2008-06-30 19 浏览
老爸生日, 他吃不得生, 西式食物也不愛好, 所以可選擇的只有中餐荃灣區的中餐差不多都吃過了, 綠楊坊新開的小籠店還未吃過, 便趁著這日子去慶祝一下餐廳環境很好, 比起上海豫園要好太多了, 上海豫園我可是也 1 2 3 樓都到過這間南翔, 名字和上海的一樣, 應當是買了上海的版權來香港開店的吧我們一行五人, 坐在卡位雅座, 輔座下便要叫茶, 該店的茶錢是以茶位計算, 每位八元, 單點一壺是40元, 叫散叫的五杯也是40元, 我們當然分開叫了, 那樣可以多試不同的茶味; 我點了個貢品杭菊, 菊味不顯, 其他人的口味不清楚, 不過肯定不是好茶就是了因為在座有兩位老人, 吃量不大, 所以我們點了一個三人餐, 再單點幾款食物先來一客鎮江餚肉, 這款是我至愛, 南翔做得不錯, 不過並非我吃過中最的的, 算是中規中矩, 可惜隨碟奉上的gib汁太咸, 破壞了餚肉的肉香第二味, 雞絲粉皮, 口感恰到好處, 麻醬很香, 雞絲份量也足, 必吃之選第三味, 就是南翔著名的小籠了, 套餐只得一籠, 我們多點一籠, 加起來有十二只; 我們點的也是套餐跟的肉小籠, 沒有點蟹粉那些, 湯汁很多, 不太熱, 點上去畺
第三味, 就是南翔著名的小籠了, 套餐只得一籠, 我們多點一籠, 加起來有十二只; 我們點的也是套餐跟的肉小籠, 沒有點蟹粉那些, 湯汁很多, 不太熱, 點上去畺絲醋, 算是不錯, 但要和上海南翔總店比, 還是有些距離, 小籠包皮太厚了; 更遑論與台灣鼎泰豐相比
第四味, 來了一客糖醋魚, 本身不太看甜酸的東西, 而且魚塊活像坊間的粟米班塊的雪魚, 不吃也罷
第五味, 芝麻腰果騷, 味道頗特別, 甜咸適中, 說不出那種味道, 但可以一嘗
第六味, 來了一客椒鹽黃魚, 魚肉香味都被調味料弄出來, 可惜魚身太少, 而且椒鹽味和魚肉味沒有夾在一起, 變成調味料和魚肉各煮各的, 也只有魚尾部份, 不然應該更好味; 唯魚身煎得很香口, 也是值得一嘗的
第七味, 上海炒年糕, 很有咬口, 老爸吃得最多的要收這一味了
第八味, 酸辣湯, 酸辣味不足, 倒是湯太咸了, 失卻酸辣湯的神緒, 不試也罷
第九味, 是線糊炒粗面, 味道香濃, 讓我們一行人都大快朵頤
甜點方面, 我們點了桂花糕及高力豆沙, 桂花糕值得一提, 桂花味清香, 糕味也很有咬口, 吃完餘香飄送, 高力豆沙則一般水準, 算是不過不失
最後, 值得一提的是, 這間南翔店不設訂位服務, 要到這店可早點排隊

鎮江餚肉
雞絲粉皮
糖醋魚
芝麻腰果騷
雞絲粉皮
糖醋魚
芝麻腰果騷
2008-06-25 4 浏览
銅鑼灣的分店聽得多,一路都好想試,奈何太遠…..實在很少過海…..荃灣終於開了間,上星期同 fd 慶祝生日去食…..結果……頗失望…….鮮肉小籠包~~唔錯….包算薄又夠靭….沒有流汁….味道都幾好…..炸饅頭~~炸得夠脆….裡面都軟….但略嫌油膩….炒年糕….落單時註明少油….但結果都幾油…..酸辣湯麵….酸辣湯味道適中,不會過辣或過酸….但略嫌麵太淋……糖醋斑塊…..似茄汁斑塊多 d….如果當茄汁斑塊食都唔錯,奈何這是糖醋斑塊啊!火腿津白….清清哋唔油膩,也夠味….唔錯!雞絲粉皮…..醬汁超 “杰”…..粉皮太淋….失望……最特別算係 d 茶…..有六款任揀…每人可以揀唔同味….呢個構思簡直無得頂…..只是用玻璃作茶杯和茶隔,是很美觀,但卻危險了一點,因我的菊花茶杯有點裂,需要換另一隻杯…..有點危險….侍應服務很好、有禮貌,但沖水的反應慢了點….每次都要飲到無,叫侍應才會加水!
炸饅頭~~炸得夠脆….裡面都軟….但略嫌油膩….
炒年糕….落單時註明少油….但結果都幾油…..
火腿津白….清清哋唔油膩,也夠味….唔錯!
雞絲粉皮…..醬汁超 “杰”…..粉皮太淋….失望……
2008-06-25 10 浏览
因不設訂座, 我和朋友要提早5:50pm來排隊, 6pm開始入座. 南翔四人套餐($408)1. 南翔醉雞~ 醉雞的 酒味不太重, 剛好, 而且幾滑. 2. 餐飲四柸 (可選豆漿或 橙汁) ~ 我們要了 冷熱豆漿各一 & 橙汁 x2, 橙汁是鱗榨的 且 略甜. 3. 上湯津白~ 津白 好味, 又夠林. 正! 4. 賽旁蟹~ 幾滑, 但 味道很淡口, 而且吾夠香口. 幸好, 吾太油. 5. 鮮肉小籠包(6只) ~ 肉汁多, 但皮厚, 且鮮味不足 & 小籠包 味道 有 d普通. 6. 奶黃灌湯虾球(4只)~ 虾球 表面 很 甘脆 又 香口, 內有奶黃汁, 小心燙口. 7. 雞火炒飯~ 炒飯 很香口又 吾太油, 有水準! 8. 三鮮豆腐黉~ 味道不太咸, 而且豆腐頗滑. 9. 回鍋肉~ 本人 不太喜歡食回鍋肉, 但都覺得炒得幾香口, 少少油, 但可接受. 10. 椒鹽腰果酥~ 我們都很欣賞這小食, 外層的黑芝麻很香口, 腰果酥內是甘香濃郁的花生 芝麻 粒, 咬落 先脆後軟, 口感不錯, 有驚喜. 11. 高力豆沙(4只)~ 外層夠軟身, 但內裹的 豆沙 吾太甜 又吾太香, ok. 食物十分

南翔四人套餐($408)

1. 南翔醉雞~ 醉雞的 酒味不太重, 剛好, 而且幾滑.
3. 上湯津白~ 津白 好味, 又夠林. 正!
7. 雞火炒飯~ 炒飯 很香口又 吾太油, 有水準!
8. 三鮮豆腐黉~ 味道不太咸, 而且豆腐頗滑.

食物十分之 好味又精美, 我們六人share 來吃南翔四人套餐 都 食得很飽.
環境挺舒適, 店內的座位以四人car位為主, 我們六人被安排到 最入 的座位, 冷氣頗大, 下次要 多穿點衣服.

服務ok, 經常為客人加水, $8位茶芥, 有六種茶葉可供選擇.
而且品茗的 茶具 很有心思~ 如果各人都要不同的茶, 便 會以獨立透明茶柸,一人一柸 好方便.
我們要了 菊花 和 rose 兩壺茶, 我喜歡飲 淡茶, 菊花較合我 心水;
我有些朋友則 喜歡飲rose, 因覺得 rose 的茶色很深且 味道濃郁, 反而我覺得 rose 的茶味 有 d 苦口.

今次的聚會都幾斉人, 多謝小白很有心為大家選好餐廳, 多謝莎拉的 超強 “ 号招力” & 莎拉~ 生日快樂 ! 希望明年的 些粉絲 @ 10聚會, 都會 咁有号招力啦
好味又精美
椒鹽腰果酥, 高力豆沙
好味又精美
椒鹽腰果酥, 高力豆沙
2008-06-11 9 浏览
Went to Tseun Wan again.. been there too frequent recently and ran out of dinner ideas.Somehow we landed up at this restaurant. Was not expecting much but did not expect food to be so poor either..First of all tea cost $8 per person. Obviously we both ordered soya bean instead of tea! We also ordered the following.Soya bean milk - quite a small glass and the taste is so-soFried pork chop noodle - the noodle with the soup base is practically tasteless. The pork chop looks very nicely deep-fried.

Fried pork chop noodle - the noodle with the soup base is practically tasteless. The pork chop looks very nicely deep-fried. But it's rather tasteless too.
Chicken noodle - the entire bowl of noodle looks.. floury and mashed.. taste okay
Siu long bao (steam soup bun) - it was really hot and have good amount of soup inside (+ points). The skin is slightly on the thick side and the taste is ok (when compared to the noodles)

Did I mention that their menu is really limited?

Probably will not go back again .. sorry =(
2008-06-11 4 浏览
之前太古城間大食代分店摺左,之後專登黎再食返小籠包,佢D皮厚過出面其他的少少,幾有咬感好掛住(心)見下面有人話松茸小籠包好食,所以嗌左。但我覺得同普同小籠包味道冇分別...但貴D。但朋友話好有菇味(?)D醋有酒味,點小籠包好正!仲叫左蟹粉炒年糕,和想像中有出入,冇乜蟹粉味煄蛋,好糖心,但唔係話非常中意食 $24/2隻蛋仲有個好似春卷咁既,但係係三角型,入面包著蟹粉,豆腐同其他料,呢個很好吃~$38/3件酸辣湯好大陣麻油味,幾香呢度D野絕對同鼎太豐有得揮!!

仲叫左蟹粉炒年糕,和想像中有出入,冇乜蟹粉味
煄蛋,好糖心,但唔係話非常中意食 $24/2隻蛋
酸辣湯好大陣麻油味,幾香

呢度D野絕對同鼎太豐有得揮!!
  • 小籠包!
(非会员)
2008-06-11 9 浏览
今次帶我妹去南翔饅頭店試食。因為之前幾次晚飯時間 ( PM 7:20 - 9:30 ) 去都要等餐勁,所以今次 PM 6:45 就到達現場諗住唔洗等位啦...點知去到已經有一大班人响到等緊哪!唔係掛...彭彭聲走埋去攞張6人檯,輪候號碼11,入坐號碼到4號,即係要等7張中檯至入得...咁早去攞位都要等?死未!不過今次都算等得唔耐哪,因為等左一個鐘都未夠 ( PM 7:35 ) 就有得食哪! 入坐之後,可以先選擇你所喜愛既茗茶,而本人認為最好飲既係 "貢品杭菊",因為茶味清淡得黎有好香既杭菊味道,正~ 茶錢 $8 位 。以下就係今次所點既菜式:1) 蟹肉小籠 $58 ( 6隻 ) ----- 皮唔厚亦唔算特別薄,也不易爛。肉質味道OK唔腥,湯汁有肉味。但包頂麵粉太多,上枱時又不是太熱,但比蟹黃小籠好食。2) 糯米燒賣 $20 ( 4隻 ) ----- 今次糯米唔夠香,比較濕,欠小許乾身。3) 南翔糟雞 $50 ----- 雞嫩滑,與醉雞無異,紹興酒酒味香濃。4) 酸辣湯 $52 ( 例 - 份量約4碗 ) ----- 酸味適中,冇辣味,醋味濃郁,用料唔夠,用醋方面唔係一般上海鋪用既醋,
今次帶我妹去南翔饅頭店試食。

茶錢 $8 位 。
以下就係今次所點既菜式:
4) 酸辣湯 $52 ( 例 - 份量約4碗 ) ----- 酸味適中,冇辣味,醋味濃郁,用料唔夠,用醋方面唔係一般上海鋪用既醋,如無意外會係大閘蟹醋。
5) 四喜烤夫 $36 ----- 烤夫都幾入味,甜的麵根,有筍片,毛豆,冬菇,味道唔錯。
6) 鎮江肴肉 $44 ----- 入口感覺與肉眼所見既唔一樣,口感清爽,唔會有好漏既感覺。
7) 風味香辣雞 $52 ----- 比上次食冇咁鹹,今次雞肉大件左同食唔到雞骨碎,辣椒絲夠辣。
8) 鮮肉小籠 $33 ( 6隻 ) ----- 皮薄,鮮肉味夠,湯再多小小會好D,夠熱。
9) 薑茶寧波湯丸 $18 ( 4粒 ) ----- 薑茶夠辣,芝麻餡,皮滑,不厚不薄,大小亦適中。
整體既食物質素算唔錯,環境同服務態度比之前幾次好咗 ( 應該係因為而家店舖會俾客人填寫意見紙有關 )。但係食物味道掌握未見平均,因為每次食物既製作水準都好唔同,好難評論。上菜時間亦唔須要等太耐,地段黎講價錢算貴。

如果以我本人意見認為:
食物味道比較濃,食物質數不算穩定,服務態度仍需改善。

$180-250 (晚餐)
  • 鎮江肴肉,薑茶寧波湯丸,鮮肉小籠,腰果酥
其實一直都唔覺得上海城隍廟南翔饅頭店O既小籠包好食… (我只試過1&2樓… 冇試過地O下…) 不過既然佢咁出名… O係香港開O左分店… 再撞O岩下午茶時間唔駛排隊… 點都要俾個面再試O下O既~ 由於O係上海基本上已試晒佢有限O既食品… 而且對佢地總店O既小籠包印象麻麻… 所以我只係選擇O左上海僅一做得出色O既蟹黃灌湯包試O下~ 結果都唔錯喎! 當然同我10月O係上海食O既仲有一段仔距離… 不過不時不食… 又錯不在佢… 至於其他食友仔話佢皮太厚.. 我又想平反O下囉… 話晒入面全部都係湯… 皮唔厚D你一TUK支喝管入去就整爛個包點算?! 哈哈~ 我諗聰明O既你可能會突然明白倒我唔叫小籠包O既原因呢~ 屋企人就叫O左個海鮮湯年糕… 同蘿蔔絲酥餅… 年糕煙煙韌韌又煮得夠焾… 又有金華火腿帶出鮮味~ 又係唔錯O既選擇~ 至於蘿蔔絲酥餅… 印象中已O係上海食過同味道一般… 點知今次食完之后O既味道係要要麻麻黎形容…蘿蔔絲幾乎生食… 而酥餅就好唔鬆化… 如果唔係為O左唔好浪費食物… 我真係唔會食埋佢…其實入到去最令人驚喜O既反而係杯茶! 好香有桂花味… 我鐘意~ 總結黎講入到去要識O係原本已經好有

總結黎講入到去要識O係原本已經好有限O既餐牌入面再選擇食物… 先會覺得OK~

為O左再喝佢杯茶… 我一定會再去過~~ 哈哈~ 唔知可唔可以只係喝茶唔食野呢~~

(非会员)
2008-06-08 13 浏览
叫了一個2人餐,明明己經叫了2人餐1) 小籠包 -- 已經是這餐飯最好食的2) 酸辣湯 -- 只有辣字,一點也不酸,不好食3) 獅子頭 -- 不過不失4) 雞火炒飯 -- 不能叫它做「雞火」,應叫做「火雞」才對!食第一口,便出奇覺得為何雞肉會咁「鞋」。5) 不明白憑甚麼一個人1茶位值8元,因為一坐低,佢己己問你飲乜野,我地係叫完先知一位的茶錢咁貴!早知咁,我真係寧願唔叫好過叫!6) 左面枱的人身完話唔覺得好食,佢地係叫炒年糕,蒸包等等,得3個蒸包2個人食,都可以有一個唔食,咁你會知佢的包有幾好食。右面枱的老太太叫了小丸子,叫覺得唔好食,問返個waiter點解煮成咁7) 好耐先再refill 茶壺,張枱太細,唔夠位放食物
叫了一個2人餐,

明明己經叫了2人餐

1) 小籠包 -- 已經是這餐飯最好食的

2) 酸辣湯 -- 只有辣字,一點也不酸,不好食

3) 獅子頭 -- 不過不失

7) 好耐先再refill 茶壺,張枱太細,唔夠位放食物
2008-06-04 8 浏览
昨天男友仔出左糧, 搵我食飯~他帶左我去食這間南翔饅店, 今次已經係第2次來~大約6:30左右入座, 非常好好彩, 竟然唔駛等位, 過左15分鍾門口已經企左十幾個人等位呢!!叫南翔茗茶 (上次已經一試愛上, 今次當然來回味啦)鮮肉小籠包------> 不過不失之選!蟹黃灌湯包------> 湯夠鮮, 內裏有好多蟹肉鎮江肴肉 ------> 這個菜要$44, 係貴左d, 但不算太咸, 好香肉味蟹粉炒年糕------> 好香既蟹味架, 年糕夠煙勒高力豆沙 ------> 第一次試, 面係一層蛋白和麪粉製成, (我問過個waitress. ) 應該係煎過... 再係面灑左層糖! 非常好味道~ 好滿足既一餐~ 非常好開心~ 我會再來過的!!!!
昨天男友仔出左糧, 搵我食飯
~
他帶左我去食這間南翔饅店, 今次已經係第2次來~
叫南翔茗茶 (上次已經一試愛上, 今次當然來回味啦)
鮮肉小籠包------> 不過不失之選!
蟹黃灌湯包------> 湯夠鮮, 內裏有好多蟹肉
蟹粉炒年糕------> 好香既蟹味架, 年糕夠煙勒
) 應該係煎過... 再係面灑左層糖! 非常好味道~

好滿足既一餐~ 非常好開心~ 我會再來過的!!!!
  • 高力豆沙
  • 蟹黃灌湯包
  • 鎮江肴肉
2008-05-29
Went here to dinner with my family last nite...Sigh...how come the food is so suck, but still got so much ppl to line up... or they just like me, first time to come???I am serious, i have a long time didn't eat so bad food in a restaurant, the basic 小籠包,賽螃蟹 dou can so bad...and we tired to order some food, they said they don't have it at tsuen wan shop, only supply at c.w.b. one.... @.@the only okay one is the dessert....高力豆沙...We said: " 無可能會再嚟"
We said: " 無可能會再嚟"
  • 高力豆沙
2008-05-23 1 浏览
只係叫左點心試下蘿蔔絲酥餅:未食過咁差的!!!!!!!!!以往就算衰極都只係油左D/皮太厚呢度好經典,因為D蘿蔔又苦又乾所謂的酥餅亦是得D麵粉味難吃到極點食左三分之二件好比面松茸小籠包:皮厚,餡怪冇汁,好凍好似未熟咁...-3-蟹黃白玉角:春卷外皮就炸得幾香口但係.....個餡好腥!!!!好大陣死魚味咬左2啖覺得太恐怖又冇食LU腰果酥:呢個叫做OK少少不過都係好凍,一早整定層皮都係勁厚同冇味雞絲粉皮:這個菜很難做得不好吧??味道....十分一般LOR同自己係屋企整的冇得比不過已經是全部野入面最好的了午市都只係得四分一滿唉埋單$231貴到飛起早知落去美心食仲抵

只係叫左點心試下

蘿蔔絲酥餅:
未食過咁差的!!!!!!!!!
以往就算衰極都只係油左D/皮太厚
呢度好經典,因為D蘿蔔又苦又乾
所謂的酥餅亦是得D麵粉味

冇汁,好凍
好似未熟咁...-3-

蟹黃白玉角:
春卷外皮就炸得幾香口
但係.....個餡好腥!!!!
好大陣死魚味
咬左2啖覺得太恐怖又冇食LU

腰果酥:
呢個叫做OK少少
不過都係好凍,一早整定
層皮都係勁厚同冇味

雞絲粉皮:
這個菜很難做得不好吧??
味道....十分一般LOR
同自己係屋企整的冇得比
不過已經是全部野入面最好的了

午市都只係得四分一滿

埋單$231
貴到飛起
早知落去美心食仲抵
2008-05-10 4 浏览
星期三同bf去綠楊坊搵野食, 見南翔竟然唔駛等位, 就入去試o下. 我o地叫左松茸小籠包、酸辣湯、醉雞同埋蔥爆牛肉. 首先, 茶方面, 原來呢度可以一人一杯唔同款o既茶, 我要左龍井, bf 就要左叫南翔xxx o既茶 (唔記得左全名), 不過我o地都覺得龍井好飲d, $8一位, 好抵飲 松茸小籠包o既松茸味好香, 味道好特別, 而且唔油, 好味 酸辣湯好足料, 亦有其香味, 但係唔夠辣, 不過因為bf唔食得辣, 所以佢勁鍾意! 醉雞同蔥爆牛肉都係expected o既水準, 牛肉有咬口, 唔錯! 睇過之前有d食評話服務員唔夠, 但當晚所見, 又幾多侍應, 招呼亦算周到. 不過d位迫左d, 2人枱太細, 唔夠放野食...
松茸小籠包o既松茸味好香, 味道好特別, 而且唔油, 好味
2008-05-06 6 浏览
其實食過2次, 每次得2個人, 叫餸種類唔多, 對呢度出名嘅小籠包有少少失望, 同其他食店沒大分別, 咁又點叫「馳名」呢? 由於唔喺油黃蟹當造時節, 好多蟹黃嘅餸菜欠奉,叫咗個炸蝦丸,蝦肉彈牙, 熱辣辣上菜, 不過裏面蟹黃少得可憐,糟溜魚,鱔糊,炒年糕,桂花拉糕質素麻麻,用料、味道都唔喺正宗上海.. 蘿蔔絲酥餅又冇,最OK 喺細沙酥

蘿蔔絲酥餅又冇,

最OK 喺細沙酥
2008-04-08 10 浏览
真誇張,足足等左成個鐘先入得。首先,要讚的是人人有不同茶揀,杯茶重要唔差添。然後,無野讚啦,因為食物差過銅鑼灣果間,起碼小籠包無湯既,個桂花拉糕韌到飛起,係真係飛起,因為夾起咬唔開,嬲到扔低。唉,都算啦,叫左個推薦的蟹黃蝦圓(唔記得叫乜野名,總之係蝦包蟹膏),腥到真係食唔落喎。食完位位一百二,唔係貴,但係唔抵囉。
真誇張,足足等左成個鐘先入得。
首先,要讚的是人人有不同茶揀,杯茶重要唔差添。
食完位位一百二,唔係貴,但係唔抵囉。
2008-04-06 17 浏览
清明節,孝子賢孫塞滿普光園。雖晨早就去拜祭先人,但人多加上儀式需時,結束時時間也不早。可能是在祭伺時吃了切雞、焥肉等食品,又可能是未訓醒既原故,反正我和爸媽都沒有胃口。話雖如此,沒胃口還是要吃一點東西,就睇睇綠楊坊邊間食肆有位。竟然,平日人多到不得了既南翔無需等位,大家也就因此來食個晏晝。由於胃口欠佳,又眼睏,點菜這重任就交由老媽子負責。沒點了太多菜。腰果酥、糯米燒賣、雪菜肉絲湯麵,馳名的小籠包肯定走不掉。雪菜肉絲湯麵,麵線也不算差,只是雪菜和肉絲的味道都偏淡,若濃味一點會較好;糯米燒賣,皮厚厚的,卻都會穿,賣相是幾失敗的。吃下,糯米口感也不好,唯一可取既地方是熱度夠。小籠包皮厚,肉汁雖多,不過豬肉和肉汁都沒鮮味,感覺還不及平價既霸王山莊的出品。還說是這裡的名物,實有點名過其實。腰果酥的面上鋪滿黑芝麻,外觀不討好。內涵雖夠熱,但味道怪怪,我並不欣賞。之前吃過晚市,亦不是這樣的。是中午的出品較差?或是我根本太眼睏?希望下次有改善吧!