2023-04-26 53 浏览
一入去坐左陣都無人理 侍應掛住吹水叫左個醬油雞拌麵 難食過西啲雞斬到碎哂 入唔到口個面又唔吸引 加杯soda夠薑收22岩岩開鋪個豬肚雞明明幾好味開左半年都無就搞成咁 無下次啦食能到你爸爸一肚氣朋友叫左個牛舌飯啲牛舌鞋到似湯渣咁好彩我無叫咋 但叫第啲都唔掂唯一好食啲係個5蚊煎蛋囉食到5蚊品質既煎蛋 好好睇睇去到賣單果陣 擺低張單3秒個收銀都仲禁緊電話餐飯90蚊 我去轉個街口30蚊啲雙送飯都可能好食過佢再係咁落去妹妹賣包都做唔住
一入去坐左陣都無人理 侍應掛住吹水

餐飯90蚊 我去轉個街口30蚊啲雙送飯都可能好食過佢
再係咁落去妹妹賣包都做唔住
2023-04-26
2023-04-25 42 浏览
高人氣台式餐廳🥰 餐廳裝潢呈簡約風,環境休閒舒適,氣氛好熱鬧☺️ 店員服務態度很好🤗 食物選擇豐富,主打魯肉飯及牛肉麵,亦有多款台式小食及飲料,食物份量多,質素高😍 中午人流好多,要排隊稍等~💖💖💖食評💖💖💖𝑭𝒐𝒐𝒅🍗一人蜜糖芥未蛋黃醬炸雞 配青咖哩素菜蛋飯丼 ($96)✨份量十足!炸雞好大件,熱辣辣 新鮮出爐,外皮非常香脆,雞肉軟腍,配上芥末醬好惹味😍 青咖喱飯微辣,好大碗 好滿足👍🏻🐟煎封比目魚排拌飛魚子魯肉飯 ($88)✨比目魚好好味!兩塊魚排都好厚身 肉質嫩滑,配上魯肉飯吃一流🤤🤤 好大碗飯,好飽肚好滿足👍🏻 𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌🧆避風塘燒賣 (+$16/5粒)✨香脆炸燒賣,好好味😍 🥦小碗雜菜 (+$15)✨份量絕對不少!大量西蘭花、紅蘿蔔絲、菇、粟米,健康之選👍🏻𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌甘香西柚百香果氣泡茶 (+$25/凍)✨加桃膠 (+$8)推薦!有氣茶清甜解膩,配有豐富蘆薈☺️ 半糖已經好夠甜有時候想喝紅豆烏龍奶茶 (+$18/熱)✨烏龍奶茶味道香甜濃郁👍🏻

💖💖💖食評💖💖💖

𝑭𝒐𝒐𝒅
🍗一人蜜糖芥未蛋黃醬炸雞 配青咖哩素菜蛋飯丼 ($96)✨

🐟煎封比目魚排拌飛魚子魯肉飯 ($88)✨

𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌
🧆避風塘燒賣 (+$16/5粒)✨
香脆炸燒賣,好好味😍

🥦小碗雜菜 (+$15)✨
份量絕對不少!大量西蘭花、紅蘿蔔絲、菇、粟米,健康之選👍🏻

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
甘香西柚百香果氣泡茶 (+$25/凍)✨
加桃膠 (+$8)
推薦!有氣茶清甜解膩,配有豐富蘆薈☺️ 半糖已經好夠甜

有時候想喝紅豆烏龍奶茶 (+$18/熱)✨
烏龍奶茶味道香甜濃郁👍🏻
2023-04-25 45 浏览
見到咁多人讚依間台灣嘢好食,今晚終於嚟試吓。我最想試嘅係佢哋炸雞同滷肉飯,叫咗兩款炸雞,真係好失望,原來兩款炸雞係一樣底味,只係喺炸雞上面加上唔同調味粉或者芝士醬,調味粉仲要上得唔均勻,一啖有味一啖無味。芝士淡口,只係食到炸雞味。而滷肉味都ok、叫做合格,但豬肉太碎口感差,完全冇黏稠感。反而小食幾好,尤其迷你版大腸包小腸,做得唔錯佢嘅嘢食擺盤都好靚。但問我會唔會再幫襯,老實講真係唔會!。

佢嘅嘢食擺盤都好靚。

但問我會唔會再幫襯,老實講真係唔會!

2023-04-20 656 浏览
第一次聽見呢間舖頭嘅名覺得好有趣😌週末同朋友相約喺大埔 就決定試吓呢間嘅台灣菜🙋🏻‍♀️🔸皇牌椒鹽雞腿排魯肉丼飯 HKD62上枱時雞腿排鋪滿成碗飯 份量十足!雞腿排半煎炸 入口香脆惹味 肉質食落嫩滑帶點肉汁 👍🏻🔹鹽燒牛舌2串 HKD26平均$13就可以食到掌心咁大塊嘅牛舌👅食肉獸追加之選🐄🔸一人份經典鹽酥味炸雞與古早味哥哥魯肉飯 HKD88本身以為係魯肉飯上面加炸雞點知店員上完魯肉飯之後話炸雞另上 唔小心俾呢個份量嚇親咗😳魯肉飯配上半隻溏心蛋 🥚魯肉偏瘦 醬汁咸度適中 撈飯一流😌炸雞新鮮炸起熱辣辣 兩件有骨 兩件雞柳 啱晒一家大小🙋🏻‍♀️🔹芝士肉鬆蛋餅 HKD26蛋餅塞滿肉鬆 非常滿足🙂🔸燒仙草奶茶鐵觀音 HKD18仙草分量十足 奶茶偏多奶 但仍然都飲唔到鐵觀音嘅茶香🔹荔枝白桃氣泡茶 HKD22氣泡茶有果香味 清新之選🌿🔸混一色綜合手工芋圓 HKD44綜合哂所有我想食嘅食材包括珍珠 紅豆 愛玉 芋圓 簡直有一種去咗台灣嘅感覺🥹🔹芒芒甘露芋圓豆花 HKD46滑捋捋嘅豆腐花配埋鮮甜嘅芒果汁🥭仲有西米同芋圓 感覺有啲楊枝甘露💰人均消費約$170/位🚩哥哥添飯•妹妹泡茶 大埔里6號寶豐樓地舖
第一次聽見呢間舖頭嘅名覺得好有趣😌
週末同朋友相約喺大埔
就決定試吓呢間嘅台灣菜🙋🏻‍♀️

🔸皇牌椒鹽雞腿排魯肉丼飯 HKD62
上枱時雞腿排鋪滿成碗飯 份量十足!
雞腿排半煎炸 入口香脆惹味

💰人均消費約$170/位

🚩哥哥添飯•妹妹泡茶
大埔里6號寶豐樓地舖
午餐
𝐼𝐺@62.𝑙𝑜𝑦𝑎 ❣︎ 哥哥添飯終於開到黎大埔喇🥰🥰🥰估唔到啲野食同觀塘有啲唔同呢到主打滷肉飯·炸雞·牛肉麵裝修以橙白色為主色次次Lunch time經過都係滿座🫣♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.5/5 🐓皇牌椒鹽雞腿排魯肉飯 $ 95·加夜市小香腸1條 $ 15雞腿排皮微焦微脆肉質飽滿而嫩滑魯肉啲肉粒都算幾大粒用黎撈飯一流👍🏻👍🏻🐖雙層吉列漢堡芝士煎蛋魯肉飯$ 132·加芝士肉鬆蛋餅 $ 26大大碗·啲餸堆滿高過個碗🫣高到好驚佢跌🤣🤣隻蛋係流心😋😋😋見到啲蛋漿流落黎已經流哂口水漢堡炸到外皮焦脆肉質軟腍極厚漢堡每一口都好滿足😋🧋靚靚桃膠烏龍奶茶$ 22 & 老細萬歲黑糖珍珠奶茶 $ 18可以揀番甜度同冰度啲茶幾香濃以外賣杯裝上方便飲唔哂可以拎走😋👍🏻味道正正常常🍧芒芒甘露芋圓豆花配 $ 46有啲驚喜🤩唔算好甜值得一試❤
𝐼𝐺@62.𝑙𝑜𝑦𝑎

味道正正常常

🍧芒芒甘露芋圓豆花配 $ 46
有啲驚喜🤩唔算好甜
值得一試❤
<<巨無霸份量台式滷肉飯🍚>>觀塘總店已經出咗名,有日平日lunch經過想試大埔分店,但超級多人就放棄咗!今晚見早人少少終於可以一試。.雖然快餐店的格局但點解咁多人幫襯?原來CP 值勁高❗️每樣食物份量都好多又好食,真係每樣都值得推介✨由小食,正餐包到你飯後甜品❗️.🟥雙層吉列漢堡芝士煎蛋滷肉飯🍛 $84 🟧聽個名 睇個樣 都夠震撼‼️兩塊厚厚的吉列豬肉漢堡,外皮夠鬆脆,保持到肉汁。而魯肉飯甜甜的,帶五香味連半溶芝士及半熟煎蛋一齊食超滿足,撈飯一流!不過漢堡食一塊都已經漏漏地,建議2人開心share .🟨 胡椒豬肚雞湯泡飯 $59🟩好奇點解台食店有呢道餸,不過出奇地好味🤣湯底夠胡椒卻唔嗆口,可以暖胃,配上酸菜好滋味。而豬肚乾淨夠稔身,雞件都非常嫩滑,胡椒湯亦無搶走雞鮮甜味。白飯索盡湯底精華,正👍.🟦追加:芝士肉鬆蛋餅 $26🟪蛋餅外皮脆香又夠煙韌,配上滿滿肉鬆及半溶芝士,但一點都唔膩,自己食半碟係easy job!.⬛飲品 ⬜✨老細萬歲黑糖珍珠奶茶 跟餐 $18茶味夠香濃,珍珠自帶黑糖香而不是重糖水味,所以少甜都夠可以balance 番。喜歡珍珠稔得黎夠Q
<<巨無霸份量台式滷肉飯🍚>>
🟥雙層吉列漢堡芝士煎蛋滷肉飯🍛 $84 🟧
聽個名 睇個樣 都夠震撼‼️
🟨 胡椒豬肚雞湯泡飯 $59🟩
好奇點解台食店有呢道餸,不過出奇地好味🤣
🟦追加:芝士肉鬆蛋餅 $26🟪
⬛飲品 ⬜
✨老細萬歲黑糖珍珠奶茶 跟餐 $18
茶味夠香濃,珍珠自帶黑糖香而不是重糖水味,所以少甜都夠可以balance 番。喜歡珍珠稔得黎夠Q 彈,唔會過爛或硬

✨ 巨峰波子蘆薈梳打 跟餐 $25
估唔到幾好飲🤣唔過甜又有蘆薈粒,消暑又消滯
🤰唔飲得鐵觀音😮‍💨下次要再試下其他飲品
仲有芋圓都要試~~
  • 胡椒豬肚雞湯飯
今天下午經過大埔大明里,見到這家叫"哥哥添飯.妹妹泡茶"的台式餐廳, 之前在觀塘做嘢嘅時候其實都見過這家餐廳, 並留意到這個有趣的店名,今天發現大埔這家分店,決定試一下,餐廳環境舒適,光潔明亮,座位寬敞唔會有擠迫的感覺,店員服務員亦友善殷勤。餐廳提供多種不同種類的食物供客人選擇,包括魯肉飯,炸雞, 青咖喱,牛肉麵, 泡飯,各款臺式小食,臺式飲品及甜品等,亦有推出一些期間限定食品, 今期是胡椒豬肚雞及脆皮燒雞,相信每位客人總可以找到自己喜歡的。原粒胡椒豬肚雞湯泡飯,一款大埔店期間限定的食品, 胡椒湯味道十分之鮮甜, 唔會有太辣的情況, 十分易入口。豬肚煮到夠曬腍身入味,加入的咸酸菜唔會太咸,咬落反而覺得非常清甜好味,令到整體口味加分不少。招牌牛腱肉牛筋麵,好濃的湯底,充滿著滿滿的牛肉香味, 牛健肉煮得夠曬腍夠曬入味,咬落去裏面感到充滿大量的骨膠原,午筋亦都煮到火候十足夠曬腍身, 麵質爽口彈牙有咬口,再配合蟲草花,半隻溏心蛋及榨菜,配合一起食用令口感更加豐富。西柚百香果氣泡茶,酸酸甜甜,十分醒胃,裏面更加上西柚肉和愛玉,口感豐富, 而且夠曬大杯, 解渴一流。青蘋果白桃氣泡茶, 相比百香果茶

青蘋果白桃氣泡茶, 相比百香果茶,這一款冇咁酸,甜味比較突出, 適合一點不喜歡太酸味的人, 亦加入了愛玉, 口味清甜解渴。

大三元紅豆椰汁芋圓, 除了人工芋圓外,更有黃色的地瓜圓, 紫色的紫薯圓及紅豆,配合香濃幼滑的椰汁, 上桌已覺得五彩繽紛夠搶眼,令人食慾大增, 各式芋圓口感Q 彈, 紅豆煮得夠腍, 椰汁夠香, 為這一餐添將一個完美的句號。
2023-04-11
  • 大三元紅豆椰汁芋圓
  • 招牌牛腱肉牛筋麵
2023-04-09 57 浏览
我最近在放假前夕和同事一起叫了這家台式食店的外賣,試了他們的台式便當套餐。整體而言,我的食評是極為滿意的。首先,他們的菜單選擇眾多,但相對來說價格較高。我們點了蒜香台灣小香腸魯肉飯和鹽燒厚牛舌魯肉飯,便當餐內還免費附上是日特飲。另外,我們還點了一份1人炸雞餐,裡面有經典鹽酥炸雞和古早味哥哥魯肉飯丼,再加上$18可享珍珠奶茶。取餐時已聞到很香的炸雞味,讓人垂涎欲滴。最驚訝的是,這些便當的份量都非常足。1人炸雞餐的份量絕對夠兩位女同事分享。而且,他們的便當包裝精美、用心,食物送到時都還是熱的。魯肉飯調味很好,肉也不會太肥,非常符合我們的口味。此外,他們的茶也調得很好。我選擇了燒仙草奶茶鐵觀音(微糖、少冰),茶香十足,非常清新。同事們稱讚免費的是日特飲好飲。雖然價格較高,但我們都認為這家店的菜品非常值得再次品嚐。下次我還想試試他們的其他菜品。期待他們繼續用心製作美食。總體來說,我對這次的用餐體驗非常滿意。

一人炸雞餐系列-2

一人炸雞餐系列-2
鹽燒厚牛舌魯肉飯
一人炸雞餐系列-1
蒜香台灣夜市小香腸魯肉飯
哥哥添飯 妹妹泡茶 純粹因為比呢個名吸引左去試😆雙層吉列漢堡芝士煎蛋魯肉丼飯 $84餐牌見到 諗都冇諗就order左🥰 賣相吸引 而且一碗飯有哂邪惡既元素 吉列漢堡扒超厚 啲肉汁咇哂出嚟 仲有芝士夾係兩塊漢堡扒中間 更邪惡🧀 再加埋流心煎蛋同埋魯肉 每一啖飯就夠哂味 超飽肚🍛 青瓜絲同埋醃蘿蔔減低油膩感~招牌牛腱肉牛筋麵 $82湯底好濃牛肉味 麵質煙韌彈牙 牛腱肉大塊 肉質軟腍又入味 牛筋口感軟滑 而且配上唔小蟲草花同榨菜 層次更豐富🍜避風塘燒賣 (追加)$16第一次食避風塘燒賣 估唔到尼個配搭意外地夾 燒賣外脆內軟 加上避風塘風味 更加惹味酥炸花枝丸 (追加)$18花枝丸炸到酥脆金黃 食落好彈牙同香口 海鮮味濃混一式綜合手工芋圓 $44揀咗黑糖薑汁底 混一式咩都有啲滿足哂我😋 最中意芋圓 地瓜圓 紫薯圓 夠哂煙韌 食埋個甜品夠哂滿足呢餐好滿足 食完都捧住個肚皮走🤰🏻😂哥哥添飯•妹妹泡茶 📍大埔大明里6號寶豐樓地舖
哥哥添飯 妹妹泡茶 純粹因為比呢個名吸引左去試😆

呢餐好滿足 食完都捧住個肚皮走🤰🏻😂

哥哥添飯•妹妹泡茶
📍大埔大明里6號寶豐樓地舖
2023-04-07 49 浏览
💁‍♀️💁‍♂️ 4/4/2023(Tue), Dinner🍽最近,大埔墟開咗間橙色門面既台式餐廳,裝修光猛舒服,橙色既主調俾人好sharp既感覺。正好為食妙妙同A先生今晚想食台灣野,一於去試試新餐廳哥哥添飯•妹妹泡茶,繼續去試勻大埔美食先😋😋😋。而今晚我地order咗:🔆 麻辣牛腱肉牛筋麵🍜($82)湯底色澤深沉,入口牛骨味濃而順喉,我地選擇咗麻辣更添一份刺激感。麻辣既程度輕微,算係一般人都接受到既麻辣度。配料有三大件厚切既牛腱肉、兩大件牛筋、半隻溏心蛋🥚、酸菜、蟲草花,份量十足。牛腱肉炆得夠淋而又入味,但又唔會過分地淋到筷子🥢都夾唔到,用牙輕輕一咬就可以咬開,肉質帶膠質而不黐牙;牛筋同樣地炆得入味,淋滑而唔會夾唔起;溏心蛋🥚入味;酸菜係正宗台式牛肉麵既重要配菜之一,外面唔係間間都有提供,拌勻入湯底之後加添一陣酸味,令味道多一個層次。🔆 養生花雕醉雞乾拌麵🐔🍜($59)醉雞🐔好入味,即使係厚肉既部位都入到味,花雕味香再加上當歸等既藥材味,再帶少少甜味,入口嫩滑。呢個菜式同樣跟半隻溏心蛋🥚,蛋白滑得來又入味。乾拌麵🍜沒有預先調味,正好將醉雞汁倒入去,拌勻麵條來吃,麵條掛着醉雞汁既香甜味道,

而今晚我地order咗:

🔆 麻辣牛腱肉牛筋麵🍜($82)

🔆 養生花雕醉雞乾拌麵🐔🍜($59)

乾拌麵🍜沒有預先調味,正好將醉雞汁倒入去,拌勻麵條來吃,麵條掛着醉雞汁既香甜味道,就咁已經好好食。

🔆 甘香西柚百香果氣泡茶(跟餐+$25)

大大杯既台式飲品,材料都同樣十足,有柚子肉、椰果、橙🍊同青檸,百香果味同西柚味都好配合,甜度剛好,飲落清新解膩。

🔆 有時候想喝紅豆🫘烏龍奶茶(跟餐+$18)

對放紅豆🫘控A先生嚟講,都唔係“有時候”想喝,係總之見到有紅豆🫘既食物/飲品就想食想飲。同樣都係大大杯,飲落有醇厚既烏龍茶味,配合香甜軟糯既紅豆🫘,即使咁大杯都好快飲晒。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
👉🏻 味道夠台式,見到格離枱叫左個魯肉丼飯,大大碗好似都好好食咁🤤🤤🤤,下次再黎試下先得😋😋😋
A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 餐廳附近有幾個錶位場🅿️,錶位數量都唔少,等一陣通常都好快有位
👉🏻 就算唔揸車🚗,搭港鐵由大埔墟站行過嚟都係10分鐘左右;出面廣福道有大量巴士、小巴去全港各區
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-04-04
2023-04-04 282 浏览
大明里呢頭一向多野食今晚就同朋友想食台灣野見到呢間個名咁特別,一於試下Menu好多唔同既種類選擇想食牛豬雞魚都有,夠晒多元化招牌牛腱肉牛筋麵一共有三大塊厚身牛腱肉 3大舊超淋牛筋個湯唔洗我講 睇下隻色就知好濃 但濃得黎又冇太咸 味道剛剛好,一啖湯一啖麵好正麵質好煙靭 而且份量好多岩晒我呢啲大胃王 經典鹽酥味炸雞配自由丼🍱炸雞新鮮即時製作 需要 10-15mins自由丼仲有5個可以揀🍟芝士醬薯條丼碗🍚秘製醬油爆蛋飯🍚古早味哥哥滷肉飯🍚青咖喱素菜蛋飯🍚清新雜菜丼碗今次朋友揀左古早味哥哥滷肉飯, 滷肉好有台灣既味道,肥瘦適中勁好送飯飯上面仲配左半隻糖心蛋🥚炸雞咬落勁juicy,調味亦剛好因為真係即炸,所以真係要小心熱呀❗️飲品 🧋真係好多選擇,花多眼亂而我地就揀左青蘋果白桃汽泡茶同埋無糖妹妹皇牌鐵觀音純茶汽泡茶可以選擇埋甜度同冰底青蘋果同白桃好夾👍同埋見到好多人都推介呢度既鐵觀音,茶底真係好香濃, 大推!
大明里呢頭一向多野食
今晚就同朋友想食台灣野
見到呢間個名咁特別,一於試下

Menu好多唔同既種類選擇
想食牛豬雞魚都有,夠晒多元化

招牌牛腱肉牛筋麵
一共有三大塊厚身牛腱肉 3大舊超淋牛筋
個湯唔洗我講
睇下隻色就知好濃
但濃得黎又冇太咸
味道剛剛好,一啖湯一啖麵好正
麵質好煙靭

🍚秘製醬油爆蛋飯
🍚古早味哥哥滷肉飯
🍚青咖喱素菜蛋飯
🍚清新雜菜丼碗
今次朋友揀左古早味哥哥滷肉飯,
滷肉好有台灣既味道,肥瘦適中
勁好送飯
飯上面仲配左半隻糖心蛋🥚
炸雞咬落勁juicy,調味亦剛好
因為真係即炸,所以真係要小心熱呀❗️

飲品 🧋
真係好多選擇,花多眼亂
而我地就揀左
青蘋果白桃汽泡茶同埋
無糖妹妹皇牌鐵觀音純茶
汽泡茶可以選擇埋甜度同冰底
青蘋果同白桃好夾👍
同埋見到好多人都推介呢度既鐵觀音,
茶底真係好香濃, 大推!

• 招牌牛腱肉牛筋麵
一直係觀塘分店既fans見到佢開咗大埔分店即刻都要過嚟試一試同觀塘餐牌相比有啲改變比較偏重丼飯當然如果唔夠都有好多飲品同小食選擇雙層吉列漢堡芝士煎蛋滷肉丼飯巨無霸嘅份量望落去真係好壯觀兩嚿漢堡一啲都冇偷工減料超級厚同充滿肉汁中間嘅芝士非常邪惡上面嘅流心蛋配滷肉飯每一啖都係精華蜜糖芥末蛋黃醬炸雞+秘製醬油爆蛋飯呢一個炸雞嘅份量都好多每一件都好大嚿蜜糖芥末嘅味道合格好容易就食晒一個餐追加小食芝士肉鬆蛋餅呢個極力推介都係$26件但係蛋餅嘅份量一啲都唔少入面嘅肉鬆同埋芝士食落去好舒服 仲有啲脆口嘅感覺避風塘燒賣佢唔止係五件炸燒賣仲有一啲避風塘嘅炒粉食落去鹹鹹辣辣超級好味同推薦重碳焙桂香烏龍奶茶老細萬歲黑糖珍珠奶茶比平時嘅套餐要加少少錢但係份量係出面手搖店嘅份量大大杯個人比較鍾意桂香烏龍清香得來又唔會太肥膩非常出色嘅台灣菜
一直係觀塘分店既fans

個人比較鍾意桂香烏龍
清香得來又唔會太肥膩

非常出色嘅台灣菜
2023-04-02 61 浏览
有一日經過大埔,見到開咗一間新嘅台灣嘢因為之前喺火炭返工嘅關係,試過佢做外賣嘅分店,感覺幾好食同幾抵食,咁我就入去試吓呢一間嘅堂食。入到去嗌咗一個花雕雞湯麵,一個巨無霸厚豬扒滷肉飯,跟一個熱檸茶同青檸梳打。滷肉飯黎到賣相幾好,但同事有啲多餘知我要分開切比隻空碟我,咁不如分開上或者幫我切埋。味道比我預期之中嘅差,不論係豬扒定係滷肉都比唔上之前食開嘅分店。豬扒唔到厚,醬汁唔夠夾。仲有佢既醃蘿蔔完全唔夠入味。仲有佢隻蛋仲有啲蛋殼留喺上邊滷肉散修修,完全唔似平時食開嘅滷肉飯唯一我覺得比較好嘅就係佢嘅飯軟硬適中到花雕雞湯麵花雕聞落去幾香,而佢嘅湯麵係用牛肉麵嗰啲湯底做湯底食落去麵質正常同普通食牛肉麵冇乜分別而花雕雞嘅香味,只係去到去浸皮,繼續完全冇花雕味可能新開嘅關係,佢哋嘅飲品都係咁樣上唯一好嘅地方,只係佢哋嘅飯底,同佢加$3就有得飲青檸梳打希望佢日後會改善
有一日經過大埔,見到開咗一間新嘅台灣嘢

滷肉飯黎到賣相幾好,但同事有啲多餘
原豬扒滷肉飯

知我要分開切比隻空碟我,咁不如分開上或者幫我切埋。
豬扒唔到厚,醬汁唔夠夾。
仲有佢既醃蘿蔔完全唔夠入味。
仲有佢隻蛋仲有啲蛋殼留喺上邊

滷肉散修修,完全唔似平時食開嘅滷肉飯
唯一我覺得比較好嘅就係佢嘅飯軟硬適中
到花雕雞湯麵
花雕雞湯麵

花雕聞落去幾香,而佢嘅湯麵係用牛肉麵嗰啲湯底做湯底
食落去麵質正常同普通食牛肉麵冇乜分別
而花雕雞嘅香味,只係去到去浸皮,繼續完全冇花雕味
可能新開嘅關係,佢哋嘅飲品都係咁樣上

唯一好嘅地方,只係佢哋嘅飯底,同佢加$3就有得飲青檸梳打
希望佢日後會改善
2023-04-01
2023-04-02 28 浏览
之前已經聽過呢間餐廳,由於個名好特別,一早已經想試,今日去開大埔,竟然發現開咗分店,就一於入去食個午餐啦。經典鹽酥味炸雞 :炸雞可以揀一款丼碗,我地揀咗清新雜菜丼碗。鹽酥炸雞一份有四件,外皮炸得酥脆,雞肉依然嫩滑多汁,鹹香味十足;雜菜丼碗有西蘭花、椰菜花、雜菇等等,食完油膩嘅炸雞,食返d青菜感覺份外清新。雙層吉列漢堡芝士煎蛋魯肉飯 :兩塊厚厚嘅漢堡夾住熱溶芝士,上面鋪上靚靚嘅煎蛋,賣相相當吸引,吉列漢堡外脆內軟,食落滿口肉汁,豬肉漢堡混入洋蔥更為香口,魯肉飯油香味十足,非常好味。花枝丸酥 :花枝丸酥炸得好香口,食落好彈牙,味道微鹹好開胃。大腸包小腸 :糯米包住台灣腸,再加上滷肉,糯米吸收咗香腸及滷肉嘅油香,煙煙韌韌好惹味。有時候想喝紅豆烏龍奶茶 :烏龍奶茶幼滑,茶味香濃,配上紅豆味道唔太甜。無糖碳焙烏龍純茶王 :烏龍茶經碳焙後味道更香更純,消除油膩感一流,熱熱嘅茶令身體更暖和。

經典鹽酥味炸雞 :

雙層吉列漢堡芝士煎蛋魯肉飯 :

花枝丸酥 :
花枝丸酥炸得好香口,食落好彈牙,味道微鹹好開胃。

大腸包小腸 :

有時候想喝紅豆烏龍奶茶 :
烏龍奶茶幼滑,茶味香濃,配上紅豆味道唔太甜。

無糖碳焙烏龍純茶王 :
2023-04-01
2023-03-28 36 浏览
特級牛三寶麵·牛腱肉·牛筋·牛舌🍜超級豐富🤩有齊平時食開嘅野,樣樣都炆得好林,份量又多,重點湯底好濃好好味🤤麵條比較粗,吸晒d湯好正,值得推介👍🏻滷豬腿拌芥辣汁魯肉飯🍚豬腿皮好正🤩好多骨膠原,好大件小小鹹鹹地好惹味,魯肉個汁好好味,撈飯簡直一流。芝士肉鬆蛋餅🧀餡料好多芝士溶溶地肉鬆脆脆地,加埋一齊好夾好正。鹽燒牛舌🥢大大塊又爽口。老細萬歲黑糖珍珠奶茶🧋茶味好濃,珍珠又多又彈牙。巨峰波子蘆薈梳打🥤蘆薈好有咬口,巨峰小小甜,好好飲呀⋯⋯
特級牛三寶麵·牛腱肉·牛筋·牛舌🍜

滷豬腿拌芥辣汁魯肉飯🍚

芝士肉鬆蛋餅🧀
餡料好多芝士溶溶地肉鬆脆脆地,加埋一齊好夾好正。

鹽燒牛舌🥢
大大塊又爽口。

老細萬歲黑糖珍珠奶茶🧋
茶味好濃,珍珠又多又彈牙。

巨峰波子蘆薈梳打🥤
蘆薈好有咬口,巨峰小小甜,好好飲呀⋯⋯