休休閒閒的星期天,家人去曬旅行🧳剩返自己一個係香港,朋友們又唔得閒出街...原本諗住今日毒係屋企,不過想起屋企附近有間叫團的拉麵店,成日都想去食,但都未抽到時間,今日就過去食下啦~~位置喺楊屋道街市同Citywalk既附近好明顯地看到門口有部拉麵售賣機🍜,係香港第一次看到拉麵售賣機喔...令我回想起自己第一次自己出國旅行就是獨遊東京也是自己一個人,當時一落機出到市區第一餐就是拉麵🍜今日完全好似重溫的一樣💭拉麵有分直麵同曲麵,配料亦可以選擇走蔥或走竹筍,由客人隨自己的喜好選擇❗️這裡無論是店外和店内的裝潢很日式,而且店内播著日文歌曲🎶完全有種令人置身在日本🇯🇵拉麵小店的感覺因為我一個人就選擇了坐左吧枱,可以近距離貼近廚房,看著廚師們用心地烹調每一碗拉麵❗️叫左呢個期間限定的松葉蟹味噌拉麵🍜🌟這個是限量的,好似每天供應20碗🌟 真係手快有手慢🈚️喔🙊食既途中聽到一有客人點了這款拉麵,廚房的廚師會和侍應互相後就會同廚房報數,確保蟹殼的數量,避免出現供不應求的情況...*我食既時間太約是中午1點半左右*松葉蟹味噌拉麵🦀🍜 $108貌相已經好吸睛😎 蟹殼🦀裏的是蟹黃醬+松葉蟹肉,看到面頭一絲絲的蟹肉
休休閒閒的星期天,家人去曬旅行🧳剩返自己一個係香港,朋友們又唔得閒出街...原本諗住今日毒係屋企,不過想起屋企附近有間叫的拉麵店,成日都想去食,但都未抽到時間,今日就過去食下啦~~

位置喺楊屋道街市同Citywalk既附近

叫左呢個期間限定的松葉蟹味噌拉麵🍜
🌟這個是限量的,好似每天供應20碗🌟
真係手快有手慢🈚️喔🙊

*我食既時間太約是中午1點半左右*

松葉蟹味噌拉麵🦀🍜 $108

貌相已經好吸睛😎
松葉蟹味噌拉麵

蟹殼🦀裏的是蟹黃醬+松葉蟹肉,看到面頭一絲絲的蟹肉是被輕輕的燒過...
另外仲有蟹肉,好鮮甜。
麵底就選了曲麵,看起來有點像公仔麵,咬落彈牙!

叉燒有2塊,肉質是半肥瘦食落有溶係口的感覺,燒得好香口😚溏心蛋都做到有流心既效果😍

松葉蟹味噌拉麵
2019-01-27 84 浏览
呢間拉麵店同日本嘅拉麵店一樣,要先係店外自動販賣機買飛先,然後根據飛上嘅號碼等待入座~拉麵款式共有6款,今期主打松葉蟹拉麵,但今次我同朋友就試咗基本黑蒜油拉麵同櫻花蝦拉麵先~黑蒜油係豚骨湯底,蒜味唔算好濃;而櫻花蝦湯底就好重蝦味,好有驚喜!!兩款湯底都好濃稠,啱曬重口味嘅朋友,不過飲得多就會覺得有少少咸~😜麵就有得揀直麵同曲麵,我地就揀左直麵,覺得呢間麵份量多過出面其他拉麵店,所以可以食到飽住走~😂 一碗麵有兩塊好似經過炙燒過嘅叉燒,煮得好軟身同入味~~😋一碗拉麵平均八十蚊,呢個價錢黎講都唔錯,性價比都幾高哦!! 值得一試~😆

2019-01-24
2019-01-27 57 浏览
驚人發現這家日式拉麵店,店鋪外有自助售要機,客人可點選自己喜歡的拉麵款式。又可以選擇拉麵是直麵,或者曲麵。另外又可走蔥和走荀!跟住入錢佢(售賣機)就會找錢給你,然後你再進入店內坐下。店員就會招呼你等待拉麵。櫻花蝦拉麵,湯底有豬骨和櫻花蝦豐厚的味道。麵質彈牙,再配上蔥和荀,日式糖心蛋。非常美味的同時,你還會發覺碗內有兩片叉燒。你可能發覺原來叉燒才是主角,厚薄適中肥瘦均勻。配上極上湯底…如果你喜歡蝦的味道,你一定會喜歡這碗拉麵。魚介豬骨湯拉麵,湯底當然是豬骨啦。香濃的湯底襯托上彈牙的拉麵。當你將魚介混和在湯底上,又是另一種味道。叉燒一樣厚薄適中肥瘦均勻,經過炙烤是非常美味。黑蒜油拉麵,特濃的豬骨湯底再配上彈牙拉麵。奶白色豬骨湯底,再加上黑色蒜油。基本上冇得輸。叉燒和以上兩款拉麵一樣美味。松葉蟹拉麵,這款拉麵是季節限定。豬骨湯底配上炙燒豚肉,再加上松葉蟹。濃厚的豬骨湯底之內,亦有海鮮的鮮甜味。叉燒和豚肉已經唔使講,一定有上述所講的水準。松葉蟹有完整的一個蟹蓋,有三隻蟹腳,有膏有蟹肉有蟹味。祇不過係108元一碗。真係可以試下架!呢間小店真係有日式風味,自己覺得好過日本過江龍的拉麵。但是當然沒法
呢間小店真係有日式風味,自己覺得好過日本過江龍的拉麵。但是當然沒法與日本當地的拉麵店比較。這間拉麵店是值得推介的!
2019-01-27
午餐
  • 櫻花蝦拉麵
  • 魚介拉麵
2019-01-27 862 浏览
今日放工跟老公到荃灣逛街,逛到肚餓就找個地方吃晚飯。在大型商場附近的橫街,其實是有很多食店。剛巧路過見到有一間食店,有很多人在門外排隊,於是就去看看。原來是一間吃日式拉麵的食店,門口有一部自動售賣機,怪不得吸引這麼多人。選擇拉麵的時候,可以選擇走蔥走荀,拉麵要直麵還是曲麵,還有飲品及加配料的選擇,跟日本這邊一樣。買完之後將單給職員,會安排客人入座。如太多人,售賣機旁邊有一張長櫈,讓客人可以在此等候入座,感覺很貼心。內裡環境也很日式,裝修簡約,黃色的燈光柔和,家具木製為主,掛著日式的畫。這裡有一排吧枱,看到吧枱下面有一個鈎,讓客人掛起自己的袋,坐得更舒服。而我們不是坐吧枱,亦坐得非常舒適,枱與枱之間的空間亦不小。我選了每日限定的松葉蟹味噌拉面,老公就點了黑蒜油拉麵,飲品是富士山汽水及招財貓梳打。先來飲品,每款都是來自日本的靜岡縣,在大型的日式超市未見過,兩款甜度適中,幾好。我點的松葉蟹味噌拉麵,樣子很好,湯味道非常濃,不太咸,是豬骨湯底,有一點肉碎,應該是自家製,飲完不口渴的。我選的是曲麵,口感煙韌,有蛋香。紫菜是脆脆的 ,松葉蟹味道很好,份量也適中,叉燒配上豬骨湯一起吃,更是juicy

我點的松葉蟹味噌拉麵,樣子很好,湯味道非常濃,不太咸,是豬骨湯底,有一點肉碎,應該是自家製,飲完不口渴的。我選的是曲麵,口感煙韌,有蛋香。紫菜是脆脆的 ,松葉蟹味道很好,份量也適中,叉燒配上豬骨湯一起吃,更是juicy。另一個亮點,就是這個溏心蛋。顏色已經很美,中間很流心,好味,讓拉麵的賣相錦上添花。

老公點的是黑蒜油拉麵,豬骨湯底加上黑赫油,真的很香,跟在日本吃的一樣。而老公選的是直麵,煮得軟硬適中,很爽口,他說這間食店非常有水準。

走的時候,除了感覺職員是年輕外,原來煮麵的師傅也是。看到他們認真去做,用心經營,我覺得是很難得的。比在香港開的日本連鎖拉麵店,一點也不遜色。對於喜歡吃拉麵的我們,覺得是真材實料,味道及質素都非常好,很值得再去。

黑蒜油拉麵 x 辛味拉麵 🍜.今次為大家介紹荃灣一間拉麵小店,模仿日式既拉麵自動販賣機,其實係由台灣購入的!先係店外㩒制買票,等位時再把票交比師傅!.黑蒜油拉麵🍜上枱已經夠香,落左啲脆脆蒜,增加左口感!兩塊叉燒都幾大,肥瘦均等,睇得出用火槍燒過,所以食落好香口,好有炭燒既味道!拉麵可以簡曲麵或者直麵,隨個人喜好啦!每個拉麵附上溏心蛋一隻🥚好豐富!朋友想食辣,所以點左個辛味拉麵🍜,其實仲有另一隻激辛添架!🤣不過都係唔好挑戰咁話🤪.總括黎講拉麵都挺多選擇,總有一款會岩你😋
黑蒜油拉麵 x 辛味拉麵 🍜
總括黎講拉麵都挺多選擇,總有一款會岩你😋
荃灣-團日式拉麵:松葉蟹味噌拉麵(hk$108)、黑蒜油拉麵(hk$83)日本食拉麵用自助販賣機是司空見慣的事,不過在香港就很少見了!這家團日式拉麵門口正正放著一部拉麵機😁位於荃新天地後面的橫街,裝潢很日式,予人乾淨舒服的感覺。-我被門口的期間限定廣告牌吸引了,點了松葉蟹味噌拉麵拉麵上有一件蟹蓋,裡面盡是蟹膏蟹肉,香濃足料,真的食到一絲絲蟹肉嫁!除此之外麵裡還有一大殻鮮甜的蟹肉,好滿意!而本身拉麵必備的叉燒也不缺,大大又厚肉的兩塊,經炙燒,燒得好靚令人食慾大增,食落很香口,肉味濃郁。$108有蟹有叉燒,還有荀、紫菜和一隻糖心蛋(流心的👍🏻)、蔥,加上這份量,個人覺得幾抵食!-朋友點了黑蒜油拉麵($83),蒜香飄飄,我試了湯底,是濃味偏咸的,貼近日本風味。順帶一提,麵身可以揀曲麵/直麵哦,拉麵本已配有叉燒、荀、紫菜和蛋,全部也可在拉麵機點追加!而且呢度供應多種日本汽水,唔係度度都飲到,很吸引,我點了富士山柚子梳打,酸酸甜甜好飲👍🏻配拉麵食好滿足。PS. 閒日晚上來食碗拉麵,7點半來到的時候還不用等,坐低不用5分鐘已經滿座,外面要排隊了,好幸運☺️

我被門口的期間限定廣告牌吸引了,點了松葉蟹味噌拉麵
除此之外麵裡還有一大殻鮮甜的蟹肉,好滿意!

2019-01-21 23 浏览
第一次係香港食自助拉麵🍜.今次為大家介紹荃灣一間拉麵小店,模仿日式既拉麵自動販賣機,其實係由台灣購入的!先係店外㩒制買票,等位時再把票交比師傅!.黑蒜油拉麵🍜上枱已經夠香,落左啲脆脆蒜,增加左口感!兩塊叉燒都幾大,肥瘦均等,睇得出用火槍燒過,所以食落好香口,好有炭燒既味道!拉麵可以簡曲麵或者直麵,隨個人喜好啦!每個拉麵附上溏心蛋一隻🥚好豐富!朋友想食辣,所以點左個辛味拉麵🍜,其實仲有另一隻激辛添架!🤣不過都係唔好挑戰咁話🤪.總括黎講拉麵都挺多選擇,總有一款會岩你😋
第一次係香港食自助拉麵🍜

總括黎講拉麵都挺多選擇,總有一款會岩你😋
魚介拉麵 x 櫻花蝦拉麵 🍜.荃灣拉麵小店🍜特色係店外有部拉麵機,首先比錢然後拎住張票比師傅製作,十足十日本Style🇯🇵魚介拉麵最傳統,有魚介粉同飄飄下既木魚🐠,有兩塊頗大既叉燒,都係略略燒過令到佢更香口☺️仲有溏心蛋🥚,流心太正了!櫻花蝦湯底就湯色較橙,仲落左好多櫻花蝦🍤所以鮮味都唔錯!至於拉麵可選曲or直麵,小編就鍾情直麵,覺得較滑較索湯😋.飲品方面都超多選擇,其中飲左山梨葡萄梳打🍇、富士山柚子梳打、富士山可樂🥤同埋全熟桃味汽水!小編主要飲桃味汽水,覺得幾香甜度適中😁
魚介拉麵 x 櫻花蝦拉麵 🍜
2019-01-21 1787 浏览
呢間係荃灣開左冇幾耐拉麵店已係不同媒體見過,所以專程黎食一食。餐廳最大嘅賣點就係門口自助日式點餐販賣機,去過日本食拉麵嘅朋友都一定有玩過。點餐過程非常之簡單,首先選好拉麵,然後選擇麵身同材料等等,揀好可以直接入錢就會有餐紙出黎,另外餐廳外都有座位方便食客等候。進店後將紙條直接比店員就可以,店內環境不算大,但係乾淨整潔而且仲有部大屏幕會播放一D經典劇集,同近排日本流行音樂。今次同男友總共點左2款唔同嘅拉麵,分別係魚介拉麵同松葉蟹味增拉麵,而2款都選擇左直麵做底。松葉蟹味增拉麵呢款係每日限量,亦係最受歡迎一款,差不多每枱都有叫。湯底味道比較清不會太濃,飲落味道適中,而麵身唔會太淋帶點硬度。除左松葉蟹肉外,味增蟹蓋亦係重點之一,份量好多而且調味剛好不會過鹹。呢款拉麵性價比係當中最高,配料最多!魚介拉麵湯底味道比上一碗濃得多,入口充滿魚介湯味。每碗拉麵都有溏心蛋,紫菜,同叉燒。溏心蛋唔會因為放係湯入面太耐而變熟失去流心效果,蛋心黃夠哂甜。最後點左2款果汁梳打,信洲白提子梳打及信洲蘋果梳打。果汁梳打會偏甜,但可以清一清味蕾。

松葉蟹味增拉麵
呢款係每日限量,亦係最受歡迎一款,差不多每枱都有叫。
松葉蟹味增拉麵

呢款拉麵性價比係當中最高,配料最多!

魚介拉麵
湯底味道比上一碗濃得多,入口充滿魚介湯味。
魚介拉麵

每碗拉麵都有溏心蛋,紫菜,同叉燒。

最後點左2款果汁梳打,信洲白提子梳打及信洲蘋果梳打。

果汁梳打會偏甜,但可以清一清味蕾。
2019-01-21 53 浏览
黎開荃灣,見到團日式拉麵門口有部香港少見拉麵自助售賣機,真係幾特別,忍唔住入左去食。客人可以自己一手一腳揀麵質,湯底,配料,飲品等,再俾錢入座。每碗拉麵都有溏心蛋一隻,2片叉燒,2片紫菜和蔥花。我揀左櫻花蝦拉麵$88,麵質揀左曲麵,貪個掛湯能力會比較強,可以鎖住到個湯汁,吃起來更滋味。拉麵係師傅即時整,仲可以睇到師傅整麵個過程,唔洗等好耐。個拉麵10分鐘送到上黎,一送上黎就聞到香濃櫻花蝦味道。入面塊叉燒半肥瘦,唔會好薄,加上溏心蛋夠晒好流心,幾唔錯。枝信州蘋果梳打$22幾清新,蘋果梳打幾清甜解渴。

每碗拉麵都有溏心蛋一隻,2片叉燒,2片紫菜和蔥花。

入面塊叉燒半肥瘦,唔會好薄,加上溏心蛋夠晒好流心,幾唔錯。

枝信州蘋果梳打$22幾清新,蘋果梳打幾清甜解渴。
2018-11-21
  • 櫻花蝦拉麵
2019-01-21 19 浏览
荃灣呢家真係好多美食🥢好多人都專登入黎覓食😋今日想食拉麵😬黎左呢到拉麵店呢到設有自助販賣機🎟買完等位入座🇯🇵似足日本咁拉麵款式有6款😁小妹揀左每日限量發售「松葉蟹味噌拉麵🍜」麵條有曲麵與直麵選擇🤗揀左曲麵😝中意似公仔麵質地🤣湯頭夠哂味😚蟹蓋盛載蟹膏同蟹肉😍微微烤燒過食時充滿焦燒味令蟹膏份外惹味😙另有松葉蟹肉😉鮮甜可口已包左紫菜、叉燒、流心蛋蛋🥚唔洗額外加錢另叫🥰開心
荃灣呢家真係好多美食🥢
好多人都專登入黎覓食😋
今日想食拉麵😬黎左呢到
拉麵店呢到設有自助販賣機🎟
買完等位入座🇯🇵似足日本咁

拉麵款式有6款😁
小妹揀左每日限量發售「松葉蟹味噌拉麵🍜」

麵條有曲麵與直麵選擇🤗
揀左曲麵😝中意似公仔麵質地🤣
湯頭夠哂味😚
蟹蓋盛載蟹膏同蟹肉😍微微烤燒過
食時充滿焦燒味令蟹膏份外惹味😙
另有松葉蟹肉😉鮮甜可口
已包左紫菜、叉燒、流心蛋蛋🥚
唔洗額外加錢另叫🥰開心
是日返夜開工前同女友黎荃灣幫朋友買啲野🙈搞掂正值放飯時間🍴還掂要早餐都未食一於黎食碗拉麵醫下肚先🤪位於荃灣大屋街既團日式拉麵👨🏻‍🍳🍜雖然距離荃灣站比較遠🙈但有「天空之城」之稱既荃灣可謂四通八達!由A1出口直行沿住南行天橋過黎都算方便😆而呢度亦大賣日本地道風格🤩🇯🇵木枱高櫈以及日式傳統壁畫☺️配合埋日式風格擺設盡顯特色😆更有香港鮮有既拉麵自助點餐機🤩好讓食客品嚐拉麵之餘享受玩點餐機既樂趣🤪魚介拉麵 vs 黑蒜油拉麵同一既濃郁魚介湯底😋🐟不一樣的味道🤤配合黑蒜油更將拉麵湯底昇華🤤帶出更佳質感及散發濃郁蒜油香🍜😋配合炸蒜更增添Crispy脆香口感🤩黑蒜油拉麵乃蒜香愛好者既大愛之作🤤🍜但鍾意原味魚介香既你亦可一嚐原味鮮香☺️🐟也是不錯的🍜☺️而曲麵麵質軟硬度適中☺️🍜麵亦好掛湯吸收左唔少湯底既精華😆另外以叉燒豚肉、溏心蛋同埋紫菜既配合😆叉燒豚肉脂肪比例均勻啖啖富有油香之餘😆🐷溏心蛋更煮出100分既絕佳流心效果🤩🥚相信唔係間間拉麵鋪煮得到😆乃區內高質拉麵之作☺️🍜達魔梳打 vs 招財貓梳打一樣的梳打風味☺️不一樣的梳打風格🤪達魔與招財貓為普通梳打增添日本風采🤪👺😼
是日返夜開工前同女友黎荃灣幫朋友買啲野🙈
搞掂正值放飯時間🍴
還掂要早餐都未食一於黎食碗拉麵醫下肚先🤪

位於荃灣大屋街既團日式拉麵👨🏻‍🍳🍜
雖然距離荃灣站比較遠🙈
但有「天空之城」之稱既荃灣可謂四通八達!
由A1出口直行沿住南行天橋過黎都算方便😆

但鍾意原味魚介香既你亦可一嚐原味鮮香☺️🐟
也是不錯的🍜☺️
而曲麵麵質軟硬度適中☺️🍜
麵亦好掛湯吸收左唔少湯底既精華😆
另外以叉燒豚肉、溏心蛋同埋紫菜既配合😆
叉燒豚肉脂肪比例均勻啖啖富有油香之餘😆🐷

叉燒豚肉
溏心蛋
達魔梳打  &  招財貓梳打
2019-01-20 69 浏览
荃灣近荃新天地街市開左一間細細既拉麵店,門口充滿日本街頭感覺。係有自助販賣機,拉麵小食同飲品都要先買飛,後等位。雖然係咁,但等左10分鐘就食得喇,2個拉麵分別叫左限定嘅松葉蟹拉麵同黑蒜味拉麵。每碗拉麵都有2塊大叉燒同溏心蛋包埋,仲可以自選直麵或曲麵,今日2碗都是直麵,本人覺得會索味d。松葉蟹味噌湯真心滿足,蟹蓋上裝住蟹粉同蟹膏,而拆左嘅鮮甜蟹肉佈滿個湯底!正。可愛嘅日本直送汽水,好難得都一應俱全!
正。可愛嘅日本直送汽水,好難得都一應俱全!
2019-01-19 115 浏览
荃灣拉麵店應該好少,見到呢度有間拉麵開咗 ,店外出面已經有拉麵售賣機客人只需要喺門口揀選自己想要嘅拉麵同埋飲品,然後直接付款就可以啦。揀完拉麵之後畀咗錢就會出一張付咗款嘅單據,然後入去搵位,店員就會收取你嘅order幫你落單。食物好快就到 ,我叫咗櫻花蝦拉麵,拉麵可揀直面同曲面。上次試過直面,今次試下曲麵。我覺得曲面反而比較有咬口,比較好食。櫻花蝦湯底啲蝦都比較香濃,唔錯而且仲有兩片紫菜,仲有糖心蛋,不過糖心蛋就爭少少,煮得唔夠熟,只差一點點吧!另外仲叫咗魚介拉麵,魚介拉麵湯底比較清清地,我覺得櫻花蝦味比較好食。魚介拉麵都係叫咗曲面,都算唔錯。拉麵份量多夠飽

拉麵份量多夠飽
2019-01-18 66 浏览
今晚我同個 friend去咗呢間人氣日式自助販賣機拉麵店,部機同日本嘅自助販賣機差不多一樣,先選要邊款拉麵,再揀直麵定曲麵,然後再選要唔要走葱或竹筍,確認後入紙幣便會出票,入店內將票交店員,便可坐定定等食。我哋點咗櫻花蝦拉麵同埋辛味拉麵。櫻花蝦拉麵有好多櫻花蝦乾,湯底好濃好鮮甜,仲好有蝦嘅鮮味,兩大塊紫菜好脆,溏心蛋是流心的好正,叉燒是薄薄的幾片,肥瘦適中,我選了曲麵,好掛湯,食落感覺到啲材料好高質素,絕唔係外面普通嘅拉麵。我個 friend 叫咗呢碗辛味拉麵,是辣的,同我嗰碗一樣有溏心蛋,佢一路食一路讚,話係荃灣最好食嘅拉麵喎。我哋仲買咗呢兩支日本入口嘅全熟桃味汽水同信洲蘋果梳打,食日式拉麵要飲番日本飲品先至正宗嘛。

我哋點咗櫻花蝦拉麵同埋辛味拉麵。