2012-04-04 36 浏览
10-2-2012 (星期五)晚上7點前去到等位,都等左35分鐘先可入坐,即係order野食,等左15分鐘左右, 開餐啦!!!(堂食或外賣等的時間都一樣.耐) 叉燒鮮蝦腸(腸粉真係好滑,但味道一般) 牛肉豬潤腸(第一次食豬潤腸,都唔錯喎!!) 柴魚花生豬骨粥(味道好濃,粥內有好大舊豬骨,Good!!!) 食就食5分鐘, 等就等1個鐘!!!!不過第一次食想試下就無計啦,應該無下次lu~因為未至於好食到要等1個鐘咁耐囉~~
堂記腸粉專門店
10-2-2012 (星期五)
晚上7點前去到等位,都等左35分鐘先可入坐,
即係order野食,
等左15分鐘左右, 開餐啦!!!
(堂食或外賣等的時間都一樣.耐)

叉燒鮮蝦腸
(腸粉真係好滑,但味道一般)

牛肉豬潤腸
(第一次食豬潤腸,都唔錯喎!!)

柴魚花生豬骨粥
(味道好濃,粥內有好大舊豬骨,Good!!!)

食就食5分鐘, 等就等1個鐘!!!!
不過第一次食想試下就無計啦,
應該無下次lu~
因為未至於好食到要等1個鐘咁耐囉~~
2012-02-10
等候时间
35 分钟 (堂食)
堂記腸粉專門店
  • 叉燒鮮蝦腸
  • 牛肉豬潤腸
  • 柴魚花生豬骨粥
2012-04-02 4 浏览
本來是買外賣的, 店家說要等45分鐘, 所以就先去吃甜品, 到吃完甜品來取時已經有位, 所以就坐下了!每次來到, 還是點同一樣的, 就是"燒鴨臘腸腸粉", 第一次吃到時真的被它的燒鴨香加上臘腸香吸引住了! 老實說, 二者感覺有點不相關, 但又想不到兩種香味這麼夾! 而本身兩種食物都是鹹香味十足, 但配上沒什麼味道只有淡淡米香的腸粉, 卻有中和效果~ 如果你從未試過這裡的腸粉, 我真的覺得一定要來試一次!

如果你從未試過這裡的腸粉, 我真的覺得一定要來試一次!
燒鴨臘腸腸粉
2012-02-10
等候时间
45 分钟 (堂食)
$12 (宵夜)
燒鴨臘腸腸粉
2012-04-01 3 浏览
已經好耐好耐冇去堂記, 因為真係唔想等. 唔係話等 20-30 分鐘嘅耐性都冇, 而係師傅堅持即叫即做, keep 住品質之餘, 仲係一張枱嘅 order 還一張枱嘅 order 去做, 而唔係一 log 過出同一款, 所以如果前面嗰枱叫得多, 就大件事啦, 閒閒地都要等成粒鐘, 所以, 真係好怕去等. 但唔付出 ( 時間 ), 係唔會有收穫 (腸粉) 的, 所以, 要忍耐, 耐心等候呀. 而且食過佢哋嘅腸粉之後, 會將其它大部份地方的腸粉比下去. ( 我又唔敢話所有, 始終可能仲有好多地方嘅腸粉都會好食 ) 大家都覺得佢哋嘅有料腸粉好好食, 但我比較喜歡食佢哋嘅炸襾同齋腸 ( 特別係炸襾 ). … 但 … 真係好耐冇去啦, 耐到已經冇炸襾同齋腸都唔知, 問阿姐至知, 原來冇咗成年啦 v_v 雖然冇炸襾同齋腸, 但仲有豬潤腸, 另外亦叫了蝦腸. 左 : 蝦腸 右 : 豬潤腸 基本上所有的腸粉都係來自於嗰個粉漿. 腸粉係師傅即叫即拉的, 腸粉厚薄適中, 唔會過厚好以食粉卷咁, 亦唔會太薄好易穿. 豬潤腸嘅餡料豬潤十足, 而且師傅控制時間控制得非常好, 豬潤夠鮮味又唔老, 腸粉又滑,

雖然冇炸襾同齋腸, 但仲有豬潤腸, 另外亦叫了蝦腸.
左 : 蝦腸 右 : 豬潤腸

基本上所有的腸粉都係來自於嗰個粉漿.
豬潤腸嘅餡料豬潤十足, 而且師傅控制時間控制得非常好, 豬潤夠鮮味又唔老, 腸粉又滑, 除了有本身的米味之餘, 亦吸收了豬潤的鮮味.
雖然蝦腸嘅蝦都很彈很鮮, 但相比起豬潤腸就變得普通咗 D.

真的很希望佢哋會出番炸襾同齋腸啦.
2012-02-27
等候时间
30 分钟 (堂食)
  • 豬潤腸
2012-03-06 10 浏览
同一般酒樓無分別,只係多點款式,個粥無特別,料不夠,不過無味精,抵讚!!我都不明腸粉即叫即整,點解出來吾夠熱既!!如果在夏天真係咪搞啦!!又要等位,等了位後又要等腸粉出來.......無冷氣熱都熱死!!

我都不明腸粉即叫即整,點解出來吾夠熱既!!

2012-03-03
等候时间
15 分钟 (堂食)
2012-02-09 6 浏览
我敢講食過佢呢度d腸粉你會覺得其他既都係垃圾, 你真係會比佢碟腸粉所感動!! 當你見到佢個皮咁薄, 但用筷子夾起都可以唔爛.......Oh My GOD!!真係鬼斧神工!! 值得一提既係佢係有雙拼腸既, 同埋地方淺窄, 整一碟腸粉需要30分鐘到, 所以邊食住粥邊等就岩數~
我敢講食過佢呢度d腸粉你會覺得其他既都係垃圾,

真係鬼斧神工!!

题外话/补充资料: 佢雖然加左價, 但都仲係平既~
2012-02-01
等候时间
30 分钟 (堂食)
  • 燒鴨豬潤腸
  • 鮮蝦蝦米腸
2012-02-08 16 浏览
這日黃昏我們去堂記吃布拉腸粉。選擇這時候來,是為了避過人龍,因我們都是很懶排隊的人。我們點了雙蝦腸和叉燒蝦米腸各一份。雙蝦腸,即鮮蝦配蝦米腸,和叉燒蝦米腸,兩者都做得皮薄又滑,很好吃!餡料也新鮮。才賣$17一份,很抵。價廉物美,難怪每晚也要大排長龍。
我們點了雙蝦腸和叉燒蝦米腸各一份。
價廉物美,難怪每晚也要大排長龍。

2011-12-27 9 浏览
同老豆行element行到好鬼肚餓~又難得去佐敦~又好難得等到堂記開門~我地就食腸粉去~老豆話呢度蝦腸好得~以前係擺街邊檔~價錢都好平~一碟腸粉都係九蚊咋(唔知幾多年前)而家入左鋪~價錢都加左好多啦~我一心想食豬潤腸($16)~上網睇話叉燒燒鵝腸($21)好食~我地又叫埋~當時都幾多人架~好在一去到有人走左~腸粉好滑好薄ar~不過佢新鮮整出黎都咁凍既再熱d好味d豬潤又好好食,平時食既大多數好鞋~~不過食唔慣既人可能會覺得有少少腥~叉燒燒鵝腸都ok~不過冇之前既人講到咁特別囉~老豆食完就不停話最好食都係蝦腸......其實成十幾廿蚊腸粉就唔係平架啦,不過入左米豬蓮list~都叫買得平~~希望下次再試埋d粥同蝦腸啦~~
我地就食腸粉去~
而家入左鋪~價錢都加左好多啦~
當時都幾多人架~好在一去到有人走左~
腸粉好滑好薄ar~

不過佢新鮮整出黎都咁凍既再熱d好味d

豬潤又好好食,平時食既大多數好鞋~~
不過食唔慣既人可能會覺得有少少腥~
叉燒燒鵝腸都ok~不過冇之前既人講到咁特別囉~
老豆食完就不停話最好食都係蝦腸......
希望下次再試埋d粥同蝦腸啦~~
2011-12-26
$17.5 (下午茶)
  • 豬潤腸
2011-12-27 10 浏览
得知第一腸粉成為米芝蓮推介,滿腦子是問號尤其剛吃過第一腸粉,質素尚算不錯,但論第一,恕不能認同論腸粉質素,依我見,大埔陳漢記和佐敦堂記絕不比第一腸粉遜色正當人家爭吃第一腸粉的時候,我們就靜俏俏來到堂記位置較為不就腳,加上其特別的營業時間(尤其是星期日不開鋪的),劃多劃少影響了其受歡迎程度老闆鄒師博入行廿多年,由最初手推車仔賣到入鋪,成為的士,小巴司機的聚腳地是日接近七點來到,剛好是堂記開鋪即叫即拉,三十六款不同選擇,總有一款合你心意,除非你根本不愛吃腸粉有幸成為是晚第一對顧客,更有幸趁有空檔,能與鄒師博閒聊幾句問鄒師博製有何秘訣,他只謙稱是功多藝熟其實,不要看做腸粉是那麼的手板眼見功夫先說做腸粉的米漿,基本材料包括粘米粉,炖麵和米混和的份量和比例每間店都有不同,質素就在此分別出來(當然師博的手勢也很重要)米漿既不可太稀又不能太稠蒸腸粉的時間也很講究時間短一點,腸粉會較滑溜長一點的話,腸粉就會較煙韌要在兩者取得平衡,只有經驗豐富的師傅才能掌控得好我們就有幸看到我們點的腸粉誕生之過程先將調較好的米漿倒在白布上,再攪拌和掃平米漿,令蒸出的腸粉均勻,不會有部份太薄有些又太厚然後將選好餡料放在米
得知第一腸粉成為米芝蓮推介,滿腦子是問號
尤其剛吃過第一腸粉,質素尚算不錯,但論第一,恕不能認同
論腸粉質素,依我見,大埔陳漢記和佐敦堂記絕不比第一腸粉遜色

正當人家爭吃第一腸粉的時候,我們就靜俏俏來到堂記
是日接近七點來到,剛好是堂記開鋪
腸粉餡料選擇眾多!

有幸成為是晚第一對顧客,更有幸趁有空檔,能與鄒師博閒聊幾句
問鄒師博製有何秘訣,他只謙稱是功多藝熟
其實,不要看做腸粉是那麼的手板眼見功夫
先說做腸粉的米漿,基本材料包括粘米粉,炖麵和米
混和的份量和比例每間店都有不同,質素就在此分別出來
(當然師博的手勢也很重要)
米漿既不可太稀又不能太稠

蒸腸粉的時間也很講究
時間短一點,腸粉會較滑溜
長一點的話,腸粉就會較煙韌
要在兩者取得平衡,只有經驗豐富的師傅才能掌控得好

我們就有幸看到我們點的腸粉誕生之過程
然後將選好餡料放在米漿面,再稍為壓平
再將腸粉放在高温蒸爐蒸約分多鐘
鄒師博將白布一拉,腸粉便活現眼前
講就容易,我們以前也曾"玩過"拉腸粉,發覺是何其的困難
三款腸粉 l 六種餡料 - 大滿足!!!
師博再將每條腸粉切成三節,再放上碟
然後淋上豉油,熱辣辣的腸粉到手了
燒鵝臘腸腸 - 讀起來很不暢,但入口就很順口
首先吃的是燒鵝臘腸腸
老公仔期待已久,因燒鵝和臘腸是他的至愛
用來作腸粉餡來吃還是第一次
腸粉好不好吃,餡料固然重要
但更重要的,是腸粉本身的滑溜和煙韌程度
入口又是否有軟綿綿的感覺
腸粉薄而煙韌,易入口又不易弄破
堂記就做到了,腸粉皮薄,從外也看到入面的餡料
皮雖薄,但又不失其韌度,不易破,很有嚼勁
加上米香四溢,單吃腸粉也值回票價
加上這裡貨如輪轉,只有賣光沒有賣剩
所以你吃到的材料肯定是最新鮮的
鴨肉鴨味豐腴,去了皮,沒有了肥脂,更易入口
臘腸味濃,兩者配上較清淡的腸粉,味道層次感十足
豬膶牛肉腸 - 併合起來也不錯
師博特別推介這裡的豬膶
就選了個豬膶牛肉腸
豬膶起黃沙,而且質地煙韌鬆化,口感十足
牛肉也是新鮮製,吃落牛味豐厚而肉質煙韌
兩者配搭得宜,我們也覺得甚驚喜
魚片鮮蝦腸 - 清香味鮮
欲罷不能,最後來一碟魚片鮮蝦腸
用了最新鮮的鯇魚片
師博已盡量去清細魚骨,不致影響口感
兩款餡料同樣味道較淡而鮮
豉油就起了帶味的作用
別小看豉油的威力
既能載舟,亦能覆舟
太淡,不能帶起腸粉的米香和餡料的味道
太甜,又會搶走其米香,喧賓奪主
經過鄒師博日積月累的調較,終於找到良方
豉油味道咸度適中,既能帶起腸粉的米香,又沒有遮掩餡料的味道
如此配襯,真是一絕

不得不提,因這裡有不少是外賣客(如各師機大佬,有人更是專程駕車而至)
米漿也因而特別調配
即使涼了,也能保持軟身,方便食客帶回享用仍可保持相當質素
另有粥品供應,唯一久奉就是沒有飲品,此點鄒師博大可考慮一下

是晚吃罷,心中有一個結論
記也入選米芝
庆祝纪念
圣诞节
三款腸粉 l 六種餡料 - 大滿足!!!
燒鵝臘腸腸 - 讀起來很不暢,但入口就很順口
魚片鮮蝦腸 - 清香味鮮
豬膶牛肉腸 - 併合起來也不錯
腸粉薄而煙韌,易入口又不易弄破
2011-12-14 19 浏览
都有幾年無食過堂記, 對佢既燒鴨腸粉同埋豬骨粥念念不忘, 呢一晚難得係廟街附近行完街, 順道過黎宵夜不嬲都多人架喇, 但以前都無咁誇張, 黎到先知原來又係車胎人係度攪事, 攪到十幾人係度排隊, 阿姐仲講到明有位先好落單, 腸粉要等20-30分鐘, 即係計落要成個鐘先可以完成咁簡單既一餐......既然無咩幾可黎到, 等就等啦, 終於等左廿幾分鐘有位喇, 叫左碗豬骨粥, 朋友叫左碟蝦腸再等多十分鐘, 千呼萬喚始出來既豬骨粥, 未至於令人失望但係驚喜欠奉, 只可以話比平凡再好DD, 畢竟$17細細一碗粥並不便宜偷試左朋友一舊蝦腸, 更加係失望, 腸粉皮不薄不滑, 最離譜係D蝦肉有少少腥臭味我明白蝦腸並唔係呢度既主打, 但係都無話咁甩皮甩骨架如果呢度唔使點等位快快食個宵夜還可以, 但係花費成粒鐘而品嚐如此質素既食物, 實在吸引唔到我再黎

我明白蝦腸並唔係呢度既主打, 但係都無話咁甩皮甩骨架

题外话/补充资料: 車胎人近來實在令我痛恨, 好一個一星就令到一間食店大排長龍 本身去開既食店突然摘下一星固然要多費時間先食到當然不便 更嚴重既係呢一粒星, 往往令到本身平靜既小店突然生意暴增, 換來既係水準每況愈下 可悲
2011-11-24
等候时间
20 分钟 (堂食)
$17 (宵夜)
2011-12-12 5 浏览
呢度係以前我最鍾意食宵的地方之一,一嚟夠地道,人多氣氛好,二嚟啲食物的確好有水準。菜干豬骨粥,粥底香滑,菜干及豬骨的香味濃郁。豬骨大大件,好有鹹香味。呢度啲腸粉,用四個字形容「皮薄餡靚」。豬潤腸粉,黄沙豬潤,份量十足。豬潤最難掌握熟的程度,過熟會好鞋,吾熟會有血水。呢度做得啱啱好。燒鴨腸粉,燒鴨特有酥味及油香在薄薄的腸粉下配襯得天衣無縫。好好味!!!由於做腸粉的只有一個師父,要食好嘢就要等吓啦。

呢度啲腸粉,用四個字形容「皮薄餡靚」。

由於做腸粉的只有一個師父,要食好嘢就要等吓啦。
2011-12-10
等候时间
13 分钟 (堂食)
  • 菜干豬骨粥,燒鴨腸,豬潤腸
2011-11-22 4 浏览
是夜與友人在佐敦想一試人氣腸粉店。約九時後到。 見長長人龍,心想希望係值得等喇!粥。只有鴨腎菜乾豬骨粥同柴魚花生豬骨粥選擇,因為友人不吃鴨腎所以點了 柴魚花生豬骨粥 - 粥身軟綿綿帶有果皮甘香味。 豬骨疑似用上燒豬骨, 所以帶有鹹香味 豬膶腸粉 – 豬膶切厚條。 豬膶爽口 ,不會又腍又粉。 蝦米腸粉 - 雖用上大量蝦米, 但不覺有蝦米香味。友人話可能蝦米未經油爆香, 所以欠缺了蝦米該有的香味。腸粉皮有米香味,皮薄滑溜。用上大量餡料,感覺絕無欺場! 軟綿綿粥配有米漿味腸粉。雖然食肆環境一般,座位狹窄。但食物質素同服務員態度都可以彌補不足。
是夜與友人在佐敦想一試人氣腸粉店。
約九時後到。 見長長人龍,心想希望係值得等喇!

所以點了
豬膶腸粉 – 豬膶切厚條。 豬膶爽口 ,不會又腍又粉。

腸粉皮有米香味,皮薄滑溜。用上大量餡料,感覺絕無欺場!

题外话/补充资料: 食具全用即棄物品,不合乎現時環保方向。
2011-11-19
等候时间
15 分钟 (堂食)
2011-11-04 8 浏览
廣東點心是港人吃得最多的食物之一, 既是因為那飲茶的文化在我們心中的地位無可取代, 也是因為點心總是百吃不厭的... 而腸粉更是其中最受歡迎的點心之一! 熊仔向來都很喜歡吃腸粉, 但就竟然未曾來過這著名的腸粉店子! 感激豬仔當晚提出來這裡, 即使我倆圍著圓方繞了一圈也沒關係~ 在圓方看完由OR送出的"滾搞了愛情"電影券之後也接迎10點, 我們離開商場後就一直走到佐敦, 再回到這裡.. 那時我倆很幸運地找到位, 但老闆娘已講明腸粉要等半小時! 不要緊, 我就等! 先說說這裡的腸粉, 賣的除了典型的叉燒鮮蝦牛肉之外, 也有比較特別的餡料, 如燒鴨, 臘腸, 魚片等~ 更可以來個雙拼~ 配腸粉的少不了粥品, 是晚就只有兩款粥品供應, 不過天氣仍然炎熱, 豬仔沒有興趣吃粥也就算了... 我倆就只要了兩個雙拼腸~ 順帶一提, 店子不供應飲品, 請自帶或去對面士多購買~要等這麼久就是因為師傅一直都在裡面不停手地拉腸粉, 我倆的座位看得比較清楚... 腸粉這種食物真考手力, 要拉得薄的話, 小一點氣力也幹不成呢! 等了20分鐘我們的食物姗姗來遲地上枱, 賣相不錯呀! ~~ 叉燒燒鴨腸~~腸粉晶瑩剔透

只限食品, 不限飲品
等了20分鐘我們的食物姗姗來遲地上枱, 賣相不錯呀!
~~ 叉燒燒鴨腸~~
腸粉晶瑩剔透, 豉油不會泛濫地多.. 腸粉皮既有米香又滑溜, 而且也很薄, 出色! 餡料方面也絕無欺場, 叉燒和燒鴨同樣逼爆每一舊腸粉, 味濃很合熊仔的口味! 豬仔的推介果然沒差~~
色彩上略勝一籌
~~ 魚片鮮蝦腸~~
魚片清晰可見
濃味之後來個清淡一點的... 這份腸粉色彩就不及前一份的吸引鮮艷. 只有綠色的芫茜在點綴著... 可惜的是我倆都不吃芫茜的! 偏偏因為要為魚片去腥味的關係, 芫茜的味道特別強烈, 我倆都忙著要把芫茜揪出來, 起初也沒有認真地吃... 依熊仔所見, 魚片的味道本來就是偏淡, 與腸粉都是白色的, 在色彩上就欠吸引力了... 而鮮蝦也不夠鮮, 有點雪味.. 雖然腸粉皮是一貫的滑和薄, 但總體來說這款雙拼未能奪得我倆的歡心

不知可解, 當晚看著這個大汗滴細汗的豬仔坐在沒有冷氣的地方和我一起吃腸粉, 感覺特別甜... 也許是電影後遺症罷, 畢竟我也是個當年吃過甜筒的女孩
2011-10-31
只限食品, 不限飲品
色彩上略勝一籌
  • 叉燒燒鴨腸
2011-10-13 10 浏览
去完添記買包就快趕去堂記了, 怕等位等得耐. 怎知去到竟不用等位! 太好了!我們先點了菜干豬骨粥和燒鴨魚片腸粉. 然後再慢慢食添記法包. 沒有人理, 真好.菜干豬骨粥是最平的粥, 好像$16. 真材實料, 粥底都煲到淺綠色了. 還有兩大舊豬骨. 個粥勁濃味.腸粉和魚片依然好滑, 皮超薄的!這次比較好的是沒太多人, 所以腸粉都不用等太耐.
滑滑

腸粉和魚片依然好滑, 皮超薄的!

這次比較好的是沒太多人, 所以腸粉都不用等太耐.
2011-08-11
滑滑
  • 腸粉
  • 鴨腎菜乾豬骨粥
2011-09-23 25 浏览
鍾意食腸粉嘅朋友,冇理由唔認識渡船街文英樓”堂記”嘅老闆 - 鄒師傅。都唔記得幾時開始,食過鄒師傅嘅腸粉後,才知道原來腸粉係咁好食堂記每晚都幾乎座無虛席要食到鄒師傅嘅腸粉,起碼都要等半個鐘,人多的話,至少一個鐘雖然大熱天時,又冇冷氣,但係每晚都有唔少食客係度等食。一直以來,所有腸粉都係鄒師傅親手做,絕不假手於人,十年如一日;錢,我想是賺到的,但鄒師傅仍然堅持自己親手做,亦冇開分店,絕不會為咗賺多一點點,而犧牲食物嘅質素;反而這兩年,除咗星期日之外,連星期三都休息,我想鄒師傅都希望多一點時間休息吧了。腸粉,最緊要熱食,即叫即做,這點絕對難不到鄒師傅。皮要簿,皮太厚,就好似食粉皮,食唔到餡嘅味道;皮太簿,易鬆散,難夾起;鄒師傅對於皮嘅厚簿,掌握得非常好,夠簿但唔會散;眼見鄒師傅將米漿倒係拉布上,用手輕輕一撥,米漿就均勻地鋪滿成塊拉布。要軟滑,靠火喉,鄒師傅亦完全掌握蒸嘅時間,唔會太短,熟唔透;亦唔會太耐,唔夠滑。皮簿之餘,仲要餡靚,鄒師傅嘅餡料,並唔係什麼山珍海錯,但勝在夠心機和花功夫,每日鄒師傅都會預早剁碎所以餡料,所以鄒師傅做嘅腸粉,係唔需要花力氣去嚼,非常窩心,而且份量唔會預太多,避

堂記每晚都幾乎座無虛席
要食到鄒師傅嘅腸粉,起碼都要等半個鐘,人多的話,至少一個鐘
雖然大熱天時,又冇冷氣,但係每晚都有唔少食客係度等食。
每晚都幾乎座無虛席
記著,逢星期三和星期日休息
腸粉,最緊要熱食,即叫即做,這點絕對難不到鄒師傅。

皮簿之餘,仲要
餡靚,鄒師傅嘅餡料,並唔係什麼山珍海錯,但勝在夠心機和花功夫,每日鄒師傅都會預早剁碎所以餡料,所以鄒師傅做嘅腸粉,係唔需要花力氣去嚼,非常窩心,而且份量唔會預太多,避免隔夜,保持新鮮。
鄒師傅功夫了得,專心做好每一條腸粉
至於選擇,可以話多,亦可以話少,其實來來去去都係嗰幾種餡料,但係就可以有唔同嘅配搭;我個人就喜歡蝦米嘅香味,所以通常都係用蝦米做”膽”,再配其他餡料,今日就挑選咗义燒蝦米同燒鴨蝦米
义燒蝦米腸同燒鴨蝦米腸
餡料份量,不多不少,每碟腸粉,有三條,每條再切開三份,剛剛好一啖一份,餡料均勻地佈滿係九份腸粉入面,每一份都有餡,唔會出現冇餡嘅情況;豉油亦唔會太鹹或太甜,與有餡嘅腸粉匹配,唔會有喧賓奪主嘅感覺出現。
义燒蝦米腸
燒鴨蝦米腸
除腸粉之外,堂記亦有粥提供,未知是否鄒師傅親自煲,但係當你等緊腸粉嘅時候,食番碗粥,都係一個唔錯嘅選擇
但我個人對於粥就唔太喜歡,所以亦不便評價。
其實來來去去都係嗰幾種餡料,但係就可以有唔同嘅配搭
2011-09-22
等候时间
10 分钟 (堂食)
鄒師傅功夫了得,專心做好每一條腸粉
燒鴨蝦米腸
記著,逢星期三和星期日休息
  • 腸粉
2011-08-31 12 浏览
很久以前在電視 / 報章 上見到此腸粉專門店的介紹, 一直都好想去食, 但經過幾次都因人多而失望而回, 噚日6:40行過, 冇人啵, 快手拉老公入去試下先柴魚花生豬骨粥 - 睇得出煲左好耐, 好棉, 好好味, 但d花生唔知點解好硬豬潤腸 - d腸粉好滑, 但比較琳身, 豬潤唔會整得太老, ok鮮蝦腸 - 腸粉同豬潤腸一樣, 本身比較鐘意鮮蝦腸, 蝦好大隻, 有鮮味, 正總括嚟說這裡的腸粉都算幾好, 但比起電視上的介紹就有點兒失望 ... 加上天氣咁熱冇冷氣真係有點兒辛苦, 一面食一面不停流汗呢 ... 不過待應的禮貌真係好好, 值得一讚!
柴魚花生粥
ok - 豬潤腸