2015-09-23
多年無幫襯又一棧,唔係因為佢質素問題,係因為夾唔啱時間地點所以無嚟,今次地理上配合到,於是就嚟食番餐,懷念一下嗰份味道。『素鵝』〜喜歡它那種特別的腐皮,淡紅色处貌,少少的煙煙靱靱,包著甘筍等餡料,感覺很清新,點上醋汁,加添了味道層次,幾好的前菜。『上湯雲耳翠肉瓜』〜 本身嗰名就唔係好記得。Anyway, 呢個好清嘅素菜非常好,有杞子上湯煮入翠肉瓜及雲耳,翠肉瓜雲耳都十分爽口,還有我好喜愛的白果,好夠淋,再加上白合,整個配搭很有營養。『水煮魚』〜魚幾鮮甜,麻辣味不算太強,適中程度。喜歡它不會太油,至起碼唔會嗰面有成寸油嗰種,辣椒蔥香十分惹味,越食越想食,加上有入晒味嘅薯粉,煙煙靱靱,口感很好。『蜜汁火方』〜 呢個特別嘅菜式唔係間間都整得好味。又一棧算整得幾好,汁嗰種甜味好配合金華火腿嘅咸味,加上簿脆片再放入饅頭片內,整個配搭非常適宜。『水餃』〜皮嘅厚度適中,豬肉唔肥,有淡淡麻油香味,而且非常夠熱,唔錯。 唯一係我們6點30分入坐,8點就要交枱, 食個半鐘好趕,想慢慢食都唔得,食都咁上下,想加多幾嗰餸又唔夠時間。明白香港租金貴,食肆都有佢嘅難處,但係食晚飯真係唔想食得咁趕。
『素鵝』〜喜歡它那種特別的腐皮,淡紅色处貌,少少的煙煙靱靱,包著甘筍等餡料,感覺很清新,點上醋汁,加添了味道層次,幾好的前菜。 『上湯雲耳翠肉瓜』〜 本身嗰名就唔係好記得。Anyway, 呢個好清嘅素菜非常好,有杞子上湯煮入翠肉瓜及雲耳,翠肉瓜雲耳都十分爽口,還有我好喜愛的白果,好夠淋,再加上白合,整個配搭很有營養。 『水煮魚』〜魚幾鮮甜,麻辣味不算太強,適中程度。喜歡它不會太油,至起碼唔會嗰面有成寸油嗰種,辣椒蔥香十分惹味,越食越想食,加上有入晒味嘅薯粉,煙煙靱靱,口感很好。 『蜜汁火方』〜 呢個特別嘅菜式唔係間間都整得好味。又一棧算整得幾好,汁嗰種甜味好配合金華火腿嘅咸味,加上簿脆片再放入饅頭片內,整個配搭非常適宜。 『水餃』〜皮嘅厚度適中,豬肉唔肥,有淡淡麻油香味,而且非常夠熱,唔錯。 唯一係我們6點30分入坐,8點就要交枱, 食個半鐘好趕,想慢慢食都唔得,食都咁上下,想加多幾嗰餸又唔夠時間。明白香港租金貴,食肆都有佢嘅難處,但係食晚飯真係唔想食得咁趕。