2024-03-05 21 浏览
呢間餐廳係我見過最特別嘅火鍋店,以懷舊大排檔,街市做主題,就算連碗碗碟碟,擺放衣物嘅籃,都跟足以前大排檔嘅格局,最啱一班人過嚟一齊圍爐✨咯咯花膠湯$298職員介紹打邊爐🍲前先飲下個湯,湯底非常足料,個湯底加咗花膠,膠質非常之豐富,好鮮甜好足料,仲半隻雞,雞肉好嫰滑,好似新鮮雞,我哋每人先飲咗兩碗湯,再打邊爐✨椒鹽九肚魚 $88冇諗過打邊爐都有得食椒鹽九肚魚,魚肉非常之嫩滑,九肚魚嘅細骨已經炸到好香脆,可以成舊放落口,外皮嘅炸粉好薄,唔會好油膩✨牛魔王拼盤$468分別有手切封門柳,鮮牛肉粒,牛胸爽,牛脷托,極級本地手切肥牛,頂級安格斯牛,牛肉粒食落好Juicy,好重牛味,封門柳嚟到色澤非常鮮紅,好新鮮,安格斯牛油花旺盛,肉質肥美,口感肥嫩而具彈性,最正係手切肥牛非常新鮮,牛味極濃,肥瘦適中,牛油脂超香✨手打五寶丸$98分別係豬肉丸,蝦丸,墨魚丸,鯪魚球丸,牛肉丸,必點推介,係餐廳手打,非常新鮮,裡面豬肉和墨魚味香濃,有爆汁嘅效果,蝦丸新鮮爽口彈牙,牛肉丸牛味香濃✨蝦膠油炸鬼$78油炸鬼上邊鋪咗蝦膠漿,非常新鮮爽口彈牙,面頭仲佈滿蟹籽,食到索索聲,油炸鬼吸收左花膠湯嘅香氣超正✨珊瑚蚌$12

✨咯咯花膠湯$298

✨椒鹽九肚魚 $88

✨牛魔王拼盤$468

✨手打五寶丸$98
分別係豬肉丸,蝦丸,墨魚丸,鯪魚球丸,牛肉丸

✨蝦膠油炸鬼$78

✨珊瑚蚌$128
爽口彈牙,帶海水鮮味,非常新鮮

✨白鱔片$98
一上菜十分之驚訝,鱔片十分之大塊同厚切,非常之新鮮同爽口,而且去骨功夫做得好好,唔會食到好多細骨

✨日本扇貝$76
✨草蝦$88
扇貝大大粒,厚實且呈圓,裙邊爽甜,草蝦爽口彈牙,蝦頭仲有好多蝦膏
2024-03-05 20 浏览
黃金魷魚:好少食到大大條既黃金魷魚,蛋黃味香濃,炸粉唔厚。啖啖既滿足,送啤酒一流。火鍋湯底:藥膳拼麻辣。藥膳湯底當歸味濃郁,亦都好多配料,奶白色既湯底 大大增加食慾。麻辣湯底就更加唔使講,色香味俱全。頂級牛頸脊:食牛肉最怕就係切到太薄,夾兩野就散。呢份牛頸脊厚度適中,有咬口。雪花文嘅脂肪分布,一睇就知質素如何。食落口亦都冇令人失望,牛肉味濃郁,亦都唔會有筋,食完一碟都感覺意猶未盡想食多碟。牛柏葉:份量適中,牛柏葉幾新鮮同爽口,配埋麻辣湯底簡直無得輸。墨魚滑: 拳頭咁大粒嘅墨魚滑,份量有返咁上下。食落亦都好彈牙有墨魚滑香,如果有埋墨汁版嘅更加好。響鈴:新鮮現炸,落水3秒就食得。一份有八條,份量算多。其他:叫咗啲蔬菜拼盤同薯粉同等等,正常發揮 無鑊氣。飲品:叫咗一Jar薏米水,解一解油膩,有檸檬味,唔會太甜,都幾好飲。總結:食物及湯底都10分講究,食材新鮮,份量亦都頗大。環境寬敞唔會太逼夾,鍾意懷舊但對食物質素有要求嘅你不妨一試。

響鈴:新鮮現炸,落水3秒就食得。一份有八條,份量算多。

其他:叫咗啲蔬菜拼盤同薯粉同等等,正常發揮 無鑊氣。

2024-02-27 22 浏览
今次介紹呢間打邊爐最近好多朋友仔推薦,聽講佢地有自家製蔥頭油沙爹醬,非常特別,而且蔥頭油香氣撲鼻,另外,沙爹醬則醇厚香辣,混合後帶出濃郁的層次感。🥹我地點咗咯咯雞花膠湯,湯底濃郁,雞肉入口即化,花膠帶有爽滑的口感,湯底暖胃又滋補。🍲另外,超級推薦呢度嘅炸物,佢地嘅黃金鮮魷好好食,外皮炸至金黃酥脆,魷魚彈牙鮮嫩,味道鹹香惹味,實在好食到想encore。🦑椒鹽粟米好有趣新奇,第一次食,但好有驚喜而且真係好食。粟米經炸製後十分爽脆,但又有點juicy,椒鹽的香氣使這道菜更惹味,清新的口感帶有微微的辣香。🌽鮑魚及扇貝兩款新鮮相當新鮮,鮑魚鮮嫩多汁,扇貝肉質鮮美,烹調後仍保留了海鮮的原汁原味。🌊手打墨魚丸由手工製作,口感Q彈,墨魚的香氣與丸子的彈牙口感完美結合。😍頂級安格斯牛頸脊質感鮮嫩多汁,幾乎入口即化,嫩得來不會太膩。🥩最後,鯪魚豬肉釀豆卜雙拼,豆卜充滿著鮮味,鯪魚和豬肉的搭配更增添了豐富的層次感,清淡中帶有豐富的風味。😆

2024-02-26 16 浏览
天后有一間特色火鍋店,裝修以懷舊做主題,地點非常方便,在維園附近,天后地鐵站行兩三分鐘就到。內部裝修和佈置好用心,而且環境很清潔,令我食得開心又安心。餐廳內不是播着八九十年代的歌曲,配合着整個主題。火鍋醬料選擇非常多。眾人皆醒醉雞湯 $148可以先飲個湯,帶點藥膳的味道,之後放入雞件滾幾分鐘,肉質非常嫩滑。滑牛肉 $148手切牛肉加滑蛋,鮮嫩又有牛味,我和朋友兩個人吃,分量剛好。白柏葉 $48乾淨爽口,打邊爐必選。蘇格蘭蟶子 $58 x2日本扇貝 $38 x2海鮮最緊要新鮮,入口很有鮮味,而且店員很細心,已幫我們起了肉。最好係可以單點,人少少也可以吃多兩款。白鱔片 $98新鮮唔腥,肉質有咬口,唔會腍啤啤。吃完火鍋,餐廳送西瓜🍉這是火鍋店自家製的蔥頭油,香味濃郁。

火鍋醬料選擇非常多。

眾人皆醒醉雞湯 $148

滑牛肉 $148
手切牛肉加滑蛋,鮮嫩又有牛味,我和朋友兩個人吃,分量剛好。

白柏葉 $48
乾淨爽口,打邊爐必選。

蘇格蘭蟶子 $58 x2
日本扇貝 $38 x2

白鱔片 $98
新鮮唔腥,肉質有咬口,唔會腍啤啤。

吃完火鍋,餐廳送西瓜🍉

這是火鍋店自家製的蔥頭油,香味濃郁。
2024-02-26 29 浏览
今日去左呢間係天后嘅火鍋店,餐廳地址係位於天后電氣道68號金輪天地7樓位置,距離地鐵站都唔係好遠,行過去都係差不多五分鐘嘅路程,我哋去之前已經係網上搵定電話BOOK位,我哋就間左食七點,大家收工時間去食 豬骨卜卜蜆湯底:卜卜蜆非常鮮甜, 分量亦都對得住呢個價錢,豬骨亦有五至六件,配埋湯底本身亦有羅白同粟米,滿滿嘅胡椒味十足 即炸魚皮:即炸魚皮成分都脆卜卜,同埋令我哋超級驚喜嘅係佢嘅即炸魚皮仲係超級熱,證明餐廳真係即叫即做,除此之外,份量亦好多,我哋兩個都差啲食唔晒,每人都最少食到五六件 時令海鮮:我哋叫店員推薦我哋食,店員幫我地間左新鮮嘅蘇格蘭蟶子,仲幫我哋起埋殼,淥一分鐘就可以食,超級新鮮同埋爽脆,另外,我哋都有食到新鮮嘅帆立貝,每一隻都極度大隻,食落口亦好有咬口同鮮甜 手切封牛柳:呢個牛肉真係成晚嘅主角,封牛柳係位於牛腹部嘅兩側,靠近前腿之間嘅位置,牛肉味極為濃郁,而且佢嘅肉質鬆軟,咬落去亦唔會韌,脂肪含量較低,食到滿滿嘅牛肉味,配埋個湯底食,正! 新鮮鵝腸:新鮮鵝腸其實係市面都好難搵,好多都係雪藏,呢間餐廳供應新鮮鵝腸,而且質素亦超級高,鵝腸食起嚟爽脆不亦唔會好似咬橡筋咁,啱使鍾

新鮮鵝腸:新鮮鵝腸其實係市面都好難搵,好多都係雪藏,呢間餐廳供應新鮮鵝腸,而且質素亦超級高,鵝腸食起嚟爽脆不亦唔會好似咬橡筋咁,啱使鍾意食鵝腸嘅我哋

最後我哋仲叫左ASAHI飲,用碗飲真係另一番風味!
  • 手切封門柳
2024-02-26 20 浏览
好耐冇打邊爐啦!今晚同朋友一齊嚟打個靚邊爐先😛一出lift已經見到靚靚霓虹燈招牌👍🏻裝修係港式懷舊feel, 幾型!連餐牌都設計到好型!坐低就有開胃小食,係花生同青瓜👍🏻跟住侍應再介紹啲醬料,佢特別推介自家製蔥頭油,都幾香,仲話啱食可以買返屋企👍🏻✨咯咯雞花膠湯我地揀咗呢款湯底😋侍應話滾咗可以飲湯先,之後先再落花膠同雞肉😛啖湯真係好飲!足足飲咗一碗👍🏻雞肉好嫩滑👍🏻✨極級本地手切肥牛(例牌)啲牛幾靚,好食!✨蘇格蘭蟶子✨日本扇貝兩款海鮮都好新鮮,侍應送上嚟嗰陣講埋要淥幾多分鐘👍🏻同埋已經幫我地起埋肉出嚟,好貼心👍🏻✨手打海中蝦滑好食!食得出有蝦肉,好實淨!✨冰豆腐(蜂巢豆腐)好重豆味!食嗰陣要小心啲,佢索哂啲湯好熱😂✨娃娃菜唔錯,份量都幾多👍🏻✨檸檬薏米水好飲,好啱打邊爐飲😋✨西瓜最後竟然仲有生果送,西瓜好甜!
好耐冇打邊爐啦!
今晚同朋友一齊嚟打個靚邊爐先😛

一出lift已經見到靚靚霓虹燈招牌👍🏻

裝修係港式懷舊feel, 幾型!

連餐牌都設計到好型!

坐低就有開胃小食,係花生同青瓜👍🏻

✨咯咯雞花膠湯
啖湯真係好飲!足足飲咗一碗👍🏻
雞肉好嫩滑👍🏻

✨極級本地手切肥牛(例牌)
啲牛幾靚,好食!

✨蘇格蘭蟶子
✨日本扇貝

✨手打海中蝦滑
好食!食得出有蝦肉,好實淨!

✨冰豆腐(蜂巢豆腐)
好重豆味!食嗰陣要小心啲,佢索哂啲湯好熱😂

✨娃娃菜
唔錯,份量都幾多👍🏻

✨檸檬薏米水
好飲,好啱打邊爐飲😋

✨西瓜
最後竟然仲有生果送,西瓜好甜!
2024-02-26 21 浏览
朋友想吃火鍋,去了天后電氣道68號金輪天地7樓~叁不館港鐵天后站A2出口,步行約2至3分鐘。店內裝修有型有格,走懷舊風,平民化如室內的大牌檔,木枱和木板凳襯托著牆上懷舊壁畫,非常有趣別緻。服務員禮貌推介,這店招牌火鍋湯底,款式很多,火鍋材料應有盡有,生猛海鮮、不同牛肉的部位、全隻雞件等,還有多款自家飲品。每款開胃小食各$20脆花生炸至卜脆,佐酒一流。麻辣酸甜青瓜粒,脆口又爽口。每位醬料費$18。店員推介自家蔥頭油醬料每瓶$58這店醬料相當齊全,全盤托出枱上,任客人自選配搭。竹蔗茅根海底椰每瓶$48清涼又解渴,甜味適中,食火鍋最佳飲品。1. 今晚卜卜蜆鍋$198湯底奶白色,聽到新鮮蜆殼在鍋內跳動,蜆肉鮮嫩爽口,還有芽菜和娃娃菜伴鍋,店員推介要飲碗鮮味湯,便知湯底用心熬煮的功夫。2. 頂級安格斯牛頸脊$268(例)牛味極濃,脂肪均勻,肉質嫩滑,入口鬆軟多汁,厚薄適中,配上醬汁,好食到不能停口。3. 牛胸尖$108牛胸尖肉質爽脆嫩滑,嚼勁彈牙,吸入湯汁,更覺滋味可口。4. 手打五寶丸(豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸)$98各款丸類都爽口彈牙,食得出是手打製品,非常鮮味,五款不同口味,各有
朋友想吃火鍋,去了天后電氣道68號金輪天地7樓~叁不館
港鐵天后站A2出口,步行約2至3分鐘。

店內裝修有型有格,走懷舊風,
服務員禮貌推介,這店招牌火鍋湯底,
款式很多,火鍋材料應有盡有,
生猛海鮮、不同牛肉的部位、全隻雞件等,還有多款自家飲品。

每款開胃小食各$20
脆花生炸至卜脆,佐酒一流。
麻辣酸甜青瓜粒,脆口又爽口。
每位醬料費$18。店員推介自家蔥頭油醬料每瓶$58
這店醬料相當齊全,全盤托出枱上,任客人自選配搭。
竹蔗茅根海底椰每瓶$48
清涼又解渴,甜味適中,食火鍋最佳飲品。
1. 今晚卜卜蜆鍋$198
湯底奶白色,聽到新鮮蜆殼在鍋內跳動,
蜆肉鮮嫩爽口,還有芽菜和娃娃菜伴鍋,
店員推介要飲碗鮮味湯,便知湯底用心熬煮的功夫。
2. 頂級安格斯牛頸脊$268(例)
牛味極濃,脂肪均勻,肉質嫩滑,
入口鬆軟多汁,厚薄適中,
配上醬汁,好食到不能停口。
3. 牛胸尖$108
牛胸尖肉質爽脆嫩滑,嚼勁彈牙,
吸入湯汁,更覺滋味可口。
各款丸類都爽口彈牙,食得出是手打製品,
非常鮮味,五款不同口味,
各有千秋,粒粒都是火鍋精品。
紅薯粉$38
紅薯粉柔軟滑溜,吸入鮮味湯汁,
火鍋最佳的食材。
5. 雜菜拼盤$88
拼盤有唐生菜、白菜仔、西洋菜、蕃茄、粟米、黑木耳,
各款都是新鮮蔬菜,鮮嫩可口,份量十足。
6. 蘇格蘭蟶子$118、日本扇貝$76
蟶子肉質爽脆彈牙,鮮甜可口。
扇貝鮮脆嫩滑,入口就知新鮮程度,火鍋最佳配搭食材。
西瓜(免費)
西瓜鮮甜程度攞滿分,入口舒服又滿足。
2024-02-05
  • 今晚卜卜蜆鍋
  • 頂級安格斯牛頸脊
  • 牛胸尖
  • 手打五寶丸
  • 蘇格蘭蟶子
2024-02-24 1857 浏览
男朋友好鍾意打邊爐,佢又帶我去打邊爐啦😂佢話上網search到呢間以老香港做主題嘅打卡火鍋店,要去食喎😁 一出lift就見門面牆上貼滿舊式日曆、九龍皇帝的字,仲有麗花皇宮夜總會的霓虹燈牌💡踏入餐廳後,60、70年代嘅街邊檔搭景呈現眼前,整個火鍋店幾乎每個角落都係打卡位。坐下後侍應隨即送上兩款前菜小食同埋一大盤火鍋醬料,並推介了其中一款自家制蒜頭油同埋沙嗲醬,蒜頭油真係惹味十足!火鍋店無論裝潢以至menu都經過悉心設計,一絲不苟❤️椒鹽粟米 $68香甜多汁的粟米配上惹味的椒鹽,口感外脆內嫩,非常惹味,真係食唔停口呢😁卜卜蜆豬骨煲 $238卜卜蜆豬骨煲係一大個鍋,滿滿都是沙白蜆,全部都係殼連肉,而且有3-4塊豬筒骨,煲出來後肉質好腍滑,湯底絕對足料👍湯底仲呈現奶白色,先飲一碗湯,非常鮮味。將沙白蜆食完之後就可以用湯底配其他肉類、蔬菜,慢慢打邊爐🤩草蝦 (半份) $88草蝦味道清甜🦐,蝦肉肉質厚實、脆口多汁和啖啖肉,灼過後索滿湯汁,惹味非常。頂級安格斯牛頸脊 (例牌) $268牛頸脊位於牛頸與肩胛之間🐮,脂肪較少,肉質嫩滑有咬口,肉味濃郁,非常適合打邊爐🥘 牛胸尖 $108又名「牛胸油」或「牛

火鍋醬料
火鍋店無論裝潢以至menu都經過悉心設計,一絲不苟❤️
椒鹽粟米 $68
椒鹽粟米
卜卜蜆豬骨煲 $238
將沙白蜆食完之後就可以用湯底配其他肉類、蔬菜,慢慢打邊爐🤩
卜卜蜆豬骨煲
草蝦 (半份) $88
草蝦 (半份)
頂級安格斯牛頸脊 (例牌) $268
頂級安格斯牛頸脊 (例牌)
牛胸尖 $108
又名「牛胸油」或「牛白肉」,是牛胸前肋骨上的一塊筋膜肌肉,一隻牛只有一塊牛胸,相當珍貴,看似油膩,沒想到灼過的牛胸尖會如此爽脆。
牛胸尖
蝦膠油炸鬼 $78
油炸鬼香脆可口,釀入鮮味的蝦膠🦐,面頭鋪滿蟹籽或紫菜,淥一淥後索滿湯汁,外層口感仍脆口,內裡軟綿綿🥰
蝦膠油炸鬼
鮮腐竹 $38
鮮腐竹由腐皮製成,形狀呈塊狀,口感軟腍滑溜👍🏻
鮮腐竹
冬瓜片 $32
冬瓜味道鮮甜,索滿湯汁後,肉香味十足,非常美味❤️
冬瓜片
火鍋醬料
椒鹽粟米
卜卜蜆豬骨煲
草蝦 (半份)
頂級安格斯牛頸脊 (例牌)
牛胸尖
蝦膠油炸鬼
鮮腐竹
冬瓜片
冰極檸檬茶
2024-02-18 1246 浏览
這間打邊爐店裝修有啲似舊九龍城寨裏面的大排檔,牆身用了唔少懷舊嘅布景作裝飾,枱櫈也是大排檔的格局,食物質素很好而且價錢唔貴。👍一坐低就有兩個開胃小食炸花生🥜和青瓜🥒雲耳一個調味盤,有齊平日打邊爐嘅各種調味料,最特別是有個自製蔥油和沙爹醬,味道都幾特別,蔥油聞落更是很香,有瓶裝出售,喜歡的話可以買回家。🫶😋咯咯鶏🐔花膠湯$298職員建議打邊爐前先喝碗雞湯,雞湯味十分之濃郁鮮味,忍不住喝了兩碗,雞🐔有半隻花膠大大片也有五片,份量十足價錢絕對超值🫶👍💯,雞肉煮熟後仍很嫩滑,花膠軟淋充滿骨膠原。😍🤤🫶💯💯💯💯💯💯雜菜🥬🍅🌽🥦🥒拼盤$88蔬菜份量多,有娃娃菜、蕃茄🍅、粟米🌽、白菜仔、生菜🥬、油麥菜和蒿筍,粟米🌽超甜,蔬菜吸收了雞湯很清甜。👍😋手打五寶丸(例)$98五款丸有豬肉丸🐷、鯪魚丸🐟、牛丸🐮、墨魚丸🐙和蝦丸🦐各有兩粒,全部都係手打,咬落非常彈牙,味道各有特色,沾上自家製蔥油加芝麻醬味道十分之夾。👍😋蝦🦐膠油炸鬼$78蝦🦐膠同油炸鬼味道好夾,分紫菜同蟹籽味,蝦🦐膠爽口彈牙,油炸鬼吸收了雞湯的味道吃落還有少少脆口,好味!🫶💯頂級安格斯牛頸脊🐮$268牛頸脊🐮牛肉味濃,吃落非常嫩滑,沾上自家製沙

一坐低就有兩個開胃小食炸花生🥜和青瓜🥒雲耳

咯咯鶏🐔花膠湯$298

雜菜🥬🍅🌽🥦🥒拼盤$88

手打五寶丸(例)$98

蝦🦐膠油炸鬼$78

頂級安格斯牛頸脊🐮$268

牛頸脊🐮牛肉味濃,吃落非常嫩滑,沾上自家製沙嗲醬即刻增添了口感層次。🤤🫶💯👍

黃金鮮魷🐙$98

是一道小食,上枱嘅時候熱辣辣,黃金鮮魷🐙外皮酥脆鹹蛋味濃,內裏的魷魚🐙十分彈牙,非常推薦。🤤🫶👍💯

南非鮑魚x2 $116
日本扇貝x2 $76

扇貝十分巨型和新鮮,肉質很厚實,口感嫩滑。
鮑魚爽口彈牙大大隻,咬落十分之有口感。

打邊爐當然唔少得飲品,我們叫了藍妹啤酒🍺$42和忌廉汽水🥤$16,而家汽水做緊特價買三送一,都很抵飲!👍

2024-02-18
$689.5 (晚餐)
  • 頂級安格斯牛頸脊
  • 黃金鮮魷
  • 蝦膠油炸鬼
  • 咯咯花膠湯
2024-02-18 35 浏览
餐廳服務好周到,店員主動過黎為我地逐一介紹餐牌美食,是日精選海鮮介紹完,店員會拎一大盤醬料黎,10款醬料提供比客人自行混醬🥣最特別係自家製蔥頭油,好香既蔥香味湯底:胡椒豬肚雞湯 $198上鍋時店員好貼心介紹胡椒豬肚湯滾後可以先飲湯,然後再落雞打邊爐哇~豬肚大大件入晒胡椒湯,今日天氣凍飲啖湯都暖晒個胃呀湯底亦配上半隻雞,大大件雞肉,雞件好滑,依個湯底真材實料得很呀 頂級安格斯牛頸脊 例牌$268牛頸脊雙飛切片,色澤鮮嫩,牛脂網絡式分佈平均,肉質粉嫩,入口即溶,推介!! 蘇格蘭蟶子$58/1隻日本扇貝 $38/1隻最棒海鮮店員已事先將海鮮肉拆殼,太貼心既服務海鮮大大隻亦十分新鮮爽口 鮮牛丸 Q彈墨魚丸 雙併 $98鮮牛丸真係好正,咬落口好juicy仲好有牛味好有咬口墨魚肉好新鮮彈牙,都好正 📍叁不館 City of Darkness🔎天后電氣道68號金輪天地7樓7/F, Golden Wheel Plaza, 68 Electric Road, Tin Hau
最特別係自家製蔥頭油,好香既蔥香味

湯底:胡椒豬肚雞湯 $198
哇~豬肚大大件入晒胡椒湯,今日天氣凍飲啖湯都暖晒個胃呀

頂級安格斯牛頸脊 例牌$268

蘇格蘭蟶子$58/1隻
日本扇貝 $38/1隻
最棒海鮮
店員已事先將海鮮肉拆殼,太貼心既服務
海鮮大大隻亦十分新鮮爽口

鮮牛丸 Q彈墨魚丸 雙併 $98
鮮牛丸真係好正,咬落口好juicy仲好有牛味好有咬口
墨魚肉好新鮮彈牙,都好正

📍叁不館 City of Darkness
🔎天后電氣道68號金輪天地7樓
2024-02-17 35 浏览
這家餐廳的裝潢非常有特色,有不少懷舊的廣告海報,餐牌也加入不少港式元素,玩味十足。他們的醬料選擇非常豐富,其中包括自家製的辣椒油和蔥油醬,此外,還有蒜蓉和芝麻等配料,這些醬料給菜品帶來了豐富的層次感。開胃菜方面,他們的青瓜黑木耳和花生。青瓜的清爽和黑木耳的口感相互襯托,花生則增添了香脆的口感。鍋底我們選擇了咯咯雞花雞湯底,這道湯底濃郁而鮮美,其中加入了花膠和雞,這些材料為湯底增添了豐富的口感和味道。海鮮方面,他們的招牌菜是蟶子和鮑魚,這兩種海鮮都是非常鮮嫩美味的。我特別喜歡蟶子,非常新鮮鮮甜。另外,我們點了Q彈鮮蝦丸和墨魚丸,這些丸子都非常有彈性,口感十分出色,尤其蝦丸十分彈牙,值得一試。頂級安格斯牛肉頸脊肉味濃郁,厚度適中,入口有嚼勁。滑牛肉是生牛肉配上生雞蛋,我還是比較喜歡頂級安格斯牛肉頸脊,肉味比較濃郁。最後還送了西瓜,很甜!

頂級安格斯牛肉頸脊肉味濃郁,厚度適中,入口有嚼勁。

最後還送了西瓜,很甜!

2024-02-11 20 浏览
我地揀左菜乾雞腳湯,再拼玫瑰花藥膳湯。菜乾雞腳湯以清甜的雞湯為底,加上滑嫩的雞腳和新鮮的菜乾,湯頭濃郁卻不油膩。而玫瑰花藥膳湯亦不錯,玫瑰花香和藥膳味交織,滋補身體。🍵🌹🐔接著是蘇格蘭蟶子,蟶子的鮮味和嫩滑口感好正,搭配輕微的調味,突顯出蟶子的原汁原味。🦪🌊呢度海鮮實在出色,南非鮑魚奢華又美味,鮑魚的肉質豐潤,即使煮過後仍保持了鮑魚的嚼勁,搭配上精心調製的醬汁,口感更加豐富。🎏🐟呢度小食亦好好味,上枱嘅時候熱辣辣,黃金鮮魷外皮酥脆,卜卜聲,內裡的魷魚鮮嫩多汁,十分彈牙,非常推薦。🐙🦑打邊爐一定要食牛啦,牛魔王拼盤可以俾你一次過試曬所有部位,牛肉味濃,非常嫩滑。🍖🍗🐄最後,再叫海中蝦滑,蝦滑用鮮蝦打成,食得出蝦肉,好彈牙。🦐

最後,再叫海中蝦滑,蝦滑用鮮蝦打成,食得出蝦肉,好彈牙。🦐
好有大排檔風味嘅裝潢同成班fd聚餐傾計氣氛好好大大聲講嘢都無問題🤭一入到去職員就親切介紹餐牌上嘅湯底,當日有嘅海鮮,確保海鮮係新鮮嘅胡椒豬肚雞湯湯底 $198胡椒豬肚湯滾後可以先飲湯,好濃郁嘅湯底飲完湯再落雞打邊爐雞塊嫩滑,份量很多,同湯底好夾👍🏻 醉牛肉$168用酒浸過既牛肉好有濃烈酒味,肉質偏靭蘇格蘭蟶子、日本扇貝 海鮮新鮮,只需要滾2-3分鐘就食得,唔會縮水 鮮牛丸 Q彈墨魚丸 雙併 $98鮮牛丸真係好正,咬落口好juicy仲好有牛味好有咬口墨魚肉好新鮮彈牙,都好正 冰豆腐 $42一碟份量多,蜂巢豆腐冰咗一舊放落去打邊爐,好快就食得,蜂巢豆腐有多層層次,食落去好有質感椒鹽粟米 $98切件粟米外邊佈滿椒鹽,好惹味白鱔片 $98白鱔片薄切,魚肉爽口 皇帝菜 $45一大蘿新鮮皇帝菜 銀菊露(一榨)$48冰凍銀菊露,岩曬打邊爐飲,降下溫好正
好有大排檔風味嘅裝潢
同成班fd聚餐傾計氣氛好好
大大聲講嘢都無問題🤭

胡椒豬肚雞湯湯底 $198
胡椒豬肚湯滾後可以先飲湯,好濃郁嘅湯底
飲完湯再落雞打邊爐
雞塊嫩滑,份量很多,同湯底好夾👍🏻

醉牛肉$168
用酒浸過既牛肉好有濃烈酒味,肉質偏靭

蘇格蘭蟶子、日本扇貝
海鮮新鮮,只需要滾2-3分鐘就食得,唔會縮水

鮮牛丸 Q彈墨魚丸 雙併 $98
鮮牛丸真係好正,咬落口好juicy仲好有牛味好有咬口
墨魚肉好新鮮彈牙,都好正

冰豆腐 $42

椒鹽粟米 $98
切件粟米外邊佈滿椒鹽,好惹味

白鱔片 $98
白鱔片薄切,魚肉爽口

皇帝菜 $45
一大蘿新鮮皇帝菜

銀菊露(一榨)$48
冰凍銀菊露,岩曬打邊爐飲,降下溫好正
2024-02-06 20 浏览
係度叫左勁多野食,呢度係打邊爐愛好者既天堂。朋友中意食花膠,所以我地叫左花膠雞鍋,用料豐富。嫩滑既雞件同埋彈牙有嚼勁既花膠好match,我地飲完湯又食左少少花膠。但好味既野陸續有黎,之後仲有特大蟶子,蟶子口感鮮美,味道獨特。南非鮑魚洗得乾淨,仲要有冰keep住佢既鮮度,好正。蝦可以選份量,幾隻已夠我地2人食。好鮮甜。另外叫左貴妃蚌,鮮味濃郁,打邊爐食到佢既鮮味。九肚魚嫩滑中帶口感。黃金炸鮮魷都好正,有蛋黃流沙既感覺。蔬菜拼盤有好多款菜,全部都好正!今晚樣樣都試到d,滿足。最後仲有西瓜,好甜。好中意呢間野。會再encore!
2024-01-28
天后呢間火鍋成個環境裝修到好似六十年代嘅香港,仲播住90年代嘅流行曲,所以成個氛圍幾好feel呢度湯底有好多款,除咗一般果啲之外,亦都有啲貴少少嘅特色湯底,我揀咗咯咯花膠湯,可以喺打邊爐前飲番碗靚湯,雞同花膠味非常濃郁,仲有跟埋碟雞同花膠做火鍋配料,分開黎煮,唔會煮到過哂火喉,所以啲雞肉特別嫩滑火鍋配料有好多選擇,下面呢啲我最推介🌟南非鮑魚、日本扇貝幾大隻同新鮮,食落鮮甜爽口🌟極級本地手切肥牛比安格斯瘦兼牛味更重同有咬口,唔好煮到太熟就食落好滑嫩🌟西班牙黑毛豬肥瘦均勻,煮耐咗都唔會影響口感🌟手打五寶丸有豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸,每款丸都足料大粒,仲好彈牙打完邊爐最後仲送幾片西瓜中和下,冇咁熱氣整體黎講,呢間火鍋幾唔錯,可以一試

火鍋配料有好多選擇,下面呢啲我最推介

🌟南非鮑魚、日本扇貝
幾大隻同新鮮,食落鮮甜爽口
南非鮑魚、日本扇貝

🌟極級本地手切肥牛
比安格斯瘦兼牛味更重同有咬口,唔好煮到太熟就食落好滑嫩
極級本地手切肥牛

🌟西班牙黑毛豬
肥瘦均勻,煮耐咗都唔會影響口感
西班牙黑毛豬

🌟手打五寶丸
手打五寶丸

打完邊爐最後仲送幾片西瓜中和下,冇咁熱氣

整體黎講,呢間火鍋幾唔錯,可以一試
2024-01-31
南非鮑魚、日本扇貝