2016-05-25 719 浏览
今日又同西環朋友聚舊, 佢介紹左我1個新開的地方, 就係呢間地窖門~入到門口,見到放在好多酒, 好明顯是一個飲酒的勝地!' 再行一條樓梯落去!落到餐廳, 真係好AMAZING, 感覺好舒服~坐位分開了兩邊, 一邊對著小型舞台, 另一邊對著吧台!我們坐在小型舞台旁的位置, 小型舞台上已放了各樣的樂器, 餐廳不定期有樂隊表演!黎到呢度, 點可以唔飲酒? 飲呢D, 唔係呀, 今日無咁豪氣, 我最後飲左1杯Cider ~呢杯Hush health- jake's kentish cider $20好清好FRESH, 易入口, 清清甜甜!!!之後食左個韓國排骨Korean Ribs$50, 用了韓國BBQ 燒汁味! 非常香口~不錯~ 肉質又夠淋~另外ORDER 左個Lamb Ragout燉羊肉, $50, 羊肉已切成肉絲, 好易咬, 點伴碟的芥辣一齊食, 絕配, 絕對是佐酒佳品!這裡環境舒適, 是一間推介的飲酒傾計勝地~
入到門口,見到放在好多酒, 好明顯是一個飲酒的勝地!
'
再行一條樓梯落去!
落到餐廳, 真係好AMAZING, 感覺好舒服~
坐位分開了兩邊, 一邊對著小型舞台, 另一邊對著吧台!
黎到呢度, 點可以唔飲酒?
好清好FRESH, 易入口, 清清甜甜!!!

這裡環境舒適, 是一間推介的飲酒傾計勝地~
  • Lamb Ragout
  • Hush health- jake's kentish cider
2016-05-25 425 浏览
閒時我都喜歡飲番杯,好 relax!今次找到間在香港大學站附近的地牢酒吧。價錢也很合理!Muscat 70ml$40我最愛甜酒,才$40已令我很滿足。飲時覺清香,之後再甜潤、味蕾哩!百飲不厭。大部份女生也ㄧ定愛。缺點是一杯已有不少酒精,唔飲得的要小心醉呀!Kentish Cider 470ml$20朋友不太能喝,點了只有 4.8% alchol 的Kentish Cider。大大杯,就好似飲soda似的,也很清新。這裏的Bar food 都比較濃味。Malaysian Bourguignon$70馬來西亞的巴東牛肉。味非常濃,牛腩已成牛腩碎。薯蓉混有紅蘿蔔蓉,有少許微甜。薯蓉與巴東牛肉混在一位起食剛好,非常地道的一味!Korean Ribs Half Rack$80當晚的Korean Ribs 燒得焦了些。除了散在上面的芝麻,Korean Ribs肉嫩又有淡淡豉油味!很喜歡生洋蔥及鋪底的菜,頓時去膩!

閒時我都喜歡飲番杯,好 relax!
今次找到間在香港大學站附近的地牢酒吧。
價錢也很合理!
Muscat
Muscat 70ml
我最愛甜酒,才$40已令我很滿足。
飲時覺清香,之後再甜潤、味蕾哩!
百飲不厭。
大部份女生也ㄧ定愛。
缺點是一杯已有不少酒精,唔飲得的要小心醉呀!
Kentish Cider 470ml
Kentish Cider 470ml
大大杯,就好似飲soda似的,也很清新。
這裏的Bar food 都比較濃味。
Malaysian Bourguignon
馬來西亞的巴東牛肉。
味非常濃,牛腩已成牛腩碎。
Malaysian Bourguignon
薯蓉混有紅蘿蔔蓉,有少許微甜。
薯蓉與巴東牛肉混在一位起食剛好,非常地道的一味!
Korean Ribs Half Rack
Korean Ribs Half Rack
當晚的Korean Ribs 燒得焦了些。
很喜歡生洋蔥及鋪底的菜,頓時去膩!
2016-05-24
Muscat
2016-05-23 425 浏览
在港島活躍的朋友帶我去香港大學站附近的餐廳尋食,這間餐廳名叫Cellar wine ,單純從字面去了解這間餐廳是不夠的。一直以為食餐飯飲杯酒動輒都要幾百蚊,誰會想到只需大約$20就可飲到杯酒呢!價錢真的挺實惠,就算學生哥都可負擔得起!這個地下室環境寬敞,有高枱、飯桌、沙發位,真是任君選擇,超有dining氣氛; 木枱上都擺放棵綠色植物,感覺更優閒輕鬆。雖然餐牌簡單一張紙,每樣的價錢屬中等價錢,總覺得幾個人吃是最化算!甫進餐廳,一見到擺滿樂器的舞台,朋友不由自主就興奮起來。在這個昏黃的燈光下進餐,真是充滿氣氛的一頓飯,與朋友邊食小吃邊飲酒都幾有情調。Bar snacksEdamame beans $20 With pink Himalayan salt毛豆撒上喜瑪拉雅山的海鹽更特別TapasSeared tuna salad.$50Papaya and tutu syrup這一排的吞拿魚切片外層煎到香噴噴,入口會緊實香口,而中間的肉則是十分新鮮的,有微微的柚子味。撒上黑椒會尤其惹味,突顯出魚的新鮮味。都喜歡這個Kashmiri mushroom $50(Button mushroom w

在港島活躍的朋友帶我去香港大學站附近的餐廳尋食,
價錢真的挺實惠,就算學生哥都可負擔得起!
木枱上都擺放棵綠色植物,感覺更優閒輕鬆。
Bar snacks
毛豆撒上喜瑪拉雅山的海鹽更特別
Tapas
Seared tuna salad.$50
Papaya and tutu syrup
都喜歡這個Kashmiri mushroom $50
(Button mushroom with Kashmiri )
加入了辣味的菇好惹味,是素食者之選!
還會滲透出陣陣椰奶,原來是加入coconut cream and nutmeg VE
Chorizo & Lima beans $50
這款來自意大利的肉腸一大碟!
平日吃的炭燒西班牙風乾腸都是一片片的,而這個辣肉腸粒炒蠶豆辣炒好香噴噴,而且好有嚼口。
終於來到Desserts 時間,So sweet !
滿載朱古力的甜度,這款Dark chocolate brownie 採用意大利軟乳酪製成。
一碟有兩件,切成片狀,與朋友分食最好,不會擔心肥膩~質感好Rich,鋪面還有朱古力醬~
點了一杯Homemade lemonade,好Fresh~
女生們又開始聊天~~
  • Kashmiri mushroom
  • Chorizo & Lima beans
  • Dark chocolate brownie
  • Seared tuna salad
2016-05-23 297 浏览
終於到了星期四的晚上,繼續TAPAS,這次選了香港大學站西寶城附近的Cellar Door Wine & Tapas Bar 地窖門,從和合街的入口,下樓梯就看到Bar枱,環境很不錯。Drinks Menu 有大量紅酒、白酒、香檳及精釀啤酒(craft beer)的選擇。經過店員的推介,友人點了Moonzen Brewery – Chocolate Stout Kowloon (5%) $60,是真的有朱古力味,但由於是Stout底,所以酒味比較濃郁,如果女士們喜歡比較易入口的就要選擇其他了。我揀了比較易入口的Tormentoso Pinotage $40,都算fruity。Tapas menu的選擇不多,如果一班朋友來就可以一次試所有的Tapas!Seared Tuna Salad $50 & Buffalo Cauliflower $60 Seared Tuna Salad賣相十分精緻,bite-sized的tuna兩邊微微燒過,配上甜甜的木瓜西柚汁,十分清新開胃Buffalo Cauliflower微酸辣再配上淡淡的blue cheese醬汁(放心只是很淡芝士味,其實你根本吃不出

Buffalo Cauliflower微酸辣再配上淡淡的blue cheese醬汁(放心只是很淡芝士味,其實你根本吃不出blue cheese的味道) ,十分惹味
Wagyu Rump $100
雖然店員沒有問我們要幾成熟,相信他們已找到最適合的生熟程度。和牛一上枱看到淡淡鮮紅色相信是medium cooked,但口感較硬。值得一提的是那個像baby food的蘋果醬為這個過韌的Wagyu挽回不少的分數。

Lamb Ragout $70
雖然賣相不是很討好,但這是我覺得最值得推介的Tapas啊!經過多小時的慢煮,羊肉煮得十分淋,不會很騷!另外,這個醬汁也很特別,不要看它是黃色就以為是芥末醬,這可是由芙蓉果醬、紅酒及迷迭香調配以成的,非常特別,好味!

Kashmiri Mushroom $50
就是普通的蘑菇咯可以不用試,除非你是菇迷啦!
  • Lamb Ragout
  • Seared  Tuna  Salad
2016-05-23 294 浏览
The bar is a basement bar stocked with a wide range of wine and beer, serving some small tapas like dishes. The interior is rather spacious with live band station set up. I can see this bar as one of the go-to for people who lives in that neighbourhood! Angus Rump  ($100)The AUS rump steak was served rather cold along with some sliced raw leeks rings and crushed garlic flakes on top. The beef taste was not too strong with a chewiness to it. There were also some chewy tenders attached to the stea
Angus Rump  ($100)
Angus Rump ($100)
The AUS rump steak was served rather cold along with some sliced raw leeks rings and crushed garlic flakes on top. The beef taste was not too strong with a chewiness to it. There were also some chewy tenders attached to the steak. It was not a bad choice but I may pick another dish if I get to choose again.
Kowloon APA ($50)

The bar is well stocked with a lot of local bottled and draft beer, and I have chosen this APA which is pretty tasty with just a hint of bitterness to it. The barley taste was also prominent which I prefer.
Kowloon APA ($50)
题外话/补充资料: No service charge is needed
2016-05-22
2016-05-19 138 浏览
這間bar是位於地庫,環境清淨,服務員禮貌十足餐牌全以英文顯示,但文字簡易明白我和同行友人order左4款小食及2杯飲料及1款甜點。飲料是Hush Health Cider及Red Lemon Ice Tea。 Cider對比beer較為清淡,但蘋果味濃郁,適合對酒精飲料抗拒的朋友飲。Red Lemon Ice Tea則顏色鮮豔,味道較香,紅茶味道濃郁,配上新鮮檸檬,氣味清新。但檸檬不酸,使飲料失色。小食方面,我地order左款蘑菇,兩款牛及1款燒腩。蘑菇質感軟,配上少許辣的醬,味道可口,亦有加上少許香草,使味道更濃烈。牛肉煮得好淋,醬的味道略甜,令人開胃,若能配以白飯,定能新色不少。肉眼牛扒則有些遜色,牛扒較硬,應該有點過熟,另外有些清淡,若能配上醬汁點,應該味道較佳,但賣相漂亮。燒腩肉質鮮嫩,軟綿綿,配上特製的帶甜的醬汁,口感獨特,一食再食,份量十分足夠,友人對這款小食贊不絕口。而甜點是Dark Chocolate Brownie, 朱古力味濃郁,而且只是略甜,適合brownie愛好者嘗試。面上的cream用來點brownie,使brownie的濃厚朱古力味減輕,別有一番風味。這間
這間bar是位於地庫,環境清淨,服務員禮貌十足
餐牌全以英文顯示,但文字簡易明白
我和同行友人order左4款小食及2杯飲料及1款甜點。

小食方面,我地order左款蘑菇,兩款牛及1款燒腩。

這間Bar的食物與飲料均十分美味可口,而且環境清淨,不失為閒聊的場所。
2016-05-19 278 浏览
香港大學站附近寧靜的一帶,有一個地窖。 有門外座,門外已看到不少酒瓶。大bar枱店內也充滿藝術氣息。 來到當然要嘗嘗酒雖然我不懂喝酒,而且只喜歡喝甜甜的酒。所以店員介紹了White - sweet & super fruity中的Moscato和Gewürztraminer,都是比較甜的,我比較喜歡有汽、甜甜的白酒。也許有人會認為在這些喝一杯一定不便宜,但事實上,一杯只要30-60元左右,其實挺划算。 精緻的吞拿魚片,有一點西柚的味道,很清新。食物的擺放也充滿著藝術的氣息。外邊與內裏口感不同,外邊有口感而內裏很柔軟,入口即融的感覺。特別的Potato salad,不是冷的沙律醬。薯仔煮得不硬也不爛,剛好,配上調味料,使salad不過於單調。偏向鹹、濃味的雞肉,小小片的serrano是脆口的,鹹鹹的,很配合雞肉,雞肉也頗新鮮,啖啖肉 有別於對印度只有咖喱的認知,Kashmiri式的調味料很有印度、或是西、南亞的風味,有一點點辣,配上汁多的蘑菇,口感不錯。 韓式排骨,有烤的味道。 首先,碟子裝飾得很漂亮,很配合店內的藝術氣息。Brownie要結實,Chocolate越Ri
香港大學站附近寧靜的一帶,有一個地窖。

有門外座,門外已看到不少酒瓶。
大bar枱
店內也充滿藝術氣息。

來到當然要嘗嘗酒
Seared  Tuna  Salad

Potato  Salad
Serrano  Chicken
Kashmiri  Mushrooms

Korean  Ribs

韓式排骨,有烤的味道。
Dark  Chocolate  Brownie

首先,碟子裝飾得很漂亮,很配合店內的藝術氣息。

Brownie要結實,Chocolate越Rich才符合到我口味。而這個Brownie真係很結實,不鬆軟的,一小口已十分Rich
配合雲呢拿雪糕,使brownie更甜更有多一層味道。

飲酒談心好地方
放工放假可以喝一杯吧
2016-05-12
  • Dark  Chocolate  Brownie
  • Potato  Salad
  • Serrano  Chicken
  • Seared  Tuna  Salad
2016-05-16 272 浏览
香港生活壓力大,每天返工放工,勞勞役役,好不容易,終於到happy Friday。上星期五約咗班兄弟姐妹去西環一間地下酒窖傾計,兼食吓Tapas。呢間《Cellar Door地窖門》 位於香港大學站附近,行大約三分鐘就到達。黎到門口會有一種台北感覺,簡約得黎又帶點慢活氣息。一入門口會有一條通往地窖的樓梯,下層裝修以木制傢俬為主,而且還有舞台,供weekends live band表演。Menu以tapas為主,有十五種選擇,每一樣價錢都是$50,唔會太細碟,足夠分享。叫得做地窖門,就一定唔少得各種酒精飲品:啤酒,紅、白酒,氣酒及甜酒,任君選擇。先點了一支白酒Gewurztraminer, 此白酒屬於甜白酒,果味超級濃郁,冷飲為佳。由於甜味濃度高,適宜配搭小食一起喝。第一樣Tapas係Potato Salad, 個人認為must叫item,薯仔爽口,酸酸美美,充滿洋蔥香,上面灑了煙肉碎,既飽肚,亦美味。第二樣Tapas, Chorizo & Lima Bean, Chorizo係西班牙風乾腸仔,食落同Salami有點似,香煎後充滿油香,加埋Lima豆同茴香籽一齊炒香,令整個小食香氣四溢。
第三樣推薦係 Korean Ribs, 香烤後嘅一baby back ribs擦上蜜糖,食落帶點焦糖味,肉質嫩,係送啤酒嘅絕佳之選。
第四樣係Serrano Chicken, 雞肉表面擦上蜜糖,上面佈滿脆卜卜嘅風乾火腿,雞肉煎得恰度好處,肉質嫩滑juicy,點埋蛋黃醬食真係好好味。
第五樣係Malaysian Bourguignon,其實即係紅酒燴牛肉,牛腩炆得好淋,而且有香草味濃,用黎配紅酒一流。
最後一樣想介紹嘅就係甜品chocolate brownie, 朱古力蛋糕軟綿,朱古力味濃郁可口,配埋朱古力醬,同埋意大利軟芝士,為整個聚會畫上完美句號。
咁啱今晚有live band表演,令到整個氣氛更加熱鬧,美酒,佳餚,音樂,一樂也~~
  • Chocolate Brownie
  • Korean BBQ Ribs
2016-05-12 121 浏览
相約外國朋友到餐廳,舉著酒杯談心,這裏是好地方,一入餐廳的地庫就是band stage打開餐牌每碟tab $50 dishes 固然要一試羊架伴芥茉醬羊肉穌味另外,韓國Ribs.肋骨香烤芝麻味,熱烘烘西班牙豆炒烤腸,味道煙烤豆味,充滿地道西班牙風情白汁薯仔沙律,好creamy 有黑椒七味粉在表層,令口感再度昇華最後甜品有Dark chocolate brownie朱古力濃度不太甜餐廳休閒舒適,廚房開放式,置身於cafe style,餐廳更設有叉電話插座,同時打造別具一格的寫意,這是舉杯談情暢飲好地方逢周五,六還有樂隊band sound
Lamb Ragout
另外,韓國Ribs.肋骨香烤芝麻味,熱烘烘
Korean Ribs
西班牙豆炒烤腸,味道煙烤豆味,充滿地道西班牙風情
Chroiazo & Lama beans
白汁薯仔沙律
,好creamy 有黑椒七味粉在表層,令口感再度昇華
potatoes salad
最後甜品有Dark chocolate brownie

朱古力濃度不太甜

逢周五,六還有樂隊band sound
Korean Ribs
Chroiazo & Lama beans
potatoes salad
2016-05-10 111 浏览
睇飛卜發現呢間地牢酒窖,有 live band 又碟碟小食都係五十蚊咁抵食,一於同班姊妹黎試吓佢先。Seared Tuna Salad,吞拿魚煎封兩邊,再加啲木瓜絲同柚子汁,酸酸甜甜,好開胃。Potato Salad,最鐘意呢隻時仔沙律架喇,個汁好好味,時仔夠淋又夠凍,好食。Lamb Ragout,羊肉完全唔騷,幾個唔食羊既姊妹都食到幾啖。Serrano Chicken,雞肉燒得香脆,面頭嗰啲煙肉碎都好正Malaysian Bourguignon,嗰陣馬拉味好濃烈,menu 寫呢個係牛肉但係反而騷過個羊,鐘意食羊既我大愛。Korean Ribs 80,全個係得佢一樣野係八十蚊既,果然係全場最好食,我地要嗌多一碟先夠喉。
2016-05-06
2016-05-10 103 浏览
向來寧靜的西環雖然因為開通了西港島線而逐漸變得熱鬧起來但有些小巷裡還是隱藏著一小片恬靜的地方想要跟朋友摸著酒杯底靜靜地談天說地去中環的酒吧就太吵鬧了反而來到西環這家位於小巷裡的酒吧更為合適店外有半露天座位適合吸煙人仕門口位置別有洞天透過小小的玻璃洞可以一窺下一層店內的情況一進門口便見到長長的酒檯位置裝修簡約舒適,很有北歐的味道經過長長的樓梯便到達下一層原木傢俱,粗礦中帶簡約味道還有一個小小的舞台,放滿了樂器當天沒有現埸樂隊表演下次有機會一定要來聽聽live showChampagne & ChampenoisePinot Noir + Chardonnay + Pinot Blanc(HKD 40/ Glass, HKD 180/ Bottle)粉紅色的香檳很是幻夢直接擊中了少女心味道清新爽口,酒味不是很濃很適合女生飲用Lamb Ragout (HKD 50)燉羊肉迷迭香雖然說是小食但份量其實超巨大碟內滿滿堆的都是羊肉,完全沒有骨羊肉撕成碎條更易入味加入香草令味道更富層次香濃的羊肉味盈滿口腔羊膻味不會太濃烈Seared Tuna Salad (HKD 50)吞拿魚的兩面稍為烤過中間仍是
向來寧靜的西環

門口位置別有洞天

透過小小的玻璃洞

可以一窺下一層店內的情況
一進門口便見到長長的酒檯位置

裝修簡約舒適,很有北歐的味道
經過長長的樓梯便到達下一層

原木傢俱,粗礦中帶簡約味道

還有一個小小的舞台,放滿了樂器

當天沒有現埸樂隊表演

下次有機會一定要來聽聽live show
Champagne & Champenoise

粉紅色的香檳很是幻夢

直接擊中了少女心

味道清新爽口,酒味不是很濃

很適合女生飲用
Lamb Ragout (HKD 50)

燉羊肉迷迭香

雖然說是小食

但份量其實超巨大

碟內滿滿堆的都是羊肉,完全沒有骨

羊肉撕成碎條更易入味

加入香草令味道更富層次

香濃的羊肉味盈滿口腔

羊膻味不會太濃烈
Seared Tuna Salad (HKD 50)

吞拿魚的兩面稍為烤過

中間仍是鮮嫰的魚生

放進口一次過試到魚肉的生、熟口感

魚肉新鮮,就算不點醬汁亦很鮮味
Kashmiri Mushrooms (HKD 50)

蘑菇加上少許辣粉調味

爽口得來很香口

而且保留了很多菇汁
Malaysian Bourguignon (HKD 50)

這道的做法與燉羊肉近似

加入辣粉作調味

又是一香口惹味的小食
Chorizo & Lima Beans (HKD 50)

炭燒西班牙風乾腸

西班牙風乾腸咸香味十足

需配上豆同食才不會太咸

很適合下酒的小食
Homemade Lemonade (HKD 20)

濃郁的檸檬味

帶少許咸味

很清新解渴
Dark Chocolate Brownie (HKD 50)

自家製Brownie

朱古力味道超濃郁

但不會過甜

吃完後口腔仍充滿朱古力的香甜味

份量亦是很巨大

建議2位朋友share食
2016-05-09 184 浏览
經過整天工作,收工當然要黎輕鬆下啦。西餐食得多有點悶呀,今次要試下西班牙菜先。呢度唔會有西餐既appetizers or main, 只會有西班牙的tapas, 仲有摸下杯底咁。入鄉隨俗,食左幾味tapas. 最好食係 Potato salad, 看似普通薯仔,實質係西班牙薯仔混上特製沙律醬,上面灑滿黑椒同香草。簡單的做法,但食落好醒胃,而且有豐富starch, 健康得黎尤其適合男士。Lamb with mustard, 羊肉用上腩部,食落自然唔會鞋口,本身既肉都無乜膻味,抵讚呀,適合我呢個想食羊但係又怕膻味既人,點埋English mustard 就更加係無得輸啦。除左tapas, 餐廳仲有唔同酒類,食下tapas,飲下酒,又一開心的晚上。

2016-05-09 131 浏览
想搵間有feel既餐廳飲下酒食下小食,一定去香港大學站附近既呢間cellar door wine~位置是香港大學站附近,飮完野走非常方便。Potato salad薯仔唔會太軟,又唔會太爽,啱啱好,而且系冷盤,適合炎熱的夏天食。沙律醬少少酸,而且唔會太重口味,唔覺得肥膩,加上少少炸煙肉碎,好香口同令到個沙律帶少少咸味,好正!Rib eye beef好濃牛肉味同好滑,rib eye 大概medium 既熟度,所以好滑,加上有洋蔥同酱汁,味道好好~Mushroom經過調味既磨菇帶少少咸同辣,非常香囗,啱哂佐酒,佐酒食物必選之列Champagne 呢枝champagne 都好抵飲,只係$180~~~!甜得黎帶少少酸,而且有少少汽,非常容易入口,就算平時唔鍾意飮酒既女仕,都可以試下~~呢間餐廳仲有live band ,如果同另一半黎飮下酒,食下小食,非常有情調~~

位置是香港大學站附近,飮完野走非常方便。
Potato salad
Rib eye beef
Mushroom
Champagne
呢枝champagne 都好抵飲,只係$180~~~!
2016-05-08 93 浏览
星期三放工後跟男朋友約在這間Wine Bar。室內環境頗高級,地窖門分為兩層,門口果層有幾張木枱可供煙民使用。我們沿住樓梯落到地窖,亦分左兩邊唔同既bar枱同正方形sofa枱。環境幾舒服,牆身仲有唔同artwork,店內裝修幾特別。店入面少暗幾有氣氛,平日靜靜地好岩朋友、情侶放工放學去chill一chill。我同男朋友坐左係正方形既sofa枱,一坐低服務員就比左塊menu板我地。入面大概有15道Tapas,同好多款White Wine, Red Wine, Champagne等等…今次我地就叫左Korean Ribs, Mushrooms, lamb ragout去伴紅酒。上菜速度都幾快,至於紅酒,我地就請侍應幫我地發牌,佢果陣問我地鍾意飲淡/重果香,之後仲倒左兩杯比我地試酒,服務非常好。最後我地就簡左呢枝Tormentoso,平平地$150 好易入口,食餐飯好舒服。
環境幾舒服,牆身仲有唔同artwork,店內裝修幾特別。
Korean ribs
Mushrooms
Lamb Ragout
题外话/补充资料: 聽餐廳講呢度星期五六晚仲會有band show 係corner位既台搞。
2016-05-04
Korean ribs
Mushrooms
2016-05-08 237 浏览
呢排經過西環,甘岩見到呢間餐廳,好似幾有情調,可以飲下酒,傾下計,一直都好想試,於是就約左三個朋友黎試下。一黎到就見到餐廳嘅門口擺左兩張台同幾排酒,仲以為得甘多位,點知下邊先系用餐嘅地方。沿著樓梯落去,前邊系bar台,而用餐嘅地方就分左兩邊,每邊都只系擺左四五張台,非常寬落。另外,餐廳主要色調系淺啡色,用左好多木嘅凳台,感覺好舒服,好有質感,特別適合男女朋友約會,三五知己傾心事都不錯。假日會有live band, 甘岩果日系平日,唯有下次。餐牌嘅第一版主要系食物,大約$50 一碟。食物都系細細碟,可能系方便送酒,我地一行四人,所以就哎多幾款,試試唔同嘅菜式。本來以為細碟會晤飽,原來分量都唔太小,送埋酒,剛剛好,食埋甜品後,大家都好飽。味道方面都比我想像中好好多,一心諗住餐廳主打酒,食物應該系輔助嘅,點知每碟都好好味,好有水准。餐飲主打嘅紅酒,白酒有十幾款,對於我呢d唔系好飲酒嘅人黎講,真系唔知簡咩好,好彩店員介紹左我地飲白酒,甜甜地,好易入口,而價錢都好抵,$150 一支,$40 一杯。就我自己黎講,我特別推介以下呢幾款:Ribeye beef五成熟,唔硬,陪埋黑椒,好香嘅牛肉味Mal
餐牌嘅第一版主要系食物,大約$50 一碟。
就我自己黎講,我特別推介以下呢幾款:
Ribeye beef
五成熟,唔硬,陪埋黑椒,好香嘅牛肉味
Malaysian Bourguignon
牛肉燉得好入味,有小小似牛腩嘅味道,非常推介
Serrano chicken
雞肉好嫩滑,juicy,陪埋醬汁一齊食,停唔到口
chocolate brownie
Chocolate Brownie
自家制brownie,好用心,而味道不錯,不會太甜,外脆內軟

總括黎講 8.5/10

服務: 9/10 食物上得快, 又會介紹下, 好有禮貌

食物: 8/10 推介小食,甜品
環境: 9/10 舒服
價錢: 7/10 平均每人百幾(包兩杯酒)

2016-05-04
chocolate brownie