2018-10-18 927 浏览
趁今日放假,又同老婆喺apps 揾好嘢食。揾到間有五折食鐵板燒,上openrice 睇吓食評,見到好評如潮,一於去馬。嘉門正坐落於老銅黃金地段嘅V-Point, 地點唔難揾,仲要係幾乎上到頂樓嘅樓層,一出升降機,果種氣派,撲鼻而黎,Reception 笑容親切,態度友善,我同佢講,已經訂枱,佢望一望我手機個訂位圖片,就即時安排入座,一入到去,第一時間係覺得好靚,前面係全個海景盡收眼底,太美麗。坐低揀嘢食,見menu有午市商務套餐,都算多嘢食,同老婆一人揀一個餐,我食豬佢食牛,另外再加左三件廚師發辦壽司。好快就上第一度菜沙律,酸汁配沙律菜,幾清新。再黎係茶碗蒸,好幼滑,好似食豆腐花咁。跟住係每人三件壽司,呢三粒係另加錢,原價108。分別有秋鮭,大池魚同埋甜蝦,三款都尚算可以。再黎係菊花煙燻北海道帆立貝,個名好似好勁,但真係食唔到有煙燻嘅香,而帆立貝係見師傅喺雪櫃攞出黎嘅急凍帆立貝,味道總算可以。我個餐跟嘅係日本珍珠蠔伴雪國舞茸,故名思義,主角一定係珍珠蠔,蠔好食,好夠味,而老婆個餐係跟大蜆清酒煮,呢味菜睇名梗係食蜆喇,但我反而覺得啲清酒好正,而大蜆就並唔係好大,仲只係得幾隻,老婆即時話總
我個餐跟嘅係日本珍珠蠔伴雪國舞茸,故名思義,主角一定係珍珠蠔,蠔好食,好夠味,而老婆個餐係跟大蜆清酒煮,呢味菜睇名梗係食蜆喇,但我反而覺得啲清酒好正,而大蜆就並唔係好大,仲只係得幾隻,老婆即時話總之同我一樣食蠔。
主菜登場,我揀嘅係日本豬肉薄燒卷伴温室野菜,一句講哂好食,唔講甚麼juice咬口,通通唔識分,總之就好味,伴少少海鹽一齊入口,一流。温室野菜只有一樣銀芽,都好好味。而老婆揀嘅主菜係美國牛肉薄燒伴温室野菜,塊牛肉真係好薄,但好好味。
再黎係熱烏冬,老婆就食炒飯,都係好好味。
最後食埋甜品有雪糕🍦
總括黎講,環境靚,侍應有禮貌,食物水準高,夠喇!呢餐午餐真係好滿足。
2018-10-18
用餐优惠
優惠券
  • 日本黑豚肉薄燒卷
2018-10-02 672 浏览
与别不同的teppanyaki,无论安排到食物,摆碟到时间控制,都恰到好處!安排了少许的鱼生和寿司,都非常出色!西班牙红虾,重点是虾头的膏,一边吃一边滴,哈哈哈哈哈哈哈😂?今晚的亮点是菊花熏帆立贝!文字是不能形容的!配上了菊花果冻,清新!M5的牛比例刚刚好,太肥的真的接受不了!一6行人有因为小孩的关系,点了5个套,但加点了脆豬卷和鴨肝.......最后,炒饭也是吃不下的!最后的甜品是绿茶布丁,但忘了拍照!

今晚的亮点是菊花熏帆立贝!文字是不能形容的!
配上了菊花果冻,清新!

M5的牛比例刚刚好,太肥的真的接受不了!

最后的甜品是绿茶布丁,但忘了拍照!
菊花熏帆立贝
鸭肝
M5牛
猪猪卷
菊花熏帆立贝
2018-09-24 513 浏览
一個存著期望的晚上, 約好朋友到嘉門慶祝生日飯局因為上次去食覺得好, 所以就想帶朋友一齊再去品嚐, 奈何得來一個唔開心的經歷竟然一間高尚的餐廳, 會有甘低劣的員工因為這位低劣的員工, 影響了一餐期待的生日飯朋友因為工作遲收工而遲了前來一位狗眼看人低的員工來跟我朋友好不客氣的講「小姐, 你地有限時喎, 要快落單, 如果唔係, 你地無折扣喎」其實若然個員工好好聲氣講, 我地會明白囉, 但佢語氣差勁(我扮唔返)那一刻真係好想起身走人, 但又唔想再搵地方食飯朋友到齊, 叫野食(那狗眼看人低的員工沒有再理我地)講真, 野食唔差, 大家開始因為廚師煮的野食開始投入因為掛住食, 就忘了, 忘了那員工, 忘了影前菜, 飯, 甜品...真係要分享下那好食的菜單煙燻黑毛豬, 煮緊已經覺得好香噴噴啦, 廚師將那肉煮得好嫩滑活燒北寄貝配鰹魚昆布汁, 原本不吃北寄貝的我, 竟然愛上了, 那嫩滑, 那特別的玩火儀式, 吸引了我而帆立貝嘛, 又係..廚具煮緊的時候, 已經有那菊花的香氣發出, 但有點可惜, 有點過火了, 有點燶味+有陣菊花味>.<甜品-綠茶布丁, Um....唔好綠菜的我, 都有吸引
一個存著期望的晚上, 約好朋友到嘉門慶祝生日飯局
竟然一間高尚的餐廳, 會有甘低劣的員工
因為這位低劣的員工, 影響了一餐期待的生日飯
朋友因為工作遲收工而遲了前來
那一刻真係好想起身走人, 但又唔想再搵地方食飯
朋友到齊, 叫野食(那狗眼看人低的員工沒有再理我地)
講真, 野食唔差, 大家開始因為廚師煮的野食開始投入
真係要分享下那好食的菜單
甜品-綠茶布丁, Um....唔好綠菜的我, 都有吸引我食一兩啖
帆立貝
北寄貝
A5和牛 + 煙燻黑毛豬
题外话/补充资料: 總括, 如果係半價, 絕對值得再再再去 但正價又要對住那員工, 就自己再諗啦 我就短時間都唔會再去囉....廢事又被激親啦
2018-09-13
等候时间
120 分钟 (堂食)
帆立貝
北寄貝
A5和牛 + 煙燻黑毛豬
  • 活燒北寄貝配鰹魚昆布汁
2018-09-07 482 浏览
Very nice decoration of the restaurant and good view, booked with discount app and it’s really a good good deal.Food is great and we loved the prawn it is so juicy. Will come back again.
2018-09-03 488 浏览
同事生日決定食好d,於是我地一行六人黎到位於銅鑼灣V Point既嘉門Kamon。一出𨋢係一個暗黑的環境,面前有一座大石,原來上面養左金魚,唔通係風水陣?!再行入去就係餐廳的用膳地方,分開鐵板燒區同一般座位區,窗邊的位置可以將維港景色盡收眼簾呢~因為之前都試過好幾次鐵板燒,發覺叫set的話真係會好飽,所以我地決定散叫,當然鐵板燒必點的龍蝦、和牛、鱈魚、鵝肝就一定唔會錯過!超大的龍蝦非常新鮮,肉質好鮮甜彈呀,龍蝦蚶熬成湯好有鮮味!鵝肝多士雖然好多地方都有得食,但真係百食不厭。如果一定要挑剔的話,和牛略嫌肥的部分太多,食多幾舊就會覺得太肥膩。不過整體而言都非常滿意~好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘
2018-08-09 478 浏览
朋友生日,專登揀左呢間餐廳食個鐵板燒!銅鑼灣v point真係幾多野食,仲要全部都唔差,今次黎到嘉門,餐廳門口已經好有氣派,跟住侍應帶我同朋友去bar枱坐,由於係鐵板燒,所以我覺得坐bar枱比較過癮,不過見到窗口位既見都好靚,28/F高空望住維港夜景,不得不大讚👍🏻下次都可以試下坐,今次點左餐廳最出名既藍龍蝦,睇住廚師熟練既手勢將龍蝦去皮拆件真夠有趣,鐵板燒其中一環就係觀賞廚師既表演,望住食材係你眼前熟果一刻,真係比電話更吸引,廚師再細心分配比各個客人,由於龍蝦有夠新鮮,龍蝦肉吞一口就無晒😆
一坐低就對住呢個落地大玻璃,真係心曠神怡。作為專業既外賣仔阿銀,我緊係唔會放過呢個咁高級既景色。前菜係茶碗蒸,面頭昆布,食落蛋味濃郁同時又有昆布淡雅清爽,蛋滑無皺皮無乜氣孔。等食期間,見到兩塊厚厚的牛每人份量唔多,但午餐黎講都ok既,畢竟食材高級,相信除左去日本會成塊和牛扒食之外,係香港都無乜幾可。講番個牛,牛香濃郁,脂肪交錯均勻,每嚼一口齒頰留香。配埋野菜中和番油脂,成件事個食感好ok 話哂都係午餐,餐廳都怕你唔夠飽,最後整多個和牛炒飯。係和牛肉碎,不過都ok啦,夠飽之餘,飯粒乾爽,吃落有勁。最後整多個紅豆雪糕,奶香豆味濃,質感介於雪糕同雪葩之間。

茶蒸碗

等食期間,見到兩塊厚厚的牛

和牛炒飯、麵鼓湯

話哂都係午餐,餐廳都怕你唔夠飽,最後整多個和牛炒飯。
係和牛肉碎,不過都ok啦,夠飽之餘,飯粒乾爽,吃落有勁。

紅豆雪糕

最後整多個紅豆雪糕,奶香豆味濃,質感介於雪糕同雪葩之間。
2018-05-30
  • 宮崎A5和牛伴野菜
2018-07-21 624 浏览
先總結:有人請客會再去,aa 埋單唔會去,要請客更加唔會去(因為連被請的人都話唔好味...... T^T)。食物質素實在係一般,2 個人 lunch,用 Eaxxxx 訂座,7 折。折扣後埋單 500 幾。服務:有部份侍應似酒樓部長,有少少唔客氣嗰種酒樓部長。相信一般香港人即刻可以聯想到喇。OK 的,因為都有部份侍應算係正常服務。加油。食物:叫咗商務鐵板燒餐同 set lunch。 沙律(1/5):芽菜(唔係好新鮮)、超少量沙律菜、蕃茄仔、好少汁- ve:唔好味,+ ve:蕃茄仔好甜真心,建議餐廳可以唔包呢道菜,唔會太影響用餐體驗蒸蛋、miso soup、鹹菜(3/5)- ve:蒸蛋竟然有少少過熟...... miso soup 同鹹菜(店員係咁叫,鹹菜)正常刺身(4/5):相信係最好味的一碟嘢- ve:無,+ ve:甜蝦幾好銀鱈魚(2.5/5):相對 OK- ve:唔夠熱,特別中間部份......朋友話,可能叫雞扒會好味過銀鱈魚。大家可以想像一下。大蝦(3/5):相對 OK- ve:蝦唔算好新鮮,但柚子汁(典型味道)幾開胃鱸魚(3/5):相對 OK- ve:無,+ ve:無薄燒牛 +

服務:有部份侍應酒樓部長,有少少唔客氣嗰種酒樓部長。相信一般香港人即刻可以聯想到喇。OK 的,因為都有部份侍應算係正常服務。加油。

食物:叫咗商務鐵板燒餐同 set lunch。

- ve:唔好味,+ ve:蕃茄仔好甜

真心,建議餐廳可以唔包呢道菜,唔會太影響用餐體驗

蒸蛋、miso soup、鹹菜(3/5)

刺身(4/5):相信係最好味的一碟嘢
- ve:無,+ ve:甜蝦幾好

銀鱈魚(2.5/5):相對 OK
- ve:唔夠熱,特別中間部份......

朋友話,可能叫雞扒會好味過銀鱈魚。大家可以想像一下。

大蝦(3/5):相對 OK
- ve:蝦唔算好新鮮,但柚子汁(典型味道)幾開胃

鱸魚(3/5):相對 OK
- ve:無,+ ve:無

薄燒牛 + 芽菜(2/5):唔 OK
- ve:叫了 medium,但來的是 well-done。味道係,一塊熟的薄牛肉包蔥,只係好過放題質素少少,令人哭笑不得。伴碟芽菜完全唔香(好難得),好油

和牛炒飯(3/5):一般
- ve:雖然炒得好乾身,賣相都好好,但無味道,和牛的份量大概有 3 粒紅豆

綠茶雪糕(3/5):一般
- ve:裡面好多冰粒
2018-07-21
2018-07-09 564 浏览
好少食鐵板燒做午餐。仲要去銅鑼灣食!如果吾係有同事介绍就真係吾識。叫咗二人餐:一人一隻鮑魚!即場煮!仲要一上枱係生咖,仲旭身旭勢咖!!真係好正!肉厚又彈牙!係熟咗啲…冇留意係鵝定鴨肝呀…總之就係超正!入口即化!好多油。有塊多士都吸吾晒牛肉粒既燒即食。冇得頂呀!咁厚身都仲好嫩滑!太神奇!啲配碟都好特色,要慢慢品嚐!連炸蒜片都香脆而帶甜!炒飯都喺你面前做。有啲牛肉碎一齊炒。好香!粒粒米都好入味,吾痴埋一舊舊!我未食到最後就要走先。吾知仲有咩正野跟個set。個場有裝修,有靚景,有好廚師,非常新鮮嘅食材…係貴咖!但好好味!下次12點去食有個大啲嘅discount。
叫咗二人餐:
一人一隻鮑魚!即場煮!仲要一上枱係生咖,仲旭身旭勢咖!!

真係好正!肉厚又彈牙!係熟咗啲…

牛肉粒既燒即食。

冇得頂呀!咁厚身都仲好嫩滑!太神奇!
啲配碟都好特色,要慢慢品嚐!連炸蒜片都香脆而帶甜!

我未食到最後就要走先。吾知仲有咩正野跟個set。
下次12點去食有個大啲嘅discount。
2018-06-18 453 浏览
今次我們一行三人可以試較多不同的菜式。前菜是日本水菜沙律和茶碗蛋。日本水菜沙律沒有什麼特別,醬汁酸酸的,很開胃。茶碗蛋蒸得算是滑的。上面鋪了一層水藻,比較特別。第一味菜我們分別選了大蝦,凡立貝和鱈魚。大蝦夠大隻而且爽口彈牙,鱈魚很滑而且配以奶油汁很香,凡立貝鮮甜,但比較細隻,下次如果要選擇的話我可能不會選擇帆立貝了。第二味菜我們分別選了珍珠𧐢和鱸魚。起初以為珍珠𧐢很細隻,但原來都幾大隻,而且很嫩。配以舞茸湯非常鮮甜。鱸魚是配以番茄汁的,個人覺得這味鱸魚是整餐裏面最不怎樣的,下次可以不選。主菜我們都選了牛肉薄燒,我們要求五成熟,雖然住得有點兒過熟,但還是很香很好味。最後是和牛炒飯和冷稻庭烏冬。和牛炒飯炒得夠乾身,一粒粒的,很香,雖然沒有幾多粒和牛。冷稻庭烏冬沒什麼特別,冷不夠冷,烏冬也不特別彈牙,下次可以不選。整體來說這是很不錯的一餐,食物好,風景好,服務不錯,服務員每次上菜的時候都會講解每一味菜,非常專業,所有員工都非常有禮貌,除了那一位較高的中年男經理,他一開始便趕急要我們點菜,非常沒有耐性,而且黑口黑面,最後我們還未叫埋單的時候,他已把賬單拿到我們面前,示意要我問離座。我們望望周圍

整體來說這是很不錯的一餐,食物好,風景好,服務不錯,服務員每次上菜的時候都會講解每一味菜,非常專業,所有員工都非常有禮貌,除了那一位較高的中年男經理,他一開始便趕急要我們點菜,非常沒有耐性,而且黑口黑面,最後我們還未叫埋單的時候,他已把賬單拿到我們面前,示意要我問離座。我們望望周圍,還有很多空枱呢,而且也沒有人等位,他這樣的做法感覺比較茶餐廳,完全破壞了這一餐高級鐵板燒的感覺。我認為其他大部份員工很可能都有在高級餐廳工作過的經驗,唯獨是這位經理叔叔,感覺覺得他好像來自一些大眾化的中式酒樓或茶餐廳的感覺,他是這一餐和這間高級日本鐵板燒餐廳的敗筆。

2018-06-17
2018-06-15 5155 浏览
登龍街中間有不少新商場落成,不少餐廳亦陸續進駐,但她竟然成了滄海遺珠。位於V point 28樓的嘉門鐵板燒,一出𨋢門已經感受到那份氣派。這個形式的”魚樂無窮”,相信香港沒有多少餐廳能夠做到。步入餐廳立即被眼前的景色所吸引,沒有不拍照的理由。由白天到黑夜,夏天六時多進來就剛好可以欣賞得到。這裡是 Fine dining 的形式,不會流水作業地出餐,食客能夠在景色襯托下慢慢品嚐每一道菜。而餐廳食物則是日式 fusion菜。來到餐廳,相信非試龍蝦不可,因為這裡有部珍藏 - 龍蝦汁機。龍蝦汁機全人手製造,兩邊的法國藍龍蝦同樣是1:1全人手製成。這個龍蝦汁機全球只有11部,而全亞洲亦只有香港一個地方擁有,可見其珍貴程度,絕對是價值連城,每一部都要上百萬元。看著店員將龍蝦用機壓成龍蝦汁,其實製成的龍蝦汁不多,但就最新鮮,而且無添加,是清純的龍蝦味。而鐵板龍蝦同樣彈牙,配上海膽忌廉汁,能夠提升龍蝦的鮮味,使其味道更突出。北海道帆立貝伴碟製作有心思,將菊花燒過,放入容器中,令食既時候不斷散發菊花餘香。除此之外,還預備了菊花啫喱,先為口腔refresh一下。主角北海道帆立貝有份量,表面香煎過,非常香口
這個形式的”魚樂無窮”,相信香港沒有多少餐廳能夠做到。

而餐廳食物則是日式 fusion菜。
北海道帆立貝
伴碟製作有心思,將菊花燒過,放入容器中,令食既時候不斷散發菊花餘香。除此之外,還預備了菊花啫喱,先為口腔refresh一下。主角北海道帆立貝有份量,表面香煎過,非常香口,咬落去啖啖肉。可以先試試帆立貝的鮮味,或加少許岩鹽令味道更突出。最後可以試試用鮮菊花花瓣配帆立貝一起吃。起初我也懷疑兩者的合拍程度,但菊花的花香與帆立貝的味道確實有驚喜。
香煎鴨肝
鴨肝厚身,散發著香煎的味道。下面配上多士一起吃,鴨肝入口即溶。旁邊的意大利陳醋汁與鴨肝形成強烈對比。最後吃一口日本奇異果refresh一下。
松葉蟹肉蟹飯
松葉蟹肉絕不吝嗇,入口濃厚蟹松葉蟹味。湯飯同樣有著鮮甜蟹味,入口舒服,香腍口感。
抹茶布丁
自家製抹茶布丁,有淡淡的抹茶香,口感嫩滑,上面有金箔點綴,更見豪華。
餐廳雖然價錢略高,但在這個環境下,享受食物和服務,仍是值得推介。

只怪自己走漏眼,現在才發現,真是滄海遺珠。
2018-05-27
2018-05-30 434 浏览
今天是我和老公的結婚三周年紀念日,亦即是皮革婚,兩個人婚後相處整整三年,縱然偶有吵架,但感情依然很好,實在要靠兩個人互相維繫。 在這個特別的日子𥚃,希望和老公吃點特別的食物,千挑萬選揀了這間嘉門鐵板燒,希望給大家一個難忘的回憶。 嘉門鐵板燒座落在V point,可能宣傳不足,不是太多人知道有這個地方。 店內門口有個小水池,內裏養著一些可愛的小金魚。 這間餐廳的鐵板燒是全開放式的,而餐廳一目了然,可看到維港的景色,正正是我揀這間餐廳的重點,由黃昏吃至晚上,可欣賞海景及夜景,今天我們就坐近窗邊,餐廳打開了玻璃趟門,陣陣海風吹來,十分舒適。 餐牌有好多套餐可供選擇,今晚我們來點特別的,食物都是單點類別。 前菜三點:日本髮菜合桃加魚仔鴨胸包茄子日本髮菜的質感特別,好像啫喱,入口帶微酸味道,令人好開胃。合桃加魚仔好有口感,魚仔味道甜甜的。鴨胸包茄子軟腍,為一會的食物開啟味蕾。 因為其中一道菜是龍蝦,店員為我們講解這部搾龍蝦汁機,這部機來頭很大,在全亞洲只有一部,除取得證書外,據說一部機要過百萬,以1:1法國藍龍蝦榨汁,炸出來的龍蝦汁無添加而且新鮮,實在不能在其他地方吃到。 北海道帆立貝一上

店內門口有個小水池,內裏養著一些可愛的小金魚。

前菜三點:
日本髮菜
合桃加魚仔
鴨胸包茄子

日本髮菜的質感特別,好像啫喱,入口帶微酸味道,令人好開胃。
合桃加魚仔好有口感,魚仔味道甜甜的。
鴨胸包茄子軟腍,為一會的食物開啟味蕾。

北海道帆立貝
一上枱已經充滿菊花香味,原來帆立貝是用菊花煙燻製作的,而菊花亦嚴格挑選了三種不同的品種而成。
有岩鹽及鮮菊花花瓣可食用,旁邊的啫喱亦是菊花口味。

帆立貝肉質鮮甜味美,併上菊花花瓣一起吃,想不到味道亦頗特別,最後再一口氣喝下菊花啫喱,帶點清涼感,整個感覺都好香。
煙燻空器內有菊花餘香,可以一面品嚐帆立貝,一面嗅著菊花的香氣,好清幽。

日本龍蝦配海膽忌廉汁
龍蝦先以鐵板燒形式呈上,味道新鮮而且肉質爽彈,海膽忌廉汁味道香濃,入口好Creamy,兩者十分匹配。
吃完後,再喝下整杯龍蝦汁,味道鮮甜可口,十分濃郁,令我一試難忘,原來用上過百萬的龍蝦榨汁機,可以做到如此效果,我和老公都覺得好驚喜。

香煎鴨肝伴意大利陳醋汁
多士上放上肥美的鵝肝,以及日本奇異果,咬入口好肥美而且香口,感覺油脂滿溢。

法國鵪春
旁邊有鵪春汁及黑醋海鹽作為調味,鵪春以慢煮方法製成,所以肉質好嫩,外層被燒得帶點微脆,鵪春汁味道像燒汁,入口不油膩。

日本宮崎A5和牛薄燒
和牛被燒至五成熟,剛剛好可看到其粉嫩的肉,內有蔥及蒜蓉粒,咬入口牛肉味香濃,肉質軟腍,蔥及蒜蓉粒味道惹味。
旁邊伴有九洲野菜及蒜蓉海鹽,可自己調味,沾上海鹽令和牛薄燒味道更出眾。

松葉蟹肉泡飯
泡飯味道清甜,湯底充滿松葉蟹肉,為整餐鐵板消滯。

柚子雪糕
最後再來一杯柚子雪糕,入口像雪芭一樣,充滿柚子味,入口即溶,為整餐飯作完美作結。

這餐晚餐,確實令我們倆都留下深刻印象,美食不在話下,伴隨着醉人的夜景,Relax得大家都超級享受,下次再有特別日子,定必再來這裏享受一番。
  • 日本龍蝦配海膽忌廉汁
  • 日本宮崎A5和牛薄燒
2018-05-17 4182 浏览
之前拍拖週年紀念,男友給了我一個驚喜,他帶了我去吃鐵板燒入去後已經知道這是間不普通的餐廳環境幽雅,在鬧巿中顯得格外高貴餐廳窗外還可以飽覽維港夜景男友訂位是坐廚師面前,不是窗邊位置我們吃的是嘉門日本龍蝦2人晚餐首先是季節精選前菜就有3樣食物廚師特別的說明了要逆時針吃最先要吃最上醉白色那個我已經忘了是什麼,我記得是配上了魚子醬入口感覺軟綿細密,微微的甜配上魚子醬的鹹香俏俏的喚醒了我的味蕾左下角的是一個燒蒟蒻上面有2片柚子皮淋上柚子汁,清新脫俗最後一個是發菜來的,酸酸甜甜很醒胃接著就是精選刺身3款蝦刺身搭上了櫻花蝦,想不到這配搭令我嘩然蝦的鮮甜配上櫻花蝦的香味很完美發揮了2種蝦的特性油甘魚卷中間是海膽及三文魚籽油甘魚的油脂,海膽的鮮,三文魚籽的鹹香在口腔內非常和諧最後是火炙金目鯛經過火炙後的金目鯛,表面油脂已經溶化而更加是入口即溶亦充滿油香這時候廚師拿出了一隻龍蝦,日本龍蝦此刻主廚跟我講我們的旅程即將開始什麼?我們不是已經開始了嗎?廚師純熟地將龍蝦拆殻而同一時間經理將一百萬放在我身後我意思是一百萬的龍蝦機純銀打造全球原來只得六部原理跟搾血鴨原理一樣,將食物精華搾出來然後經理將剛才拆出來的龍蝦
之前拍拖週年紀念,男友給了我一個驚喜,他帶了我去吃鐵板燒

入去後已經知道這是間不普通的餐廳

環境幽雅,在鬧巿中顯得格外高貴

餐廳窗外還可以飽覽維港夜景

男友訂位是坐廚師面前,不是窗邊位置

我們吃的是嘉門日本龍蝦2人晚餐

首先是季節精選前菜

就有3樣食物

廚師特別的說明了要逆時針吃

最先要吃最上醉白色那個

我已經忘了是什麼,我記得是配上了魚子醬

入口感覺軟綿細密,微微的甜配上魚子醬的鹹香

俏俏的喚醒了我的味蕾

左下角的是一個燒蒟蒻

上面有2片柚子皮淋上柚子汁,清新脫俗

最後一個是發菜來的,酸酸甜甜很醒胃

接著就是精選刺身3款

刺身搭上了櫻花蝦,想不到這配搭令我嘩然

蝦的鮮甜配上櫻花蝦的香味很完美發揮了2種蝦的特性

油甘魚卷中間是海膽及三文魚籽

油甘魚的油脂,海膽的鮮,三文魚籽的鹹香

在口腔內非常和諧

最後是火炙金目鯛

經過火炙後的金目鯛,表面油脂已經溶化

而更加是入口即溶亦充滿油香

這時候廚師拿出了一隻龍蝦,日本龍蝦

此刻主廚跟我講我們的旅程即將開始

什麼?我們不是已經開始了嗎?

廚師純熟地將龍蝦拆殻

而同一時間經理將一百萬放在我身後

我意思是一百萬的龍蝦機

純銀打造全球原來只得六部

原理跟搾血鴨原理一樣,將食物精華搾出來

然後經理將剛才拆出來的龍蝦頭跟殻放進龍蝦機

主廚將北海道帆立貝放進他的小鍋

利用菊花做材料將帆立貝薰熟

所以帆立貝就帶有了菊花香味

再醮上岩鹽完全帶出了帆立貝的鮮味

而且他還有一個菊花啫喱,兩者配合,

完全帶我帶進了一個 菊花世界

跟著登場的是活燒北寄貝配鏗魚昆布汁

主廚將一片松柏墊著北寄貝

侍應就將燒著的酒淋在松柏上

松柏經過加熱後,釋放出一種令人放鬆的香氣

待火熄滅後,我們就可以品嚐這個北寄貝

北寄貝肉質爽口彈牙,鏗魚昆布汁加上活北寄貝鮮味

再配上酒香,比起一個普通的海鮮湯有過之而無不及

正當我回味北寄貝鮮品時,主角終於出場了

日本龍蝦伴海膽忌廉汁配龍蝦濃湯

店員叫我們首先要喝了一杯好像shooter這麼小的龍蝦濃湯

我一口喝盡,龍蝦的香氣立即衝上我鼻腔,

舌頭上每個味蕾到喉嚨都滿昰龍蝦的甘香和鮮甜

味道濃郁得久久𣎴散,不愧為過百萬的龍蝦湯

就只是一杯龍蝦湯已經足夠令我想再令光臨

而海膽汁龍蝦令我非常驚訝,雖然海膽的味道非常濃郁,

但不會掩蓋過龍蝦的鮮味,而他比起我平常吃到的龍蝦更加爽口彈牙

再加上面頭的唐辛子,微微的辣更加令海膽跟龍蝦味道突顯出來

日本水果蕃茄沙律

所有配料都很新鮮,特別要提到蕃茄非常之甜

清潔口腔後就來迎接下一道主菜

日本宮崎A5和牛厚燒及薄燒伴溫室野菜

對於喜歡吃牛的我,可以一次過滿足2種不同食法

實在太幸福了

薄燒和牛卷入了香葱蒜料等材料,香而不膩

而厚燒就原原本本帶出了和牛的味道

來自日本的蔬菜,新鮮的甜

白飯魚魚苗薑粒炒飯

白飯魚經過微微炒過之後,白飯魚的鹹香混合了薑汁的香味

令一個平凡的炒飯變出不同層次來,

再加上赤麵豉湯,感覺非常滿足

最後就是最緊要的甜品

抺茶布甸

綠茶清香撲鼻,甜而不饇

布甸質感亦非常幼滑,為我這趟旅程有個完美句號!
$2000 (晚餐)
纪念日
2018-05-16 2515 浏览
是夜走進銅鑼灣 V Point,每次來到此大廈都帶有驚喜。首次來到28樓嘉門鐵板燒·醉人美景已經令人迷到,好靚呀!毎位客人都能夠進入眼廉,而且可以看到師傅的刀工了得。首先到來是前菜,刺身金目鯛經過燒過利用食用花襯托下栩栩如生!新鮮的象拔蚌份量很多而不韌並帶鮮,配上山葵忌廉汁加添美味!利用菊花為題的菜式大為少見,菊花味濃郁配合厚切北海道帆立貝滋味,最後還有菊花啫喱小杯!肥美的鵝肝香煎不俗·法包帶脆身吸收鵝肝的油份。伊比利亞西班牙豬鞍,利月櫻花木煙燻後不會太乾身而且鎖住肉汁,配上日本紀州梅汁或香草海鹽。松葉蟹肉泡飯,蟹肉的份量恰到好處,米飯粒粒分明帶有口感·餐具也是取勝一環。抹茶布丁滑溜不苦澀出色,細小杯大滿足。一週年的關係晚餐有八折優惠·午餐更有七折!
新鮮的象拔蚌份量很多而不韌並帶鮮,配上山葵忌廉汁加添美味!

肥美的鵝肝香煎不俗·法包帶脆身吸收鵝肝的油份。
抹茶布丁滑溜不苦澀出色,細小杯大滿足。
一週年的關係晚餐有八折優惠·午餐更有七折!
  • 伊比利亞西班牙豬鞍
  • 鵝肝
2018-05-13 2323 浏览
男友生日,又是一個藉口去些我夢寐以求的餐廳。嘉門鐵板燒位於銅鑼灣V Point,地點優越,非堂方便。剛好有開業一周年8折優惠,更有理由選它 Lift門一開,便看到一個小魚缸,門面夠有趣。 先走過竹片裝飾的走廊~每塊竹塊都可郁動的,有趣 餐廳空間很開揚、闊落,枱與枱之間也有足夠距離,私隱度高。 我們坐在窗邊,景色/吧枱都一覽無遺。位於28/F高位,坐擁維港景色。夾啱時間,還可以睇【幻彩詠香江】,但本地人應該對這「節目」興趣不太吧⋯⋯哈哈~ 但維港夜景,總是百看不厭。 嘉門鐵板燒最為人熟悉的應該是這部值過百萬的鎮店之寶 - 龍蝦機!以全銀打造,閃閃生輝,精緻得像藝術品。 雖然今晚我們没點龍蝦,店員見到我們的好奇眼神,也為我們介紹一番。 先來前菜,由右至左:涼拌水雲、胡麻豆腐、小女子。(コウナゴ)核桃魚乾 涼伴水雲 水雲是海藻類食品,是沖繩料理的常見食材。它既低卡路里又可促進腸道健康,可謂健康食品。 入口滑滑的,口感與海帶相似。伴柚子醋食,酸酸的、蠻開胃,非常適合炎炎夏日。 胡麻豆腐 豆腐很滑溜,口感綿稠、細密,淡淡胡麻味在口腔揮之不散。配上一小攝香草及黑魚子,帶點清新
男友生日,又是一個藉口去些我夢寐以求的餐廳。

Lift門一開,便看到一個小魚缸,門面夠有趣。

先走過竹片裝飾的走廊~
每塊竹塊都可郁動的,有趣

餐廳空間很開揚、闊落,枱與枱之間也有足夠距離,私隱度高。

我們坐在窗邊,景色/吧枱都一覽無遺。
位於28/F高位,坐擁維港景色。

先來前菜,由右至左:涼拌水雲胡麻豆腐小女子。(コウナゴ)核桃魚乾

涼伴水雲

胡麻豆腐

豆腐很滑溜,口感綿稠、細密,淡淡胡麻味在口腔揮之不散。配上一小攝香草及黑魚子,帶點清新、鮮味,使味道更豐富。

小女子

核桃小魚乾,甜甜脆脆,送酒一流。

精選刺身 $500

吃完前菜,來個刺身warm up一下。
海膽、牡丹蝦、拖羅、赤貝、池魚、金目鯛⋯⋯
我最喜歡的莫過於入口即溶的拖羅。還有清甜的海膽及肥美的牡丹蝦,每款都很新鮮。

菊花煙燻北海道帆立貝
菊花煙燻北海道帆立貝 $128

帆立貝以白菊、胎菊和日本坂本菊來煙燻,有別平時的煙燻香氣,令帆立貝味道更清新。
帶子非常厚肉,鮮味仍然保留得宜。最後來個菊花啫喱,味道更多圓滿。

甘鯛配甘荀忌廉汁 $288

甘鯛配以西式煎法,魚鱗香脆、可口,肉質保持嫩滑。
甘荀忌廉汁夠creamy、鮮甜,可以當湯喝掉。

珍珠蠔伴雪舞茸
珍珠蠔伴雪舞茸 $128

日本珍珠蠔非常肥美,舞茸亦夠爽甜。
湯也有陣陣鮮味,記得要喝掉,不要浪費~

煙燻黑毛豬鞍配紀洲梅山渣汁
煙燻黑毛豬鞍配紀洲梅山渣汁 $288

來自西班牙的黑毛豬,肥瘦適中。煙燻過後,肉味亦能保留,可見有幾濃郁。
喜歡它外皮帶點脆,與軟軟的豬肉來個完美match!

別忘了這個紀洲梅山渣汁,酸酸甜甜,剛好中和黑毛豬鞍的飽滯感。

宮崎A5和牛薄燒
宮崎A5和牛薄燒 $488

食鐵板燒,當然少不了日本和牛。
牛肉燒得皮脆肉嫩,入口甘香,肉質軟嫩,有點入口即溶的感覺。牛味亦夠濃郁,A5和牛,果然零舍不同。

櫻花蝦炒飯
櫻花蝦炒飯 $78

鐵板燒最容易被忽視的就是最尾的炒飯,但我卻是非常期待。
這個炒飯粒粒分明,配料亦非常豐富,尤其櫻花蝦,絕不吝嗇。

味噌湯

再來個味噌湯和甜品,這個生日餐完美結束。

抹茶杏仁奶凍

超喜歡這個杏仁奶凍,輕淡的杏仁味與抹茶醬配搭得宜。
加上香滑奶凍,真是圓滿!
2018-05-04
菊花煙燻北海道帆立貝