今日約了家姐一家吃新年飯,千揀萬揀,揀著爛燈盞。我們叫了以下的餸菜:1)片皮鴨,味道ok ,但係超肥利,鴨皮痴住大大舊肉,吾似片皮鴨 😡2)小籠包,夠熱,好味  3)蒸素餃,全晚最好食4)糖醋排骨,細碟、屈水,凍嘅,小小暖都無😡5)冷面,好油,小辣6)粉皮,用油浸,不是麻醬😡7)雪菜肉絲炒年糕,味道ok8) 砂鍋雲吞雞,全㷛是雞翼雞膇,雞殼都無,何謂雞?湯有好多黄色肥油😡😡9)酸辣湯,吾酸吾辣,有豆辦醬的辣味,完全是料還料,辣還辣,吃過最難吃的酸辣湯😡😡😡10)上海粗炒,成碟油,吾夠熱,偏咸😡11)紅油炒手,得個辣字,吃不到任何肉味最可惜是家姐請客,不知道幾多$,只記得隻鴨要$300! 另外,隻鴨嘅殻要追問侍應才比返你!
2)小籠包,夠熱,好味
10)上海粗炒,成碟油,吾夠熱,偏咸😡
11)紅油炒手,得個辣字,吃不到任何肉味
2014-02-05
2013-10-30 4508 浏览
今次寫下食評先~喺又一成返過兩份工, 加埋加埋都喺又一城唔小時間, 但其實都仲有好多間餐廳未入過。印象中, 又一棧喺又一城已經好長時間, 唔通真係有又一城就有又一棧?!第一次走入去, 就被裏面既裝橫吸引。又一西式裝橫既中菜廳, 我好鐘意呢種餐廳~~ 枱上面既餐巾全部都係直立的, 就像洋燭一樣。西式既杯碟都印有馬圖案。剛坐下便叫了龍井。茶壺都係西式, 仲有前菜。因為太肚餓, 所以冇影到。係小小辣既, 有青瓜, 花生, 肉... 都幾好味! 跟住, 我地叫咗三樣野, 小籠包, 雪菜肉絲炒年糕, 北京填鴨。小籠包, 好好味, 裏面既汁好甜好好味~~雪菜肉絲炒年糕, 好清, 其實我地係唔知係咁普通既... 因為個餐牌用咗個好深唔識讀既字... 不過佢啲年糕好軟, 好易咬, 不會好似其他地方啲年糕咁難消化。食完晒前面啲野, 好不容易終於都等到隻北京填鴨。其實我地叫個時已經同我地講咗要等四十分鐘。唔通真係即整咁正?! 佢先拎去我地面前, 俾我地睇咗個全相先, 然後先去一邊片啲皮同肉, 全程我地都可以睇得到既。然後就連汁連青瓜同蔥上。再問我地隻鴨要唔要包起。我地有要, 佢係用個厚厚的保鮮袋裝俾我地的
今次寫下食評先~

小籠包, 好好味, 裏面既汁好甜好好味~~

佢先拎去我地面前, 俾我地睇咗個全相先, 然後先去一邊片啲皮同肉, 全程我地都可以睇得到既。然後就連汁連青瓜同蔥上。再問我地隻鴨要唔要包起。我地有要, 佢係用個厚厚的保鮮袋裝俾我地的。
好, 講返隻鴨, 啲鴨皮好脆, 啲肉易咬, 好好味~ 好耐無食過~~ 超開心~~

不過因為太飽食唔晒要打包... 打包佢唔會係裏面包, 係有張台俾佢地包~~ 所以都幾好, 可以睇到佢地包。
整體: 環境靚, 食物好~ 又一棧係又一個响又一城既好選擇~ XDD
2013-10-29
信用卡優惠
甫進入又一棧,看餐具擺設,餐牌菜式,就覺得是格局似白玉蘭,可惜食物水平差一大截,枱亦擺放過密。嫩雞煨麵,落單不到三分鐘便速速上枱,已心知不妙,碗麵跟本未煨足火喉,上好的煨麵,要用奶白高湯煨,使麵條充份吸收湯汁,要煨到麵夠腍滑但不致有點欷爛。最差的是整碗麵只有碎濕濕的三丶四粒雞肉,全無味道,連應有的磨菇也欠奉。其實廚房不如索性煮碗陽春麵給客人,唔好當你們的食客是傻瓜。紅油抄手則細隻得似小雲吞,饀料單薄得很。回鍋肉配四個小饅頭,每隻只有約一粒貢丸大。味道尚可,五花腩片不錯,但缺少重要配料:京葱及筍片。 另外,鹵水腐皮尚算美味,有黃豆豆香及麻油香味。

嫩雞煨麵
紅油抄手
回鍋肉
鹵水腐皮
题外话/补充资料: 以前曾經有一段日子,我們朋友們認為美心集團的中菜食肆雖然用上不同名稱,聲稱做不同大江南北菜,但味道都是一樣,我們戲說都是美心味精味,所以會避免選擇到用膳。近兩三年漸漸發覺他們有改進,如中環白玉蘭。不過,近兩周到過翠園丶北京人家,都感失望,食材分量少及質素差,與他們收費不為正比。美心集團的放在食材的開支越來越縮水,是否開支都花在租金,裝潢,宣傳,設計及印製精美餐單,我們吃進肚內的是食物,為何美心在食材方面這樣吝嗇。我們開始寧可走遠一些,避開在商場貴租店舖用膳,也盡量減少光顧美心集團食肆,努力發掘及支持一下有良心的小商戶。
2013-10-04
2013-09-17 2240 浏览
上海一品糖醋小排骨,糖醋汁好好味,小排骨好入味夠稔。嫩雞煨麵清甜好味蝦爆鱔麵,有蝦又有鱔幾豐富,湯底都不錯呀。牛肉餡餅普普通通菜肉水餃,OK無特別,個樣同味道都同小籠包很相似。蘿蔔絲酥餅,個餡熱到辣口,都唔知咩味喇。南瓜餅就油左d但都幾好食。
上海一品糖醋小排骨,糖醋汁好好味,小排骨好入味夠稔。
嫩雞煨麵清甜好味
蝦爆鱔麵,有蝦又有鱔幾豐富,湯底都不錯呀。
牛肉餡餅普普通通
菜肉水餃,OK無特別,個樣同味道都同小籠包很相似。
蘿蔔絲酥餅,個餡熱到辣口,都唔知咩味喇。
南瓜餅就油左d但都幾好食。
2013-07-30 1861 浏览
同舊同學聚餐, 同學們帶了我來這裡, 又一城不太就腳所以都好幾年無黎. 講返呢間野, 門面很漂亮, 我最愛就是個馬圖案的盤子 開胃小食是麻油拌涼瓜, 裡面有瓜類菇類豆類等, 有咬勁很香很好食, 搞到我一直夾一直食之後的炒麵, 炒得好香, 一吸就入口, 麻油醬油味真係好正. 炒飯清爽中帶鹹, 又係食到無停口.蔥油肉包香, 豆腐皮脆甜, 薄脆飯焦配酸甜蝦球醬又脆又甜好正, 深炸魚配上咕嚕醬汁脆之餘味道也深奧好味填鴨份量很多, 雖然沒有北京樓好食不過分量多抵食好多. 瑤柱炆菜, 菜吸收了瑤柱的鮮味爽甜之外又鮮甜炒蝦球值得一讚, 蝦球真的非常彈牙多汁, 真係想一個人食晒紅豆餅不錯, 作為甜品的甘露不會酸也不會太甜很容易入口, 很滑. 滿足的一餐
好食用麻油前菜
炒飯包子飯焦
份量多多的填鴨
彈牙蝦球
炒蝦球值得一讚, 蝦球真的非常彈牙多汁, 真係想一個人食晒
楊枝甘露
题外话/补充资料: 這裡的茶很香呢~
2013-07-26
好食用麻油前菜
彈牙蝦球
楊枝甘露
2013-04-20 1259 浏览
很久沒有來, 想不到退步了...叫了10個餸, 上海粗炒退步最明顯,而且麫條甚少.唯一好吃的是東坡肉, 很有口感.服務還好但最令人費解是生煎包, 獅子頭和高力豆沙等名菜竟然話沒有, 完全不明白食第一輪(6:30pm)竟然話沒有, 定還是製作需時, 不想第一輪食客浪費時間?從飯後離開餐廳看到很多人輪侯可找到答案...
很久沒有來, 想不到退步了...
叫了10個餸, 上海粗炒退步最明顯,而且麫條甚少.
唯一好吃的是東坡肉, 很有口感.

從飯後離開餐廳看到很多人輪侯可找到答案...
2013-04-13
庆祝纪念
生日
2013-04-19 599 浏览
食物味道一般,但服務態度極差。 訂位時要求7:00還枱,我都同意。今晚友人6:30先到,我都已經預先叫晒餸,友人一到就開餐。當時6:50左右,我都未將最後一愧肉吞落肚,個小姐已經來收走晒D碗碟。我當時打左個突。之後唔到2秒就叫我地點甜品。我同個小姐講睇睇先。甜品牌都未睇,點叫呀。未到幾秒的時間,個部長又吹我地叫甜品。我話,「你岩岩先叫我點甜品,可唔可以俾d時間我?」但個部長大條道理話:「好快7:00啦,你唔叫,出唔切俾你。」聽到我火起。我係消費者,仲有十分鐘至到7:00,門口又冇人等位。咁樣做即係趕客啫。 又一棧又唔係大排檔,俾多幾分鐘唔會死人架!咁冇人情味的餐廳,搵鬼去呀。

2013-04-19
2013-04-10 450 浏览
很久很久沒有來過又一棧了...最懷念是這裡的松鼠黃魚,充滿著我童年的回憶涼菜(前菜)要了香乾馬蘭頭和蔥油海蜇頭豆干一點也不老,切得很細,一絲一絲的,馬蘭頭很嫩,冰冰的一道菜很開胃;而海蜇頭口感就是非常爽口,不會粘乎乎,配上黃芥末吃,刺激又特別,也是很開胃的一道菜,很有上海味道,蠻正中的然後來了幾道點心,包括生煎包和素菜餃子生煎包皮薄餡靚,皮很有嚼頭,不會軟爛爛,包底煎得脆脆的很crunchy,裡面的肉餡很足很香,趁熱吃還會爆湯汁,湯汁就是這包包的精髓,又濃郁又甜,會有一點油膩,但點醋吃就剛剛好perfect~素菜餃的皮也很Q很有嚼勁,料很足,裡面不但有各種菜,還有粉絲,吃完一個又一個,因為是蒸的所以一點油都沒有,不肥不膩,健康!來到吃上海菜京菜,賽螃蟹當然不能少滑滑嫩嫩的蛋白,裡面還混著幹瑤柱絲,味道鮮甜,整道菜的口感非常綿密喜歡酸酸的話可以加上一點醋,加上醋吃拌均勻也是最傳統的吃法,配上白飯就更是一流!!!!到湯圓妹最喜歡的菜--松鼠黃魚酸酸甜甜,又是一道下飯的菜;炸得酥酥脆脆的黃魚外脆內軟,肉質非常鮮嫩,入口即溶,整條魚的size其實還蠻小的,差不多整條湯圓妹一人包辦,不會太酸或太
很久很久沒有來過又一棧了...
最懷念是這裡的松鼠黃魚,充滿著我童年的回憶

涼菜(前菜)要了香乾馬蘭頭和蔥油海蜇頭
然後來了幾道點心,包括生煎包和素菜餃子
來到吃上海菜京菜,賽螃蟹當然不能少
到湯圓妹最喜歡的菜--松鼠黃魚
酸酸甜甜,又是一道下飯的菜;炸得酥酥脆脆的黃魚外脆內軟,肉質非常鮮嫩,入口即溶,整條魚的size其實還蠻小的,差不多整條湯圓妹一人包辦,不會太酸或太甜,還有蝦仁作伴碟,好吃!
榨菜肉末配叉子燒餅又是另一焦點
榨菜肉末被炒得很有鍋氣味,非常香,但就算配上了榨菜碎也還是偏甜;叉子燒餅很有嚼頭,皮也很薄,脆脆的芝麻燒餅裡面塞滿榨菜肉碎,真的不錯,唯獨是肉碎真的有點過分的甜,可惜了;燒餅吃完了若肉末還有的話拿來撈飯也是不二之選喔!
青菜要了炒萵筍和鹹肉津白
炒萵筍淡淡的,很清新也很爽口,不過有點偏油...
鹹肉津白也有點偏油,但津白很嫩很嫩​​,入口即溶;鹹肉肥瘦均勻,是上海style那種很咸很鹹的肉片,可能會有點吃不​​慣,不過配上飯吃還是蠻不錯的~~~
整體來說也是值得讚的一餐飯
2013-04-10
  • 賽螃蟹
  • 榨菜肉末配叉子燒餅
  • 生煎包
  • 素菜餃子
  • 松鼠黃魚
2013-03-18 336 浏览
這餐廳從前來過還不算差, 這次幾個加拿大朋友回來, 便再去一試, 怎知卻換來從來未試過咁溉氣! 當晚6 時45分左右我們一坐下, 侍者便過來推銷300元一隻的北京填鴨,說要預定, 我們無所為便叫了, 再加其他小菜和湯等. 其中的抄蟮糊又喊又硬又細碟, 豆苗又好似抄唔透. 連白飯都喺凍嘅. 最後隻填鴨要成7:40分至到, 點知完全唔似剛燒好, 的肉好鞋同完全唔熱... 到8點正的時候, 竟然有位主任走過來叫我地埋單, 話首輪時間己到要交枱! 我地話隻鴨都未食完, 况且好遲至上, 佢竟然話可以打包給我們拿走! 我當時真的很怒但在朋友前不便發作, 於是便說我們一定要食完至走, 點知跟住再無人加水, 叫都冇人理, 條友重專登係後面行來行去, "支支尋尋". 後來我們便在8:30離去, 當時出便都冇人等位!這餐我們6人要1200元, 係我有史以來最不愉快的用餐经驗! 都唔知點投訢佢好!!nn

2013-03-16
2013-03-16 310 浏览
阿Kit小姐嘅生日,本來大家同屬一個細胞小組嘅,但佢就話忙到爆,結果要等佢嘅生日飯局先有機會碰個面聚一聚,搵埋幾個老友一齊,食番餐賀賀佢。除尖沙咀,又一城近排都多咗嚟搵食,始終因為地理位置嘅考慮。不過,代價會喺偏高少少嘅付出,都無所謂啦,至緊要嘢食好,大家食得開心啫。又一棧喺小弟揀,所以點菜方面,佢哋都話由我發辦,哈哈,但結果都喺你一句我一句、依樣好啲嗰樣好啲,齊齊諗掂食乜。因為其中一位朋友因事要遲成半個鐘先到,所以我哋先點啲冷盤,食住等,主菜後上。蘇州美味燻魚 $88差啲想同個侍應講我哋無叫叉燒喎,因為燻魚被切成細細件咁上碟,燻魚個賣相真喺勁似叉燒。肉質咬落挺實,幾香煙燻味,唔錯。上海南伶海蜇頭 $78有3款味道供選擇,蔥油 / 甜蝦 / 醋撈,決定揀蔥油,貪佢帶朕蔥香。海蜇頭切得頗大件,除咗海蜇應有嘅爽脆,仲多份咬口,而蔥油嘅香,令人感到好油潤嘅感覺。南翔生煎包 $48一客5個,朋友問:「點解咁少嘅?」點解?原因咪餐牌張相嘅錯覺囉,因為內裡張相喺以一個小煎盆盛載,喺兩客嘅份量嘛!而個賣相都好搞嘢,隻碟有6個格,但生煎包只得5個,吉咗一格就搵片玫瑰頂上。包內肉餡打得幾鬆化,最深印象喺

蘇州美味燻魚 $88

。肉質咬落挺實,幾香煙燻味,唔錯。
上海南伶海蜇頭 $78
南翔生煎包 $48

一客5個,朋友問:「點解咁少嘅?」點解?原因咪餐牌張相嘅錯覺囉,因為內裡張相喺以一個小煎盆盛載,喺兩客嘅份量嘛!而個賣相都好搞嘢,隻碟有6個格,但生煎包只得5個,吉咗一格就搵片玫瑰頂上。包內肉餡打得幾鬆化,最深印象喺個包底煎得勁香脆
梁山泊米莧鮮魚羹 $108

雖然無大會張相做得咁靚,但一壺碧綠睇得人幾順眼,此外,餐牌標明喺3-4人份量,但照分6碗,碗碗都有大半滿添。湯羹做得好順滑,折咗好多魚肉,真喺成擔功夫,並且味道鮮甜,甚有水準
北京糟溜魚片 $138

因為隻碟太大,所以睇落啲份量好似唔多,其實幾OK,魚片雪白非常,嫩滑得緊要,一大瓣一大瓣口感很好,細問之下,以魽魚入饌,雖然唔多識佢喺乜魚,但好正。酒味芳醇,含蓄唔張揚,所以怕酒味嘅人都應該接受到。更難得個玻璃茨汁打得清澈柔滑,唔會好似膠水咁樣,讚呀
!伴碟嘅黑木耳亦都好食,質感喺超爽脆。

烤四川樟茶鴨 $188
原隻米鴨上碟,切成細件再砌番好鴨形,美觀整齊,不過依啲技巧對大廚只不過刁蟲小技。鴨味頗濃,帶少少羶,肉質軟化唔太乾,烤得唔錯。記得以前晌大陸出差食過一次樟茶鴨,但嗰次隻樟茶鴨變咗樟柴鴨囉,啲肉韌到似臘鴨咁。不過,跟鴨同上嘅荷葉餅就唔喺好知點處理,點睇都唔似食片皮鴨咁包住食,唯有一啖鴨,一啖餅啦,可能咁食法喺個反面教材嚟,所以小弟依啲都只不過喺隻為食鬼,唔喺咩食家囉,哈哈。而一份樟茶鴨賣$188,實屬抵食。
雪裡蕻肉絲炒年糕 $80
可能粉麵飯食得多,所以不期然大家揀咗炒年糕。年糕呈橢圓形,口感幾軟滑煙韌,雪裡味道濃而無過鹹,可恨就喺肉絲少得可憐,可以用孤鬼寒嚟形容。
由於我哋預備咗個大蛋糕,加上同枱女士唔喺咩甜魔,所以甜品就無嗌喇。其實又一棧晌環境、餐具就好一流架啦,高樓底,大水晶吊燈,感覺通透唔「撐眼」,氣氛高雅唔浮誇。餐具更加別緻有特色,每隻杯、碟都印有唔同嘅駿馬圖案,畫得精緻有神采,晌食以外,餐具都值得欣賞一下
,所以臨尾上生日蛋糕之前,侍應換過一批新碟,友儕都「專燈」拎起一齊合影,夠晒搞笑,隔離枱食客見到都唔知會唔會傻笑埋一份呀!
相反,服務認真麻麻哋,前後一男一女兩個負責我哋張枱嘅侍應比較生手,少有晌美心中菜食肆遇到咁情況,最可愛喺個女嘅知道自己唔喺好熟練,好坦白咁同我講話自己過嚟依間店無耐,有啲嘢唔熟,成日唔好意思前,唔好意思後,既然喺咁,既坦白,又誠懇,都唔會同你計啦

茶位收$13位,泡菜$22碟,收我哋兩碟錢,白飯$14碗,最後食咗近成千銀,我哋6個人,照理每人舊半多啲,不過講明生日飯,壽星女自然免費啦!
  • 蘇州美味燻魚
  • 南翔生煎包
  • 梁山泊米莧鮮魚羹
  • 北京糟溜魚片
2013-01-05 230 浏览
黎又一城搵食若是無訂位真係難搵食,籍著AE咭的二人行半價吸引我前來,點了以下雲南小瓜炒雜菌生煎包,皮太厚無湯唯一可取的是包底煎得咯脆煎明蝦,蝦有膏亦相當大隻但火喉控制得過火有點老杭州煨雞,味道好像是糯米雞的味道,也好吃,以冬菇洋蔥墊雞荷葉最底炸醬麵,麵條好吃純菜湯,很特別,菜放在碗內像茶葉片片倦曲狀,純菜來自西湖葉片小小表面有潺,清香

雲南小瓜炒雜菌

生煎包,皮太厚無湯唯一可取的是包底煎得咯脆
煎明蝦,蝦有膏亦相當大隻但火喉控制得過火有點老
炸醬麵,麵條好吃
2013-01-05
  • 純菜湯
2012-12-17 196 浏览
吃個中午飯, 到九龍塘又一城行街食妟?! Mission Impossible! 但有朋自遠方來, 將不可能變成事實。又一城這個商場商店林立, 要找一家中餐選擇不少, 稍作搜尋一下, 找上了這家。事前我只知道這是一家中餐的菜館, 以為是廣東式的茶樓飲茶, 但入到去才發覺原來是吃上海北京菜的。餐廳落在商場的一個較暗角落, 隔鄰是書店。門面裝潢光鮮似廣東茶樓, 經帶位進去經過一條長的走廊, 挺隱蔽的。由於遠方來的朋友延誤了少許行程, 進餐廳已差不多二時, 店員如常領我們入內安頓, 可是沒多久他們便告訴我要打烊了。我討厭這種引入君甕的低級作業模式。這是雙方都不能討好, 餐廳職員因為我們的遲來要延遲落場而心有怨言; 食客們又為他們食飯的趕頭趕命而氣結, 這是多麼的不智。理應"先小人, 而後君子", 令大家心裡明白, 不然讓客人自己選擇。縱使他們放工心切, 我也一於懶理 (因為他們沒有言明), 好讓遠方朋友能與之一聚, 細作慢談。香港的上海或北京菜一般都有一種很有趣的現象, 他們的熱盤一般都會比冷盤早來, 這個是很奇怪的。我也不太知道原因! 在上海, 冷盤基本上已經一早作好, 而且一碟碟的放好

在上海, 冷盤基本上已經一早作好, 而且一碟碟的放好, 客人如果點了的話, 順手端上就是了。在香港, 基本上的冷盤都已做好, 只差放盤的程序; 但無論怎樣, 他們都好像紅牌亞姑一樣, 要三趨四請才會出來一見。此店也不例外, 而且第一味竟然是單尾的花卷與生煎包, 亂點鴛鴦譜。所以我決定不順著他們上菜的次序來敘述。
冷熏拼盤, 安排精緻, 三層以不同的冷盤食物拼湊而成。
最頂層是煙燻素鵝, 有濃濃的煙燻味, 但有點手工化。外皮少了一份爽滑的感覺, 而且內餡略粗。
中層是辣汁青瓜, 明顯是想有一個惹味的改良效果。青瓜是用廣東較大件的種, 不過質感做得爽脆。可惜辣汁味道流於表面, 只是一個普通得可以的日式辣味螺肉汁醬, 不見特別之餘還有反效果, 失敗。
最低層這個最差, 是燻魚。無燻味之餘, 甜汁味道怪怪, 魚肉味道更腥, 是失敗中的失敗。
反而蒿苣絲卻來得清淡而爽口, 雖然無味, 但來得健康。
而另一個無味的菜則是這個清炒蝦仁, 雪蝦仁仔當然沒有蝦鮮味, 但可惜連醃味及調味都沒有, 確實清得出奇。
士多啤梨骨是比較正常的一個。雖然士多啤梨汁醬濃厚而稔口了一點, 但感覺比其他的正常多了! 再者, 排骨走油後香口而脆, 算是可以。
午飯時間無端端多一個翅吃, 縱然不是什麼一等一貨色, 但有這樣的一個翅當然卻之不恭。紅燒漿茨不算稠, 而且挺滑, 不錯。蟹肉肉絲彈牙有質感, 翅身有嚼勁。總括來說, 不錯!
再來醬爆肉末配薄餅, 需知肉末乃是肉碎崧, 呈粒狀, 但明顯這個是一個肉絲肉條。肉絲炒得入味, 黑醬汁用得甚重, 不過香氣濃而惹味, 配上薄餅是一個可愛的配搭。
生煎飽是全個餐做得最多的, 底脆而香, 咬下咯咯作響。上面則軟綿綿帶少許煙韌, 雖然皮不算薄, 但咬下令內裡肉汁湧出, 肉香滲入口中, 是徹徹底底的一個口感享受。
花卷隨後到來, 明顯給比下去。縱然花巷略清淡而軟滑也不會蓋過生煎飽的香濃。
最後一個是豆酥魚件, 又是一件失敗之作。豆酥烤得太久, 焦味太濃, 而且灸腥味道一直縈繞不散, 是很低級的犯錯, 亦是不可接受的一個菜。

整體來說, 這餐廳菜單菜式的表現的確有很大很大的進步空間, 而且服務與廚房的配合亦相對重要, 似乎餐廳暫時仍很滿足現狀, 不思進取。但現實是餐廳收費亦不便宜, 可是表現卻如逆水行舟, 不進而則退, 小心小心!
又一棧is recently renovated with new menu, which include Beijing cuisine with a touch of imperial dining and Mongolia, Huaiyang flavour. 又一棧 is located at one of the popular Mall – Festival Walk, and it has a rather elegant décor with western painting.Cuisine: ChineseFood rating: 4/10*Service: 5/10 Ambiance:6/10Price: HK$250pax* Food Rating: 6/10 is equivalent to 1 Michelin star, 8/10 to two Michelin stars, and 9/10 or 10/10 to three Michelin stars风沙鸡 (6/10)The chicken was roasted nicel

Cuisine: Chinese
Food rating: 4/10*
Service: 5/10
Ambiance:6/10
Price: HK$250pax

风沙鸡 (6/10)
The chicken was roasted nicely, skin was crispy and the juice was well maintained within the meat. The Chicken was fairly seasoned and it was tender.
6/10
烤小羊腿 (3/10)
The lamb was roasted with not enough seasoning and the skin was not very crispy. The lamb are exactly very meaty, lacked a lot of lamb flavour. However the sauce was very decent.
3/10
杭州芳香素腐方(4/10)
The tofu was well marinated and it was spongy with great texture. The soy-sauce was tailor made to further enhance its flavour.
4/10
The food is great, definitely worth Michelin recognition. But if you ask me if it worth a two Michelin star award, base on today experience definitely a – NO.

Give me a thumbs up if you like it!
2012-12-01
2012-09-15 159 浏览
在Divino Patio享用完超滿意的意式午餐後,媽媽下午來到又一城,接收寶寶並辦好正經事後,趁爸爸回去開會期間,在商場瘋狂血併!! 當爸爸收工再趕來餐廳之際,一早已血流成河了!   一早訂了位,可新裝修後的又一棧超多人,訂位也要等十分鐘才可入座,於是媽媽又趁這10分鐘作最後衝刺.. 想起也覺得瘋癲! 返新後的又一棧分為幾段間隔,檯與檯之間更加密了,幸好是晚三大一小被安排在餐廳角落,自得其樂頗開心。買到肚子都在怪叫了,三人點了很多菜式,忙碌之下完全不跟次序上檯,大家亦不以為然,照吃可也。 首先來到是小籠包,一籠六隻,新鮮滾熨熱,皮薄餡又靚,很快就每人2隻KO掉了! 然後是松鼠黃魚,成品只得很小的一條,不過三個人倒也份量正好,味道方面則無驚無喜,正常的酸甜香脆度。  蒸銀絲卷來得很好,一切成四段的銀絲卷除給三個大人分享,還剩下一小段就給寶寶吃了。起初寶寶還是被動的等餵,後來卻越吃越狼,甚至要搶著來吃,很搞笑!還有杭州煨雞,點了半隻裝,賣相挺吸引的,但吃來味道與糯米雞的中的醃雞有九成似... 水準很一般呢! 而且半隻份量也很多,三人分吃十分飽滯! 涼菜的成都陳皮辣牛肉反而後來才上。雖

首先來到是

然後是

還有

涼菜的
成都陳皮辣牛肉反而後來才上。雖然只是前菜份量,但啖啖肉都頗為飽肚,好在辣辣地很醒胃,味道挺不錯的,推介!

還有
西湖蒓菜湯,老公與老友都是首次吃蒓菜,覺得很新奇,其實媽媽對上一次吃這湯已是差不多十年前在西湖的事了,印象中的蒓菜比較鮮滑、美味! 無論如何,這裡的湯份量算很足了,總共可分出五大碗,印象中定價只是$98,頗抵飲。

本來心雄雄要掃甜品餐牌,不過完成了以上食物後,三人都已超飽啦,最後只要了
桂花酒釀湯圓作結。
別看它小小一碗,裡面竟含超過十粒的薄皮芝麻小湯圓,甜美好吃,也很飽肚,三人分吃還覺得滯!
三個人用餐憑AE白金卡有67折,折後只是$526,頗抵! 不過吃原價媽媽就會覺得有點貴了。其實是晚最開心不是吃,而是買,多謝老公及老友啦!
2012-08-24
2012-08-02 97 浏览
早前,又一韌裝潢重後開,來過這裡吃午飯,環境比以前的光鮮及舒適,今天再跟朋友來這裡吃晚飯。侍應先送來一點小吃,青瓜花生,少許麻辣,令人開胃。又一棧二小碟,上海一品糖醋小排骨及杭州芳香素腐方。糖醋排骨味道及口感都普通,微酸,反而那腐卷挺不錯。又一棧二點心,分別是水晶蝦餃及娥眉龍眼包,蝦餃澄皮薄腍,夾起時已有點穿,但內餡飽滿,口感爽彈,也有點鮮味。至於娥眉龍眼包,大家在吃這個包時也感到十分困惑,既吃不到有龍眼肉,也嚐不出甜味,也許把它當作菜肉包吃會好點。然後是梁水泊米莧鮮魚羹,魚羹質感濃稠,有不少魚肉粒,但味道偏鹹,吃了一半也就夠了。江浙高郵金蝦球,這個黃金蝦球令人印象最深刻。通常這個情況,一就是食物非常美味,令人回味,但這卻是其二。蝦球炸漿又厚又硬,有如穿上盔甲,把它脫殼後,蝦肉也不算好吃。無鍚灌湯小籠包,這個水準正常,肉汁味濃,還算不錯。最後是上湯豆板豆苗,豆苗嫩綠清甜,應該是這夜最好吃的菜式。吃過晚飯,不算太飽,感覺有點空虛,便在附近找甜品吃。
無鍚灌湯小籠包,這個水準正常,肉汁味濃,還算不錯。
最後是上湯豆板豆苗,豆苗嫩綠清甜,應該是這夜最好吃的菜式。
吃過晚飯,不算太飽,感覺有點空虛,便在附近找甜品吃。