2024-04-08
又有朋友要去移民,老朋友約咗喺港島區食飯,一上到去間餐廳,被這個餐廳的裝修吸引,很像我們而是到大排檔的感覺。以前讀書嘅時候,我哋有時候會去渣華道街市,食吓小菜,打下邊爐。唉,近排直過咗N年,望到枱上面嗰張餐墊,都忍唔住有啲感觸。好彩朋友醒目,一早book咗枱,上到去全場full晒,嚇鬼死我!依間餐廳應該冇限時,我哋四個女仔由去晚市6:00食到夜晚10點幾,一路打邊爐一路吹水,講返以前啲嘢,又講吓將來點,咁就快活,不知時日過。(搞到有啲嘢食同埋飲品都忘了影相……😅)我哋叫咗個花膠雞湯,冇諗過佢成碟花膠同雞咁上,超正!我哋每個人都飲咗兩碗雞湯,日日先叫佢加豬骨湯水,啲花膠滾完都仲可以好大嚿,正! !碟安格斯牛超好味,又大碟!如果下次我哋可以再嚟到最後,一定會再叫! (只係唔知幾時先可以齊人😞)啲海鮮可以俾我哋就自己鍾意嘅逐件落order,都幾好,而且好鮮甜,超鍾意啲聖子!魚皮餃、雲吞、手打丸同蝦膠油炸鬼,都唔錯!我個人對於午餐肉餃就一般啦。不過,我覺得如果淨係選一款火鍋材料,我一定會揀炸新鮮響鈴,超級超級超級好味!似係佢哋用腐竹自己卷完再炸嘅感覺,超厚身,好有口感!食嘅嘢,我哋又好似唔係食
食嘅嘢,我哋又好似唔係食咗好多,但係都好飽。最緊要嘅係有好多多種飲品可以叫,用個以前飲開的小玻璃杯,咩回憶都返晒嚟。我諗我哋吹水同飲嘢,應該係今餐嘅主角。啲啤酒咁抵飲,其實好難叫嘅。😅
最後仲送咗啲西瓜俾我哋食,真係好窩心!