2017-01-11 6330 浏览
來了Gaddis 很多次,很少點dinner set 因為菜式很多也要吃好久。難得今次有時間試下個set ,很有驚喜,口感非常細膩,加上環境不錯,在life band 的歌聲中,很享受今次的晚餐,只是真的好飽,哈哈
2016-12-16
終於到友人請食飯啦, 等到頸到長埋, 對上一次一齊食飯已經係年半之前既事情 (在下請既三星米芝蓮餐廳 - 廚魔). 今次友人提議到半島酒店吉地士食番餐法國菜, 原因係佢對傳統法國菜情有獨鍾 (者係唔要泡泡, 唔要份子料理果啲整色整水既野), 不過入到餐廳坐底之後侍者告之大廚已轉, 而家由Xavier Boyer睇場, 佢之前喺robuchon做過, 主打 “Modern Classic” (佢自己喺網上係咁寫架, 唔係在下老作~), 友人聽到似乎有啲失落, 擔心會見唔到 “傳統” 呢兩字.而在下則同友人調轉晒, 識在下既朋友都知在下鍾意搞呢搞路, 冇果樣整果樣, 幾年前去過Gaddi’s, 對佢貼晒地既法國菜冇咩大好感. 而家大廚轉左, 上網睇相見到啲菜式賣相, 似乎行緊Contemporary French路線 (在下既最愛), 所以滿分期待~餐廳雖然屬於酒店, 不過入口並唔係喺酒店入面, 佢太高級了, 高級到喺酒店側邊有個私家入口同專用電梯~<餐廳來頭>首先解釋下: 點解要花時間花氣力講下餐廳來頭? 因為第時你地帶另一半黎呢度食飯, 人地問你點解要簡呢間餐廳, 呢間

<餐廳來頭>

首先解釋下: 點解要花時間花氣力講下餐廳來頭? 因為第時你地帶另一半黎呢度食飯, 人地問你點解要簡呢間餐廳, 呢間餐廳有咩咁好既時候, 你唔駛口窒窒答, 呢間..餐廳..好..好好囉, 而且知名度高, 又出名, 最緊要多人識… 之類既低能答案~ 人類喜歡聽故仔, 食飯之前介紹下餐廳, 除左減少dead air, 仲暗地裏表逹出你係有做過功課, 唔係求3x3其簡~

餐廳大有來頭, 論資排輩如果佢認第二, 無人敢認第一, Gaddi’s 如無意外係全香港最歷史悠久既法國餐廳, 1953年開業至今, 足足63年, 大過家嚴家慈了… 雖然餐廳 “上左年紀”, 但估計有不停翻新, keep住咁靚咁新淨, 唔會見到一絲疲態, 既然係咁, 佢可以點表逹佢德高望重既地位呢? 就係佢部專屬電梯啦~ 電梯依然採用油壓式, 咩叫油壓式? 唔知唔緊要, 總之就係好鬼慢, 由閂門到上一層 (冇錯, 只係由地下到一樓), 足足用左半分鍾有突.. 如果喺IFC, 半分鍾已經唔知去到幾多十樓了~

餐廳另一特式就係佢既dresscode要求, 黎食夜晚既男士們一定要著西裝褸, 咁 “傳統” 既要求, 香港應該只此一家. 中午就casual啲,  唔駛西裝褸, 不過business attire係基本野 (者係最好都係恤衫西褲啦). 不過, 凡事總有例外, 而例外則不適用於凡人… 當日餐廳有一位非凡既座上客 - 無線電視前高層 (搞飯局果個呢), 佢朋友似乎著果對係reebok黎架喎, 嘜原來reebok都有出皮鞋架咩?? 饒恕在下孤陋寡聞… (又或者係在下眼花~哈~)

而呢度另外一個熱話就係全香港咁多間高級法國菜, 唯獨Gaddi’s 拎唔到米芝蓮星星… 當年 (都已經係7 年前既事, 果時啱啱出米芝蓮) 在下黎呢度見工搵summer placement,  去到last round 見F&B Director, in 完之後佢問在下有冇問題想問, 羽翼未豐既在下不諱直問: 你地半島咁多間dining outlets, 一粒星都拎唔到, 你點睇呢? 個Director氣定神閒, 反問一句: 當添好運都拎到一粒星, 你覺得呢粒星仲有咩咁緊要? 在下當堂被霸氣嚇窒, 無言以對~

至於最後in 唔in 得成?? 咁串嘴, 咁梗係得啦, 不過在下無做~ 去左Amber,  哈哈, 因為人家有兩粒星, 而且仲識到今日一齊晉餐既友人添~
<叫野食>

好, 入番正題講番餐飯, 上到餐廳即刻有人黎greeting, 帶領入座後指定動作: still or sparkling, 然後就奉上餐牌. Lunch Set 一共有兩款, 一款係degustation menu, 索價過千per person, 當然就唔係今日既目標, 另一款就係weekend lunch menu, 4 個courses 包咖啡茶, 每位盛惠$618.
<FOOD>

Menu: Weekend Lunch Menu (4 courses)

Price: $618 per person

Amuse Bouche – Anchovy Stick, Parmesan Biscuit, Confit Chicken

開胃菜 – 鯷魚面包條, 巴馬臣芝士餅乾, 慢煮雞粒

好味指數: 4/5
餐廳送既, 味道還好, 尤其以巴馬臣芝士餅乾最好食, 芝士味最能引起食慾, 連剛喺一個鍾頭前食飽早餐既在下都忽然覺得肚餓.

面包籃

Bread and Butter
一共有三款, 每張枱都有一舊white brioche, 勁香牛油味…. 不過有啲似我地食開既排包. 另外有侍者拎住個細細面包藍周圍 “兜售” – 賣火柴的少女個friend, 賣包的少男~ 包籃裏面有baguette 同 onion and bacon roll, 兩者望落都幾吸引.

不過, Baguette 不嬲都唔係在下杯茶, 所以在下冇食到, 反而個onion and bacon roll好驚喜, 其實個包望落去都已經知道會好食, 剛焗起冇耐既酥皮, 保持微暖而同時散發住香噴噴既牛油味, 放落口見真章, 酥皮做得靚, 夠薄夠脆又唔會食到成口油, 加埋邪惡既煙肉同惹味洋蔥, 真係搵唔到唔好食既理由.

之不過, 若然要比較Bread Basket, 講多一次, 全香港最掂既包籃喺置地既robuchon… 款式味道真係贏其他餐廳數以街計 (一條街既距離已不足以形容)

1st course

Puy lentils in lightly spicy dressing served with sliced foie gras and crunchy vegetables

蘭度豆配鵝肝片及蔬菜

好味指數: 8/10
食完開胃菜同面包就正式開餐, 前菜二簡一, 可以簡煙三文魚同蘭度豆, 在下總覺得喺法國餐廳叫煙三文魚唔太抵, 自己喺 “城市超級” 都買得到, 雖然蘭度豆都唔係咩吸引人之選, 之不過睇中佢有 “Foie Gras” 喺呢度菜式入面, 話之佢slice上定得一至兩片, 喺法國餐廳叫鵝肝唔會死錯人.

上到枱, 賣相唔多吸引, 圓形既豆俾一個黃色六角形框住… 咩料… 完全唔知想點, 真係藝術呢啲野, 在下識條夏秋冬~

在下對蘭度豆本身麻麻 (又唔係話憎既, 唔係特別鍾意囉), 淋身既蘭度豆加左啲碎杏仁, 咬落去有層次好多, 至於放面既有唔同種類既蔬菜, 最搶眼就係紅radish同黑radish (紅黑紅黑, 果然有Robuchon既影子...), 予人清爽口感. 亮點依然係鵝肝 (其實係鵝肝醬), 香滑味濃, 正! 足以搶晒樓下豆豆既戲份.

Scottish smoked salmon and green bean salad with tomato coulis

蘇格蘭煙三文魚配青豆沙律及蕃茄蓉
友人既前菜, 賣相比在下既好, 不過無得試食, 不予置評~

2nd course

Poached and deep-fried pig trotter with a classic ravigote sauce (推薦!)

炸豬腿配法式傳統芥苿醬

好味指數: 9/10
第二道菜可以簡呢個炸豬腿或者粟米湯… 有咩人會簡粟米湯? 屋企都有金寶啦… 所以在下同友人都簡左豬. 一上枱個樣依然唔太討好, 成舊吉烈豬柳, 咁邊係高級法國菜應有既賣相? 不過今次就豬不可以賣相, 水不可以斗量, 吉烈皮炸得夠薄夠脆, 咬落唔油, 裏面既豬肉餡, 肉味濃郁, 一啲羶臭味都冇, 加埋少少帶酸同微辣既mustard sauce, 高質是也, 媲美東京銀座一星吉烈店Katsuzen既出品!

伴菜仲有1.5隻鵪鶉蛋 (開邊上), 蛋上面放左一pat用鵪鶉蛋黃整既mayonnaise sauce, 咁整法又真係幾好味喎… 不過, 佢好似同隻豬冇咩關連, 隻蛋搭枱渣嘛…

3rd course (main)

American sirloin with horseradish and seasonal vegetables (回水!!!)

美國西冷配時蔬

好味指數: 3/10
呢道菜只有一個字黎形容: 差!

侍者推介呢道西冷同帶子, 帶子被友人叫左, 咁在下唯有叫西冷. 要求Medium, 出黎對板, 不過味道就唔對板啦, 仲好意思話係推介菜式. 先講賣相, 六“粒”西冷肉圍住棵菜, 家陣中秋應節六星伴月嗎? 致命傷係肉粒上面啲青紅黃椒, 令到成件事好cheap…在下以為樓下啲茶餐廳先會咁做, 估唔到喺度出現, 難聽啲講句, 唔係presentation差咁簡單, 而係冇presentation 可言.

味道, 比賣相更差…唉… 牛味淡薄, 唔juicy, 唔tender (咬落去仲有少少韌), 斃上加斃係on side既肉汁, 諗住淋少少落去救下火, 俾番啲味道佢, 點知係火上加油, 肉汁過咸, 仲衰過唔加… 失望到一個點…

或者以上既評語係harsh左啲, 佢亦未至於去到 “俾汪汪食” 既級數, 但在下完全冇預過會喺半島Gaddi’s遇到咁劣質既一道菜. 任何菜式都有失手既機會, 在下明白, 不過喺主菜環節失手係大忌中既大忌, 足以ruin左一大半dining experience.

Pan-fried Hokkaido scallops on fregola sarda pasta risotto, lobster emulsion with yellow wine

煎帶子配意大利飯, 黃酒龍蝦汁
友人既帶子主菜, 擺碟同西冷一樣, 又係6粒圍圈圈, 似乎大廚喺擺碟上已經黔驢技窮… 一讚既係portion, 足足有成6粒咁多, 友人做飲食業, 知道food cost大概幾多, 所以不禁大讚餐廳慷慨.

在下有幸得以拖捨, 偷偷食左友人一隻帶子, 味道唔錯, 生熟程度啱啱好, 不過對比起在下喺petrus食果隻, 質素有點距離, 未夠香, 未夠甜. 而友人亦都係帶子愛好者, 佢話唔係賣花讚花香, Amber既帶子先係天下第一! size大呢道一倍, 鮮甜味更出, 同呢度比起, 就好似天堂與地獄... 冇...咁又冇爭咁遠, 天堂與人間啦~

4th course (dessert)

Baked almond and plum tart with champagne ice cream

焗杏仁布冧撻配香檳雪糕

好味指數: 8/10
甜品都係二簡一, 有呢個同雲尼拿慕絲簡, 在下一見到香檳雪糕隻眼就發晒光, 諗都唔駛諗就決定左. 個tart既樣依然走平實路線, 除左係多左幾條直昇機螺旋槳做裝飾. 至於味道方面, 撻皮夠light夠鬆化夠香脆, 布冧果肉帶點酸甜, 杏仁俾番啲咬口, 而亮點既香檳雪糕, 入口後酒香味隨即揮發, 令人上癮, 忍唔住一啖接一啖, 成件事十分美好!

不過友人彈個擺碟唔夠user friendly, 個幾條螺旋槳好礙手礙腳, 令人無從入手, 在下則覺得冇咩大問題, well, 各花入各眼, 食野從來都係咁主觀架啦~

西式美點雙輝

Petit Four
埋尾peiti four, 最上面紅色果粒係熱情果(朱古力?? 在下都唔太肯定), 味道唔錯, 帶濃郁熱情果味道同酸味, 令人為之精神一振, 中間果粒完全冇印像… 最下面當然係呢度既招牌食物 – 朱古力 (今次品嚐既係古巴朱古力), 不愧為半島名物, 可可香味十足, 苦同甜味之間攞左一個好好既平衡, 醇香滑溜, 正~

<DRINKS>

Sparkling Water – Badiot

Price: $108

Coffee or Tea - Double Espresso

Price: Included
另一樣半島名物 – 咖啡. 如果想試真一杯咖啡, 不如試espresso, 濃縮之後, 優點缺點齊齊放大. 是故在下打孖上, 叫左杯double espresso, 反正都係試, 大杯啲可以試真啲嘛~

其他review在下好少講咖啡茶, 因為都係正常野, 不過呢杯真係又要講一講, 咖啡味香, 甘苦同酸味既比例啱啱係在下杯茶… umum, 杯咖啡係在下杯茶…會唔會有啲亂… anyway,  一生人飲過咁多杯咖啡, 呢杯係其中一杯最還悏意的, nice!

<OVERALL COMMENT>

野食COMMENT

野食好老實講, 真係中規中矩, 你話難食一定唔係 (個主菜西冷除外), 但你話好好味又似乎講唔過去, 食完成餐飯都冇咩邊道菜值得回味, 驚喜更加講唔上 (都算有既… 個主菜差成咁… 夠晒驚… 不過係驚嚇囉~). 在下明白餐廳走傳統路線, 雕龍雕鳳既賣相欠奉在下一早預左, 但餐廳既然知道唔行得偶像派, 咁就應該更加努力去做一個實力派, 用味道俘虜食客, 用味道彌補賣相既不足… 但而家睇又唔睇得, 打又唔打得… 大失所望.

傳聞米芝蓮只會評食物質素, 環境服務一概唔睇, 倘若真的如此, Gaddi’s 連一粒米芝蓮星星都拎唔到其實一啲都唔難理解…在下喺可見既將來應該都唔會再次到訪, 但如果有日真係番黎, 希望唔會再帶住失望離開.

服務COMMENT

所謂相由心生 (意思即係樣好自然心地好… 在下係咁理解呢句成語的…), 所以, 樣, 係好很緊要的, 正如食神套戲話齋, 如果廚師樣衰既話, 食客望到都冇心情品嚐美食. 在下平時絕少對侍者本身既樣貌身材評頭品足, 始終呢啲係不能控制既factor (喺韓國食飯除外), 你總不能怪人地母親… 不過, 呢度既侍者真係又值得講下, 佢地好明顯係被精心挑選過, 在下唔敢講個個都係金城武, 但大部份都係黃曉明囉… 有咩理由十個有八個都差唔多成1米8, model身型, 著住套黑色西裝型到爆, 做咩者而家… 人家黎食餐飯, 而家搞到自卑晒…

面就爆分啦, 咁裏呢? 半島酒店既服務不嬲都係屬於教材式, 每一位侍者都話到俾你聽咩叫 “專業”, 一舉手, 一投足 (介紹菜式, 放刀叉, 落餸, 收碟, etc…) 都俾到一種好 “pro”既感覺, 佢地既pro係pro到你feel到~ (絕無誇張成份, 真係贏其他五星酒店餐廳一大段距離). 笑容呢啲唔駛特別講, 個個都好似咬住果舊C朗既低能微笑神器黎番工, 無時無刻都掛住笑容, 真係想問, 唔攰嗎?

細心既服務亦都係呢度既強項, 食完每道菜侍者都會問下岩唔啱食 (唔似得喺Petrus, 在下剩係食左一啖配菜就黎問你好唔好食, 叫人點答呢). 起身去洗手間會有侍者一路帶到去門口, 唔會係咁易指指下同你講 "男廁喺水牌果面".

臨走時, 洋人經理埋黎say goodbye 送我地搭電梯, 仲好幽默咁同我地講下笑添, 之後在下同友人就懐著愉快心情, 含笑離開 (I mean離開餐廳…)

環境COMMENT

滿分之作, であります~ 法國宮廷式設計既裝修, 將 “雍容華貴” 呢4隻字演繹到淋漓盡致, 餐廳雖然得一層, 不過故意整多半層出黎, 外圍既餐枱高半級, 呢啲咪叫Layer囉~

枱同枱之間夠空間, 加上當日餐廳唔算full, 所以享受左一餐寧靜既午膳. 值得一提係我地隔離有張大枱, 8丁友, 都冇話高談闊論, 個個顧身份顧儀態, 尊重自己尊重餐廳, 呢樣就係半島既威力, 入得黎既人都係ladies and gentlemen, 連客人既質素都manage到, 呢啲就真係叫高章. 而佼佼者係樓28樓既Felix, 縱使全院滿座都唔覺嘈… 或者大部份客人都係講緊洋文… well.. 大聲既洋文又好似冇大聲既唐文咁擾人, sorry, 但願冇衝擊到玻璃心.

值得提下洗手間, 超乾淨超靚, 雖然唔似Felix用落地大玻璃, 冇左居高臨下向住九龍半島尿尿既快感, 不過裝修亦屬景點級 (呢個唔係講笑, 真係值得參觀, 唔痾都埋黎睇下啦喂~) 心諗, 如果office有啲咁靚既廁所就大鑊啦, 相信員工們絕大部份既時間都會係 “辦公時間”~
抵唔抵食?

倘若以整體用餐experience黎講, 係值既, 話晒在下都俾左個A grade (縱使野食唔太掂, 但服務同環境呢兩欄接近完美). 不過如果可以再簡 (類似呢個價位既話), 在下會簡Petrus, 環境同服務喺比呢度輸蝕少少少少少, 但野食好多多 (起碼人地既主菜 – 羊架 好味程度屬於感動級~)

當然, 如果計 weekend lunch, 閣下又有多少少既筆直 (大約每人一千鬆啲啦), 在下誠意推介Amber 同 L’ Atalier de Joel Robuchon.

友人而家喺一間準備新開張既餐廳打骰, 由餐廳裝修到廁所用咩品牌香薰都一腳踼, 煩惱辛苦自己知, 不過, 快樂同成功感亦都係, 在下講笑話佢搞緊真人版夢幻西餐廳~ 呢篇review出街時餐廳應該已經開業, 身為好朋友, 最大既支持就係去做座上客, 嗱~ 你講過架, 記得留定張靚枱同俾個好折頭啊~
2016-09-18
2016-09-20 8108 浏览
自從「米芝蓮餐廳指南」幾年前開始出版香港澳門版本後,幾年下來三星、二星餐廳嘅數量陸續增加,除了歐洲菜式餐廳之外,中菜(尤其是本地廣東菜)餐廳也越來越受到米芝蓮美食密探的青睞,越來越多中菜餐館可以摘星。雖然很多本地知名食評人批評「米芝蓮指南」根本不懂得品評中菜(或本地廣東菜),即使這個可能是事實;但無可否認,如果獲「米芝蓮」授與星星,對於餐廳來說也是一種光榮及肯定,對吸納更多生意,尤其是外地遊客,絕對有一定作用。始終「米芝蓮指南」源自法國,上榜的餐廳也應該以法國、意大利及西班牙等歐洲菜式餐廳的可信性較高。其中幾間法國及義大利藉名廚在香港開設的餐廳,當然榜上有名;但當中到底有冇漏網之魚?有幾間多年以來在香港名氣極大、歷史也極悠久的餐廳,卻從來未曾上榜,而且全部都是位於香港最出名、歷史最悠久、最具氣派、最充滿殖民地時代色彩的「半島酒店」,箇中原因實在難以理解。按道理,這類型五星級酒店的餐廳,再加上餐廳的悠久歷史背景,應該有摘星的能力。之前曾經品嚐《Felix》的早鳥晚餐,餐廳用了簡約、新派裝修風格,食物質素及服務水平也是一流餐廳的質素;再加上餐廳位處「半島」頂樓,擁有無敵海景;當時已經不太理

始終「米芝蓮指南」源自法國,上榜的餐廳也應該以法國、意大利及西班牙等歐洲菜式餐廳的可信性較高。其中幾間法國及義大利藉名廚在香港開設的餐廳,當然榜上有名;但當中到底有冇漏網之魚?有幾間多年以來在香港名氣極大、歷史也極悠久的餐廳,卻從來未曾上榜,而且全部都是位於香港最出名、歷史最悠久、最具氣派、最充滿殖民地時代色彩的「半島酒店」,箇中原因實在難以理解。按道理,這類型五星級酒店的餐廳,再加上餐廳的悠久歷史背景,應該有摘星的能力。之前曾經品嚐Felix的早鳥晚餐,餐廳用了簡約、新派裝修風格,食物質素及服務水平也是一流餐廳的質素;再加上餐廳位處「半島」頂樓,擁有無敵海景;當時已經不太理解為什麼未能獲得「米芝蓮」的垂青。

今年囡囡媽咪生日,終於有個藉口可以暫時放低女兒,過一日二人世界⋯⋯但是也只限於午餐!本來想去中環的那兩間三星米芝蓮法國餐廳其中之一,只可惜一間正在裝修,另一間則已經訂位滿座。再想一下,就決定去「半島」的名牌法國餐廳Gaddi's,這間曾經被譽為蘇彝士運河以東,亦即是整個亞洲及遠東地區的最頂級法國餐廳。
餐廳入口位於商場內,有點隱蔽。其中一個氣派之處就是一台古老專用電梯,電梯轎廂內還掛了一張也不知道拍攝於多少年前的尖沙咀碼頭照片。
電梯門打開,轉過彎就是非常寛敞的玄關,整間餐廳一覽無遺,玄關又較用餐區高了兩三級階梯,更加感受到那種氣派;但半島酒店始終是多年前的建築,限制於先天性的設計,餐廳樓底較矮、缺少了開揚落地玻璃景觀。餐廳採用法國宮廷式裝修風格,雖然沒有金碧輝煌,但用了深寶藍色的地氈,有點貴族(blue blood)的隠寓。裝修好似有點老土,缺少了時尚感;但這正是傳統高級法國餐廳的風格。
兩邊的座位是專為情侶而設的二人沙發卡座,可以盡覧室內環境。作為一間傳統高級法國餐廳,當然有特別訂製的餐具。
除了 a-la-carte 之外,周末尚有兩款套餐, degustation menu 對於午餐來說實在太過豐富,還是揀了 weekend lunch menu ($618)
2018 浏览
先來一個大大個的法式軟白麵包,除此之外,尚有幾款特色麵包供客人選擇;另外又有兩款牛油,分別為有鹽、無鹽兩種,可能是傳統法國餐廳的原因,所以並沒有提供橄欖油及陳醋這兩種意式餐廳用來蘸麵包的佐料。一手撕開那個大白麵包,即時的反應是:「為什麼麵包是凍冰冰的?」,其他特色細麵包也一樣是凍冰冰的。雖然明白高級餐廳即使自家焗制麵包,也不可能不停新鮮出爐,但最低限度也應該用暖爐將麵包保持溫暖吧?
首先是餐前小吃(amuse bouches。最後面是魷魚慕絲,中間是味道較為香濃的芝士蝴蝶酥,味道最濃郁的是最前面的鹹牛肉脆條。三點餐前小吃味道由淡至濃,可見廚師甚有心思,但食完之後有點失望。魷魚慕絲味道實在太淡,食不出鮮味;其他兩款小吃雖然夠香脆,但食落卻又不見得有很大特色。
餐前小吃(amuse bouches)
頭盤(entree)有兩款。無論味道、選材都充滿日式風格。其中一款是醋橘汁醃鯛魚(刺身)配牛油果醬及鮮蕃茄粒,並配上一小杯翠綠色的鮮 coriander 汁。味道真的有點怪怪地,個人口味只能接受一小口。
醋橘汁醃鯛魚(刺身)配牛油果醬及鮮蕃茄粒
翠綠色的鮮 coriander 汁
本來非常喜歡鯛魚刺身,白身魚中魚味算較重、肉質實又帶一點煙韌。日式刺身也有薄切左口配酸汁,以提升鮮味,但都只是輕輕蘸上;這碟(切成細粒的鯛魚酸味實在太重,幾乎完全掩蓋了魚味。至於那一抹薄薄的墊底牛油果醬,雖然非常細滑,但味道卻不夠明顯。
另一款是鮮蟹肉餅配時令蔬菜及雲呢拿油醋汁薄白蘿蔔片。表面整齊地覆蓋了白蘿蔔薄片,每片同樣大細,賣相較另外一個頭盤吸引。
鮮蟹肉餅配時令蔬菜及雲呢拿油醋汁薄白蘿蔔片
夾起一片蘿蔔,雖然切得薄至半透光,但依然厚薄均一。蘿蔔雖然爽脆無渣,但酸味同樣非常利害,掩蓋了蘿蔔獨有的清甜,而且也不太品嚐出雲呢拿的香味。
撥開表面的蘿蔔片,就見到一大團拆成細絲的蟹肉。蟹肉份量非常之多,又完全沒有混雜其他食材,每一啖都非常鮮甜,新鮮拆蟹肉果然零捨不同!更覺得那些極酸的蘿蔔片有點多餘。
second course 是吉列流心雞蛋配溫室茄子慕絲及日本舞茸。食到呢一刻,越來越覺得這一頓飯好似變成日本菜,應該說是新派日式法國料理,這道菜式的烹調方法及選材更加突顯了這一點,即使醬汁也用了帶甜的日式口味。
吉列流心雞蛋配溫室茄子慕絲及日本舞茸
雞蛋先用滾水烚熟,然後再在表面沾上一層薄薄的麵包糠油炸,以增加香脆口感。烚雞蛋的火候及溫度控制得非常準確,蛋白完全熟透而蛋黃仍然保持流心狀態。
墊底的茄子慕絲打得非常幼滑,又有淡淡茄子清甜。伴碟的幾塊茄子煮得非常軟腍,但個人口味始終不太喜歡帶甜的日式醬汁。
那幾片薄薄的日本舞茸更是這碟菜式的精華所在,即使在日本,舞茸也是非常高級的菌類,香味較日本原木花菇更加濃烈。餐牌寫上 shiitake(椎茸),侍應卻介紹為 maitake(舞茸);兩者實在有天淵之別,到底是什麼選材?作為一間高級餐廳,實在有必要小心處理。無論如何,這幾片舞茸(椎茸)的香味實在非常濃郁,更加不須蘸任何醬汁。
另外一款 Second course 是雅枝竹(artichoke)醬汁配巴馬芝士吉士撻(Parmesan cheese custard)、脆麵包粒(crouton)及雅枝竹嫩芯。雅枝竹是高級西餐中十分愛採用的蔬菜,終於有點似傳統法式料理。
雅枝竹醬汁配巴馬芝士吉士撻、脆麵包粒及雅枝竹嫩芯
雅枝竹醬汁一般採用蔬菜或者沒有經過燒烤的雞骨、魚骨熬煮成清湯作為汁底,是一款經典法式醬汁,必須煮得非常細滑,稱之為veloute,正是比喻其幼滑如天鵝絨一樣。看着侍應將溫熱的醬汁淋在 custard 上面,賣相滿分。整到菜式無論醬汁及 custard 都非常細滑,但味道卻不覺得有特別可取的地方。
雅枝竹味道非常之清淡,咬下去有一點點爽口、質地又偏軟,其實有一點似菇菌,但又缺少了那陣重重的菇菌香味。
終於輪到主菜,分別揀了西冷及鱈魚。美國西冷配辣根及時令蔬菜端上來的時候用了一個半球體狀的銀色蓋罩著,實在充滿期待⋯⋯但揭開之後,整碟菜式的鋪陳又缺少了驚喜。西冷煎好後已經切開成一小塊的正方體,以方便客人進食;但卻用了一個窩下去的碟來奉客,如果客人要再用刀叉切開牛肉粒,實在有點不太方便。
美國西冷配辣根及時令蔬菜
烹調技巧的確是五星級的質素。每粒西冷切成大小均一的正方體,又只有兩面有一層薄薄的焦燶,可以清楚見到每粒西冷均呈漂亮的鮮嫰淡紅色。很明顯廚師剪好整件牛扒之後,一定經過足夠的 resting 以收乾血水,切粒時又將西冷的四邊邊緣及不規則部分全部裁走。是有點浪費,換來卻是漂亮的效果。
牛扒是真真正正的五成熟、甚至再生一點;也可能這個原因,所以肉味不夠明顯,也缺少點肉香,甚至有一點點韌。如果能夠換成五成熟的西冷和牛,配合獨有的油花,應該是一絕。
煎日式麵豉醬醃黑鱈魚配甘筍泥、薑及藏紅花泡沫汁。始終對西餐的煎魚沒有太大好感,但也清楚品嚐得出這一件黑鱈魚已經比坊間很多餐廳處理得優勝很多,煎香及低溫烤焗的時間拿揑得恰到好處,每一啖魚肉都非常嫩滑。表面那一層薄薄的魚皮用了麵豉醬醃制及煎香之後,也非常香脆。
煎日式麵豉醬醃黑鱈魚配甘筍泥、薑及藏紅花泡沫汁
最後當然是甜品,也是法國菜的其中一個靈魂,共有兩款選擇,筆者夫婦當然每人試一款。配合炎熱的夏天,兩款甜品皆採用了水果入饌。第一款是玫瑰慕絲鬆餅配小紅莓茘枝沙律配小紅莓雪芭。意想不到的是,雖然已經過了當造季節,荔枝仍然相當清甜。小紅莓雪芭清新的野莓酸味,也非常適合夏天悶熱天氣。
玫瑰慕絲鬆餅配小紅莓茘枝沙律配小紅莓雪芭
另一款是開心果櫻桃 clafoutis 配櫻桃雪芭及雲呢拿忌廉,一種非常傳統的法式甜品。櫻桃雖然同樣帶酸,但卻多了一份香甜,與小紅莓雪芭味道不盡相同。
開心果櫻桃 clafoutis 配櫻桃雪芭及雲呢拿忌廉
櫻桃雪芭
高級餐廳當然不會吝嗇飲品,基本上客人可以點選任何特色咖啡;要了cappuccino 及老婆至愛的凍朱古力。凍朱古力絕對值得一讚,濃度非常高、兼且仲有朱古力碎及厚厚的鮮忌廉,味道非常濃郁、沒有過多奶味之餘,整杯飲品也打發得非常厚身。
最後的法式小甜點(mignardises,是三款不同口味的朱古力;眾所周知,「半島」出品的朱古力是香港一個名牌,今次共品嚐到三種不同的口味,分別為果仁蓉高濃度可可蘋果批
法式小甜點(mignardises)
其中筆者最喜歡的就是餡心微微帶酸、又有一個顏色棗紅、非常漂亮的脆皮白朱古力外殼的蘋果批味。當然其餘兩種口味也是非常出眾,絕對不遜於坊間其他來自歐洲的朱古力連鎖品牌店。
果仁蓉
蘋果批味
高濃度可可
對這個日式風味法國菜 menu,實在有點失望。Fusion、加入其他國家菜式的元素沒有問題,但如果喧賓奪主、兩者不能融合,則似乎有啲問題。知悉Gaddi's會每月換 set menu,上 openrice 回顧其他食評,發現之前兩三個月的 menu 較吸引、更對辦、也更啱口味,最重要是更貼近正宗法國菜風格。
如果講到服務態度、環境舒適嘅話,Gaddi's絕對對板,也符合高級法國餐廳的要求;但是,餐廳的重點靈魂:食物質素,則似乎不夠穩定。再細心比較一下,Degustation Menu 似乎較為對板。始終 chef Xavier Boyer(前仼 London l'Atelier de Joel Robuchon 行政總廚)接任Gaddi's行政總廚只有幾個月,尚需多一點時間;希望Gaddi's能憑藉 Chef Boyer 的創意及廚藝,不負「半島」盛名,並協助Gaddi's重拾遠東地區最佳法國餐廳的桂冠。

題外話,講起Gaddi's,不得不講一下一單一年前的花邊新聞;話說香港某富豪沒有跟從Gaddi'sdress code,但依然獲得放行。換轉是一介平民如筆者之流,當然不可能有例外。其實,Gaddi's的dress code 比較多年前已經放寬了,最低限度午餐時段接受牛仔褲、有領 Polo shirt,晚飯時段男士們才一定要穿西裝外套加皮鞋;但這種規定放在今時今日,到底是守舊、固執,抑或是傳統、堅持?

2016-08-07
纪念日
鮮蟹肉餅配時令蔬菜及雲呢拿油醋汁薄白蘿蔔片
吉列流心雞蛋配溫室茄子慕絲及日本舞茸
櫻桃雪芭
玫瑰慕絲鬆餅配小紅莓茘枝沙律配小紅莓雪芭
法式小甜點(mignardises)
果仁蓉
蘋果批味
高濃度可可
2016-09-19 7785 浏览
在香港現存最老牌的酒店應該是半島酒店,在1928年開始營業至今,經歷過第二次世界大戰,又被日軍徵用作司令部,時至今日,她雖然背負著比字典還要厚的歷史,環顧新型豪華酒店林立,然而半島酒店並未被時代的巨輪淘汰,仍然保持活力,吸引著萬千的朝聖者,而我是其中一位。認識這酒店,是來自一橙汁汽水廣告,小孩乘豪華轎車到酒店大門口,然後被引領入餐廳,所見酒店環境樓底甚高,氣派不凡,年長的餐廳經理以銀托盤端著一樽橙汁汽水來,小孩喝了一口,說了經典的一句對白:「綠寶橙汁真係好飲喇!」,經理看了一眼,吞了口水,當然當年只得幾歲的我也羨慕不已。有些地方,一生人總想要去至少一次,半島酒店內的法國餐廳吉地士,擺放在我想去的地方名單內已有多年,很想來吃一頓飯,感受一下傳統的優質服務和食物,知夫莫若妻,太太今年特意訂座為我慶祝生日。上星期日的中午,我終於可實現我多年的夢想,踏進吉地士,幸好不像其地下大堂茶廳般迫滿來自四方的客人,典雅宮廷式的氣派,華麗的水晶大吊燈,到處擺放著芳香撲鼻的紅玫瑰,營造出寧靜舒泰的用餐環境和氣氛。年輕而英俊的烏克蘭藉服務員為我們介绍是日的餐單,套餐可選擇四道菜,五道菜或八道菜,我們選了四道菜
年輕而英俊的烏克蘭藉服務員為我們介绍是日的餐單,套餐可選擇四道菜,五道菜或八道菜,我們選了四道菜的套餐。頭盤,第二道菜和甜品都是二選一的,我們索性每人要一款,可以多試不同菜式,而主菜是四選一。
麵包的種類也多,一款有煙肉洋蔥的小卷實在好味,繼而送上Amuse Bouche,細小精致的三款怡口小食,其中以鯷魚做的酥條鹹香惹味,最得我心。
賣相精致、精美的頭盤送來了!太太的Scottish smoked salmon & green bean salad with tomato coulis,煙三文魚配長青豆沙律,伴以草莓和薄麵包脆片,給人一種清新飄逸的感覺,淡鹹味的三文魚,淡淡的煙燻味,與爽脆的青豆和草莓,完美和諧的配搭。
我的 Puy lentils in lightly spicy dressing with sliced foie gras & crunchy vegetables,是刨成薄片的鵝肝,以蘭度豆墊底,伴以薄的爽脆菜頭,整碟擺設如盆栽,令人耳目一新。
第二道菜有一款是湯,Sweet corn velouté with popcorn, croutons & basil oil,佈滿金箔,只得粟米味而不見粟米蹤影,又以羅勒油來提香,處處顯出廚師的心思,一試無妨。
另一款是炸豬蹄,Poached & deep fried pig trotter with a classic ravigote sauce,豬蹄肉先烚切幼,做成炸碌結,伴以帶酸和微辣的醬汁,開胃不油膩。
換過刀叉後,主菜上場了,為太太點的北海道帶子,Pan fried Hokkaido scallop on fregola sarda pasta risotto, lobster emulsion with yellow wine,一點也不欺場,有五大顆,生熟煎得剛好,伴以龍蝦汁泡末,非常鮮甜,而墊底的fregola sarda,是來自Sardinia的豆形粉意粉,軟糯煙韌,填滿了我們的肚皮,也豐富了我的飲食詞彙。
喜歡吃肉的我,選了牛仔肉,Roasted veal loin with sautéed mixed mushrooms, Brussels sprouts & veal juice,肉質幼嫩,肉汁豐富,尤以伴碟的炒雜菌最精采,有我喜愛的黃菌,奇香無比。
甜品也沒有叫我們失望,偌大的瓷器盛著Vanilla mousse with blueberry compote, yoghurt sponge & yoghurt sorbet,海綿蛋糕的形態和品質令我們叫絕,配上酸乳酪雪芭,美得無話可說。
而我的Baked almond & plum tart with champagne ice cream,熱烘烘的撻皮已是無可挑剔,加上冰凍的香檳雪糕,可讓我冷靜面對一會兒送來的賬單。
完美的生日午餐,感謝太太實現我兒時的夢想。
午餐
生日
2016-07-04 6722 浏览
之前聽朋友講,話半島法國菜好食。今日親冇乜嘢做休閑的去咗半島食法國菜。環境非常華麗,服務一般。試咗個weekend lunch , 有四個course .前菜非常華麗精緻,靚都唔捨得吞落肚。味道尚算ok.頭盤配上水蜜桃,香甜多汁,味道不會太濃,清清地。正呀主菜揀咗lamb loin, 咬落一d都唔腻,好鬆軟。甜品揀左earl grey cake 配上lemon sobet ..甜度適中,比想像中earl grey 味更濃。值得一試呵

主菜揀咗lamb loin, 咬落一d都唔腻,好鬆軟。
值得一試呵
2016-06-22 3912 浏览
Gaddi is a very famous fine dinning restaurant in Hong Kong. you must wear suitable dress code which for fine dinning or it will be awful. And also you must have good table manner. Of course the food is excellent not only on taste and also the presentation
2016-04-06
2016-05-30 6758 浏览
古老的專屬電梯, 緩慢地來到樓上的餐廳, 其實就是一層樓的高度, 這老式電梯讓人緩緩進入了老式的氛圍。餐廳要求是“Business casual-No sportwear/trainers/sports shoes”, 說的當然是 Gaddi's, 食lunch時簡單恤衫即可, 下身要穿長褲, 不一定是西褲, 以年輕causal 的打扮嘆個悠閒的午餐都可。人生總要去一兩回才合理, 半島酒店的吉地士Gaddis, 應是其中一間經典, 內裏散發著18世紀法式宮廷的裝潢風格, 擁有八十五年歷史風華的餐廳有著迷人優雅的風華。和友人於週末一試, 午市套餐價錢為$588,共四道菜。點餐後, 侍應拿來餐前麵包, 可以不停refill, 這裡所用的牛油, 有鹽和無鹽兩種, 也值得一提好貨色, 濃郁的牛油味下, 好吃得停不了。隨後侍應拿來悅口小吃 amuse bouche, 三種都和火腿有關, 好吃。前菜之一 Corn-fed chicken terrine with duck liver and potatoes, young salad and balsamico vinegar(玉米餵養雞肉配上鴨
和友人於週末一試, 午市套餐價錢為$588,共四道菜。
餐前麵包
牛油
amuse bouche
Corn-fed chicken terrine with duck liver and potaotes, young salad and balsamico vinegar
前菜之一 Corn-fed chicken terrine with duck liver and potatoes, young salad and balsamico vinegar(玉米餵養雞肉配上鴨肝和馬鈴薯), 再用上甜醋和沙律, 口感清新, 不俗。
另一前菜為 Marinated salmon with herbs, leek with dressing, whipped cream and salmon roe (醃三文魚加上韭菜醬, 奶油和三文魚子), 賣相一流, 三文魚味十足。
Poached egg with green pea custard and black truffle cappuccino(黑松露水蛋綠豌豆湯),  綠豌豆味為主, 加上水蛋和黑松露, 非常法式。
Zucchini soup with haddock and colourful zucchini (西葫蘆鱈魚湯), 口感比較清, 有一定的鱈魚味, 但應該前者較好。
主菜為 Lobster and fish dumplings with creamy shellfish sauce and glazed vegetables (龍蝦魚肉餃配奶油貝類醬和蔬菜), 基本不是餃, 應該是龍蝦魚肉丸, 加上醬汁, 賣相可以但食不出龍蝦味, 只是一般。
另一為 Pan-fried boneless quail with thyme, confit potatoes and seasonal pan - fried mushrooms (香煎去骨鵪鶉配百里香煨薯及炒蘑菇), 鵪鶉肉香鮮嫩, 油脂豐滿, 肉質嫩滑, 也是非常法式的菜式, 好吃。
甜品是 Souffied chocolate tart with strawberry marmalade and pistachio ice cream (草莓醬朱古力撻配開心果雪糕), 半島朱古力及雪糕是出名的, 水準不用懐疑。
Suzette crepes
另一為 Suzette crepes (香橙班戟), 這是個堂弄的, 只見經理推來小車, 以燒熱平底鍋, 加入牛油並將半只橙放進去煎, 再放橙酒及點火, 將事先煎好的班戟放進去煎煮便成, 這也是半島名物, 同樣令人感到滿意。
Latte
最後要了Latte,  咖啡香味略遜, 一般水準。
朱古力
而 Petits fours 則全是朱古力, 有點hea, 先前已朱古力撻, 又朱古力, 好食都轉下。
餐廳裝飾似法國傳統宮殿的, 在香港已很少, 食物也是不錯, 以味道及環境去算, 也算物有所值, 但可以更好。

餐前麵包
牛油
Suzette crepes
2015-12-10 7436 浏览
心情一直忐忑不安,因為預產期距離我們的結婚週年紀念日,就只有一個星期,之前不斷擔心會否就在這段期間作動沒得’二人世界’,幸得Baby妹妹高抬貴手,也許她也想在我肚內享用完這頓美味的法國午宴才出世吧,否則便要等十多年後,她才有機會進入這間’殿堂級’法國餐廳了。我倆乘坐Gaddi’s的專用電梯進入餐廳,被安排坐在舒適的沙發椅上,侍應見我腹大便便,立刻體貼地送上cushion給我墊背,如果可以有地方讓我抬高日漸腫脹的雙腳,那就更加完美了(好像有點貪心)!餐廳的裝潢十分貴麗典雅,雖然看不到外面的景致,但和煦陽光從窗口傾瀉入內,亦令人感到心矌神怡。我最欣賞這裡寧靜悠閒的氛圍,之前試過其他的法國菜餐廳,不是太多客人,就是有Open Kitchen嘈吵不休;但今天就只有兩三檯客人,大家各自在一角靜靜地聊天,感覺特別輕鬆愉快。打開餐牌,除有三道菜的Set Lunch之外,還有’Gaddi’s Naturally PeninsulaLunch’,菜式標榜新鮮清爽的味道,而且採用可持續發展的材料,似乎非常適合我現在敏感的腸胃,再者當我見到主菜有我最喜愛的鵪鶉時,已不作他想必選這款套餐。先來的有兩款餐飲,

先來的有兩款餐飲, Set Lunch可選一杯紅酒,白酒或Rosé;非常喜愛Rosé可愛嬌艷的粉紅色,味道亦十分易入口,帶淡淡清新的果香,只可惜我只能淺嚐一口;至於’Gaddi’s Naturally Peninsula
Lunch’配的是’Peninsula Green’(五青汁),內有苦瓜,青蘋果,西芹,青瓜,蜜糖,青檸汁再加薄荷葉,確實是極之天然+健康,每口都是澎湃的澀澀的蔬菜味,味道實在是不太討好,不過相信飲完之後,我的胎毒應該可以清理得七七八八。
隨後而來的是四款麵包,配圓形的鹽味牛油和方形的無鹽牛油,幼滑的鹽味牛油配什麼同吃都十分美味
;我最喜愛的便是鬆脆酥軟的牛角包,內裡加入了惹味可口的洋蔥和煙肉,實在令人吃不停口;其次是長條形的橄欖包,口感細緻綿軟,味道咸咸香香,亦十分吸引; Mini Baguette外脆內軟,帶濃濃的麵粉香氣也不錯;至於圓形的Sourdough,確實不太欣賞它酸酸怪怪的味道,而且質感實在是太硬了!!!把它處理完後感覺牙較都有少酸軟。
吃過麵包後都已飽了一半(因為太美味了忍不住再添食),跟著而來的是三道前菜;’Prawn salad with avocado and cocktail sauce’(大蝦沙律配牛油果醬汁),大蝦十分新鮮爽甜,不過牛油果的味道不夠突出;另外’Mushroom soup
with raw mushroom and chive salad’(蘑菇湯配香蔥沙律)也是味道淡淡的,非常配合’清新自然’這個主題;我就較為喜歡’Thick fish soup with lobster dumpling’(香濃魚湯配龍蝦湯糰),每一口都是濃郁的海鮮甜味,軟糯的麵糰內,亦包含了粒粒爽脆鮮甜的龍蝦肉,再加上清爽的香蔥絲,實在是意想不到的美味。
主菜有我最期待的’Pan fried Dombes
quail, celeric risotto and quail jus’(香煎鵪鶉伴西芹粒鵪鶉汁),果然沒有令我失望,鵪鶉煎得皮脆內軟,肉質亦鮮嫩多汁,伴底的西芹和紅菜頭粒酸酸甜甜的十分開胃,放在面頭那塊煙肉脆片,更是畫龍點睛之作;美中不足的是,為何有兩塊胸肉,卻只有一塊脾肉呢?好想吃多一塊美味又充滿彈性的脾肉呀!
另一道主菜’Roasted rabbit leg
with rosemary, polenta and meat jus with garlic’(烤兔脾肉配香草玉米糰子肉汁伴蒜頭),相對於鵪鶉是失色了一點,兔肉的味道和口感其實和雞胸肉非常類似,但肉質就較為嫩滑,反而配菜方面有驚喜,羅馬生菜鮮甜爽脆到不得了,烤過的完粒蒜頭亦惹味可口,帶軟綿綿的質感在口腔內慢慢融化,實在使人回味。
套餐的甜品亦精彩非常,款款都十分吸引;’Citrus fruit salad with
yoghurt curd and meringue, yuzu sorbert’,新鮮清甜的柚子沙律,配上健康的乳酪,以及甜美香脆的蛋白酥餅,和清爽的柚子雪葩,七彩繽紛的食材擺設得如一幅畫般,令人賞心悅目;伴隨的鮮果雜莓,柚子汁,棉花糖和薰衣草朱古力也十分討好; 另外’Chocolate gateau with
poached pears and caramel sauce, milk ice cream’,香濃幼滑的朱古力蛋糕,伴著軟腴香甜的焦糖李子,也確實是絕配。
最後還有令人眼花瞭亂的Petite Fours,有熱情果小蛋糕,芒果橽以及紅莓朱古力,每款都各有特色,再襯托甜美香濃的熱朱古力,以及幼滑的牛奶忌廉,實在是圓滿又甜蜜蜜的一餐。
2015-11-23
纪念日
2015-10-19 7479 浏览
Gaddi's, always a nice and romantic place to spend time with your love one.Thanks hubby to arrange this wonderful birthday lunch  This little cute dish was light and good.Foie Gras is my all time favourite, and this was full of flavour.Had steak for main course, it was just at the right medium rare, but the photo was a bit blur therefore I am skipping this The chocolatd dessert was rich and it was filling, was already super full after the steak.They have put the b day message on the petits four

They have put the b day message on the petits fours, simple and elegant.

It was a very satisfying meal except the latte wasn't good.  So we went to another place for coffee after
2015-07-13
2015-08-28 7934 浏览
半島除了是一所酒店,還盛載了殖民地歷史,代表老牌英國人的生活態度和美學觀。曾與好友山長水遠去同系的淺水灣酒店afternoon tea,那種悠閒的步調、開闊的空間、不慍不火的待客之道,總叫人難忘。轉眼又到吃生日飯的時候了,做了一輪功課,原想去銅鑼灣的小型酒店餐廳吃海鮮,想不到周末限時兩小時交枱,又不是自助餐,那不像去酒店用膳吧。然後想起半島的美好回憶,那就去吉地士重溫美好的舊時光吧。先上網訂好星期日午餐的位置,用餐前一天再有專人確認訂位,並叮嚀不能穿運動服、周日來車太多最好不要駕車(噢)、兩人中不要有三歲以下小朋友(吓?)。好了,我會乖。當天早上早起梳洗化妝一番,特別找出oxford shoes來穿,又換個像樣的手袋。看著鏡中的自己,也不知是造作還是尊重場合,逗自己開心倒是真的。路癡的我從酒店正門進内,上露台餐廳晃了一圈,再問侍應才懂得路往搭專用電梯。小小的餐廳門廳隔開四周的繁囂,電梯内舊式的按鈕像時光倒流,連電梯的速度也緩緩地,同樣時間在新商廈已經可以登上20層了。侍應迎上把我帶往角落的二人桌,掀開桌子讓我與好友並排坐好,隨即奉上麵包選擇。我選了香草包和sour dough bun,

路癡的我從酒店正門進内,上露台餐廳晃了一圈,再問侍應才懂得路往搭專用電梯。小小的餐廳門廳隔開四周的繁囂,電梯内舊式的按鈕像時光倒流,連電梯的速度也緩緩地,同樣時間在新商廈已經可以登上20層了。侍應迎上把我帶往角落的二人桌,掀開桌子讓我與好友並排坐好,隨即奉上麵包選擇。我選了香草包和sour dough bun,透著涼意的雲石架上有帶鹽與無鹽兩款牛油拌著吃。餐廳裏四面高台有高低兩層華美餐桌,三角鋼琴靜處一角,最矚目當然是中央的大水晶燈,配上中式圖案的地氈,就是獨特的中西合璧風格。
Marinated salmon with herbs, leeks with dressing, whipped cream and salmon roe
看看餐牌,周末午餐頭盤、主菜與甜品都是二選一,還可另點無限添飲的雞尾酒、香檳或汽酒等,而且,沒有中文,久違了。點餐後侍應奉送小點,耐心地解釋内容,有鵝肝酥條、巴馬火腿芝士卷和芝士蝴蝶酥,還有一款開胃菜忘了是甚麽。我的頭盤選了忌廉汁伴三文魚及三文魚籽,美輪美奐的擺盤像盛夏的湖面,當然要請相機先吃,一點香草勾出三文魚的鮮味,與三文魚籽一起就是先天美味的配搭,胃口更開。然後是鱈魚丸翠玉彩瓜湯,鱈魚丸不像我們的潮州魚蛋著重彈牙,軟軟的透著淡淡的魚鮮味,而暖暖的瓜湯口感清爽,適合夏天時令。
Pan-fried boneless quail with thyme, confit potatoes and seasonal pan-fried mushrooms
主菜是百里香去骨鵪鶉配慢煮馬鈴薯及炒時令雜菇,名字很長,份量少少,只佔去餐碟一半位置,我們師奶仔地訕笑擺盤像少了點甚麽,另一邊應該放沙律或其他配菜吧,還是傳菜時側放倒往一邊去了?法國菜烹調「小動物」自有一套,鵪鶉肉質恰到好處,不失咬口味道鮮美,馬鈴薯看來像帶子。小小的點點地吃,不覺便到了甜品時間,我一見開心果雪糕便決定選軟朱古力撻配士多啤梨醬及雪糕,這款口味的雪糕是我吃gelato時必點的。飲品則選了洋甘菊茶。甜品的賣相是一張富現代感的畫,不過真材實料的雪糕總溶得快,拍照期間已溶化,每吃一口都像吃液態的開心果;濃濃的朱古力外裹香脆撻皮,太滿足了。侍應殷殷用茶隔隔好甘菊茶奉上,比起霸氣的咖啡,喝茶更可細嚐甜點的真味。最後是Petite Four,包括軟心、蜜糖和覆盆子朱古力,軟心的味道最親民,其餘太甜和太酸了。
Souffléd chocolate tart with strawberry marmalade and pistachio ice cream
Petits fours
與好友聊天快樂不知時日過,午餐時段本由12點至兩點半,我們記起要看時間時已經三點半了。餐廳裏一點沒有半點趕人的意思,加分。我們識趣地結帳,鄰桌的老客人也隨我們離開。乘古董電梯返回餐廳門廳拍照一番,從餐廳專屬的門口步出彌敦道,一輪拖喼陣疾馳而過,瞬間返回現實,恍如隔世。當舊標準日漸崩壞但尚未消失,來嚐一遍從小被奉為「高級」的事物,附庸風雅一下吧。
2015-08-16
午餐
生日
  • Pan-fried boneless quail with thyme
  • confit potatoes and seasonal pan-fried mushrooms
2015-07-20 8818 浏览
It's the famous Gaddi's! French romantic dinner in the 1930's. Restaurant itself without a doubt is the most classic restaurant in Hong Kong. Situated inside the Peninsula Hotel, the décor evokes the old Hong Kong and the hotel’s neoclassical architecture. It has an European dinning room with 2 great big crystal chandeliers. Live music at the left of the restaurant! This is the kind of romantic restaurants where people propose! As a matter of fact, the first time I was here, a young man was proposing!

Service is excellent, one you would expect from a 6 star hotel.

To begin with, we have 3 types of butters! Each has it own distinctive taste!
Chicken appetizer was served! Not too special, chicken was on the dry side, but the flavor was light and good!
Chicken Appetitizer
Ordered 4 appetizers in total! First was the salmon tartar with uni! You will need to mix everything in the bowl to bring out the full flavor of this dish. Loved it!
Salmon Tartar with Uni
Mix Salad! Fresh and refreshing with balsamic vinegar.
Mix Salad
Wild salmon with condiments. Gaddi’s seasoned salmon, very light and the wild salmon was very good in texture!
Wild Salmon
Finally, the Foie Gras! Exceptional! Haven't had such a thick piece of foie gras and yet, so perfectly cooked! This is amazing!
Foie Gras
For Entrée, we ordered the Veal Chop and the signature pigeons.
The veal was beautifully presented, but the veal inself was a bit too dry!
Veal Chop
The signatured pigeon was marvelous! It was so tender and you don’t expect it to be a pigeon! Great dressing in combination with the pigeon!
Signature Pigeons
The Chocolate soufflé was magnificent! Not too sweet and yet it melts in your mouth! Combination with the ice cream makes it even better!
Chocolate Soufflé
Great food, great wine, great people.

Overall, I give it a 8.5 out of 10 amongst my award winning restaurant ratings.
2015-07-17
Salmon Tartar with Uni
Mix Salad
Wild Salmon
Foie Gras
Signature Pigeons
Chocolate Soufflé
2015-05-31 9113 浏览
To celebrate for a new year, my friend and I wanted to treat ourselves so we decide to have lunch in Gaddi’s.I tried different consommé in their Lobby and Chesa, and I was never disappointed. This rock fish consommé did not let me down either. This was rich in flavor. I also felt the flavor of the consommé was a little bit strong so I could not taste the lobster flavor.My friend gave me a piece of the salmon and leeks terrine which was also tasty. I kind of liked the texture of semi-cook salmon.
Rock fish consomme with lemongrass, lobster dumplings with zucchini
Medium poached salmon and leeks terrine in fish jelly with dill and red pepper corns
The pan fried scallops was big, sweet and juicy. The pumpkin sauce was good, like a very smooth mashed pumpkin.
Pan fried scallops with pumpkin, lab lettuce and bacon cappuccion
My friend said the lamb stew was tender and savory.
Traditional lamb stew with seasonal vegetables
For the dessert, both were delicious.
Petits fours
2015-02-16
New year time 一家人book 了Gadds吃大餐to celebrate the coming of the New year .第一次來這問歺廰是吃business lunch ,是朋友請客,覺得環境和食物都是一流。今次再來吃dinner ,更是賞心悦目。高高的水晶燈,還間中有樂隊演奏,令人有感覺grand but relaxed .Appetiser 吃了scallop , 很新鮮和juicy , mushroom soup 更是full of favour and creamy , really yummy . Main course 分別點了lamp chop , steak and quail . 每樣食物都做到十分精緻和up to standard .除了跟歺甜品,還特別點了橙酒pancake , really special as the final touch .每人平均千多元,連house wine , 我覺得不貴. Gadd's is always a good choice for me to share the fine experience in
每人平均千多元,連house wine , 我覺得不貴. Gadd's is always a good choice for me to share the fine experience in Hong Kong , always up to standard and will not let me down .
2015-01-01
除夕
2015-04-04 7323 浏览
重陽節天色霧氣重,帶給人納悶的感覺 工作繁忙,最近心情都不太好。這天又來到我最愛的餐廳用膳,心情一下子轉好了 撒花~ 從半島酒店側門入去,在這扇白色門右邊便是Gaddi's的專屬電梯了被安排坐最喜愛的靠窗邊沙發位,餐廳不算大,坐沙發位置基本上是可以望到整間餐廳的枱子。Gaddi's的待應是相對來說比較沒壓迫感的,因此在Gaddi's用膳感到很輕鬆舒適。頭盤是Duck Dumpling配清湯這道菜式味道較淡,印象並不深刻Main Course選了Salmon,三文魚煮得剛好,頗肥美,穩陣的一道菜Side Dish 有Apparatus,頗清甜題外話:本人非常喜歡這Gaddi's的藍色餐具甜品選了Vanilla Cream Champagne Jelly,賣相精緻,Vanilla Cream不太甜,下面的一層薄薄啫喱帶淡淡的香檳味道,是一道優雅的甜品當然不少得Petit Fours和餐茶,例牌要Earl Grey,悠悠閒閒的又過了一個下午
重陽節天色霧氣重,帶給人納悶的感覺
工作繁忙,最近心情都不太好。
這天又來到我最愛的餐廳用膳,心情一下子轉好了
撒花~

頭盤是Duck Dumpling配清湯
這道菜式味道較淡,印象並不深刻
Side Dish 有Apparatus,頗清甜
題外話:本人非常喜歡這Gaddi's的藍色餐具
2015-03-08 7270 浏览
Gaddi's 是我最喜愛的法國餐廳食物雖然不是最出眾的,但是我在Gaddi's吃飯覺得好放鬆,好放鬆。午餐那天我們被安排坐靠窗梳化位,中午時分,柔和的陽光透過優雅的落地窗簾射進來,很少有餐廳讓我想坐上幾小時發發白日夢的。看看每張相的影子,你或許會感受到一點兒餐廳環境比起Caprice,Amber都要柔和恬靜寫意。服務員相較上雖不是頂級專業的,但卻沒有像Amber那兒像被人監視的感覺。個人最喜歡Gaddi's的裝修,高貴,典雅,傳統,餐具也令人賞心悅目
Gaddi's 是我最喜愛的法國餐廳