餐厅: 南海一號
资讯:

2022-12-13 526 浏览
隨著防疫管控放寬,海外親友紛紛回港,除了探親聚舊,便按自訂的「飲食清單」,每天趕著吃喝玩樂的節奏,好不寫意的假期。疫情下經已幾年沒有來此店,於是請多年的朋友聚舊,除了懐念她的美食外,便是她擁有美麗的露台維港夜景。冰鎮鮑魚 - 正!酸辣鳳爪 - 太辣,吃不了。話梅石榴 - 醒胃!南海砂鍋翅 - 湯味濃,足料~金榜醬開邊龍蝦 - 可以有全隻嗎?茶薰乳鴿 - 超贊! 美味可口到停不了!濃湯杞子菜膽 - 簡而味美~金瑤蠔皇伊麵 - 怎可少了它?梅洒金箔白涼粉 - 第一次吃白涼粉,有新鮮感!優惠套餐沒有令大家失望,我們還開了一瓶紅洒,美洒佳餚,配上室外醉人美景,這頓飯大家也開懷暢飲,非常好的一頓聚餐。

冰鎮鮑魚 - 正!

酸辣鳳爪 - 太辣,吃不了。

話梅石榴 - 醒胃!

南海砂鍋翅 - 湯味濃,足料~

金榜醬開邊龍蝦 - 可以有全隻嗎?

茶薰乳鴿 - 超贊! 美味可口到停不了!

濃湯杞子菜膽 - 簡而味美~

金瑤蠔皇伊麵 - 怎可少了它?

梅洒金箔白涼粉 - 第一次吃白涼粉,有新鮮感!

2022-11-22
2022-12-12 508 浏览
我訂了$440一人的餐, 五位到南海1號食晚餐。對於這個價錢沒有太大期望,食物一般,份量不多,如果比較大食,應該唔夠飽。前菜給了兩碟蝦片$56(唔可以唔要) 前菜冰鎮鮑魚 ok , 煙燻乳鴿比較特別, 甜品係凍, 比較適合夏天唯一最不滿意就是服務員在帶位時態度不佳, 找了很久都找不到訂位,接待員表達不可以出去戶外,但問另一位侍應又話可以只要出示快測就可以到戶外…. 指示不清晰⋯⋯外國人到外面酒吧喝酒,又不需要出示快測 …奇怪 !不會再去.

尖沙咀能看到维港的餐厅不少,但是楼层高、有露台、前方没有遮挡、视角广阔的真的不多,最近找到了一家绝佳的餐厅推荐给大家‼️可以270°的环望维港。南海一号是一家粤菜餐厅,菜品、价位、环境都很适合宴请、聚餐。我回忆了一下,我居然吃过3次了😂,客户聚餐、朋友聚餐、公司聚餐,真真是老食客了,它家午餐还有点心自助也很不错喔,好吃又便宜。【脆皮鸭】外酥里嫩!【脆皮牛坑腩💰328】强烈推荐!真的有脆皮,牛肉超级嫩滑juicy【蜜糖花生脆芋丝💰78】必点!巨香巨香!【南海剪蚝饼💰198】很香脆喔,不腥【冰镇鲍鱼💰168】用了酸甜汁配鲍鱼,比较少见,鲍鱼也很弹牙

【脆皮鸭】外酥里嫩!

【蜜糖花生脆芋丝💰78】必点!巨香巨香!

【南海剪蚝饼💰198】很香脆喔,不腥
2022-12-06 422 浏览
環境一流,但服務員態度其差,食物水準一般,所謂自助任食,選擇少之又少,味道一般,對這間餐廳簡直失望,不會推介及再到。任食時段為13:00-14:30, 14:45 last order 後除要預早結帳外,並不斷催促客人離開。
最近網上見到一個清酒x海鮮品味體驗之旅 覺得好有趣吖原來係jfoodo同埋南海一號一個推廣日本清酒嘅活動總共可以品嚐三款清酒同埋四道菜式又鮑魚又大蝦 真係好美味而且仲有唎酒師即場講解真係長知識啊🔸蠔皇原隻鮑魚 配 黑龍 九頭龍 逸品 第一隻清酒 充滿花果嘅香氣 入口有驚喜 竟然係香蕉嘅味道 甜甜地好易入口 配上蠔油烹煮嘅原隻鮑魚 鮮甜彈牙 飲一口清酒再食一口鮑魚 味道更提鮮 🔸金榜醬大蝦 配 月桂冠 愛說話的鯨魚 純米酒 第二支清酒米味重啲 入口甜好多 今次嘅配搭比較特別 罕有地配上海鮮 唎酒師話通常會怕清酒嘅甜會蓋過海鮮嘅鮮味 但因為呢道菜式加入左好多香辛料 而呢支清酒更夠帶起層次 令辣味提升 更顯胡椒同辣椒等調味嘅layering 🔸竹笙釀鮮露荀 • 脆米斑肉炒飯 配 Miyasaka 山田錦 純米吟釀 炒飯用上鹹蛋黃、蛋白、脆米同埋石斑肉 另外再配上爽脆竹笙釀鮮露荀 味道囗感非常豐富 而最後呢支酒帶微碳酸口感 清爽解膩 而且令青菜嘅味道更突出 可以話係呢一餐嘅完美句號
最近網上見到一個清酒x海鮮品味體驗之旅 覺得好有趣吖
真係長知識啊

🔸蠔皇原隻鮑魚 配 黑龍 九頭龍 逸品

🔸金榜醬大蝦 配 月桂冠 愛說話的鯨魚 純米酒

2022-11-29 11252 浏览
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌗—————————————————————📍HK 尖沙嘴 - 南海一號 𝗡𝗮𝗻𝗵𝗮𝗶 𝗡𝗼.𝟭 【日本大型清酒活動 𝗦𝗘𝗔𝗙𝗢𝗢𝗗 𝗟𝗢𝗩𝗘 𝗦𝗔𝗞𝗘】見Klook 有呢個food pairing體驗活動,可以試清酒 X 海鮮🍴 仲有國際唎酒師講解清酒知識,一向對清酒印象麻麻就想試吓 打破成見!最估唔到係廣東海鮮 配埋 清酒 可以咁match!Klook 獨家優惠$250(原價 $750) 清酒仲可以 free-flow!諗起有得 食 + 飲 + 學嘢 就覺得物超所值 💫 •【𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿 前菜】♥ 白胡椒海哲頭+ 蜜汁叉燒 +陳皮話梅萵荀 三款前菜各有特色,「海蜇頭」清爽帶點香油味,雖然用咗白胡椒,但唔會太辣太嗆,海蜇頭亦比一般海蜇口感更加爽脆 ☺「️ 蜜汁叉燒」2件,有半隻手指頭咁厚,咬落唔會乾反而蜜汁味濃郁 👍🏻 最後有「陳皮話梅萵荀」,本來以為會因為話梅好酸,但反而味道清新,作為最後一項前菜,可以refresh 返個口腔慢慢品嚐下面嘅主菜 【𝗠𝗮𝗶𝗻 𝗰𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲 𝗫 𝗦𝗮𝗸𝗲 主菜 配 日式清酒】🥢 蠔皇原隻鮑魚 配 🍶 黑龍 九頭龍 逸品原隻鮑魚用蠔油
蠔皇原隻鮑魚

♥ 白胡椒海哲頭+ 蜜汁叉燒 +陳皮話梅萵荀

🥢 蠔皇原隻鮑魚 配
🍶 黑龍 九頭龍 逸品

蠔皇原隻鮑魚
原隻鮑魚用蠔油燜煮,充分吸收鮮味。味道濃郁嘅鮑魚 配上 花蜜味比較重嘅 「九頭龍 逸品」令鮑魚個鮮味更加特出。呢款清酒亦都係我咁多款最愛嘅一支,因為佢打破我對清酒又辣又嗆嘅印象,「九頭龍 逸品」對beginner而言 容易入口、甜度相對高 🌟

🥢金榜醬大蝦 配
🍶 月桂冠 愛說話的鯨魚

大廚受娘惹菜啟發,加入蝦乾/蒜頭/紅椒/椰汁等煮成金榜醬,再加上大蝦 & 炸饅頭 🦐 隻蝦配埋惹味嘅醬汁,雖然有少少辣但都可以接受。但如果飲埋「愛說話的鯨魚🐳」辣味會瞬間飆升,好似一把火忽然焫著條利,體驗太刺激 😂 特別對唔食得辣嘅我而言~ 「愛說話的鯨魚」係純米酒,所以味道比較辣,比較特別係會有少少花菇嘅香味。佢哋呢款清酒係由「月桂冠」生產,公司已經創立咗380年👏🏻

🥢脆米班肉炒飯+竹笙釀鮮露荀 配
🍶 MIYASAKA 山田錦 純米吟釀

最後有蛋炒飯 同 露荀 做收尾~ 配上帶有微碳酸 嘅「MIYASAKA 山田錦 純米吟釀」,即使飲咗好多杯清酒,依然有煥然一新,清爽嘅感覺 ✨ 呢款清酒 同咗經典嘅 七號酵母 & 有「酒米王者之稱」嘅兵庫縣產 山田錦 🌊 怪唔之得放係最後做壓軸啦~

【𝗠𝘆 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食後感】
第一次試food pairing 嘅活動,體驗頗有趣。6人圍埋一台一齊品嚐,仲有專人係附近細心介紹 🤵🏻🤵🏻‍♀️ 以前真係對sake 印象麻麻,淨係覺得好辣,但今次發現清酒都有唔同類別 💫 有時間嘅不妨試一試啊!聽聞活動到12月都有

🥢 @nanhai.no1
📍地址:南海一號 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場30-31樓3001及3101號舖

地區:#laymao_尖沙嘴
分類:#laymao_中式 #laymao_日式
  • 金榜醬煮大蝦
  • 蠔皇原隻鮑魚
2022-11-24 8713 浏览
近排工作太辛苦,所以參加左由南海一號舉辦的 #SeafoodLoveSake 清酒X海鮮品味之旅,好好慰勞自己一下🥹/前菜(建議順以下次序吃:)🌟白胡椒海哲頭爽脆的海哲頭以白胡椒輕輕調味提鮮,味道清爽好吃(´・з・)/🌟蜜汁叉燒外皮焦香的叉燒,淋上香甜的蜜汁,肉汁軟腍帶膻香,半肥瘦相連少許肥膏,不錯!/🌟陳皮話梅萵荀入口很衝激,是話梅的味道❗️幸好一下子就揮發了,餘下是爽脆清甜的萵筍絲,令人印象深刻/主菜:🍶黑龍 九龍頭 逸品用上福井縣「九頭龍川」的水源釀製而成的清酒。先用鼻子聞一下,是香甜的香蕉味,入口帶果香,味道清爽,甜甜的很易入口👍🏻/🌟蠔皇原隻鮑魚 鮑魚Q彈同時軟腍入味,蠔皇汁調味恰到好處,香濃得黎又唔會蓋過鮑魚的鮮味,好味道❣️吃過鮑魚,再喝清酒,鮮味更見濃烈( ✧Д✧)!!/🍶月桂冠 愛說話的鯨魚 純米酒第一下聞倒的都是香甜的香蕉味,然後入口有一種強烈的鮮味(又稱為旨味),個人覺得有點像沾了日本豉油的牛油果lol 用上京都伏見水與當地特優米種,米味濃郁醇厚,我最喜歡🫶🏻/🌟金榜醬大蝦 金榜醬香氣撲鼻,有點娘惹咖哩喇沙的影子🤤味道香濃,椰奶味出眾同時又帶少少辣度,非常惹味!炸大蝦

前菜(建議順以下次序吃:)
🌟白胡椒海哲頭
爽脆的海哲頭以白胡椒輕輕調味提鮮,味道清爽好吃(´・з・)

🌟蜜汁叉燒
🌟陳皮話梅萵荀
主菜:

🍶黑龍 九龍頭 逸品
🌟蠔皇原隻鮑魚
🍶月桂冠 愛說話的鯨魚 純米酒
🌟金榜醬大蝦
金榜醬香氣撲鼻,有點娘惹咖哩喇沙的影子🤤味道香濃,椰奶味出眾同時又帶少少辣度,非常惹味!炸大蝦蝦殼炸至金黃香脆,粗身大隻又肉質爽甜。細心地配上一小粒炸饅頭,讓我可以毫不留情地沾汁吃💯
這個時候再呷上一口米酒,大大增加香料的層次,辛味更突出~ෆ
🍶MIYASAKA 山田錦純米釀
這一款一喝下去就強烈感受到我最不喜歡的「汽」( ˃ ˂ഃ ) 偏偏微炭酸就是這米酒的特色😮‍💨酒味最圓潤,果甜相對微弱;隨著溫度揮發了汽,飲飲下都幾唔錯!
🌟竹笙釀鮮露荀
軟綿的竹笙捲著清爽的蘆荀,加上幾條鹹香的金華火腿絲點綴,味道清甜細緻♡⸝⸝ 若果不怕草青味,可以試試飲一啖純米釀🤭

🌟脆米斑肉炒飯
炒飯炒得乾身且粒粒分明,飯粒均勻地沾滿滿鹹蛋黃,中間夾雜鮮甜軟滑的石斑塊、飯焦和脆米,令到每一啖飯都脆卜卜,香口又好食,難得地我會喝光整碗飯(*ノ´³`)ノ 最後以純米釀作結,中和油膩感,滿足🙌🏻
整個晚餐酒水freeflow,還一直有國際唎酒師逐一講解,不但吃到美酒佳餚,還增長了很多知識!十分欣賞它們大膽地以廣東海鮮配搭日本清酒,真的意想不到可以有這麼美好的化學作用🥰
尤其最後兩款酒是‼️餐廳獨家‼️,確保由酒廠運送至餐廳全程都有冷藏,讓食客可以品嚐最佳狀態,十分推介酒鬼一試(✌︎˙˘˙✌︎)
  • 金榜醬煮大蝦
  • 鮑魚
2022-11-24 400 浏览
唔知大家鐘唔鍾意品酒?🍷我就好喜歡啦🥰最近喺Klook見到Seafood loves Sake🍶一個清酒x海鮮品味之旅體驗🦞由日本食品海外推進中心jfoodo同南海一號合作係全港大型日本清酒活動嘅重頭戲之一仲請左國際唎酒師邊品嚐美酒佳餚邊分享講解好記得專業唎酒師Ivan話wine pairing嘅重點唔係為左食物味道taste better而係令到食物本身嘅味道taste different呢個就係wine pairing嘅有趣之處呢一餐晚餐 真係一個好好嘅體驗啊🍽️˜”*°•黑龍 九頭龍 逸品 • 蠔皇原隻鮑魚•°*”˜🍶先聞到酒體帶有花果香氣🌸 飲落仲有甜甜嘅香蕉味🍌 先甘後辛 口感輕柔清爽🥢 先嚐一口彈牙鮮味嘅鮑魚 再飲一啖清酒 然後再食第二啖鮑魚嘅時候會發現 清酒調和左鮑魚蠔油醇厚嘅味道 令鮑魚變得更鮮甜而且海鮮鮮味更long lasting 而清酒嘅米味就變得冇咁甜 轉為旨味 兩者互相輝映˜”*°•月桂冠 愛說話的鯨魚 純米酒 • 金榜醬大蝦•°*”˜🍶相比第一支清酒 呢支米味更重 味道更甜 聞到米飯嘅香氣 口感醇厚順滑 而果味側較少🥢加入蝦乾、蒜頭、紅椒及椰汁煮成嘅大蝦 充滿
唔知大家鐘唔鍾意品酒?🍷

而係令到食物本身嘅味道taste different
呢個就係wine pairing嘅有趣之處
呢一餐晚餐 真係一個好好嘅體驗啊🍽️

˜”*°•黑龍 九頭龍 逸品 • 蠔皇原隻鮑魚•°*”˜

🥢加入蝦乾、蒜頭、紅椒及椰汁煮成嘅大蝦 充滿娘惹菜風味 蝦肉厚實彈牙 金黃色嘅醬汁濃郁惹味 食落仲帶微微辛辣同胡椒香氣 飲啖清酒再品嚐 發現辣度放大更惹味 菜式中嘅香辛料 層次變得更加明顯 辣度後勁慢慢滲出黎

˜”*°• Miyasaka 山田錦 純米吟釀 • 竹笙釀鮮露荀 • 脆米斑肉炒飯•°*”˜

🍶 微碳酸囗感 輕盈細碎氣泡 質地圓潤溫婉 微微嘅甜味 口感清新

🥢竹笙釀鮮露荀 雙重爽脆口感 飲一啖清酒後露筍嘅青草味道更突出 炒得粒粒分明嘅脆米斑肉炒飯 加上鹹蛋黄、蛋白、脆米同石斑肉一齊炒 每啖都滋味滿足 而將呢款清酒放喺晚餐嘅尾聲呢個安排恰到好處 清新微碳酸一解飯後滯膩 甜甜嘅味道仲有飯後甜品嘅效果

⭕️ 南海一號 (尖沙咀)
2022-11-22 467 浏览
入到去冇人問係咪book咗枱,前面有12個人一齊喺度做緊快測,明明見到我地啱啱先上到都當睇我地唔到,仲要我走過去嗌左佢地幾次先肯應我機,明明已經備注左個主題啦,準備比我地個位仲要喺兩面牆既中間,仲要係對住條柱,風景又冇影相又勁核突,落單嗰時問下個條友有咩Cocktail介紹,彈左一句:喺晒度囉😮比我聽,毫無Service可言😄,食過咁多間餐廳真係最差係呢間😅,用餐體驗係十分之差,想喺度慶祝吓都俾人搞到心情差晒😂

庆祝纪念
纪念日
2022-11-21 695 浏览
Open rice book左12:30,3位,比左張6人枱,好闊落,坐得好舒服,茶係經典南海茶,人參烏龍,有蝦餃燒賣牛肉球大路野,又有梅粉蕃石榴特色野食物好有水準,環境唔錯,服務態度好!不過係選擇少左d,lunch 一至五每位198,六日218未計加一

2022-11-18
2022-11-21 363 浏览
之前食過南海一號點心放題,味道不錯,今次一於食個晚餐,且首試有清酒做pairing。清酒range 幾大,變化多。前菜:蜜汁叉燒 + 陳皮話梅萵荀 + 白胡椒海哲頭蜜汁不油膩,叉燒肥瘦適中,口感佳。陳皮話梅萵荀作為前菜甚開胃。白胡椒海哲頭爽口彈牙。主菜:蠔皇原隻鮑魚 配黑龍九頭龍 逸品鮑魚爽口,清酒為香蕉味,有提鮮作用,令鮑魚的味道長留在口腔。金榜醬大蝦 配清酒-月桂冠愛說話的鯨魚拉沙醬,微辣,米香,甜d,可助味蕾更能分辨不同味道如胡椒辣和其他辣味,大蝦肉嫩味香。- 脆米班肉炒飯 + 竹笙釀鮮露荀 配 MIYASAKA 山田錦 純米吟釀"食前可以喝一口清酒,清一清口。炒飯食落去好有層次感,好多脆脆米飯粒乾身。整體而言,食物滋味,環境舒適,配搭清酒,味蕾體驗更豐富!

前菜:
蜜汁叉燒 + 陳皮話梅萵荀 + 白胡椒海哲頭

主菜:
蠔皇原隻鮑魚 配黑龍九頭龍 逸品

金榜醬大蝦 配清酒-月桂冠愛說話的鯨魚

整體而言,食物滋味,環境舒適,配搭清酒,味蕾體驗更豐富!

2022-11-19 606 浏览
見到Seafood loves sake,由國際唎酒師幫海鮮同清酒做pairing,利用清酒帶出海鮮鮮味,令品嚐食物時更有層次。當日有唎酒師同大家即場分享每一種清酒嘅特性,體驗海鮮鮮味。除咗味覺享受,亦都係一系列感官享受😎✨❁ 前菜白胡椒海蜇 清新爽口蜜汁叉燒 半肥瘦,而且煮得好淋陳皮話梅萵筍 甜甜地味道清新❁ 蠔皇原隻鮑魚 配 黑龍九頭龍逸品清酒清澈度高,帶花香果香,有助提鮮。唎酒師會教大家最佳食法,大家先試鮑魚感受其美味。再嗜一口鮑魚清酒清酒,鮑魚鮮味會停留在口腔更長時間。❁ 金榜醬大蝦 配 月桂冠 愛說話的鯨魚 純米酒金榜將加入蝦乾、蒜頭、紅椒及椰汁等煮成,食落有少少似喇沙,椰汁味道香濃。蝦可以用刀叉切開佢,蝦肉爽彈有鮮香🦐清酒能將不同的辣味分拆出來,能食出胡椒同辣椒嘅辣,帶來不一樣的味道層次。❁ 脆米斑肉炒飯*竹笙釀鮮露筍配Miyasaki 山田錦 純米吟釀炒飯很有驚喜,咬落去除左有班塊、鹹蛋黃,最重要係有脆米,咬落去脆脆地有口感,海鮮炒飯嘅鮮味停留喺口腔。清酒入口帶微碳酸,相對比較淡口,炒飯粒粒分明唔油膩。竹笙蘆筍感覺清新,配上清酒作結。整體感覺都好好,環境方面都好靚,位於3

❁ 前菜
白胡椒海蜇 清新爽口
蜜汁叉燒 半肥瘦,而且煮得好淋
陳皮話梅萵筍 甜甜地味道清新

❁ 蠔皇原隻鮑魚 配 黑龍九頭龍逸品

❁ 金榜醬大蝦 配 月桂冠 愛說話的鯨魚 純米酒

整體感覺都好好,環境方面都好靚,位於31樓高層可以見到維港夜景,嘆住中菜睇夜景。

• 金榜醬大蝦
一次過滿足3個願望!清酒Sake Pairing上KLOOK無意中見到,見價錢唔係好貴,於是膽粗粗走去試下。星期三中午尖沙咀出勤後(乜咁《孤獨的美食家》情節),去咗南海一號試下佢哋最新搞嘅Campaign「清酒 X 海鮮品味之旅」。講真,Sake自己唔太在行,平時都係飲日威或者梅酒。飲親Sake一開就要成支隊晒,平日冇乜幾可有機會同fd飲到,但呢度可以試晒3隻唔同清酒,仲有海鮮同靚景,於是就試一試佢。1︰30pm坐低,一坐低就見到3隻Sake杯嚴陣以待。隨後侍應就好周到幫我圍餐巾同斟茶。跟住駐場嘅唎酒師就講解日本清酒知識,俾我呢個外行人聽。今次3隻Sake分別係︰1.黑龍 九頭龍 逸品福井縣出品,入口溫和,飲落第一口覺得少少甜,尾勁帶辛。2.月桂冠 愛說話的鯨魚京都府出品,比九頭龍 逸品更甜,帶米香,個人最like。3.竹笙釀鮮露荀 配 MIYASAKA 山田錦 純米吟釀長野縣出品,3隻中最香(個人覺得,同桌友人覺得月桂冠香D)如果唔係pairing,齋飲都ok!以上次序係跟唎酒師建議,當然每人唔只一杯,唔夠可以refill再飲嘅。【前菜】蜜汁叉燒 + 陳皮話梅萵荀 + 白胡椒海哲頭叉
一次過滿足3個願望!清酒Sake Pairing

今次3隻Sake分別係︰
1.黑龍 九頭龍 逸品
福井縣出品,入口溫和,飲落第一口覺得少少甜,尾勁帶辛。

2.月桂冠 愛說話的鯨魚
京都府出品,比九頭龍 逸品更甜,帶米香,個人最like。

3.竹笙釀鮮露荀 配 MIYASAKA 山田錦 純米吟釀

【前菜】蜜汁叉燒 + 陳皮話梅萵荀 + 白胡椒海哲頭
叉燒味道合格,唔會太甜,厚切有咬口。如果多D燶邊更好。

【主菜1】蠔皇原隻鮑魚 配 黑龍 九頭龍 逸品
友人話好食過阿一鮑魚?我話唔同級數!不過So far夠鮮同tender。唎酒師建議一啖鮑魚一啖九頭龍 逸品,帶出鮮味。

【主菜2】金榜醬大蝦 配 月桂冠 愛說話的鯨魚
3道主菜中個人最like呢味,因為帶少少辣,大蝦炸到脆卜卜唔乾,連個汁都好惹味,亦係呢度名菜之一。配月桂冠個人覺得係perfect match!講唔出原因,就係夾!

【主菜3】脆米班肉炒飯 + 竹笙釀鮮露荀 配 MIYASAKA 山田錦 純米吟釀
炒飯炒得夠乾,而家仲有少少脆米令口感提升。食完飲啖酒體個人覺得最香、最複雜嘅MIYASAKA作結。
2022-11-17 262 浏览
🍶當日本清酒遇上海鮮🍶推介指數 ❤️❤️❤️❤️❤️唔知大家鍾唔鍾意飲酒呢?我不是酒鬼,只是很喜歡微醺的感覺🤭近幾年Sake 愈來愈普及,精美的插圖加上美麗的名字,令人心動💓上網睇到全港大型日本清酒活動重頭戲之一的清酒 x海鮮品味之旅體驗,由日本食品海外推進中心同南海一號合作,仲有國際唎酒師講解 #長知識 日本清酒唔一定配日式料理,配廣東海鮮菜原來都咁夾且令食材味道有變化❣️🥢前菜:以半肥瘦軟腍蜜汁叉燒、開胃陳皮話梅萵荀及爽脆彈牙白胡椒海哲頭共3道🌟 黑龍 九頭龍 逸品 x 蠔皇原隻鮑魚 🍶 聞落果香味濃,蜜瓜同香蕉味突出,容易入口🐚 先品嚐彈牙鮮味的鮑魚,喝一口清酒再食第二啖鮑魚,鮑魚更鮮甜及減低鹹味🌟 月桂冠 愛說話的鯨魚 純米酒 x 金榜醬大蝦🍶 藍色樽身加上童話般的名字,聞到又飲到米飯香氣,口感醇厚豐富,味道較甜🦐 金榜醬以不同香料製成,蝦肉彈牙厚身,醬汁濃重微辣;飲啖清酒再品嚐,辣度放大更惹味🌟 Miyasaka 山田錦 純米吟釀 x 竹笙醸鮮露荀 & 脆米班肉炒飯🍶 微碳酸口感,質地圓潤且清新🍄 竹笙釀鮮露荀,雙重爽脆口感;品嚐清酒後鮮露筍味道更突出🍚 脆米班肉炒飯以上鹹蛋黄、蛋白、脆
🍶當日本清酒遇上海鮮🍶
推介指數 ❤️❤️❤️❤️❤️

唔知大家鍾唔鍾意飲酒呢?我不是酒鬼,只是很喜歡微醺的感覺🤭

🌟 黑龍 九頭龍 逸品 x 蠔皇原隻鮑魚
🍶 聞落果香味濃,蜜瓜同香蕉味突出,容易入口

🌟 月桂冠 愛說話的鯨魚 純米酒 x 金榜醬大蝦

🍶 微碳酸口感,質地圓潤且清新
🍄 竹笙釀鮮露荀,雙重爽脆口感;品嚐清酒後鮮露筍味道更突出
🍚 脆米班肉炒飯以上鹹蛋黄、蛋白、脆米和石斑肉烹製;炒飯乾身不油膩,每一啖都食到每款食材又好夾,滿足
2022-11-16 338 浏览
同老公慶祝特別日子,揀左喺尖沙咀 iSquare 30、31樓嘅南海一號,今次餐廳有Promotion,叫Seafood Loves Sake,由餐廳精心準備中式粒理,然後各配一款日式Sake,連平時少飲酒嘅我都大讚好味呀前菜係蜜汁叉燒 + 陳皮話梅萵荀 + 白胡椒海哲頭:萵荀醒神開胃,叉燒肥美適中,哲頭爽脆,掂,己經好期待上main啦第1道主菜係蠔皇原隻鮑魚 配 黑龍九頭龍逸品:經典名貴菜式,經典口味,夾返日式sake,鮑魚味更出,更鮮,又真係非常岩key喎第2道主菜係金榜醬大蝦 配 月桂冠愛說話的鯨魚:濃汁大蝦,加上味道偏厚偏甜嘅sake,可以話係天衣無縫第3道主菜係脆米班肉炒飯 + 竹笙釀鮮露荀 配 MIYASAKA山田錦純米吟釀:完場前係較為清淡嘅蔬菜同炒飯,同老公傾下計,再飲下酒,咁先係享受呀維港夜色景緻怡人,美酒配佳餚,同另一半歡度一個咁正晚上,回味無窮