩不健康,但這裡款式精簡選擇也不少,地方開揚感覺舒服。我們一行四人六時多入坐餐廳內差不多八成滿;晚點必定又要等位。我們先選了醉雞作前菜,肉質都算滑酒味適中。招牌菜豆漿勝瓜,味道一般,勝瓜比想像中硬身。另一招牌菜生煎飽,肉汁豐富肉飽底煎得有點脆口 。京滬菜必吃小籠包,味道合格;相反這裡的煎鍋貼好有驚喜 不管味道賣相都一流。腌篤鮮燒賣又是招牌菜,糯米飯被燒賣皮包裹,不懂欣賞 。眼見多枱也要了糖醋排骨,也點了來嘗試;味道甜甜酸酸,好味道 ,我們還要了碗齋麵來配,也是不錯的選擇。貪心的我,想試這裡的什麼薄餅要了來嘗一嘗;外型和味道有點似馬來西亞的薄餅,估不到又一驚喜。最後侍應生推介我們要了個甜品拼盤,下次真的不要全瞎信招牌菜為妙~
另一招牌菜生煎飽,肉汁豐富肉飽底煎得有點脆口 。
腌篤鮮燒賣又是招牌菜,糯米飯被燒賣皮包裹,不懂欣賞 。
2014-11-07 2976 浏览
是日慶祝nana生日,小紅姐幫忙訂枱. 平日晚上七時半來到南小館, 全場full house, 很旺場呢! 店內走著輕鬆路線, 看似一間café多一點, 柔和的燈光加上單車的裝飾, 感覺很年青, 怪不得吸引很多年青食客光顧.點選了四小拼(四喜烤麩,冰宮肴肉,糖醋排骨,花雕白雞)(HK$68) , 雞絲粉皮(HK$38),招牌生煎包(HK$38), 蟹粉小籠包(HK$58), 金網生煎窩貼(HK$36), 外婆紅燒肉燒賣(HK$36), 風味麻醬拌麵(HK$30), 大白菜肉絲炒年糕(HK$58), 頭抽芥蘭(HK$28), 豆漿勝瓜(HK$48), 蒜香單骨雞翼(HK$58), 甜甜拼(綠茶凍布丁, 芒果凍布丁,細沙南瓜糰,桂花蜜拉糕)(HK$58), 茶芥每位(HK$6).等待的期間先喝一口茶, 是坊間較少提供的玄米茶. 入口很有米香, 感覺很清新消膩, 筆者非常欣賞.侍應先送上四小拼, 賣相挺細緻, 但分量異常細小. 試一口四喜烤麩, 醬汁味濃, 烤麩夠鬆軟和入味, 好吃! 冰宮肴肉水準也不錯,肴肉不肥膩但也不會過分乾硬。糖醋排骨和花雕白雞則由友人分享,但看來也不俗吧?雞絲粉皮,

雞絲粉皮, 分量也是小小的,試一口,雞絲頗"鞋",醬汁也不夠香,味道一般。

招牌生煎包,賣相一般,試一口,味道也是一般。

蟹粉小籠包,試一口,皮不算特別薄,內裏的肉和肉汁也尚可,整體水準一般。

金網生煎窩貼,這可是全晚的焦點所在。先說賣相,窩貼的上層確實做到金網般的效果,還要是薄薄的一層,真的很讚!試一口,窩貼外脆內軟,很有口感,這可是筆者吃過最美味的窩貼啊!

外婆紅燒肉燒賣, 賣相完全不吸引,可能燒賣的外層有點乾身,試一口,肉味頗濃,但鮮味則稱不上。

風味麻醬拌麵,這個不大好,麵條有點彊硬,還黏在一起,拌醬汁後也不見得香,令人失望。

大白菜肉絲炒年糕,分量也不少,試一口,年糕夠彈牙,也很入味,加上一些白菜和肉絲,感覺非常豐富。

頭抽芥蘭,芥蘭夠嫩口,很有咬口,不過份油,合格有餘。

豆漿勝瓜,聽聞是招牌菜,故特意點選。勝瓜拌上豆漿後感覺一般,沒有什麼特別的化學作用,味道跟白烚的一樣,期望明顯過高。

蒜香單骨雞翼,這個挺惹味,外層炸得香脆,內裏的肉也很嫩滑,想一吃再吃。

甜甜拼(綠茶凍布丁, 芒果凍布丁,細沙南瓜糰,桂花蜜拉糕),試一口布丁,綠茶味夠濃,芒果味夠甜,也算不俗。但細沙南瓜糰和桂花蜜拉糕則比較遜色了,口感不夠煙韌也不夠嫩滑,令人失望。
2014-10-28
生日
  • 金網生煎窩貼
2014-11-02 2497 浏览
珍惜與舊朋友聚會,雖然唔常見面,但係感覺最真、最透明、有講唔盡嘅話題……有好嘅朋友,要配舒適嘅小館……生煎包,比起小籠包更多汁鮮甜,包底微微煎得金黃,更香口,不愧為金牌,我鍾意太辣唔啱我朋友話好開胃,有種唔知係酒定醋嘅味道同其他上海店嘅水準差不多,好味道雖然係小食,不過都係覺得少咗啲,酸酸味味夠開胃皮薄多汁,okay雞翼微辣,香口,蒜香夠惹味鍾意佢嘅炒菜,唔會煮得太腍,夠爽口香甜年糕一向唔係我“飛佛“,嫌佢淡,大白菜同肉絲都唔太多*整體感覺還可以,waitress主動斟水,不過似乎收碟速度太快太頻密,如果喺冇人等枱嘅情況底下,稍為調節一下,會嚟得更舒服
有好嘅朋友,要配舒適嘅小館……

招牌生煎包

老上海酸辣湯

太辣唔啱我
朋友話好開胃,有種唔知係酒定醋嘅味道

雞絲粉皮

同其他上海店嘅水準差不多,好味道

糖醋排骨

雖然係小食,不過都係覺得少咗啲,酸酸味味夠開胃

皮薄多汁,okay

蒜香單骨雞翼

雞翼微辣,香口,蒜香夠惹味

蒜蓉芥蘭

鍾意佢嘅炒菜,唔會煮得太腍,夠爽口香甜

大白菜肉絲炒年糕

年糕一向唔係我“飛佛“,嫌佢淡,大白菜同肉絲都唔太多

2014-10-22
招牌生煎包
2014-10-08 2854 浏览
叫左好幾樣,但掛住食又唔記得影4小菜,醉雞可以再多酒味啲,齋好味,又有木耳,糖醋排骨酸度岩好,但多骨左啲,無咩肉食。個心心菜好得意,粒粒菜同脆脆米一齊食…感覺好新奇,唔似食緊菜。生煎包,熱辣辣,內面好多汁。good小龍包比起上黎就差左一段啦,但比出面其他舖既都好好味~豬排麵,好辣呀…但麵好爽口既!排就好普通咁囉,肉一塊。最後係個炒年糕…唯一一樣唔得,好差。個味好怪,年糕又過林…
叫左好幾樣,但掛住食又唔記得影
生煎包,熱辣辣,內面好多汁。good
小龍包比起上黎就差左一段啦,但比出面其他舖既都好好味~
豬排麵,好辣呀…但麵好爽口既!排就好普通咁囉,肉一塊。
最後係個炒年糕…唯一一樣唔得,好差。個味好怪,年糕又過林…
  • 招牌生煎包